Display MoreOvdje je to dobro objašnjeno.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ref=read_more_d
I sve mi miriši na ovu varijantu:
Priprema se teren za jeftinu prodaju Đure Đakovića, tvrdi jedan dobar poznavatelj stanja u kompaniji
Ipak, dio upućenih s kojima smo razgovarali ne vjeruje previše u takva objašnjenja. Štoviše, jedan naš sugovornik koji je molio za anonimnost, a dobro je upućen u poslovanje Đure Đakovića, vjeruje da se tako zapravo priprema teren za preuzimanje Đure Đakovića za mali novac.
“Postojeće dioničare se nastoji razvlastiti kako bi se tvrtka pripremila za prodaju za jednu kunu. U biti, radi se o ucjeni dioničara koji će morati ili pristati na prijedlog Uprave, ili snositi odgovornost za radna mjesta. U svakom slučaju, sve ovo izgleda jako nategnuto: postojeći dioničari se anuliraju, ali ne ide se u stečaj, već se traži strateški partner”, objašnjava naš sugovornik koji se pita hoće li prijedlog Uprave uopće dobiti potrebnu podršku postojećih dioničara.
Ovaj članak mi se čini, da se lijepo izrazim, nepametan. Već sam naslov je senzacionalistički - "ĐĐ ruši vrijednost temeljnog kapitala", "Čudna financijska operacija", "Postojeće dioničare se nastoji razvlastiti kako bi se tvrtka pripremila za prodaju za jednu kunu." Bljak!
Ajmo ovako - ako imamo 101 nekakvog imaginarnog temeljnog kapitala i 100 akumuliranog gubitka, kolika je tu vrijednost? A onda ovako - ako imamo 1 temeljnog kapitala i 0 akumuliranog gubitka, kolika je tu vrijednost? Šta se tu uopće mijenja po dioničare? Reverse stock split 50:1? Svaki dioničar će i nakon toga imati jednak postotni udio vlasništa firme.
Ovo niti je čudno, niti je pogubno za dioničare, niti se ovime ikako mijenja vrijednost firme... Nije šija nego je vrat. Ukupni kapital u bilanci je isti.