Gogl je na norveškoj burzi od 17.09. sa 99 pao na 86, a danas se vratio na 87.85.
ATPL je sa 492 prosjek 17.09 jučer došla do 494.
Što mi to znamo, a neuki Norvežani ne znaju?
Gogl je na norveškoj burzi od 17.09. sa 99 pao na 86, a danas se vratio na 87.85.
ATPL je sa 492 prosjek 17.09 jučer došla do 494.
Što mi to znamo, a neuki Norvežani ne znaju?
Display MoreKako kome. Kad je Agrokor završio u stečaju, najbolje je bilo OPG-ima, oni su u potpunosti isplaćeni iako nisu imali nikakve instrumente osiguranja. S druge strane, Adris je popušio milijardu iako je imao osiguranja. Jer je netko u državi procijenio da je tako okej. Da je Alvarez Drugi ostao, vjerojatno bi raspodjela bila drukčija.
U svakom slučaju, teško možeš govoriti da nisi u stečaju ako više nemaš kontrolu nad svojim računom.
Sad je jasno da su bili zreli za stecaj jos prije 5g.
Bolje danas nego odgoda.
Steta bi bila jos veca.
Sada je podnosljiva. 😶
Bila bi podnošljiva i da je još 10 godina radio ovak kak radi zato što je to Partija, a Partija ne griješi, jel tak...
Svaka kontrola pa makar i CCP je bolja od pune nekontrole?
Kako kome. Kad je Agrokor završio u stečaju, najbolje je bilo OPG-ima, oni su u potpunosti isplaćeni iako nisu imali nikakve instrumente osiguranja. S druge strane, Adris je popušio milijardu iako je imao osiguranja. Jer je netko u državi procijenio da je tako okej. Da je Alvarez Drugi ostao, vjerojatno bi raspodjela bila drukčija.
U svakom slučaju, teško možeš govoriti da nisi u stečaju ako više nemaš kontrolu nad svojim računom.
Twita se da je Moćna Kineska Država preuzela kontrolu nad računima Evergrandea kako bi osigurala da se dovrše prodani, a nedovršeni stanovi. Svako vraćanje love kreditora mora odobriti država.
E sad, ako za dovršetak stanova treba 202 milijarde dolara, a dug je 305 milijardi dolara, preostalo je 100 milijardi za vjerovnike. Ako ćemo pretpostaviti da je dug samo 305 milijardi dolara i da Evergrande uopće ima imovinu.
Evo članak o chinese junk bondsima kad su bili popularni kod BlackRocka i UBS-a, ne može da propadne...
https://www.cnbc.com/2019/04/08/inv…developers.html
Recimo, ima neka lokalna banka Shengjing Bank koja je posudila brdo novca Evergrandeu, a par godina ranije Evergrande je postao većinski vlasnik te banke. Kad je Evergrande kupovao Shengjing Bank, preuzeo je i dio njihovih loših kredita/plasmana. Pa ima i da su se zaduživali s kamatama iznad 15%, da je hrpa banaka, lokalne vlasti i građevinaca sad u problemu, da su imali velika neprikazana dugovanja... Kineski Agrokor. I sad će to sve Partija riješiti do kraja tjedna. Idemo svi preseliti u Kinu, zemlju mogućnosti.he, a gdje si bio 90.ih...
ali ima jedna bitna razlika, naši novokonponovani "kapitalisti" su odmah zatvorili Goli otok ali kinezi svoj nisu i da, partija će sve riješiti ali na sebi svojstven način a svi su zaboravili što je to komunistička partija...
Kad su u Rusiji kasnili vlakovi, Staljin je naredio da se vješaju vlakovođe. Kad su povješali sve vlakovođe, vlakovi su i dalje kasnili, pa je Staljin rekao da obuku seljake u vlakovođe i vješaju ih. E tako će i Kinezi poslati nestašne developere na Goli otok pa će sve biti u redu.
Evergrande ima 1,8 milijuna plaćenih, a nedovršenih stanova. Danas nisu platili kamate za obveznice denominirane u dolarima, a junk obveznice kineske u dolarima imaju mcap 380 milijardi dolara. Samo kinesko tržište nekretnina je vrijedno 60 trilijuna dolara. Od danas počinje 30 dana do selektivnog bankrota offshore obveznica, a među vlasnicima su ugladne banke.
Fire sale kod njih neće ići lako jer se njihovi gradovi zadužuju temeljem vrijednosti zemljišta, a ako padnu cijene nekretnina, pada vrijednost zemljišta i gradovi dolaze u problem.
Da se tu radi samo o 300 milijardi dolara, to bi se riješilo za čas, nitko se ne bi obazirao na tu sitnicu. Ali ovo je puno veće.
Upravo sam se za .99$ pretplatio na mjesec dana na Caixin Global, to je kineski Večernjak. Blizak Partiji, naravno. Imaju članaka o Evergrandeu na bacanje. A nijedan mi se ne čini dobar.
Recimo, ima neka lokalna banka Shengjing Bank koja je posudila brdo novca Evergrandeu, a par godina ranije Evergrande je postao većinski vlasnik te banke. Kad je Evergrande kupovao Shengjing Bank, preuzeo je i dio njihovih loših kredita/plasmana. Pa ima i da su se zaduživali s kamatama iznad 15%, da je hrpa banaka, lokalne vlasti i građevinaca sad u problemu, da su imali velika neprikazana dugovanja... Kineski Agrokor. I sad će to sve Partija riješiti do kraja tjedna. Idemo svi preseliti u Kinu, zemlju mogućnosti.
The bank’s situation shows how the widening Evergrande vortex threatens to suck in businesses across China, potentially affecting millions of people. China’s most-indebted real estate company, with more than $300 billion of liabilities, is teetering on the edge of insolvency and raising concerns worldwide about a broad swathe of financial contagion. Shengjing Bank is only one of hundreds of enterprises with a stake in the outcome.
The bank itself is in deep trouble. In the first half of 2021, net profit decreased 63.6% to 10.3 billion yuan. The China Banking and Insurance Regulatory Commission in May fined Shengjing’s four branches 5.52 million yuan for violating regulations and granting loans to unapproved real estate projects.
Shengjing has chaotic internal financing problems similar to those of the bankrupt conglomerate HNA Group Co. Ltd., a senior banker at another joint-stock bank said.
prilično slab bounce brodara vani s obzirom na ogroman pad jučer.......još je čudnije da se sve to događa nakon današnje objave daljnjeg rasta bdi-a......zna li netko što bi mogao biti razlog?.....ili se samo još nisu dovoljno zagrijani za današnju tekmu?.....
Vjerovatno risk off dok se ne sazvaka FED veceras i eventulno jos evergradeovo placanje kamata za koji dan
Mislim da nije FED toliko koliko Evergrande, odnosno kompletan kineski građevinski sektor, a potom i bankarski. Drugovi komunisti su rekli da se neće petljati osim ako ne bude sistemskih rizika, a to znači da će se upetljati samo ako bude panika na najjače kao što je bilo kod Amera 2008. godine.
Njihov dug je u protuvridnosti 1.8% kineskog BDP, dug Agrokora je bio cca 15% hrvatskog BDP.
Kažu da je njihov dug 100% BDP-a Portugala, ako ćemo već u BDP-ima. Ima po jedan medvjed na svakog bika.
Evergrande 23. rujna treba platiti kamate, a Partija ih neće spašavati. Tek nakon toga će se stvari početi raspetljavati. Nije to događaj koji je trajao jedan dan i više ga nema.
U državi u kojoj ne možeš s temperaturom ući ni u autobus, ti misliš da će država pustiti da jedna firma razhebe tržište?!
Mogu uzvratiti protupitanjem:
Ti misliš da država može kontrolirati tržište?
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…rzistu-15103927
Direktor Evergrandea trenutno prolazi kroz fazu zvanu Zdravko Pevec, Ivica Todorić.
Ovo što se događalo jučer, je klasičan primjer što ne treba radit, te koliko su pojedinici podložni panici.
nije se voda još potpuno razbistrila ili vi gledate jako u plitko, ako Evergrande nije uspio uzdrmati tržišta, imaju medvjedi valjda još kakvoga aduta za drugi pokušaj, osim toga ja nisam jučer cijeli dan mogao prebaciti novac unutar banke, pa sam morao negdje osigurati rezervni položaj za snabdijevanje gotovinom, osim toga mijenjam neke postavke u portfelju, tako da mi je ovo drmanje "duda" dobro došlo, osim toga i danas evo ne mogu prebaciti novac, a ne da mi zvati one tete iz besplatne brze pomoći
Evergrande 23. rujna treba platiti kamate, a Partija ih neće spašavati. Tek nakon toga će se stvari početi raspetljavati. Nije to događaj koji je trajao jedan dan i više ga nema.
Svi brodari vani danas padaju zbog gradjevinske krize u Kini.
Prema mojem misljenju reakcija je pretjerana i nece imati takav utjecaj na dry bulk, ali to je burza.
Uvijek kad je neizvjesnost, dionice padaju. Hoće li biti utjecaja ili ne potpuno je nebitno. Ali trenutno nitko ne može reći da neće biti utjecaja i zato se pada. Kada se s nekom sigurnošću bude moglo reći da utjecaja nema, onda će rasti.
Display MoreDisplay MoreŠtrumfovi, ovo danas je strašljivo.
Promet je strašljiv.
A visilo je u zraku već desetak dana.
Zloćo je većim dijelom preventivno pobjegao u cash, ima otprilike isto toliko
Chicken je taj zloćo.
Ako je dip, danas je dobra prilika za kupnju na nekim papirima, Atpl ?
A ako je uvod u pad, tko se nije skrio magarac je bio.
kažu, ako u skoku s padobranom ne uspijete od prvi puta, onda to nije sport za vas
Meni su rekli da je u tom slučaju sljedeći skok besplatan
Evergrande će se riješiti Lex Agrokorom
Možda neće biti baš Lex Agrokor, ali neće biti ni daleko od takve solucije. Sigurno će se ići na prodaju svega što nije core business, vlasnici dionica i obveznica ovdje su već prilično ošišani kak bi se reklo, a stanovi u izgradnji će se vjerojatno prebaciti nekom likvidnijem građevincu.
Yara je zbog visoke cijene plina zatvorila 40% svojih tvornica u Europi. Move along, nothing to see here...
Bitno je da se reklame svide onima koji peru rublje, a ne muževima.
Da sutra dode neki fond koliko bi ponudio za nasu princezu?
Pa vjerojatno malo više, s obzirom da nemamo tankere.
Ima jedan poznati Buffettov citat na tu temu:
"Diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing.”
To vrijedi za dugorocne ulagace kao Buffet. Ja ne vidim gdje bih to bila dugorocni ulagac na ZSE?
Da imam par milijuna kuna bih kupila nekoliko dividendnih dionica, bolje nego drzati u banci ili rentati stan podstanarima, ali nazalost nemam taj novac.
Radite jednu početničku grešku. Mislite da se dugoročni ulagač postaje vlastitom voljom.
Display MoreKolega potencijal 300 programera je dobra kada bi i nesto programirali, oni se time ne bave, oni najvecim dijelom prodaju licence microsofta uz marzu od cca 5%???
Znaci ono sto ste vi kupili ima povrat 50 godina ako vam ikada plate ikakvu dividendu, sto su rekli da nece.
Opet kao i drugdje totalna netransparentnost u smislu planova, ocekivanja itd.
Sretno sa tim...
Slazem se, ali su ipak IT-evci i od njih 300 sigurno ima 30 vrlo dobrih/odlicnih programera...dovoljno za jeba.cki iskorak...imaju dvoznamenkast rast prihoda i nikakvu marzu, nek se malo posloze i mogu do 20 mil kn nakon oporezivanja "bez muke" i bez dodatnih proizvoda...a to je povrat od 20g (P/E 20)...
Nisu jeftini, ali nisu ni (pre)skupi...
Osim financija treba gledat i siru sliku (psihologiju)...
1. SPAN ce bit jedina IT firma na marketu i tko hoce imat IT firmu u portfelju morat ce kupovat SPAN...trebao bi imat iznad prosjecnu potraznju
2. Ocekujem ulazak puno novih ulagaca (radnika i pucanstva) koji znaju samo da je SPAN dobra firma, da je iz IT sektora i da raste...valuacije ne razumiju i niti ih zanimaju...pa 90% (ma i vise) ljudi koji ulazu u crypto nemaju pojma sto je to, koliko vrijedi i kako funkcionira...samo znaju da je dobro...takva su vremena
3. Svim vecim dionicima u procesu ce bit jako bitna cijena dionice nakon IPO-a
-SPAN-u jer ce radnici bit nezadovoljni i osjecat ce se prevarenim ako cijena ide dolje i siguran sam da ce ucinit sve da cijena ide u zeljenom smjeru
-ZSE , MF-ovi i OIF-i jer je ovo, po meni, najrazvikaniji IPO u zadnjih 10 godina u kojem ce sudjelovat dosta novih ulagaca i moraju ucinit sve sto mogu da ljudi zarade jer to je najbolja reklama za trziste...a jos kad se u racunicu ukljuci stednja i prinosi na nju uspjesan IPO mogao bi biti prekretnica za nase trziste...na svakog novog ulagaca iz IPO-a doci ce 2 nova...i krece pozitivna spirala
Iako je i meni P/E najdrazi parametar ipak mi nije jedini koji koristim u donosenja odluka...niste u redu da ste spomenili samo njega, a ne i minimalnu zaduzenost, sasvim prihvatljivu EV/EBITDA-u i BVPS i dvoznamenkasti rast prihoda..a osim toga taj "visoki'" P/E nije posljedica visoke cijene vec niske profitabilnosti i zarade sto znaci da postoji ogroman potencijal za povecanje neto profitne marze bilo racionalizacijom troskova ili pruzanjem usluga dodatne vrijednosti +kontinuirano povecanje prihoda...
Puno veci problem od "visokog" P/E mi je los prospekt, slaba transparentnost, skrivanje planova za buducnost i rezultata za 2021...to me puno vise brine
Kad kupujem neku dionicu, draže mi je EV/EBITDA nizak pa da cijena dionice ima ogroman potencijal za rast, nego da firma ima ogroman potecijal postati profitabilna.