1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • January 6, 2021 at 10:10 PM
    Quote from KultLicnosti

Pa Trump je govno bio i ostao govno. Ništa me nemože iznenadit od njega i njegove familije spodoba. Ma doveo bi on milon samo da može, ali ipak nisu Ameri toliko glupi.

svejedno je manje govno od župana iz Petrinje koje je ljudima "zaboravio" staviti armaturu u kuću.

samo su ovog drugog za nagradu izabrali još x puta.

fala Bogu da su Hrvati pametni, pa uvijek biraju prave ljude ;)

• st-brajo
    • January 6, 2021 at 9:52 PM
    Quote from zm1

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…kinuta-15041079

Nije još sve gotovo

još im samo fali Andrija Jarak

Quote from KultLicnosti

Trump je upravo dobio pedalu i od najvećeg "suučesnika" ahahaha.

Tako je to u demokraciji, nisi dobio glasove i nema više nikoga uz tebe.

To je igra na koju si pristao kad si ušao u utakmicu.

A sad čekamo poteze Bidena. :/

za početak, sad vidi kolikoj rulji treba dati posla da i njemu ovako nešto ne eskalira.

forsiranje lockdown-a će mu sigurno u tome pomoći.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • January 6, 2021 at 9:46 PM
    Quote from KultLicnosti

Stručnjaci složni o sramotnoj obnovi nakon rata: Nije moguće da se novi objekti ovako sruše, sigurno je rađeno mimo dozvola, netko mora odgovarati

Zanima me kakvu ulogu je tu imao župan?

To je izgleda tipični kadrovik koji se seli sa jedne javne firmu u drugu, bez ikakve odgovornosti za učinjeno, dok se to ne promjeni, dok pravosuđe ne počne radit, nema nama naprijed. Kažu mnogi da je najveći problem privreda u RH, ja se neslažem. DORH + sudstvo su jad i čemer. A Nadan je dokazao da je sve stekao pošteno. Pljuccc

u Americi prosvjedi, a u Petrinji župan ne stavi ljudima armaturu u kuću i za nagradu dobije još mandata.

živjeli! 🥂

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • January 5, 2021 at 12:14 AM
    Quote from lebowski

https://mediadaily.biz/2021/01/04/cit…la-rupu-zakonu/

Jel nas cimaju za evro ili imaju neki info?

pa obzirom da se cijena danas makla nije, a autor inzistira da je Optima mućak kojeg nitko ne želi, mislim da prije se radi o cimanju i ponavljanju priče da će emitirati TV programe preko platforme EON.

pratim jednu firmu vani koja je u istoj situaciji kao Optima (ima svoju optiku), ali financijski bolje stoje (čak i dividendu isplaćuju) i analitičari tamo navode da su kandidati za preuzimanje od strane wireless 5G operatera zbog tehnoloških razloga koje smo na ovoj temi do u detalje objasnili.

e sad, ili analitičari u USA čitaju naš forum, pa se tamo prave pametni ili je prije stvar da su se neki od nas sami informirali, pa pročitali šta se tamo navodi.

nek svak procijeni sam za sebe.

• st-brajo
    • January 4, 2021 at 9:55 PM
    Quote from KultLicnosti

Nikakav obrat se neće dogodit, na temelju čega bi bio??? Naranča ide van a ubuduće se stari drugari McConell i Biden mogu puno više viđat. Mene zanima koga će sve još pomilovat Trump do 20 siječnja. 😄

tu su još i izbori u Georgiji.

što se same politike tiče, mislim da je većini to nebitna priča.

ali što se investiranja tiče, bitno je kako će u konačnici sve završiti.

za neko dugoročnije investiranje u USA, bilo u dolar ili slaganje nekog svog osobnog penzionog fonda sa njihovim dionicama, bitno je znati misle li ga još i više naprintati ili će ovdje priča stati.

do tada je jedina opcija day trejdanje ili CASH-R-A (do veljače).

• Best buy

• st-brajo
    • January 4, 2021 at 4:20 PM
    Quote from Kivi

kolega temeljem BB-a, dali to znači da ste opet Opte dionik? isprika ako je pitanje predirektno.. temeljem je prethodnih vaših postova

nope.

još uvijek samo CASH-R-A, al pratim sve šta se zbiva :)

• Birtija

• st-brajo
    • January 4, 2021 at 3:54 PM

Gdje je nestao čovjek?

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2243823

• st-brajo
    • January 4, 2021 at 2:20 PM
    Quote from hugh

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2243752

Nema šta......u divnom svijetu živimo.....

ova priča se od nedjelje ujutro bez prestanka vrti na CNN-u.

znači, sve dosadašnje tužbe su mu propale pred svim sudovima, i to čak i pred sucima koje je on sam birao.

trenutno nema većinu u Senatu koja bi bila voljna preispitati rezultate izbora, ali, istina, ni svi dokazi nisu još prezentirani.

na ovom primjeru se vidi da su institucije u USA u potpunosti neovisne, a s druge strane mainstream mediji se danima upinju da javnost uvjere da nema ama baš nikakvih dokaza za manipulaciju glasovima birača.

za zemlju di institucije dokazano funkcioniraju, za moj ukus ipak malo previše panike, ako stvarno nema nikakvih relevantnih dokaza.

baš me zanima kako će se postaviti 06.01. kad se navedeni dokazi prezentiraju Senatu, jer mi se čini da se gradi priča da se bilo koji dokazi koji tada budu prezentirani, i prije nego se i iznesu, proglase lažnima.

u svakom slučaju, bit će vatrometa.

• Birtija

• st-brajo
    • January 4, 2021 at 1:43 PM
    Quote from LodeRunner

Kina vam slicno aktivno igranje lokalnom klimom izvodi vec desetak godina. Disperziju oblaka kao i stvaranje oblaka kemikalijama ispred povrsina gdje zele sunce.

Nije to nista novo.

hvala na pojašnjenju :thumbup:

ali nije mi jasno zašto ga onda lansiraju poviše Švedske, a ne npr. poviše Sahare?

i inače mi nije jasna ta opsesija ledenjacima i njihovim otapanjem ako tu količinu vode i vodene pare na ovaj način možeš preseliti iznad Sahare i Bliskog Istoka?

šta ne bi za Svijet bilo bolje da na cijeloj planeti postoji više manje ujednačena klima i da Sahara i Bliski Istok postanu nova "pluća" Zemlje, a ne da se kuhaju na +50?

u krajnjoj liniji, šta ne bi to pridonijelo zaštiti biološke raznolikosti i stvaranju nove iz krša i kamenjara?

di ćeš boljeg načina od zaštite okoliša i sječe šuma, ako možeš stvoriti istu tamo di je sada nema, a nećeš doći ni u doticaj sa virusima koji očito obitavaju na takvim postojećim staništima, pa sada imamo problem.

ovo je dokaz da se svaki izum može upotrijebiti i na korist i na štetu čovječanstva, samo je pitanje tko je taj koji o uporabi odlučuje i za koje svrhe.

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • January 4, 2021 at 1:17 PM

krpito, a pogotovo BTC je vrhunski špekulativni asset, a to su prepoznali i Stan Druckenmiller i Paul Tudor Jones, dva antologijska trjedra koja su poznata da bilo koji trend izjahaju do iznemoglosti.

npr. kod BTC-a, 2% ljudi (računa) drži 95% istoga i sa svakim hype-om, cijena se samo pumpa dok netko od ovih 2% ne odluči malo skratiti poziciju.

otprilike kao da neku nelikvidušu na ZSE nahajpamo da je svi kupujemo (navedi razlog hypea po izboru).

a što se tiče intrizične vrijednosti BTC-a, on je ima, ali ona se nalazi u vrijednosti opreme koja potrebna da se jedan BTC izrudari i količini struje koja je potrebna da sustav održava na životu, a sve preko toga je balon.

po mom skromnom mišljenju, to vrijedi i za sav ostali kripto koji se rudari, a sve iznad toga je špekulacija, odnosno, isti klinac kao i sa bilo kojom fiat valutom ili bilo kojom drugom robom na tržištu, a pod time mislim i na kripto koji se ne rudari.

• Best buy

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 9:26 PM
    Quote from komot
    Quote from tollway

možda će se netko nasmijati, ali počnite proučavati rusku burzu. procjenjuje se da je već preko 50% inozemnih ulagatelja, ali kapitalizacija je još uvijek smiješna. izbor i nije bog zna što, ali papiri su jeftini a divke su vrlo izdašne. onaj tko malo prati putinovu politiku zna što faca u miru i tišini radi. i samo čeka pogodan trenutak da se ponovo pojavi na svjetskoj sceni, ali ovaj put ne kao autsajder. ako nafta ozbiljnije padne (a sa njom će i cijela burza), to će biti vrlo povoljan trenutak za ozbiljniji ulazak.

Ja sam nešto škico prije jedno godinu dana ruse i valuacije su zaista smiješne bile. Postavio sam pitanje na forumu i bilo mi je objašnjeno da je rizik ulagat tamo zbog pravne nesigurnosti. Nisam za to stručnjak, ali dionice su im jeftine.

ovo sve što ste naveli je više manje točno.

Jim Rogers je među prvima išao ulagati tamo kad je sve bilo dirt cheap.

s druge strane, on je ipak bio Sorošev kompanjon, pa svi znaju tko je on u investicijskom svijetu, tako da on sigurno neće imati problema, jer ako takvog otjeraju, mogu staviti ključ u bravu, al budimo realni, ne mislim da je to tržište išta uređenije od ZSE, i ako neki odabranik baci oko na neku firmu, završite otprilike kao i ovdje (revizor našteli cijenu koja nema veze sa životom).

al drago mi je da širimo horizonte :)

moje mišljenje je da treba ići na tržišta koja se vašim novcima vesele ili ćete, u slučaju preuzimanja, bar biti pristojno isplaćeni, a nemaju neku partijsko-autoritarnu vlast koja sve što valja nekome namješta.

uostalom, vidimo da i kod nas vrijedi pravilo da u nekom preuzimanju mora biti bar jedan stranac i više ponuditelja da dobijete realnu ponudu koja ima veze sa životom (Kraš, LRH, itd.)

• Obnova nakon potresa u Zagrebu i Petrinji

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 5:11 PM

a što reći na ovo?

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvats…zeljeza-1068408

• Birtija

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 12:09 PM

ludilo se nastavlja

https://www.seebiz.eu/tehnologija/ga…-zemlji/248681/

ovaj bi branio Suncu da sija, a hrpa novaca se ulaže u solare :/

Europska unija: Zaduživanjem protiv koronakrize

https://www.seebiz.eu/kolumne/europs…nakrize/248679/

"Te dugove bi Unija trebala otplatiti do 2058. godine. U tu svrhu Bruxelles želi uvesti NOVE POREZE na plastiku, financijske transakcije, trgovanje emisijama kao i jedan novi ekološki porez na proizvode iz trećih zemalja."

• CORONA virus

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 11:55 AM
    Quote from emil

Jos mogu shvatit da zabrane isplatu dividendi tvrtkama koje su uzimale pomoc-sto za radnike sto radi slabijeg poslovanja itd...al da zabrane dividendu nekom ko je radio normalno u trzisnim uvjetima bez da su uzeli neku pomoc iz proracuna je stvarno...

Ionako nemam nista na ZSE a vidim da se ni necu skoro vracat tamo...(osim ETF)

to je kazna zato što je Adrović izjavio da EU novac treba ići PRIVATNOM sektoru za investicije.

https://www.poslovni.hr/financije/eu-n…odrzati-4261020

"Jamstvene sheme HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, koje se financiraju iz EU sredstava, treba pojednostaviti, brojčano smanjiti te učiniti fleksibilnijima i transparentnijima prema potrebama TRŽIŠTA."

e, jbg., da je rekao da treba financirati Croatia Airlines, HŽ, (navedi državnog gubitaša po svom izboru), onda bi vjerojatno mogao isplatiti, a ovako :thumbdown:

• Best buy

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 11:41 AM
    Quote from zlocesti

Ajde mašti na volju.

Imam 20 tisuća eura koji mi neće trebati barem 20 dodina.

Gdje bi ih uložili ?

Uvjet je sigurnost koliko je išta sigurno, prinos 4-5% od redovnih dividendi, i rast cijene tijekom godina na temelju dobrog stabilnog rastućeg poslovanja, ili po inerciji tržišta

Ajde :S

telekomi i duhan na USA marketu.

ima finih podcijenjenih multinacionalki sa odličnom dividendom.

kod nas, HT i Optima :D

neka prođu siječanj i veljača, pa ćemo biti pametniji :)

• Best sell

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 11:34 AM
    Quote from diokidina

Ocekujem korekciju kako na na vanjskim burzama tako i nasim. Samo sto ce na nasim bit malo jaca.

Volio bih da nisam u pravu, trenutno nesigurnost vlada u svijetu, jer jos se ne nadzire krizi kraj. Slijedeca turistcka sezona također se dovodi u pitanje. Tek za par mjeseci cemo (tada bi trebala poceti predsezona) znati kakva ce biti i sto mozemo ocekivati.

pridodajmo ovdi i banke (još u 7. mjesecu sam napisao da su kandidati za best sell), sve što ima veze sa transportom, skladištenjem i preradom nafte (dugoročno, kratkoročno možda opet budemo gledali oil contango, koji je bio lansirao JNAF i TPNG), nekretnine i fondove koji su im izloženi.

kripto bi isto mogao biti jedan od kandidata.

siječanj i veljača bi mogli biti izrazito volatilni.

• Birtija

• st-brajo
    • January 3, 2021 at 10:03 AM
    Quote from zlocesti

Zaba global. Erste brokeri. Ima ih još.

Naknade su prilične, i postoji naknada za održavanje skrbničkog računa

zm1

kod Zaba globala nema skrbničkog (vi ste vlasnik dionice), naknada za vođenje brokerskog računa je besplatna.

nude odlične naloge npr. trailing stop, pretplatu na level 2 dubinu tržišta, itd.

nude i konverziju valuta po realnom tečaju sa 0,5% provizije.

jedino su provizije za naloge malo veće, al ako nećete day trejdati, neloša opcija.

budem se raspitao za uvjete detaljnije.

imam kod njih trader HR, al imam i Agram preko kojeg radim na ZSE jer mi je jeftiniji.

na našem marketu je uvijek bolje imati i jednu rezervu, jer se u zadnje vrijeme brokeraji često ruše ^^

• Birtija

• st-brajo
    • January 2, 2021 at 9:38 PM
    Quote from Lurker458

Imam pitanje za ekonomiste/pravnike koji poznaju materiju ZSE. Koja bi bila točna procedura vezana uz ne-tehnicke aspekte da neka strana platforma za low/zero commission trading (ala trading212) omogući trgovanje sa dionicama koje su izlistane na ZSE? Sa jedne (zse) i sa druge (strana platforma) strane?

moraš postati član burze (broker) ili sklopiti neki ugovor s članom burze (ako radiš aplikaciju za njega).

kod svake transakcije postoji neki trošak, dio ide burzi, a dio članu burze (brokeru).

kod ovih low/zero commission šema, koliko sam shvatio, ti nisi vlasnik te dionice, a tu možda imamo regulatorski problem.

e sad, može i neki naš broker ponuditi opciju trgovanja bez svog troška (samo da se plaća trošak burze), al onda bi on trebao namaknuti zaradu nekom članarinom, ili ponuditi neki dodatni sadržaj, tipa neke sektorske analize uz naplatu, a ne bi bilo loše i da napravi neko sučelje za real time tehničku analizu i neki stock screener, malo detaljniji od ovog što imamo na investiramo.com (koji je jako dobar) ili moje dionice.

ako misliš raditi nešto u tom stilu, mislim da će ti zajednica biti zahvalna :)

• CORONA virus

• st-brajo
    • January 2, 2021 at 5:48 PM

ma gledajte ljudi.

da bi se taj novi i bolji svijet izgradio na zdravim temeljima, onda bi sve što nije tržišno održivo jednostavno trebalo pustiti da propadne niz vodu.

banke već sa smanjivanjem davanja novih kredita rade prirodnu selekciju, ali onda se miješa vlada i "spašava", tj. novcima poreznih obveznika kupuje dugove ili dokapitalizira firme za koja je ona "procijenila" da su od "strateškog interesa", jer treba da ljudi rade, makar taj bio gubitaš, nesposobnjaković, pržionica novaca, ne može vraćati ni razvojni kredit po cca 2% kamata, itd.

umjesto da se nekim novim ljudima ili malom čovjeku ponudi kredit po tim istim uvjetima (znači, razvojni kredit po kamatama manjima od stambenog kredita) za industrije/sektore koji po svim ekonomskim metrikama mogu izdržati takvo kreditno opterećenje i poslovati s dobiti, ako se radi full profesionalno.

e, ali što bi onda radili, kod nas članovi partija i njihovi bližnji (nemamo mi stranke, samo partije, jer je svima u glavi samo preraspodjela i socijalizam i kako se o nešto ogrebati, a ne kako stvoriti novu vrijednost), a vani lobisti koji poslije dio novca transferiraju političarima na off shore račune, itd.?

i onda dođe ovaj virus koji je zdravstvena nepogoda, i globalna elita kaže, mi ćemo spasiti, mi vam dajemo, vi ste bez nas nitko i ništa.

ako si "zelen" ti si "strateški", možeš biti dužan kao Grčka, nema veze, mi ćemo naprintati koliko ti god treba (npr. Tesla, Facebook, Google, Amazon, Twitter, Microsoft, Apple)

kod nas ne moraš biti ni zelen, bitno je samo da si naslonjen na državnu sisu.

nova ekonomija? bazirana na čemu? tržišnoj ekonomiji ili čistom državnom intervencionizmu ravnom najtvrđem socijalizmu?

i tko će na kraju sve to platiti?

upravo taj isti mali čovjek kojem država ne da da diše i kreira radna mjesta, jer su bitniji neki drugi koji bi poslovali s gubitkom i da Kinezi rade za njih prema njihovim plaćama i radnoj učinkovitosti i zaštiti na radu sukladno kineskim zakonima.

jer upravo taj mali čovjek zna kako je novac stečen radom na tržištu krvav novac, i nema ga na bacanje kao neki OUR, SOUR, preduzeće i ostali relikti socijalizma koje država vječno spašava da bi se odabranima dio tog novca vratio na "mala vrata" financiranjem kampanja, crnim torbama, gepecima, off shore računima, itd.

ali this time is different, čim virus prođe, Plenkiju će se popraviti krvna slika, a Biden će prestati biti dementan, i odjednom će se oba probuditi i shvatiti da je jedini način za izlaz iz kriza full tržišna ekonomija sa jednakim uvjetima na tržištu za sve?

:D:D:D

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• st-brajo
    • January 2, 2021 at 4:46 PM
    Quote from buMBum
    Quote from st-brajo

šutili ste svi tamo godinama.

nikad nijedna tužba protiv odluka glavne skupštine niti kaznena prijava protiv direktora gubitaša.

nikad niste uskratili nikome razrješnicu.

zato što ste bili kukavice da se ne bi nikome zamjerili.

i naravno, sad vam je netko drugi kriv.

klasična hrvatska priča.

sad lijepite pamflete i pravite cirkus kad je sve gotovo.

a kad je grmilo, nigdje nikoga.

brigo moja, prijeđi na drugoga (Bakića).

Display More

.

Promašili ste balun!

Tko kaze da je gotovo?

Tko kaze da se krivi NB?

Tko je donedavno bio većinski vlasnik?

Tko je kontrolirao?

Kako je moguće da se godinama stvara gubitak a da nitko nije odgovarao za to?

Tko je postavljao uprave zadnjih 30 godina uključujući i ovu zadnju?

Kako je moguće da tvrtke iz IT sektora fobivaju poslove u metalurgiji i graditeljstvu?

...

Sve to nije tako davno bilo i nije zastarilo!

.

Display More

e i?

većinski puca svima u glavu, a vi mu šutnjom i nečinjenjem držite ljestve.

samo kukate, a kad je bilo potrebno niste povukli potrebne poteze očekujući da to netko drugi učini umjesto vas.

i sad opet čekate nekog drugog da vas izvuče iz gliba.

ako ne znate koja su prava, ali i obveze dioničara, i rizici ulaganja u dionice, onda se radije nemojte time baviti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt