- ADPL
+HPB
Kažu plastičari u izvješću da im je 2023. projektna godina. Nadam se da se stignem vratiti u plastiku prije početka prinosne godine po istoj cijeni.
- ADPL
+HPB
Kažu plastičari u izvješću da im je 2023. projektna godina. Nadam se da se stignem vratiti u plastiku prije početka prinosne godine po istoj cijeni.
Hoćemo li dočekati ikad nekakvo izvješće ove kompanije ili za njih ne vrijede obveze izvještavanja?
Neto dobit 14,4 mil kn.
Hvala, pronašao sam sad preko sudskog registra GFI. Iz kojeg razloga ga nisu objavili i na stranicama burze poput svih ostalih mi stvarno nije jasno...
Edit: ako slučajno zanima još kojeg entuzijasta, evo izvješća u privitku
Hoćemo li dočekati ikad nekakvo izvješće ove kompanije ili za njih ne vrijede obveze izvještavanja?
Bilo bi fora da se makne još ovih 20 dionica s prodaje pa da bude kompletno prazno
Ne tako davno sam kupovao po cca 1.400 kuna, sad mi se i na 400injak eura čini jeftino....
Čuo sam glasinu da KPMG osim financijskog savjetovanja, revizije i ovog vještačenja ima i dodatnu ulogu u Agrokoru / Fortenovi na način da radnici KPMG-a koji su tamo upućeni na rad u biti donose ključne računovodstvene odluke i sastavljaju izvješća koja potom matica revidira. Ne znam ima li istine u tome i koliko, ali ako je još i to točno....
Dobro su zamaskirali odakle rast prihoda od kamata, al nazire se neki jednokratni vjerojatno knjigovodstveni prihod od NHB-a. Generqlno, rast kvartalne dobiti prije ima veze sa šminkanjem rezultata za proces izbora nove/stare uprave ili njezinog dijela. Trenutno politika kadrovira po HPB-u i ustoličuje novi/stari odred poslušnika. U suštini, sve ostalo je za banku (pokazatelji) ostalo vise manje nepromijenjeno.
Kamatni prihodi su već tijekom prošlog kvartala prešli 30 milijuna eura, zašto bi bio neki izvanredni događaj? U izvješću piše da je doprinos matičnog društva HPB u ukupnoj dobiti preko 18 milijuna eura od 20.5 milijuna eura, tako da ne stoji niti teza da se radi o nekakvom jednokratnom knjigovodstvenom prihodu od NHB. Zašto je teško progutati da se stvarno radi o dobrom izvješću?
Ne skidajte gaće nepotrebno, trgovanje je uvijek volatilno u iščekivanju FI. Svaki kvartal ista čuđenja smanjenju volumena i "neobičnom" trgovanju pred objavu rezultata.
Meni osobito zanimljiva info iz GFI:
"Stanje ukupnih ugovorenih poslova na kraju 2022. godine iznosilo je 2.170 mil. kn što je prema stanju na
kraju 2021. godine sa iznosom od 1.394 mil. kn povećanje od 56%"
Bbtw, kako se vodi statistika po zemljama, jel bitno državljanstvo ili od kud su došli.. Tipa naši otišli vani raditi i dođu na odmor jer se gleda kao domaći gost ili iz Njemačke, Italije....?
Koliko je meni poznato gleda se po državljanstvu iz osobnih dokumenata koje se ukucava u e-Visitor, a ne po mjestu prebivališta...
Postavio bih pitanje koje bi trebalo biti dosta blisko vezano uz temu odnosno u svrhu nekakve investicijske patologije, a to je koji vrag se događa sa PIK Rijeka d.d.?
Ne znam jeste li vidjeli posljednje u nizu vijesti:
Donedavno je bio izlistan na burzi, a sad njime šerifuje nekoliko pojedinaca koji pred Hanfom tvrde da niti nemaju kontrolni udio u firmi odnosno da nemaju niti preko 25% dionica, ali ipak nesmetano i bez posebnog polaganja računa raspolažu ključnim dijelovima imovine. Zašto im se to dozvoljava, je li uzrok u tome što su preostali dioničari uglavnom penzioneri (bivši djelatnici) ili u kojem grmu leži zec?
Je li netko s foruma možda tužio ekipicu na kupoprodaju dionica po ZPDD-u?
Kompanija koja posluje dobro ne mora nužno biti dobra dionica. Ukoliko kompanija posluje dobro, a ne radi akvizicije, ne isplaćuje dividendu, i ne radi otkup i poništavanje dionica, to je zapravo jako loša dionica, osim ako ste upravo vi ti koji upravljate tom politikom.
Dat ću primjere Maistre i Croatia Osiguranja. Obje kompanije su izvrsne po pitanju zarada, a za dioničare ne vrijede mnogo. Adris upravlja svime, i namjerno niti jedna od tih kompanija ne isplaćuje dividendu, niti će to raditi dok ne dođe do 100% vlasništva, jer većinski vlasnik ne želi dijeliti zaradu s ostalima. Čeka se prva prilika da se mali istisnu. Znači vi ste kao imatelj tih kompanija možda i više od desetljeća dioničar koji ne dobiva ništa zauzvrat, a te novce ste mogli negdje drugdje uložiti. Uostalom zar nije poanta svakog biznisa da na kraju zaradu izvučete sebi, prije ili kasnije, nakon što ste ostavili optimalni dio za reinvesticije.Sličan primjer je bio s HT-om koji je matici posuđivao novce s 0% kamate. Većinski dioničar može djelovati štetno prema ostalim dioničarima, a samo u svoju korist kroz razne posudbe i druge mehanizme.
U nas se ovo zove maćehinski odnos prema dioničarima. U kojem smjeru ERNT ide, prosudite sami.
hpb
Da, imali su samo akviziciju Sberbanke, ništa vrijedno spomena za dioničare
Ima svakakvih statističkih podataka, teško je gledati u vakuumu podatak o godinama trajanja postupka bez uzimanja u obzir ukupnog volumena predmeta i drugih faktora.
Naravno da bi takve čiste CHF sporove trebalo riješiti u max godinu dana, takvi sporovi se zapravo vode samo radi vještačenja ako nije sporan status potrošača. Možda bi trebali razmotriti nekakva otežanja za stranke (u ovom slučaju banke) koji se zapravo obijesno parniče usprkos zauzetom pravnom shvaćanju VSRH da li znatnim uvećanjem pristojbi u takvim slučajevima ili na neki drugi način obzirom da nepotrebno kapacitiraju sud. Ako ja dobro razumijem situaciju bankama se isplati otezati sporove jer manipuliranjem s rezervacijama (odnosno zakašnjelim rezervacijama) zadržavaju adekvatnost kapitala i koriste ta sredstva za izdavanje kredita. Takav benefit ne bi smio postojati.
Koliko je meni poznato naši suci po broju riješenih predmeta po sucu dobro kotiraju u Europi (negdje pri vrhu su čini mi se, prošlo je već vremena otkad sam čitao članak), ali je volumen predmeta takav da netko jednostavno mora čekati. U tom dijelu je ogroman problem što je država generator desetaka tisuća sporova na godišnjoj razini kako prema privatnim osobama (npr. dodaci na plaću za liječnike, povećanje osnovice za službenike po kolektivnom ugovoru zbog rasta BDP-a i slično) tako i sama protiv sebe u širem smislu (država protiv JLS, komunalna društva i dr.). Kad dobiješ veliki broj radnih sporova (doktori i službenici), koji su po ZPP hitne naravi i trebalo bi ih se rješavati ranije, onda sve ostalo stoji. A bolnice, domovi zdravlja, škole i ostali znaju da moraju platiti, ali jednostavno im to budžet ne dozvoljava da odrade u šutu pa će kroz x vremena platiti i glavnice i kamate i troškove kada to bude tuđi problem, dok mi svi ostali čekamo.
Meni je osobno ogroman problem što mi kompleksni spisi čekaju rješavanje godinama sve dok se ne rasčiste ovi lagani CHF spisi i drugi na kojima sudac lako nabije statistiku. Ali na to ih potiče pogrešan način valoriziranja njihovog rada te sustav plaća koji uvelike zadržava ljude koji idu linijom manjeg otpora...
Dalje, ako imamo u RH nešto što vrijedi onda su to nekretnine. Zakrcanost sudova nije izlika da se obnova zemljišnih knjiga povjeri javnim bilježnicima u rad, mene je to zgrozilo i oštar sam protivnik toga, to bi moralo biti u isključivoj nadležnosti suda. Mislim da će tu biti i pogodovanja i problema u praksi, a plan je da se usklade z.k. i katastar na području cijele RH...
Display MorePet godina pravnog fakulteta pa godina i pol vježbeništva, onda mučenje oko pravosudnog ispita (po obujmu parira fakultetskom gradivu), zatim nekoliko godina kao savjetnik pa polaganje ispita u školi za pravosudne dužnosnike koji je zapravo još jedan pravosudni ispit. Naravno da početna plaća suca mora biti veća od NKV radnika, tko bi normalan inače išao skakati kroz sve te prepreke. Mjeriti smetlara i suca samo po produktivnosti i bez ikakvog valoriziranja dugogodišnjeg truda za uopće stjecanja uvjeta za obavljanje dužnosti je smiješno, to stvarno ne bih komentirao.
Ali u redu, neka budu i ostanu plaće kakve jesu, mogu ih slobodno i sniziti pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti i hoće li se poboljšati kvaliteta sudstva pa preispitati situaciju.
a zašto je pravosudni ispit koncipiran tako da ga lakše može položiti ChatGPT nego netko tko razmišlja?
u stara doba imao si samo presude i onda bi diskutirao sa komisijom da obrazložiš kako si došao do zaključka.
sada pravosudni položi onaj koji samo lupeta napamet (been there, done that).
i, kakav onda kadar dobiješ?
upravo ovakav koji ne zna adekvatno koristiti i procesne alate, pa zato suđenja i traju koliko traju.
i onda bi ih još trebali nagrađivati?
e to je smiješno
Trenutni sistem pravosudnog ispita je retardiran i nije mjerilo znanja nego kapaciteta bubanja. Ali je svejedno potrebno puno truda da se prođe i moje je mišljenje da bi se trud trebao nagraditi, nisu polaznici krivi što polažu ispit po glupom konceptu.
Display MoreDok god su place svima iste neovisno o tome koliko radis i koliko uspjesno, to je sve komedija.
Naravno da nije normalno da netko sa fakultetom i na takvim pozicijama nema visestruko vecu placu od nekog tko radi u cistoci ili na poslovima gdje ti prakticno ne treba skola.
Naravno da bi i svi trebali imati minimalno za normalan zivot, samo dok mi dođemo do toga….
a zašto bi imao veću plaću?
kao šta imaš radnika u Čistoći iza kojih ulica blista, tako i imaš sudaca koji su aljkavi.
uostalom, sucu se sve servira od strane odvjetnika s obje strane.
njegovo je samo da vodi raspravu i ispita čiji argumenti drže vodu, služeći se alatima koji postoje i na internetu.
tu se pravi neka fama o sucima kao da su ne znam šta, al ako odvjetnik, s bilo koje strane, dobro sve napiše i obrazloži i potkrijepi sudskom praksom, ovaj često to samo copy/paste-a u obrazloženje presude (ovo znam iz osobnog iskustva).
inače, i sva procesna pravila su kod suca, šta znači da može biti jako brz i efikasan, da hoće, kao i šta može otezati kad hoće.
i tu ga nitko ne može prisiliti da se ubrza.
istina, možeš slati požurnice i zahtjeve za suđenje u razumnom roku, al često puta ni to ne pomaže.
najveće zlo je to segregiranje plaća po raznim "kastama" u javnim službama (obrazovanje, "vjernost službi" , itd.), a ne po produktivnosti.
Pet godina pravnog fakulteta pa godina i pol vježbeništva, onda mučenje oko pravosudnog ispita (po obujmu parira fakultetskom gradivu), zatim nekoliko godina kao savjetnik pa polaganje ispita u školi za pravosudne dužnosnike koji je zapravo još jedan pravosudni ispit. Naravno da početna plaća suca mora biti veća od NKV radnika, tko bi normalan inače išao skakati kroz sve te prepreke. Mjeriti smetlara i suca samo po produktivnosti i bez ikakvog valoriziranja dugogodišnjeg truda za uopće stjecanja uvjeta za obavljanje dužnosti je smiješno, to stvarno ne bih komentirao.
Ali u redu, neka budu i ostanu plaće kakve jesu, mogu ih slobodno i sniziti pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti i hoće li se poboljšati kvaliteta sudstva pa preispitati situaciju.
Display Morehttps://www.index.hr/vijesti/clanak…tu/2454935.aspx
Svaka cast sucu na skolovanju i funkciji, ali ja bi njemu dao momentalni otkaz i nek ode u privatnike zaradjivat milione .
Zamislimo sada par situacija :
Gori nam kuca a vatrogasci kazu da su razocarani placom pa nek si uzmemo hamper s vodom i sami ugasimo.
Hitno nam treba operacija , doktor kaze lose sam volje placa je mala , dajte cekajte dok se oraspolozim.
Netko vam provaljuje u stan, policija kaze , male su place , dajte sa susjedom probajte to rijesit i uhvatit provalnika .
Krenemo na more, prometna na cesti, ali nece maknut kamion koji se prevrnuo jer su male place i zastoj od recimo 10 dana dok se ne oraspoloze.
To je na prvu loptu logična reakcija, ali nije razborita. Problem sudova je mala plaća koja uzrokuje negativnu selekciju i odljev kvalitetnog kadra. U razgovoru s jednim predsjednikom suda koji me svojevremeno pitao što bi trebao napraviti da me privuče na sud odgovorio sam ništa jer za 6.300 kuna cca neću doći raditi taj posao (sudskog savjetnika) sigurno. Inače, poznajem ovog suca i imao sam nekoliko predmeta kod njega, ako mi spor dođe na Krk najradije bih da dođe njemu u rad i time sam sve rekao. Ne mislim da bi se situacija na tom sudu poboljšala njegovim tjeranjem, naprotiv. Ne opravdavam njegovo postupanje i smatram da problem ne treba lomiti na strankama, bilo bi bolje da je izašao s nekim priopćenjem za javnost ili nešto slično. Npr. javna je tajna da su se na Dobronićevom matičnom sudu neki suci pobunili jer nisu imali uvjete za rad pa su prestali održavati ročišta, ali po mojim saznanjima nitko od njih nije kažnjen niti je ta priča procurila u medije. Rješili su problem tako da su raselili pojedine sudnice u druge zgrade (sad TS ZG djeluje u tri zgrade). Uvjeti na Kennedyjevom trgu su takvi da sam na posljednjem ročištu morao stajati tri sata prilikom saslušanja svjedoka jer nije bilo mjesta u sudnici. Nije ovaj sudac ni prvi ni zadnji koji je odgodio ročište jer mu se nije dalo, samo je napisao u obrazloženju rješenja ono što drugi misle pa ne napišu...
Prošli tjedan smo vidjeli u novinama da se opravdava štrajk pometača ceste koji imaju tisuću eura, a za suca bi plaća od 1600 eura trebala biti senzacionalna i objavljuje se kao neka bomba? Sudstvo nam se neće poboljšati dok se ne podignu ti uvjeti ili barem dok se ne uvedu nekakve nagrade za suce koji ostvaruju više od norme (postoje samo kazne za rad manji od norme).
Čisto empirijski imam dojam da je na Kvarneru i u Istri ove godine turista kao nikad prije u ovom razdoblju. I to bih rekao da se radi o gostima dobre platežne moći, na svakom kutku su vezane električne bicikle, ugostiteljski objekti su dupkom puni, itd.
Neka gospodin navede barem jedan različiti stečaj većeg poslovnog partnera u kojem je 100 posto naplatio potraživanje, a za što ovdje izjavljuje da vjeruje kako hoće.
Display MoreTema je umrla više od trgovanja dionicom, ajmo ju probati probuditi. Nisam još uvijek prodao ijednu od ovih dionica, a skoro sve su kupljene ispod 500 kuna (iako sam se nećkao oko 950 hoću li izaći dijelom - ispalo je da sam pogrijesio), moja razmisljanja i predvidanja za daljnje trgovanje su:
- ove godine imamo ciscenje bilance Sberbanke, mislim da necemo moci razabrati kakvi su tocno efekti pripajanja na operativno poslovanje do izvjesca za Q2 dogodine (znaci jos gotovo godinu dana) jer u ovogodisnjem Q1 jos nismo imali rezultate Sberbanke
- do tog trenutka dionica nece biti prezanimljiva investitorima koji gledaju fundamente jer je iste tesko procijeniti s dovoljnom dozom sigurnosti
- trejderi nas nece dotaknuti stapom na ovom volumenu, a rekao bih da ih odbija i vecinsko vlasnistvo RH
- samim time, tesko mi je odrediti koji bi to dogadaj mogao okrenuti postojeci downtrend (osim eventualno dogadaja navedenog nize u zakljucku)
- pocevsi od tih pretpostavki, nadam se da cu pocetkom 2023. moci dokupiti dionicu za cca 100 Eur po komadu, bio bih vrlo zadovoljan takvim ishodom.
Naravno, ako budem u krivu pa dionica krene preko noci naglo rasti (npr. ako skinu HPB sa liste drustava od strateskog interesa za RH - sto je nuzan preduvjet za eventualnu prodaju banke) nema gorkog placa, kesa je vec dovoljno krcata ove pozicije.
Reakcija na izlazak godišnjeg izvještaja - ćorak. Još stojim kraj posta iz rujna od prošle godine i mislim da ćemo tek nakon objave rezultata za drugi kvartal 2023 vidjeti u kojem smjeru idemo...
Ovakve stvari uvelike kroje stav sudova i prema nama malim dioničarima te po meni povećavaju šansu za uspjeh u sporu radi obeštećenja (iako čisto pravno ne bi smjele). U tom smislu bi svakako bio plus da cijela optužnica padne, a ne vidim kako bi mogla opstati bez financijskog vještačenja ili provođenja novog...
Koji je postotak naše populacije spreman i sposoban čitati, razumjeti i primijeniti stranu stručnu literaturu (i temeljem naučenoga riskirati vlastiti novac)? Ako je to filter, onda nas neće biti puno više na ZSE.
Ovaj dio 'riskirati svoj novac' ne može se složiti s vama. Pravo pitanje što je rizik i kako se nositi s tim. Kad kažem veliki dio imovine mi je na burzi, odgovor mi je ne bi ja to je rizik, pa rizik je i svakodnevni život pogotovo u ovom neuređenom društvu, a život je sastavljen od uspjeha i padova, netko ima vjenčanje dobio je djecu, drugi se razbolio, umro, završio u zatvoru, imao saobraćaju itd. Sve je to život i rizik treba prvihvatiti i živjeti s tim
Ako vi mislite da potencijalni investitor početnik ne gleda na burzu kao na rizik za svoj novac, onda se u tom dijelu ne slažemo i to je u redu