Ne vidim žurbu oko Pfizera?
Nisam htio biti direktniji.
Nisam htio biti direktniji.
Display MoreJucer je kupoprodaj govorio kako je zelena energija na dugom štapu i da ce ugljen jos dugo biti tražen. Evo iz najnovije analize trzista IEA za obnovljive izvore energije:
Solar projects now offer some of the lowest-cost electricity in history. Overall, renewables are set to
account for 95% of the net increase in global power capacity through 2025.
Total installed wind and solar PV capacity is on course to surpass natural gas in 2023
and coal in 2024. Solar PV alone accounts for 60% of all renewable capacity additions
through 2025, and wind provides another 30%.
Samo voditi raçuna da se govori o instaliranoj snazi, ne o iskoristivoj. Nijemci imaju 110 GW instalirane vjetro i solarne energije, a 90 GW fosilne za dobivanje elektr. energije. Solar im je na 11% iskoristivosti, vjetar oko 25%. Nijemci imaju najskuplju električnu energiju u Europi.
Tko će proizvoditi el. energiju kad vjetar ne puše i kad je oblačno? Nuklearke su ugasili ...
A Indija i njihov plan elektrifikacije na ugljen? Njima treba el. energija sada... Kinu uopće ne spominjem, ima puno članaka na tu temu ....
Molim manje navijanja, više činjenica. Počeli ste kvariti ovu temu. Bez uvrede.
Pozdrav svima,
na tržištu dionica u Hrvatskoj trgujem od 1996. godine sa prvim pokušajima (Podravka i Plava Laguna), tada se kupilo dionice i čekalo potvrdu iz knjige dioničara 30 dana o vlasništvu nad dionicama. Nije postojao SKDD u to vrijeme. Prva brokerska kuća s kojom sam surađivao - Fima.
Imao sam u međuvremenu od 75000 kn, do 1.500.000 kn, pa do današnjih oko 300.000 kn uloženih. Dobitaka je nešto bilo. Gubitaka 2007/2008 puno. Mijenjao razne portfelje, uzimao čak jednom i margin kredit u banci od 600.000 kn, pa upravljao sa 1.300.000 kn. Ništa zaradio, ništa izgubio. Vratio margin - teško da ću uskoro opet.
Pratio malo forum na mojnovac, pa na poslovnom pa ovdje. Rijetko pišem, malo komentiram, često ponešto pročitam. Niti od toga nije bilo puno koristi. Puno ljudi sa malo znanja, puno nepotrebno ispisanih riječi, puno komentara, navijanja, mudrovanja, nadanja - kad pogledam neke postove od prije 10ak godina - malo proročanskih točnih - puno gluposti i besmislica. Imam nešto i godina. Makroekonomist po obrazovanju - Ekonomski fakultet Zagreb. Jedan od bivših guvernera mi je bio mentor na diplomskom.
Mislim da sam jedini od svih ovdje konkretno dostavio dokaz o kupovini neke dionice. (OPTE na 4,80 Kn) Nikog drugog nikada. Ne zamjerite koji čitate, ali malo je iskrenosti i dobrih namjera ovdje.
E sada ova tema je zanimljiva. Nisam kupovao na američkom tržištu dionice nikada. Vjerojatno ću početi pomalo. Otvoriti račun kod Interactive Brokers i kupovati i prodavati, kada shvatim kako radi njihov Trader Workstation.
Zahvaljujem svima koji pridonose da barem ova tema bude interesanta, i da nam se približi američko tržište za mogućnosti trgovanja.
Do ponovnog čitanja.
Prati li netko guvernerovo izlaganje na HRT 4?
Ne izgleda sve tako loše ...
+ OPTE 4.95
Onaj rast od pred koji mjesec sa 4.5kn na 6kn se po svim indikatorima nije trebao ni dogoditi. Ono sto se desilo taj dan je da je nestalo aska. Xetra je programirano mijenjala pomak cijene i svi nalozi koji nisu ulazili u taj novi zadani pomak su obrisani pri pocetku trgovanja.
Pa smo svi skoro automatski, misleci da je nesto vazno izaslo, navalili na suplji ask. Reli je tako krenuo odmah ujutro . Samo se grickalo u puno manjim iznosima u odnosu na danas.
Danas nesto drugacija slika. Krenulo je u 15:16 sa ugrizom od 20k komada. Nakon toga su odmah doplivale barakude sve do kraja trgovanja. Glodalo se do kosti.
Sad, dal je to netko krenuo gristi jel mu je djed Djuro taj dan ostavio mirovinu ili mu je ujak Grubisic sapnuo vaznu vijest, ne bi znao. No ovaj rast je potpuno drugaciji od dosadasnjih cimanja. Nadam se i ja da nije ovo prvo. Samo mi je jos prerano za ovo drugo.
Ništa od navedenog. Samo se činio kao pravi trenutak. Nemam nikakav insajderski info, niti poznajem ikoga od spomenutih, ali da se ne špekulira o konspiracijama prilažem dokaz.
Evo da ne bude da samo gledamo a ne dijelimo.
DLKV izlaz na 7,50-7,54 kn
OPTE ulaz na 4,80 kn
Ne sjećam se da si prijavio kupnju DLKV.
Nisam. Imam ga još, a i biti će povratka.
Evo da ne bude da samo gledamo a ne dijelimo.
DLKV izlaz na 7,50-7,54 kn
OPTE ulaz na 4,80 kn
Ne zamjerite. Cinio se kao dobar trenutak. Nemam nikakve nove informacije.
po bidu ili asku ?
Ask-u.
Ne zamjerite. Cinio se kao dobar trenutak. Nemam nikakve nove informacije.
Na našu zajedničku veliku žalost, ovo zadnje je i najbliže trenutnoj situaciji. Burza je vrsta kladionice sa omjerima vjerojatnosti. Ponekad kladionice pogriješe, ali ne baš često...