1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. StatusQuo

Posts by StatusQuo

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 23, 2020 at 10:35 AM
    Quote from Flight

Pa neće valjda preuzimati Hetinim jer je taj nebitan za preuzimanje. Ako je Zaba prodala dug (a imala ga je dovoljno), onda je taj neki novi vlasnik duga novi vlasnik Dalekovoda (pogotovo ako se dug i dalje neuredno vraća) te ako je dug uglavnom ili većinom osiguran razlučnim pravima i drugim ovršnim ispravama.

Zasto je Hetin nebitan za preuzimanje on je isto dio bio dospio prije prodaje ?...koliko je to bilo dovoljno zabinog duga ukupnog i koliko zabinog je bilo dospjelo koji nije placen ?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 23, 2020 at 9:59 AM

Flight

Jesi ti pokusao svatiti usporedbu koju sam napisao u vezi Hete meni se cini da nisi ni pokusavao kad opet isto saljes, uostalom rezervacija koje je netko treci napravio zbog potrazivanja prema dalekovodu je skroz nebitna sa strane dalekovoda jer je to interna i regulatorna stvar iskazivanja tog drustva, a rijesavanje tog ili ne potrazivanja stvar internih odluka tog drustva u stvarnosti potrazivanje ostaje isto.

Znaci koja je tvoja teorija da je Zaba ta koja je prodala svoje dugove zbog operacije Transform 2019 i da netko s tim Zabinim dugom zeli napravit preuzimanje ?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 22, 2020 at 10:54 AM

I u svim tim vasim kombinacijama da je netko htio kupiti preko duga dalekovod kupio bi dug od HETE koji mu po velicini i dospjecu brzo osigurava takav pristup pogotovo sta je takav dug sigurno na prodaji kad se radi o Heti ali ocito nije jer toga kupca nema, a vi se i dalje prekombinirajte.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 21, 2020 at 3:08 PM
    Quote from Flight

Vi zaista slabo razumijete sto se tu događa ili se pravite da slabo razumijete. Ja sam zainteresiran za temu jer je materija “malo” zahtjevnija od one koja se prikazuje u javnosti i koju vi očito ne razumijete ili niste spremni da razumijete.

Znate li sto znaci kad se za nekoga kaže da je slijep pored zdravih ociju?

Dakle, sve je namješteno osim kupovine tražbina koja se vrlo vjerojatno dogodila i svi rade u interesu jedne osobe. Pa kad se vi čudite kako oni to ne mogu zatvoriti dospjele trazbine, unatoč tome sto izgleda da imaju sredstava na računu i kad analizirate nagodbu sa Hetom (koja je u interesu rascicavanja odnosa na drugom spektru tražbina) to je očito zato jer ih moguće i ne zele zatvoriti i jel s druge strane vise nemaju banku nego nekog drugog s kime su u mogucem dogovoru za preuzimanje firme. Mene ne bi iznenadilo da sad odjednom neki vjerovnik izmakne Dalekovodu “tepih ispod nogu”, a ako se to dogodi vjerujem da će se stvari jako brzo razbistriti do kraja.

Niste ni vi Bog zna sto ponudili javnosti nego se vrtite ko hrčak u krletci i naganjate svoj rep u nadi da ja tu nešto utvaram ili izmišljam. A vidim da još niste sami sebi ponudili vjerodostojne odgovore na pitanja koja sam vam naveo. Pokušajte još jednom, možda se kockice poslože i cijela stvar bude jasnija.

Dok se to ne dogodi, lijepo molim napisite vi kako izgleda vas “optimistični” model? I sto je do sada učinjeno na njegovoj realizaciji?

Da tema malo zahtijevnija je uzrok vase pobozne zainteresiranosti, imate agrokor pa onda tamo mozete do mile volje lomiti zube od kompleksnosti teme ne vidim da ste tamo od jutra do mraka, ali svi znamo da nije to razlog nadjite bolji razlog.

Kad smo vec kod tog vaseg modela otkupa dugova, eto sami ste me tu posjetili na nedavni dogadjaj u tom kontekstu prodaja cincaone i rijesavanja duga od Hete, zasto taj potecijalni tajni preuzimac nije otkupio HETA dugove koji po dospjecu i velicini duga osiguravaju tom tajnom kupcu tu prednost u preuzimanju dalekovoda i jednostavnije ga je za realizirati, pogotovo sta je Heta sama po sebi osnovana s ciljem rijesavanja losih plansmana pa ako postoji taj tajni otkupljivac dugova realno najlakse bi taj dug prvo otkupio od Hete i s diskontom nego od bilo koje druge banke ali ocito takvog kupca nema,

Drugo u tom kontekstu treba isto uzeti u obzir da je HBOR vlasnik 50% ulaganja u fond, a s druge strane je i vlasnik 25% senior duga, znaci onaj tko moze najvise izgubiti ovdje je upravo HBOR tj drzava pa i taj kontekst isto treba gledati kao bitan u nekim racunicama

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 21, 2020 at 10:15 AM

Flight

"

Uzmite financijsko izvješće ENNA-e pa se sami uvjerite da se i firma i njezin vlasnik učestalo bave otkupom i preprodajom razlicitih dugova odnosno potraživanja. Čak ne morate uzimati ni izvješće upišite pojmove u najpoznatiju tražilicu. To im je postao valjda pa core biznis. Izlaze iz lokalne distribucije plina i bave se dugovima i prijenosom te proizvodnjom energije, (trgovinom sirovinama, hranom, pa čak i otpadom). Samo u posljednje dvije godine Pavo je na ime dobiti isplatio cca 300 milijuna kuna iz ENNA-e.

"

Da kao da ce u tolikoj kompaniji u financijskim izvjescima pisat neke sitne transakcije, a pogotove nece pisat ako se otkup i prodaja dogodila izmedju dvije bilance, razlog otkupa duga je stvar spekulacije, s obzirom da su otkupili dug jer su i sami to rekli znaci da se bave i tim pa se ne moran uvjeravat da li se bave negdje drugdje, uostalom tko ne bi ako vidi laku lovu kod nas su svi kokosari koji se grebu gdje mogu i vide interesa, s druge strane jasno su rekli da su prodali dug nakon par dana pa je ocito da se radi o kupoprodajnoj transakciji s ciljem zarade, sad kome su prodali i o kojoj reda velicini je rijec je stvar opet spekulacije, ja mislim da se radi o manjem dugu nekome kome je trebao novac, bankama bas i ne treba novac da bi prodavali pogotovo u slucaju izvjesne naplate cijelokupnog duga

"

Ja sam ponudio model, aktere, i razloge zašto su PPD, ENNA i Pavo Vujnovac mogli sudjelovati u ovakvom poslu. A vi možete drzati to vjerodostojnim, a i ne morate naravno. No, prije nego sto stavite tocku na slucaj zapitajte se tri stvari i sami sebi odgovorite (mjesto da prebrajate krvna zrnca i insinuirate neke vaše fantazije): Zašto su AZ fondovi bili na strani prodaje? Zašto bi mediji uopće pisali i spominjali otkup dugova ako se isti kako vi tvrdite nikad nije ni dogodio? I čemu tolika šutnja i netransparentnost oko postupka likvidacije Fonda i društva koje je vlasnik većinskog paketa dionica Dalekovoda? Pa ako u FGS-u drži 50% država preko HBOR-a jel to bankarska tajna najaviti postupak prodaje odnosno likvidacije ovisnog društva te defacto model ponovne privatizacije Dalekovoda?

"

Od prvog dana tvoj javljanja na temu jedino sto si ponudio je pesimisticni model, od prvog dana si bio upoznat s jako malo infomacija iz izvjesca i stanju ali si poceo s bias pesimisticnim modelom kojeg si zastupao kao da znas sve o kompaniji, od onda si se poceo educirati bolje pa danas si barem nesto napredovao pa ces i priznati da cak su se operatvno poboljsali, prije koji mjesec je bilo da je to sta vidimo operativno namjesteno, nakon sta si onda dobio odgovore suprotne tvojim iznesenim tvrdnjama i cinjenicama koji su bili dokazani, nisi se potrudio ih onda bolje raspraviti da bi saznao vise nego si okrenuo plocu na svoju stranu s jasnim ciljem pesimizma i omalovazavanja po tome se vidio tvoj cilj koji nije objektivnost, ja neman nista protiv modela niti cu reci da ne postoji vjerovatnost da se neki od tih modela ostvare iako mislim da su vjerovatnosti male ali to je moje misljenje i necu sigurno se tu prepucavati s nekim oko toga cija je vjerovatnost veca jer je to tesko dokazivo u raspravama jer naravno radi se o vjerovatnosti koju je tesko kvantificirat pogotovo kada jasni dokazi ne postoje ali da bi pristup modela bio objektivan onda se treba pristupiti istom analizi svih mogucih modela od optimisticnih do pesimisticnih modela, jedino sta ja vidim da ti konstantno zastupas samo pesimisticne modele od 6 ujutro do 10 navecer i to jako zainteresirano, a za nekoga tko nema dionicu, ne zeli je imati, niti zeli razmotriti da li je zeli imati, tvoj angazman i tvoje zaobilazenje stvari koji ti ne odgovaraju je i vise nego upitan s kojom svrhom si tako zainteresiran na ovu temu, osim ako postoji vjerovatnost da je mozda zelis imati po cijeni koja bi navedeni pesimisicni rizik tvojih modela mitigirala ili je zato sta ti smetaju odredjeni clanovi na ovoj temi jer tvoji bias stavovi i angazman su vise nego izrazeni da ne bi bilo vidljivo da postoji interes.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 21, 2020 at 12:32 AM

Cinjenica je da se otkup duga od PPD- spomenio krajem 2019 kao nesluzbeni

"

Naime, kako neslužbeno saznajemo, PPD pregovara oko otkupa duga. Štoviše, navodno je ta transakcija riješena, odnosno dug je otkupljen.

"

Da su Iz PPD odgovorili tada

"

Samo su kratko poručili kako nikada nisu niti će ikada biti suvlasnik Dalekovoda.

"

Da je u zadnjem clanku punom "cinjenica" od upucenih sugovornika barem jedna stvar bila sluzbena, a to je

"

U PPD-u na naš upit su odgovorili da su nekoliko puta kupili neke dugove Dalekovoda, ali da su ih prodali nakon nekoliko dana. Nismo zainteresirani za ulazak u vlasničku strukturu Dalekovoda - ističu u PPD-u.

"

Znaci poprilicno je razvidno da PPD ne otkupljuje dugove s namjerom nekog preuzimanja jer ne bi otkupili dugove pa ih za par dana prodali ako imaju nekakve namjere slaganja nekog preuzimanja i vec su dva puta demantirali ulazenje u vlasnistvo vec bi ta cijela prica pokusaja otkupljivanja dugova potrajala da su imali interesa ulaziti u to, a ne bi bila transakcija u kojoj te dugove prodate za par dana,a vrlo vjerovatno je rijec o nekim manjim dugovima na kojima se dogodila prilika da se moze zaraditi i PPD je to iskoristio, a novinarima je to bila dobra podloga da oko toga naprave pricu kao sta svi novinari rade budu lesinari i vrebaju pljen dovoljna im je samo dobra informacija koja je istinita al od nje se moze napravit muha jer ta informacija vuce na razne scenarije isto kao sto i naim radi sada vuce derivate mogucih scenarija pogotovo sta mu je glavna podloga koristenje medijskih clanaka koji sami po sebi da pricu mogu prodat moraju zaciniti sa upitnicima i mogucim slagalicama da bude zanimljiva slusateljima.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 17, 2020 at 7:15 PM
    Quote from barbosa

što se tiće dospjelih obveza od 42.M za 20., moja saznanja su da je od dlkv predloženo i od strane vjerovnika prihvačeno tj. dogovorom prolongirano da će ispunjenje predmetnih obveza biti riješeno početkom 2021. po preuzimanju i naplati završenih projekata u norveškoj i to stoga jer bi potpuna isplata predmetnih obveza u bitnome utjecala na likvidnost i solventnost tvrtke pogotovo sad kod logističkih priprema više projekata koji započinju također početkom 2021.

Sto se tice tog duga,likvidnosti i novca ja svoje gledanje na tu problematiku gledam iz stanja bilance recimo jedan od tih je i sljedeci graf koji ide u prilog tog tvog infoa jer meni sljedeci graf jasno pokazuje korelaciju novca i odnosa izmedju potrazivanja i obveza prema kupcima odakle se moze jasno zakljuciti da ce se u zadnjem kvartalu ili pocetkom 1Q taj omjer znacajno poboljsati u korist novca jer je jasna medjuovisnost tih parametara gledajuci podatke iz proslosti kako su korelirale kako prema promjenama tako i prema kvartalima jer je posao djelomicno sezonskog karaktera pa se povecana zaposlenost od 2q do 4q dogadja manjak likvidnosti koji se naplacuje krajem godine uz to primjetno je da je razlika izmedju tih potrazivanja i obveza u 3Q 75,9 mil kn koja je ujedno i najveca razlika od 2015 godine, uz to uzimajuci u obzir i jako dobro vrijeme u ovom kvartalu za ocekivat je da ce biti operativno u plusu pa bi mogao i s te osnove biti dodatne likvidnosti, a u 3Q su imali 30mil novca po tome ocekujem poboljsanje stanja novca bar za 50mil, ovo sve navodim za maticu, konsolidirano ne odstupa puno ali je zbog potrebe razumjevanja kretanja tih omjera i desavanja lakse uzesti matiucu za usporedbu jer kosolidirano zbog smanjenja proizvodnje i prodaje cincaone mjenja stanje stvari i usporedivih omjera, sad da li ce oni to pocevanje iskoristit za placanje dospjelog duga ili ce samo dio platit da bi na kraju otplatili mezzanine to ne bih znao ali razvidno je bar u vecem postotku je da ce likvidnost u ovom sad periodu biti dobra da bi netko zazivao stecaj velikim naslovom, treba gledati odvojeno prodaju imovine fonda i samo poslovanje drustva koje je trenutno najbolje u zadnjih nekoliko godina, s dobrom bilancom osim ovog dijela duga koji je dospio i mezzanina koja dolazi na naplatu van toga put je poprlicno dobar sad samo treba premostit ovaj dio, za trenutni dospjeli dug siguran sam da ga mogu trenutno otplatiti ili bar jako brzo iz navedenog, sad kakva ce biti likvidnost kada mezzanine cca 30 mil kn dodje na naplatu polovicom sljedece godine koji nije toliko velik ali moze biti uteg malo, realno uz volju banaka se da lako sredit s obzirom na velicinu

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Sta se tice tog duga i stecaja, treba napomenuti da senior dug 60% je osiguran zaloznim pravom dok drugih 40% nije pa bi u slucaju stecaja taj dio od 40% bio tesko naplativ, a i pitanje je vrijednosti nekretnina pod zaloznim pravo s druge strane s obzirom na poslovanje i ocekivano stanje likvidnost trenutno tesko mi je vjerovati da bi netko prodavo dug s velikim diskontom kada je pretpostavka da se cijeli dug moze otplatit pogotovo sta taj senior dug drze banke, kojima se vise isplati napravit reprogram dijela duga jer to im je onako i posao, razlog zasto to ne rade vjerovatno stoji u cinjenici da se na dospjeli dug placa zatezna kamata pa s te strane imaju vecu ekonomsku korist, s druge strane da su banke toliki problem ne bi pocetkom godine odobrili dva garantna okvira u iznosu od 8mil eura i 14mil eura

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 16, 2020 at 10:54 AM

Tragikomicno sta jedan clanak pun “nesluzbenih” izvora napravi, izgleda dalekovod je i pun spekulanata s obzirom kako se istresaju 🤔

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 15, 2020 at 7:12 PM
    Quote from barbosa

ne sječam se tko i što se pisalo o vdkt ali znam da je vdkt bio u velikom problemu i više od godinu dana prije nulovanja i da su to svi znali osim date i par nickova sa poslovnog koji su izgleda odbijali takva saznanja i čvrsto i glasno se držali svoje procjene!

ja osobno, nemam nikakvih saznanja o problemima dlkv osim repova psn a te repove su i kada su imali manje posla i bitno manje prihode od danas uspješno riješavali pa će vjerojatno i ovaj dospjeli u 2020. od 40M riješiti ili dogovorom sa vjerovnicima kako su sami naveli, fin restrukturirati...da to riješe po modelu kao što je to ingra napravila otkupom 1 kune duga za 35-50lipa pa refinancirati, onda bi napravili dobar posao

Ja se sjecam da ga nisam htio stapom taknuti, evo bacio sam malo oko na njegova financijska izvjesca da se podsjetim on je vec godinama prije sloma 2015-2016, a stecaj je poceo polovicom 2017 imao ozbiljnih problema u zaostacima placanja od toga da su im obveze prema predujmovima rasle do 200mil, da je omjer potrazivanja prema kupcima i obvezama prema dobavljacima bio 1:2, to sve je ukazivalo na ozbiljni problem placanja nije tu bio potreban nikakav novinar da ukaze na probleme, dok je kod dalekovoda to skroz normalno cak dosta dobro gdje se dodatna likvidnost moze stvorit s obzirom da je potrazivanje prema kupcima 289mil dok su obveze prema dobavljacima 194 mil

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 15, 2020 at 3:48 PM
    Quote from barbosa
    Quote from diokidina

U slučaju da netko kupi tvrtku Konsolidator, po bilo kojoj cijeni, on bi morao dati javnu ponudu, a preuzimanje Dalekovoda po ponderiranom prosjeku cijene po kojom se trgovalo dionicama u posljednja tri mjeseca trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Ona se, prema prvim izračunima, kreće oko sedam kuna. Ako se to uzme u kalkulaciju, proizlazi da bi novi potencijalni vlasnik morao platiti oko 70 milijuna kuna za preuzimanje vlasništva nad Dalekovodom, a to je, tvrde naši sugovornici, iznimno nerealna visoka cijena.

po ovome textu se upravo vidi da je i diletant i druker kao i njegovi navodni i famozni "sugovornici", prvo, eventualni kupac za vrijednost vile u samoboru u kojoj je kovačević parkirao gepek pun para za samo oko 1 ebitda stiječe kontrolu nad tvrtkom koja je, istina ima visoke obveze iz psn-a ali koje je uredno podmirivala, koja je operativo restrukrurirana, u kojoj je u tijejeku financijsko restrukturiranje, koja je zadnjih par godina stekla reference na zahtjevnim eu tržištima i koja je u slijedom svega toga u evidentnoj expanziji što po ugovorenim poslovima što po prihodima, dakle za 10etak M eur kupiti kontrolu nad tvrtkom kao dlkv sa milijardu+ kuna prihoda, koja iako ima obveze iz psn, to je na razini 40etak m kn godišnje (a i koja to tvrtka nema obvezeX/) je njegovim sugovornicima visoka cijena...ma da, hoštaplerima koji su navikli stijecati na hoštaplerski privatizaciski model 90.ih je i jedna kuna previše, zato su i mrzili todorića jer je taj bar kunu platio, ti bi da se još njima plati<X

a drugo, lik tu konstatira o ponudi za preuzimanje i ponderiranim vrijednostima...ponuda za preuzimanje nastupa svakako ali shodno vrijednosti stjecanja a ponderirana vrijednost se utvrđuje tek tada ukoliko je cijena stjecanja niža od 3mj. pondera na tržištu kapitala što se u slučaju eventualne ponude ne može uzeti kao zadano jer ovisi o vrijednosti stjecanja!

ma drukeraj čisti bez ijedne jedine konkretne stavkeX/

Puno je tu nesluzbenih izvora koji sve znaju za jednog prosjecnog novinarcica koji pise o svemu i svacemu.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 15, 2020 at 3:42 PM
    Quote from Flight

Ajoj, suza će mi na oko kanuti.... koji potencijalni kupci ako je netko otkupio gro duga i na taj način kontrolira priču odnosno prodaju? A ima moguće i manjinski udjel u kapitalu, dogovoren. Kad i ako stekne kontrolni paket dionica od Konsolidatora tada je zatvorio sve što mu je potrebno da ovlada u cijelosti društvom. Pitanje je tko bi se sve javio za takvo društvo u takvoj situaciji?

Stvar je procjene, no taj koji kontrolira senior dug, ako takav postoji i ako ga je kupovao uz diskont, možda ima vremena da dočeka i nisku kontrolnu cijenu za kapital. I možda svojim prošlim, sadašnjim i budućim ponašanjem može utjecati na nj.

Tko je sad otkupio dug prvo se vuklo da PPD otkupljuje na temelju jednog clanka, sad s ovim clankom se opovrgava taj clanak pa tko je taj novi sad, iako svi ti clanci su po meni samo tracevi da bi se na to hvatali tako lako.I da netko otkupljuje dug sta to drugom investitoru smeta, dug ima svoju rocnost bilo koji drugi ozbiljni investitor to lako rijesi ako vidi interesa u drustvu, posudbom, dokapom, kreditom.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 15, 2020 at 3:38 PM
    Quote from Parica
    Quote from Flight

Ajoj, suza će mi na oko kanuti.... koji potencijalni kupci ako je netko otkupio gro duga i na taj način kontrolira priču odnosno prodaju? A ima moguće i manjinski udjel u kapitalu, dogovoren. Kad i ako stekne kontrolni paket dionica od Konsolidatora tada je zatvorio sve što mu je potrebno da ovlada u cijelosti društvom. Pitanje je tko bi se sve javio za takvo društvo u takvoj situaciji?

Stvar je procjene, no taj koji kontrolira senior dug, ako takav postoji i ako ga je kupovao uz diskont, možda ima vremena da dočeka i nisku kontrolnu cijenu za kapital. I možda svojim prošlim, sadašnjim i budućim ponašanjem može utjecati na nj.

Zašto bi netko tko je otkupio dug kontrolirao prodaju????

Pa potencijalni kupac će kupiti društvo po EV (koji uključuje dug)...kad preuzme dug može riješiti da sve obveze refinancira (uz povoljnije uvijete) uz zadužnicu društva koje preuzima DLKV, ili pozajmicom, ili dokapom...pa OPTE nije mogla servisirat dug pa je HT uletio s pozajmicom...ne vidim neku razliku među njima…

Osim toga, prema dostupnim podacima, otplata duga iz PSN je "čupava" sljedeće dvije godine, a nakon toga laganini...(slika1)

Također, prema dostavljenoj obavijesti prilikom prodaje cinčaone naveli su:„Nagodbom se značajno poboljšava financijski položaj Dalekovoda, smanjuje ukupni dug u bilanci, značajno poboljšava novčani tok koji je bio pod vrlo negativnim utjecajem otplate obaveza po navedenom leasingu prema HETA-i, a koji je u sljedeće dvije i pol godine predstavljao oko 2/3 svih otplata po sklopljenoj predstečajnoj nagodbi.“ iz čega zaključujem da otplata duga ne bi trebala biti neki "big issue" sljedeće dvije godine...

Evo samo još par crtica iz prezentacije…(slika2)

https://www.dalekovod.com/EasyEdit/UserF…investitore.pdf

Display More

Da iz slike dug kao otplata dugorocno uopce nije problematicna osim nesto veceg duga u 2021, ovaj crveni dio u 2022 su rijesili prodajom cincaone, znaci od 2022 otplata je konstantna oko 26-27 mil godisnje sta stvarno nije puno, znaci da trenutni dospijeli dug 40mil i dio duga u 2021 recimo 40mil rijese zaduzenjem dugorocno otplata toga svega bi bila oko 36-37 mil godisnje sta je za dalekovod odrzivo i s marzom od 6%, a sigurno u pravim rukama moze postic i vise, a treba uzest u obzir u 30mil novca na racunu i novca koji ce dobit kada se potrazivanja kupaca dovedu u red.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 15, 2020 at 10:47 AM
    Quote from dionicar

kolege, da se i ja ovdje oglasim.

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…realna-15036978

Ocito se pokusava spustit cijena za nekog moguce zainteresiranog ili ispeglat prosijek, zanimljivo kako se autor nigdje u tekstu nije osvrnuo i na pozitivne stvari oko dalekovoda jer da je novinar profesionalan onda bi bi bio objektivan pa se dotaknuo i na obje strane medalje toliko se od novinara bar moze ocekivati, pogotovo kada mu je cijeli clanak u nekim nesluzbenim infomacijama, a ima ih malo previse nesluzbenih da bi ih sve znao nesluzbeno.

Zanimljiva mi je ova konstantacija

"

proizlazi da bi novi potencijalni vlasnik morao platiti oko 70 milijuna kuna za preuzimanje vlasništva nad Dalekovodom, a to je, tvrde naši sugovornici, iznimno nerealna visoka cijena.

"

Kolika bi nerealno nesluzbena realna cijnena po njima bila 20 mil kuna, vrijednost 3-4 stana u dubrovniku mozda ?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 11, 2020 at 2:48 PM
    Quote from mikromakrto
    Quote from barbosa

ovo što ovi iz az-a rade dionici dlkv je i više nego gnjusno:cursing:

A možda su ljudi u pravu pa ćeš se za neko vrijeme lupat po glavi i govorit: "a zašto nisam i ja prodao kad je AZ prodavao?".

A možda su ljudi u krivu pa će ti biti još slađe.

Ne rade oni ništa gnjusno, rade ono što misle da treba. Ili bar misle da misle...

Zanimljivo da taj fond nije nista prodavao od 2.4 do 23.11 imao je kad lagano prodavati u cijelom tom rastu od tada i onda bas kada je bas bio otvoren put za rast poceo naglo prodavati, u prvom djelu godine do 2.4 je prodao cca 33 000 komada

Sta se tice IBRAHIMA on je na dan 11.9 imao 60 025 dionica dalekovoda, znaci da je od tada stekao dodatnih 42097 dionica dalekovoda

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 8, 2020 at 12:43 AM
    Quote from Flight

Quote from StatusQuo

Vjerovatno ovisi na koji nacin je srocen ugovor i da li se u ugovoru spominje cijena po dionici dalekovoda ili nesto slicno po cemu bi se zakljucilo koliko je to po cijeni dionice ili samo koliko vrednuju kontrolni udio u konsolidatoru bez osvrta na cijenu dalekovoda pa bi onda cijena u preuzimanju bila tromjesecni presjek.

Dostizanje odredjene cijene iznad fer vrijednosti ce prvenstveno ovisiti ako postoji vise od jednog zainteresiranog, potrebno je bar aproksimirat kolika je neka fer vrijednost dalekovoda radi polazisne osnove ako neke detaljnije informacije pocmu izlazit da se znamo postaviti

Znaci konsolidator ima 60,68% dionica dalekovoda, Inspire ima 66.67% udjela u konsolidatoru inicijalno placenih 100mil kuna, trenutna burzovna cijena tih 66,67% je 75 mil kuna, znaci u slucaju da cijena preuzimanja bude 7,5kn hipotetski govorim znaci da bi netko za 75 mil kuna stekao kontrolu nad drustvom koje ostvaruje oko 1,2 mlrd prihoda, s 350 mil neto financijskog duga i osiguranim ugovorima skoro sljedece dvije godine, mislim da je i laiku jasnom koliko to nema smisla

Mislite da nema smisla? Dalekovod ima Ebitda maržu manju od 5%. Od čega će vracati dugove?

Ako postoji jedan vjerovnik koji kontorlira društvo preko duga onda se vrijednost equitya svodi na kontrolu tog duga i poslovanja. Tko bi još bio zainteresiran preuzeti equity društva gdje već netko drugi kontorlira dug? I da li bi taj netko platio premiju za to?

Trenutno ima 5% u zadnja 4Q koji su postigli s zadnje dvi godine restrukturiranja na prosjecnih 1,2-1,3 mlrd prihoda to je recimo 65 mil, dalekovod ima trziste ima prihode bilo koji pravi vlasnik bez problema moze izvuc 9-10% u kratkom roku to je 110-120 mil bitan je i potencijal, a mozda su i sadasnji na tom tragu to se jos ne moze rec kakav je skroz ucinak restrukturiranja jer je tek zavrsen, sta se dugova tice sada je neto 350mil od toga je 66 razlucno pravo koje se namiruje odvojeno i koji nema financijskog ucinka, pa to onda pada na 282mil, postoji jos bar 40-50 mil novca koja se nalazi u potrazivanjima kad se oduzme s ostalim krakorocnim obvezama, pa to pada na cca 230mil tako da dugovi nisu problem ni sa 65 EBITDA jedino trenutno refinanciranje u sadasnjem obliku i da nema novog vlasnika.

Bilo tko, tko kontrolira equity moze napravit i dokapitalizaciju i iz gornje prezentacije za malu lovu stablilizirat kompaniju, a to da netko kontrolira dug je zasad sve iz jednog novinskog clanka preforsirano drugih indicija nigdi jos, iako ne znam tko bi im prodao dug ako cijeli dug mogu naplatit s malim refinanciranjem osim ako nisu neke mutne vode

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 7, 2020 at 10:39 PM
    Quote from Flight

Pa netko će sigurno morati dati ponudu. Ako je Fortenova stekla kontrolu onda će ona biti u obvezi. Ako netko drugi onda će on biti u obvezi.

Moj jučerašnji komentar je išao za time da Fortenova može dati ponudu s još nekim bez premije i nakon toga prenijeti dionice tom partneru bez nove ponude. Nisam siguran koliko je fond samostalan da u situaciji u kojoj je Dalekovod uvjetuje ponudu dostizanjem određene cijene iznad fer vrijednosti. Pitanje je i kako utvrditi cijenu preuzimanja kada se prenosi ovakva imovina, ukoliko društvo koje drži dionice osim te imovine ima i drugu imovinu, dug, jamstvo ili slicno. Hipotetski pišem naravno.

Vjerovatno ovisi na koji nacin je srocen ugovor i da li se u ugovoru spominje cijena po dionici dalekovoda ili nesto slicno po cemu bi se zakljucilo koliko je to po cijeni dionice ili samo koliko vrednuju kontrolni udio u konsolidatoru bez osvrta na cijenu dalekovoda pa bi onda cijena u preuzimanju bila tromjesecni presjek.

Dostizanje odredjene cijene iznad fer vrijednosti ce prvenstveno ovisiti ako postoji vise od jednog zainteresiranog, potrebno je bar aproksimirat kolika je neka fer vrijednost dalekovoda radi polazisne osnove ako neke detaljnije informacije pocmu izlazit da se znamo postaviti

Znaci konsolidator ima 60,68% dionica dalekovoda, Inspire ima 66.67% udjela u konsolidatoru inicijalno placenih 100mil kuna, trenutna burzovna cijena tih 66,67% je 75 mil kuna, znaci u slucaju da cijena preuzimanja bude 7,5kn hipotetski govorim znaci da bi netko za 75 mil kuna stekao kontrolu nad drustvom koje ostvaruje oko 1,2 mlrd prihoda, s 350 mil neto financijskog duga i osiguranim ugovorima skoro sljedece dvije godine, mislim da je i laiku jasnom koliko to nema smisla

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 7, 2020 at 9:55 PM

Vec se u izvjescu iz 2018 od inspire investments spominjao redosljed ocito ga se koliko toliko misle drzat

Naše profesionalne kvalitete i iskustvo su prepoznate na tržištu te je, nakon provedenog javnog natječaja Društvo odabrano kao novi upravitelj Nexus FGS – otvorenog alternativno fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom, najvećeg takvog fonda u Republici Hrvatskoj. Za to je 15. ožujka 2018. godine ishođena i suglasnost Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, te je dana 21. ožujka 2018. godine Društvo i službeno preuzelo upravljanje fondom Nexus FGS. Odmah nakon preuzimanja upravljanja fondom, Društvo je započelo provedbu strategije brzog, efikasnog, jeftinog i društveno odgovornog zatvaranja fonda. Prema Pravilima fonda zatvaranje fonda je predviđeno do 2. veljače 2021. godine

Kao rezultat toga, u prvom kvartalu 2019. godine je provedena prodaja ulaganja fonda u društva Massive Holding d.o.o. i Požgaj Flooring d.o.o., što je prvi izlazak nekog fonda za gospodarsku suradnju iz nekog ulaganja. Društvo će biti fokusirano da u narednih godinu dana fond izađe iz četiri investicije ili da stvori pretpostavke za izlaz fonda iz tih investicija u sljedećoj godini.

Quote from verdi

ja još jednom kažem da u nikakvu ponudu za sad ne vjerujem jer se taj zakon ne odnosi na ovu situaciju ali treba imati i malo mašte i racionalnog shvaćanja da se to sagleda. npr. šta da je taj fond imao u 5 dionica preko 25%? da li bi se svugdje davala ponuda? fond ko fond krajnje nebitan za zse.

Elaboriraj zasto se taj zakon ne odnosi na ovu situaciju po kojem clanku i stavku i koja je to tocno sada situacija ?...to sta burza cudno reagira pa to je zse ne pomaze tu ni crno na bijelo cesto napisano.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• StatusQuo
    • December 7, 2020 at 9:33 PM
    Quote from Parica

.

2. Hoce li biti ponude za preuzimaje?

Iako se kupuju udjeli u društvu KONSOLIDATOR d.o.o., kupac je obvezan objaviti ponudu za preuzimanje. Navedeno jasno piše u zakonu i u praksi ima primjera koliko hoćeš (ADRS je kupio HUPZ preko EXPERTUS d.o.o., isto tako g. Andabaka trenutno prodaje SUNCE ULAGANJA d.o.o., a ne SUKC). Međutim, kao što kolega Flight/Naim piše, postoje iznimke u objavi ponude za preuzimanje (čl. 14, st. 7. ili 9. ZPDD). Nisam pravnik, ali u ovom slučaju iznimka od objave ponude za preuzimanje DLKV-a se odnosi samo ako je kupac udjela KONSOLIDATORA koju drži Inspire Investments d.o.o. FORTENOVA GRUPA, odnosno bilo koji drugi kupac je obvezan objaviti ponudu za preuzimanje. I točka! Ako je PPD kupac bit će u obvezi objavit ponudu za preuzimanje ili po cijeni po kojoj je otkupio udjel u KONSOLIDATORU ili po ponderiranom tromjesečnom prosjeku na tržištu u posljednja 3 mjeseca prije nastanka obveze za preuzimanje (i to po većoj cijeni između ove dvije opcije).

Citam malo ZPPD taj clanak 14 st. 7

"

IZNIMKE OD OBVEZE OBJAVLJIVANJA PONUDEZA PREUZIMANJE

Članak 14.

(1) Stjecatelj nije obvezan objaviti ponudu za preuzimanje ako:

7. prijenosom dionica ciljnog društva nije došlo do promjene osobe koja ostvaruje kontrolu nad ciljnim društvom u smislu članka 5. stavka 4. ovoga Zakona ili ako stekne dionice prijenosom radi restrukturiranja unutar koncerna,

"

Po onome kako ja razumin ako je kupac udjela Fortenova mjenja se i osoba koja ostvaruje kontrolu jer do sada fortenova nije imala kontrolu nego inspire pa po tome ja to razumin kako su onda i oni u obvezi objave ponude ako steknu, neka me netko ispravi ako krivo to citam iako za njih ne stavljam ni 1% sanse da su potencijalni kupci zbog opcepoznatih razloga da ne ulazimo sad u to

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• StatusQuo
    • December 7, 2020 at 8:47 PM
    Quote from stariigrac

Može jedno pitanje koje sam postavio kad je dionica bila 8,00kn, ali mi nitko nije odgovorio. Da li je npr. Hanžekovićka mogla kupoprodajnim ugovorom prodati svoj paket dionica, a da se vlasnik tako kupljenih dionica uknjiži (prenese vlasništvo) u trenutku koji njemu odgovara?

Naravno da moze kao sta banka moze upisat zalog na dionicama tako moze i bilo koja druga osoba.

• Plaćanje poreza na zaradu od tečajnih razlika

• StatusQuo
    • December 7, 2020 at 7:27 PM
    Quote from etoimene

Tu imamo moje i tvoje mišljenje.

Ono što se može događati u pozadini je da spot brokeri stvarno i promijene. Nisam išao tako duboko istraživati.

Ako promijeniš EUR u USD i dalje imaš floating profit ako vodiš knjige u kn.

Ono što nedostaje je mišljenje Porezne. Nisu se baš potrudili definirati što smatraju Izvedenicama u pravilniku.

Time se ostavlja prostor za "pogodne", iako ne vjerujem da je tu neka gužva.

Taj dio sam istrazivao vec prije i prema tome sam dao odgovor na koji nacin sam to gledao prema istrazivanju, slobodno googlaj pa ces naci dosta odgovora na pitanja

1. Privacy Policy
  2. Kontakt