Za mlade familije je bespredmetno pričat kako su samo "skupi gradovi" jer sve te lipe selendre koje jesu lipe i mirne, nemaju ništa ili premalo od infrastrukture tipa dječji vrtić jer se tamo živio drugi život a to je mater & baba domaćica koja nema ni K od karijere i koja živi samo za fimiliju. Da ne pričam od pedijatru, specijalističke pretrage to je već teški SF. Svijet se promjenio 200% jbga treba se puno dogodit da mladim familijama bude privlačno otić van urbanih centara zna se što je sve na raspolaganju kada si bliže oltaru. Moj kolega u firmi jedva našao osobu za čuvanje djeteta a nije baš daleko od Splita. Za ove cijene su bar 50% krivi stranci koji kupuju nemilo. I Porezna uprava koja NE kontrolira porijeklo novca.
stoji...komocija je svakako veća u velikim gradovima ali to i košta...sve ti je dostupnije ali i izloženije svakojakom situacijama pa tako i onim lošim koje u bitnome utječu na odrastanje i karakter djece i poslije mladih ljudi...
ali nikako ne stoji da su manje sredine slabije infrastrukturno opremljene, dapaće, mijesta u vrtićima gotovo u pravilu ima, isto po školama, domovi zdravlja sa osnovnom zdr.zaštitom kao i ostale zdr.soc. upravne ustanove su čak i bolje dostupne nego u gradovima ali npr. spec. pregledi se obavljaju u većim grad. sredinama pa i iz dalmacije i slavonije dolaze u zg. tako da ti ta komparacija baš i nije neki indikator inferiornosti manjih sredina.
gdje će tko živjeti i koje vrijednosti preferira je prije svega subjektivna stvar ali eto, ja sam odrastao u zg i stjecajem okolnosti završio u manjem mjestu u blizini zg. i shodno svojim iskustvima svakako dajem prednost manjim sredinama, pogotovo što se tiće kučnog odgoja i pristojnosti te sugeriram mladim obiteljima da razmisle jer je sve jednostavnije, bliže, dostupnije kao i "društvenije" a jedino što imam zamjerku manjim sredinama je da ne obiluju radnim mjestima više dodane vrijednosti ali i to se mijenja evidentnim doseljavanjem i pomlađivanjem strukture stanovništva po istima.