btw., uz dionice padaju i zlato, srebro i bitcoin.
na trzistu obveznica cirkus
btw., uz dionice padaju i zlato, srebro i bitcoin.
na trzistu obveznica cirkus
Hvalimo se da smo neslužbeni prvaci svijeta u borbi protiv koronavirusa a burza pala više od svih svjetskih. Nezabilježen paradoks. U Italiji se još uvijek trguje i to s minusom od "samo" 6%.
I onda nam još poneki vjerni sljedbenik velikog vođe pokušava objasniti kako to nema ama baš nikakve veze s gospodarstvom.
Analyze that! Kako to?
istina, jer se ovdje uz objektivni pad prihoda trebaju nadodati i svi moguci i nemoguci nameti da uhljeb-glasacka masinerija prodje u ovoj situaciji neokrznuta.
zaboravljate da su izbori za pola godine, a treba spasiti one vjerne birace koji na posredan i neposredan nacin ovise o drzavnoj potrosnji.
ovaj strah ce dodatno bit potenciran mogucim izborom Davora Bere Sandersa za kojeg se ocekuje da bude ekonomska stetocina u rangu Kosorice i Milanovica, ako ne i veca.
Pozdrav svima,
novi sam u svemu ovome pa bih cijenio savjet iskusnijih kolega.
S obzirom da imam nešto malo kapitala koji bih sada mogao uložiti. Dugoročno gledano, isplati li se sad pokupovati dionice kad su ovako jeftine ili bolje pričekati stabilizaciju tržišta (kad god to bilo) pa se onda uključiti u tradeanje dionica?
Hvala svima na savjetima i isprike ako je glupo pitanje.
moja preporuka Vam je da uvijek gledate fundamente (cash flow, zaduženost, ovisnost o izvanjskim utjecajima, konkurenciju na tržištu, usporedbu prema sličnim firmama u industriji, postoji li mogućnost preuzimanja firme od nekih drugih, vlasničku strukturu, itd.),
a što se tiče cijene potvrdu up trenda.
nažalost, ovdje smo kad tad prisliljeni trejdati jer naš dragi CROBEX nikad nema niti 2 god konstatnog rasta, pa na kraju uvijek završimo s plaćanjem poreza na kapitalnu dobit.
naravno, u ovoj sad situaciji bilo bi pametno pričekati dno, a kad će to bit to još nitko sa sigurnošću ne zna.
Zelite onemogucit ljudima da kupe kruh, mlijeko, lijekove.
A burek ste zaboravili?
Display MorePrenosim post Nenada Bakica:
Korona: Reakcija i pretjerana reakcija
Tržišta kapitala su najbolji unaprijedni procjenitelj perspektiva, u njima su sažeta očekivanja onih koji upravljaju tuđim i svojim novcem, dakle 'skin in the game' (dakle 'izjave' s ogromnom težinom, a ne isprazna trkeljanja), i ta očekivanja se ostvaruju ODMAH (i nikad ne vjerujte medijima koji kažu 'investitori rasprodaju naftu/dionice/zlato jer se uvijek radi o u stvari malim volumenima koji promjene ruke, a za svaku prodaju postoji jedna kupnja - promjena cijena je INFORMACIJA o procjeni perspektiva, a ne 'investitori rasprodaju/prekupljuju').
Međutim, i tržišta, upravo zbog naravi trenutne procjene, često reagiraju histerično-hiperaktivno. Tako je naša najveća turistička kompanija Valamar zbog korone u kratkom periodu izgubila na vrijednosti 1,5 milijardi kuna, toliko koliko bi bilo primjereno da idućih 12 mjeseci ima sve troškove kao prošlih 12 mjeseci, a ne prihoduje ni kune (bude zatvoren na 12 mjeseci, plaća sve plaće i za ljude koji neće raditi i proizvodi i posluži hranu za goste koji neće doći).
A jučer je objavio da će isplatiti dividendu od 1,20 kuna po dionici, odnosno prinos od oko 4% po sadašnjim cijenama.
NAFTA, hiperreakcija nekih novinara: pad cijena nafte nije ''problem za državni proračun', nego poticaj biznisima kako hi lakše prebrodili šok, ne otpustili ljude i slično.
Napomena: imam dionice Valamara
ovaj i njegove "deep value" investicije svaki danom sve više izgledaju kao gospodin Magma.
ljudi, pamet u glavu i sami procjenjujte, ovaj i slični su daleko od Buffeta
Display Morehttps://tradingeconomics.com/croatia/stock-market
Duboko zabrinuta
Virnula u povijest Crobexa
Grafu sa linka se dadu urediti postavke da pokaže sve godine za Crobex
Početak je bio davne 1998 godine, na 440 bodova
Nakon vrha 2008. dno u 02.2009. 1330 bodova
Ono što me najviše zaprepastilo je uzak raspon u kojem se indeks od onda kretao gore - dolje, od 2300 bodova do 1600 bodova. Koliko je Dow narastao, 400% ?
Ajme..........
Danas smo 1665 bodova, kao i u veljači 2016. Ode četverogodišnji prinos.
Ako se povijest ponavlja.......... moguće dno je na 1330 bodova. Ima još prostora za pad , koliko god nemoguće izgledalo.
Iznenadila nas je silina pada i brzina pada, pišu da to nije viđeno od 1991. godine.
Black Monday.
DJI je svoje ispucao.
S&P 500 može zaroniti još na oko 2660, a naš Crobi taman na pola od toga
a tek NASDAQ...
https://finance.yahoo.com/news/warren-bu…-184722934.html
I zrno utjehe.
Mada je W. Buffet kažu jedan od većih timera u povijesti marketa, samo se o tome rijetko piše
ne zna čovjek više šta da misli.
na tržištu obveznica je tek živi cirkus, nešto raste i pada po nekoliko stotina %, nitko tamo više ne ulaže radi kupona.
srebro, iako je odličan dezificijens i koristi se u novim industrijama, sada pada.
novac očito nije išao u zlato jer ne vidimo neki ludi skok tu.
jedino ako fondovi nisu shortali tržište, jer dionice su još jedino mjesto gdje se novac, kako tako, može dugoročno oploditi radi penzija.
https://www.investing.com/indices/indices-futures
čini se da ameri neće ostati u zelenom
unaprijed čestitke onima koji će danas istrgovati RIVP
tamo odakle im dolaze gosti Corona gori, a oni + 10%
ne da Donald da ekonomija rokne, barem ne prije izbora.
sad će FED upalit štampariju, srezat kamate, šta god treba.
njemu odgovara i slabi dolar, što se upravo sada događa, da okrene odnos uvoza i izvoza (mogli bi i naši nešto naučit iz ovoga).
https://twitter.com/realdonaldtrump
ni europska elita ne želi recesiju (btw., više im ni migranti nisu baš dobrodošli), jer će to dovest ultra desničare na vlast, pa će i ECB odgovorit na isti način.
a ni kinezi ne mogu u nedogled devalvirat yuan.
treba biti u cash-u i čekati, strpljen spašen.
nije problem ovo sada, već šta nema municije za izlazak iz neke iduće prave recesije (vidi šta se događa sa Japanom), e tad će bit papra, jer je dug na nikad većim razinama, a bit će još i veći (neotplativ, rekao bi Pernar) jer se konstantno treba ulagati u nove tehnologije, penzije, zdravstveni sustav, itd, nek se dignu kamate, raspad sistema.
ovo je samo globalna prehlada i novac se nema di oplodit nego u dionice, možda zlato, obveznice je brutalno izmelo danas
https://www.investing.com/rates-bonds/world-government-bonds
obrisalo pod sa fondaškim dionicama
Iako jeftina nafta bi trebala bit pozitivna za eu jer smo mi ovisni o uvozu nafte za razliku od amera, a i niza potrosnja na naftu djeluje na vecu potrosnju drugih stvari, mislim da bi s ovim mogla tpng profitirat najvise na nasoj burzi jer ce narast potraznja za skladistenjem ovako jeftine nafte, a ina najveci gubitnik ?
Najviše će profitirati oni koji imaju VLOC tankere, jer ako potraje ovakva situacija neko kraće vrijeme kupovat će se i fizički nafta i ukrcavati na tankere kako bi se popunila skladišta a potom i ti tankeri pretvorili u plutajuća skladišta. To se već i dogodilo u prošloj krizi.
Bilo bi zanimljivo doznati kako će reagirati "genijalci" u INA... bilo da ju kupuju sada (ovise o raspoloživim kapacitetima skladišta) bilo da ju kupuju terminskim ugovorima (ima tu dosta mogućnosti od hedginga, call-put opcija ali u svakom slučaju pred naftnim kompanijama poput INA je zlatna prilika). Nekako sam siguran će iduće izvješće biti banana...genijalci...
kad smo već kod terminskih ugovora, pad cijena nafte ide u prilog i kemijskoj industriji.
plastika, deterdženti, umjetna gnojiva, itd. koriste naftu kao sirovinu.
p.s. ja ne očekujem neki drastičan pad cijena goriva.
najvjerojatnije ćemo gledat klasičnu priču hrvatskog seljaka i cijena u dućanu (otkupna cijena sirovine pada, maloprodajna cijena baš i ne).
znači, marža +
ništa ja ne trolam... kupite Lider
zbrojite dobiveni novac od Fortenove i ovo što se vrti kao procjena za Marasku
taman da pokrije gubitke Agrokora (51 mil kn u '18. i još 38,5 mil kn kao gubitak na udjelu Fortenova)
ili držite da će dobiti više od 80 kn za dionicu MRSK? (to je cca 92 kn po dionici SAPN)
MRSK su dokapitalizirali po 70 kn
po Vašem ispada da je prodaja MRSK već uračunata u tržišnu cijenu SAPN
ništa, ja čekam na 200
Display MoreKolega Neo, kaj ste ono rekli....do koliko Crobex pada?
I dalje ostajem pri prognozi 1860. Iako precizno gledano niti 1810-1820 nije nemoguce.
Tu bi trebalo stati negdje.
Svejedno sutra ne ocekujte -5%, pad ce sutra usporiti. Kad stane,mozda kroz narednih 5 dana ocekujte ultra snazni rast.
Ulazimo u vrijeme jake volatilnosti.
I dalje mislim da ce dugorocno Crobex preko 2600. Al ovo sad je podval 2 i on mora biti brz.
čini se da je prognoza ipak točna.
evo, vidimo da je MGMA krenula prema bull marketu
jel ovo opet burza blokala?
Imao ulaz 290 izisao 286 i u cemu je problem?
Koliko vidim pametno sam napravio.
Tpng je zakon i tu guram cijenu..i vec u debelom plusu.
Glede Saponije ako se ne odbije od 276kn gledat cemo razine 200kn uskoro opet.
Sretno dionicarima! Nakon procitanog izvjesca nadalje ne mislim u Saponiju.
kolega, cijenim Vaše analize.
još uvijek čekamo bull run na CROBEX-u.
ništa, parkiram se na 200 da mi ne pobjegne kao i OPTE sa 2,5 na 1,5 kn
Dakle, ne samo da su počistili Agrokor nego su se uskladili i sa svim zahtjevima revizora i to je značajan korak naprijed u smislu transparentnosti i jasnijeg komuniciranja rezulatata prema javnosti. IMHO. Sad ćemo pričekati cijenu za Sapn i pokusati procijeniti efekte na RDiG i bilancu. Al nije da se ne radi u dobrome smjeru i da to može biit pozitivno za buduće vrednovanje i odnos kompanije prema javnosti i investitorima.
Inače, ako niste primjetili imenovali su i posebnu osobu za odnose s investitorima. Pretpostavljam da se planira uvrštenje na Službeno tržište (https://zse.hr/default.aspx?id=36771)
čini se da korekcija još nije gotova.
Europa i SAD još se crvene.
Buy the dip or don't buy the dip, that is the question.
DAX, majka naše trgovinske platforme se uredno vrti.
Čini se da su Bečanima i ostaloj družini prodali neku beta verziju
Display MoreKolega Neo, kaj ste ono rekli....do koliko Crobex pada?
I dalje ostajem pri prognozi 1860. Iako precizno gledano niti 1810-1820 nije nemoguce.
Tu bi trebalo stati negdje.
Svejedno sutra ne ocekujte -5%, pad ce sutra usporiti. Kad stane,mozda kroz narednih 5 dana ocekujte ultra snazni rast.
Ulazimo u vrijeme jake volatilnosti.
I dalje mislim da ce dugorocno Crobex preko 2600. Al ovo sad je podval 2 i on mora biti brz.
čekajte rasplet ili bolje rečeno "don't buy the dip"
to će već učiniti fondovi s našim budućim penzijama