1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• emil
    • December 15, 2022 at 7:09 PM

Nekad treba stvari nazvat pravim imenima a ne se skrivat iza pristojnosti.

"...trecina stanovnika nestala..."

Ukrajina ima 43 milijuna stanovnika . Znaci nestalo ih je kolko? Gdje pise taj broj pa da premasuje 10 milijuna? to cak ni ruski trolovi nigdje nisu objavili.

a kako su nestali? to je razlog da se sad predaju kao i oni u Srebrenici jer ce poslije bit mir ? da bit ce kao i onima u Srebrenici.

i uopce nije jadno nazvat trola trolom jer barata dezinformacijama i ruskom propagandom, a ne argumentima.

• emil
    • December 15, 2022 at 6:56 PM
    Quote from jocaAMsterdam
    Quote from D_artagnan

Da oni ih vode u unistenje, a rusi su tu da pomognu ukrajini tako sto ce sve izbombardirati 👏 🤣🤣🤣🤣

Kako se onda zove ono kad iskoristavas nekoga za svoje vlastite ciljeve i ujedno ga poticas da nastavi neku borba u kojoj ima minimalne sanse za pobjedu ?

Samoobrana. Obrana slobode.

Tako su i nas u Hrvatskoj oslobadjali srbi od nacista ustasa itd....

takodjer smo i mi imali minimalnu sansu za pobjedu jer je JNA bila 4 ARMIJA SVETA. na kraju su traktorima svi bjezali.

Tako ce i ruski trolovi prije ili kasnije morat pobjec u svoje rupe.

ne mogu vjerovat da admin dozvoljava ruskim trolovima da ovdje pisu.

• Ulaganje u solarne elektrane

• emil
    • December 13, 2022 at 4:44 PM

zanimljivo

Proizvodnja električne energije iz kućnih solara do 10.000 kuna neće se oporezivati

Ovom se promjenom otklanja manjkavost dosadašnje regulative. Podsjetimo, za prodaju i najmanje količine viška električne energije, makar to bilo i samo 1 kW, do sada su vlasnici kućnih solarnih elektrana bili "penalizirani". U tom su slučaju morali službeno postati proizvođači...

To je značilo i potpisivanje novih ugovora s opskrbljivačem, prijavu prihoda kao dohodak, plaćanje poreza ili pak otvaranje poduzeće za proizvodnju električne energije.

Oni s više kuća mogu rasporediti elektrane na više članova kućanstva, naime limit je 10.000 kn godišnje po OIB-u

Proizvodnja električne energije iz kućnih solara do 10.000 kuna neće se oporezivati
    Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koje bi trebale uskoro biti prihvaćene, omogućit će se građanima da svojim mikrosolarima na krovovima ostvare neoporezivi…
    www.bug.hr
  • Porez na kapitalnu dobit

• emil
    • December 8, 2022 at 11:12 PM
    Quote from Phoenix

hvala Emil,tu piše da se ne plaća porez nakon 3 godine,šta nije nakon 2?

nakon 2 godine. clanak je star a stavio sam ga radi objasnjenja fifo metode.

nije ni 12 % porez nego 10%.

• emil
    • December 8, 2022 at 7:03 PM
    Quote from Phoenix

ja imam jedno pitanje,pa ako netko zna!?

recimo kupio sam dionice prije 2 godine(na njih se porez više ne plaća) i u međuvremenu sam nadokupio dionice iste firme,i sad hoću prodati isti broj dionica koje sam prije 2 godine kupio,

kako će ovi u poreznoj znati koje sam ja dionice prodao, stare ili nove🤔??

FIFO metodom.

Kako izračunati i prijaviti porez na kapitalnu dobit
    Svi hrvatski građani koji su lani špekulirali na burzi i ostvarili kratkoročnu zaradu do kraja siječnja moraju platiti porez po stopi od 12 posto. Kako brzo i…
    www.tportal.hr

prvo se prodaju najstarije

• emil
    • December 7, 2022 at 11:30 AM

neke koje drzim vec godinu i pol ni ne razmatram da prodam da smanjim dobit.

gledam ove novije koje sam kupio nedavno pa mi ne igra veliku ulogu pri cekanju da prodje 2 godine.

s druge strane gledam likvidnost na tim pojedinim dionicama je katastrofa. ak krenemo prodavat za prebijanje dobiti ode sve u bunar :(

• emil
    • December 7, 2022 at 9:53 AM

Blizi se kraj godine pa tema posaje aktualna.

i evo par novih pitanja koja se ne pojavljuju u temi

ZSE.

Trenutno sam u plusu i morao bi platit porez . Imam par dionica u minusu . danas prodam dio tih dionica i u minusu sam pa ne moram prijavit porez.

sutra kupim nazad te dionice . to smijem ? ili mora proc neki vremenski period? dal smijem prodat 30.12 a kupit 3.1 u slijedecoj kalendarskoj?

dal igdje pise nakon kolko smijem opet kupit prodane dionice? pa i sad to radim. kupim u ponedeljak prodam u petak bez da namjestavam porez pa ne vidim razlog zasto to ne bi radio i dalje al na kraju godine.

porez cemo obracunat u kunama jer smo u kunama trgovali. to cemo samo pretvorit u eure i platit eurima?

e-prijava ce bit odma u eurima ili u kunama a samo zadnji zbroj za platit u eurima?

izvjestaji banaka ce ic u eurima ili u kunama?(kod erste brokera ide u obje valute vec sada)

• Ulaganje u solarne elektrane

• emil
    • December 1, 2022 at 8:28 PM
    Quote from discover

Ja sam osobno otkazao hep na 3.6kn po kwh, a 5.7kn ?! U šoku sam

a koja je alternativa? geni ? po jos vecoj cijeni?

ja sam kucanstvo prebacio na hepi s gen-ia .

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• emil
    • December 1, 2022 at 7:13 PM

Vidi mi bankomata u konzumu :D

prima "maglu" i izbacuje kune :D

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • December 1, 2022 at 11:37 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from emil

hmm.

braemar crveni

index futures crven

egle-gogle-matx-panl-glbs-dsx- svi crveni u premarketu..

mislim da cu ipak malo pricekat s kupnjama

Ne znam koji premarket ti vidis meni su svi osim gogl closed jos uvijek ?

Display More

upss.

moja greska

ja jos nisam satove pomakao :D

• emil
    • December 1, 2022 at 11:31 AM

hmm.

braemar crveni

index futures crven

egle-gogle-matx-panl-glbs-dsx- svi crveni u premarketu..

mislim da cu ipak malo pricekat s kupnjama

bolje izgubit dobit nego dobit....po tamburi :D

• emil
    • November 30, 2022 at 3:18 PM

pa uvjek netko uziva. Nemma pajceka samo binance/coinbase koji kripto tretiraju kao i dolar-euro . stavis na CARD i on trosi u pozadini i konvertira. kako euro dolar tako i BTC -eth ili usdt. uzima svoj fee za konverziju na svemu. kako na EUR -USD tako i na kriptu.

• emil
    • November 30, 2022 at 3:12 PM
    Quote from discover

konzum prima kripto preko pajceka, dakle ne placas direkt s kriptom nego ti pajcek u letu konvertira

kaj ne?

pa ni dolarima ili eurima ne placas direktno nego preko pajceka :D

nemos danas nigdje nis bez pajceka platit :D

• emil
    • November 30, 2022 at 1:18 PM
    Quote from Sheriff

Za 2 godine u vlastitoj banci ćeš moći kupovat/prodavat crypto kao imati i custody. To je put ka tome i svrha sheranja ove vijesti.

ma sve je to magla :D

Dobrodošli u Crypto Center Hrvatske pošte

KONZUM:  SVOJIM KUPCIMA NUDIMO SLJEDEĆE MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:

• gotovim novcem
    • debitnom i kreditnom karticom
    • kriptovalutama
    • aplikacijom KEKS pay

Kripto su uveli na zahtjev penzionera :D tako da ce i kolega kojeg ne spominjem kad tad shvati da s kriptom mozes placat bilo gdje.

• emil
    • November 29, 2022 at 9:38 AM

ova tema je savrsena upravo ovakva kakva je.

ova 3 posta dnevno koliko ide ne treba razdvajat .

nekad se ovdje pisalo po 10 stranica na dan pa se mogla pratit pa ne vidim razlog da netko ne moze popratit ovih par postova dnevno.

kud bi dosli kad bi sad i ovo razvodnili. sto da tesla ima svoju temu. pa amazon svoju i tako 1000 tema za svaku dionicu?

i ovako je zamrla tema i nema postova pa ak je jos razdvojimo onda stvarno vise ni ova tri posta dnevno necemo citat

Ktome lako otovirte temu ak mislite da ce netko nesto pisat u njoj.

• emil
    • November 21, 2022 at 6:32 PM
    Quote from my moon

MMAT 30% plusa. Explozija MMAT a reklo bi se

naravno da je explozija kad sam ja izasao na 1.59:D

ok s dobrim pusom, al ovo je bas ....

• emil
    • November 18, 2022 at 5:16 PM

ja iskreno mislim da ce ukrajinci rastjerat rusku bagru nazad u jazbine.

nije to 100 1000 obuceih vojnika u pitanju nego zapadno oruzje. ako to stane onda ce ukrajinci nahebat al ako SAD i dalje bude slao naoruzanje ukrajinci ce ih natamburat samo tako, jos ak im posalju malo bolje naoruzanje (dalekometno) bit ce bezanije prema sibiru.

zar netko stvarno misli da je ovo vojska?

Putinova horda od 35.000 ubica, silovatelja i kanibala iz Sibira
    www.b92.net
  • Porez na nekretnine

• emil
    • November 18, 2022 at 1:03 PM

pitanje je tko kod nas uopce pise te zakone jer u proteklih 6 godina 17 ministra je zavrsilo sa nekom aferom i optuznicom.

i ti ljudi bi nam trebali pisat zakone(i pisali su ih) i uvodit nove poreze? sigurno su ih pisali na dobrobit svih gradjana ....zato i jesu zavrsili tu gdje su zavrsili.

Ne znam koliko to moras bit naivan da milsis da ce neki novi zakon od nekon novog ZNA SE bit bolji od tih proslih kad ih pisu isti ili gori ljudi od gore spomenutih smjnjenih i uhicenih.

. I bakica u penziji koja sad pod stare dane živi u svojem naslijedjenom stanu je placala cijeli zivot porez na dohodak i ne kuka kao neki ovdje da neamju nista od toga sto je placala nego se snalzi i prezivljava s crkavicom od penzije samo zato sto zivi u tom naslijedjenom stanu jer da nema tog stana bila bi gdje? u domu od 10 000kn mjesecno?

• Porez na nekretnine

• emil
    • November 18, 2022 at 10:16 AM
    Quote from Manu

Ovi špekuliraju da je uvođenje ekstraporeza probni balon za uvođenje poreza na nekretnine. Iako su nekretninci ipak najveći stvarni dobitnici krize jer energetski sektor je ipak ciklički i samo im se vraća ono što su izgubili 2020. ne vjerujem da će opteretiti vlasnike nekretnina na sličan način.

https://www.nacional.hr/u-pozadini-nes…reznog-sustava/

“Hrvatska je još uvijek dramatično orijentirana na potrošne poreze, prije svega PDV, dok je udio prihoda od poreza na bogatstvo i dohodak samo 5,6 posto BDP-a. Na toj ljestvici tik do nas nalazi se Bugarska sa 6,3 posto, potom Češka sa 7,7 posto te Slovenija i Slovačka s 8 posto. Europski prosjek je 13 do 14 posto BDP-a, koliko otprilike iznosi udjel od poreza na bogatstvo u BDP-u jedne Njemačke.

Prema ovome Hrvatska je socijalno izrazito nepravedna u usporedbi sa drugim državama EU i ova statistika jasno pokazuje kakav manipulator je Plenki. On pod izgovorom solidarnosti dodatno oporezuje uspješne tvrtke koje nose BDP i možda zapošljavaju siromašne a ne stvarne bogataše i njihovu imovinu.

Po tebi bi bila jako pravedna kad bi nabila porez nekome tko radi za 5000kn place i tko je stan naslijedio od svoje mame koja ga je naslijedila od svoje mame itd.. jer je jako nepravedno uzet nekom tko zaradjuje milijune a treba uzet nekome tko radi za 5000kn placu.

e da mi je nac te "gljive" s kojima cu ija vidjet tu pravednost koju ti vidis u nekom novom porezu.

lopine koje su stekle imovinu nezakonito treba trpat u zatvor i oduzimat im istu a ne sve prevalit na bakice koje zive od penzija.

ovaj porez mi je na tragu zabrane rada nedeljom jer kao trgovine ne placaju radnike nedeljom pa da im omogucimo odmor. mozda da ih zatvorimo zauvjek kao i banke jer kad sve zatvorimo ni trgovine ni bankomate nitko nece moc pjlackat pa cemo i stopu kriminala smanjit zatvaranjem trgovina-banki itd..

umjesto da zatvore trgovine koje se ne drze zakona oni ce dekretom zabranit rad svima.

sve poreze treba smanjivat sto mi u HR nikad necemo dozivjet . zasto? ZNA SE.

• emil
    • November 13, 2022 at 6:09 PM

Zakon o kriptovalutama u HR ne postoji al ne postoji ni zakon o krumpirima pa to ne znaci da krumpiri ne postoje ili da se s njima ne smije trgovat.

Hr je trgovanje kriptovalatam smjestila u kapitalne dobitke pa se ne moze rec da nije zakonom definirano.

kada nesto platite kriptovalutom porezna to gleda kao da ste prodali kripto . za vas je to obavila karticna kuca koja je kripto prodala na kripto burzi i to pretvorila u kune te podmirila racun u ducanu.

Stav Republike Hrvatske o kriptovalutama, prema Zakonu o Porezu na dohodak, je takav da su kriptovalute definirane kao dohodak od kapitala te se svrstavaju u dohodak od ostale financijske imovine. Stoga, ne oporezuje se posjedovanje kriptovaluta kao financijske imovine, već zarada ostvarena otuđenjem te imovine. Sukladno navedenom, kriptovalute ne spadaju niti pod jednu zakonom reguliranu kategoriju sredstava plaćanja te prema Zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci i Zakonu o deviznom poslovanju kriptovalute ne predstavljaju novac, niti sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Kriptovalute se mogu smatrati prenosivim instrumentom u smislu Zakona u PDV-u pa su same transakcije oslobođene plaćanja PDV-a.

Kad pričamo o obvezi plaćanja poreza na dohodak na osnovi zarada kriptovaluta, ona dospijeva jednom godišnje, do kraja veljače, za zarade ostvarene u prethodnoj kalendarskoj godini. Ne oporezuje se svaka pojedinačna zarada od transakcije, već ukupna zarada ostvarena na godišnjoj razini.

Za poreznu osnovicu uzima se ukupna godišnja zarada utvrđena kao razlika između kupovne cijene kriptovaluta i vrijednosti za koju je ona zamijenjena u novčanom iznosu bilo kojeg priznatog zakonskog sredstva plaćanja te se oporezuje po stopi od 10% + prirez – u slučaju ako je kriptovaluta zamijenjena za „klasičan novac“ unutar dvije godine od kupnje (za instrumente kupljene nakon siječnja 2016.). U slučaju da je zamjena obavljena u više od dvije godine od dana nabave, zarada ne podliježe oporezivanju neovisno o ostvarenoj ekonomskoj koristi.

Ako porezni obveznik u poreznoj godini ostvari zaradu na trgovanju pojedinim vrijednosnicama ili financijskim instrumentima, a na drugima zabilježi gubitak, dohodak od kapitalnih dobitaka utvrđuje se na razini godine, kao razlika između ukupne zarade i gubitaka ostvarenih u toj poreznoj godini.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt