1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. KressoM

Posts by KressoM

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• KressoM
    • March 11, 2020 at 2:41 PM
    Quote from Barikb

pojavilo se trolanje i lažne informacije na jednom forumu.

radi se o informaciji da RBA fond prodaje dionice.

Zašto je to uopće važna informacija? Uostalom, tu informaciju nije problem provjeriti, a i zbilja mislite da ta objava na forumu ikako utječe na trgovanje navedenom dionicom?

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• KressoM
    • March 11, 2020 at 12:32 PM
    Quote from Rocky

Mršić nedavno kupovao sada prodaje. Saponija proizvodi sapune i ostalo neophodno za higijenu i prevenciju protiv virusa

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ko kaže da prodaje?

• Prvo ulaganje u dionice

• KressoM
    • March 6, 2020 at 11:52 AM
    Quote from Gorki

Dobar dan,

ovo je moj prvi post na forumu i zanimalo bi me gdje mogu napraviti prvo ulaganje u dionice, znaci ne zanima me dionica nego broker ili banka?

Posljednjih 6 mjeseci sam ucio o dionicama, obveznicama, fondovima, binarnim opcijama, ETF i ostalo. Prilikama, rizicima, postavljanju ciljeva, upravljanju osobnim financijama, razvoj karijere i sada bih napravio svoju prvu uplatu.

Prema preporuci Coursera seminara Stocks & Bonds (https://www.coursera.org/learn/bonds-and-stocks) i malo mog istrazivanja, najisplatljivije je ulagati u:

1) Osnivanje ili kupnju male firme, preuzimanje upravljanjom

https://hbr.org/2008/02/the-founders-dilemma

https://www.lider.media/konferencije/k…-kovcegu-130247

2) Kupnja i prodaja, iznajmljivanje nekretnina

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ne/2061152.aspx

3) Dionice, obveznice fondove.

Dugo sam već protiv toga da kupujem nekretninu i da štedim u nekretninama jer sam se nekada bavio turizmom, za kupnju male firme nemam kapital, ali i da imam vjerovatno mi je njeni vlasnik nebi tako-lako prepustio, pa su mi preostale dionice.

Za sada imam 2 opcije:

Mnoge banke nude ulaganje u fondove. U Hrvatskoj postoji 66 fondova, preuzeo sam na računalo tablicu s imenima fondova i izracunao sam srednju vrijednost rasta za sve fondove nakon 1 godine i 3 godine, izabrao sam one iznadprosjecne i dobio sam njih 12 s povratom 18-20% nakon 3 godine. Po modelu uplate zapravo bih 10% svoje plaće stavljao u ovaj fond svaki mjesec i tako 15 godina. Ako u fond uplaćujem 1000 kn mjesecno 15 godina uz prosjecni povrat od 9%, ukupno cu uloziti 182,000 kn ali ce stanje na racunu biti 430,000 kn (formulu sam nasao na internetu kao compunding money). Tako mogu otici do svog osobnog bankara u banci i napraviti ovo.

Druga mogućnost su binarne opcije gdje postoji mnogo stranica na internetu poput IronFX koji omogucavaju pocetak trgovine nakon 10 minuta. Nakon sto sam pokušao s demo accauntom prvo sam dobio 200 usd, pa sam izgubio, pa izgubio, pa izgubio, pa dobio malo. Nakon citavog dana ispred racunala zavrsio sam u plusu 50 usd. Nakon sto sam citao po internetu o binarnim opcijama uvidio sam da je to losa ideja jer su neki u hrvatskoj izgubili na ovaj nacin po 20,000 - 30,000 eur-a pa su podigli tuzbe za prevaru. Mozda bolje receno ovo je kockanje gdje vecina gubi novac.

Sad me zanima kako bih mogao uloziti u pojedinacnu firmu? Na primjer AD Plastika, pošto sam iz Splita mogao bih otići do njihove portirnice i pitati ih gdje kupiti paket dionica; vjerovatno bi me gospodin blijedo pogledao i pozvao zaštitare :D

Display More

Odličan početak, Gorki, svaka čast!

O "našim" fondovima još jednom razmisli jer većinu ulažu u obveznice i to ove naše klimave države, tako da to nažalost i nisu baš dionički fondovi. Što se tiče indeksnog (OTP indeksni?) i naša burza je nažalost jadna i u taj naš jadni indeks ulaze svakojake opskurne tvrtke silom prilika i nagrđuju sliku indeksa. Ono što se može na našoj burzi je izabrati nekoliko vrhunskih tvrtki (a moguće i povoljnih njihovih dionica, to trebaš sam proučiti) i napraviti svoj mali "indeks", odnosno diverzificirani portfelj. Barem ja tako radim i za sad sam ekstra zadovoljan. Tebe ne nagovaram na to, samo te potičem da o tome razmisliš.

Ono što mene također odbija od "naših" fondova su gledanja njihovih promašenih ulaganja kao i sprega sa katastrofalnom politikom. I još kad vidim kakvih sve ljudi ima...ne dam takvim ljudima ni 10 svojih kuna. Mislijm da svatko ima bar zrnce mozga da može sa svojom imovinom bolje od njih raspolagati. Također, za to nije potrebno nešto previše vremena.

Najveći "savjet" koji imam je da se kloniš kockanja, špekuliranja, trejdanja, gatanja (tehničkih analiza) i da promišljaš di bi stvarno uložio svoj novac kao menađer. Također "kloni se" foruma i forumskih znalaca. Oni koji sve znaju, a u biti mjesečno gube grozne novce.

Na našoj burzi ima baš finih prilika i zanimljvih tvrtki, a za početak treba odabrati brokera i krenuti, prvo čim konzervativnije, a onda lagano proučavanjem i iskustvom otkrivati skrivene i neskrivene prilike. Najvažnije je ulagati u ono što vrijedi više nego što košta i ulagati dugoročno (20+ godina, idelano vječno). Što se tiče brokera. ja osobno sam na AgramBrokerima i oni su još uvijek najjeftinija opcija kod nas. Vrlo je jednostavno, s njima sklopiš ugovor o brokerskim uslugama i dalje sve radiš preko interneta. Kako uplate, tako i zadavanje naloga. Ja zadovoljan.

Eto, to su moja razmišljanja, a nisu nikako savjeti niti nagovori na bilo kakvu akciju osim one moždane...poziv na razmišljanje i promišljanje.... Sretno!

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• KressoM
    • February 28, 2020 at 11:23 AM
    Quote from upupup
    Quote from BudFox

Predlazem kolegu @Neo vec drugi put u Hall of Fame jer covjek je bas sve pogodio

Volim se ne slagati sa kolegom Neo.................... ali kad čovjek predvidi i to se ostvari moram se složiti.

Podržavam prijedlog. :thumbup::thumbup:

Živi kao da ti je svaki dan posljednji i....jednog ćeš dana biti u pravu. Tako i "kolega". Promijeni mišljenje "16 puta" u jednom danu i normalno da je svaki dan bar jednom u pravu. On nije ništa drugo nego za jedan običan "ignore".

• Prijedlozi za forum

• KressoM
    • February 27, 2020 at 4:12 PM

Može li se napraviti da se neki postovi "OZNAČE", tj. stave u favorite, da ih je kasnije lakše naći.

• Reklama za dionice

• KressoM
    • February 27, 2020 at 1:58 PM
    Quote from HCMAA

jel mi netko može objasniti kakvi su to prodavači koji mora nasilu prodati 500 komada po 6,90....da bi 10 minuta nakon toga mogao dobiti 7,00

Quote from arkturxx
    Quote from trial

A ti baš nikak da vidiš da su dionice, a ne dijonice. Aleluja.

Vi ste kolega očito mlad, pa se ne sijećate reklame za IPO HT-a iz 2007., by Robert Knjaz. Da je negdje nađete i pogledate ne bi ispravljali. Točno je onako napisano kako je i Knjaz zvao vrijednosnice dok je podučavao široke narodne mase koje su hrlile u IPO ... :D

Premjestiti u KAFANU ovu raspravu!

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• KressoM
    • February 27, 2020 at 1:07 PM

Maistra:

Amortizacija: 77.199.970

Ostali poslovni rashodi: 71.980.840

POREZ NA DOBIT: 29.059.047

Pogledati u revizorskom što su pojedine stavke (npr. bilješke 8, 11, 20).

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• KressoM
    • February 27, 2020 at 12:40 PM
    Quote from komot

Za mene razočarenje. Očekivao sam više, ne kužim od kud natuku toliki gubitak u zadnjem kvartalu.

Maistra, IV. kvartal, Gubitak razdoblja: -211.636.859

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• KressoM
    • February 26, 2020 at 2:53 PM
    Quote from noviulagac

mora se priznati da su lesinari na Agrokoru odigrali sjajno.

Pa dobit ce sve za sitne novce.

I jos k tome ekipa sretna jer su spasili nesto.

Strahota

Što je to SVE što će dobiti? Hrpu dugova koje prvo treba vratiti (makar i sami sebi, al i to su uložili)...

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• KressoM
    • February 26, 2020 at 2:46 PM

Ako se ne varam, slučaj Agrokor: od ukupno 124 milijuna kuna dobili smo 29 milijuna. To je oko 23%. Knjižili smo gubitak ukupno 95 milijuna kuna. I to je završena priča.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• KressoM
    • February 26, 2020 at 2:38 PM

U prošlom izvještaju pod "KRATKOTRAJNA FINANCIJSKA IMOVINA" stajalo je

67,329,417 kn pod "Ulaganja u vrijednosne papire". U ovom izvještaju tamo stoji 0. To su prodali za 29 milijuna kuna i od tuda gubitak od 38,5 milijuna kuna.

Prodali su sa diskontom od 60-ak %. Očito da su procjenili da je to isplativo. Po meni, svakako odlično, Agrokor priča završena, uprihodili smo od toga 29 milijuna kuna i sad krećemo dalje. Prvo prodaja Maraske, a onda ostalo. Nova uprava očito vrijedno radi.

P.S. Ja cijelo vrijeme stojim kod činjenice da je slučaj Agrokor odlična stvar jer su se stvari počele čistiti. Inače bi se samo dublje zakopavali. Očito je to bilo nezdravo poslovanje i super da se to dogodilo, a šteta da se nije i prije.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• KressoM
    • February 26, 2020 at 1:18 PM
    Quote from barbosa

sada se bukira a ne u 5 mj. i ako viroza nastavi u 4. mj., sezona će biti loša... imaćemo kumulativnu popunjenost 15.07-15.-08. predsezona ništa a posezona slabo...očekujem pad do 30%, i u popunjenosti i nešto više u potrošnji, prvi indikator će biti plitvice sad za 01.05....

za istru se već sada može poprilično sigurno prognozirati pad...

Pa ljudi neće unaprijed bukirati, pa kad krenu bukirat kad se situacija smiri, potražnja će biti veća jer ljudi više neće ni znati za ovaj virus i posljedično cijene će biti veće.

Naravno, kao i svake godine slušati ćemo o propasti sezone, a onda na jesen sve po starom. Čekamo nove "ratove" i nove "viruse"...

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• KressoM
    • February 24, 2020 at 1:52 PM
    Quote from Lulu1
    Quote from KressoM

Ako iz ovoga ovi "tehničari" ne nauče nešto, onda neće nikad. Ko mala djeca gledaju uzorke i crtaju po grafu, uvjeravajući se da to nešto znači. Jedino što mogu s tim je pogubiti pare. Presmješno. :thumbdown:Al nek se vesele i nek se igraju ako ih to zabavlja. Vjerujem da će bar neko skužiti da to gledanje u kristalnu kuglu nema nikakvog smisla i da svi ti tehničari ispadaju smješne neznalice bilo kome ko pogleda to malo relano sa strane...

I zato je moj prijedlog da se to svakako izdvoji u posebnu temu, a da se tu ne objavljuju te dječje crtkarije....

A ti mu ga dodješ kao znalac, pa si ovo sve znao i predvidio iz literature bez slikica. Pa mogao iz iz humanih razloga reći ljudi moji sad ce potop. Ili si tako sebičan da se samo ti bogatiš. Prema tom šuti i ne javljaj se.

Naravno da nisam predvidio. Meni ovo nije važno. Kao što se nisu predvidjele ni neke druge puno veće krize pa ih je value investiranje nadišlo. One uopće nisu važne. Oni koji se zavaravaju tehničkom analizom ovakve stvari sasjeku...

P.S. Na to tvoje "šuti i ne javljaj se" ti mogu samo reći "_________ i _________", al onda bi dobio zabranu, pa neću. .I.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• KressoM
    • February 24, 2020 at 1:13 PM
    Quote from calypso
    Quote from gta1

Imaš i na 6,25.taj je najbrutalniji

Ajd vi Nostradamusi sad lijepo recite - po tehnickoj analizi, gdje ovo ide? :)

Ako iz ovoga ovi "tehničari" ne nauče nešto, onda neće nikad. Ko mala djeca gledaju uzorke i crtaju po grafu, uvjeravajući se da to nešto znači. Jedino što mogu s tim je pogubiti pare. Presmješno. :thumbdown:Al nek se vesele i nek se igraju ako ih to zabavlja. Vjerujem da će bar neko skužiti da to gledanje u kristalnu kuglu nema nikakvog smisla i da svi ti tehničari ispadaju smješne neznalice bilo kome ko pogleda to malo relano sa strane...

I zato je moj prijedlog da se to svakako izdvoji u posebnu temu, a da se tu ne objavljuju te dječje crtkarije....

• Brokeri i brokerske naknade

• KressoM
    • February 21, 2020 at 10:31 AM
    Quote from ico8888
    Quote from KressoM

Treba biti JAAAKO oprezan s takvim stvarima...

Na sto nas tocno zelite upozoriti?

Da treba paziti kad se s parama radi, da treba vidit koji su uvjeti usluge. A kad se ulaze treba paziti ulazemo li u ono sto mislimo da ulazemo ili pak kupujemo nesto sto nema pokrića, gdje onda rizici mogu biti visestruki...

• KressoM
    • February 20, 2020 at 4:31 PM

Treba biti JAAAKO oprezan s takvim stvarima...

• KressoM
    • February 20, 2020 at 1:04 PM
    Quote from propalica
    Quote from KressoM

kupnjom neke dionice preko Revoluta, postaješ li ti zbilja vlasnik te dionice, ili samo Revolut daje da se virtualno njima trguje?

Nisam siguran da sam dobro shvatio ali stavio sam realne pare, kupio dionicu, držao neko vrijeme, dobio dividendu, prodao dionicu, povukao novce i potrošio.

Mislio sam na to jesi li stvarni vlasnik, npr. kad kupiš dionicu preko brokerske kuće u Hrvatskoj, ti si stvarni vlasnik dionice. Vodiš se u knjizi dioničara i SKDD-u. Kod ovih američkih dionica gdje je tržište ogromno, a na Revolutu se recimo radi o malim ciframa u odnosu na tržišne kapitailzacije i dnevni promet na svjetskim burzama. Stoga, Revolut može tebi ponuditi dionicu , uzeti novac, a da Revolut zapravo ne kupi tu dionicu nego novac zadrži za sebe. Tebi isplati Revolut dividendu, a kad prodaš opet ti Revolut da novce. Pojednostavljeno, Revolut napravi svoju malu internu "virtualnu" burzu. Ti nikad ne znaš imaš li dionicu ili nemaš. Ja kad kupim preko brokerske kuće u Hrvatskoj, ja znam da je moj nalog poklopio nečiji prodajni nalog i ja sam stvarni vlasnik te dionice (to se vidi u knjizi dioničara i SKDD-u).

• KressoM
    • February 20, 2020 at 12:47 PM
    Quote from LadyM

Ovo je super stvar.

Revolut kartica- najpovoljnija,ne samo za domaće nego i za kupnju američkih dionica (bas sam procitala da su poč. siječnja povećali ponudu dionica na amer. burzama).

Zar se mogu kupovati domaće dionice s Revolutom? Ja ne vidim tu mogućnost. Također, zna li netko, kupnjom neke dionice preko Revoluta, postaješ li ti zbilja vlasnik te dionice, ili samo Revolut daje da se virtualno njima trguje?

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• KressoM
    • February 19, 2020 at 11:34 AM

J.bate, sve puno kockara.... Ovi što su unutra, gaće im se tresu, ovi što nisu unutra panično prate jer se boje da će propustiti zaradu, a drugi će zaraditi. Svaki post prepun straha, pohlepe i potencijalne zavisti. A u biti ste svi j.beni kockari, isti ko oni u Casinu što tuku po onim jadnim automatima i baš znaju da će sad taj aparat dati.

Koje j.bene teorije vi imate i rasprave od promjene cijene 3.75% i prometa od 0,6 milijuna kuna! Niko od vas nema izračun koliko bi Optima mogla vrijediti, pa da u to još uvrsti dug koji se ima prema HT-u, pa još ukoliko je cijena manja, da uvrsti i to da će kupac morati dati obvezujuću ponudu po tromjesečnom prosjeku koji može biti i veći od realne cijene. Sve to potencijalni kupac mora uzeti u obzir.

Da je itko od vas pokušao naći po kojim se multiplama prodaju takve kompanije pa usporedio to sa ovom "vašom" dionicom, pa uzeo u obzir dug, dobio bi bar neki broj za koji bi se mogao uhvatiti i iščekivati koliko je točan bio, znao bi da ne može omašit puno. Ovako, samo punite gaće svaki dan, i vi koji ste unutra, i vi koje svrbi vani. Sasvim je svejedno kako ćete proći na Optimi, zaradili-izgubili, već ćete to nadoknaditi na nekoj drugoj "optimi"....

P.S. Nemam niti sam ikada imao dionice OPTE, niti sam ikad napravio izračun vrijednosti ove dionice. Samo komentiram vaše "filozofiranje", a moje pisanje nije poziv ni na kupnju ni na prodaju, već samo da vrijeme koje potrošite na smišljanje ovih veleumnih postova, potrošite na pokušaj izračuna par matematičkih operacija.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt