1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• st-brajo
    • September 2, 2021 at 2:24 PM
    Quote from user35

.. kolega Mitko a tko vama dela u Agramu?

pa ja vidim da su se fini akteri ovdi naredali, osim onoga koji je sudjelovao u malo većem poslu, a ostalo je i njemu dionica za upis da se namiri.

jedino ako isti nije htio cijeli kolač, pa se sad digla frka.

prava sapunica, nema šta.

fali još samo Katarina Peović u cc :S

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• st-brajo
    • August 30, 2021 at 10:07 PM
    Quote from Marin83

Mirko je sve nervozniji, 10k dionica prosuto po BID-u..ajmo mu ljudi pomoć, napunimo BID i završimo ovo mrcvarenje (po meni nije mu ostalo više od 30-35k dionica)...kasnije će on i kolegica Ivana od nas kupovati po 10,11,12 kn...

Mirko nema ni za papar.

on ovo prodaje, jer mu tribaju novci, tako da, nakon šta izađe, nećeš ga više vidit nazad, ni ovdi, ni na burzi općenito.

on je ove dionice vjerojatno dobia kao neku kompenzaciju.

MIRKO RAPIĆ O LISTI SRAMA 'Ne da nisam dužan 46 milijuna kuna, meni država duguje 10 milijuna eura'
    'Sud je utvrdio da duga nema, ali to Poreznoj upravi ne znači ništa'
    dalmatinskiportal.hr
  • Ulaganje u nekretnine na Jadranu

• st-brajo
    • August 30, 2021 at 10:00 PM
    Quote from bbkk0000

Zanima me mišljenje. U nekim kombinacijama mi se nudi na otoku Pagu u Novalji dvije odvojene parcele građevinske na kojima bi se moglo sagraditi 6/7 zgrada 600 m2 bruto. Parcele su malo dislocirane a opet blizu tako da bi se moglo zapravo napraviti mini naselje za ekipu koja divlja na Zrću. Povrati na investiciju su tamo daleko manji nego bilo gdje u RH ( slobodna procjena ). Pitanje , kako skupiti kapital ? Otvoriti d.o.o. pa ponuditi udjele na temelju procjenjenih građevinskih radova ili? Full kombinacija je 35/40 milja kuna. Molim mišljenja..

na dobrom si tragu.

koliko sam ja vidio, priča ide da otvoriš d.o.o., izradiš svu potrebnu dokumentaciju i prodaješ stanove unaprid, dok još nisu ni izgrađeni, i u biti, gradiš sa lovom od budućih kupaca.

ne bi vjerovao, al ljudi na takve kombinaciju pristaju 🤷

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • August 29, 2021 at 8:56 PM
    Quote from zlocesti

https://www.investing.com/analysis/fed-s…r-now-200600290

-------------The Problem Of Liquidity

On the “Real Investment Show,” I have spoken a few times about the collapse of liquidity in the market. The problem with the lack of liquidity is that when sellers show up in earnest, there will be a significant gap between the current price and the next buyer.

The chart below shows that the short-term sell-offs to the 50-dma saw sharp spikes in volume over the last several months. However, the subsequent rally of “buying” saw a collapse in volume.-

Kažu da će biti uzak izlaz, kada se market počne urušavati. Kažu i da nije pitanje hoće li, samo je pitanje kada će. Teško je biti pametan nakon recesije koja to bila nije, tijekom inflacije za koju se ne zna da li je privremena ili će biti dugotrajnija, i hoće li okinuti ciklus recesije.

evo još jedan razlog zašto baš obveznice

The Fed’s Brilliant Solution | Steven Van Metre, CFP®

• Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • August 29, 2021 at 8:33 PM

a da svi promijenimo državljanstvo? :/

AFGANISTANCI U HRVATSKOJ 'Dat će im se državni stan na korištenje, slijedi proces integracije'
    Evo što čeka izbjeglice
    dalmatinskiportal.hr
  • Turističke dionice i perspektive

• st-brajo
    • August 29, 2021 at 8:32 PM

evo, ja predviđam novi bull market na turistima :S

Veljko Ostojić: Spustimo se na zemlju, 11 najvećih turističkih komapnija u gubitku su od 1 480 000 000 kn
    Posljedice krize osjećat će se narednih godina
    dalmatinskiportal.hr
  • World politics

• st-brajo
    • August 29, 2021 at 11:33 AM

etoimene

ne znam jesi li ti negdje već objavio, al danas sam završio knjigu i bojim se da nam najgore tek slijedi.

btw., knjiga je napisana 1997., a toliko je aktualna, da je to nevjerojatno.

čak su i skoro sve scenarije pogodili, pa i ovaj sa ovom zadnjom pandemijom.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ne znam kojoj generaciji pripadaš ti, al ja sam milenijalac.

moja generacija će biti ta koja će biti prisiljena počistiti sva godinama nagomilana s*anja u društvu, ukoliko se sadašnja generacija (X, 13., ili kako god) ne trgne da provede toliko nužne reforme.

ipak, vjerujem u pozitivan scenarij, jer su Kinezi to shvatili, i njihov uspjeh će ponukati i "stare" ekonomije da napokon dignu dupe sa statusa quo i odstrane ovaj društveni tumor u koji smo zapali.

jedino što me brine je potencijalan rat Japan - Kina - Tajvan, jer sam čuo informacije da tamo godinama djecu truju mržnjom prema Japanu (šta crtićima, šta na drugi način).

u svakom slučaju, gotovo sam siguran da ćemo, kao što i knjiga previđa, imati neki "day of reconing" kroz najviše 5 godina, koji će dovesti do destrukcije stare i oživljenja neke nove ekonomije.

btw., većina kolega me ovdi doživljama kao proroka katastrofičara, a ja se samo, doduše potpuno nesvjesno, držim preporuka iz knjige za generaciju milenijalaca.

mogu samo reć da se, nakon što sam pročitao knjigu, osjećam doslovce mind blown 8|

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 5:51 PM
    Quote from maratonac

Kolega čeka CROBEX na 1650 - 1670 bodova ako se ne varam.

priznajem da sam se zeznuo s ATPL, jer je uzletila točno kad je BDI retestirao medijan od 2000 putni (na isti dan).

i to mi je greška na neiskustvo.

propustio sam priliku i sad čekam u obveznicama, sa prihvatljivim prinosom i risk/rewardom.

neiskustvo se skupo plaća, al nitko se nije rodia naučen.

samo rijetko to imaju muda priznat ;)

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 5:39 PM
    Quote from StatusQuo

Samo ne znam kako je u tom istom zakljucku pao onda razlicit zakljucak da su obveznice jednom dobre drugom ne ;(

pretpostavljam zato što nisi uračano dug.

dug ispod 90% BDP-a je inflatoran (što smo imali u 70-ima), a iznad 90% BDP-a deflatoran (što imamo sada).

sada jednostavno nemaju izbora nego inflacijom dovesti dug na normalne razine.

zato će zakucati yieldove i imat ćemo inflaciju.

jedino je pitanje hoće li rast BDP-a biti veći od inflacije ili neće.

trenutno, dok imamo inflaciju, tj. dok se novac davao na ruke, imali smo i rast BDP-a, sad ćemo vidit šta će bit kad stimmy prestane i krenu deložacije 🤷

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 5:13 PM
    Quote from StatusQuo

Znaci rezime ako krenu radit nesto sami ce izazvat inflacijju zbog poskupljenja kamata koja se uvik preliju na ekonomiju, ako ne naprave nista samo trziste ce izazvat inflaciju jer se konstatno pumpa, a supply vise ne moze rast pa se cijena supply mora uskladit s drugom jednadzbom tj ovisi koliko je love na drugoj strani, a lova nastavlja samo padat sa stabla, meni se cini da sta se vise odgadja da se sve veci harakiri sprema.

ajmo reć da si došao do istog zaključka kao i ja, al na drugi način :S

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 4:59 PM
    Quote from Manu

Ja sam naveo činjenicu bez obzira kako ti to vidiš. Ne znam što bi radili na forumu da već nismo stavili novac. Inače sarkazam ima smisla samo ako je sa stilom a tu ga baš i ne vidim.

al malo je gotovina.

sad se triba zadužit do 7. kolina, jer sad tržište neće past kad nema taperinga :S

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 4:44 PM
    Quote from Manu

Tržištima se očito sviđa najava

Federal Reserve Chair Jerome Powell said the central bank could begin reducing its monthly bond purchases this year, though it won’t be in a hurry to begin raising interest rates thereafter.

https://www.investing.com/news/economy/p…te-hike-2601696

u ponediljak očekujem barem pola foruma u redu za margin kredit.

stavite novac, a ne samo druk :S

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 12:29 PM
    Osuđen policajac koji je provalio u stan Maje Šuput i još 9 poznatih osoba
    BIVŠI policajac i njegov brat osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne zbog provala u kuće i stanove poznatih osoba te krađe novca i predmeta vrijednih više…
    www.index.hr

Prema presudi, oni su od srpnja 2016. do siječnja 2017. provalili u domove deset poznatih osoba iz Zagreba...

...Tonći Korunić: ...

mobitel ”Apple iPhone 5S” zlatne boje razbijenog stakla, mobitel ”Apple iPhone 5” crne boje, uređaj ”Apple iPod Touch”, uređaj ”Apple iPad” 2. generacija bijele boje, HD kameru ”GoPro” s priborom, konzole ”Playstation 3” s 2 kontrolora, vanjski Hard disk ”Western Digital 1tb”, vanjski Hard disk od 1tb...

Agrokor: Kronologija krize koja je obilježila 2017.
    www.poslovni.hr

da se može lakše uprtiti sve skupa :S

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 11:26 AM
    Quote from StatusQuo

Pa nije da nema uvozne inflacije najveca je u zadnjih 5 godina pogledaj malo PPI svima je dosta porasla cak i japanu samo sta je on izvozno orjentiran pa ne utjece toliko na lokalni cpi osim kini ppi nije toliko porastao koja ocito nastoji iskontrolirat cijene i preuzima na sebe trosak pitanje je koliko dugo mogu prebacit teret na sebe da si ne nastete mozda uspiju pa se to uspije odrazit i na ostale uglavnom povecanje PPI djeluje s zaostatkom na CPI pa nisam siguran da cemo vidit tek tako znacajni pad inflacije

https://tradingeconomics.com/united-states/import-prices

A vidi evropi PPI izasli smo iz stagancije cijena zadnjih 10 godina, a to se jos ne vidi toliko na cpi

https://tradingeconomics.com/euro-area/producer-prices

Evo ovi kaplan kojeg si spominjao bas i ne mjenja plocu kako kazes on zaziva vec tapering u 9 mjesecu mislim da je to prije nego je prije spominjao

https://www.cnbc.com/2021/08/26/fed…-september.html

Display More

to sve stoji.

ali danas je Supreme Court srušio odluku CDC-a o deložacijama, jer ju Kongres nije potvrdio, a Bijela kuća problem prebacila na State-ove da oni to same riješe.

FED se gadno zafrknuo šta je, u prvom mahu, uz obveznice, kupovao i junk dugove i MBS-ove umjesto da je pustio da tu tržište učini svoje, tako da sad, šta god da uradi, učinit će problem.

ako odrade tapering obveznica, i yieldovi porastu, povuć će za sobom i kamate na hipoteke.

ako prestanu kupovat MBS-ove, dogodit će se ista stvar.

ako ne stave dno na junk obveznicama, izazvat će val chapter 11-ica.

Covid je bio idealna prilika da se počiste sva nagomilana s*ranja u sustavu, a FED je odlučio napraviti isto šta i Milanović kod nas.

bacio puste pare u vjetar i gorući problem polio kerozinom.

jedina razlika je u tome šta su tamo banke voljne posuditi novac kome treba, al to odbijaju raditi dok god se ova s*ranja ne počiste.

i opet se vraćamo na istu stvar.

ili će FED izazvati grešku u koracima ili će se tržište samo negdje spotaknuti.

a dogodine je izborna godina u kojoj Republikanci mogu preuzet sve institucije osim predsjedničke.

zato i je moj pick da će odlučiti ne raditi ništa, tj. moliti Boga da netko od velikih ne stisne "sell" i nastaviti raditi sve kao i do sada.

ionako se protiv njih, zbog toga šta su sve kupovali, pokreću tužbe protiv pogodovanja, itd.

u svakom slučaju, ne bi im bio u koži 🤷

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • August 27, 2021 at 7:46 AM
    Quote from accountant

uz dužno poštovanje, taj tehničar kojeg pratite, nije uključio neke varijable

ovakva potražnja za kriptom nije zabilježena ikad, BTC postaje (ili već jest) nešto kao rezervna svjetska valuta ali bez centralne banke koja će ga tiskati po potrebi i bez regulatora (zasad!)

za tvrditi da slijedi propad prema $20k moraš imat neko uporište van grafova jer samo iz njih to se ne da iščitati, pullback da, ali propad... kako je došao na to?

ma sve ok.

on je to računao preko mesured moves.

tip je već preko 20 godina na marketu.

po njemu, Bitcoin je čista matematika, i ponavlja svoje patterne, al sa uvijek većim skalama, i na povlačenjenjima testira prijašnje vrhove, a ovaj prijašnji vrh na 20 k nije još testirao.

znam da je među prvima rekao nakon propada na 30k, da će testirati 55k, a ja sam mislio da budalesa, a izgleda da je bio u pravu.

isto tako, ima uvide u kupnje institucionalnih investitora, pa i to često podijeli.

ono šta znam je da definitivno nije druker, jer i on tvrdi da BTC može bez problema otić preko 100k, al, po njemu, prvo treba testirati 20k i on to gleda kao zonu za osobno krcanje, a do tada će ga trejdati.

btw., sad signalizira neke probleme na S&P-u, i da institucionalni investitori kupuju zlato, pa ako tu bude u pravu, onda ću se definitivno držat ovih njegovih interpretacija 🤷

• st-brajo
    • August 26, 2021 at 7:39 PM
    Quote from user35

Da li ste vi na kraju zakljucili da: bubble everything to be continued...

po meni, da.

sve dok se, u nekom propadu, ne okinu margini 😁

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • August 26, 2021 at 7:36 PM
    Quote from mitkko

Za sada izgleda kao pullback, tj. da ce biti retest zone cca 42.000. To bi bilo dobro mjesto za ulaz, u toj zoni je support-resistance flip.

Vazno je ne hvatati cijenu u padu, pa taman i u toj zoni jer je uvijek moguce da padne nize ili da nije pullback pa nastavi downtrend. Zato treba vidjeti hoce li se uopce iskorigirati do te zone, a onda cekati preokret trenda na manjem TF i tek onda kupovati - nekako prema ovoj shemi na grafu.

Ovo je nekakva tipicna shema prema kojoj ce trejder vjerojatno postupati. Barem za sada tako izgleda.

Nije moj graf, tipkam na mobitelu pa mi nezgodno crtati, zato prenosim ideju jednog trejdera koje pratim.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

kaže jedan tehničar kojeg pratim, a koji BTC gleda dugoročno, prvo do 55k, kao retest, pa propad do 20k, i onda na nove razine, preko prijašnjih vrhova.

do sada je bio prilično točan u svojem interpretiranju grafova i na nekim drugim assets-ima, tako da ti ovo, zasad, definitivno stoji :thumbup:

• st-brajo
    • August 26, 2021 at 6:31 PM
    Quote from StatusQuo

Je samo u sitauciji kada je moguci problem s inflacijom jacanje dolara bi dovelo do jos vece potrosnje u uvozu i jos vece uvozne inflacije jer je problem supply strane, a oni ne mogu sad kad su toliko upumpali ic jos s pregrijavanje ekonomije povecavanajem dostupnosti jeftinog novca zato i rade taj reverse repo jer smanjuju likvidnost banaka jer im je prerizicno ic s taperingom na MBS pa prakticki isusuju likvidnost iz banaka i preusmjeravaju u kupnju obveznica MBS-a valjda, a to bi za posljedicu moglo imalo skuplje i teze dostupne bankarske kredite bez da FED ide s dizanjem kamate barem za sada valjda nastoje stabilizirat sustav nakon tolikog upucavanja novca, a onda opet sve to smanjuje kollicinu dolara sta opet dovodi do jacanja dolara jer ni jedna druga drzava jos nije pocela s smanjenjem likvidnosti koliko znam, a obveznice pogotovo ove duze bi trebale odrazavat ocekivanje inflacije u tom dospjecu pa mislim da je vise to stvar marketa i kako ce se inflacija ponasat, ne znam puno je tu rizika svaka drzava radi na svoj nacin potrebno je sagledat i eksterne rizike koji utjecu na domacu komponentu tih kretanja jer niej sve ni do njih, sta vise mislim lako se zapetljat u bezbroj mogucnosti i rizika.

to je točno.

samo šta uvozne inflacije nema.

baci oko na te podatke za Japan, EU, Kinu, itd.

nitko nije ni blizu ciljanih CPI 2% YoY :D

Amerima su cijene porasle, jer im dolar sad vrijedi manje.

Kao što su Britancima, koji isto sve uvoze, cijene pale, jer im funta nakon Brexita vrijedi više, i to toliko da su se i sami iznenadili koliko više sad mogu kupiti :D

btw., već podatci pokazuju da je ova inflacija prijelazna, jer opada MoM.

e, sad samo ostaje pitanje tko će moći ostaviti povećane cijene i onda zarađivati na marži, a tko neće.

tako da će tu trebati prepoznati te sektore, pogotvo ako bude korekcije da ih možeš kupiti uz diskont ;)

• st-brajo
    • August 26, 2021 at 5:26 PM
    Quote from StatusQuo

Da oni su branili tecaj da ne ojaca dodatno jer je toliko bio ojacao da im je poceo stetit izvoznoj ekonomiji tada su svi bjezali u sigurne valute u trenutcima krize, a najveci uvoznik je bila evropska unija i kada su se maknuli sa kupnje franak je ojacao 30% prakticki u dan jer ostali igraci su na trzistu koristili tu situaciju i prakticki bila im je sigurna kupnja kada su znali da cijena ne moze past ispod medjutim kada su se svicarci makli prakticki bida je nestalo, nesto do tada nezamislivo s glavnim valutnim parovima, zato i kazem to sve je market manipulacija nije trzisno orjentirana kada jedan igrac postanje glavni na strani kupnje prakticki narusava trzisne odnose i ovisno na koji nacin se makne povecavaju se rizici poprilicno s tim instrumentom.

Pogledao sam tu bloomberg vijest prakticki su imali rekordnu potraznju od stranaca, a ne domacu , to moze dovest do daljnjeg jacanja dolara unatoc tome vidim da zadnjih par dana 10 godisnja obveznica i dalje raste sta znaci da nije sve ni u potraznji, cini mi se da je njima sad problem prevelika likvidnost u sustavu i nacin kako je obuzdat, a da pri tom ne nastete ekonomiji i postizanju cilja zaposlenosti, a to nekako ne ide zajedno s tim da se smanjuje kamate jer onda nece bit interes za tim instrumentima pa ce opet otic u potrosnju i rizicni asset sta bi dalje potpomoglo inflaciju i povecale rizike, samo sad je problem sta izgleda da s tim nisu bas privukli domace nego strance osim s onim reverse repo koji nenormalno rastu, a opet s nikakvim povratom, al opet to je samo rezervirano za banke.

pa u tome i kvaka.

strancima, bolje rečeno, stranim bankama, treba dolar, ili bolje rečeno, instrument koji mogu mijenjati za dolar, zbog robne razmjene i dugova koji su denominirani u dolarima.

taj novac ne ide u potrošnju, nego se vrti unutar bankarskog sustava (barem u USA), dok kod stranih banaka to nije slučaj.

btw., uz ovaj višak cash-a kod reverse repo-a, nedavno je FED otvorio i poseban repo facility, da bi domaće banke mogle nabaviti obveznice, jer će baš njima i pofaliti obveznica, obzirom na količine koje FED i stranci kupuju.

tako da će samo tržište srušiti yieldove.

može FED pričati šta god hoće, al oni reaktivni, a ne proaktivni, a i sami znaju da će, ako počnu s taperingom, srušiti burzu.

oni zasad samo pričaju, jer su svjesni da vide rizike na tržištima kapitala, kako bi se investitori sami doveli u red, a ovi, s druge strane, samo pumpaju margin debt, jer znaju da će, ako sve ode u papar, FED opet napravit šta god treba.

zato market i ide po ustaljenom programu, sve dok neko ne okine dovoljno dubok sell koji će izazvati margin call-ove 🤷

• st-brajo
    • August 25, 2021 at 11:07 PM
    Quote from StatusQuo

Ovo sve s kupnjom obveznica i kontrolom yielda me podsjeca na slucaj s svicarskim frankom i drzanjem floor-a , u jednom trenutku netko ce objavit da vise ne kupuje obveznice i onda yield hvata svoj rastuci trend treba samo molit boga da to ne naprave kao svicarci pa da onako preko noci odjednom ih nema vise na strani kupnje, a svi ostali se povuku jer je rizik narastao eksponencijalno i zato kazem da meni tu ima puno vise rizika nego profita.

koliko se sjećam, sa Švicarcem je bilo da su maknuli od pega sa Eurom, pa su porasli.

a šta nije i funta porasla kad se maknula od Eura?

meni to samo govori da je EUR zadnje smeće od valute (nešto kao i Yen) i prije tu očekujem probleme, nego sa dollarom, jer ni oni ni mi nemamo nekakav realan rast BDP-a već godinama.

uostalom, imaš danas na Bloombergu, bila je rekordna potražnja za 10-godišnjom USA obveznicom, a tko bi to radio ako stvarno očekuje da će yieldovi rasti, a cijena obveznice padati? :/

1. Privacy Policy
  2. Kontakt