1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Lynx

Posts by Lynx

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Lynx
    • September 18, 2023 at 1:36 PM
    Quote from Junius
    Quote from Lynx

Novi CROBEX izgleda sjajno!

Zna li netko kako ove neke top komponente već sad imaju preko 10,0 %

Na temelju tržišne kapitalizacije i free float-a....

Da, nego mislim na ono kako formula ograničava maksimalnu težinu na 10 % za početak (kasnije drifta slobodno) pa me zanimalo kako dođe do tih malih odstupanja i prije početaka prvog trgovanja. Valjda neki “numerički” razlog (način računanja, zaokruživanje, broj decimala…).

• Politika - općenito

• Lynx
    • September 18, 2023 at 11:04 AM
    Quote from Milijarder
    Quote from plavi05

Dva puta smo kroz demokratske izbore izabrali SDP i partnere da bi mijenjali paradigmu razvoja i dali novu perspektivu za RH, međutim takva vlast je rezultirala potpunim krahom i razočaranjem. Jedino što se poduplala uhljebljenička populacija. Mislim nažalost da kroz demokratske načine mi nismo u stanju popravljati perspektivu za ovu zemlju.

Jedan mandat nije dovoljan da se isprave sve krive Drine pravomoćno osuđene zločinačke organizacije.

I pitanje za Kolege sa foruma:

Je li znate i jednu državu u svijetu, kojoj je na čelu pravomoćno osuđena zločinačka organizacija!?

Ali proces je gotov, oni su “rehabilitirani”, dok je SDP još uvijek otvoreno socijalistička stranka a što možda nije nezakonito ali je jednako nemoralno kao i svaki drugi lopovluk.

S druge strane, HDZ možda nije otvoreno ali mi djeluje kao ipak prikriveno socijalistički (sav ovaj cirkus oko kontrole cijena, pa oni ekstra porezi na profit prije), pa je izbor između dva zla težak. Teško mi je reći koje od ta dva zla je manje zlo pa da ga zato treba birati.

• Lynx
    • September 18, 2023 at 9:11 AM

Novi CROBEX izgleda sjajno!

Zna li netko kako ove neke top komponente već sad imaju preko 10,0 % iako je ovo novi sastav s kojim se trguje od danas a još se nije otvorilo trgovanje?

Files

IMG_1473.jpg 223.95 kB – 0 Downloads
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • September 18, 2023 at 9:06 AM

Dan za pamćenje, prije nego se otvori trgovanje ovako izgleda najnoviji CROBEX i KODT2 kao prvi put njegov dio!

Files

IMG_1473.jpg 226.06 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • September 15, 2023 at 10:26 AM
    Quote from Chai

objave od prije 15-tak godina koje sam pročitao.

Iako, sudeći prema trenutnim financijskim pokazateljima KODT nemam namjeru ukazivati na sličnost s tadašnjim razdobljem, s izuzetkom (pretjeranog) entuzijazma.

U ono doba je entuzijazam bio svuda, najviše u građevinarima i brodarima te novotarijama s IPO-a (HT) jer je to bio naš povijesni balon, gori nego nekima dot com i ono ludilo u Japanu prije.

Ne sjećam se svih detalja tona rasprave na KODT, ali što god da je bilo, bilo je u duhu vremena najverojatnije.

Sad si me podsjetio da je nedavno prošlo okruglih 15 godina od mojih prvih kupnji KODT2 kad sam još bio mali student, u kroničnoj besparici, gotovo pa doslovno gladan, ali sam se mučio skupiti bar nešto kuna (što zaradim preko student servisa) za kupiti stvari koje su zaista posebne i vrijedne poput ove (očitom ispuhivanje tržišta unatoč, jer za ovakve stvari možda neće biti druge prilike, kupuješ kad je cijena konačno jasno sjajna).

Svi koji smo kupili na isti dan zaradili smo već total return na tu kupnju od 1.395,63 % (u odnosu na S&P 500 od 365,21 % i CROBEX cjenovno od -29,89 %, ne znam koliko s dividendama, možda oko 0 %). A kupovao sam ja i nakon toga, u ožujku 2009. poduplao prvi ulog iz jeseni, kad još malo parica kapnulo iz student servisa ;)

Files

IMG_1472.jpg 316.7 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • September 15, 2023 at 10:02 AM

Uprava KODT je baš suprotno od toga Chai , oni nas svake godine trollaju s “Poslovnim planom za godinu“, gdje planiraju većinom puno skromnije veličine od onih koje na kraju ispadnu.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Lynx
    • September 15, 2023 at 9:49 AM
    Quote from mesetar

Pa neće valjda banke dati tako visoku kamatu na depozite od 4%??

To možda na USD, ali ne može baš na EUR (još). Meni npr. Wise daje 3,85 % na USD koji mi zaostanu tamo da ih nisam još transferirao dalje. EUR je skoro duplo manje.

Quote from mesetar

Pa neće valjda banke dati tako visoku kamatu na depozite od 4%??

Mislim da netko prenosi ovu vijest, dakle poslovne banke od centralne banke dobivati 4% https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/…39f8c21.hr.html

Upravno vijeće odlučilo je povećati tri ključne kamatne stope ESB‑a za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,50 %, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 % a kamatna stopa na novčani depozit 4,00 %. Povećanja će stupiti na snagu 20. rujna 2023.

Građani nek traže gdje im najbolje.

• Lynx
    • September 15, 2023 at 9:36 AM
    Quote from zlocesti

O poslovanju kodt- a samo hvalospjevi, bida nema.

Aska ima puno više? 😀 Baš me zanima kako bi si netko u nekom fondu tko još nije unutra ili nije dovoljno stvorio solidnu poziciju KODT. Bid i ask se pojave kad se cjenovne razine podignu na zanimljive/nove razine.

No, pustimo cijene. Ovdje je zaista bitno poslovanje i ništa osim poslovanja. Cijene se pobrinu same za sebe.

Hvalospjevi govore o prošlosti. Bitna je budućnost.

U Grupi kažu (a KODT im je glavni driver očito, kao najveći i najbržerastući segment) ovako o budućnosti. Podizali bi ljestvicu kažu. To iz https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1489.pdf

Files

IMG_1471.jpeg 56.98 kB – 0 Downloads
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• Lynx
    • September 14, 2023 at 5:52 PM

A izvoz dakle ne samo na daleka tržišta kao Izrael i USA nego i bliskoj nam Češkoj!

Files

IMG_1468.jpg 496.29 kB – 0 Downloads
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• Lynx
    • September 14, 2023 at 5:39 PM

Europska komisija također zapazila ovu perjanicu, zajedno s drugom (KODT) https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1489.pdf

Files

IMG_1465.jpg 258.14 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • September 14, 2023 at 5:37 PM

Evo još malo o poslovanju u Norveškoj, te nešto o našem odgovoru (zajedno s KOTR) na neku zamolbu Europske komisije, pokazali im što i kako radimo.

To je iz zadnjeg Končarevca https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1489.pdf

Files

IMG_1466.jpeg 1.08 MB – 0 Downloads IMG_1465.jpg 258.14 kB – 0 Downloads

• Lynx
    • September 14, 2023 at 3:05 PM

Susjedna Švedska nam je jedno od glavnih tržišta! Lijepo se dakle posluje u cijeloj regiji.

Nemamo objavljene baš precizne podatke po državama nego samo onako grupirano u financijskim izvješćima u 4 grupe, ali evo za podsjetnik gdje smo sve izvozili do sada, pregledno na mapi https://koncar-dst.hr/reference/

Files

IMG_1464.jpeg 347.59 kB – 0 Downloads
  • PODR (Podravka d.d.)

• Lynx
    • September 11, 2023 at 9:50 AM
    Quote from verdi

u podravci su samo tzv. menadžeri hrvatski svi ostali imputi su strani.

I dioničari su hrvatski!

Pogledaj ukupni dionički prinos zadnjih 5-6 godina. Čisto sumnjam da su prije pet godina bili dioničari i još uvijek ostali nekim baš velikim udjelom strani građani. Nisam gledao knjigu dioničara ali već i u prvih 10 vidimo sve neke domaće osobe, fondovi.

Stoga, svima njima bilo bi bolje da se potrude taj trend i nastaviti. Ovo do sada je bilo sjajno ali uvijek je najvažnije ono ispred.

Firma postoji radi dioničara a ne menadžera, radnika ili kupaca. Naravno, dobro je da su interesi usklađeni. Ali ne sviđa mi se baš kako spomenuti hrvatski menadžeri prodaju dionice. Menadžeri najboljih kompanija dionice ne prodaju nego kupuju, za svoj keš!

Volio bih u sljedećem godišnjem izvješću nakon svih onih priča o radnicima, plaćama, da se fokus malo skrene na dioničare, npr. u zatvaranju uvodne riječi uprave je pravo mjesto za to.

U dokumentu koji se obraća dioničarima oni kao jednu od bitnih postignuća izdvoje “Primanja radnika Podravke tako su u prosincu 2022. bila 18 posto veca nego godinu ranije.” 😀

Ako ne baš ono američki o primatu dioničara (primjer u prilogu) onda bar da bude nešto u Končar D&ST formi o usklađenosti interesa svih dionika (kako oni uvijek kažu “Uskladenost interesa dioničara, zaposlenika, poslovnih partnera i banaka te međusobno poverenje bili su vrlo važni za ostvarenje dobrih rezultata poslovanja”).

Naravno da je dobro da su firmom zadovoljni menadžeri i drugi radnici, kupci, ali svi su oni na svom mjestu i rade što rade za interes dioničara, budućih umirovljenika u Hrvatskoj kao najvećih među njima.

Files

IMG_1458.jpeg 123.98 kB – 0 Downloads
  • PODR (Podravka d.d.)

• Lynx
    • September 9, 2023 at 12:51 PM
    Quote from tizian1

Nisu konkurentni po pitanju cijena kao i niz hrvatskih proizvođača.

Je li to tako samo ove godine, ili svaku od zadnjih 5, ili je 5 godina premalo za tržište da nešto dobro vrednuje, ili tržište gleda u unaprijed, ili kako se ovo objašnjava?

Konkurentnost se ne gleda po cijenama proizvoda u maloprodaji (osim u smislu da više cijene ako se ipak prodaje znače jači brend!) nego kako se to prelijeva u račun dobiti i gubitka i u konačnici povrat za dioničare.

Files

IMG_1457.jpeg 182.39 kB – 0 Downloads
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Lynx
    • September 6, 2023 at 6:32 PM

Dakle, ništa od socijalističkih politika! Extra porezi vjerojatno ne, dizanje kamata na kredite da. Kao da su ideju ubiranja dodatnog poreza od svih banska zamijenili idejom isplate dividende od strane HPB gdje država ima velik udio (jer ako dobit bude baš prevelika, morat će se i ovdje krenuti s dividendama).

Primorac: Sumnjam da će Hrvatska imati porez na ekstraprofit banaka
    Ministar financija Marko Primorac poručio je da se ESB-ova politika suzbijanja inflacije putem povećavanja kamatnih stopa u Hrvatskoj baš i nije prenijela na…
    vijesti.hrt.hr

To je zapravo baš logično. Ne treba im nikakav “extra” porez. Što je veća dobit svih banaka pa i HPB, to je veći “normalni porez”, plus od HPB mogu dobiti i neku dividendu. I eto nešto od tog profita koji im tako jako počeo privlačiti pažnju bi se ipak slilo u državni proračun.

• Lynx
    • September 6, 2023 at 4:12 PM
    Quote from kovach

https://zse.hr/hr/revizija-dionickih-indeksa-2682/2682

Ima li to utjcaj na kodt2 i kodt i ako ima kakav?

To je to što smo čekali! Pa da, utjecaj je taj da naša dionica (KODT2 sada, nekad možda bude KODT, na smjenu, kako se koja rangira po trgovanju) po prvi put konačno ušla u CROBEX!

To je možda prije svega neka simbolika, da smo u društvu onih glavnih dionica na ZSE, ali i simbolika je važna.

Oni koji stvari više gledaju kroz tehnikalije, trgovanje, njima je to zanimljivo i iz aspekta potencijalno pojačane potražnje za dionicom (od indeksnog i drugih fondova/investitora koji preferiraju dionice iz indeksa odnosno općenito “uglednije” dionice, likvidnije i potencijalno likvidnije).

Meni je važniji simbolični aspekt. Ovo je dakle jedno priznaje kompaniji, njenoj dionici, kao zvijezdi ZSE. Znamo mi da je zvijezda godine, desteljeća, pa i duže, ali imamo relativnu malu likvidnost i ne preveliku prepoznatljivost od strane manje upućenih investitora i šire javnosti, pa je ovo jedan od koraka u smijeru da se i to promijeni.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Lynx
    • September 5, 2023 at 4:19 PM
    Quote from Moller
    Quote from mesetar

Što se dogodilo ovdje da skoro da ni nema komentiranja?

Tko bi to rekao da će ovo u danu padati više od nekih najnelikvidnijih dionica.

svaka sličnost sa SAPN je slučajna, ali djeluje kao preslikana :)

Misliš inverznost, dok jedna raste druga pada i obratno. Pa, da su podjednako likvidne i da je ovo razvijeno tržište, to bi čak i ima smisla: IT vs. consumer defensive sektor!

• Lynx
    • August 31, 2023 at 11:50 PM
    Quote from Brunos

Jedino bih volio znati kupuju li odnosno da li su kupovali ti zaposlenici KODT te dionice sa nekim popustom ili nekim drugim oblikom beneficije za koji mi ne znamo kao sto npr.vidimo da je slucaj kod PODR?

Mislim da toga nije bilo nikad, tj. ne u barem zadnjih 18 godina (za koje sam čitao godišnja izvješća). Nikad tamo nije bilo spomena opcijskog nagrađivanja, niti uopće držanja/kupovanja vlastitih dionica tako da to niti nije bilo moguće.

Ovdje je sve transparentno u kešu. Plaće su u kešu. Tko kupuje dionice kupuje za svoj keš. To mi se baš sviđa!

• PLAG (PLAVA LAGUNA d. d.)

• Lynx
    • August 31, 2023 at 2:34 PM
    Quote from KikiRiki

i zašto OMF krati poziciju?

Nije jedina dionica i jedini mirovinac koji čini mi se baš to radi: prodaju ono što im je puno raslo u zadnje vrijeme.

Nadam se da nije “samo zato što je puno raslo“, da imaju neke modele, procjene vrijednosti, mada mi to sve mahom izgleda kao neki primitivni volatility/momentum trading. Mirovinci bi ipak trebali biti ozbiljni dugoročni investitori a ne trejderi i špekulanti.

• Lynx
    • August 31, 2023 at 1:31 PM
    Quote from Brunos

zapelo za oko da je kupnja neracionalna na prvi pogled.

Ovo kažeš kao da nam je P/E nekih 30-40!

Ja Končar D&ST smatram jednim od rijetkih hrvatskih (ako ne i jedini) "quality compounder". Za njih je u biti normalno da su skoro stalno na ATH, skoro stalno optički izgledaju "impossibly expensive".

Međutim, zaslužio naš KODT biti "impossibly expensive" ili ne, mislim da ćemo se ipak lako složiti da to u ovom trenutku ipak i ne izgleda tako ako vidimo P/E koji je negdje "oko 10" a ne "oko nekoliko desetaka".

Why do ‘quality compounder’ stocks always look impossibly expensive?
    Skeptics of trends investing often dismiss it because the stocks it invests in tend to trade at multiples that are higher than the market’s.
    www.robeco.com
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt