1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. du_Lac

Posts by du_Lac

• OPTE prodaja - kladionica

• du_Lac
    • August 12, 2020 at 11:58 AM

Puno je osoba s ovog formuma banano. Većina s dobrim razlogom, ali svejedno smatram da nekima treba dati drugu šansu premda sam se i sam osjećao neugodno čitavši količinu uvreda prosipanu na forumu prošli tjedan.

Mene zanima je li trgovina na dionici zamrla jer većina forumskih korisnika nije više aktivna, ili većina korisnik je postala neaktivna nakon što je trgovina zamrla. Nadam se samo da sentiment na ZSE nije toliko pod utjecajem foruma (pogotov kada vidim koliko je korisnika imalo dvostruke profile).

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 2:55 PM
    Quote from pemar
    Quote from Mrcash

Nemoze banka nastaviti gdje je HT stao to bi bilo apsurdno, mora ići ponovni natječaj, vjerojatno sa blazim uvjetima za kupce. Dakle sve ide ispočetka, realno nema sanse u skorije vrijeme da se stvari rjese. Pisali smo ovdje i to kako HTu i Zabi ne odgovara prodaja preko inv banke , da im je to skupo i slično, e sad ili stvarno nije bilo kupaca ili se htu isplati i ovakav razvoj situacije jer najskuplje je da im dodje konkurencija , teško je biti pametan u svemu ovome .

Kolega, stvarno mislite da HT ne može u bilo kojem trenutku bilo kome prodati svoje dionice?

Bez ikakvog tendera...Ako poželi

Trenutno ne, jer mora slijediti naputke AZTN-a. HT i ZABA su dobili većinu dionica koje imaju danas mijenjajući dug za vlasništvo, ali pod posebnim uvjetima. Stoga ne stoji tvrdnja da trenutno HT i ZABA mogu sasvim slobodno raspolagati dionicama.

Vjerujem da će najbolju cijenu postići prodajući dionice zajedno u paketu te bi im to i trebao biti cilj.

Investicijska banka koja će biti angažiranu za prodaju mora se držati naputaka i rokova AZTN-a. Nigdje ne piše da moraju ponavljati ikakav natječaj niti ne piše da jednostavno ne mogu nastaviti proces prodaje koji je započeo HT.

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 1:53 PM
    Quote from Mrcash

A šta će mo sa onim kreditom koji je HT dao optimi i dospjeva na naplatu u 6.2021? Ako se ne proda do tada , a neće ocito , sta ce mo onda ?

Upravo je to razlog više da HT i ZABA (a pogotovo HT) nađu kupca i u njihovom je interesu da se Optima proda te da novi kupac vrati dug HT-u.

Quote from calypso
    Quote from Mrcash

A šta će mo sa onim kreditom koji je HT dao optimi i dospjeva na naplatu u 6.2021? Ako se ne proda do tada , a neće ocito , sta ce mo onda ?

Recimo, ZABA ce preuzeti taj kredit i reprogramirati ga pod povoljnijim uvjetima? I onda ako ne vrate, opet mijenjat dug za dionice i ajmo jovo nanovo... :D

Ne vjerujem baš da će se to AZTN-u svidjeti. Sada je optimalno vrijeme i HT-u i ZABA-i za izvući najbolju korist prodajom Optime.

Dosta se ovdje priča da HT isisava Optimu. To je donekle istina, ali sve moraju raditi s dozom umjerenosti zbog ZABA-e (najvećeg pojedinačnog vlasnika) i AZTN-a. Uskoro bi trebalo sazrijeti vrijeme kada se HT-u više isplati prodati Optimu i postići dobru cijenu, nego pokušavati iz Optime izsisati korist za sebe kroz davanje kredita, sklapanje ugovora za korištenje HT infrastrukture i preuzimanja korisnika.

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 1:11 PM
    Quote from calypso
    Quote from du_Lac

HT ima samo manji dio dionica (oko 17%). Puno veći paket ima ZABA. Ako ZABA proda, prodat će i mali te će kupac imati kontrolni paket dionica. Tada HT postaje manji dioničar što im ne znači apsolutno ništa te im je najbolje prodati svoj dio u paketu sa ZABA-om.

Ako kupac kupi paket od ZABA-e, onda se okida obvezna ponuda za preuzimanje po ZPDD... I onda je cijena ona po kojoj su dionice OPTE placene ZABA-i ili tromjesecni prosjek na burzi ili ima jos par uvjeta... Kakva bi cijena bila u tom slucaju - pojma nemam...

ZABA se neće upuštati u takvo što i stvoriti komplikacije, osim ako HT ne zakomplicira cijelu priču. A vjerujem da HT neće zakomplicirati priču, jer im se to ne isplati. I ZABA-i i HT-u se najviše isplati prodati Optimu u paketu i vjerujem da će to i učiniti.

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 12:33 PM

HT-u se jedino isplati prodati u paketu sa ZABA-om jer tada određuje uvjete prodaje. Čak i ako prodaja ide preko investicijske banke. Budući da i ZABA i HT drže pojedinačno manje od 50%, ali zajedno više od 50% dionica Optime, i HT-u i ZABA-i se isplati najviše prodati sve u paketu.

HT-u se ne isplati NE PRODATI ako dobije dobru ponudu, jer kasnije ZABA može prodati samostalno i kupac može izigrati HT kojem se ne isplati dugoročno držati 17% dionica nekog telekoma.

ZABA također ne želi držati dionice dugoročno jer im to nije u opisu posla.

Zaključak: I HT-u i ZABA-i se najviše isplati prodati ako su ponude zadovoljavajuće.

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 11:22 AM
    Quote from rambo_5

Nije šala, ako investicijska banka nema ovlasti / obvezu prodati HTov dio čak po kunu, nego se i dalje HT pita za odobrenje onda ova priča može / hoće trajati godinama dok od Optime doslovno ne ostane prazna ljuštura. Još jednom, da li se HT više išta pita u procesu prodaje kad ga preuzme investicijska banka?

HT ima samo manji dio dionica (oko 17%). Puno veći paket ima ZABA. Ako ZABA proda, prodat će i mali te će kupac imati kontrolni paket dionica. Tada HT postaje manji dioničar što im ne znači apsolutno ništa te im je najbolje prodati svoj dio u paketu sa ZABA-om.

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 10:50 AM
    Quote from Backdraft
    Quote from naim

“U slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.“

U rješenju piše ovo sto ja navodim i uvjerite se i sami da je to točno na stranici 2. rješenja. http://www.aztn.hr/ea/wp-content/…32013-02007.pdf

Dakle, u svim originalnim dokumentima je uvjerltovana objektivna prihvatljivost ponude kao faktor koji je odlučujuć za uspješnu kupoprodaju. Priopćenje na stranicama AZTN od 4, kolovoza je šturi tekst koji je ustvari obavijest i očito je napisan na brzinu i takav ne pregledan pušten u javnost radi konstantnih pritisaka da se nešto brzo objavi.

U načelu je slična stvar ima li ili nema ponuda ili su one objektivno neprihvatljive jer obje situacije produžuju proces i zahtjevaju angažiranje investicijske banke. Kako ja to vidim, interesa je bilo, al je očito da se kupci i prodavatelji nisu mogli dogovoriti oko cijene i drugih uvjeta. Neki vjerojatno nisu bili još ni regulatorno do kraja usklađeni pa to može biti prepreka za uspješno okončanje prodaje.

Nažalost, mnogo se ovdje insinuira i pogrešno i zlonamjerno komentira, čak i sluzbene dokumente. Dovoljno je u citatu izbaciti jednu riječ ili neki dio da se promijeni prvotni smisao odredbe odnosno rješenja.

po meni ht mora angazirati banku, ako ne proda do 31.07. Ovako oni mogu aztnu slati dopise iducih 10 godina kako su u pregovorima. Ja na interes za preuzimanje Optime tumacim obvezujucom ponudom, a ne samo clanak u gloriji u kojoj a1 ili ug kaze da zainteresirni smo.

Display More

Upravo tako. Smatram da je rok od 4,5 mjeseca bio prekratak da se postupak završi te je nastupila obveza angažiranja investicijske banke. Vjerujem da je HT od početka računao na taj scenarij.

Quote from Kajnak

Suprotno tumačenju većine, kompletni proces prodaje, uključujući obvezujuću ponudu imao se završiti sa 31.7.2020. Kako nije, unatoč uvjeravanju mnogih kako se UG žuri, idemo "Jovo nanovo", oglas, interes, ponuda. Samo se nadam zeru transparentnije. Općenito se u drugom krugu daju niže ponude nego u prvom, tako da ne očekujem da ćemo dočekati 10+ kn po dionici. Da su kupci bili spremni na toliko prošlo bi iz prve, no iznenađenja su rijetka, ali moguća.

Vjerujem da ponuda ima i da se neće ponavljati natječaj. Ako se i ponovi, ne mora biti da će ponude biti niže. Ponude će ovisiti o samoj vrijednosti Optime (ili o njenoj vrijednosti za krajnjeg kupca), što smatram da se nije puno promijenilo, i o samoj situaciji na tržištu koja se, unatoč COVID-19 situaciji, razvija prilično dobro.

• du_Lac
    • August 11, 2020 at 9:43 AM
    Quote from zlocesti

Dana današnjih više je manijaka on line nego iza žbunja:S

Na asku nalog od 86 546 komada na 4,81, malo stajao i gledao, i otišao

To se pobavlja iz dana u dan

Ima li netko ideju čemu to služi ? Da mu se divimo ? Da se uštrašimo? ?

Hanfa na kolektivnom godišnjem

Pa to je obrazac ponašanja zadnje 2 godine.

• du_Lac
    • August 10, 2020 at 6:25 PM
    Quote from Headhunter
    Quote from titulus

Ovako ja rezoniram... Ponude postoje i njih se ne želi javno objaviti zbog mogućih sto razloga, jer ukoliko ih nema objavili bi da ih nema i da se angažira inv. banka zbog nepostojanja ponuda...

Točno tako je i navedeno u rješenju.

Očito je regulator mislio da HT mora završiti prodaju do 31.07 u protivnom je dužan angažirati inv banku, a mnoge kolege su tvrdile kako HT može razvlačiti proces solo koliko hoće iako ima prihvatljivu ponudu no regulator misli drugačije.

AZTN ovime obavještava da je Povjerenik Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.

Nemoguće je završiti proces prodaje u tih 4,5 mjeseca između zaključenja produženog natječaja i 31. 7. Smatram da ponuda ima, ali da je investicijska banka angažirana kako bi se ispoštovao formalni zahtijev AZTN-a.

• du_Lac
    • August 10, 2020 at 4:52 PM
    Quote from hugh

eto, ko hoće, ima povoljno oko 125 000 kom do 4,73 pa eto prilike.....bez dizanja cijene ste veliki baja.....

I dok ovo pišem, uteče on sa 90 000.....valjda mu nije odgovarala ova reklama o povoljnoj kupnji....

Taj se obrazac ponavlja već dvije godine na ovoj dionici. Ništa nova.

• du_Lac
    • August 10, 2020 at 10:31 AM
    Quote from verdi

ja sam ušao u dionicu s namjerom da izađem tek u finalu pa kad god to bilo. puno mi je važnije da završna cijena bude puno viša nego da je postupak brži. tako i tako prije nove godine ništa nisam očekivao.

jedna stvar mi isto nije jasna, ako se traži treći operater šta se onda A1 tu gura?

AZTN daje svakako prednost trećem operateru. Međutim, ako se treći operater ne pojavi ili A1 da izdašniju ponudu (u oba ta scenarija ne vjerujem), može se prodati i A1. Neće nitko natjerati HT da proda trećem operateru ako on da manju ponudu od A1.

• du_Lac
    • August 10, 2020 at 12:02 AM
    Quote from LeoNT

Mnogo teorija zavjere, dosta negative i svakako previše drame oko ove objave od petka.

Obvezujućih ponuda nema, jer proces prodaje jednostavno nije stigao do te faze ne samo zbog COVIDA nego i zbog cinjenice da se ovakve prodaje ne rjesavaju unutar par mjeseci ni pod normalnim uvjetima, a kamoli u uvjetima pandemije. Mislim da je AZTN tu postavio nerealan rok. Kako god, posto ponude nisu dosle, ocito je nastala obaveza angaziranja investicijske banke i to ce HT poceti ispunjavati. Mislim da je na forumu krivo protumaceno da obaveza angaziranja investicijske banke nije potrebna ako ima zainteresiranih. Takva obaveza ocito nastaje ako ne postoje prihvatljive obvezujuce ponude na dan 31.7.

Iz HTa su (prije pandemije) rekli 6-12 mjeseci. Na ICTbusiness je Tomić napisao da sam proces kasni, a ovime smo dobili i potvrdu toga.

Jos uvijek taj clanak smatram najboljim uvidom u stanje prodajnog procesa:

https://www.ictbusiness.info/kolumne/koment…minga-i-uredaja

Kontaktirao sam Tomića u petak i zamolio ga da se detaljnije pozabavi ovime sto se događa oko Optime. Nase prosle komunikacije su bile korektne, covjek je ozbiljan i ne piše gluposti.

Display More

Upravo to. Rok od 4,5 mjeseca je prekratak da se realizira prodaja. U tako kratkom roku nerealno je bilo za očekivati da će zainteresirane strane poslati obvezujuće ponude jer prodaja nije jednostavno došla do te faze. Budući da neobvezujuće ponude nemaju pravnu težinu, HT je nakon 31. 7. morao po sili uredbe angažirati investicijsku banku. Po meni je to samo dokaz da se drže propisanog procesa, a uvodjenje investicijske banke bit će garancija da će prodajni proces biti obavljen u roku i u skladu s dobrim poslovnim praksama.

• du_Lac
    • August 8, 2020 at 8:43 PM
    Quote from Jubito
    Quote from du_Lac

Investicijska banka će prodati Optimu svakako bolje nego što bi to sam HT odradio. Angažiranjem investicijske banke HT dobiva na vremenu i ostaje potpuno čist pred AZTN-om i zakonom jer je odradio sve po naputcima.

Kako znaš da će investicijska banka to bolje prodati?

Koja investicijska banka?

Kako ide taj postupak, hoće li objavti novi natječaj?

Znaš li neku tvrtku koju je prodavala investicijska banka, kako je to prošlo i koliko je trajalo?

Kome će prodati, postoji li uopće kupac ?

Pitanja se odjednom gomilaju nakon famoznogInvesticijskoj banci je u opisu

Display More

Investicijska banka svakako ima više iskustva u takvim transakcijama i vjerujem da će odrditi posao na zavidnoj razini. Već je netko ovdje spominjao primjere investicijskih banaka koje se bave sličnim poslovima.

• du_Lac
    • August 8, 2020 at 7:40 PM
    Quote from zlocesti

Ili veliki plus.

Ne znamo :S

Ajmo ne crnjačiti. Ništa se katastrofalnog nije desilo, osim što je market katastrofično odreagirao

Pola milijuna papira neki su prodali, držeči da ne vrijedi

Ali neki su sudionici i kupili pola milijuna papira, držeći da je to prilika da uđu, da povećaju poziciju

Ovdje smo se jučer i danas prvenstveno dobro izventilirali, grupna psihoterapija

Držati ću se svog uvjerenja od ranije- UG nije došao u regiju samo po Tele 2

I držati ću se du Lacove hipoteze. A to je da je činjenica da nije ponuđena obvezujuća ponuda prema odredbama jednaka činjenici da nema ponuda.

Obzirom na to koliko se dugo pregovaralo o prodaji drugih telekoma u regiji bilo je malo vjerojatno da će ovo biti gotovo u šest mjeseci.

Pa se stvarno proces nastavlja, kako je i urečeno

I sada svatko po svome, neki će bacati papire, drugi će sakupljati, business as usual

Čitavu je ovu zbrku izazvala objava Aztn, štura i bez pojašnjenja kojih neće ni biti, i to još u nedoba. pa se pitam... da li su uistinu toliko nemarni kako to izgleda

Display More

Bilo je samo nešto više od 4 mjeseca. Mjesec dana je trajao natječaj koji je još produljen naknadno za dodatna 3 tjedna. Potom je došao COVID-19. Uza sve to, nisam vjerovao da je moguće za ta 4 mjeseca doći do obvezujuće ponude.

• du_Lac
    • August 8, 2020 at 7:00 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Jubito

Netočno, AZTN nema veze sa procesom prodaje, tj. nema nikakvog utjecaja da procjenjuje objektivnost ili neobjektivnost ponude, to su i sam napisali više puta, samo neki očigledno ne čitaju što piše, nego čitaju što bi željeli da piše.

Pa nije li AZTN svojim Rješenjem naložio angažiranje investicijske banke nakon 31.7. ukoliko do tada ne bude ponuda ili one budu objektivno neprihvatljive ?

Pa tko onda ima pravo ocijeniti da li je ponuda bila objektivno neprihvatljiva ?

Možda HT ? Pa njemu je bas svaka ponuda i objektivno i subjektivno neprihvatljiva .

Investicijska banka će prodati Optimu svakako bolje nego što bi to sam HT odradio. Angažiranjem investicijske banke HT dobiva na vremenu i ostaje potpuno čist pred AZTN-om i zakonom jer je odradio sve po naputcima.

• du_Lac
    • August 8, 2020 at 6:37 PM

Meni se čini da HT ništa ne gubi, već dobiva angažiranjem investicijske banke. Investicijska banka ima više iskusta u prodaji i postići će bolju cijenu te će dobro odraditi proces prodaje. HT je ispoštovao odluku AZTN-a jer je morao angažirati investicijsku banku, ako sumnja da će prodaju uspjeti dovršiti s ponudama i uvjetima koje trenutno ima na stolu. Također HT dobiva na vremenu angažiranjem investicijske banke.

Može biti da ima interesa i da su dane neobvezujuće ponude, ali da proces prodaje nije došao jednostavno do faze (zbog kratkog roka i COVID-19 situacije) gdje HT sa sigurnošću može tvrditi kako ima kupca. Bez obvezujućih ponuda kupci mogu ucjenjivati HT i ne dati obvezujuću ponudu, a HT bi se pritom našao u neobranom grožđu jer je bio obvezan angažirati investicijsku banku ako nije do 31. 7. postao siguran da će Optimu prodati jednom od ponuđača. Ne znam kako bi HT mogao biti siguran u to, osim ako već nije dobio obvezujuću ponudu.

• du_Lac
    • August 7, 2020 at 6:15 PM
    Quote from Parica
    Quote from Sheriff

Koriste bullshit generator.

A da ih priupitamo kraj tolko silnih obavijesti dokad se opte mora prodati?? Jeba ih ht i upravljacka prava, nisu specificirali dokad to sto su nalozili se treba i prodati!! Mudrijasi.

Nakraju ce i produziti koncentraciju HTu dok se ne nađe kupac...

Nisam u toku niti sam strucan, ali OPTE se mora prodati iskljucivo zbog trzisne koncentracije i upravljackih prava HT...kad HT izgubi prava prestaje i obveza prodaje OPTE...

Upravo zato se i mora angažirati investicijska banka kako se bi dionice HT-a i ZABA-e prodale prije nego HT izgubi upravljačka prava.

• du_Lac
    • August 7, 2020 at 5:51 PM
    Quote from Sheriff

Malo gruntam, nije li moguce da u ovoj situaciji gdje se barata sa šturim informacijama i krnjim objavama ekipa malo uspaničarila previše?

Situacija koja je realna i moguća je da HT ima kupce i ponude na stolu. I da je stvarno proces prodaje u tijeku, recimo da obvezujuce ponude samo sto trebaju sletit na stol nakon dubinskog snimanja.

Ali aztn je postavio datum 31.7 sa znamo kojim uvjetima.

HT trenutno (možda) ne može znati da li ponude koje ima vec sutra mogu postati nevažeće ili ih kupci povuku. U tom slučaju krše aztn odredbu i da budu "on the safe side" idu u proceduru angažiranja inv banke (vjerovatno zaba-e) zapravo da nastave postojeci tender.

Mislim, ja bi tako napravio.

Tehnicke sam struke i takvi bedaci razmisljaju da zatvore a) b) i c) opcije sa razmišljanjem "..a što ako."

Hocu reci da ovakva obavijest bi isla i da nema zainteresiranih ili da ima. Jer uvijek postoji sto ako ovi koji jesu zaintereairani sutra odustanu. On the safe side je upravo ova obavijest o angaziranju inv banke. Ako bude zaba, to ce biti mala potvrda ove teorije.

Display More

I ja isto vjerujem u ovaj scenarij. Ništa se fundamentalno ovdje nije promijenilo. Nadam se da današnje trgovanje neće izazvati veliku paniku sljedeći tjedan.

• du_Lac
    • May 1, 2020 at 2:04 PM
    Quote from Neo

TA kaze pad do 4.4 kn minimalno. Tu lezi i mjesecni donji boll.

Izvjesce katastrofa. Od prodaje ni P.

Vidimo se na Gapu od 3.3kn.

Neki ocito ne shvacaju da dionica trenutno nema nikakav potencijal rasta. Cijena se korigirala na Fibo 50% i sad ce uslijedit novo dno. Nizi vrh nize dno. Temelj trgovanja.

Ne ulazim u dnevno trgovanje i TA. Većina na ovoj dionici čeka konačnu prodaju i nada se dobiti cijenu koja je dosta bolje od trenutne cijene na burzi. I sam vjeujem da će cijena postignuta prodajom biti dosta bolja od ove na burzi.

• du_Lac
    • April 6, 2020 at 11:09 PM
    Quote from stana

Evo proucio knjigu i u njoj nista spektakularno nitko se nije puno izdvojio niti u prodaji kao niti u kupnji, reklo bi se nerjeseno. Analizirao sam samo dionicare koji imaju 100 000 dionica i vise, a takvih je 31, te posjeduju zajedno 7 959 418 dionica, dok top 10 posjeduje 48 989 335 dionica, tako da oni zajedno posjeduju 56 948 753 dionice. Obzirom da optima ima 69 443 263 dionice, mali dionicari /oni koji imaju manje od 100 000 dionica/ ukupno posjeduju 12 494 510 dionica cca 18 %. Za sad je to to. Sretno

Koliko ih je kupovalo, a koliko prodavalo od prvih 31 (iznad 100.000 dionica)?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt