Ne znam što ne prodaju sve, nego si ostavljaju to malo.
Posts by boca
-
-
https://hrturizam.hr/valamar-obiljezio-70-godina-poslovanja
Bar jos 70 godina
Koliko tih "uloženih više od milijardu eura" vrijedi danas?
-
A ima li tu i moment po kojoj prosječnoj cijeni su vrijednosni papiri stečeni? Kako će se obračunati porez kada ih on bude prodao?
Pošto sam loše zdravstveno ne mogu se s tim baviti!
Od 2024.g:
Dohodak od kapitalne dobiti – računanje razdoblja od dvije godine
- Izjednačava se početak računanja roka od 2 godine u svim slučajevima otuđenja financijske imovine
- Slučajevi:
naknadno otuđenje financijske imovine koja je stečena otuđenjem između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji, drugih članova uže obitelji, razvedenih bračnih drugova i ako je otuđenje u neposrednoj svezi s razvodom braka i/ili otuđenjem koje je u neposrednoj svezi s nasljeđivanjem
- danom stjecanja financijske imovine smatra se dan nabave od strane pravnog prednika
- ne više dan prvotnog stjecanja kada je primijenjeno izuzeće od oporezivanja
- jednako kao u slučaju otuđenja 6nancijske imovine stečene darovanjem -
Znači hotel radi cijelu godinu i pun je (vjerojatno) 70% vremena, to već poboljšava sliku.
Pitanje je kolika je prosječna cijena sobe kroz godinu. -
To ništa ne govori.
Evo ja ću baciti računicu, a vi dajte svoju.
Recimo da je soba 300€ noć i da su u sezoni puni 4 mjeseca (120 dana) puta 120 soba = 4 320 000 €
Recimo da je EBITDA 50%(!), to je 2 160 000.
34 milijuna podijeljeno sa 2.16 = 15.74.
A to je samo uloženo, ne uključuje cijenu hotela. I mislim da mi je računica više optimistična, ali možda griješim, ne znam taj dio zimskog turizma (cijene i popunjenost).
Uvijek su to u Austriji nekakvi poslovi sa povezanim osobama pa mi je to uvijek malo sumnjivo, da ne bude preplaćeno.
-
Mogu oni platiti, ali trebaju li? Kakav je povrat na toliki ulog?
-
Ako je točna brojka od 34 milijuna € uloženih, to je baš puno za 120 soba.
-
Guglajte koja je bila cijena u IPO-u i stavite. Ne vjerujem da će vas broker tražiti papire, a i od IPO-a je prošlo puno više od 2 godine pa i ako osoba prodaje nema poreza koji bi se računao.
-
Adris se, po meni, gleda na jedan od dva (ili oba) načina.
1. Suma dijelova (novac+turizam+osiguranje+riba) - nekakav diskont na holding.
2. Dividend discount model, ako se nastavi rast dividende.To je nekakav naš blue chip, vjerujem da će biti dobro.
-
Zadržana dobit je knjigovodstveni podatak i nije isto što i novac na računu. Što se dividende bez poreza tiče iskorišteno je već mnogo godina i bliži se kraj tome.
P/E Adrisa je uvijek najbolji poslije Q3 jer je jako sezonska kompanija, isti treba gledati nakon cijele godine. U Q4 jako često iskažu gubitak.Istina, ali što to sve nije knjigovodstveni podatak?
Malo se razumijem u knjigovodstvo, ali ako na mom brokerskom računu imam određena sredstva, računam to kao imovinu, pa ih hitno trebam prodati, naravno, cijena može biti i malo niža, ali liči na to na mogući pad od tridesetak posto samo tako u kratkom vremenskom roku? U odnosu na zadržanu dobit?
Nije vam to tako.
To vam je kao da ste imali milijun € dobiti na burzi kroz x godina, a na brokerskom racunu imate 50 000€. Jedno je vasa dobit kroz godine, drugo je sto je od te dobiti ostalo u novcu. -
Pa sta nije samo upis u fini? Znaci upises, dobijes papir i uplatis XY prek9 naloga u banci… zasto bi bila ikakva naknada u fini osim za nalog u banci? Jedino da donese kes u finu ☺️
Da, možda je i tako. Zbunjujuće je u tekstu članka.
-
Valjda je max naknada 9.95€ ili je ovo nešto drugo?
-
Zato ja 90% dionica odregistriram kod brokera i stoji samo na SKDD pa ako baš trebam prodati registriram opet. Ne vjerujem ja njima da će sve biti ok, s obzirom da svi odgovaramo solidarno.
nije mi ovo jasno ? sto bi zo znacilo tocno ' ?
Ne sjećam se detalja, ali prije godinu, dvije (ili tako nešto) potpisivali smo novi ugovor sa brokerom i birali smo tip računa. Bila je opcija nekakav kolektivni (besplatan) ili odvojeni (mislim 20k kn mjesečno ili godišnje). Naravno, ovaj drugi je namijenjen samo Institucionalnim, malima se to ne isplati. Tada sam ih zvao (Agram brokere) i rekli su mi da mi svi solidarno odgovaramo ako se neki klijent ne može naplatiti (nisam siguran koja bi to točno situacija bila s obzirom da ne možeš niti kupiti dionice bez novaca). Rekli su mi da se to nije nikada dogodilo i vjerojatno neće, ali meni nije teško odregistrirati dionice s obzirom da nisam trader tako da ja to napravim pa mirno spavam.
-
Custodial risk
"Brokerage SWEEP your account and sell the cash collectively overnight into the REPO market. If that night the entity they had lent it to defaults, you have lost your money and get in line because the corrupt New York counts will declare you are an UNSECURED creditor. Good luck.!
https://www.armstrongeconomics.com/armstrongecono…king-of-assets/
Ufff!
Kod nas se registriraju na naše ime kod SKDD-a, ako sam ja dobro shvatio.
Doduše, ako ih mogu registrirat, što ih sprječava i da ih odregistriraju?ovo ti je upravo opisan skupni račun na brokeraju na kojemu je, vjerojatno, 99% malih ulagača.
i navedeno nije problem dok god se brokeraji međusobno previše ne zaigraju.
recimo, da kod nas ima short-a, e to bi već bilo veselo.
vidiš kako je manjak tehnologije nekad i dobar
Zato ja 90% dionica odregistriram kod brokera i stoji samo na SKDD pa ako baš trebam prodati registriram opet. Ne vjerujem ja njima da će sve biti ok, s obzirom da svi odgovaramo solidarno.
-
Jel zna netko koliko su naknade u fini?
Jer ako se velike to može pojesti kamatu
Kažu do 10000 €, bez naknade...
Da, i mene zanima kolika je naknada za iznose iznad 10k €.
-
nekretnine nisu revalorizirane, već se vode po cijenama otprije 20-30 godina(?).
Ovo je provjerena tvrdnja temeljem neke činjenične informacije ili samo Vaša pretpostavka tj. slobodna procjena?
Kako ste došli do ovako dugog vremenskog perioda? I ako je to točno, zašto u Valamaru u tako dugačkom razdoblju nisu pokrenuli revalorizaciju?
Zašto je Umag tako uspješan?
Vidi se iz bilance. Ne bih rekao da sve te nekretnine vrijede 550 milijuna €.
Period sam bubnuo, nemam pojma točno, nije mi bitno.
Ako bi napravili revalorizaciju onda bi prvo morali platiti veliki porez na dobit. A drugo, ako bi se uveo porez na nekrenine onda bi i taj porez vjerojatno bio veći za revalorizirane nekretnine. -
Vjerojatno nema smisla kod RIVP gledati omjer duga i kapitala kada nekretnine nisu revalorizirane, već se vode po cijenama otprije 20-30 godina(?).
Kada bi se nekretnine revalorizirale kapital bi bio x puta veći.
-
Gledajući povijesno kroz razdoblja recesije u Hrvatskoj, uvijek je turizam spašavao glavu ostatka države... a kako recesija dolazi, gledam cijeli portfelj prebaciti u turizam. Jer svi silni KODEIji, SPANovi itd. ovise o situaciji u gospodarstvu i investicijama države/tvrtki, a u narednom periodu u tom segmentu investicije se ne očekuju - niti isplate - po kamatnim stopama na kredite od 6-8% (EURIBOR već na 4%).
A što uzeti u turizmu, osim PLAG koji imam, a da nije zaduženo i ne ovisi o kreditima (i kamatnim stopama) kao RIVP itd.?
RIVP nema problema sa kreditima i kamatnim stopama (možete to i sami provjeriti):
"Ukupan kreditni portfelj (100%) čine dugoročni krediti s ugovorenom fiksnom
kamatnom stopom, odnosno krediti štićeni derivativnim instrumentima (IRS) u svrhu
zaštite od kamatnog rizika."Osim toga, RIVP može ponovno dio obaveza prebaciti na HIMR, kao što je to napravio (mislim) prošle godine kada je prebacio dug i neka zemljišta u dokapitalizaciji sa mirovinskim fondom.
Tu i je glavna prednost RIVP, jer im je cilj biti asset light, dakle otključati vrijednost prebacivanjem nekretnina. Ne vidim koja turistička tvrtka još ima tih nekih triggera koji bi trebali otključati vrijednost (tek je počeo ponovni otkup dionica, uprava ako se dobro sjećam će biti nagrađena za rast cijene dionice...).
Gomilanje gotovine i ne uzimanje duga ne mora biti prednost. Tvrka ne ulaže i ne raste, neke valuacije su lošije (npr. probajte poduplati TK u EV/EBITDA tvrtke koja ima više duga i koja ima više gotovine pa ćete vidjeti koliko se valuacija dosta razlikuje.
Svatko ulaže u što hoće, ja sam osobno kupio puno dionica RIVP u zadnjih mjesec dana i razmišljam još uzeti i sigurno ću ako padne ispod 4€. Smatram to na neki način investicijom i u nekretnine (najbolje u HR). -
110€ za jednu noć što ste vidjeli ne znači ništa. Ne znamo (?) koliko je godišnji prosjek i popunjenost.
Hotel je vjerojatno otvoren cijelu godinu i ako uzmemo i tu cijenu kao prosječnu, možemo dobiti da je 8 mil € niska valuacija.
Možda ga se PLAG riješava samo jer nije u Istri. Mislim da izgradnja hotela 4* košta puno više, ali moguće je i da ovaj hotel ne zarađuje nešto.
-
Dobra prodaja... 8+ milijuna EUR.
Kad su ih preuzeli 2012. prihodi tog hotela bili su 21 m kuna i gubitak gotovo 5m kn. Izvor o pripajanju iz 2012. ispod.
Super! Ovo je gradski hotel, neturistički (?) orjentiran, što znači niže cijene soba i cjenovnu borbu s konkurencijom prema tržištu poslovnjaka, gdje se s cijenama ne može ići u nebo (korisnici uglavnom korporativno propisuju prihvatljive cijene troška sobe na poslovnim putovanjima...). Cijena noćenja danas na sutra je 118 EUR s doručkom. Izvrsna prodaja!
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Volio bih znati više informacija o ovoj transakciji. Je li uključuje neki dug? Treba li nekakvu veliku obnovu? Iako nije na obali, nalazi se u centru Rijeke, blizu luke, cijena od manje od 70k€ po sobi mi djeluje malo za hotel 4*.