1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. tovarish

Posts by tovarish

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• tovarish
    • March 5, 2020 at 12:20 PM

Malo vise su multiple u regiji. Izmedju 7 i 8. EV Ebitda. Nije bilo nižih transakcija, a išle su i do 10 u ne tako dalekoj Austriji. Ne tako davno. Al za manje operatere tipa Optime kojima se konsolidira market u posebnim slučajevima je moguće postići i natprosječno visoke valuacije u odnosu na spomenutih 7-8 EV Ebitda.

• tovarish
    • March 5, 2020 at 11:20 AM
    Quote from barbosa
    Quote from tovarish

Ma jasta. Ti kažeš, to je tako. A reci ti nama koliko te je u ovih godinu dana demantiralo puta na kraju. Svaki put, ali bas svaki put. Zar ti ne znaš za riječ dosta?

Ja sam isto bio nevjerni Toma. Ali sam progledao, dosta sam kasnio, ali ipak shvatio.

Nažalost, očito se igraju igre ispod stola, no kako vrijeme odmiče sve sam sigurniji da ćemo dobiti novog konvergentnog operatera. Možda ne za koji dan, ali u dogledno vrijeme, gotovo je sigurno.

ma da...demantiralo me...hrpa kolega...vidjeti ćemo ko će biti demantiran na kraju balade!

ajde jedan mali test za predmetnu hrpu kolega koji su me demantirali...da li je sve u redu sa slijedećom stavkom iz tendera?

Ponuđači trebaju biti svjesni da prelazak praga od 25% dionica s pravom glasa u Društvu u načelu aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava Republike Hrvatske.

Display More

Je, sve je u redu. Nije ovo pravni akt nego poziv za prodaju, za tender. Ne daje prodavatelj u pozivu pravna tumačenja nego upućuje na moguću obvezu. Ajd sad nas ti prosvjetli modelom po kojem prodavatelji ne bi bili dužni podnijeti javnu ponudu, a ja ću ti pokazati da si u krivu. Ovako apriori.

• tovarish
    • March 5, 2020 at 10:17 AM
    Quote from barbosa
    Quote from Trotter

Dakle obavijest je došla prije kraja roka natječaja i na to je HT promjenio uvjete natječaja i to sad pazi ovo, po nalogu AZTNa. (ovo je vrlo važno!)

da, vrlo je važno...djeluju zajednički...iskusniji kolege znaju koje to implikacije može imati...

Ma jasta. Ti kažeš, to je tako. A reci ti nama koliko te je u ovih godinu dana demantiralo puta na kraju. Svaki put, ali bas svaki put. Zar ti ne znaš za riječ dosta?

Ja sam isto bio nevjerni Toma. Ali sam progledao, dosta sam kasnio, ali ipak shvatio.

Nažalost, očito se igraju igre ispod stola, no kako vrijeme odmiče sve sam sigurniji da ćemo dobiti novog konvergentnog operatera. Možda ne za koji dan, ali u dogledno vrijeme, gotovo je sigurno.

• tovarish
    • March 4, 2020 at 11:22 AM

Ma ne vjerujem. Jer HT ionako može ako se ovo oduži još skoro godinu i pol dana upravljati Optimom.

Ja mislim da se tu ne zna puno, osim ovog sto se vidi na tečajnici. Al sad se sentiment okrenuo i svi su najednom prepadnuti pa priča o puno većoj vrijednosti od cijene vise ne prolazi. Nalazimo se u informacijom vakuumu i prilično nezahvalnom razdoblju za burze opcenito. I to je dovoljno za povlačenje na rezervne linije. Tko zna, možda na neku priliku opet krene napad! 😁 da se ratnički izrazim. 😉

• tovarish
    • March 4, 2020 at 11:15 AM
    Quote from sveps
    Quote from zlocesti

Nikada od mene burzovnog mešetara.

Ne mogu predvidjeti reakciju mase, ne ide mi ta psihologija.

Vijest o produljenju natječaja i omogućavanju javljanja na natječaj svima zainteresiranima, a ne samo iz branše meni je bila dobra vijest

Tržište reagira snažnim padom.

Poklopilo me na bidu.

Ostalo/ propalo hvala im

Al' to je sve, šmrcko

Tržište može dulje biti iracionalno nego što mi možemo biti likvidni

Display More

tržište je uvijek racionalno. Tu imaš dvije komponente

- što ako nema ponuda?

- što ako će se ova igra s iskrcajima/ukrcajima nastaviti (poučeni iskustvom to je realna opcija)

zašto ne prodati i probati dokupiti 10% jeftinije? Sve je to dio priče pa si svatko odluči kak mu paše. Ja sam dosta puta na Optimi bio preoprezan i nedovoljno pohlepan. Jbg

Display More

Kako nema? Ako su jučer produžili natječaj da dodaju barem jednu?! 😁

Sala, a koji bi bio razlog da nema ponuda? Cijena na burzi? Pa evo, pala je cijena.

Ako je netko i imao neke info, imao je jedne strane, ne svih. A pitanje je da li su bile info ili dezinfo. Al to je ionako posao za regulatora, a ne za nas na forumu.

• tovarish
    • March 4, 2020 at 10:35 AM

A ako su tri ponuđača?

Kakav je onda scenarij?

• tovarish
    • March 4, 2020 at 8:50 AM

Ma Zaba poslije ovog skandala sa Živaljićem i navodnim pranjem love ne želi nikakve nove reputacijske štete i zato vjerojatno stoji po strani. I čeka konačan rasplet. Ali ako se postupak prodaje oduži, nema sumnje da će Zaba izaći u prvi red i ponašati se kao najveći pojedinačni dionicar.

• tovarish
    • March 4, 2020 at 8:42 AM

Tesko. Jer kontrolni paket drze HT i Zaba, a smiju ga za sada samo prodati kako propisuje odluka AZTN. Naglašavam pritom - ZA SADA. U budućnosti, kad i ako prestane upravljanje HT, to je moguće.

Medjutim, na burzi je moguće osujetiti nekoga da preuzme ugovorno. A znamo kako to ide i koji je lijek za to. 😉

• tovarish
    • March 4, 2020 at 8:34 AM

Esprit

To nije javni natječaj, nego je natječaj za prodaju privatnih udjela ali zbog toga sto ga vodi jedan od konkurenata kojem je dodijeljeno ugovorno pravo da ga provede, a istodobno može biti u sukobu interesa, AZTN je zadrzao pravo nadgledanja i intervencije kao regulator. Ne vjerujem da ako je AZTN propisao da se natječaj mora provesti transparentno da su upravo oni podržali netransparentnost. Vjerojatno su je primijetili u procesu, pa su je tom odlukom prije konca natječaja i osujetili.

Ne zaboravite da su pravni savjetnici i financijski HT-ovi igrači (oni su ih angažirali i oni ih plaćaju) i oni vjerojatno nisu doapustili prijavu tog novog invesitora iz proceduralnih ili nekih drugih razloga, na sto je taj investitor vjerojatno uložio prigovor AZTN i oni su intervenirali i omogućili produljenje uvjeta i roka da se i on uključi. Tako ja to vidim.

• tovarish
    • March 4, 2020 at 6:39 AM
    Quote from calypso
    Quote from naim

Prosjccba cijena je okosnica cijelog posla. Jer da nisu produžili rokove, cijeli posao bi se sklopio u vrlo skoro vrijeme. A1 je već obavio svojevrsni due dilligence odnsono navodno je upoznat sa Optimom i zato se odigralo na rusenje cijene i čuvanje prosjeka. Taj prosjek je očito jedan od elemenata dogovora A1 i HT. Poanta je upravo bila u brzini i izbacivanju UG iz igre. Moguce da je UG pored svoje ponude osigurao još jednu. Za svaki slucaj.

A1 je htio kupiti Optimu jos tamo 2017. godine kada je AZTN produljio vrijeme koncentracije HT/Optima... Od tog vremena je Optima pripojila H1 sto znaci da je bilokakav due dilligence koji je A1 obavio bacen u vjetar jer 3 godine nakon toga nema nikakve veze sa onime iz 2017... Druga stvar - ZABA ima 36% dionica, a HT samo 19%... Ako ZABA nije zadovoljna sa cijenom koju A1 nudi, HT moze prodati svojih 19%, ali ZABA bi se mogla povuci iz tog deala... Oni su bankari, a ako sam nesto naucio to je da bankari ne vole gubit novce...

Razmisljaj ekonomski - ako su HT i ZABA pred 7 godina mijenjali dug za 10kn/dionici, zasto bi nakon 7 godina pustili ispod te cijene? Cak i da je HT zaradio nesto na Optimi u ovih 7 godina, otkud ti ideja da je ZABA ista zaradila? Pa njihovi gubici ce uvijek biti duplo veci od HTovih ako se proda ispod nominalne cijene... A opet, 7 godina je puno, firma je podebljana sa H1 korisnicima i mrezom; zasto bi se onda uopce bavili vise idejom o 10kn po dionici?

Na kraju krajeva, vidi ovaj detaljcic iz https://www.t.ht.hr/webresources/t…enje_ponuda.pdf

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ako bi A1 preuzeo Optimu, onda bi u roku od godine dana morao vratiti kratkorocni zajam HTu od koliko ono? 100-200 milijuna kuna? Ne mislis da bi to A1 bio megaudarac na poslovanje? 55% dionica Optime + dionice malih dionicara (obvezna ponuda za preuzimanje) + 100-200Mkn povrat i sve to u roku od godine dana? Nisam siguran da bi se brzo i lako oporavili od toga...

I pored svega toga - AZTN ocito ide sa idejom stvaranja treceg jakog telekoma i dati ce sve od sebe da unutar zakonskih okvira to sprovedu u djelo... Ta ekipa, kolko god radila stvari na cudan nacin, ima svoj cilj, a vodi se EU nacelima... Sada Hrvatska predsjeda EU i sada ima priliku da se prikaze u dobrom svjetlu... Dobro ce doci svim politickim igracima ako se ovo odigra na nacin da se rasturi duopol na telekom trzistu i da se onda ta karta pocne igrati prema EU kako smo mi dobro odradili posao koji se od nas trazio... Samo sto ce na taj nacin sami sebi pucat u koljeno jer ce dovesti USA igraca kao treceg igraca na telekom trziste, no pitanje je koliko im je bitniji sadrzaj od forme...

Display More

Cini mi se da vi bas ne poznajete odnose u telekomunikacijama i njihovo poslovanje. Bez ljutnje molim, al to je iz ovog sto vi pisete, meni osobno dosta bjelodano. A1 zna Optimu do u detalje. Ne treba njima nikakav poseban due dilligence, Optima je njima mokar san jer su preuzeli sve alternativne operatere i Optimu analiziraju konstantno već godinama. A1 ne brinu nikakvi krediti. A1 je još lani najavio da će se konsolidirati u Hrvatskoj, Bjelorusiji i Makedoniji https://www.commsupdate.com/articles/2018/…n-acquisitions/

i da ima milijardu eura za to spremnih pri ruci (matica), sto uključuje i daljnja širenja na istok. Sto je kupnja Optime nego konačna konsolidacija. Centrala šiba lovu za takve akvizicije po potrebi. K tome, A1 u Hrvatskoj ima popriličan dug, ali je taj dug i dalje daleko od bilo kakvih problematičnih razina. A1 ima i Ebitdu koja premašuje milijardu kuna i Capex od gotovo 600 milijuna kuna. Dakle, novci nisu problem. Al su teški na lovi. Svaki alternativni lokalni Telekom su dugo kupovali i dogovarali dilove, moguce imaju neka ograničenja na razini grupe, a moguce i “šećere” dilove ispod stola. Ne znam, naravno špekuliram. Obzirom da rade na Balkanu i Istocnoj Europi premazani su svim mastima. Pored Hrvatske, mokar san im je i Telekom Srbije kojeg 2011. nisu htjeli platiti 1,4 milijarde EUR (51% dionica), nego su ponudili 1,1, a dan danas ponavljaju kako im je to bila milenijska prigoda i bili bi prvi kupac. U međuvremenu Telekom Srbije je dosta lokalno akvizirao (i zadužio se)i pokrio gotovo sve alternativne operatere. Problem u Hrvatskoj je taj sto očito ne postoji interes da dvoje velikih dopusti opstanak i konvergenciju trećeg nego pokusava zadržati status quo. To je primarni cilj, lova od Optime je sporedna. Da sad ne duljim o KPI (key performance indicators) telekoma u RH dalje.

Dakle, ja mislim da su se A1 i HT dogovorili i da su pritom pokusali obezvrijediti i nas manjinske jer HT-u ponavljam nije bitna toliko lova koliko zadržavanje status quo. Taj status quo vrijedi milijarde kuna. Za Zabu ne znam, al ona je očito s njima u talu. Al nije to čak ni toliki problem koliko to sto UG moguće ima neki problem sa regulacijom i zapravo ima klip pod noge da brzo preuzme Optimu. Cini mi se da je AZTN stao uz Amere i da to nije bilo slučajno, al postoje još neki problemi na koje oni ne mogu izravno utjecati, “da se otvore vrata”. Potrebno su i vrijeme i ljudi “za novu legislativu”. Moguce je UG doveo tog trećeg, da odigra sa njima, a da mi to ne znamo da je tako. A moguće da i nije, al ako su tri u igri, onda je utakmica ponovno otvorena i svi prethodni savezi se raspadaju jer ono dvoje drugih, a dovoljan je cak i jedan, vise ne zna s kime je treći u talu ili nije, a ni kako će treći do kraja odigrati.

• tovarish
    • March 3, 2020 at 7:57 PM
    Quote from lebowski
    Quote from tovarish

Pa očito se netko javio. 😁 A možda ih je i vise. 😉

Današnjom forenzikom naslova u Večernjaku dokazao sam uz pomoć trotočke i jezične konstrukcije da se javilo više od dva ponuđača. :D

Svaka čast! 😁

• tovarish
    • March 3, 2020 at 7:42 PM
    Quote from lebowski
    Quote from calypso

Negativno gledanje - nitko se nije javio i produljuje se trajanje natjecaja uz 'relaxed rules' tako da se privuce barem neki investitor... Ovako bi svatko normalan zakljucio i ne bi pogrijesio... Taj ce vjerojatno sutra prodati...

Ako smijem što se negativnog gledanja tiče.

Nije li logično da, ako se nitko nije javio, napišeš da se nitko nije javio i ponovno raspišeš natječaj, ovoga puta s blažim uvjetima kako bi se netko možda javio.

To mi se čini mnogo jednostavnije nego kontaktirati AZTN da ti da nove uvjete da kao produljiš natječaj na kojeg se ionako nitko nije javio.

Pa očito se netko javio. 😁 A možda ih je i vise. 😉

• tovarish
    • March 3, 2020 at 7:39 PM

Uvijek postoji na ovoj temi “lošija interpretacija”. 😁

Ja mislim da se HT pokušao dogovoriti s A1 jer oni mogu još odgađati cijelu stvar i pase im dosadasnji duopol. No, došla je nova manga, a moguće i još koja. Ni A1 ni HT ne zele trećeg igrača, a HT želi i dalje prihode od Optime. Pogledajte i pročitajte pažljivo zadnje izvješće od Optime. Tamo je izrijekom navedeno da je A1 drasticno smanjio veleprodajne usluge preko Optime sto je utjecalo na pad prihoda. Dakle, jodleri sa HT cini mi se igraju prljavo. Zato je produljenje natječaja dobra vijest jer omogucuje pravom trećem igraču da zauzme poziciju na trzistu i odgovarajuću zaradu i korist svim stakeholderima.

• KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• tovarish
    • March 3, 2020 at 2:39 PM
    Quote from tin
    2.3.2020 710,00 730,00 705,00 730,00 711,02 3,55 85 2.500 1.777.550,00
    28.2.2020 710,00 710,00 690,00 705,00 701,36 -0,70 167 7.061 4.952.280,00
    27.2.2020 780,00 780,00 700,00 710,00 720,34 -9,55 338 10.130 7.297.025,00

danas...trenutno 386 komada...još malo i nestalo...

kaj je nestalo?

• CORONA virus

• tovarish
    • March 3, 2020 at 12:29 PM

Ma treba samo jako i cvrsto moliti i sve će biti ok.... 😁

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…njaka/10042678/

• tovarish
    • March 3, 2020 at 12:15 PM

Ma davanje ponude je potpuno nebitno. Način njezine predaje. Zainteresirani su davno prije pristupili prodavatelju odnosno savjetnicima i uputili se u stanje stvari. Oni su uglavnom insajderi u tom biznisu i znaju detalje o kojima ja i vi nemate najvjerojatnije pojma. Tako da se ne bih puno zamarao formom nego sadržajem. Sadržaj će doći na red kad i ako se zainteresirani odnosno kupac i prodavatelj dogovore. Tko je sve bio “na žurci” i tko je pio pivo, a tko kus’o ćevap, a tko šiš... meni nije toliko bitno koliko ono sto je stvarno bitno.

• tovarish
    • March 3, 2020 at 11:59 AM
    Quote from SIMKE

Vezano za više komentara da se čekaju možda ponude u papirantom obliku moje je mišljenje da to ne stoji ili ne vidim šansu da to može biti istina. Naime svi ponuditelji danas rade sa sustavima elektroničke nabave gdje se kompletna ponuda u skeniranom obliku šalje prije roka . I na sam rok primatelj ponude to odmah može vidjeti na svojim portalima. Naša regulativa je uskađena sa EU regulativom po tom pitanju . Nakon roka za predaju ponude primatelj može zatražiti orginal dokumentaciju ili dopunsku dokumentaciju ali to ne mjenja činjenicu da je ponude već vidio prije toga..da zaključim slanje papirantih dokumenata je "srednji vijek" i nije moguće da telekom kompanije rade na taj način.. I sam radim ponekad kod poslova ponude za različite javne nabave i to područje redovno pratim..

Ma joj daj o čemu ti pišeš, kakva elektornička nabava. Ovo nema nikakve veze s nabavom. Naravno da su zainteresirani upoznati sa svime kao i prodavatelj, a vjerojatno i AZTN. Kad i ako se počnu događati materijalno znacajne činjenice i radnje, objavit će se na burzi. A prije tog roka svi će korektnosti i profesionalnosti radi, ograditi se epitetom “neslužbeno”.

• tovarish
    • March 3, 2020 at 11:02 AM

Ma je, svega je tu bilo. Al tko je god pogledao operativnu profitabilnost, prihode i dug Optime znao je da to vrijedi daleko daleko vise od dvije kune. I bas bi se Zaba i HT 7 godina zafrkavali sa predstečajnom da nisu imali plan kako vratiti dugove i pritom nešto zaraditi. To nešto je mnogo vise od dvije kune IMHO. 4-5 puta više.

• tovarish
    • March 3, 2020 at 9:46 AM

A i spekukanti nastoje koliko toliko oploditi jučerašnje kupnje.

• tovarish
    • March 3, 2020 at 9:14 AM
    Quote from harpun

Oglasila se opte

https://zse.hr/default.aspx?id=95621

Pitaju “robu” koja se prodaje da li zna da je prodavač prodaje?

Optima ne mora ništa znati odnosno njezina uprava već uprava HT. Pokrenite tamo dražbu uravnoteženja pa ćete sve znati! 😁

1. Privacy Policy
  2. Kontakt