Ovo je moj prvi emocionalni roller coaster: sa euforičnog optimizma na 6.50 kn do zaraze Jubitovim pesimizmom na 5.80 kn. U 70 lipa se svašta da nagurati
Iduća dva tjedna su ključna.
Ovo je moj prvi emocionalni roller coaster: sa euforičnog optimizma na 6.50 kn do zaraze Jubitovim pesimizmom na 5.80 kn. U 70 lipa se svašta da nagurati
Iduća dva tjedna su ključna.
Pa možda i dočekaš. Ne bih se kladio da nećeš.
za švicu ili za 4,80?
Švicu sigurno nećeš dočakati, osim ako se tamo odseliš.
Moj milja je spremna na 4,80. znam...nemam što Agumentirati i potkrijepiti. Mokri snovi. Pa i meni su rekli 91 da cu živjet (ko) u Švicarskoj.
Pa možda i dočekaš. Ne bih se kladio da nećeš.
Ima kome... HT hoce!
HT ne smije kupiti, to je jedino sigurno, osim ako se i tu nešto ne promijeni.
Znam da sam dosadan i da svima idem na živce, a idem na živce i samom sebi, ali situacija nije blistava i zato sam nervozan.
Optima je sve lošija, to polako liči na ruinu koja bi bez HT-a kihnula u roku odmah.
ZEM su najavili za dva-tri-četiri tjedna prije skoro 3 mjeseca, a nema ga na vidiku, Hanžekovićka je prodala za 6,70 pa sad čovjek ne zna da li je to najniža moguća cijena ili ju je ona dobila sa premijom.
Zajam HT-a 200.000.000,00kn + kamate stoji nad glavom, mora se vratiti do 30.06. i bog zna što se i iz toga može izroditi.
Vijesti o kupcima nikakvih na vidiku, a još je malo manje od dva mjeseca ostalo do prestanka upravljanja od strane HT-a.
HT nema obvezu prodati nego ima obvezu prestati upravljati od 10.07.2021..
A sad i dionica polako tone iz dana u dan, a logika bi bila da sada u stvari pomalo raste ako je netko želi kupiti.
Toliko od mene.
Sve je dakako moguće osim da A1 i UG pokazuju interes, ali ne predaju konkretnu ponudu.
Zašto tako mislim ?
Konkretna ponuda i to za vrijednost cijelog društva Optima bio je uvjet iz tendera.
Tko nije ispunio taj uvjet ne zadovoljava osnovne uvjete iz natječaja i ne može biti potencijalni kupac, pa ako ni jedan kupac nije ponudio konkretnu cijenu za Optimu natječaj je propao i trebalo je raspisati novi.
Propali natječaj nema veze sa prodajom od strane investicijske banke, opet ćemo ponavljati jedno te isto prožvakano najmanje 5 puta.
Nije ovo privatizacija državne tvrtke da se mora prodavati na natječaju, nego se prodaje privatna tvrtka privatnim tvrtkama.
Uvjeti natječaja su bili bitni samo dok je natječaj trajao. AZTN nije propisao uvjet da je prodavatelj dužan raspisati novi natječaj ako se Optima ne proda na prvom natječaju, već je propisan uvjet angažiranja investicijske banke.
Obzirom da na natječaju nije bilo ponuda, ili nisu bile prihvatljive, dalje Optimu prodaje Credit Suisse, ako ima kome, a kako stvari sada stoje, više mi se čini da nema, nego da ima.
Ja bih rado da je drukčije, ali nije.
Nemoguće je da A1 i UG nisu zainteresirani , a HT ako želi preuzeti Opt nek lijepo iskešira prvo Zabi 10 kn minimum po koliko ju je dobila a zatim i nama malima. Može i premija slobodno.
U ovoj je državi sve moguće, a o burzi da ne govorim.
Netko mi se bio narugao prije par dana kako želim kupiti ispod 5,80 ali da to neću dočekati jer da je nemoguće da padne ispod 5,80.
Ako sam išta naučio u životu i na burzi to je da je sve moguće, pa i to da A1 i UG pokazuju interes ali ne predaju konkretnu ponudu.
A 10 kn je najniža nominalna cijena dionice po ZTD-u (članak 163. st. 2), ispod 10 kn nisu mogli staviti nižu nominalnu vrijednost.
Osvrt iz Rusije:
Car production has increased by 14% within the first quarter of 2021
Russian car market has increased by 290% in April 2021
Renault Group plans to expand its model range in Russia
LADA Niva Travel will be assembled at the main production site of AVTOVAZ
AVTOVAZ has suspended the production of Lada Granta automobiles due to lack of components
Iskreno ne znam šta ni ti, a ni kolegica imate napisati više o ovoj temi a da je "doprinos temi" kako moderator to voli nazvati... Moderatoru malo smo licemjerni, od teme do teme drugačija pravila
Imaš pravo, ja zbilja nemam više dati nikakav doprinos..
Međutim, ovo je tema OPTE prodaja - kladionica (kavana), tu se blebeće tko što hoće, tako da nema greške za moderatora.
Imate svi pravo pisat sto zelite, al vidljivo je da su se neki usrali prije vremena i sad nam ovdje kmece valjda u zelji da ih se drzi za ruku dok se ne pokakaju do kraja. Mali hint za klimavce, kolega jubito vam je realno puno prije botanicar nego analiticar, pogotovo kad krene sa svojim kvazi izracunima, covjek koristi logiku do neke razine do koje moze, a dalje lupeta, navedeni uradak potom preživaju znani i neznani junaci/strucnjaci koji se spoticu jedni preko drugih ovdje, a realno ne zasluzuju cak ni da im se ime spominje.
Hvala Vam što ste nam se obratili sa nebeskih visina uvaženi bože maga!
Ukazanje vašeg božanskog nojevog lika donosi nam spokoj i mir. Bog maga kaže Riječ i ona se u njoj potpuno izriče. Ta je Riječ odjeknula u svemiru i povijesti.
Lupetam onoliko koliko lupetaš i ti, s tim da se ja ipak malo potrudim dati nekakav, makar i pogrešan izračun (doduše nitko me ne ispravlja), a ti i Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti s visina rasipate riječ božju u koju se ne smije sumnjati.
Bilo bi dobro da nam konačno predočiš neke argumente, utemeljene na nekakvim dokazima, a ne na mišljenju i osobnim stavovima tvojeg božanskog bića koje nam se udostojilo ukazati.
Jedino si točno napisao da sam se usrao, jer čekam više od dvije godine, a kraj se ne vidi, ništa nije sigurno i ništa se ne zna i nije baš tako izvjestan pozitivan ishod kojem sam se nadao, i da, ja doista vrtim po glavi ima li smisla čekati ili bi bolje bilo prodati dok je još uvijek parsto tisuća zarade u stupcu "dobit".
A koliko si vjerodostojan i argumentiran najbolje govori ovo pitanje koje ti je postavio dioničar.
Dakle bože maga, je li ova procjena od 150 kn realna?
Pozdravlja te botaničar (puno ljepše zanimanje od analitičara) !
Ajme malodušnih.
A tamo nam se na grafu leptirići smiješe
Sve će svima biti dobro. A ako i ne bude, sam pao, sam se ubio. Poliži šapicu i vozi dalje
Svi smo oduvijek znali sve rizike i potencijal nagrade, i što smo sada malodušni
Tješi nas i lekcije nam dijeli kolegica koja se pohvalila da je "Opte prepustila u ruke Boga od Burze i da je u redu na Mediki".
Propovjed bez rizika i sa distance, malo licemjerno.
A o grafovima bolje da ne pričamo.
Display MoreDa ponovimo gradivo.
III.4. Ako se u opisanom postupku prodaje iz točaka III.1. do III.3. izreke ovoga rješenja dionice ne uspiju prodati do isteka najdulje određenog sedmogodišnjeg trajanja koncentracije, tada istekom sedmogodišnjeg trajanja koncentracije Ugovor između HT-a i Zagrebačke banke automatski prestaje, a time i bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom. HT se obvezuje odmah po isteku sedmogodišnjeg trajanja koncentracije prenijeti sva upravljačka prava iz svojih dionica Optime na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om, te sukladno uvjetima iz Ugovora HT-a i Zagrebačke banke ovlastiti Zagrebačku banku da proda sve HT-ove dionice Optime. HT će osigurati obvezu Zagrebačke banke odnosno treće nepovezane osobe na koju budu prenesena upravljačka prava iz HT- ovih dionica, da tijekom držanja upravljačkih prava nad HT-ovim dionicama Optime ne koristi glasačka prava iz tih dionica.
III.5. HT se obvezuje da će Agenciji dostaviti potpisani Aneks ugovora između HT-a i Zagrebačke banke kojim se navedeni ugovor usklađuje s novo određenom obvezom u odnosu na dan početka prodaje dionica Optime.
Nakon 10.7. nije moguće da se neće ništa dogoditi.
Zagrebačka banka će prodati dionice HT i pretpostavljam također i svoje.
Prodaja Optime se jednostavno mora dogoditi.
Sve to stoji, prodaja se mora dogoditi, ali nije određeno do kada.
misliš da ONI tako računaju ili će presuditi tržište nakon nekakve, možebitne, bilo kakve granične cijene? pitam za frenda.
Naravno da ne znam kako oni računaju, jer tu ipak može biti i nekakve premije ako je više kupaca u igri, ali ovaj izračun definitivno drži vodu.
Ne znam što misliš pod tržište? Tu tržište ništa ne odlučuje, odlučuju samo kupac i prodavatelji.
Pitam se da li imaju nekakvu caku da npr. kupac dogovori prodaju uz povrat svih dugova sa kamatama HT-u i ZABA-i, a da dionice plate po prosječnoj cijeni na ZSE, pa da namire većinske, a zahebu sve nas ostale i prođu jeftinije.
Svakojake crne kombinacije mi se motaju po glavi, uključujući i onu da se nakon 10.07. neće ništa dogoditi, nego da će ZABA nastaviti prodaju i upravljati Optimom umjesto HT-a.
Na žalost, na samom kraju balade je tu puno "ako", "možda će", "trebalo bi" i "kad bi" !
Gledam sad da je onaj Vivacom otisao njima za 6.5 ev/ebitda. Zasto mislis da nece manje od 7?
Ne drukam, nego smo zelim cuti misljenje.
Nisam napisao da neće nego da se nadam da neće.
A razlog je jednostavan,
6,5 x EBITDA (127.600.000) = 829.400.000,00
829.400.000,00 - neto dug (423.825.000,00) = 405.575.000,00 = 5,83 kn/dionici
829.400.000,00 - 2/3 duga (282.550.000,00) = 7,87 kn/dionici
Mislim da će prodavatelj i kupac najviše pregovarati oko vraćanja postojećih dugova, a da će manji dio ići u kešu.
ja se nadam izračunu sa Simply Wall aplikacije. XD
Čisto mi je neugodno biti s tobom u istoj dionici.
Kada se podvuče crta nakon ovih 550 stranica napisanog i očekivanog.Znači od 0 kn do 20 prosjek je 10 kn.Znači na sadašnju cijenu od pišljivih 6 kn to je zarada skoro 67% u 40 ak dana koliko je još preostalo.Nije loše.To je blizu tih 10,87 kn i svi zadovoljni jer iznad toga nitko nije ulazio zadnjih godina.
U odnosu na sve lošija izvješća i stanje Optime iz kvartala u kvartal, moj je trenutni izračun:
7 x EBITDA (127.600.000) = 893.200.000,00
893.200.000,00 - neto dug (423.825.000,00) = 469.375.000,00= 6,75 kn/dionici
893.200.000,00 - 2/3 duga (282.550.000,00) = 8,79 kn/dionici
Ne želim niti razmišljati da bi se prodala ispod 7 x EBITDA jer bi to bila katastrofa nakon dvije godine čekanja.
Naravno, nakon Q2 će situacija biti još gora.
Dakle nije baš bajno, spreman sam na mogućnost da sam pojeo g...no i sve što želim je da to što prije završi.
nikom niš ne vjerujem dok mi ne legne keŠ na račun
ja bih to skratio na: "nikom niš ne vjerujem".
9,5 kn/dionici bi po meni bila puna šaka brade.
Snizio sam očekivanja sa 9 - 12 kn/dionica na 7,5 - 10 kn/dionica, s tim da je sad već vrlo upitno hoćemo li i ove godine vidjeti isplatu taman da se kupoprodaja dogodi sutra.
Još će netko povezati s Lukom Modićem i eto ti belaja
Ne sjećam se.
Moram priznati da se nakon izvješća pomalo brinem.
EBITDA pada, rapidno padaju korisnici, dugovi se bitno ne smanjuju, ZEM nije na vidiku, a lipanj je pred vratima.
Umjesto da Optimi vrijednost raste, ona sve više sliči ovim parametrima za 2013. godinu :
Nadam se da će se pojaviti taj kupac, jer je uspjeh prodaje veliki impuls za cijelu zse
Iskreno, živo mi se j... za ZSE.
A i ne mislim da bi se nešto posebno dogodilo nakon prodaje.
Ima 3000 fizičkih osoba koje su dioničari Optime, a svega 350-400 ih ima više od 10000 komada.
Neš ti financijske sile