1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. jo5

Posts by jo5

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• jo5
    • December 3, 2025 at 4:50 PM
    Quote from Hawk Tuach

prošla 4 bloka i nitko ništa? Ovo je sjajna vijest za tržište po cijeni 650 i još ako će se vidjeti tko je kupac ovih 21 milijun €..

Zaista odlična vijest..moja pretpostavka je ili AZ ili raiffesien.Ako bude netko treći još bolje:)

• jo5
    • December 2, 2025 at 3:35 PM

Ja sam se referirao na usporedu prva tri kvartala 2025 s 2024.g. te komentirao kako doprinos koji kodt daje u ukupnoj dobiti koei ( dobiti koja pripada vlasnicima koei- u to je naravno ukljucen i dio dobiti od 49 posto koju koei ima u koncaru energetski transformatori).i tu sam napravio grešku jer sam računao da je koei vlasnik 67,90 posto kodt,a ne 52,73 posto). Uglavnom,za prva 3 tromjesečja 2025.g. udio dobiti kodt u dobiti koei iznosi nešto ispod 50 %,što je još dosta manje nego sam.prvotno napisao.Dakle,udio dobiti kodt u dobiti koei definitivno pada u 2025.g.(prva tri kvartala) u odnosu na 2024.g.(cca 65%).

• jo5
    • November 30, 2025 at 12:33 PM
    Quote from fantom
    Quote from jo5

Ajde molim te prvo napiši gdje si našao podatak o 15 posto proširenju proizvodnih kapaciteta da ne trazim. Drugo,sam si rekao da da se tek za 4-5 godina očekuje značajnije proširenje proizvodnje...

Podatak je direktno od CEOa kao odgovor na pitanje sa godisnje skupstine 2024. 2028. je za 2 godine (i taj podatak je sa godisnje skupstine, okvirno), a ne 4-5, sto je opet prije nego tvoja 2031. koju spominjes za KPT. A to KPTovo "udvostrucenje" je povecanje sa 30 000 na 45 000 necega (prije toga ide povecanje sa 22 000 na 30 000).

Kodt ima najvece prihode i ima najveci doprinos rezultatima Grupe, a tako ce ostati i ubuduce...

Nije upitno da će kodt i dalje pojedinačno davati najveći doprinos rezultatima kompanije,al taj doprinos kontinuirano pada..u prvih 9 mjeseci 2024.g. taj udio je bio 85 posto,a za 9 mjeseci 2025 je 65 posto (udio dobiti) . znači da ostale kompanije iz sastava grupe rastu brže od kodt..

Što se tiče podatka od 15 posto povecavanja proizvodnje mislim da bi bilo bolje da se to navede u službenim izvještajima jer se ionako stalno spominje taj odrzivi setup pa mi je malo cudno da su izostavili najvažniju informaciju.

• jo5
    • November 29, 2025 at 12:59 PM
    Quote from fantom
    Quote from jo5

Hvala na trudu i analizi.Ja također smatram da je trenutna cijena realna,a skloniji sam da će cijena dionice u budućnosti biti u optimističnom scenariju..sljedećih par godina najveći doprinos rastu očekujem od koncar energetskih transformatora (bez obzira što je koncar matica samo 49 posto vlasnik ,oni su od 2022.g. u fazi povećavanja kapaciteta,a do 2031.g.planiraju udvostručiti kapacitete u odnosu na 2022.g ),dalekovoda i koncar mjernih transformatora ( posluju u USA,možda probiju tržište). Kodt je po meni malo zakasnio sa širenjem kapaciteta,nedavno su kupili zemljište za proširenje, međutim tu ništa konkretno ne znamo (bar ja nisam ništa našao)ni koliko će se proširiti kapaciteti ni kada..realno,nije za očekivati veći rast prihoda i dobiti kodt u sljedećem razdoblju..ostaje još pitanje koncara digital,tu se velike nade polažu za budućnost, trenutno imam povjerenje da će tako i biti

Kakve gluposti se ovdje lupetaju, bože moj. Kodt je upravo proširio kapacitete, za 15ak%:

"Održivi SETup" je skraćeni naziv za veliki investicijski projekt tvrtke Končar D&ST (KODT) pod nazivom "Održivi SETup za razvoj društveno i okolišno odgovorne proizvodnje".

Ovaj projekt predstavlja značajnu investiciju usmjerenu na proširenje proizvodnih kapaciteta i implementaciju načela društveno i okolišno odgovornog poslovanja unutar tvrtke.

Ključne informacije o projektu:

• Nositelj projekta: Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d. (KODT).
    • Cilj: Razvoj i proširenje proizvodnje uz primjenu visokih standarda održivosti i društvene odgovornosti.
    • Status: Projekt je u fazi izvođenja radova, a građevinski radovi na nekim podprojektima su završeni sredinom 2025. godine, nakon čega slijedi montaža opreme i strojeva.
    • Strategija: Projekt je dio šire Strategije održivosti KONČAR – D&ST-a za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Osim 11 hektara zemljišta u Zaprešiću, za koje je CEO rekao, ako se ne varam, da se rade projekti koji bi trebali biti gotovi krajem godine, i u Poljskoj je kupljeno zemljište sa ciljem duplanja tamošnjih kapaciteta. A po svemu sudeći, plan je da sve bude gotovo 2028.-2029.

Realno, nemaš pojma šta pričaš....

Ajde molim te prvo napiši gdje si našao podatak o 15 posto proširenju proizvodnih kapaciteta da ne trazim. Drugo,sam si rekao da da se tek za 4-5 godina očekuje značajnije proširenje proizvodnje..To znači da sljedećih par godina možemo očekivati sličnu dobit kao i 2025.g. Što je svakako dobro,ali po meni nije za očekivati značajniji rast dionice

Quote from Hawk Tuach

Trenutak istine za KOEI. do 50,000 kom na prodaju od PBZ CO u rasponu 640-720, ponude minimalno veličine blok transakcije.

Ako se proda, sjajno..

Nadamo se da ce uspit prodat..i onda ako sljedeći kvartal bude bolji od prošlog cijena bi tribala doći do 700

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• jo5
    • November 24, 2025 at 6:20 AM
    Quote from Iwop

https://inter.capital/koncar-dst-tra…ormer-business/

Imate nešto u ovoj o novim pogonima i akviziciji zemljišta u gornjoj analizi. U njoj piše da do kraja godine kreće sa proizvodnjom i zadnji novi pogon dok je zemljište je kupljeno za novu tvornicu koja se očekuje kroz dve-tri godine.

Više se ovdje pozitivnih stvari očekuje koje su pozitivne za daljnje rezultate a nadajmo se i na cijenu dionice:

1) Ralizacija zaliha i njihovo prebacivanje u dobit u 4. kvartalu ove godine

2) Završetak "zelene tranzicije" i otvaranje tri nova pogona do kraja ove godine

3) otvaranje nove tvornice kroz dvije do tri godine

Display More

Dobra analiza..koliko ja razumim,sada dovrsavaju projekt 'odrzivi setup '( 2 od 3 faze su već u funkciji što se može vidjeti i iz izvještaja),ali on je prvenstveno namijenjen optimizaciji poslovanja ,a ne povećanju proizvodnje..sve u svemu odlična kompanija,zasad ne planiram prodaju..Jedino bi prodao u opciji da se u sljedeća 2 tromjesečja nastavi pad trend pada novougovorenih poslova

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• jo5
    • November 23, 2025 at 12:58 PM
    Quote from Barikb
    Quote from marinac

Povećanje proizvodnje planiraju za cca 30%.

Bez nove tvornice 8)

Kupili su nedavno zemljište,ali realno tek kroz par godina se može očekivati povećanje proizvodnje.Osim ako ne bude akvizicija

• jo5
    • November 20, 2025 at 7:58 PM
    Quote from Firular
    Quote from All

Evo koje sve tvrtke pripadaju matici :

KONČAR - Aparati i postrojenja, DALEKOVOD KONČAR - Digital, KONČAR -Distributivni i specijalni transformatori, KONČAR - Električna vozila, KONČAR - Elektronika i informatika, KONČAR - Energetika i usluge, KONČAR - Generatori i motori, KONČAR - Institut za elektrotehniku, KONČAR - Inženjering, KONČAR - Motori i električni sustavi, KONČAR - Metalne konstrukcije, KONČAR - Mjerni transformatori, KONČAR - Obnovljivi izvori, KONČAR - Energetski transformatori

Na temelju ovoga pripremio sam SOTP (sum-of-the-parts) analizu temeljenu na podacima iz 2024. i Q3 2025. godine. Cilj je prikazati koliko vrijede ključna operativna društva u sastavu KONČAR Grupe ako ih promatramo pojedinačno.

Sažetak procjena vrijednosti po društvima (u mil. EUR):

• KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST), 100%: 1.416 mil. €
      • 2024: 475 mil. € prihoda, 118 mil. € neto dobiti, 31% EBITDA marža
    • KONČAR – Energetski transformatori (KPT), 50%: 517 mil. €
      • 269 mil. € prihoda, 51.8 mil. € neto dobiti, 19.6% EBITDA
    • Dalekovod, 100%: 350 mil. €
      • 195.8 mil. € prihoda, 6.1 mil. € dobiti, backlog 415 mil. €
    • KONČAR – Električna vozila (KEV), 100%: 41 mil. €
      • 66.4 mil. € prihoda, 3.4 mil. € dobiti
    • KONČAR – Digital, 100%: 25 mil. €
      • 12.6 mil. € prihoda, još nije profitabilan
    • KONČAR – Generatori i motori, 100%: 18 mil. €
      • 45.2 mil. € prihoda, niska dobit
    • KONČAR – Metalne konstrukcije, 100%: 28 mil. €
      • 39.5 mil. € prihoda, 2.84 mil. € dobiti
    • KONČAR – Elektronika i informatika (INEM), 100%: 17 mil. €
      • 27.2 mil. € prihoda, 1.7 mil. € dobiti
    • KONČAR – Institut za elektrotehniku (IEI), 100%: 30 mil. €
      • ~18 mil. € prihoda, 2.98 mil. € dobiti
    • KONČAR – Mjerni transformatori, 100%: 50 mil. €
      • 53.2 mil. € prihoda, 1.58 mil. € dobiti
    • KONČAR – Inženjering, 100%: 40 mil. €
      • 126 mil. € prihoda, umjerena dobit
    • KONČAR – Motori i električni sustavi, 100%: 10 mil. €
    • KONČAR – Aparati i postrojenja, 100%: 18 mil. €
      • 33 mil. € prihoda, niska dobit
    • KONČAR – Energetika i usluge, 100%: 4 mil. €
      • Interna služba, niska profitabilnost
    • KONČAR – Obnovljivi izvori, 100%: 2 mil. €
      • 1.56 mil. € prihoda, bez značajnog doprinosa

Neto novac (Q3 2025): +263.8 mil. €

Prilagodba za manjinske udjele (D&ST ~47%, KEV ~25%, Dalekovod ~25%, MJT ~38%): –800 mil. €

Ukupna fer vrijednost (osnovni scenarij): ~1.70 milijardi €
    Fer vrijednost dionice: cca. 665 € (na bazi 2.572.119 dionica)

Raspon vrijednosti po scenarijima:

• Negativni scenarij (niže marže, niži multipli): 500–550 €
    • Osnovni scenarij (umjerene pretpostavke): 660–670 €
    • Optimistični scenarij (visoke marže, globalni rast): 800+ €

Zaključak:
    Tržišna cijena (~650 €) prilično točno reflektira osnovni scenarij. Ključno pitanje ostaje – je li 2024. iznimna godina ili početak nove razine profitabilnosti? Ako se visoke marže održe i backlog realizira učinkovito, upside postoji. U suprotnom, korekcija je moguća.

Poziv na raspravu:

• Slažete li se s procjenama po društvima i primijenjenim multiplikatorima?
    • Koje bi dijelove poslovanja trebalo dodatno vrednovati (npr. Digital, Električna vozila)?
    • Koliku važnost pridajete neto novčanoj poziciji i organskom rastu?

Radujem se komentarima i dodatnim pogledima.

Display More

Hvala na trudu i analizi.Ja također smatram da je trenutna cijena realna,a skloniji sam da će cijena dionice u budućnosti biti u optimističnom scenariju..sljedećih par godina najveći doprinos rastu očekujem od koncar energetskih transformatora (bez obzira što je koncar matica samo 49 posto vlasnik ,oni su od 2022.g. u fazi povećavanja kapaciteta,a do 2031.g.planiraju udvostručiti kapacitete u odnosu na 2022.g ),dalekovoda i koncar mjernih transformatora ( posluju u USA,možda probiju tržište). Kodt je po meni malo zakasnio sa širenjem kapaciteta,nedavno su kupili zemljište za proširenje, međutim tu ništa konkretno ne znamo (bar ja nisam ništa našao)ni koliko će se proširiti kapaciteti ni kada..realno,nije za očekivati veći rast prihoda i dobiti kodt u sljedećem razdoblju..ostaje još pitanje koncara digital,tu se velike nade polažu za budućnost, trenutno imam povjerenje da će tako i biti

• jo5
    • November 18, 2025 at 12:56 PM
    Quote from marinac

što misliš zašto su se KODT I KOTR odlučili na investiciju povećanja proizvodnje?

3Q je uvijek lošiji a ovaj posebno jer unatoč godišnjim odmorima u tom kvartalu moraju puno posla odraditi vezano ua investiciju pa im core bisnis nije bas u fokusu. Čim investicija zaživi dolazi novi val- on će biti u 26 a puni pogon će ostvariti u 27 godini. Tada će sve biti više Prihodi, dobit a time i cijena dionice.

...zato dok je još ovako nisko i netko stopira treba kupovati i zaboraviti na bar 5 godina...

Strpljen,spašen

Slažem se da su velike šanse da će dionica u budućnosti vrijediti više nego sada i ne planiram prodavati zasad.ali isto tako mislim da trenutno nitko ne stopira cijenu dionice,pogotovo kodt

• jo5
    • November 17, 2025 at 2:46 PM

Kontekst je izuzetno bitan..baš zato me i zanima kontekst pada novougovorenih poslova,ne prejuducirajuci ništa,samo da vidim kako drugi razmišljaju..tvoje mišljenje je da to zbog 100 posto popunjenosti kapaciteta i to je ok

• jo5
    • November 17, 2025 at 1:58 PM

Ako se trend pada novougovorenih poslova nastavi onda je pitanje vremena (a vrlo je blizu,mozda i u sljedecem kvartalu) kad će padati i backlog

• jo5
    • November 17, 2025 at 1:28 PM

Opet ponavljam,ne.govorim o ukupnom stanju ugovorenih poslova,nego o ugovorenim poslovima po svakoj godini:

3q 2023: 595 mil

3q 2024: 565 mil

4q 2025: 525 mil

Što se tiče drugog pitanja..Izvještaji za prvo polugodište su pokazivali trend da se matica budi ,a kodt stagnira pa sam išao na mali rizik za koji ćemo.vidjeti hoće li se isplatiti

• jo5
    • November 17, 2025 at 11:43 AM
    Quote from fantom
    Quote from jo5

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

S obzirom da si novi na forumu vjerojatno si novi i u dionici. Mi koji smo tu više od desetljeća, znamo da je 3.kvartal uvijek najslabiji jer su radnici na kolektivnom godišnjem 2 tj od 13 tjedana u kvartalu. Dakle, 16% vremena firma ne radi. Backloga ima za cca 2 godine, do 2028. kada počinje teći bianco ugovor sa Eonom, potpisan za period 2028.-2033. i koji se ne vodi u backlog jer nije specificiran iznos ugovora. Osim toga, ne postoji PAD ugovorenih poslova. Postoji pad RASTA ugovorenih poslova, jer je backlog porastao za cca 20ak m eur (i to bez ugovora sa Eonom) i u ovom kvartalu. Znači porast ugovorenih poslova je manji nego prethodni kvartal, nema govora o padu novougovorenih poslova...

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

Prije nekih godinu i pol sam ulozio prvo u kodt i koei,a kasnije i dalekovod.. prije par mjeseci sam prodao veći dio kodt i stavio u koei tako da je sad većina u koei..možda se nismo razumili,naglasio sam da se događa pad novougovorenih poslova (poslovi ugovoreni u tekućoj godini ),a ne backlog..za prva tri tromjesečja 2025.g. za kodt je ugoboreno 525 mil eura,2024.g. 565 mil a 2023. 595 mil..To nije pad rasta,nego stvarni pad novougovorenih poslova.Ponavljam da očekujem u budućnosti rast cijene dionica,ali ne mislim da će se dogoditi nagli rast nakon što se pbz riješi viškova..

• jo5
    • November 16, 2025 at 3:07 PM
    Quote from All
    Quote from jo5

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

Mislim da smo otprilike situaciju predvidali prije godinu cca tako da sve ide po planu. Ta ne moze beskonacno cijena rasti nekoliko stotina posto u godini. Rast ocekujemo i dalje ali oni koji su zakasnili nek ne traze kruha preko pogače. Sada ocekujemo da matica eksplodira nakon sto fondovi istresu viskove koji nam trenutno omogucuju akcijski ulaz pa cemo za godinu dvije opet imati slicno .... :)

Nadam se da ce se ostvariti tvoja očekivanja da će matica eksplodirati nakon prodaje fondova..medutim,nakon izlaska izvještajaza 3.kvartal dosta je manje likvidnosti,djeluje mi da se pbz B dosta muči s prodajom viška u odnosu na erste koji je svoje puno brže prodao.kad se promatra samo treći kvartal i pretpostavi da će takvo poslovanje biti i u sljedećim kvartalima dolazimo do p/e preko 15 što je ok,al nije izgledno da će doći do velikog skoka cijene dionice.naravno,treći kvartal je možda iznimka,vidjeti ćemo što će se događati još.. a možda nas obraduju i neke druge vijesti što također može gurnuti dionicu prema gore

• jo5
    • November 16, 2025 at 12:39 PM

1. Privacy Policy
  2. Kontakt