1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• Yieldchaser
    • August 19, 2022 at 6:15 PM
    Quote from Kayser Sose

Jednostavnim zdravoseljačkim jezikom, popušio si prijatelju...zap, zer, nula...toliko ti vrijedi sad...ŽFT

Onda kad me jedan ekspert s jednog drugog foruma retorički pita da koga on to dovodi u zabludu i koji to kako ja kažem - nedužni prolaznici mogu stradati zavedeni njegovim objavama...? Masa poštenih ljudi poput gospodina koji je ovdje postavio laičko, ali uvelike racionalno pitanje.

Najbolje je svima koji tamo rade i inače 99,99% ljudi da ne diraju ovu dionicu izoliranim štapom. 0,01% špekulanata će sami odlučiti što će i kako će... Civili ovo trebaju zaobilaziti u širokome luku.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Yieldchaser
    • August 19, 2022 at 6:09 PM

Vidim da je zadnjih par dana živnula cijena... Nije to neočekivano.. Financialsi su dosta jaki na ovoj dionici, a prilično je siguran izbor u neizvjesnim vremenima u kakvima smo trenutno, hoćeš za neki trejd, hoćeš za nemalu divku..

Napadao me jedan na drugome forumu da to kako ja trgujem, da tako i njegova baka može.. Veli(parafraziram) "kupiš HT i čekaš...aaaajme znanja i umijeća!..."

U pravu je.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Yieldchaser
    • August 19, 2022 at 6:02 PM

Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie

(Bloomberg) -- The US mortgage industry is seeing its first lenders go out of business after a sudden spike in lending rates, and the wave of failures that’s c...

• Yieldchaser
    • August 14, 2022 at 9:07 PM
    Quote from zlocesti

"Nasdaq now up 23% off its low. Congratulations, we now have the average bear market rally. Across 26 bear market rallies from 1929-1932 and 2000-2002, the average is 23%. After 2000, there were two 40%+ bear market rallies and one 50%+ rally before the market bottomed."

https://www.thestreet.com/investing/mr-b…oo&cm_ven=YAHOO

Burry to dosta paušalno izlaže. On je solidan znalac, ali nije baš neki pedagog.

Schiff to puno bolje objašnjava, uključujući tu "zaposlenost" itd...

Najbolji dio mi je kad objašnjava cijene i kako se ponuda odražava na njih te kako visoke cijene svega nisu znak snažnog, nego upravo suprotno - slabog (tržišnog) gospodarstva.

• Yieldchaser
    • August 12, 2022 at 8:51 PM
    Quote from havi
    Quote from Yieldchaser

Danas opet rast svih indeksa, a volumen trgovanja na S&Pu i dalje 40-50% ispod prosjeka u prvih šest mjeseci ove godine.

Ovakva situacija nikad nije viđena. Kojim točno rezultatima, vijestima i predviđanjima je to trgovanje pogonjeno?

Nemojte mene slusat al cini mi se da je za neko vrijeme pad gotov i da se stidljivo pocinje kupovat te da slijedi rast bar nekoliko mjeseci.

Isto kad pocinje padat pa nam nije jasno zakaj, a prometi mali te se povecavaju . Kad se full povecaju onda je obicno rast.

Rezultati vijesti i predvidjanja kratkorocno nis ne znace.

Puno puta se opekao na super ili dobro zaradio na bezveze.

Display More

Meni se sve ovo ništa ne sviđa, pogotovo USA. Što će tek biti s Kinom i s EU...

Neki trejd tu i tamo na ZSE, oke.

Ali US tržište mi ne pada na pamet da bih ulazio s nekim većim količinama novca.. Previše je nepoznanica, prevelik je rizik za mene.

• Yieldchaser
    • August 12, 2022 at 7:56 PM

Danas opet rast svih indeksa, a volumen trgovanja na S&Pu i dalje 40-50% ispod prosjeka u prvih šest mjeseci ove godine.

Ovakva situacija nikad nije viđena. Kojim točno rezultatima, vijestima i predviđanjima je to trgovanje pogonjeno?

• Yieldchaser
    • August 11, 2022 at 3:53 PM
    Quote from lebowski
    Quote from Yieldchaser

Pogledajte samo što je FED radio još 1928. godine u pokušaju da spriječi divljačiju koja je bila na NYSE. Jesu li uspjeli?

Danas je javni dug Amerike takav da se oni ne usude previše povećati kamatne stope. Dugovi stanovništva kartičarima su enormni...višestruko veći od donedavnih.

Jaki dolar? Pa šta s njime ne vrate barem dio tih bilijunskih dugova koje su natukli? Dvadeset godina post 9/11 Amerike i njezinih prekooceanskih avantura će jako puno koštati njihovog poreznog obveznika. Bogatima će biti oke, kao i uvijek. Ali malome čovjeku se crno piše ako se ovo nastavi.

A najgora stvar je ne prekupljeno, nego podivljalo tržište kapitala s valuacijama koje su možda i najveće od 1929. godine. Oke ovdje u Europi investirati i u svijet, ali Amerika je balon. To se vidi iz aviona. Svi znamo da gospodarstvo i TK nisu isto, iako su povezani.

odgovor na pitanje je li FED uspio krije se u odgovoru na pitanju koja je glavna svjetska valuta danas.

Bili su oni glavna svjetska valuta i 2000. i 2008. i sad su i bit će i dalje. Inflacija je posvuda... problem je balon koji je njihovo tržište, sumanute valuacije smeća koje je i kolega accountant ovdje nabrojao. Coinbase? Give me a break...

• Yieldchaser
    • August 11, 2022 at 3:38 PM

Što ako uopće nema tu namjeru i je li to uopće moguće na duže staze...?

Da.. to su dva pitanja na koja oni nemaju potrebu očitovati se, a to je sve jako neodgovorno i zabrinjavajuće. Pretvara nas sve u cinike. Gle...tamo je i masa shortera. Ne smijemo nikako njih zaboraviti. Njih su srpanj i ovi dani kolovoza ubili totalno. Gubi se i sada novac na tom sumanutom trzištu.

• Što smo danas tržili

• Yieldchaser
    • August 11, 2022 at 1:15 PM
    Quote from zlocesti

Atlantic grupu. Kupila.

Sama pala, sama se ubila. :/

Kupila sam ga na gut i na graf, tj. grah :S

Najbolja igra. Klađenje, ali bez stvarnog rizika. Ja sam krajem prošlog mjeseca kupio malo HTa i sad ga gledam već danima cijena nikud. A rezultati čvrsti, share buyback količinski iznad očekivanja..

Gledam cijenu KODTa, kojeg eto nisam kupio i vidim da je katkad i dobra ona 'kud svi Turci..'

Trading je nešto što ja tek trebam savladati. Da sam dokupio i ERNTa u 1400icama, sad bi mi se lijepo vidjelo. Ali ne...uzmem ja lijepo HT..e sad ga imam..svoj dosadni, nesexy HT.

• Yieldchaser
    • August 11, 2022 at 1:08 PM
    Quote from Parica
    Quote from Yieldchaser

Tamo objave inflaciju od 8,5% i prikazuju to kao nešto "dobro", a u svibnju, kad je bilo 8,6%, onda su pričali kao da će smak svijeta. Istina je negdje između, a sigurno ne izlazi iz usta J. Powella i predsjednika Bidena. Niti će smak svijeta, niti je to na ikoji način dobro, nego je to zapravo dosta loše, kao što je svaka inflacija veća od 4% u stvarnosti devastirajuća za potrošača. Oni uopće ne pokazuju ni ozbiljnost ni snagu da se time pozabave.. Ne žele priznati da su pogriješili printajući desetke milijardi dolara koji se sada utapaju u dogs**t stocks i vrlo brzo će biti pobrisani, u tom sudbonosnom trenutku kad valuacije postanu bitne, a valuacije će zasigurno postati bitne, nema nikakve sumnje oko toga. Ovo je farsa kojoj se još ne nazire kraj, ali stvari se tako brzo promijene. I onda bude cry me a river...

Naglasavam ja sam makroekonomski laik...ali nije mi jasno kako su se ameri zajeb.ali printajuci dolare ako su (a jesu) sa tim bezvrijednim papirima pokupovali "pola svijeta", i sad nakon svega opet je dolar nikad jaci...ako se mene pita, da su bili pametniji mogli su jos naprintat i svejedno bi dolar bio Bog i batina...a vidim i da je dolar od pocetka godine aprecirao prema drugim valutama vise od inflacije...tako da njihova kupovna moc za uvezenu robu uopce ne opada...

A inflacija ce do kraja godine bit oko 7%-8% jer cijene nece znacajno padat, a baza (iz 2021) je niska...u 2023. zbog visoke baze, restriktivne monetarne politike i usporavanja gospodarske aktivnosti ocekujem infaciju ispod 3%...

Da skratim pricu, mislim da je FED strostruko pametniji i 100 godina ispred svih drugih i svih ovih TV bukaca/analiticara/kataklizmicara/forumasa ...

Pogledajte samo što je FED radio još 1928. godine u pokušaju da spriječi divljačiju koja je bila na NYSE. Jesu li uspjeli?

Danas je javni dug Amerike takav da se oni ne usude previše povećati kamatne stope. Dugovi stanovništva kartičarima su enormni...višestruko veći od donedavnih.

Jaki dolar? Pa šta s njime ne vrate barem dio tih bilijunskih dugova koje su natukli? Dvadeset godina post 9/11 Amerike i njezinih prekooceanskih avantura će jako puno koštati njihovog poreznog obveznika. Bogatima će biti oke, kao i uvijek. Ali malome čovjeku se crno piše ako se ovo nastavi.

A najgora stvar je ne prekupljeno, nego podivljalo tržište kapitala s valuacijama koje su možda i najveće od 1929. godine. Oke ovdje u Europi investirati i u svijet, ali Amerika je balon. To se vidi iz aviona. Svi znamo da gospodarstvo i TK nisu isto, iako su povezani.

• Yieldchaser
    • August 11, 2022 at 11:51 AM

Rast NASDAQa i ostalih indeksa od po 2% uz ovakve rezultate kakve kompanije izbacuju..to je farsa bez kraja i konca..1970te su odličan primjer u kakvog medvjeda inflacija pretvori tržište kapitala.

Drugo bi bilo da se opreznije trguje.. Ovo što sad izvode...to će jako ružno završiti.

Jednog ružnog dana kad i sam krenem kupovati, gotovo sigurno ću također promašiti dno i uslijediti će još ružniji dani.

Ne vidim ni jednu dobru priliku na US tržištu. Moja teza koji sam mjesecima imao oko Intela se također pokazala pogrešnom. Financijski jako dobro stoje, ali dionica...zadnja izvješća...majko mila..

• Yieldchaser
    • August 11, 2022 at 10:18 AM

Tamo objave inflaciju od 8,5% i prikazuju to kao nešto "dobro", a u svibnju, kad je bilo 8,6%, onda su pričali kao da će smak svijeta. Istina je negdje između, a sigurno ne izlazi iz usta J. Powella i predsjednika Bidena. Niti će smak svijeta, niti je to na ikoji način dobro, nego je to zapravo dosta loše, kao što je svaka inflacija veća od 4% u stvarnosti devastirajuća za potrošača. Oni uopće ne pokazuju ni ozbiljnost ni snagu da se time pozabave.. Ne žele priznati da su pogriješili printajući desetke milijardi dolara koji se sada utapaju u dogs**t stocks i vrlo brzo će biti pobrisani, u tom sudbonosnom trenutku kad valuacije postanu bitne, a valuacije će zasigurno postati bitne, nema nikakve sumnje oko toga. Ovo je farsa kojoj se još ne nazire kraj, ali stvari se tako brzo promijene. I onda bude cry me a river...

• Yieldchaser
    • August 10, 2022 at 3:45 PM

Po Schillerovom P/E, taj S&P 500 indeks je prekupljen već jako dugo vremena.

Ja sam iz svega na US tržištu izašao još prošle godine u ovo vrijeme jer sam i tada smatrao da je balon. Korigiralo se ove godine dosta, ali i dalje nedovoljno da bismo mogli govoriti o razumnim valuacijama. Razlog svemu tome je upravo to okruženje jako niskih kamatnih stopa koje je tako dugo bilo s nama. Zna li itko kad su zadnji put kamatne stope u Americi bile ovoliko niske?

• Yieldchaser
    • August 10, 2022 at 3:04 PM

I što će postići s 0,5 umjesto 0,75? Što će postići i s 0,75? Trend je jasan. Ne vidim razliku u idućih godinu, godinu i pol... Ništa od tih "neutralnih" kamatnih stopa i daljnje štamparije... Znaju oni to..svi to znamo, samo ne žele sada svima 'kvariti zabavu' dok su ljudi na godišnjem, dok je lijepo sunčano..

Kad dođu tmurni kišni dani listopada i studenog, samo će se zaredati loše vijesti. Deja vu već petsto puta. I onda će se opet po petstotinaiprvi put praviti glupi da nisu "to" prije mogli znati, da nije bilo očekivano, kako su mogli predvidjeti i tako do besvijesti...

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • August 10, 2022 at 10:04 AM

Vrijednosni papir je u segmentu za promatranje zbog neprovjerenih medijskih napisa o mogućoj prodaji?

Kojih medijskih napisa?

• Yieldchaser
    • August 9, 2022 at 1:59 PM
    Quote from accountant

nakon NVDA, ni MU nije dobro izvješće izbacio, dodatno snizili guidance, ono što posebice zabrinjava je negativan FCF:

MU Q4/22

Mohnish Pabrai ima dosta u MU i uvjeren je da će dugoročno biti veliki dobitnik. Moram priznati da nikad nisam shvaćao što vidi u Micronu. Valjda zato on i ima 160 ili koliko milijuna dolara, a drugi nemaju.

Rezultati nisu dobri i u biti masa kompanija izbacuje loše rezultate, a tržište to iz nekih razloga ignorira.

Ovi koji su izbacili dobre rezultate..kad se uđe dublje..vidljivo je da ni to nije Bog zna kaj.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • August 8, 2022 at 2:05 PM
    Quote from Paulie

Može li netko ovo protumačiti ?

ADRIS GRUPA d. d. - obavijest o zamjeni dionica s nominalnim iznosom za dionice bez nominalnog iznosa

Predmet: ADRIS GRUPA d. d. - obavijest o zamjeni dionica s nominalnim iznosom

za dionice bez nominalnog iznosa

U skladu s Pravilima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, dioničkog društva, (u daljnjem tekstu SKDD) i Rješenjem br. Tt-22/5301-4 koje je 20. srpnja 2022.godine provedeno u sudskom registru Trgovačkog suda u Pazinu, obavještavamo vas da je SKDD 8. kolovoza 2022. godine za društvo ADRIS GRUPA d.d., Rovinj, OIB 82023167977, u sustavu SKDD-a izvršio upis zamjene dionica oznake ADRS-R-A s nominalnim iznosom i ADRS-P-A s nominalnim iznosom za dionice bez nominalnog iznosa.

Puno je lakše povlačiti vlastite dionice bez smanjenja temeljnog kapitala ako su bez nominalnog iznosa, nego ako su sa nominalnim iznosom. Ovo mi vuče na to da žele po uzoru na HT, ali to nikad ne znaš...

• Yieldchaser
    • August 6, 2022 at 6:00 PM
    Quote from accountant

samo se nadam da danas niste kupovali dip

jer bi mogli držati vrećice s papirima dulje vrijeme

jak jobs report daje zeleno svjetlo FED-u da stegne još jače

Upravo tako. Jer ako više ljudi radi, imaju i više novca i sve to puše u jedra inflaciji. Najjače mi je kad me laici zabavljaju s pričom kako bi bilo lijepo da svi imaju novaca. Ugh..ne bi.. inflacija bi divljala da ga svi imaju. Dobro je da ga svi nemaju. Te kamatne stope će sigurno još dosra gore. One su sad u Americi na neutralnoj razini. Nit su dovoljno niske da stimuliraju gospodarstvo, nit su dovoljno visoke da ga uspore. A moraju ga usporiti jer ćemo inače zbof inflacije svi postati podosta siromašniji.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Yieldchaser
    • August 4, 2022 at 7:14 PM
    Quote from Zlatek
    Quote from Yieldchaser

Novac na računu može osvanuti na razne načine. Mogu ja ući u dug, kao što i oni ulaze pa naravno da mi zajmodavac isplati cash na moj račun i to postaje moja imovina, a moja obveza prema zajmodavcu/kreditoru je teret moje imovine. Naravno da je na računu novac, ali koliko vrijedi moja imovina nakon tog posla? Koliko vrijedi dionica kompanije nakon toga?

Ista stvar s temeljnim kapitalom ili povećanjem temeljnog kapitala. Osnuješ trgovačko društvo i temeljni kapital se vodi u pasivi, a u aktivi je taj novac - on osvane na računu društva. Mnogi pričaju da ako je velik TK, da on ima tzv. garantnu funkciju, da je netko sigurniji ako ima posla s društvom koje ima velik temeljni kapital... Nikad nisam vjerovao u to.. Netko može kupiti za taj novac jabuka i banana i one onda strunu i što ostane? Hrpa smeća, još smrdi, treba to i počistit pa budu i dodatni troškovi još. Povećanje temeljnog, tj. dokap? Opet osvane novac na računu društva, a što je s dionicama? Razvodnjavanje, eto što je. I da je minimalan dokap, to su istinski tihi ubojice dionica naprosto jer se smanjuje vlasnički udio u kompaniji. Naravno da tu ovisi za što će taj novac biti korišten i kakvi će biti povrati na to.. moguće je i da zarada u budućnosti nadmaši taj gubitak pa dionica svejedno ojača..

FCF je operativni novčani tok umanjen za kapitalne izdatke... to je onaj file casha koji u cirkulaciji kompaniji ostaje na kraju i s time mogu izvoditi što hoće. Ako je pozitivan, znači da više casha ulazi u kompaniju nego što izlazi, a ako je negativan, onda je obrnuto. Naravno, jako je bitno na ŠTO TOČNO se taj novac troši. Može biti i negativan koju godinu pa ako su ulaganja dobra, razumna i za to postoji jako dobar razlog, onda je to oke. To je recimo kod KODTa. Ali uvijek su dugi periodi negativnog FCFa razlog za postaviti pitanja. Tu onda treba due dilligence i te stvari, a meni se to fakat ne da i nije nama malim dioničarima to potrebno. Vidim to..gle..ne sviđa mi se i zaobiđem..oke, gle, trendovi se i promijene.. recimo RIVP 2021 i u zadnja 4 kvartala ima veoma snažan FCF. Moje je mišljenje da bi im bilo bolje da to koriste za smanjenje dugoročnog duga i po mogućnosti otkup vlastitih dionica, ako već smatraju da su podcijenjene, kao što dosta vas ovdje smatra. Dividenda po meni ne. Smatram da ne bi bila dobra odluka.

NHF, ali prvi dio sam precrtao jer je hrpa "ki-bi-da-bi" gluposti i to ne bih komentirao.

FCF se ne može koristiti za "što god hoće" nego samo za tri stvari: 1) isplatu dividendi, 2) smanjenje duga i 3) proširenje poslovanja kroz investicije/akvizicije. (dobro, mogu i spaliti novac na kružna putovanja svemirom, ali računam da smo profesionalci i da ne govorimo o takvim opcijama).

I tvoje je mišljenje da je dug u RIVP najveći problem i da treba napraviti deleverage?

Ovaj prijedlog s otkupom vlastitih dionica, a govorimo o otkupu za cca 75 milijuna kuna, koliko bi iznosila dividenda od 0,6kn/dionici, ne smatram relevantnim za razmatranje jer to naprosto nije izvedivo na ovom nelikvidnom tržištu.

Display More

NHF?

Koje ja teške emocije ovdje izbacujem? Izbacivao sam ih na nekim drugim temama, ali ne ovdje.

Gle, nije mi namjera bila niti jest provocirati te. Ako si izgubio novac, nisam ti ja za to kriv. Radi što hoćeš, prijatelju.

Iznesem svoje mišljenje oko toga da ne bi bilo dobro za kompaniju da isplaćuju dividendu i da bi bilo bolje da FCF koriste za otplatu duga i tu me krenete napadati ko da sam antikrist...

Quote from Philidor

Gdje sam ja napisao da se smještajne jedinice trže po jednakoj vrijednosti poput apartmana ili bilo što slično? Tu paralelu nisam povukao, samo da trenutne vrijednosti iz bilance nisu realne jer se vode po cijenama stjecanja koje su u međuvremenu narasle (a zbog čega da su se krediti svakako isplatili) i zbog toga bih volio vidjeti realnu revalorizaciju pa bi onda mogli pravilno procijeniti sposobnost za otplatu tih kredita, bilo to iz operativnog novčanog toka ili iz prodaje dugotrajne imovine. Ako vi možete odrediti koji je opseg tog nerazmjera super, ja ne mogu niti mislim da Mr. Market (uključujući prosječnog Dodu i stručnog Peru) to vidi i važe.

Ok. Pa gdje je onda na kupnji ekipa koja smatra da to tako jako puno vrijedi? Od koga i čega je sazdan taj Mr. Market?

Ja recimo smatram da je ovo razumna cijena za RIVP. Ne smatram ju ni podcijenjenom ni precijenjenom.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Yieldchaser
    • August 4, 2022 at 3:11 PM

havi

Točno i točno, kolega.

Dobro je ovo što ste rekli o eventualnoj premiji. Tu je stvar procjene ulagatelja koliko će nešto rasti. Ako smatram da će nešto jako rasti, po 20 i više % godišnje idućih deset godina, nije mi problem platiti to i dosta skupo. A što ako zamijenim tezu? 😁 Pa se taj rast ne dogodi? Onda preplatim za rast i nakon 5 godina dionica bude na istoj ili malo većoj cijeni. 🙁

1. Privacy Policy
  2. Kontakt