Neda mi se provjeravati točno ali po sjećanju zadnjih cca 2 i pol godine dobit pada, a u koroni je pala drastično. Šta očekujete od 2. kvartala? Uskoro izviješće...
Posts by Roki
-
-
-
U prvom kvartalu 2021.g. došlo je do značajnog porasta cijena glavnih sirovina i materijala
(bakar, aluminij, transformatorski lim, transformatorsko ulje, čelik) što će se odraziti na rast
troškova u drugoj polovici 2021.g. Grupa poduzima mjere i aktivnosti kojima će se ublažiti
utjecaj navedenog porasta cijena na poslovanje.Cijene sirovina i materijala postaju sve veći problem, što na burzi, što općenito u gospodarstvu...
-
ode nam rivp
sta zavrsili smo na crvenoj listi samo jos ne znamo?
Cijeli crobex lagano pada već par tjedana, ne znam zašto al reko bih zbog svih tih najava novog, još zajeb@nijeg vala. I sam sam htio uzet nešto ATGR-a ali sad ću pričekat da vidim do kud ovo ide...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Kako će sad zaba ovo knjižiti 4,5 x 25 600 000 ili (10-4,5) x 25 600 000?
Ovako ugrubo ispada zarada 115,2 mil kn ili 140,8 mil kn gubitka...
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…23b800fc0ed.pdf
Evo ga i to smo dočekali...
-
Revoz u 3. i 4. mj. dobar dio vremena nije radio. U zadnje vrijeme je navodno u solinu i zgu oko 200 ljudi koji su imali ugovor na određeno dobilo nogu, ovi koje su zadržali ostaju na 4satnom radnom vremenu. Jedan dio radnika je na GO + neplaćeni GO. Revoz u 7. i 8. mjesecu također dosta slabo radi.
Ponavljam Marin83 je slično pisao jučer na temi BestBuy, sad vidim da posta nema. Šteta jer sam imao dojam da lik radi u ADPLu...
Ja bih bio jako sretan da su informacije koje imam netočne jer sam pun ADPLa ko brod.
Vidim da svi vole samo da se piše da je stanje bajno, pa eo, isključio bih se iz daljnje rasprave dok ne budem imao za napisati nešto pozitivno. Negativne informacije koje dobijem ću ostaviti za sebe jer čemu tema na forumu ako na njoj ljudi kritički pišu, bolje je da svi drukaju na pozitivu i "upupup".
Činjenica je da su u Revozu u problemima,
Pomanjkanje surovin pretresa slovensko industrijo
Činjenica je i da nije samo Revoz u problemima.
Ali je s druge strane činjenica da je trenutno aktualan sveukupni oporavak potražnje za vozilima i oporavak autoindustrije, a usostalom nije samo Revoz izvor prihoda AD Plastika, već (srećom) samo jedan od kupaca.
Russia's May auto sales soar 134% in lockdown rebound
Passenger car registrations: +29.5% five months into 2021; +53.4% in May
Koliko mi je poznato, a pratim i imam ADPL više od 10 godina, oni stalno nešto kemijaju sa svojim radnicima, što se meni baš i ne sviđa, a proizvodnja im je uglavnom automatizirana, tako da tu ne bih izvodio neke zaključke.
Dakle može se dogoditi da polugodišnje izvješće bude lošije od očekivanja, ali se sve to može nadoknaditi do kraja godine.
A ako se i ne dogodi do kraja godine, opet nam je zagarantirana solidna dividenda (zbog koje sam dioničar) i pregršt sigurnih poslova u narednim godinama, pa ako si ušao tako nisko kako kažeš, onda se nemaš zašto brinuti, osim ako ti je želja sada prodati da bi kupio jeftinije. To će vjerojatno i biti moguće, posebno nakon isplate dividende kada cijena u pravilu uvjek malo posrne.
ADPL je zapravo većini dosadna dionica.
U principu ja inače ne trejdam već samo nadokupljujem. Nekoliko puta sam prodavao dionice jer sam išao izbjeći potenicjalne padove i to je to, ostatak vremena samo skupljam ko hrčak. Znači nisam trejder, to me ne zanima, nije moj stil, ulazim samo kao dugoročni i to većinom u dividenduše. I da, imao sam dosta sreće u koroni i nakupovao sam se puno lipih stvari na rasprodaji.
Zaista nisam imao nikakvu skrivenu namjeru ili cilj, nisam niti najavljivao apokalipse kako su neki protumačili niti mi je bio cilj drukat na pad nit mislim da je to moguće običnim piskaranjem po forumu. Samo sam naveo neke informacije koje sam čuo iz prve ruke a koje meni osobno nisu bile ugodne uhu, i da nisam imao linkove za svoje navode i onda se to može svrstati pod ''rekla, kazala'' tj nešto čemu nije za vjerovati. Ali ako ćemo tako, onda pisanje na forumu ni nemaju smisla, možemo samo lijepiti linkove i to je to. U dobroj vjeri sam podijelio nekoliko informacija s ostatkom foruma, očito na krivi način.
-
Eo kolega pošto vama treba dva put pisati:
Imam dionicu, dugoročni sam, ne mogu ju prodati pa čekati niže jer mi je prosjek vrlo nizak zbog dosta kupnje "u koroni" pa bi me porez uništio inače bi skratio poziciju.
S obzirom na apokalipsu kakvu najavljuješ računica dobitka i gubitka bi ti definitivno završila na strani dobitka, bez obzira na porez.
I još nešto, jedan jedini link nisi stavio za svoje tvrdnje. Očigledno bi kupio još malo, a skupo po 190. Pozdrav bok ćao
Nitko nije najavio apokalipsu. Zapravo ne mora značiti da će cijena uopće pratiti događaje u firmi, burza je iracionalna. Na kraju krajeva mene cijena ni ne zanima, zanima me samo profit. Ne znam čemu tvoje frustracije i takva bezobrazna replika. Da sam imao link vjerojatno bih ga stavio.
-
Revoz u 3. i 4. mj. dobar dio vremena nije radio. U zadnje vrijeme je navodno u solinu i zgu oko 200 ljudi koji su imali ugovor na određeno dobilo nogu, ovi koje su zadržali ostaju na 4satnom radnom vremenu. Jedan dio radnika je na GO + neplaćeni GO. Revoz u 7. i 8. mjesecu također dosta slabo radi.
Ponavljam Marin83 je slično pisao jučer na temi BestBuy, sad vidim da posta nema. Šteta jer sam imao dojam da lik radi u ADPLu...
Ja bi bio jako sretan da su informacije koje imam netočne jer sam pun ADPLa ko brod.
Pun si ko brod... prodaj nama onda dio kad vec ocekujes tako loše rezultate u iduća dva kvartala, sigurno ćeš moć kupit po puno jeftinijim cijenama s obzirom na sve podatke koje si iznio
Eo kolega pošto vama treba dva put pisati:
Imam dionicu, dugoročni sam, ne mogu ju prodati pa čekati niže jer mi je prosjek vrlo nizak zbog dosta kupnje "u koroni" pa bi me porez uništio inače bi skratio poziciju.
-
Roki, kao što su te već i drugi forumaši zamolili - budi konkretniji.
Ne što netko drugi piše, nego na što misliš kada kažeš "Stanje nije dobro".
Da ne pogađamo, napiši.
Ako imaš što?
Ja bih bio jako sretan da su informacije koje imam netočne jer sam pun ADPLa ko brod.
Vidim da svi vole samo da se piše da je stanje bajno, pa eo, isključio bih se iz daljnje rasprave dok ne budem imao za napisati nešto pozitivno. Negativne informacije koje dobijem ću ostaviti za sebe jer čemu tema na forumu ako na njoj ljudi kritički pišu, bolje je da svi drukaju na pozitivu i "upupup".
-
Dvije divke s tim da je jedna zaostatak od prethodne godine. Dividenda ti kazuje da je bilo dobro ali ne kazuje da je i sad dobra situacija. Klikni na temu Best buy gdje je Marin83 jučer isto "pisao gluposti".
A ovo sam ja pisao negdje u 5. mjesecu:
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Dobio sam po nosu od admina zbog prethodnog komentara. U principu želio sam iskazati frustraciju (na neprihvatljiv način iako dijelom kroz šalu) na kolegu Milo, koji nije jedini, kojem je stanje u adplu konstantno med i mlijeko, znači optimizam na maksimalno te idealiziranje firme poput božanstva. Naravno sve to bez linkova ili nekakvih konstruktivnih komentara. Dragi kolega, ja nemam ništa protiv vas ali takvim stavom i postovima potencijalno štetite drugima na forumu. Sjetimo se samo npr. euforije na temi Optima. Treba biti kritičan i konstruktivan a ne gledati svijet (čitaj dionice) kroz ružičaste naočale.
ADPL je u problemu, nešto sam pisao o tome prije možda mj. dana pa sam bio popljuvan. Imam dionicu, dugoročni sam, ne mogu ju prodati pa čekati niže jer mi je prosjek vrlo nizak zbog dosta kupnje "u koroni" pa bi me porez uništio inače bi skratio poziciju. Vjerujem da će stvari izaći na vidjelo vjerojatno na ovom i idućem kvartalnom izvješću. Marin83 je jučer nešto pisao na temi bestbuy o adplu pa si malo pročitajte, on očito isto ima info iz prve ruke ili čak radi u adplu.
Na kraju krajeva vjerujem da je sve samo privremeno i da neće biti dugoročnih ili ozbiljnijih posljedica ali trenutni stanje nije med i mlijeko...
-
Netko je kupio ove besposličare, ito ne malo... sigurno nece isplati dividendu...da su nam bar sve dionice kao adp . Di bi mi bili
Ti se u svakom postu čim spomeneš adpl poprskaš po gaćama od sreće. Ohladi malo.
-
Gledam ovaj pad zadnjih dana i uopće mi se ne sviđa, mislio sam da je normalna varijacija cijene al nekako mi se sad čini da je ipak nešto drugo po srijedi. Jel ima itko ikakav info? Možda je slab kvartal ili neće izglasat dividendu...
-
Vezano na trošak materijala i nove poslove…
Cijena proizvoda se u autoindustriji obično indeksira vezano na udio troška osnovnog materijala. Ovisno od kupca do kupca, to se radi periodički (kvartalno, godišnje, rijetko češće nego kvartalno) i po različitim formulama (vezano na burzovne ili neke druge indekse) ili pregovaranjem. To nikad ne znači da se promjena troška materijala prizna 100%, ponekad se na indeksaciji izgubi, ponekad dobije.
S obzirom da se cijene indeksiraju prema prošlom periodu i da su uglavnom rokovi plaćanja sa dobavljačima materijala kraći nego sa kupcima, u slučaju rasta cijene materijala efekt može biti negativan na CF.
Rast ostalih troškova, npr. rad, energija, utjecaj smanjenih količina, trošak izrade alata... je u principu vrlo teško indeksirati u prodajnoj cijeni.
U vrijeme značajnijih promjena cijena sirovina treba i indeksaciju imati u vidu kod analize rasta ili pada prihoda - jer taj rast ili pad možda ima više veze sa indeksacijom cijene materijala nego sa poslovanjem.
S obzirom na ovogodišnji značajni rast troška sirovina, može se desiti i da u relativnom iznosu ebitda bude manja nego u prošlom periodu.
Inače, autoindustrija ima još svojih specifika, kao npr. da se za dobivanje novog posla obično daje popust na postojeće proizvode, ali i to da jednom kada se posao dobije – vrlo teško i uglavnom nikada se taj posao ne seli drugom dobavljaču.
Važno je da se redovito dobivaju novi poslovi, ali treba imati u vidu da će prihodi krenuti za nekoliko godina (a dio troškova odmah), i da je vrijednost novih poslova samo procjena. Vrlo često se i konačna cijena novog proizvoda, količine, pa i start serijske proizvodnje značajno razlikuju od procjene kod ugovaranja novih poslova.
Ovakvih ljudi i postova nam treba više na forumu a ne kokošara koji sa 3500 kn gledaju u koju će stečajušu sada uložiti pa onda kukaju kad popuše novac.
-
Novih 53.2miliona eura poslova:
E to je lijepa cifra, onu siću po par milijuna kroz par godina bolje da ne šalju
-
Uhuhu, jel itko malo više upućen u ovo? Koliki je Zabin udio u ovome i koliko "puši"? Nadam se da je bar dio već bio uračunat u rezervacije od prethodnih godina...
-
Izvor: https://www.mojedionice.com/fund/KalendarD…ir=sil&god=2021
2016. 0 kn
2017. 5,30 kn
2018. 2,62 kn
2019. 5,79 kn
2020. 0 kn
U prosjeku daleko od navedenih 5kn ali i dalje solidno. Nadam se da će kroz 4 do 7 mjeseci isplatiti dobit iz 2019. i 2020. Računam si ~7 kn.
-
Sad je došao na red i ovaj veliki nalog na 198kn.Pitanje je kada ce i njega pokupit?a)danas
b)sutra
c)ponediljak
Kakav se drugi kvartal očekuje?
Dobio informaciju da ne ide baš najbolje, kolege tvrde obrnuto. Nadam se da su u pravu...
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ma/2282505.aspx
(The message is too short, it must contain at least 3 words.)