1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. tovarish

Posts by tovarish

• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• tovarish
    • March 21, 2020 at 8:43 AM
    Quote from du_Lac
    Quote from rambo_5

A sto recimo sprijecava HT da proda svoj dio u Optimi VIP-u po kunu po dionici iako je UG ponudio 10 kn po dionici? AZTN nema veze s tim kako ce se natjecaj odigrati, njihovo je samo da se Optima makne od HTa zbog koncentracije - HT bira kupca koji odgovara AZTN-ovim uvjetima, lova je sekundarna u time, nista ih ne obvezuje da biraju najboljeg ponudjaca...

Takav scenarij je realno moguć jer HT nema preveliki udio i prodajom manjem konkurentu ispod cijene dugoročno je na dobitku. Tada bi dioničari nažalost dobili samo ponderirani tromjesečni prosjek cijene na burzi. Nasreću, većinski paket ima ZABA koja bi trebala izvršiti pritisak na HT.

Međutim, AZTN je donio odluku da se kod jednakovrijednih ponuda daje prednost novom tržišnom natjecatelju, te stoga HT ne može prodati Optimu A1 ako netko ponudi jednako ili više niti može prodati A1 ispod cijene.

Sumnjam da će konačna cijena biti manja od one koju je revizorska kuća procijenila. U protivno ZABA previše gubi i vjerovatno će napraviti veliki pritisak.

Takav scenarij uopće nije moguć jer će cijena biti javno objavljena. I morat ce dati regulatoru i svima ostalima kupoprodajni ugovor kao dokument dokaza transakcije. Na kraju, morat ce i neki novci prijeci preko računa. Ni HT ni A1 si sigurno neće dozvoliti bllo kakve skandale oko tog posla, na gore opisan način. Ne može HT prodati Optimu A1 jeftinije, jer uprava UG (ako je UG jedan od zainteresiranih) dobro zna koliko su ponudili. A1 može kupiti Optimu samo ako ponudi vise pod uvjetom da i jedan i drugi kupac ispunjavanju sve ostale (regulatorne) uvjete za provedbu i završetak transkacije.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• tovarish
    • March 21, 2020 at 6:08 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from hromax

Kreten od guvernera. Kako to da se nije uplitao u rad banaka kad su pljačkale dužnike kredita u CHF, a sad je našao za shodno zabraniti bankama isplatu dividende dioničarima.

Ne bi rekao da je kreten ovo je po meni povezano sa sprijecavanje pritiska na tecaj al eto nazvali su reda radi da je zbog likvidnosti

Ma nije to toliko zbog pritiska na tečaj, jer pritisak je privremen i smirit će se koliko zbog regulatornog kapitala. Ako znaš da dolaze problemi u gospodarstvu, onda je jasno da će i banke imati problema. U takvim situacijama čuvaš kapital i ne isplaćujes ga.

PBZ i Zaba su namjeravali isplatiti koliko sam grubo nabrzinu izračunao gotovo 2,9-3 milijarde kuna (zajedno). Sad će taj kapital poslužiti kao amortizer nadolazećih gospodarskih problema, ako naravno isti naidju.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• tovarish
    • March 20, 2020 at 9:46 PM
    Quote from BabaLuji

To su ljudi iz firme u kojoj firma nagrađiva svoje menagere dionicama, lani je gospodin dobio 1900 komada, moguce da je gospodji zatrebalo pa je prodao poklonjeno. Mozda je prebacio ciljano na nekoga svoga. Sigurno da je u fokusu i da nije blesav samo je pitanje kako mi ostali na to gledamo.

Pa sto nije prodao na 500 kuna prije mjesec ili dva?

Nemojmo se zamajavati. Prihodi ce se raspasti do ljeta. Jedina stabilna točka tenutno je CROS. Adris je jak, no to ne znaci da firma neće dobiti “po repu” jer je očito da prihoda od hrane i turizma naprosto nema.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• tovarish
    • March 20, 2020 at 5:56 PM

Nitko nema novca na bacanje.

Uprava prodaje redovne dionice. I bivša uprava. Plinio Cucurin je prodao 87.500 komada,

https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…sifSim=ADRS-R-A
    a neki dan i Vanđelić koji je prodao 5000 komada po cijeni od cca 400 kuna.
    https://zse.hr/userdocsimages…93202091612.pdf

Očito se može očekivati ne bas dobro poslovno razdoblje sa velikim padom prihoda i profitabilnosti.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• tovarish
    • March 20, 2020 at 5:11 PM
    Quote from Cicija
    Quote from Baltazar

... vlasnici dionica mogu očekivati isplatu dividende u ovoj godini.

Riječi ti se pozlatile! :)

Gledajuci postupanje HNB-a prema bankama, Hanfa bi mogla dati preporuku da se ojačaju kapitalne pozicije osiguravatelja. To bi moglo dovesti pod upitnik i isplatu dividende. Ništa ne tvrdim, samo pratim analogiju.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• tovarish
    • March 20, 2020 at 5:09 PM
    Quote from tonetero

50 posto zabe

Nažalost, dividendu ove godine nećeš vidjeti, a pitanje je hoće li je biti i sljedeće.... gamechanger za banke. One bi mogle pretrpjeti velike štete, ako se ova situacija ne smiri u dogledno vrijeme.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• tovarish
    • March 18, 2020 at 10:25 AM
    Quote from accountant
    Quote from StatusQuo

Aha i onda kad na 20 000 tisuca oboljelih bude vec 1000-2000 mrtvih vidit ces koji pritisak ce bit na njih, nitko ne zeli da mu netko bliznji umre ako postoji drugi nacin koji manje stete radi

Bariče, u knjigama koje pišu o porijeklu bogatstva u svijetu, znate koje su dvije najnaprednije zemlje? Koje su najranije stekle institucije, zaštitu prava i osobnih sloboda pojedinca, te tržište (robno i financijsko)? Gle čuda, upravo Velika Britanija i Nizozemska

Vrlo radišan narod ti Nizozemci, što su sve sa sustavom brana, vjetrenjača i navodnjavanja postigli a mogli su biti neplodna poplavna vuko_ebina

Samo kažem da možda postoji drugi način, tko kaže da smo mi (ost. Europe i Kinezi) u pravu

eto i Šonje piše o 'zdravstvenim herojima' a pita što s ekonomijom (s Ticom je gostovao negdje, da sad ne tražim)?

Još jednom , ove mjere odgode plaćanja su nedovoljne, skromne i neće polučiti efekt

Vjerujem da Vlada RH čeka lovu od EU fondova i institucija, inače - loše nam se piše, nažalost!

Display More

Mjere su dobre jer su promptne. Osobito ove od strane centralne banke i MFIN odnosno Mingo. Treba osigurati stabilnost i likvidnost, sve ostalo će se u hodu rješavati. Mi ne znamo koliko će trajati ni koliko će biti duboka kriza.

Najprije treba zaštiti populaciju u smislu zdravlja, a u gospodarskom smislu ako zatreba i podjelom vaučera ili helikopterskom lovom. Problemi se neće rijesiti dekretom, al će dekret(i) pomoći da se preživi i sustav održi. Kasnije ćemo razmisljati i rješavati specifičnih problema koji sada nastaju ili će tek nastati. Virus i pandemija možda ne izgledaju na prvi pogled tako stvarno opasni ni kao velika prijetnja, al štete i gubici su već sada stvarni. Kako ljudski, tako i materijalni.

• tovarish
    • March 18, 2020 at 10:09 AM
    Quote from Rocky

Cijena ovih dana puno govori, pa priznali mi to ili ne. Imam dionice i cekam rasplet!

Ja mislim da najviše govori strah.

Ovo je relativno siguran biznis i sektor. Ne vidim neopravdanog razloga za strah i grizodušje.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• tovarish
    • March 18, 2020 at 10:01 AM
    Quote from Zvjezdani

Grubišić o sektorima koji će biti pogođeni krizom.

U 7. minuti govori o autoindustriji koja je relevantna za ADPL

Tom liku ne bih dao ovcu da mi pričuva. Notorni plaćenik koji priča koliko i kako mu se plati.

• tovarish
    • March 17, 2020 at 10:23 PM

Pa nikoga ne bi previše iznenadilo da nema ponude u ovakvim okolnostima. Al za mjesec iI dva moglo bi ih biti.

Cijena je već prepolovljena (od vrha). Iz aviona se vidi da se pegla prosjek. Velikih padova ne bi trebalo biti. Ako ponuda bude znat će se i cijena. Brzo. Nekakvih posebnih due dilligence-a IMHO ne bi trebalo biti.

Ja dakle očekujem ponudu, al ne znam bas da će bit sutra ili “prekosutra”. Nije ni LRH prodana “isti dan”.

• tovarish
    • March 17, 2020 at 10:17 PM
    Quote from snupy

po meni u ovome trenutku to je jedino ispravno rijesenje Britanski premjer je ucinio ispravnu stvar bolest se vise nemoze kontrolirati

Ma daj?

Pa to bi onda bilo otprilike kad da rodjeno invalidno dijete ili kasnije stečenu invalidnost iI nepokretnost odmah osudimo na smrt. Te osobe isto vise ne mogu “normalno” zivjeti? Odnosno od njih bi kao sustav trebao odustati?

• tovarish
    • March 17, 2020 at 10:11 PM

Boze kakve su se ovdje gluapoti počele pisati. Englezi će zauzeti isti pristup rješavanju problema kao i ostali uz neke modifikacije. Ovo sto se cita po medijima su tek probni baloni za ispitivanje javnog mnijenja. Ne nasjedajte na svaku priču ili interpretaciju koju pročitate.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• tovarish
    • March 17, 2020 at 9:59 PM

Ja generalno mislim da je cijena RIVP i ostalih turističkih dionica zbog ove krize trebala pasti. To je naravno očekivano. No, da će se pad nastaviti ovim tempom - ne očekujem. U usporedbi sa 2009. godinom, mnogo je manje poluga vezanih uz dionice, nakon Agrokora mnogo mnogo je manje repo kreditiranja posredstvom dionica, s druge strane HNB je po prvi puta ikad intervenirao otkupljujuci obveznice od fondova, a koliko sam shvatio u to će se ukljuciti i mirovinici (to će fondovima dati likvidnost i smanjiti pritisak na prodaju dionica) i za kraj, trenutne valuacije daleko su od onih iz 2008 tako da mislim da onaj tko računa na snažan nastavak pada (dosadasnjim intenzitetom) u ozbiljnoj je zabludi. Doduše, za turisticke dionice je dosta tesko davati bilo kakvu preciznu procjenu u ovom trenutku, al za ostatak HR ekipe tipa HT, Podravka, Sapn, Atgr, Ernt, velikih (nastavaka) padova ne bi trebalo biti. Kamate su nisko, likvidnost obilata i ne vidim znacajan rizik da se gruda snijega nastavi kotrljati “vecom žestinom”. IMHO.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• tovarish
    • March 17, 2020 at 9:52 PM

???

Pa tko kaže da ti moraš biti vlasnik vozila odnosno automobila da bi ga koristio?

Netko drugi će biti vlasnik, no broj vozila ne svijetu u dugom roku, sigurno će rasti. Al onih vise ekoloških s manje CO2

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• tovarish
    • March 17, 2020 at 9:17 PM

Zasto bi ukinuli dividendu?

Time bi samo poslali signal trzistu da im je taj novac presudan za poslovanje. Mislim da cijena dionice već ima ugrađene informacije o privremenim zastojima u proizvodnji. Nisam upućen u detalje, no koliko revoz predstavlja godišnjih prihoda od ADPL?

• tovarish
    • March 7, 2020 at 3:48 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from tovarish

Ebitda od 133,6 mil je korigirana za IFRS16, puna Ebitda Optime kao razlika poslovnih prihoda i rashoda uvećana za amortizaciju i vrijednosna umanjenja je bliže 170 milijuna kuna i ona se izravno vidi iz izvješća. A ova koju vi navodite od gotovo 280 milijuna bi onda bila neka interna, nazovimo je sinergijska.

Jako zanimljivo. Hvala na doprinosu konstruktivnoj raspravi i procjenama. 👍

Pa nitko nece uzimat EBITDA bez da iskljuci utjecaj najmova tj utjecaj IFRS16, ne znam zasto se oko toga uopce raspravlja kad je to common sense ?

Nije interna to je ono sta Ht vodi kroz svoja izvjesca kao utjecaj optime na svoje poslovanje

Da, ali IFRS 16, njegov utjecaj se široko primjenjuje tek od 2018. godine sto znaci da neke usporedive transakcije prethodno nisu bile korigirane za iznos najmova. Zato to navodim. IFRS ima dvojaki utjecaj na Ebitdu i bilančnu imovinu odnosno dugove. Zato.

• tovarish
    • March 7, 2020 at 3:23 PM

Ebitda od 133,6 mil je korigirana za IFRS16, puna Ebitda Optime kao razlika poslovnih prihoda i rashoda uvećana za amortizaciju i vrijednosna umanjenja je bliže 170 milijuna kuna i ona se izravno vidi iz izvješća. A ova koju vi navodite od gotovo 280 milijuna bi onda bila neka interna, nazovimo je sinergijska.

Jako zanimljivo. Hvala na doprinosu konstruktivnoj raspravi i procjenama. 👍

• tovarish
    • March 5, 2020 at 2:35 PM

Treba valuaciju sagledati i sa druge strane. Ovo sto vi računate je prije sinergija, a nakon sinergija su neki drugi brojevi. Telekomi generalno posljednjih godina ne rastu, barem ne značajno, al konvergencija donosi ili može donijeti znacajne uštede koje se naravno vide ili će se vidjeti na budućoj Ebitdi. Te razlike mogu biti i 2-3 Ebitde gledano kroz vrednovanje. Dakle, da pojasnim, nakon akvizicije i integracije u svoj sustav, Ebitda Optime primjerice A1 vise neće biti (korigirana Ebitda) 133 milijuna kuna, nego veća, moguće i 180-200 milijuna kuna, jer su u ovoj, postojećoj Ebitdi sadržani i troškovi koje Optima trenutno plaća HT, a nakon integracije u A1 vise neće, barem ne u tome obimu. To je naravno pretpostavka, ali je telekom igrači iskazuju. Zato kad pogledate vrednovanje za UPC Austriju na 3. stranici dokumenta, iskazana je valuacija za stvarni EV Ebitda (prije sinergija), ali i onaj procijenjeni, nakon sinergija. Optima je uglavnom retail operater sa solidnim miksom proizvoda i nezanemarivim potencijalom (pogotovo za nekog tko tek želi stvoriti konvergentnog operatera) i zato bi korisiti mogle biti poprilične. Iako je meni to tesko kao laiku procijenjivati. Eto, ako sam malo pomogao, glede-mede... https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf

• tovarish
    • March 5, 2020 at 2:19 PM

matematic

Slično ćeš dobiti ako koristiš punu Ebitdu koja iznosi cca 166 milijuna kuna. Iako to po mojem sudu nije metodološki korektno. Kad svojih 1000 milijuna kuna EV podijeliš sa 166 milijuna kuna na 6 kuna dobiti ćeš EV Ebitda nešto sitno preko 6.

Alternativno možeš vrednovati i preko EV/OpFCF al to je zbog nedostatka dosta podataka malo kompleksnije.

• tovarish
    • March 5, 2020 at 2:10 PM

Ma matematic je u pravu, ali samo djelomično. Iz njegove računice treba izbaciti imovinu uzetu na lieasing i ostalu imovinu koja se kapitalizira, odnosno koja je pod utjecajem IFRS 16. Dakle, koliko sam ja gledao kad se to izbije van neto dug je na razini od 450-480 milijuna kuna. Uzmimo da je na sredini tog raspona odnosno 465 milijuna kuna. Tome treba dodati na 6 kuna kapitalizaciju od 416,65 milijuna kuna i dobije se 881,66 milijuna kuna EV. Kada se to podijeli sa korigiranom ebitdom od 134 milijuna kuna (za IFRS 16) dobije se 6,58. Na 8 kuna bi isto bilo 7,60. Ja osobno obzirom na utakmicu koja se igra konačnu EV Ebitda ispod tih 7,60.

Austirijski slucaj nam je pokazao da vrednovanje u idealnim uvjetima ide do 10 EV Ebitda, a to bi impliciralo cijenu dionice Optime od gotovo 12,5 kuna. Ne očekujem toliko, al znacajan upside prema mojem sudu postoji.

matematic pravi vjerojatno nenamjernu gresku jer korisiti korigiranu (za IFRS 16) Ebitdu, a ne korigira za nju dug.

• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt