Krca se dionicama a cijena ne mrda od 23x. Ali mislim da će učas duplo, nakon par dobrih FI
Tko se krca? Neko konkretno ili?
Krca se dionicama a cijena ne mrda od 23x. Ali mislim da će učas duplo, nakon par dobrih FI
Tko se krca? Neko konkretno ili?
Ne možeš naći kada ne postoji.
Kolega je cak dvaput pisao na temi TPNG na drugom forumu, ali mu nisu javno objavili. Razlog zasto nisu to objavili mi je nepoznat, kao ni da li je to istina. Samo prenosim sto sam procitao.
Spominjao je da g. Pavic (direktor TPNG) trazi od mirovinaca lovu za dokap za kupnju brodova, ali oni vise ne daju lovu, pa se nesto prepucavaju oko prijasnjih dogovora i dokapa itd.
Pa sto smeta dokap i da ga bude? To samo pokazuje da se dugorocno razmislja o budućnosti firme. Al o dokapu zaista odlučuju mirovinci jer drze kontrolni paket odnosno mogu blokirati dokapitalizaciju jer imaju vise od 25% dionica odnosno imaju dovoljno dionica da blokiraju vodećeg dionicara.
Koliko je ta priča realna ne znam, a čak da i jest to je pozitivna vijest (u lošijoj varijanti neutralna) ako se napravi kako treba (pro rata), a tako se jedino i može trenutno napraviti obzirom na vlasničku situaciju i poslovanje firme.
Dokap je generalno uvijek dobra stvar ako fer vrednuje vrijednost i ne razvodnjava značajno posotojece dioničare i otvara se potencijal za rast i razvoj poslovanja.
Netko je bio hrčak na 600 - 610 i cijena je morala gore.
Da, lik je počistio cijeli ask, a da ga nije ni taknuo, već su oni došli njemu.
Tko je došao kome?
Saponia svojih 52,9% u knjigama vodi po 80M HRK, dakle 151M za cijelu Marasku.
Teško mi je zamisliti da su dobili toliki iznos, tako da vjerujem da će biti otpisa vrijednosti. Non-cash opterećenje u RDG-u, ali što je tu je...😏
Da, očito će biti. Al to je jednokratan događaj i kako ste sami napomenuli, non-cash, pa neće mnogo utjecati na vrednovanje.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/MRSK/COI-MRSK-2616ded36b2126c9a6f2677edbe9af1a.pdf
Nek samo voze, i zarađuju, a cjena će na proljeće bit druga... Jednostavno, svi su u strahu, i tko je vani, ne da mu se ulaziti...Previše je negativne energije, i vijesti...
Slazem se ovdje je bilo vidljivo i osjecalo se u zraku da dionicari samo cekaju triger za rasprodaju i eto jucer je bio burzovni top dnevni gubitak. Nebi me cudile cijene ispod 350 vrlo brzo bez obzira sto su i dalje visoki profiti. Dok se veliki igraci ne pocnu vracati nece ovo u zeleno. A oni dolaze brzo i neocekivano. Ako nisi unutra zakasnis.
Veliki igrači se gotovo sam siguran već polagano pozicioniraju. Ova godina je za fondove i individualce bila dosta uspješna, treba dio potencijalnog novog uspjeha ostaviti za dogodine. A cijena ko cijena, treba pratiti dugoročnije trendove i sa dijelom tko želi kratkoročno spekulirati, ako se baš ne dogodi da sideways traje mjesecima.
Predlaže jer 60% od ostvarene dobiti društvo koje je u većinskom drzavnom vlasništvu mora uplatiti u drzavni proracun. Ne odnosi se na banke i slične regulirane biznise.
Pandemijska godina je učinila svoje. Oni samo izvršavaju svoju obvezu prema odluci Vlade RH.
plan je kao i sa krašom
Mislim da nema nikakve šanse. Meni se čini da su to neke šire igre u koje mi nismo upućeni. Mislim da Pivci moraju politici vratiti dug koji je nastao time da im je omogućeno da ispod cijene i suparničke ponude preuzmu Kraš. Hrvatsko raščišćavanje računa i podjela interesnih sfera.
Od sljedeće godine izgleda da kreće još jedna nova turistička priča na domaćoj burzi. Za širu publiku i spektar ulagača.
ako pažljivo pročitate post ranije od kol.jasko, za nas male investitore ne bi trebalo biti nekih promjena odnosno skdd više neće raditi namiru nego te poslove prebacuje na ccp... razlika je u tome, kao što piše, "neispunjenja obveze drugog ulagatelja čije se pozicije vode na Zajedničkom klijentu, te mogućnost da kolateral ulagatelja može biti iskorišten za pokrivanje pozicija drugih ulagatelja na istom Zajedničkom klijentu investicijskog društva." što bi moglo značiti uvođenje short i/ili trgovanja sa polugom ali samo nagađam...vjerujem da će već u ponedjeljak brokeraji malo pojasniti što ta novina znači za nas
Nema to veze sa shortom nega baš time što piše. Teoretski je moguće da druga ugovorna strana/broker ne ispuni obvezu (odnosno klijent unutar brokerske kuće) i onda se sa njegova računa odnsono računa brokerske kuće i njezina jamstvenog kapitala naplaćuje ta obveza odnosno isporuka. Al sustav SKDD-a je toliko posložen i namiruje papire više puta na dan da bi se odmah upalio red alert da nešto ne funkcionira odnonso da je član u defaultu. Tada se pokreće procedura koja za brokere može biti neugodna, sjetimo se Prve generacije, Ceufina itd.
Za prosječnog kupca/prodavatelja na ZSE u suštini se ništa ne mijenja. On, ionako nije bio svjestan pozadinskih poslova i procedura potrebnih da on dobije svoje novce ili dionice (ovisno na kojoj je strani transakcije bio). Ali, kao i prije, brokerske kuće integrirane u banke, povezane s njima ili osiguranjima ili jačim investicijskim društvima sigurno će ulijevati više povjerenja i propisanog kapitala (pogotovo ako zagusti) nego neki one man band ili brokerska kuća koja nema više kapitala od potrebnog/propisanog ili koja nije član neke veće financijske grupacije.
taj rast će biti stvaran tek i ako na zse vidimo dnevne promete od barem 50 ak mil kuna te rast indexa prema razini 3000 bodova inače sve su samo priče ,održivost zelena tranzicija,...,šta pratiktički znači da velika većina građana to neće ni osjetit ili vrlo malo. Pola novca će otić u vreću bez dna zvanom država i sa njima povezanim " gospodarstvenicima"
Na ZSE ćeš (opet) vidjeti te promete kad se firme odluče, ili budu prisiljene, izaći na burzu. Mi imamo firme koje imaju promet od sto milijuna eura godišnje, a koje su doo. Nemaju ni volje ni potrebe izlaziti na burzu i pokazivati (prljavi) veš.
Trenutno na burzi imaš 10 normalnih firmi, ostali su tamo jer valjda ni ne znaju da mogu napraviti delisting...
Griješite, ostali su jer žele biti na burzi. Više ih ni ne treba. Tako je i u susjednoj Sloveniji. Kada bi cijela jugoistočne Europq odnosno sve države na tom prostoru imale 5-20 takvih firmi po državi, mogla bi se oformili jedna dobra lokalna Burza.
Meni se čini da se tu sprema neka akcija sa dugovima obzirom da je neki dan koliko sam primijetio objavljen poziv za skupštinu imatelja obveznica.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/IGH/COI-IGH-3c7ce5860df560451613a366bab17a68.pdf
Za one koji ne znaju, da budu informirani. Anti Vlahoviću je tada prijetilo preuzimanje Adrisa od strane jedne financijske grupacije koja je već kupovala na HR tržištu. Jednu manju banku, neke medije Itd. I koja je željela sa grupom nezadovoljnih dioničara preuzeti Adris, postaviti novi NO i Upravu. Zato je Ante Vlahović kupovao isključivo redovne dionice da stekne udjel od 25% i na taj način sebi otvori put za aktivnu obranu odnosno zapriječi preuzimateljima mogućnost da steknu kvalificirani udjel odnosno odvrati ih od namjere da se uopće upuste u to. Ante je oko sebe istodobno okupio ekipu dioničara privrženih njemu i podijelio im foteljice i članstvo u NO vladajućeg i ovisnih društava.
Nije Antu zanimala zarada na trezorskim dionicama nego stjecanje i učvršćivanje kontrole nad Adrisom. Stjecanje trezorskih dionica i njihova podjela uglavnom ima marginalan utjecaj na cijenu dionice Adrisa. Kao i većina ostalih izdanja na domaćoj burzi i Adris odnosno njegova burzovna cijena, su žrtve najviše slabe likvidnosti i nezainteresiranosti stanovništva za ulaganjem u lokalne dionice. Koji su sve točno razlozi za takav njihov odnos prema domaćem tržištu kapitala predmet je šire rasprave i uglavnom svima nama poznatih događaja i činjenica iz bliže ili dalje prošlosti.
I još nešto, otkup i prodaja dionica su imali namjenu za prodaju radnicima i menadžerima i svatko je od njih mogao kupovati dionice, ali svi nisu imali isti utjecaj ni interes za to, a ni raspoloživa financijska sredstva, ni dostupnost kredita. Pa je jasno iz gore napisanog zašto je Ante Vlahović kupio veliku većinu ponuđenih trezorskih dionica.
Display MorePoštovani
Možete malo pojasniti nego kešom u kupovinu.
Zar ne bi bilo bolje da Adris malo prozbori koji su mu planovi s tim dionicama
Adris ovako koristi dionice koje kupuje, iskreno mislim da ovo nije fer.
QuoteU rovinjskoj Adris grupi menadžeri imaju presudnu ulogu u vlasničkoj strukturi. Uprava na čelu s Antom Vlahovićem protekle je godine povećavala svoje vlasničke pakete kroz program otkupa dionica u koji su, uz menadžment, uključeni i radnici kompanije.
Najvećim pojedinačni dioničar Ante Vlahović lani je po povoljnim uvjetima otkupio 121.130 redovnih dionica u vrijednosti od 72 milijuna kuna, povećavši svoj vlasnički udjel na 14,1 posto. U otkupu dionica sudjelovao je i član Uprave Tomislav Popović koji je stekao 1.204 dionice vrijedne 716 tisuća kuna.
Ma dajte molim vas prenijeli ste gotovo 5 godina star članak. Ante Vlahović je sebi dodijelio dionice ali ih je i platio novcem odnsono kreditom koji je za tu namjenu podigao. To je bila izvanredna okolnost, a ne pravilo. Zna se zašto ih je on tada kupovao.
Ne žestite se. To je samo komentar na vaše pogrešne pretpostavke bez provjere. Dajte si ubuduće truda i bolje se informirajte.
Vjerujem da će takav pristup poboljšati povrat od ulaganja. Lokalno i šire. Samo toliko.
Display MoreMirovinac još nije vratilo kupovni nalog na 13,20kn na JDRN...stvarno su istraumatizirani
Cijeli prošli tjedan BTCI raste, a TPNG još jeftinija...
Pročitao ja post i mislim si pa kakve veze ima rast BTC-a (Bitcoin) sa TPNG, a BTC još i pada u zadnje vrijeme .
Znam da ste mislim na BCTI, ali ste zamijenili slova . Onda sam skužio da je i TPNG-u pala cijena u petak,
kao i većini drugih dionica na zse (jer dolazi omikron varijanta Korone, mislim da ne idu po redu u grčkom alfabetu),
a cijele ove godine je u rangu od cca 39 - 44kn, uz uglavnom mali promet i uz par povremenih bljeskova prometa tj.
wash tradinga, za one koje žele znati više radi se o pretakanju dionica između više povezanih skrbničkih računa...
mislim da je problem što sam već predugo na ovoj maloj barici zse i što sam previše novca ostavio u skdd-u prateći
knjige dioničara... trebaju doći neki novi klinci od kojih će se dalje izvlačiti lova...a nikako da dođu..
Omikron je 15. slovo grčkog alfabeta.
Mislim da bi mnogo više postigli ulažući da radite pravovremene i ispravne pretpostavke. I da svakako provjerite tvrdnje koje javno iznosite. Ne košta ništa, a daje na vjerodostojnosti.
Nije tema, al niti ovo što vi pišete nema veze sa temom. Vi sigurno niste ogledni primjer uspješnog ulaganja na lokalnoj burzi kako sami priznajete, no to ne znači da pojedinci “koji dolaze” ili su već prisutni neće biti uspješniji od vas.
Display Morema što brijete vi tu, od kuda znate što je banka trebala...čitali ste uvjete predmetnog margin kredita iz 2005., bili ste ikada u margin callu
ja sam 2007. imao margin u pobi i imao call kada mi je lkpc propala sa 5 i nešto na 2800 i ko jučer se sjećam što mi je bankarica tada rekla-to su vaši novci, vi odlučujete!
margin call ne znači odmah automatsku rasprodaju, to je kredit kao i svi ostali krediti i ima svoju proceduru a dionice su tek instrument osiguranja i ako klijent nije dao nalog, banka nije niti smjela prodavati automatizmom dok se ne postignu ugovorni preduvijeti za ikakvu akciju!
također, 2005. su se nalozi zadavali telefonom
a o ovome puhariću ne bi trošio riječi, taj cijeli život lovi u mutnome, to je običan hoštapler, polusvijet, taj lik je angažirao pr agenciju da izvrši javni pritisak a ne bi se čudio ni da je kupio presudu i da je sve ovo neka kvarna konbinacija i od prvoga plačenoga oglasa u indexu je, bar meni, jasno da tu nešto ne štima
Kolega, ja sam govorio o načelima i pravomoćno dobivenom sudskom postupku te dobivenoj ovršnoj ispravi, a vi se vraćate na meritum koji je već pravomoćno presuđen, ma da ne znate ništa o postupku, osim onog što je objavljenou novinama kao PR jedne ili druge strane..... ma nema smisla dalje raspravljati...
Dok god bude ovakvih dolje članaka država neće funkcionirati....ali ovi u EU SVE to prate i dobili smo packu zbog donjeg slučaja kojeg su naši htjeli zataškati, a koliko desetaka milijuna je utajeno?!....a znam da je i Dlkv mučki otet i obezvrijeđen dioničarima poput vas i mene na prevaru, vjerojatno
uz blagoslov nekog političara i sudsku postupa za poništenje odluka GS još traje, ali nema veze... svi smo navikli da nam nešto otimaju, a kada se netko pobuni, poput ovog kockara Puharića, svi odmah skoče da šta taj bulazni... idem dalje i nemojte sve ovo shvaćati preosobno, samo iznosim svoje razmišljanje....pozdrav svima.
Ok, banka još nije iscrpila sve pravne mogućnosti, kad ih iscrpi i ako izgubi do kraja slučaj, iplatit će tužitelju sredstva. Do isplate to nije završen slučaj i tužitelj nema mogućnost naplate sa žiro-računa banke. To što tužitelj plasira u javnost ne mora u potpunosti odgovarati istini niti biti u potpunosti vjerodostojno.
Display MoreMali čovjek? Kockar koji je kladio na market uzevši margin, koji tjera spor od najmanje 12 milijuna kuna u HPB. I koji se više od desetljeća tužaka i vjerojatno namješta prijevaru kojom bi se uz pomoć poštenog "sudskog aparata" naplatio gotovo tri puta više. Mali čovjek sa malim interesima i malom agendom. I velikim apetitom da mrkne lovu.
Da on ima provedivu ovršnu ispravu, davno bi se naplatio.
Tvrdite nešto (potkupljivanje sudaca od strane kockara) bez ikakvih dokaza, a bez obzira na sve i poznavajući banke
u Hrv i njihovu 'poštenost', opet štitite interes banke u odnosu na kolegu kojeg je ta ista banka oštetila, bez obzira imao
10 tisuća, 10 milijuna i 10 stotina milijuna kuna. Stvar je u nepoštenoj praksi koje u Hrv banke provode već desetljećima,
a što se tiče ovršne isprave, koliko sam shvatio on ju je dobio dobivenom pravomoćnom presudom, ali banka koristi sve
raspoložive resurse, kako bi odgodila ili ukinula tu presudu, a vjerojatno ima angažiran jedan ili više vanjskih odvjetničkih
ureda, uz vjerojatno bar 50 pravnika koje ima zaposlene na stalno u samoj banci.
Protiv jednog jedinog kockara, pa jel to pošteno, ajde recite?! Pa svi koji ulože kunu u zse ili bilo koji poduzetnički pothvat u
Hrv su okorjeli kockari, a većina ih se podvijenog repa vrati nazad u dijasporu odakle su došli ili uspješno ulaže vani, nakon
što su ga tu opelješili do koske.
Navedenog kockara ne poznajem i prvi put sam čuo prije mjesec dva u novinama, ali njegovu kćer Laru Puharić sam znao viđati
po knjigama dioničara i nisam imao pojma tko je to,a samo sam vidio njene slike koje su objavili u novinama.
Ne tvrdim nego iznosim vjerojatnu mogućnost.
Ja sam dioničar banke i želim da uprava još čvršće štiti kapital i interese banke, a time i mene kao dioničara.
Po meni je kockar u pravu. Potpisao je ovršnu ispravu, upao je u margin call i banka je morala prodati dionice. To što je on moljakao nije smjelo utjecati na procjenu banke. Doduše problem je bilo i prodati jer tko se sjeća tih vremena odmah na otvaranju je bila negativna blokada onda u 12h još jedna i nije se baš niti moglo prodati...
Sami ste napisali i naveći problem. Trebalo je tada moći prodati.
Meni se čini da presuda protiv banke nema sve kriterije pravomoćnosti. Poslovna banka ima otvoren račun kod središnje banke. Da je presuda pravomoćna i izvršna HNB bi dopustio naplatu s tog računa odnosno naložio bi banci isplatu ili bi je ovršio sukladno izrijeku presude.
Zato se tužitelj pokušava naplatiti sa druge imovine banke stavljanjem plombe na nekretnine i udjele, što je zapravo samo oblik pritiska da ga se isplati. Očito ne uspjeva u tome i time zapravo postaje gubitnik u cijelom slučaju. Nije nemoguće da je cijeli slučaj insceniran od ljudi iznutra i izvana ne bi li se ovršila banka i kasnije podijelio plijen. Međutim, vremenom se situacija u banci i oko nje promijenila i tužitelj je shvatio da od isplate neće biti ništa. Zato medijski istupa i radi pritisak. Pitanje je da li je to dobar ili poguban pristup.
Meni je zanimljivo kako ste svi ili većina na strani banke, a ne na strani malog čovjeka, kojem je banka, po njegovoj tvrdnji izgubila desetke milijuna kuna nepravodobnom reakcijom i prodajom dionica u slomu tržišta 2009. godine, pa imam osjećaj da ste svi bankari i zastupate njezine interese, a ne mali dioničari kojima se to isto može desiti ili se već desilo na Agrokoru ili drugdje. Za banku je taj iznos beznačajan, jer ima milijardu aktive i 20 milijuna kuna koji su već rezervirani za ovu ovrhu i koji su za tu banku kao da slona ubode komarac, ali bez obzira na to, banka se bori da ne isplati tu naknadu, kako ne bi i drugi mali dioničari ili obespravljeni krenuli istim putem, a čovjek već ima pravomoćnu preusudu i ovršnu ispravu. Poslije se svi onda žalimo kako nema pravne države i kako sudstvo ne funkcionira, a sve na kraju polazi od ljudi koji podržavaju takvo ponašanje Golijata, a to je u ovom slučaju banka prema Davidu, tj. kolegi manjem ili većem špekulantu/ulagaču/dioničaru koji je tužio banku i dobio pravomoćnu presudu. Što je najbolje ne radi se o bilo kojoj banci, već o državnoj banci iz koje su se izvukle stotine milijuna kuna za političare i njihove potrebe u zadnjih 15 godina za vrijeme Protege itd. ali otom potom.
Mali čovjek? Kockar koji je kladio na market uzevši margin, koji tjera spor od najmanje 12 milijuna kuna u HPB. I koji se više od desetljeća tužaka i vjerojatno namješta prijevaru kojom bi se uz pomoć poštenog "sudskog aparata" naplatio gotovo tri puta više. Mali čovjek sa malim interesima i malom agendom. I velikim apetitom da mrkne lovu.
Da on ima provedivu ovršnu ispravu, davno bi se naplatio.