1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Brunos

Posts by Brunos

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Brunos
    • January 24, 2024 at 10:31 AM
    Quote from tenchi0110

Još nisam vidio ovako veliki nalog na prodaji na ovoj dionici...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Da bilo bi zanimljivo saznati tko prodaje- izvjesno nije mali ulagac a velikih koji prodaju nema tako puno. Taj nalog ce vjerojatno ograniciti cijenu do izvjestaja ali mislim da ce u slucaju odlicnog izvjestaja kakvog vjerujem svi prizeljkujemo i taj nalog biti brzo pojeden i cijena otici preko 1100. Ali strpimo se jos malo.

Quote from kovach

Nemojmo zaboraviti da je Končar D&ST za FI2022 iskoristio poticajna sredstva za održivi SET-UP kako bi platio porez na "ekstra profit" i redovni porez (ne u cijelosti poreza), tako da za prošlu godinu imao veliku dobit nakon poreza. Ako se dobro sjećam nisu iskoristili sva poticajna sredstva u iznosu cca 5mil kuna odnosno oko 700k€ što mogu iskoristiti ove godine.

Bez obzira na "presedan" prošle godine ja ove godine očekujem neto dobit nakon oporezivanja u iznosu između 45milion€ i 55M€.

I ja sam vrlo slicnih ocekivanja dakle 50milja plus minus 10%. Ovaj plus 10% ocekujem jer kao sto smo vec elaborirali iz kvartala u kvartal rastu i nema vise sezonalnosti pa ne vidim zasto ne. A minus 10% zato jer uvijek postoji mogucnost da se dio prihoda zamakne u iduci kvartal ili mjesec. U svakom slucaju 40milja bi mi bilo ispod ocekivanja iako je to i dalje fantastican rezultat i i dalje opravdava 1000€ cijenu. Ali mi smo BRZOrastuca kompanija pa ne vidim neki razlog zasto bi se u zadnjem kvartalu usporili.

• Brunos
    • January 9, 2024 at 11:24 AM
    Quote from D_artagnan

Ali koliko su tu i dalje mali prometi i količine dionica na kupnji/prodaji, nemoš ni ući ni izaći ozbiljnije

ma ne samo ovdje, nego na svim dionicama

Svakako je tesko uci ozbiljnije sto god pod time covjek misli, osim kada ne nastupe povremene rasprodaje fondova kada isto ima prostora za uloziti 100k€ dnevno ili slicno sto svakako nije malo za golemu vecinu zse ulagaca. Ali da je tesko izaci ne bih se slozio i vec sam o tome pisao post pa da se ne ponavljam samo podatak da je i danas po tko zna koji put u zadnjih 6 mjeseci prodano 60ak dionica po apsolutnoj ATH cijeni. A uvidom u knjigu dionicara relativno je malo imaoca vise stotina komada. Dakle nije nikakav problem izaci iz ove dionice malim ulagacima u zadnjih barem 12mjeseci samo se problem vratiti. A jasno je da ovo nikad po prometu nece biti na razini PODR ili ZABAe.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Brunos
    • January 9, 2024 at 9:40 AM

KODT opet razvaljuje!!

• Brunos
    • January 9, 2024 at 9:39 AM

I danas novi ATH u roku od par minuta +6%! Jeee go Koncar go! Najradije bi si kupio mali tranformator kao namjestaj u kuci za uspomenu na ovu dionicu ako ju prodam jednog dana!

• Brunos
    • January 8, 2024 at 5:27 PM

Ludnica ova tisucica je prije ocekivanja ja sam mislio da cemo trebati cekati GFI da probijemo 1000€ a kad ono KODT vec u prvih 8 dana godine uvjerljivo pomeo konkurenciju na ZSE i dramaticno nadmasio CROBEX! Ja se nadam da ce ovi rezultati privuci dodatne ulagace jer ostatak godine bi trebao biti u slicnom tonu kao i prosla po meni. Meni je postalo preskupo dokupljivati ali da nemam nijednu u portfelju sigurno bih kupio 10ak komada. Ovako ne isplati mi se dokupljivati jer mi ove postojece naprosto ostvaruju takav prinos da nema smisla dokup i jako sam sretan da sam ojacao poziciju jos u prvoj polovici prosle godine. Cestitke svima jer svi koji na danasnji dan imaju KODT u vlasnistvu su zaradili sto je rijetkost sa ostalim dionicama sa puno uspona i padova!

• Brunos
    • January 6, 2024 at 10:11 AM

Mislim da je pravo vrijeme za recikliranje i podjetnik na nasu nedavnu anketu.... uskoro ce 31.1. pa cemo vidjeti koliko je ljudi ispravno projiciralo... za sada tek petina ispitanika..

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Kolike prinose ostvarujemo

• Brunos
    • December 31, 2023 at 1:18 PM

Prema dosadasnjim odgovorima ankete vidimo da je vecina ostvarila do 40.000€ rasta portfelja, a nesto preko cetvrtine cak vise od 100.000€. Ukratko mislim da je ovo bila jedna od boljih godina na ZSE i nadajmo se da ce idica biti jos bolja!

• Kolike prinose ostvarujemo

• Brunos
    • December 30, 2023 at 4:56 PM

Evo da malo strukturiramo vase odgovore....:)8)

• Brunos
    • December 23, 2023 at 7:41 AM

Stigao je i zadnji Koncarevac u godini na:

Mediji - kategorija: Končarevac | Končar

Nema puno o KODT osim da nastavljaju dugogodisnju prisutnost u UAE sto je odlicno! Takoder je i potvrda kvalitete s obzirom na vise desetljeca iskustva s kupcem. Zelim usput svima na forumu cestit Bozic i uspjesnu Novu godinu uz financijsku zelju da KODT probije 1000 do pocetka q2/2024!

• Brunos
    • December 22, 2023 at 10:37 AM

Na koju foru je HPB dionica s najvecim porastom?

Nagrade Zagrebačke burze 2023

Koliko vidim vrijednost dionice se udvostrucila a imamo primjer KODT gdje se vrijednost utrostrucila! Zba li netko?

• Brunos
    • December 7, 2023 at 10:34 AM

Pa ja nebi to gledao tako crno jer svake godine na ZSE inamo nekoliko odlicnih izdanja samo treba pogoditi pravu dionicu. Nekada je to bio KRAS, pa SAPN, pa ZABA, pa PODR pa sad nedavno KODT. Sve odreda kompanije koje su imale odlicno poslovanje i zdrave fundamente pa se vrijednosti otkljucala. I na svima se dalo super zaraditi.

A od ostalih izdanja kompanija sa velikom likvidnoscu ne mogu se ocekivati znacajni skokovi. Dionice s manjom likvidnoscu su vise stvar srece i tradea ali na ovima koje sam nabrojao samo je trebalo kupiti i cekati - skolski primjeri investiranja. Cak i da niste nijednu prodali do sada niste jos nista pogrijesili. A za trejdere je ZSE preplitka burza.

• Brunos
    • November 20, 2023 at 2:13 PM

Da se samo 10% ovog iznosa prelilo na burzu bilo bi super

Građani razgrabili državne trezorce, evo koliko je potrošeno na njih
    Do danas u 11 sati kada je praktički zaključen, više od 37 tisuća građana sudjelovalo je u upisu trezorskih zapisa i do sada je uplaćeno 935 milijuna eura, ali…
    www.tportal.hr

• Brunos
    • November 18, 2023 at 9:30 AM
    Quote from Lynx

Lijepo - malo dakle vertikalne integracije, dobro dođe, kao što kažu, povećava konkurentske prednosti!

Naše stalno širenje kapaciteta će time biti malo dodatno podržano/olakšano, kad se ima punu kontrolu nad jednom od ključnih komponenti u lancu dobave, pozitivno i za bruto maržu (jer to je profitabilna firma, nije da nam dostavljaju robu ispod cijene).

To je jedan primjer reinvestiranja. Ono što želimo. Lijepo se zarađuje, i zarade se velikim dijelom (ono što ne ide u dividende) reinvestira kako bi se i dalje raslo i još bolje zarađivalo po jedinici prodaje.

Quote from Roki

točnije 24 mil *0,51, ali ne treba zanemariti da su i do sada imali 16% vlasništva koje se konsolidiralo u izvješćima. Ali ok, ovo će i dalje imati fini utjecaj na FI. Jedino ostaje pitanje koliko je to sve plaćeno.

Ne funkcionira konsolidacija na taj način. Kad su imali manje od 50 % nisu konsolidirali tu firmu (nismo vidjeli na prihodima ništa od njihovih prihoda, vidjeli smo samo u financijskim prihodima dividende koje od njih dobijemo, i u dodacima tamo još detalja).

Sad kad se prešlo 50 % konsolidira se, a to znači da se svi prihodi (100 %, tj. manje ovisno koliko od njih kupujemo, postoji ta eliminacija međusobnih transkacija) vide u našim konsolidiranim (slično kao što KOEI iako vlasnik 53 % uključi cijele naše prihode).

Ta razlika od 49 % će se vidjeti prije svega jasno dolje na liniji dobiti gdje postoji stavka za dobit koja pripada manjinskim interesima, tako da naša finalna dobiti imateljima kapitala matice (Končar D&ST) će uključivati samo naših 51 %.

Display More

To bi se onda trebalo i negativno reflektirati na EBITDA marzu u konsolidiranom? Jer koliko vidim ta firma ostvaruje marzu ispod 10% a KODT je na iznad 15%

• Brunos
    • November 8, 2023 at 8:54 PM
    Quote from Lynx

Jednostavno rečeno Parica , kompanija/dionica tako dobra da ljudi ne mogu povjerovati da je to moguće, u Hrvatskoj barem (pa čak i mi dioničari ponekad ne možemo vjerovati, ovo što kažeš da prodaš pred izvješće pa opet kupiš), pa što god da napišemo realno i iskreno, oni manji upućeni (većina) će biti skeptični, gledati nas kao neke one Tesla-kult-dioničare, ili obične drukere.

No povijest poslovanja, razvoja firme, i konačno ukupnog dioničkog povrata, kroz zadnjih 15-20 godina govori sama za sebe. Nije to stvar vjerovanja ili ne vjerovanja nego čitanja brojeva crno na bijelo.

Ovo je zaista impresivan graf. I povrh toga na danasnji dan je ako letimicno pogledamo graf volumena ostvaren i najveci dnevni promet na prakticki ATH cijeni KODT2. Znaci tko god je zelio izaci iz pozicije sa ogromnim profitom mogao je to ciniti zadnjih par dana. Dakle likvidnost u 2023. definitivno nadmasuje sve prethodne godine i to uvjerljivo.

• Brunos
    • November 7, 2023 at 3:18 PM
    Quote from Lynx

Složio bih se sa calypso da ovdje ne trebamo toliko pričati o cijenama!

Ali koliko razumijem Brunos je svježiji investitor, pa ga ove nagle cjenovne promjene poprilično uzbuđuju! :) To je normalno, ali s vremenom se treba naučiti ne previše uzbuđivati, shvatiti da kretanja cijena ne možemo predvidjeti i previše se uzbuđivati oko njih nema smisla.

Ne može to skoro nikad biti niti onako kako bih ja "htio" (stalno jednakih 20-30 % godišnje, neki idealni "linear compounder"), nego će to ovako ponekad povuće malo jače, pa će ponekad biti par flat godina kao što je već i bilo ovdje, pa će opet povući itd.. Stvar je da ne možemo unaprijed pogoditi kad će biti koja faza.

Bitno je da u dugom roku u prosijeku to ide pravim smijerom i pravim intenzitetom, prateći razvoj poslovanja koje daje vrijednost. Zato se više treba fokusirati na poslovanje kao takvo, a cijene će već odraditi svoje, prije ili kasnije, linearnije ili ovako uz neke jače skokove "otključvavanja vrijednosti".

Lynx slazem se sa vasim odmjerenim komentarom kao i u vecini slucajeva, samo ne mogu se sloziti da kao vlasnici dionica ne trebamo pricati o cijeni ili ju nastojati predvidjeti. Do iduceg kvartalnog izvjestaja je jos 3mjeseca o cemu da onda pisemo ako necemo o porastu cijene i trgovinama? O projekcijama rasta poslovanja, profita, marze itd. smo vec puno pisali pa kazu neki kolege da se druka stalno. Uzmimo u obzir i da nisu svi na forumu toliko dugo prisutni da znaju svaki post o KODT i vjerojatno ih zanimaju takve kratkorocnije prognoze cijene i ocekivanja.

• Brunos
    • November 7, 2023 at 3:03 PM
    Quote from calypso
    Quote from Brunos

nedavni prodavatelji na 675€?

Da, spavam mirno, uzeo sam svojih 135% u 6 mjeseci kada su se svi uskokodakali oko Koncara i otisao dalje. Citam te vec mjesecima i nevjerojatno je koliko drukas.

KODT (obje verzije) su nategnuta pracka, overbought ko kuca veliki, mali se igraju, prometi su mizerni, sa 100.000EUR mozes napravit rusvaj na obje strane. Bid i ask su suplji ko ementaler. Probaj izac sa nekom ozbiljnijom kolicinom pa mi reci do kud si spustio cijenu. Zaboravljas da je ovo ZSE, izrazito nelikvidna burza.

Dragi kolega lijepo da ste se javili i drago mi je da ste ostvarili svoj ocekivani profit. Kao i na svakoj dionici i na ovoj ce vrijeme pokazati tko druka a tko pise cinjenice. Citao sam i ja pratio mnoge i nacitao se svakakvih drukanja bez osnova od JDPL, ATPL, i mnogih drugih. Svima njima bilo je zajednicko prognoziranje rasta uz uvijet da npr. porastu vozarine, poraste globalna cijena secera, smanji se cijena plina, ili netko ne manipulira cijenom a bez realnih tehnickih pokazatelja osim povremenih peakova u max 1 godini ili par kvartala. Pa nikad nisam nikome napisao da je druker. I koje vam je znacenje drukeraja od mog pisanja nije mi bas jasno. Pokazite mi jedan moj post o kojem sam pisao na temi KODT a da se nije ostvario bilo po pitanju cijene dionice ili prognoze rasta? Dapace jos su nadmaseni. Za sto to ja onda drukam? Pa ovo je forum za razmjenu misljenja i cinjenica a ne vrijedanje.

Kad vec spominjete navodne ozbiljne kolicine jeste li ikada analizirali kolicine koje imaju pojedini mali dionicari i o kojim to velikim kolicinama govorite? Govorite o mizernim prometima a doslovno sam nedavno napisao post o znacajnom porastu prometa sa tocnom analizom i dao prosjek trgovanja. Pa pogledajte graf na zse pa je jasno da se bez brige moze izaci sa 50-100komada prakticki u dan maksimalno 2 bez ikakvog rusenja cijene.

Pa naravno da prometi nisu usporedivi sa bluechip dugogodisnjim pozicijama na zse ali koliko to ima malih dionicara sa 1000+ komada koji bi eventualno mogli srusiti cijenu jer kao izlaze van? Da vam pomognem manje od 15 na svakom od KODTa ne uzimajuci u obzir fondove.

I apsolutni nije tocno da se ovdje mali igraju dapace porast cijene do 730 je bio iskljucivo na krilima velikih a ne malih.

• Brunos
    • November 7, 2023 at 2:09 PM
    Quote from kristofer

Ukoliko dobit u 4.kvartalu bude rasla po stopama iz prethodnih kvartala ove godine u tom slučaju samo na temelju tog rezultata možemo očekivati rast od 20-30 % na ovu današnju cijenu. Pri tome treba uzeti u obzir da ćemo vrlo vjerojatno u sljedećoj godini imati dvoznamenkasti rast profita. Za one dugoročne i dalje se do 2028 g. u ovom sektoru očekuje rast prihoda po stopi od 8 % godišnje s time da kodt od tog rasta uzima postotno znatno veći dio kolača.

Da budemo precizniji (ovo je bez ukljucenog 3.kvartala, a biti ce jos dominantnije u odnosu na industriju i nakon 4.kvartala)

• Brunos
    • November 7, 2023 at 1:52 PM
    Quote from abc1
    Quote from Brunos

.....

Spavate li mirno nedavni prodavatelji na 675€?

.....

Nikako ne takav način, kako znaš što i kako je netko tako odlučio?

Ma salim se pa zar niste jos upoznali moj stil pisanja?

• Brunos
    • November 7, 2023 at 12:49 PM

Fini preskok ili poskok cijene i danas doduse na nesto skromnijem prometu. Stvarno je pravi gust baciti pogled na portfelj kad imas KODT. :)

Nadam se da nece biti previse rasprodaje prema dolje jer sa ovom cijenom smo realno dosli na posteni forward PE s kojim smo vjerujem svi zadovoljni i ako fondovi ne krenu rasprodavati mozemo na ovim razinama docekati GFI i q12024

P.S.

Spavate li mirno nedavni prodavatelji na 675€?

• Brunos
    • November 6, 2023 at 12:58 PM
    Quote from Philidor
    Quote from Brunos

Hehe slatke su to brige za vlasnike ali ako znamo da je na burzi vecina u krivu dosadasnji rezultati ankete to i potvrduju jer je vec sad 40% u krivu sa tendencijom da to postane 65% ako probijemo i 850. Dakle i dalje vecina misli da ovo "ne moze vise puno rasti jer je vec toliko poraslo do sada" a prema danasnjem trgovanju vidimo da itekako moze. Naravno treba se cijena utvrditi i sa volumenima u zoni oko 800 ali slicna situacija je bila i na 700 gdje smo naprosto skokovito dosli na te razine od 700 i zadrzali se tamo 3-4mjeseca. Ja osobno sam u anketi glasao za 900+ pa me isto zanima da li ce tako biti. I slazem se sa Philidor nema ni pomisljanja o prodaji prije nego ne pocnu 4znamenkasti brojevi!

Ne slažem se da rezultati ankete imputiraju zaključke iz ovog posta.

Procjena rasta cijene u određenom kratkom vremenskom razdoblju (meni je to čista špekulacija) nema nikakve veze s mišljenjem hoće li to rasti i do daljnjih razina u narednom razdoblju. Primjerice, ima na drugom forumu jedna kolegica sa značajnom količinom ove dionice pa ako bi se odlučila za profit taking dijela pozicije u kojoj ima 50ak% portfelja, onda prodaja ne bi bila tako šuplja.

Tko kaže da nećemo "zaglaviti" na ovoj razini sve do tog 31.1. ili čak i pasti, cijena uvijek može u oba smjera.

Jasno je to i slazem se zato sam i napisao sa "tendencijom da postane". Nije mi namjera spekulirati ali ne desava se svaki da imamo ovakav proboj i za mene je to jako dobar znak. A anketa je s namjerom postavljena da je pitanje do 31.1. upravo da izbjegnemo kratkorocne oscilacije cijene.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt