Mislim da mi jedino ima smisla da se radi o dugu o 100 mil koji se odnosi na leasing i vezan je za cincaonu koji je reguliran ovom nagodbom na nacin da je dio duga tj vecina umanjena prijenosom imovine, a da je za ostatak duga postignuta nagodba da se na nekakav povoljniji nacin regulira otplata tog duga, a da o detaljima nisu obavijestili za taj drugi dio tj njegov utjecaj.
Posts by StatusQuo
-
-
Ne možeš izvaditi samo te dvije izjave. Moraš ih sagledati kroz cijeli tekst. Dakle, tih 100! milijuna kuna vjerojatno je nominalni dug iz PS nagodbe pokriven imovinom cincaonice (Heta ie izgleda preuzela dug Ex Hypo Leasinga odnono imovinu (cincaonicu) na kojoj sad Heta ima izlučna prava). Nešto je očito ili naplaćeno prethodno ili otpisano pa je stvarni učinak smanjenje obveza za 61 miljun kuna Dalakovodu i (mogući, očekivani) primitak u novcu od pretpostavljeno 8 milijuna kuna. (To može biti svašta, ovisno sto piše u ugovoru, postoji li kakav prelazni period ili neke opcije i sl.)
Tako ja to “citam”.
Zato je link tu da se procita cijeli, izvadio sam dvije izjave da apostrofiram sta mi je u koliziji prvog i drugog dijela i buni me jer nastojim skuzit utjecaj na fi 3Q tj tih 30 mil nisam siguran kako ih svatiti i da li imaju knjigovodstveni kakav utjecaj
hypo nominalni dug od leasinga obuhvacen ovom nagodbom iz ps je ukupni 137,6 mil koji se otplacuje na dva dijela prvi dio 84,6 mil se trebao otplacivat po zavrsetku nagodbe 2014 mjesecnim anuitetima 9 godina s kamatom 4% dok drugi dio od 51,8 mil dospjeva jednokratno 31.12.2022 s kamatom od 0,5% koja se obracunava godisnje ali dospjeva 31.12.2022.
Iz provedbe predstecajne nagodbe iz 1Q.2020 vidljivo je da je do sada isplaceno 20,7 mil i da je neplaceni dospjeli dug leasinga na taj datum bio 14,02 mil ukupno 34,9 mil, do datuma zakljucenja nagodbe vrlo lako je taj dug koji je dospio u ukupnoj sumi dosao do broja od 37,6 mil pa da realno ostane tih 100 mil fin duga osim ako se slucajno nakon PS nije dodatno regulirao taj dug pa da je mozda manji nego kako je definiran PS, u svakom slucaju oni i spominju 100 mil sta bi odgovaralo ovom izracunu ostatka nedospjelog duga ali opet problem je sta u nagodbi spominju smanjenje od 61mil financijskog duga, a na pocetku da je obuhvacen dug od 100 mil koji bi odgovarao ovom nedospijelom dugu po leasingu, eto malo detalnije jer sam isao to malo istrazit da nadjem poveznicu i smisao ali zasad bez smislenog odgovora utjecaja u potpunosti ove nagodbe
-
Ma nista ovdje nije crno. Tvrtka vraca dugove, ugovara nove poslove, samo treba vremena da se to vidi. Za dugorocne dionicare nema zime.
Samo je sada dionica divljala u 2 dana na cisto spekulantskoj osnovi. Ocekujem samo korekciju na trenutno realnu cijenu i onda zdravi postepeni rast.
P.S. nemam vise igh
Tvrtka vraca dugove jel ovo neka sala ???
-
Vec neko vrijeme pokusavam pravilno razlucit ovaj dopis od prodaje cincaone i nikako da mi pravilno sidne sta ocekivat u izvjescu temeljem tog dopisa znam da ce dobro utjecat ali volio bih znat tocno da znam sta ocekivat jer mi je ovaj dopis malo puzle naime muce me dvije pocrtane izjave
https://zse.hr/userdocsimages…GaqDGBNog==.pdf
"
Nagodbom je obuhvaćen financijski dug od gotovo 100 milijuna kuna, odnosno iznos od približno 1/3 ukupnog financijskog duga Dalekovoda d.d.koji ima utjecaja na novčani tok prema sklopljenoj predstečajnoj nagodbi.
dok u drugom dijelu kazu
Ekonomska vrijednost nagodbe iznosi približno 70 milijuna kuna, a rezultira smanjenjem ukupnog financijskog duga Dalekovod Grupe od 61 milijun kuna te primitka u novcu od predvidivo oko 8milijuna kuna.
"
Ukratko znaci da se smanjit financijski dug za 61mil i da ce dobit 8 mil kuna novca medjutim s obzirom da je obuhvacen dug od gotovo 100mil ovom nagodbom kako kazu sta je s tim 30 mil razlike sta se s tim dogadja taj dio nikako povezat pravilno ima netko misljenje o tome kako ovo pravilno iscitat ?
-
čini se da imamo novog šampiona
Krasno operativno gube lovu krediti su i dalje veliki bez obzira na oprost, dovoljno je vidit da nemaju niti milion na racunu jos uz to imaju obveze prema dobavljacima 44mil i potrazivanja od kupaca niti 2 mil to sve govori koliki je problem s likvidnosti, i sta sad drzava ce opet uskocit s kreditom koji ce oni u pola godine sprzit, a sta se tice ove kao dobiti rekli su da moraju ispravit vrijednost imovine jer vrijedi manje nego je knjizena izgleda da su to malo odgodili
-
https://www.bug.hr/biznis/ht-i-er…ardi-kuna-16371
Ovo je dobro!
Vidio sam to danas kad je izaslo i mislio sam se bili kupio jer vrijednost je dosta veca nego prijasnja ugovorena ali sam odlucio da necu razlog jer se radi o ugovoru sa ericsson servisom koji bas i nije do sada ostavrivao neku dobit osim ako to nije izvlaceno na drugi nacin od matice i s druge strane ovo je dividendna dionica, a polugodisnji rezultati sta se tice dobiti nisu bas pokazali srecu pa racunam da nije nigdi prisa
-
Ne tako davno, sva izvješća zaredom su bila ozbiljno crvena. Sada smo u prelaznom razdoblju prema sve zelenijima. Ne može se iz silnih milijuna crvenila preko noći preći u silne milijune dobiti. Ovih 1,8 milijuna dobiti, ako se pogleda ne tako daleko u prošlost, je zapravo prilično dobro, jer ukazuju na smjer.
Također se ne smije zanemariti niti činjenica da će se financijski efekti svih trenutno ugovorenih poslova tek naknadno vidjeti. Budućnost.
To me baš i muči. Prihod je ako se na varam 30 - tak mil kuna veči nego prošle god. ali neke ljepe dobiti nema......
Poslovni prihodi su manji za 6 mil sta znaci da su manje odradili nego prosle godine, ukupni prihodi su veci zbog ostalih prihoda koje nisu objasnili kako su nastali osim da se vidi da je smanjena vrijednost zemljista u bilanci, transparentnost im je nula.
-
Sad van iz IGH i trpaj u DLKV.
Realno od 3 prestala gradjevinara nije realno bas da sva 3 procvijetaju odjednom, vjerovatnost je da ce samo jedan od njih opravdat svoj rast, po meni DLKV ima najrealnije sanse za to, potreban je jos jedan push u vidu neke pozitivne vijesti da se stvari otkljucaju.
zanimljiv je ovaj cjelodnevni "ples" na THNK, ne pratim baš stalno, ali nikako da se realizira nalog, je li to netko pokreće dražbu i onda pred istek povlači nalog, pa onda opet, stvarno ima i vremena i živaca
kolega, opcenito pitanje? kako se zna koliko ce drazba trajati? ovo traje vec preko pola sata ?
kojih pola sata traje od jutros
-
Jel to sveobuhvatni gubitak u prvih 6. mjeseci?
Očekivao sam bombu, a puknula žabica od izvješća po meni...
Sveobuhvatni da, ali ako se izuzme taj dio dobit razdoblja prije oporezivanja je 1 mil medjutim iz revidiranog znamo da je
"
Dana 10.01.2020 Drustvo je prodalo svoje udjele u drustvu Projektni biro P 45 d.o.o. Iznos
transakcije je iznosio 9.200 tisuca kuna.
Neto imovina drustva Projektni biro P 45 d.o.o. u trenutku prodaje je iznosila 3.435 tisuce kuna.
Prodajom je Grupa na konsolidiranoj razini ostvarila dobitak u iznosu 5.765 tisuce kuna"
po tome bez te prodaje su i dalje u gubitku druga strana sta me muci kad gledam izvjesce ocito postoje nekakvi ostali poslovni prihodi van grupe od 40 mil, te stavka ostali poslovni rashodi od 27 mil koji su ocito vecina ostvareni u 2Q i koji ocito predstavljaju dobar dio jednokratnih stavaka i koje se uopce ne objasnjavaju zbog cega su nastali, a hvale se nekom Ebitda koja vrlo vjerojatno je pod utjecajem tih jednokratnih stavaka, iz bilance se vidi da je u 2Q smanjena vrijednost zemljista s 93 mil na 65 mil pa nekako mozemo pretpostaviti da se radi o tome, a nije lijepo ni vidjeti veliko povecanje kratkorocnog duga prema bankama s 86 na 231 mil s cime im je ogromna kolicina duga pri dospjecu ili vec dospjela, mogli su bar biti transparentniji prije nego su se hvalili povecanom Ebitda
-
Dugo ste cekali sad tko je sta ocekivao neka se nadje u linku ispod
https://zse.hr/UserDocsImages…otREV-K-HR.xlsx
https://zse.hr/userdocsimages/financ/IGH-fin2020-2Q-NotREV-K-HR.pdf
-
Možda se jednostavno više ne može zaduživati? Jel netko na to pomislio?
Ova godina je bila pakao za sve veće investitore (ne burek trejdere) na ZSE.
Koliko je RIVP pao, ADPL, ATPL...itd...uz kreditno zaduženje, taj pad je omča oko vrata...
možda ga je malo ponukao i Bakićev poučak da malo prikoči, jer kada krene po zlu, na takve se brzo sruči cijelo breme, pa ako mogu neka izdrže, vidimo gdje je Bakića dovelo takvo razmišljanje, kako on može preporoditi poslovanje nekih socijalističkih mastodonata, ostali mu samo gumbići i šarafići
Moguce je i to ali onda je i to iz razloga straha zbog buducih nesigurnosti
-
Gledaj realno da on vjeruje da ce cijena dionice biti dupla kroz krace razdobolje, a treba mu lova za nesto onda bi sigurno zalozio dio dionica i kad cijena poraste to razrijesio zar ne, uostalom nije bas netko tko nema koji milioncek sastrane pa da sad mora prodavat posto potom ako vjeruje da ce cijena rasti, jer ipak je on u prvom redu trejder da razmislja tako kako izvuc maksimum i prati trziste, a ne neki tamo cinovnik u nekom drustvu koji ne razumi kako trziste funkcionira i ne zna napravit nekakve kalkulacije.
Možda se jednostavno više ne može zaduživati? Jel netko na to pomislio?
Je pomislio je ali realno ima 7,61% dionica koje nisu zalozeni pa s te strane ocito je da ima imovine koja se moze zaloziti
-
Ako ste primjetili prošlih dana su veliki somovi (ne male ribice kao većina nas) radili prekrcaj. Na prodaji IB,
a na kupnji po neprovjerenim informacijama Rusi i/ili Pivci, a dok traje prekrcaj X miliona kuna cijena je strogo
kontrolirana, te je i mitkko napisao na temi tehnička analiza da nitko ništa ne zna (iako neki tvrde drukčije)
dok se taj prekrcaj ne završi, a po informacijama na ZSE završio je ili je pri kraju. Banka je iz zaloga od opcijskog
ugovora (može netko objasniti kako funkcioniraju ti ugovori?) od IB prodala dionice, a IB je dodatno prodao
dionice zbog osobnih razloga, šta god to bilo. Možda mu jednostavno treba lova jer kupuje nešto drugo i to
je legitimno i tome i služi tržište. Neki tumače da je to zato jer više ne vjeruje u kompaniju, a ima insajd info,
ali tko zna što je, to samo on zna. Možda ga je žena natjerala da proda dionice i kupi jahtu da malo plove po
Jadranu, ali sve su to špekulacije. Bitan je outlook za firmu, koji je po meni puno bolji za Q3 i Q4 nego što je bio
početkom godine, a pogotovo u 3./4. mjesecu kada je cijena vozarina potonula na 400 bodova, a sada je na
1500 bodova i analitičari predviđaju(i oni znaju fulati nekad) par dobrih kvartala/godina.
Eto toliko od mene, a sada moram ići raditi, jer previše vremena gubim pišući na ovom forumu, a ne vidim previše
svrhe iskreno. Pusa svima, a najveća naimu
Gledaj realno da on vjeruje da ce cijena dionice biti dupla kroz krace razdobolje, a treba mu lova za nesto onda bi sigurno zalozio dio dionica i kad cijena poraste to razrijesio zar ne, uostalom nije bas netko tko nema koji milioncek sastrane pa da sad mora prodavat posto potom ako vjeruje da ce cijena rasti, jer ipak je on u prvom redu trejder da razmislja tako kako izvuc maksimum i prati trziste, a ne neki tamo cinovnik u nekom drustvu koji ne razumi kako trziste funkcionira i ne zna napravit nekakve kalkulacije, iako i on ne moze bit siguran u sve ali sigurno ima bolje uvid.
-
40tis$ njih devetorica.
Procjenjuje se oko 600 tis dolara, sa naknadnim godinama
-
Dokupila Opte, u količini koju sam mogla pa i više, uz rizik koji mogu podnijeti, pa i više od njega
Sada hibernacija
Jos jucer je bilo preskupo da kupin po 5, a prejeftino da prodam po 5 :).....nije dobro tako brzo mjenjati svoja pravila
-
https://zse.hr/userdocsimages…5f6c0873aa2.pdf
"
Otpustanje dionica na uredenom trzistu ZSE 14.000 dionica
lstek opcijskog ugovora na 14.962 dionica
Broj otpustenih glasackih prava u apsolutnom iznosu 28.962
Nakon provodenja predmetnih transakcija dionicar ima 186.906 dionica sa pravom glasa, odnosno u relativnom iznosu 13,393%
"
Izgleda da nije samo bilo 14000 vec duplo vise po opcijskom ugovoru i jos na to onih 5 000 komada od neki dan.
-
Zadnjih sedam dana se dosta toga odigralo. Na scenu stupaju novi igrači od kojih mi je KOEI najveće iznenađenje, dok drugi odlaze u ropotarnicu porošlosti, bilo zbog rasta (DLKV, IGH), bilo zbog toga jer jednostvano nisu uspjeli ( to ne smijem navoditi).
Stari rockeri, pardon ulagači sijede kose čupaju; tržište nam ovisi o povremenim epidemijama ekscesa granitiranih sa proročkim grafovima tehničke analize dok FA raznose mačci na repovima.
Zanimljivo kako KOEI nitko nije htio po 440/450, a imao je sve , osim sta nije bio u fokusu. Ja sam skroz izasao na 640, ali ići će još gore.
I sam sam kupio tada ali premalo iako je bio siguran pick doslovno, jednostavno nelikvidnost i dzravni prstici te uvjek drze na oprezu i zelis takve stvari kupiti jeftinije da ublaze taj rizik, samo ocito nikad dovoljno jeftino
.
-
Radi se o dionici Đure Đakovića .Neko mi je prebacio objavu.
Vi to ozbiljno? 20 kn za DDJH do kraja godine?
dajte mi recite da li stu čuli ikada za pojam 'negativni kapital'
inače osnovna formula je Imovina = Uk. obveze + Kapital, pa kad izvučete lijevo kapital imate:
Kapital = Imovina - Uk. obveze
Pa zar niste culi negativa s pokrije pozitivom iz buducnosti
-
https://zse.hr/userdocsimages…78202092824.pdf
Biblija i dalje otpusta onih 14 000 komada, sad je pitanje zasto ocito su se neki planovi promijenili
-
Zbog cega ti se cini kao BB
Nakon pada sa 90kn vec dugo se cijena vrti na ovih 45 do 50 kn, cijena secera se nakon propada malo podigla i stabilizirala, fundamenti izgledaju ok koliko ih razumijem, mislim da je ok risk reward ratio, nemoze puno pasti ali bi mogla gore lako. Ovo mi nije bb za držati, uci na neko vrijeme , izaci sa + 15-20%, mozda samo zelja.
Ne znam kako mozes gledat fundamente kad fundamenata nema nigdje za naci pa po tome ne mozes ni o nekakvom risk rewardu ni kalkulirat, osim da secer naglo poraste pa bi bila drugacija pozicija lakse bi se nesto nagadjalo