1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• 1
  • 100
  • 101
  • 102
  • 123
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • October 27, 2020 at 8:07 PM
    Quote from naim

Ovo je konsolidirano izvješće i uključuje cijeli niz podružnica. Dakle, sve sastavnice konsolidacije su imale tolko novca na računu, a ne isključivo matica.

A i od tada je prošlo gotovo mjesec dana. Novac dolazi i odlazi s računa. To je firma, nije fond.

Tako je, AP u svom vlasnistvu ima 15 firmi u razlicitim drzama. Cesto u ovoj bransi svaki brod funkcionira kao zasebna firma i ima svoj poslovni racun. Ovaj racun koji je bio blokiran je osnovni ziro racun u HR na kojem trenutno nije bilo dovoljno novaca pa su bili blokirani. U izvjescu je prikazano konsolidirano stanje.

• mitkko
    • October 26, 2020 at 9:15 PM
    Quote from alias
    Quote from mitkko

Sale&leaseback se cesto radi kada su uvjeti na trzistu takvi da ti je jeftinije unajmiti brod nego placati kamatu na skupi kredit. Vjerojatno je to ovdje slucaj. Imaju stari kredit sa visokom kamatom koji su sada zatvorili, sto je vjerojatno dobra poslovna odluka, taman da su ih prodali i po knjigovodstvenoj vrijednosti. Mnogi brodari su ove godine upravo to radili.

Slazem se. Ali onda se to treba obavijestiti dionicare. Za sad oni to nisu napravili i mozemo samo spekulirati o cemu se ovdje radi. Ali nista od ovoga ne ide na ruku vrijednosti kompanije

Slazem se, komunikacija sa investitorima/dionicarima je jako losa.

• mitkko
    • October 26, 2020 at 9:06 PM
    Quote from alias

Mittko, ali koja im je onda logika prodati brodove, ako ce s njima biti na nuli? To onda moze znaciti samo gore, tj da ocekuju katastrofa godinu. Zasto bi prodavali i vracali dug i to za novije brodove? Meni nikako nema smisla, osim da su u nekoj dobiti od prodaje, a lova im hitno treba, sto je opet katastrofa

Budfox.

daj mi reci koja je moja skrivena namjera? Jer je ja stvarno ne kuzim. Sta da kupim jeftinije? I gdje ti vidis valjane argumente da bi dionica trebala rasti, tj. onih koji su za dionicu? U tome sto kupoprodaj ocekuje da ce trziste rasti? Jer MISLI da ce BDI sljedece godine biti viši? Pozorno moras procitati sta sam napisao o misljenjima.

Sale&leaseback se cesto radi kada su uvjeti na trzistu takvi da ti je jeftinije unajmiti brod nego placati kamatu na skupi kredit. Vjerojatno je to ovdje slucaj. Imaju stari kredit sa visokom kamatom koji su sada zatvorili, sto je vjerojatno dobra poslovna odluka, taman da su ih prodali i po knjigovodstvenoj vrijednosti. Mnogi brodari su ove godine upravo to radili.

• mitkko
    • October 26, 2020 at 9:01 PM
    Quote from Jubito

Vidim da ATPL velikim koracima grabi prema dnu.

Nakon blokade računa prošli tjedan prodali dva broda. :(

A 2009. godine su imali milijardu kuna zadržane dobiti i 18 brodova.

Za ne vjerovati što se s ovom tvrtkom dogodilo u relativno kratkom vremenu. ;(

Izgleda da je ipak pokojni predsjednik Uprave Ante Jerković bio važan faktor za poslovanje tvrtke, nakon njegovog odlaska samo tobogan.

Ne treba biti zlocest. U to vrijeme je i mali Mujo mogao voditi firmu i opet bi imati odlican rezultat. Jednostavno su bile takve okolnosti na trzistu. Od tada je cijelo trziste bulkera otislo nizbrdo, i sva sreca da su imali toliku zadrzanu dobit jer im je to omogucilo da prezive sve do danas. Nije da podcjenjujem Jerkovica.

• mitkko
    • October 26, 2020 at 8:44 PM
    Quote from alias
    Quote from mitkko

Ne bih se štel mešati... Ali ako su prodali te brodove koji su bili na kredit, jel se nije onda i dug smanjio za tih 30mil$ ?

Je, bila bi istina, da oni s prodanom lovom ne krpaju nesto drugo. Ne mora biti tako, ali je u najvise slucajeva upravo to razlog prodaje. Vjeruj mi da oni nece vratiti nit pola dugorocnog duga uzetog za te brodove, nego će pokriti s time tekući minus, i onda se ne moze reci da će NAV ostati na istom iznosu. I bok. Dugo se nismo vidjeli

Razumijem tvoju argumentaciju, ali ne mozes prodati brod koji je pod hipotekom, a bez da zatvoris kredit. To tako ne ide. Probaj prodati kucu koja ti je pod hipotekom. Mene sada vise zanima jesu li brodove prodali ispod ili iznad knjigovodstvene vrijednosti.

Drago mi je da si se vratio na forum, nismo se dugo culi.

• mitkko
    • October 26, 2020 at 8:14 PM
    Quote from alias

Sada oduzmi dva broda tj 30 mil $ i dodes do vrijednosti brodova od 125 mil $, odnosno vrijednost je manja od duga. Jel su bili ove godine povoljni tržišni i gospodarski uvjeti kakve je očekivala Uprava? Dakle, tada su imali precjenjene brodove za skoro 300mil kuna. Ali uprava tako misli i to onda ostaje u bilanci. Uprave svih drugih brodara su bile budale i imale su drugacije misljenje i rezale suvrijednost flote. ATPL je puna genija

Ne bih se štel mešati... Ali ako su prodali te brodove koji su bili na kredit, jel se nije onda i dug smanjio za tih 30mil$ ?

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• mitkko
    • October 26, 2020 at 7:39 PM
    Quote from mitkko

Ne znam prati li tko od vas grafove indeksa stranih burzi. NDX i DAX su opet u opasnoj zoni. Svi su bullish, dionice samo rastu, svi su na istoj strani broda, samo je pitanje vremena kada će se sve ovo naglo okrenuti. Ako vani krene korekcija, ne želim ni ja biti u dionicama na našoj ZSE.

NDX

NDX drži ovaj rastući trendline još od sredine 4. mjeseca. Cijena ga je testirala već 7-8 puta. Jučer se cijena odbila opet točno na trendline-u. Istovremeno se formira rising broadening wedge (popularno zvana "truba"). Hoće li u sljedećim danima opet do vrha trube ili će propasti, ne znam. Jučer smo vidjeli bullish svijeću, tako da ne mislim da će se odmah strmoglaviti, ali valja ovo držati na oku. Potencijal pada sa ove razine je do cca 30%.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

DAX

DAX formira rising wedge, trenutno smo na dnu wedge-a. Graf crta bearish divergenciju već mjesec i pol dana, i ovdje je samo pitanje vremena kada će u veću korekciju. Potencijal pada sa ove razine je cca 10%.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Neću više puno pisati na forumu, trenutno imam drugih obaveza kojima se moram više posvetiti, pa vas ovim putem sve pozdravljam.

Display More

DAX apdejt

Gadan pad danas, index je danas zatvorio ispod 200EMA po prvi puta još od početka lipnja. Definitivno nije lijep prizor.

• mitkko
    • October 23, 2020 at 9:55 PM
    Quote from StockValue
    Quote from mitkko

DLKV apdejt

Ako ovo ubrzo ne propadne, promijenit ću svoje mišljenje. Za sada i dalje mislim da su šanse da će prema dolje. Ovaj rast zadnjih dana mislim da je samo retest. Raste na nikakvom volumenu, a sada vidimo da se formira i potencijalni H&S. Da imamo mogućnost shorta, ovo bih shortao.

Kolega mitkko, što mislite na ovakav pogled i mogući razvoj situacije? simetrični trokut (nastavak pozitivnog trenda) uz pozitivnu divergenciju, za potvrdu naravno trebamo proboj prema gore.

Nije nikakva provokacija, inače cijenim Vaš rad i trud, a pogotovo nesebičnu podjelu znanja i mislim da se iz Vaših komentara može puno naučiti.

Naravno, znamo da TA nije čarobna kugla i ona pokazuje samo razne mogućnosti sa većom ili manjom vjerojatnosti.

Display More

Kolega StockValue, da, ovo je trokut. Pojasnit ću detaljnije u nastavku kako vidim razvoj stvari, ali prije toga moram dodatno pojasniti svoj prvi graf. Dakle, na ovom mom grafu sam naznačio nekoliko nepovoljnih okolnosti koje su mi dale za pravo da mislim da će cijena pasti. Prvo smo imali propad iz rising wedge-a koji se u prvom valu zaustavio točno na 50EMA nakon čega je cijena rasla i posustajala na vrlo malom volumenu (zadnja dva dana rasta je razlika između najniže i najviše cijene bio sve manji, uz isto tako sve manji volumen), i pri tome se istovremeno približavala vrhu lijevog ramena (tada sam uočio taj H&S pattern). Uz to se dalo primijetiti i da se formira potencijalni Adam&Eve top. Uz sve to, cijena kada pada, pada u valovima (isto kao i kada raste - Elliott), pa mi je bilo jasno da nakon ovog prvog propada iz rising wedge-a ćemo imati odbijanac (to smo vidjeli), ali i da ćemo imati još jedan propad - ABC korekcija (bilo standardna ili flat). Sve ovo kada zbrojiš, jasno je da je pad vrlo vjerojatan. Od tog vrha kada sam objavio graf smo vidjeli pad u dva dana od ukupno 6,5%. Da sam ovo shortao, sada bih sigurno uzeo profit i čekao da vidim kako će cijena reagirati na dnu H&S patterna, što koincidira sa ovim trokutom koji si nacrtao, ali i opet 50EMA te vrhom Ichimoku Clouda. Inače ne obrazlažem ovako detaljno svoje grafove i trejdove na forumu, ali evo, kada se već povela konstruktivna rasprava (u čemu uvijek volim sudjelovati), drago mi je da imam priliku obrazložiti svoj tijek misli. Dakle, za one koji ne razumiju TA, to nisu samo napamet crtkane linije na grafu i lista želja, već sve ima svoje zašto. Da je cijena i sutra opet nastavila padati, ponovo bih shortao i očekivao razinu oko 6,40-6,50, gdje je target rising wedge-a, 100EMA, dno Ichimoku Clouda, ali i prijašnji swing low. Tu bih opet uzeo profit i čekao da vidim kako će se stvari dalje razvijati. Ako bi i tu cijena nastavila padati to bi značilo da je pukao market structure i opet bih shortao i očekivao ovaj drugi target oko 5,0 kn, što je target Adam&Eve topa.

Sada da se vratimo na ovaj trokut. U nastavku sam stavio dugoročni daily graf, i možemo vidjeti da je još uvijek cijela struktura bullish. Cijena je iznad svih bitnih EMA, iznad Ichimokua, vidimo hidden bullish divergenciju na RSI i Stoch (pa i na MACD), A/D linija pokazuje akumulaciju, MACD histogram raste, a MACD je i dalje iznad 0. Ono što je i po meni također jako važno je da se cijena konsolidira u trokutu (što pojašnjava pad volumena i svih drugih indikatora). Opet, trokut može sa jednakom vjerojatnošću doživjeti i breakout i breakdown, ali sada ću objasniti zašto je ovaj trokut važan. Naime, prema Elliott Wave teoriji, cijena se u trokutu može konsolidirati samo u 4. valu impulsa (uz još neke slučajeve koji se ne mogu primijeniti na ovom grafu). Ako primjenimo Elliott metodu brojanja valova na ovom grafu, vrlo jasno se može vidjeti da bi ovo vrlo vjerojatno mogao biti upravo taj 4. val (na weekly grafu se ovo možda još i jasnije vidi). Na graf se može od dna (tamo od sredine ožujka) aplicirati shema Elliott impulsnog counta sa extended 3. valom. To znači da nakon konsolidacije u ovom trokutu ćemo vidjeti još jedan leg up, odnosno 5. završni val. Na grafu možemo vidjeti da bi ovo danas mogao biti zadnji (e) val konsolidacije u trokutu, nakon čega bismo trebali vidjeti rast do vrha trokuta, mali zastoj, proboj trokuta, retest, i onda bi to bila potvrda ovog trokuta i dobra sigurna zona zakupnju. Naravno, agresivni kupci skloniji riziku će već sada kupovati sa očekivanjem ovakvog scenarija, a stop-loss naloge će postaviti malo ispod ovog trokuta. Tako postavljena taktika omogućava veći prinos, ali i mogućnost da se aktivira stop-loss. Risk/reward je i u tom slučaju prilično dobar, tako da se isplati riskirati. Ja ovo sve promatram sa strane, ali i dalje chartiram za svoj gušt, to mi je hobi.

E sada, target 5. vala je opet nezgodno odrediti jer može biti nekoliko varijanti, pa zato trejder mora ili stalno biti uz kompjuter i pratiti situaciju, ili skejlati izlaz za slučaj da cijena ne dođe do predviđenog targeta. Pa da i ovo pojasnim - naime, kod impulsnog rasta sa extended 3. valom, 5. val je najčešće jednako dugačak kao i prvi val. Kako smo mi ovdje imali relativno kratak 1. val, to bi značilo da je u tom slučaju target oko 8,50 kn. Ali opet, s druge strane, ovdje u 4. valu vidimo konsolidaciju u trokutu, a u tom slučaju 5. val može ići i do targeta tog samog trokuta, što je oko 9,50 kn, a gdje je ujedno i prijašnja razina otpora.

Eto, toliko, nadam se da sam pomogao. Pozdrav!

EDIT: Ne znam jesam li dovoljno jasno naglasio poantu. Mislim da će cijena vrlo vjerojatno nastaviti prema gore, prema tom 5. valu. Ali istovremeno bih (da imamo mogućnost shorta) bio spreman, odnosno imao "game plan" i za mogućnost propada iz trokuta. Sve je stvar vjerojatnosti i spreman si za oba scenarija.

• mitkko
    • October 23, 2020 at 6:52 PM
    Quote from StockValue
    Quote from mitkko

DLKV apdejt

Ako ovo ubrzo ne propadne, promijenit ću svoje mišljenje. Za sada i dalje mislim da su šanse da će prema dolje. Ovaj rast zadnjih dana mislim da je samo retest. Raste na nikakvom volumenu, a sada vidimo da se formira i potencijalni H&S. Da imamo mogućnost shorta, ovo bih shortao.

Kolega mitkko, što mislite na ovakav pogled i mogući razvoj situacije? simetrični trokut (nastavak pozitivnog trenda) uz pozitivnu divergenciju, za potvrdu naravno trebamo proboj prema gore.

Nije nikakva provokacija, inače cijenim Vaš rad i trud, a pogotovo nesebičnu podjelu znanja i mislim da se iz Vaših komentara može puno naučiti.

Naravno, znamo da TA nije čarobna kugla i ona pokazuje samo razne mogućnosti sa većom ili manjom vjerojatnosti.

Display More

Divergencije nisu dobre za predviđanje tajminga (kada će preokret trenda). Divergencija samo znači da treba biti oprezan jer je preokret moguć i ne treba ju nikada gledati izolirano, uvijek treba tražiti još nekakav drugi signal za potvrdu - pattern, neki drugi indikator, zonu otpora/podrške, pogledati veći ili manji timeframe i slično. Nije dobro reagirati samo temeljem divergencije jer može proći puno vremena da se divergencija potvrdi, a može se dogoditi i da jednostavno divergencija daje lažni signal (pojašnjenje je u nastavku). Stavit ću vam ovdje jedan "cheat sheet", sve moguće divergencije su jasno i lijepo prikazane. Važno je shvatiti značaj divergencije (zašto se one događaju) pa će onda sve biti jasno i bez ove grafike.

Divergencija na MACD često nije pouzdana. MACD je skraćeno od Moving Average Convergence Divergence - pojednostavljeno, pokazuje udaljenost dvije (kraće i duže) moving averages. Nepouzdanost je česta u slučajevima kada smo u prvom valu imali nagli i jak rast (ili pad, pravilo je isto) jer tada kod tog naglog rasta MACD podivlja (i linije i histogram) - moving averages se naglo raziđu - a onda svaki nastavak trenda, koji je u pravilu umjereniji, izgleda kao da je u divergenciji. Također, MACD je lagging indikator, i često treba duže vremena da odreagira na promjenu cijene.

Pogledat ću ovaj tvoj graf detaljnije malo kasnije, nisam sada baš u mogućnosti.

• mitkko
    • October 21, 2020 at 6:47 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Marielena

Ima li neki tehnicar graf za DLKV? Hvala.

Bolja varijanta je korekcija do cca 6,45 kn - tu je target klina, trendline, 100EMA i prijašnje dno. Crni scenarij je pad do cca 5,00 kn. Za početak pratimo prvi target i čekamo da vidimo kakva će biti reakcija u toj zoni, sve dalje od toga je za sada predaleko za predviđati. U svakom slučaju - korekcija.

DLKV apdejt

• mitkko
    • October 21, 2020 at 6:38 PM
    Quote from mitkko

Jel se još uvijek smiju postati bullish grafovi? Asking for a friend :) Ako ništa drugo, ajmo malo maštati :)

OPTE

Graf crta zanimljiv pattern. "If my calculations are correct" :) ovo bi mogao biti Adam&Eve double bottom u razvoju. Da nije korone i nepredvidih Amera, ovo bih sigurno odigrao, svi elementi su tu - ovako, ipak ću još malo pričekati.

Udžbenici kažu da je za ovu formaciju uputno sačekati breakout, ali najbolji prinos je ako uspiješ detektirati Evino dno (ovo čudno zvuči :). Na weekly chartu na MACD i Stoch vidimo skrivenu bullish divergenciju i Stoch je u oversold. Ovaj daily graf ispod pokazuje tipične karakteristike Eve dna - imamo pad cijene na nikakvom volumenu, RSI i MACD pokazuju higher low - sve ukazuje na očaj ulagača. Treba hrabrosti za sada kupovati, znate ono, "blood on the streets" i slično.

U svakom slučaju potencijal rasta je dobar i stop-loss zona je u blizini, tako da je risk/reward, rekao bih, vrlo dobar. Vidit ću još ovih dana šta će se događati na zapadu pa možda i kupim malo, čisto iz dosade :)

Prvi target je neckline na 5,20 kn (+15%), a ako to probije onda je drugi target na 5,90 kn (+30%).

Danas su gadno udarali na ATPL, kupio sam još 200 kom :/ Kako bi kolege zagorci rekli - bumo vidli, ne?

Display More

OPTE apdejt

OPTE fino napreduje, ima još prostora za rast do prve veće prepreke.

• mitkko
    • October 21, 2020 at 6:23 PM
    Quote from mitkko

Nisam ništa pisao na forumu u zadnje vrijeme, ali redovno čitam i pratim grafove. Vidim da je entuzijazam zamro, čudna su neka vremena.

Gledam graf ATPL i nisam mogao odoliti, opet zadnjih dana kupujem. Bulkeri bi sezonalno sljedeća dva mjeseca trebali biti na vrhuncu, bila korona ili ne, a uz to i graf pokazuje da bi kratkoročno mogli vidjeti porast cijene. Jedno u kombinaciji sa drugim mi daje dobar risk/reward. Ako neće sada rasti, neće nikada.

Na grafu vidimo da je cijena trenutno na dnu downtrend kanala i ujedno leži na dobroj razini podrške. Uz to svi cincilatori ukazuju na bullish divergenciju. Cijena se cijedi na padajućem i malom volumenu. Momentum raste, Stoch je u oversold i ispali smo iz doljnjeg Bollingera. Cijena je između 0,5 i 0,618 Fib.

Kratkoročno bi bilo očekivano da cijena opet ode prema gornjem rubu kanala, što je potencijal od +13%. Srednjeročno (do kraja godine) me ne bi iznenadilo da cijena ode i do 270 kn, što je upside potencijal od 46%. Za ovaj scenarij bi vozarine prvo morale jače potegnuti prema gore. Imam i za taj scenarij nekakav game plan, ali o tom po tom. Za sada je vrh kanala prvi target.

Ispod vidimo BDRY graf. Cijena se konsolidira u trokutu, i to zgodno ispod 200EMA, dok trenutno leži na 50 i 100 EMA. Stochastic je u oversold, RSI crta inverse H&S.

Tehničari znaju da iz trokuta cijena može dalje prema gore ili prema dolje, i da je za akciju najbolje pričekati break. Breakout je vjerojatniji ako smo ranije imali bullish trend. Kako je pred nama peak sezone, a od svibnja imamo rast vozarina, ja se kladim na breakout. Možda sam u pravu, možda nisam - vrijeme će pokazati. Rast Capeova smo već vidjeli, sada bi na red trebali doći Panamaxi i Supre. Omjer Cape/Pmx je prije nekoliko dana bio oko 3, a znamo da je već oko 2 povoljnije iznajmiti dva Panamaxa nego jedan Cape. Capeovi se sada korigiraju i čekamo jači rast Panamaxa. Ovakav pad BDI-a je zgodan za dokup jer BDI zapravo ruši pad Capeova, dok se Panamaxi i Supre trenutno stagniraju u uskom range-u. Svi gledaju samo BDI i panično prodaju, što onda u ovakvim okolnostima pruža (ne)priliku za kupnju :)

Pozdrav svima!

Display More

ATPL apdejt

Cijena je vrlo brzo propala iz kanala, nismo nažalost vidjeli podršku u toj predviđenoj zoni na dnu kanala. Vidim da na forumu ima dosta kritičara koji se sada sa ovime naslađuju - kaže "Moze gospar matkko piturat što mu je volja, kad ga stvarnost demantira. svakodnevno". Haha, dobro sam se nasmijao na ovo. Kolega ovime samo pokazuje svoje neznanje, a s time se teško boriti. Čovjek je sam sebi najgori neprijatelj.

TA nije kristalna kugla. Sve je stvar "Possibility vs Probability", preporučam kolegi da to prouči. Odlični trejderi imaju 50% success rate i dobar risk management. Jedan poznati tehničar je jednom prilikom lijepo sažeo svoja pravila (kojih bi se svaki trejder trebao pridržavati). Ako znaš šta to znači i ponašaš se u skladu s tim, neće biti problem ni losing trade.

Any opinion on a market is NEVER reason for me to take a trade. I must have the following:

1. A confirmed path of least resistance

2. A recognizable classical chart pattern

3. A precise "trigger point"

4. A measurable risk level

5. Preferably a 2:1 R/r ratio

Display More

Uglavnom, da se vratimo na temu. Teško je trejdati na dionici koju pokreću insajderske informacije (vidi danas temu ATPL). Isto vrijedi i za naš ZSE, ali ajde, burza nam je takva kakva je, moramo se znati s time nositi. Bez obzira na današnju blokadu i paničnu rasprodaju, rekao bih da je ovo dno (ako ništa drugo onda barem lokalno dno). Danas sam i sam kupio veću količinu.

Na grafu vidimo gap down open i hammer candlestick. RSI i Stoch su debelo oversold, i ako ništa drugo, ovo je dobra prilika za bounce play (ako naravno insajderi opet i sutra ne naprave neku pizdariju). Taman ako bi se i nastavio downtrend, za očekivati je prvo bounce natrag do dna ovog kanala, a što je +12,90% od današnje zaključne cijene.

Vozarine za Capeove zadnja dva dana fino rastu i još uvijek očekujem snažan rast vozarina do kraja godine. BDRY graf pokazuje oporavak indeksa nakon što je na kratko ispao iz trokuta. I dalje pratim BDRY, ali bih za sada rekao da je taj propad bio bear trap. U svakom slučaju, vidjet ćemo to u narednom periodu.

• mitkko
    • October 18, 2020 at 12:16 AM
    Quote from MickeyM

mitkko

Onda dajte OPTE nacrtajte da vas ne crnjače!

Pogledaj gore, stavio sam vec OPTE, i prilicno je OPTEmisticno :)

• Forumska kuhinja - recepti

• mitkko
    • October 17, 2020 at 3:05 PM

Eto sada ste i mene zainteresirali. Nasao sam i ja nesto, izgledaju bezazleno (jestivo :) i dosta su velike. Ne znam samo sta bih s njima, nisam neki gurman. Ja sam jedan od onih koji bi najradije da postoji nekakva tableta koja bi mi rijesila osjecaj gladi. Ako nista drugo, lijepo izgledaju :)

• mitkko
    • October 17, 2020 at 1:27 PM
    Quote from kvart99
    Quote from mitkko

Neću više postati crne grafove, na DLKV sam se dao povući za jezik :) Od sada samo pozitiva, crnila već imamo dovoljno :)

To vam bas i nije neka fora.

Ako se već trudite da stavljate grafove, neka to onda bude s obje strane spektra. Nema zelenih i crvenih / crnih, nego upravo onakvih da prikazuju situacija kakva zaista jest prema zadanim parametrima.

Naravno, treba prikazati stvari kakvima jesu. Htio sam reci da cu objavljivati grafove za dionice koje po grafu imaju potencijal rasta, a ove druge... kako nemamo mogucnost profitiranja na padu, nema bas ni smisla. Samo me krenu prozivati da crnjacim.

• Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

• mitkko
    • October 14, 2020 at 8:49 PM

Bravo za ovu temu, tek sam ju sada skužio. Planiram već nek vrijeme početi vani trgovati (ovo kod nas je mrtvo), ali nikako da nađem pravu platformu. Važno mi je da ima dobre alate za tehničku analizu i automatske naloge. Jel imate kakvu preporuku?

• mitkko
    • October 14, 2020 at 7:03 PM

Evo još jedan (potencijalno) bullish graf.

ADPL

I ovdje imamo falling wedge koji je upravo doživio breakout. Opet, nikakav volumen, strah je vrag. Unutar tog velikog wedge-a imamo formiran i manji trokut iz kojeg cijena još uvijek nije "utekla", konsolidira se točno ispod 50EMA. Zadnja 2 mjeseca vidimo pozitivan razvoj na RSI i MACD - u tom periodu je i cijena napravila double bottom na 128 kn.

Mogli bismo ovdje vidjeti breakout, karte su za sada tako posložene. Bullish scenarij je ucrtan na grafu. Prvi target je 145 kn (target malog trokuta), drugi target 150 kn (target faling wedge-a). Stop-loss je i ovdje blizu i prilično jasan, tako da je risk/reward prilično dobar.

Opet napominjem, vrijedi za sve ove grafove - ZSE je k'o mali Mujo (ono, kud svi Turci...). Ako Razvijeni zapad odluči ići dolje, nema ni nama spasa, bez obzira na grafove. Ja sam za sada još uvijek u kešu, uz iznimku ATPL (unutra sam sa 30%), a što sam obrazložio ranije.

Neću više postati crne grafove, na DLKV sam se dao povući za jezik :) Od sada samo pozitiva, crnila već imamo dovoljno :)

• mitkko
    • October 14, 2020 at 6:21 PM

Nisam mislio postati ovoliko grafova, ali ajde, tu su mi, zanimljivi su, pa zašto ne.

ADRS2

Vidimo falling wedge, što je bullish pattern. Dno wedge-a koincidira sa zonom jake podrške - 361-363 kn je bilo dno više puta u zadnjih 5 mjeseci.

Čini se da smo danas sramežljivo imali breakout, volumen doduše nikakav. RSI i MFI ukazuju na bullish divergenciju, Stoch radi double bottom i hoće izaći iz oversold. MACD histogram ukazuje na popuštanje pritiska prema dolje.

Target je 375 kn (+3,40%). I dalje smo u downtrendu, ovo je samo bounce play. Stop-loss zona je blizu i vrlo je jasna. Risk/reward je dobar.

• mitkko
    • October 14, 2020 at 6:09 PM
    Quote from Marielena

Ima li neki tehnicar graf za DLKV? Hvala.

Bolja varijanta je korekcija do cca 6,45 kn - tu je target klina, trendline, 100EMA i prijašnje dno. Crni scenarij je pad do cca 5,00 kn. Za početak pratimo prvi target i čekamo da vidimo kakva će biti reakcija u toj zoni, sve dalje od toga je za sada predaleko za predviđati. U svakom slučaju - korekcija.

• mitkko
    • October 14, 2020 at 5:55 PM

Jel se još uvijek smiju postati bullish grafovi? Asking for a friend :) Ako ništa drugo, ajmo malo maštati :)

OPTE

Graf crta zanimljiv pattern. "If my calculations are correct" :) ovo bi mogao biti Adam&Eve double bottom u razvoju. Da nije korone i nepredvidih Amera, ovo bih sigurno odigrao, svi elementi su tu - ovako, ipak ću još malo pričekati.

Udžbenici kažu da je za ovu formaciju uputno sačekati breakout, ali najbolji prinos je ako uspiješ detektirati Evino dno (ovo čudno zvuči :). Na weekly chartu na MACD i Stoch vidimo skrivenu bullish divergenciju i Stoch je u oversold. Ovaj daily graf ispod pokazuje tipične karakteristike Eve dna - imamo pad cijene na nikakvom volumenu, RSI i MACD pokazuju higher low - sve ukazuje na očaj ulagača. Treba hrabrosti za sada kupovati, znate ono, "blood on the streets" i slično.

U svakom slučaju potencijal rasta je dobar i stop-loss zona je u blizini, tako da je risk/reward, rekao bih, vrlo dobar. Vidit ću još ovih dana šta će se događati na zapadu pa možda i kupim malo, čisto iz dosade :)

Prvi target je neckline na 5,20 kn (+15%), a ako to probije onda je drugi target na 5,90 kn (+30%).

Danas su gadno udarali na ATPL, kupio sam još 200 kom :/ Kako bi kolege zagorci rekli - bumo vidli, ne?

• 1
  • 100
  • 101
  • 102
  • 123
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt