1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • May 28, 2020 at 12:33 PM
    Quote from MickeyM
    Quote from laka_igra

Koliko vidim, cilj ova četiri veća naloga na kupnji, trebao bi biti da se netko drugi zaleti ispred njih i pokupi prvoga na prodaji, pa opet dižu, slične igre kao i na prodaji kad žele spustiti cijenu, gdje natrpaju puno većih naloga malo iznad pa se ekipa splaši i prodaje, znači trenutni level je up.... :)

Samo da uskoro ne dobiju poklopac:D

ovo smo zadnji put viđali kad su ulazili institucionalni investitori.

bilo bi dobro nabaviti knjigu zaključno sa petkom da vidimo je li osvanuo još koji skrbnički ili nešto slično.

al zanimljivo je da se ne brani fibo potpora na 5.84, već psihološka granica oko 6 kn.

zasad nema neke panike i udaranja po potpori (pretpostavljam da su trejderi iskočili ili čekaju napad na iduću razinu).

tehnički je trebalo doći do laganog hlađenja koje bi bilo prilika za dokup (osim ako ne dođe sutra ili idući tjedan), pa napad na iduću razinu, al možda netko ima neke druge planove.

vrijeme će pokazati.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • May 27, 2020 at 8:28 PM
    Quote from BSOD

st-brajo kako bi to spasilo vjerovnike?

Mislim da je oprost dugova, odnosno cijela ideja "deblokade blokiranih" totalno promašena politika pristupu pomoći dužnicima. Kao da se potiče neplaćanje kroz zakonodavni okvir. Dužnici su i sada u puno boljem položaju od vjerovnika (u svakom pogledu, procesno/pravnom) pogotovo. Ti koji su blokirani tako i tako ne pridonose potrošnji previše. A vjerovnicima je zbog količine blokiranih sa manjim

iznosima to ukupno veliki novac. Odnos vjerovnik - dužnik je dosta sličan odnosu poslodavca - radnika, u materijalnopravnom pogledu. Jako kompleksno pitanje.

"Dobiveni" novac od EU svakako treba upucati u infrastrukturu. Ajde i bez toga ide pruga Križevci - Botovo, što je par puta veće od pelješkog mosta.

ne mislim to kao oprost dugova nego kao uključivanje tih ljudi u legalnu ekonomiju na način da HNB, umjesto da brani tečaj, otkupi njihove dugove uz diskont od vjerovnika (što i "utjerivači dugova" rade) - CDO (collateral debt obligation).

i to prvenstveno mislim na dugotrajno blokirane koje tjeraš da rade na crno (kod nas je ta cifra oko 30% ekonomije), a nema nikakve realne šanse da se ikad od tih ljudi naplatiš.

ovo će postati doslovce sistemski problem, koji će trebati odrezati kao tumor, kad ljudi počnu ostajati bez posla, a cijene nekretnina padati.

na taj način vjerovnici odmah dobivaju cash, nema osobnih stečajeva i dugotrajnih sudskih procesa, da ne govorim o svoj sili stečajeva poslije propada silnih jdoo-ova.

ni da se svi pravnici s burze zaposle nema šanse da se to riješi u roku od godine dana max.

inače, nemojte misliti da branim neodgovorne dužnike, al u našem društvu Vas porezna presija, zdravstveni problem ili samo jedna loša poslovna odluka mogu iz dobitnika prebaciti u gubitnike.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • May 27, 2020 at 7:22 PM
    Quote from gta1

Ako će ušpricati u gospodarstvo, onda je to dobra vijest.

upravo to.

najbolje bi bilo u obnovu kompletne infrastrukture.

sve nam se raspada osim autocesta.

em se može radit vani (nikakvi virusi ne smetaju), em će dat posla svoj sili nezaposlenih.

Quote from propalica
    Quote from BudFox

Evo jedne dobre vijesti za Hrvatsku

Hrvatska može računati na 10 milijardi eura iz Fonda za pomoć. Od toga bi 7 milijardi bilo bespovratno.

https://euractiv.jutarnji.hr/aktualno/hrvat…ratno/10346593/

Ugrubo 1750 eur bespovratno po glavi stanovnika, radije bih te novce sam spalio nego ono što će se dogoditi s njima...

Quote from plavi05

Najpoštenije bi bilo da helikopter posjeti svakog građanina, pa da svatko za sebe preuzme novac i odgovornost, nego da politika odlučuje što će s novcima.

nikakvi helikopteri.

ovo bi samo dovelo do hiperinflacije.

osim ako bi s ovim novcima odblokirali blokirane, tj. suzbili sivu ekonomiju i iskorijenili rad crno.

na taj način bi spasili vjerovnike, uz uvjet da se taj oslobođeni novac opet mora dalje investirati u poslovanje.

• st-brajo
    • May 27, 2020 at 6:31 PM
    Quote from taxidriver
    Quote from Mrcash

ma nešto se očito zbiva zadnjih dana, cijena i prometu to sugeriraju, i sve mi se čini da smo pred ciljem.

Zbiva se apsolutno ništa novo zadnja dva mjeseca.

Uvijek ista priča, cijena raste par dana i odma je: "Aha! Evo ga! Sigurno netko nešto zna."

Mislim siguran sam da negdje netko nešto zna, ali to se neće reflektirati na cijeni sve dok i tržište ne sazna.

Čekat ćemo mi još.

bilo bi uputno nabaviti i neku frišku knjigu.

ako se otkrije da su nekome od zainteresiranih popustili živci i da je počeo kupovati na burzi, to bi bio gamechanger.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • May 27, 2020 at 6:02 PM

Optima - tjedni trend

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Optima - dnevni trend

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

pri analizi sam gledao Brandtove i Elderove indikatore.

po Brandtu, meni ovo izgleda kao cup and handle (na oba grafa), što je jak bullish potencijal.

međutim, dnevni trend nam ukazuje da dolazi do hlađenja prema kraju tjedna (danas imamo shooting star - koji nagoviješta down trend).

ali dugoročnije gledano, čini se da imamo i obrnuti head and shoulders (na dnevnom trendu), što je također jak bullish potencijal (čeka se break prema gore).

po Elderu, tjedni trend ide prema jakom buy signalu (MACD se uskoro okreće u zeleno, EMA 26 se okreće prema gore).

za najviše 3 tjedna imat ćemo jaki buy signal.

pametna kupovina nam sugerira branjenje potpore na fibo liniji 76.4, tj. na 5.84 kn ili malo iznad, tj. ne trčati za dionicom, da potencijalni odbijanac koji tehnički dolazi bude jači.

naravno, ovo je mišljenje ISKLJUČIVO prema tehničkim indikatorima, tj. da se nikakva informacija u navedenom vremenu ne objavi (objava pozitivne informacije ubrzava ovaj proces, a objava negativne kompletno sve mijenja).

prvi target je 6.48, a nakon toga se približavamo razinama prije s kojih smo pali 7.12, 7.52, 7.84, 8.16, 9.2, i više (10.24, 10.88, 11.92, 13.6)

potpore su 5.84, 5.44, 5.12, 4.8, 4.4, 3.76, 2.72.

gledao sam isključivo tjedne i dnevne periode, jer obojica ih sugeriraju kao najrelevantnije.

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 8:18 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from trgovac

Ako ADRIS , koji ima 6 milijardi u džepu , a vidi potenciju u ulaganje u OPTIMU , onda

će ADRIS kupiti OPTIMU .

Odakle ti da adris ima 6 miljardi u djepu, a to da je adris zainteresiran za optimu mi je iskreno prica za sf s moje tocke gledista

koliko god prica na prvu djeluje kao sf, kad se stvari malo bolje prouče dobije se puno drukčija slika.

ključna kockica u cijeloj priči je CROS.

činjenica je da osiguravajuće kuće doslovce plivaju u novcima, a većinom su kupovali nekretnine i dužničke vrijednosne papire.

obzirom da će cijene nekretnina padati kao i kamate na dužničke vrijednosne papire, Optimin dug je u ovoj priči jako privlačna stvar.

u svakom slučaju, Adris se zanimljivo ekipirao sa top telekom stručnjacima.

razumna pretpostavka je da su sa hotelom Marjan završili svoju ekspanziju prema turizmu i da, uz Cromaris i CROS žele još diverzificirati svoj portfelj.

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 3:35 PM

trenutno oko Adrisa imamo zanimljivu priču.

bivši šef HT-a i Adrisov čovjek od povjerenja je sad predsjednik uprave Croatia osiguranja, a bivši šef VIP-a, te A1 Austrije je sad postao član NO.

iskreno, nema mi baš neke logike pojačavati se sa ljudima sa top iskustvom u telekomima ako se ne misli napraviti neki ozbiljan iskorak u tom smislu.

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 3:15 PM
    Quote from accountant
    Quote from zlocesti

Ako neće nitko, ja ću morati dati punudu svima:)

Sa zadnjim trenutno raspoloživim novcem na računu skinula sam tisuću komada sa aska, netko će me od vas imati na duši:S

Stvarno, sjajne špekulacije, a nitko ne vadi novac iz džepa

No, zbog nekoga je promijenjen uvjet za javljanje na natječaj- iskustvu u području telekomunikacija- pa su sve mogućnosti otvorene

zločesta, pa kako onda spominju Adris, gdje to on ima iskustva u TK području?

taj uvjet je maknut iz natječaja.

kolega @Headhunter je imao informaciju da se na natječaj javio i Adris.

a onda je danas izišla ova informacija

https://zse.hr/userdocsimages…YpgQiv2GQ==.pdf

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 3:07 PM
    Quote from airfire

Stvarno idu u telekomunikomunikacijske vode, i koliko mi se cini doveli su pravog covjeka za to, biti ce ovo jako napeta utakmica sa odlicnom cijenom po nas male 😁

Quote from Moller

ništa vas ne kužim, zašto onda drugima prepuštate ovu jeftinoću do 6:)

kolega @Headhunter očito ima prave informacije.

a indikativno je i da se makla brana sa prve crte obrane oko 5.84.

ovdje smo se navikli i da se često prije nego se nešto relevantno objavi javi i growth protection team.

u svakom slučaju, indikativno je i zatišje kod trgovine zadnjih dana.

nigdje nije panika, neka se još malo probave informacije preko vikenda.

možda iziđe i još nešto.

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 2:56 PM
    Quote from Headhunter
    Quote from st-brajo

onda, ako sam Vas dobro shvatio, radi se o ponudi u rangu od 195 - ‭225‬ M Eura (Equity + 75 M Eura dug umanjen za kratkotrajnu imovinu)?

Da.

U tim gabaritima se cijeni firma, a to bi bilo 12-16 kn po dionici.

Ne isplati se razmišljati o tome i glavu razbijati, već sačekati još malo i podvući crtu.

ok. glavno da je to sad razjašnjeno.

o tome je pisao i kolega naim na starom forumu :thumbup:

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 2:48 PM
    Quote from Headhunter

Cijela firma ali bez odbijanja duga..

Quote from dionicar

a kad se odbije dug ? koliko po dionici u jednom koliko u drugom slucaju? bez odbijanja duga 12 kn / dionici?

onda, ako sam Vas dobro shvatio, radi se o ponudi u rangu od 195 - ‭225‬ M Eura (Equity + 75 M Eura dug umanjen za kratkotrajnu imovinu)?

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 2:34 PM
    Quote from Headhunter
    Quote from st-brajo

zanimljive stvari u Adrisu

imali li ovo neke veze @Headhunter sa Vašim informacijama da je Adris zainteresiran za Optimu?

A izgleda da se gadno kuha. Ja samo znam da je Adris predao ponudu, a koji je motiv iza toga nebih znao. Kad vidimo pojačanje u NO očito da se žele širiti i u TK smjeru.

a ona Vaša procjena od 120 - 150 M Eura, jel se odnosi samo na dio ZABA-e i HT-a ili na cijelu firmu?

• st-brajo
    • May 22, 2020 at 2:17 PM

zanimljive stvari u Adrisu

imali li ovo neke veze @Headhunter sa Vašim informacijama da je Adris zainteresiran za Optimu?

• SNBA (Slatinska Banka d.d.)

• st-brajo
    • May 21, 2020 at 3:15 PM
    Quote from calypso

OK, objavljeno je i tko je drugi kupac blok transakcije bio... 51.036 komada, 5.55% glasackih prava...

https://zse.hr/userdocsimages…721ccc0135c.pdf

https://www.dw.com/hr/bogatstvo-zahvaljujući-bogu-sreći-i-viktoru-orbanu/a-41123080

predsjednik NK Osijek.

on je glavni mađarski igrač ovdje i osoba od povjerenja.

https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=1…T_MBS:030133006

• INSP (INSPIRIO ZAIF d.d.)

• st-brajo
    • May 21, 2020 at 2:23 PM

https://www.poslovni.hr/trzista/slatin…b-banke-4233040

"Zapravo, u poslovnim krugovima tvrdi se da apetiti mađarske banke ne uključuju samo banku, već je dio investicijskog paketa koji je već neko vrijeme predmetom pregovora (bio) i sam Slavonski fond."

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • May 21, 2020 at 1:34 PM

bull market na HHLD, JDRN i LURA :/

• st-brajo
    • May 21, 2020 at 1:20 PM
    Quote from nimimada

Povodom trenutne situacije oko potencijala rasta cijene, pitam poznavaoce, kako to da je taj potencijal bio tako skriven da je godinama cijena bila oko 2 kune i niže. Kada se još laički pogleda odnos duga i kapitala ne čudi me da kupci ne lome na ovim cijenama. Kada ukalkuliramo i da je to hrvatsko tržište kapitala ljudi se boje povratka na kunu ili dvije gdje bi gubici bili golemi. Strah je tu prisutan.

ne morate nas ništa pitati.

uzmite knjigu dioničara i malo istražujte na internetu.

tamo sa preko 100.000 dionica ima dosta ljudi iz financijskog sektora koji su ovo kupovali baš oko 2 kn.

i dajte malo provrtite forum.

kolege su se stvarno potrudili da iskopaju sve moguće i nemoguće podatke vezano za evaluacije i slične transakcije u okruženju.

i na kraju donesite svoju odluku.

• st-brajo
    • May 21, 2020 at 12:36 PM
    Quote from calypso
    Quote from st-brajo

http://hr.n1info.com/Biznis/a510631…m-oporavku.html

"Komisija navodi da pouzdanost internetske povezanosti u Hrvatskoj izaziva zabrinutost. Kućanstva nemaju pristup brzom širokopojasnom internetu, posebice u ruralnim područjima, što predstavlja prepreku za rad i učenje na daljinu, posebice za studente, siromašnije obitelji i osobe s invaliditetom. Postoji rizik da te skupine stanovništva budu isključene iz naglog prijelaza u digitalno društvo."

Radi se dosta po pitanju sirenja opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima u zadnje vrijeme... Imas HT koji je u PGZ poprilicno jako krenuo sa planiranjem i izgradnjom opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima... A druga stvar je da je u PGZ pokrenut RUNE projekt kojim se spajaju ruralna podrucja na opticke mreze - https://www.ruralnetwork.eu/hr.html, to je neki projekt koji se radi zajedno sa Slovencima i financiran je od strane CEBF - https://www.cebfund.eu.

možda u PGZ.

al znam da optika nije dovedena ni u rubno područje Splita (Strožanac - mjesto na samoj granici Grada Splita i Općine Podstrana), a da ne spominjem okolicu Trogira ili Dalmatinsku zagoru.

govorimo o području oko 2. grada po veličini u RH i području od oko 500.000 ljudi (aglomeracija Trogir - Omiš).

tu je zadnje ulaganje HT-a bilo prije njegove privatizacije, a vidimo kako se A1 "satrao" da korisnike privuče sebi.

da ne spominjem potrebe radi turizma i slično.

bez jakog trećeg svi gubimo i tu se više nema šta ni dodati ni oduzeti.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • May 20, 2020 at 11:46 PM

danas sam na YouTube-u naišao na izvrstan clip Petera Brandta o tehničkoj analizi

Classical Charting Principles That Really Matter

njegovi principi su da se trend prvo određuje putem tjednog grafa, a potom putem dnevnog grafa (slično navodi i Elder)

obzirom da se radi o ljudima koje možemo smatrati trejderskim institucijama, molio bih kolege da ubuduće svoje projekcije kretanja cijene prikazuju na navedeni način.

unaprijed zahvaljujem

• Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

• st-brajo
    • May 20, 2020 at 11:24 PM

ovo mora da je neka šala

https://london-post.co.uk/best-countries…d_3I5cA4e5xyh8I

The truth is that not every country will be affected if a global recession occurs. Some countries are very fortified to withstand an economic crash. They have a lot of internal growth drivers with minimal affiliation with global markets. They will be the least affected. The best countries to invest in 2020 are these fortified countries.

Here’s the ranking of the 10 best countries to invest in 2020.

1. Croatia

Croatia is currently No.1 on the list of the best countries to invest in. The country’s growth is amazing because just last year, it was ranked 25 positions lower. The European country’s stable economy, coupled with her entrepreneurial and innovative population, has made foreign investors very optimistic about her progressive business environment. In the first quarter of 2019, Croatia had a whooping foreign direct investment of more than $389 million!

6. Italy

Italy is one of the top countries attracting investors in 2020. It has been on the list since 2002. This level of economical stability, its robust manufacturing sector, and the country’s stable political environment make it a good choice to invest in.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt