Moram priznati da sam dosta ranije očekivao ovakve rezultate.
Ovo je čak skoro godinu i pol dana odmaka od početka koronasranja.
Moram priznati da sam dosta ranije očekivao ovakve rezultate.
Ovo je čak skoro godinu i pol dana odmaka od početka koronasranja.
Nešto slabo komentara danas.
Trejderi punih ruku posla, ne stignu pisati
Pad cijene je zbog pada vozarina. Nitko ozbiljan nije očekivao toliko visoke vozarine u predstojećem razdoblju.
Premda, sve preko 25.000 je turbo vozarina.
Trejderi izlaze jer se nadaju da će uloviti i niže, ništa specijalno.
I dalje je šira slika fantastična za brodare.
I dalje čekamo na USA i prihvaćanje infrastrukturnog plana.
zato što neki dioničari neće prodati dionice za tu zakonom propisanu cijenu, a većinski vlasnik bi na kraju priče htio imati svih 100%. kako će doći do 100% to ćemo vidjeti vjerojatno sljedeće godine
A većinski vlasnik želi brzo integrirati optimu u telemach a za navedenu aktivnost mu treba brza kupnja preostalih dionica.
Bit će ovdje još svega, a ima dosta strpljivih koji mogu čekati pravu ponudu i biti strpljivi i to je sigurno preko 5% vlasništva
Zašto vlasnik mora imati 100% udjela da bi integrirao Optimu u Telemach?
Sve više razmišljam da ostanem još u papiru, ali pazim da ne ostanem kratkih rukava.
Odmah se sjetim kako su prošli na Maestralu koji su bili najstrpljiviji.
Od vas koji ovu dionicu pratite, mozete li mi reci imali li Luka Rijeka d.d. ikakve veze za ovim što su koncesiju dobili PPD i Maersk? Ili će im to sada biti izravna konkurencija, odnosno da će oni preuzeti taj njihov dio poslovanja? Ja nisam pratio pa nisam upućen.
Ni ja nisam 100% upućen, ali zadnje što sam gledao, koliko se sjećam, to će im biti izravna konkurencija.
Dugoročni ugovori se rade da korisnik može računati na taj broj u određenom periodu, recimo pet godina.
Korištenje broda je fiksno, cijena nije fiksna i ona se periodično usklađuje.
Pa nisu to kamatarski poslovi!
molim brisati
Nešto mi govori da bi u sljedećih nekoliko mjeseci moglo biti profitabilno vrijeme za tankere.
Koliko sam u krivu?
Imunitet može biti prirodan ili umjetan (dobiven cjepivom). Da vlast i državno zdravstvo zanima istina testirali bi cijepljenje i necijepljene i napravili usporedbu prisutnosti virusa i količine antitijela. Bitno je koliko antitijela imaš, a ne da li ste cijepljeni, međutim državnim organima je bitno samo da te cijepe, uopće se ne pokušava doći do pravih podataka. Netko tko je asimptomatski prebolio će biti maltretitran s raznim potvrdama, dok netko tko se cijepio prije 3 mjeseca kao ST župan Boban opet može dobiti koronu jer očito nema dovoljno antitijela, a takav može ulaziti i u bolnicu bez ikakva testa.
Ovo je ljuta politika i biznis, a najmanje struka. Pali smo na inteligenciji, poštenju i struci. Moram reći da nikad u životu nisam imao niže mišljenje o medicini nego sada. Bolesni čekaju preglede i operacije na listama po 2-3 godine, a zdravi moraju dokazivati da su zdravi.
Cjepivo je napravljeno prvenstveno za osobnu zastitu. Svako, ne samo ovo. Sansa da umres od 9 do 11 x manja nego u necijepljenog, sansa za zarazu je oko 4 do 5 x manja nego u necijwpljenog, sansa da zarazis druge manja jer imas tijek bolesti s vrlo malim viral load.
Ovo se pretvara u epidemiju necijepljenih.
Sve zvuči logično, ali evo ekspresni demantij za ovo tzv virusno opterećenje.
i tako u nedogled...
Kako veli kolega Status sa skupštine...brane se sa poslovnom tajnom, ali ne služebno je rečeno, što odgovara zdravom razumu, da se cijene usklađuju.
Dugoročni ugovori se rade da korisnik može računati na taj broj u određenom periodu, recimo pet godina.
Korištenje broda je fiksno, cijena nije fiksna i ona se periodično usklađuje.
Pa nisu to kamatarski poslovi!
Hvala Martina, volim te!
Dobar, produktivan dan. Osjetilo se neko uzbuđenje oko nove dionice. Čestitke onima koji su iznijeli prvi dan trgovine, nadam se da će se održati likvidnost. E da je bar više ovakvih dana. Doduše, nekima je to i previše... Neo serijski samoubojica
Ako dionica poprati kao na jadroplovu, bit će dobro...a nema razloga da neće..ja očekivam brutalan treći kvartal, svi ćemo se iznenaditi u to sam siguran...
Zanimljivo je kako je sada odjednom JDPL postao benchmark , vidim da ovo nije prvi put da ga se na ovoj temi spominje i s njime usporedjuje. Takodjer, nije JDPL rastao zbog narudzbi novogradnje, cak suprotno, po objavi te vijesti je bio nesto cak i pao jer su svi to ovdje na forumu proglasili losom poslovnom odlukom.
Inace, ja nikako da shvatim zasto bilo tko gleda drugu firmu iz branse koliko je u postotku rasla i onda ocekuje da ce i ATPL tocno toliko rasti. To je ili cista naivnost i neznanje ili svjesno drukanje. Nemaju sve firme iste startne pozicije (u startu veca ili manja podcijenjenost u odnosu na fer vrijednost), istu poslovnu politiku (npr. jesu li brodovi na spotu ili dugorocnim ugovorima, tj. koliki su prihodi i mogucnost rasta, koliki su troskovi) niti iste fundamente, tako da je takvo usporedjivanje potpuno besmisleno. Bilo da se usporedjuje ATPL sa JDPL, DSX, SB ili SBLK .. Ako hocete nesto usporedjivati, onda usporedjujte fundamentalne pokazatelje - npr. P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostalo.
Koliko se sjećam, a dobro se sjećam, i ti si govorio da ćeš rasprodati jadroplov ako naruče novogradnju,umjesto da odmah preuzmu starogradnju. Ne treba biti oštar, mišljenja evoluiraju. Samo konzerva ostaje trajna.
Nisam baš siguran da će ovo proći bez intervencije komunista.
Pokrenut će ovo veliki val stečaja i gubitka povjerenja.
Rado bi bez uskakanja, ali sumnjam da će uspijeti.
Eto tin Zvjezdan je napokon sakupio novac. Na kraju mi je dvojba ATPL ili SAPN dosla na isto rastom.
Pa sad ja sam prodao SAPN na 570 do 600 kn (ulazio na 300 do 400 kn)....za te novce kupio ATPL na 190 do 230 kn...prosjek 200 kn...sad je 500 kn(rast x 2,5)...pa mi ispadne da mi dionice koje sam prodavao na 600 kn sad vrijede 1500 kn.
Saponia svojih 52,9% u knjigama vodi po 80M HRK, dakle 151M za cijelu Marasku.
Teško mi je zamisliti da su dobili toliki iznos, tako da vjerujem da će biti otpisa vrijednosti. Non-cash opterećenje u RDG-u, ali što je tu je...Znači vodili su MRSK po 106 kn dionica...e sad treba vidjeti po koliko je prodana.
Eto manje više isto razmišljali...
Prodao SAPN oko 530,
I ATPL ću rano prodati
Info je bio kad je bila na 300kn. Dugo traje ovaj kupoprodajni dio.
Ma da sumnjam da će dioničari biti zadovoljni sa cijenom.
Pa si ti zbog njihova nezadovoljstva se iskrcao na 500 i kusur…. Ta je vijest odavno ugrađena u cijenu bila dobra ili manje dobra. Na djelu je već dulje vrijeme short squeez…. Interes konstantan, a roba deficitarna. Capisci?
Ja sam se iskrcao jer sam vidio priliku u ATPL na oko 190kn.
Zašto mislim da neće biti dobra prodajna cijena? Jer znam ko prodaje i ko kupuje.
Svi vide da je interes konstantan, a firma dobra. Sad je i dionica dobra. Bezveze.
evo i Saponia se oglasila.... samo se ne zna po kojoj cijeni....
koliko bi mogli dobiti po dijoni? Netko je imao info ono sa 700 na 800.
Info je bio kad je bila na 300kn. Dugo traje ovaj kupoprodajni dio.
Ma da sumnjam da će dioničari biti zadovoljni sa cijenom.
Display MoreDisplay MoreLoše je to što se bolje živi od rente, nego od rada
Pa se pitam , tko će jedan dana išta raditi
Liječiti ćemo se preko googla, a drugo mišljenje ćemo tražiti na yahoo
Požare će gasiti valjda samo tko mora, ili ćemo sami
Sve skupa, nije da ćemo imati samoodrživost.
Vjerojatno ćemo živeći taj hrvatski san morati uvoziti radnu snagu, kao i sav odavno uljuđeni svijet
A u stvari, divno je imati nekretninu. Iduće najbolje, ili bolje od toga je dovoljno kapitala i dovoljno umješnosti za trgovanje na burzi.
Ili i trgujemo dok ne zaradimo dovoljno za nekretninu
Ja danas radim i ulažem, da bih sutra mogao živjeti od rente/dividende.
Jer sutra neću moći raditi; zbog starosti, bolesti, ljenosti...
Suštinski, nema razlike između ulaganja u dionice ili nekretnine; i jedni i drugi očekuju da im vrijednost imovine raste, i jedni i drugi žele rentu/dividendu, i jedni i drugi će je prodati pošto-poto ako zagusti.
Samo netko ima digitalni zapis u SKDDu, a netko ZK izvadak
Sve točno.
Samo što ulaganjem u nekretnine dižu cijene i nama ostalima kojim je nekretnina prostor življenja.
Danas moram dobro preplatiti životni porostor jer netko sprema novce u beton.
Ne, dugoročno nije godinu dana. Godinu dana je špekulant koji je nakratko zaglavio.
Ok, a gdje se tu nalazi manipulant koji bezveze filozofira i ne doprinosi temi već nam pokušava nametnuti nekakvu subjektivnu podjelu koju je smislio dok je maločas sjedio na zahodu i obavljao br. 1 ili 2?
Daj, fokusiraj se na bitno i suštinu. Veliki igraju na plašenje malih i manjinskih. I nemaju aduta, zato cijeli ovaj dernek. Žele da se manjinci povuku i da cijela stvar se makne sa svjetla reflektora i javne scene. U stvarnosti, ako se ispuštuju osnovna pravila dokapa i odredbe vazuceg statuta oni gube ovo poluvrijeme, a potencijalno i cijelu utakmicu. I zato igraju na zastrašivanje.
Točno.
Veliki igraju na zastrašivanje malih i zbilja nemaju aduta. Ali ako im ovo prođe, zamisli kakvo će biti iživljavanje na malima. Oni su udruženi, mogu raditi što hoće.
Dugoročan u brodarima može biti onaj koji mu je to kruh, ili u ovom slučaju država. Mali dioničar koji je dugoročan u brodarima je konj koji nije sišao sa Noine arke. Al ga znaš pametovat
Dugoročno je dulje od godine dana. Ovaj ciklus oporavka vozarina očito neće trajati kraće od tog razdoblja. Da si uložio i lipe u dokap ne bi tu sad zujao i prodavao maglu o zlim manjincima i plemenitim strateškim vlasnicima. Meni je degutantno da korporativni skorojevici se ne vode poslovnom logikom i dugoročnim horizontom ulaganja nego retovizorskom analitikom. Cijenim one odvažna koji znaju i hoće preuzeti rizik I imaju dobru i konkretnu procjenu al mitkko. Kladim se da će sljedeći zaključak biti kako je trebalo sudjelovati u dokapu FB?! Ili Applea...
Ne, dugoročno nije godinu dana. Godinu dana je špekulant koji je nakratko zaglavio.