1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. MK!

Posts by MK!

• AGROKOR

• MK!
    • April 27, 2023 at 4:20 PM
    Quote from Ledica

Ja ovim muljatorima i lažovima vise ništa ne vjerujem, da li se tu radi o stvarnom bankrotu veliko je pitanje, možda ipak plasiraju priču o fingiranom. lažnom bankrotu da elegantno iz vlasništva istisnu Ruse po batatelnoj cijeni jer su već najavili da se vise ne može govoriti o onom iznosu od prije cca 500 milijuna eura za gotovo pola ruskog udjela u Fortenovi nego zbog teške situacije u kojoj se našla kompanija( a situacija je ista već dugo vremena ) sada ruski udio od 49,9 % dakako vrijedi puno manje, a notornom Vujnovcu bas taj udio za sicu očito lijepo miriše.

Po nekim procjenama Fortenova sigurno vrijedi čak i bez sladoleda i super Konzuma koje su pročerdali , cca 3 milijarde eura.

Napraviti sav DD i relevantnu valuaciju koja će s postojećim i potencijalnim pravnim zavrzlamama iole realno prikazivati vrijednost FNG je muka Tantalova i stvarno me zanima do kojeg će iznosa doći Lazard i koji će u konačnici biti iznos po kojem će se transakcija izvršiti (ako će uopće). U dijelovima dokumentacije (RFP's) iz sredine 2016. koje su radili Goldman, UBS, Rotschild i Unicredit za IPO Agrokor Food-a (Ledo, Frikom, Jamnica, Dijamant, Zvijezda i PIK Vrbovec) se spominjao raspon od EUR 2,5 - 3 B. Koliko danas vrijedi i važnije, koliko je netko spreman danas platiti za cijelu FNG ja ne mogu ni pretpostaviti. Ali mislim da ovo još može otići u raznim smjerovima...

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• MK!
    • April 24, 2023 at 1:55 PM
    Quote from Mark85

Zato i investiranje je teško. Kad nešto padne 90% ne znači da je jeftino. S druge strane, kad nešto poraste 2x ili 3x na znači nužno da je skupo (anchoring bias). Ja osobno prodajem iz tri razloga:

1.Kad se priča promijenila i poslovanje je postalo lošije.

2. Kad sam pronašao nešto bolje.

3. Kad je dionica značajno precijenjena.

U slučaju Vlen-a mislim da nije zadovoljen niti jedan od 3 uvjeta. Dakle, rast cijene nije razlog za prodaju, pogotovo ne uz ovakvu inflaciju. Strana zapadna tržišta su uglavnom i dalje preskupa. Teško da Vlen može biti precijenjen kad je p/e oko 6 a budućnost se čini sjajnom. Mislim i da je uprava Vlen-a najbolja od uprava svih firmi izlistanih na ZSE.

Također sam prilično optimističan oko perspektive VLEN-a, ne mislim da je skup i planiram ga dodati u portfelj, no koliko je meni poznato P/E VLEN-a više nije "oko 6" kako ste naveli, već oko 12 na trenutnoj razini cijene dionice, zar ne? Najvećim dijelom je to posljedica promjene politike amortizacije u svrhu izbjegavanja dodatnog poreza na dobit, no svejedno. Kada se pojednostavljeno korigira stavka amortizacije za 2022.-u natrag na "normalnu" razinu koja bi bila bez te promjene u Q4 i bez dodatnog poreza, ispada da bi P/E na ovoj cijeni bio čak 5.21 (EPS 6.01 HRK). No također, realno je onda za pretpostaviti da bi tada i cijena dionice značajno porasla, što bi P/E podiglo na više razine.

Broj uvrštenih dionica = 16.813.247 kom.,

Neto dobit (Q4 Izvješće) = 41.418.005 HRK (5.497.114 EUR),

EPS = 2.46 HRK (0,33 EUR),

Cijena u trenutku pisanja ovog posta (24.04.2024.) = 31.34 HRK (4.16 EUR),

P/E = 12.72

Srdačan pozdrav,

• Razotkrivamo portfelje

• MK!
    • April 21, 2023 at 10:34 AM

ADRS2 = 43,68%

7SLO = 36,19%

ATGR = 10,33%

ATPL = 9,80%

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• MK!
    • March 6, 2023 at 11:36 AM
    Quote from Invest
    Quote from Paulie

Adris isplaćuje 2 eura dividende po dionici, i ima zaradu od 3,5 eura po dionici. P/E mu je 15-20, ovisno gledamo li ADRS ili ADRS2. Omjer duga i kapitala je dosta visok, oko 130%. Znate li koliki bi P/E bio na 122 eura po dionici ? P/E = 35, pa tko bi normalan to kupovao ?

Imam dionice Adrisa, ali ovo bubetanje previsokih evaluacija je suludo. Adris je po meni već sada malo precijenjen, ali ne previše. Ovdje visokog rasta dobiti neće biti, jednostavno Adris nema odakle gdje početi zarađivati mnogo više.

Svakako, samo vi napumpajte dionicu što više, rado ću vam iskrcati.

Bravo, već je to precijenjeno.

Zašto je već precijenjeno? Na recentnoj razini cijena, konkretno EUR 55,6 za ADRS2, P/E iznosi 11,95, P/B 0,65 i P/S (x) iznosi 1,1. Dividende će zasigurno biti, a nadolazeća sezona će vrlo vjerojatno biti standardno dobra - postoje određeni rizici naravno, no ti rizici su primjenjivi na sve sudionike na tržištu, a ne isključivo na Adris. Dodatno, kod Adrisa po meni uvijek postoji neka šansa M&A akcije, prije sa strane kupca, no ne bih rekao ni da je strana prodavatelja potpuno isključena.

• 7SLO

• MK!
    • January 16, 2023 at 9:01 PM
    Quote from havi
    Quote from Santo

A da ovdje ulozim lovu?

Ja dam ulozio, cini se jeftino i dobro.

Kak ce ispast, vidjet cemo.

Također, 7SLO mi čini nešto gotovo 20% portfelja. Dokupljem na svakoj korekciji kada sam u prilici. TTM P/E od 6,01 je po meni no brainer, uzevši u obzir košaricu kompanija koje se nalaze u indeksu, dividendni prinos preko 7% i činjenicu da se radi o total return indeksu. Sjećam se da je krajem 2021. ekipa iz ICAM-a bila na nekoj web konferenciji u organizaciji LJSE i tamo su prilično samouvjereno spominjali da očekuju 7SLO krajem 2022. na cca HRK 180, dakle EUR 23,89 (naravno, u obzir treba uzeti činjenicu da je to bilo prije rata u Ukrajini). Također, meni dodatno odgovara jer sam kroz njega izložen sektorima kojima nisam na ZSE, tako da mi i sektorska izloženost indeksa ide na ruku u kontekstu diverzifikacije portfelja.

• MK!
    • October 31, 2022 at 3:01 PM

Pretpostavljam da ste od početka mislili na Q3, a ne na godinu, iako niste tako napisali.

Da, Maistra bilježi smanjenje ostvarene dobiti od cca - 2% u trećem kvartalu, no gledajući poslovanje do sada, rezultat je puno bolji. Iako su prihodi porasli gotovo + 13%, porast koji vidimo kroz pozicije bilance "Materijalni troškovi" (+ 26,5%) i "Troškovi osoblja" (+ 61,9%) je bio puno agresiviniji, što je očito neizbježno u ovakvim vremenima i isti obrazac, manje ili više izražen, vidimo i kod drugih izdavatelja. Tako da smatram da kratkoročno to nije ništa alarmantno, no svakako, ukoliko se smanjenje dobiti nastavi i ubuduće kroz turistički najvažniji kvartal u godini, to dugoročno svakako predstavlja problem.

Srdačan pozdrav,

• MK!
    • October 31, 2022 at 1:46 PM
    Quote from miljenka5

kako objašnjavate da je maistra jedini turist koji je ove godine zaradio manje nego prošle?

Ne razumijem kako ste došli do ovog zaključka? Možete li se referirati na dio izvješća gdje je ovo što tvrdite navedeno?

"U prvih devet mjeseci 2022. godine, turistički dio Grupe, ostvario je prodaju od 1,75 milijuna jedinica, što je 30

posto više u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem, odnosno 98 posto ostvarenoga rekordne 2019.

Istarski dio ostvario je pet posto veću prodaju u odnosu na 2019. godinu, zagrebački hoteli 68 posto prodaje iz 2019.

godine, a dubrovački dio 81 posto prodanih jedinica. U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment,

ostvarivši, u usporedbi s 2019. godinom, 15 posto više prodanih jedinica. Turistički segment ostvario je prihode od

prodaje robe i usluga u iznosu od 1,75 milijardi kuna, što je 42 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine,

odnosno 12 posto više od rekordne 2019. godine. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA)

u iznosu od 700 milijuna kuna što je 16 posto više od prošlogodišnje. EBITDA je za jedan posto veća od ostvarenja

prvih devet mjeseci 2019. godine. Ostvaren je EBIT u iznosu od 482 milijuna kuna, a neto dobit turističkog segmenta

iznosi 463 milijuna kuna što je 29 posto više u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem i 96 posto

ostvarenja 2019. godine." str. 4. https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ADRS/FI-ADRS-f54eb812c1431f4de041a835339009aa.pdf

Niti na kvartalnoj, kao niti na kumulativnoj razini za 2022. godinu, turistički dio ADRIS-a nije zaradio manje nego prošle godine. Kada gledamo Maistru kao zasebnog izdavatelja i njeno izvješće, navedeno je sljedeće:

2021. prihod = 1.144 m

2022. prihod = 1.459 m (+ cca 27%)

2021. dobit = 361 m

2022. dobit = 407 m (+ cca 12%)

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/MAIS/FI-MAIS-9c8baab2c5f45293d86e85773c146bfa.pdf

Quote from sokol74
    Quote from havi

Nije Adris izgubio još ništa. Obveznice su ulaganje CROS-a, al to nije realiziran gubitak, tek ako se realizira moći ćemo ga takvima i zvati .

Hoće li se realizirat ako se obveznica drži do dospijeća?

Također, havi je prethodno dobro napisao da se u slučaju CO, radi o nerealiziranim gubicima po osnovi ulaganja u instrumente s fiksnim prinosom, odnosno obveznice ili druge dužničke instrumente, čije su cijene značajno pale u razdoblju obuhvaćenom izvještajem, primarno uslijed podizanja kamatnih stopa i rasta prinosa. Zavisno o dopuštenoj strategiji ulaganja i sposobnostima portfolio managera, ukoliko se ti papiri ne prodaju prije dospijeća, ne možemo govoriti o gubitku. A kako im portfelj izgleda s obzirom na dospijeća. to mi ne znamo.

Čak dapače, obvezničke strategije ulaganja nakon dugo vremena izuzetno niskih prinosa, ponovno postaju atraktivne. Stoga, isto na duže staze može biti prilično unosno ukoliko sada i u narednom periodu najavljenog podizanja kamata postoji mogućnosti da se zauzmu dobre pozicije i minimiziraju rizici od eventualnih default-ova, kojih bi moglo i biti, no ne bih u to ulazio jer je to već područje kristalnih kugli.

Srdačan pozdrav,

1. Privacy Policy
  2. Kontakt