1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
    Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 9, 2020 at 9:50 PM
    • #5,241

Kratki i krajnje pojednostavljeni rezime:

1. HT zbog nedozvoljene koncentracije mora započeti prodaju Optime.

2. Tako je naredila AZTN .

3. Prvo im je produžila vrijeme nedozvoljene koncentracije.

4. Onda im je odredila krajnji rok za početak postupka prodaje.

5. Istim rješenjem odredila je i rok do kojeg bi trebali realizirati prodaju.

6. Slijedi dodjela žutog kartona tj. gubitak prava da i nakon 31.7. vode postupak prodaje

7. Sada postupak prodaje vodi investicijska banka , saznali smo i koja .

8. dana 10. 7. 2021. HT dobiva crveni karton tj gubi prava upravljanja , pretpostavljam svojim i udjelom Zabe prema njihovom međusobnom Ugovoru .

9. S obzirom da AZTN ne može oduzeti HT-u vlasnistvo nad dionicama ukoliko do prodaje nije još uvijek došlo , AZTN ima na raspolaganju mjeru izricanja novčane kazne, neda mi se sada viriti u zakon , ali koliko se sjećam kazna može ići do 10% godišnjeg prihoda. .Čijeg prihoda ? Pretpostavljam da se radi o prihodu subjekta kkojeg se kažnjava , a to je HT .

E sad , da li HT mora ili ne mora prodati Opte zaključite sami.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 9, 2020 at 10:01 PM
    • #5,242

Ne postoji upravljanje udjelom nego firmom. HT gubitkom upravljačkih prava gubi i vlasničku kontrolu i defacto predaje sve poluge nad Optimom nekom trećemu. Pretpostavljam Zabi. Angažiranje investicijske banke ne oduzima još nikakva prava HT-u.

A Zaba je ionako nezadovoljna cini se HT-ovim odugovlačenjem u procesu, kad im je pred koji tjedan povukla svoje članova iz NO, a da nije imenovala nove.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 9, 2020 at 10:02 PM
    • #5,243
    Quote from Ledica

Kratki i krajnje pojednostavljeni rezime:

1. HT zbog nedozvoljene koncentracije mora započeti prodaju Optime.

2. Tako je naredila AZTN .

3. Prvo im je produžila vrijeme nedozvoljene koncentracije.

4. Onda im je odredila krajnji rok za početak postupka prodaje.

5. Istim rješenjem odredila je i rok do kojeg bi trebali realizirati prodaju.

6. Slijedi dodjela žutog kartona tj. gubitak prava da i nakon 31.7. vode postupak prodaje

7. Sada postupak prodaje vodi investicijska banka , saznali smo i koja .

8. dana 10. 7. 2021. HT dobiva crveni karton tj gubi prava upravljanja , pretpostavljam svojim i udjelom Zabe prema njihovom međusobnom Ugovoru .

9. S obzirom da AZTN ne može oduzeti HT-u vlasnistvo nad dionicama ukoliko do prodaje nije još uvijek došlo , AZTN ima na raspolaganju mjeru izricanja novčane kazne, neda mi se sada viriti u zakon , ali koliko se sjećam kazna može ići do 10% godišnjeg prihoda. .Čijeg prihoda ? Pretpostavljam da se radi o prihodu subjekta kkojeg se kažnjava , a to je HT .

E sad , da li HT mora ili ne mora prodati Opte zaključite sami.

Display More

Super post ali nije mi jasna točka 9......kada ih mogu kazniti ako ne prodaju?......i mogu li ih kazniti smo ako ne poštuju propisane procedure jel ovi ih očito poštuju?.....hoću reći, kako bi ih mogli kaznit, ako se, što je teoretski moguće, nitko ni ne preda ponidu?

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 9, 2020 at 10:10 PM
    • #5,244
    Quote from Flight

Ne postoji upravljanje udjelom nego firmom. HT gubitkom upravljačkih prava gubi i vlasničku kontrolu i defacto predaje sve poluge nad Optimom nekom trećemu. Pretpostavljam Zabi. Angažiranje investicijske banke ne oduzima još nikakva prava HT-u.

A Zaba je ionako nezadovoljna cini se HT-ovim odugovlačenjem u procesu, kad im je pred koji tjedan povukla svoje članova iz NO, a da nije imenovala nove.

Hvala kolega na ispravku , ali jasno je na sto sam ja mislila , HT tek sa zabinim dionicama ima preko 50% pa upravlja firmom jer koliko je poznato sa 17% vlasništva nitko ne može upravljati firmom .

I da , znam razliku između dionica i udjela u društvu.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • December 9, 2020 at 10:13 PM
    • #5,245
    Quote from Jubito
    Quote from BSOD

Mislim da su svi ovdje koji ne čekaju burek spremni pričekati još tih 6 mjeseci (sa ili bez "novog" natječaja).

Premda mislim da su eventualni kupci domaću zadaću davno napravili. Stoga, neovisno o natječaju, ovo će biti gotovo puno prije lipnja 2021.

Investicijska banka nema obvezu raspisivati novi, niti postupati po starom natječaju, jer u rješenju AZTN nema nikakve obveze propisane za investicijsku banku, već za HT.

Credit Suisse će radit posao onako kako ga i inače radi, prema svojoj poslovnoj praksi.

Ja ne očekujem da će se prodaja dovršiti ove godine, niti investicijska banka po rješenju AZTN ima zadani rok do kojeg mora prodati Optimu, teoretski je može prodavati godinama!

Kada se prodaja objavi, nakon toga idu traženja suglasnosti od AZTN i HANFE, pa onda zaključenje kupoprodaje i na koncu objava za preuzimanje svih dionica dioničkog društva, a to je po meni još najmanje 6 - 9 mjeseci.

Display More

Ima jedna kvaka, u 6 mjesecu 2021 dospijeva sav HTov kredit dan optimi koji je drži na životu . Sta ce se desiti ako se do tada ne proda , a neće kako stvari stoje i kojom brzinom se odvijaju, i sta ako HT pusti sav dospjeli zajam na naplatu?

• jack_zg
    Student
    Reakcija primljeno
    95
    • December 9, 2020 at 10:15 PM
    • #5,246

Hajmo drugačije...

Zašto HT nije do sada prodao? Kažete da odugovlači. A što ako nije bilo konkretnih ponuda? Zašto bi te nekonkretne ponude trebale postati konkretne sada kada banka vodi igru?

Nekako si mislim da sada ulaskom banke u igru cijena za kupca raste jer će netko morati platiti usluge te iste banke.

U suštini nitko (osim par privilegiranih) ništa ne zna. Nadamo se da će cijena na kraju biti viša od sadašnjih 5.xx a do tada se zabavljamo teorijama.

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • December 9, 2020 at 10:18 PM
    • #5,247
    Quote from Mrcash
    Quote from Jubito

Investicijska banka nema obvezu raspisivati novi, niti postupati po starom natječaju, jer u rješenju AZTN nema nikakve obveze propisane za investicijsku banku, već za HT.

Credit Suisse će radit posao onako kako ga i inače radi, prema svojoj poslovnoj praksi.

Ja ne očekujem da će se prodaja dovršiti ove godine, niti investicijska banka po rješenju AZTN ima zadani rok do kojeg mora prodati Optimu, teoretski je može prodavati godinama!

Kada se prodaja objavi, nakon toga idu traženja suglasnosti od AZTN i HANFE, pa onda zaključenje kupoprodaje i na koncu objava za preuzimanje svih dionica dioničkog društva, a to je po meni još najmanje 6 - 9 mjeseci.

Ima jedna kvaka, u 6 mjesecu 2021 dospijeva sav HTov kredit dan optimi koji je drži na životu . Sta ce se desiti ako se do tada ne proda , a neće kako stvari stoje i kojom brzinom se odvijaju, i sta ako HT pusti sav dospjeli zajam na naplatu?

Zaba ubaci pozajmicu da pokrije tu HT ovu i na taj način zaštiti svoju imovinu..

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 9, 2020 at 10:18 PM
    • #5,248
    Quote from Mrcash
    Quote from Jubito

Pa vjerojatno neće dospjeti. Zato se valjda HT osigurao da mu se u sklopu prodaje vrati zajam.

Ma tu je priča gotova. Ili je pretpostavljam u finalu.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • December 9, 2020 at 10:24 PM
    • #5,249

Zajam po meni nije nikakav problem. Uvijek se zajam može vratiti novim zajmom. 8)

Ne mislite valjda da će HT nasilno ići na naplatu zajma pa će Optimu opet baciti u predstečajnu, Zagrebačka banka će u to gledati skrštenih ruku, a HT joj je partner?

Nikome u ovoj priči više nije u interesu da Optima posrne, osim HT-u koji nije većinski, nego je svima u interesu da se proda,

Idući dani će pokazati da li je prodaja Optime izgledna (netko nešto ipak zna), ili je ovaj rast opet pump&dump na krilima jedne vijesti i optimizma zbog početka cjepljenja.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 9, 2020 at 10:24 PM
    • #5,250
    Quote from Mrcash
    Quote from Jubito

to bi tek potaknulo sumnje u nenamjernu prodaju i loše upravljanje, a to im stvarno nije potrebno, jer treći će se kad tad pojaviti i to nije upitno, oni to ne mogu spriječiti, uz ove tužbe za pozajmice DT i neisplatu dividende, to im ne bi godilo za reputaciju na tržištu

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • December 9, 2020 at 10:25 PM
    • #5,251

HT i ZABA su vlasnici udjela u Optimi na osnovi pretvaranje duga u dio vlasništva. Nitko nikoga ne može kazniti što ne prodaje svoje vlasništvo. Kazne su propisane za nepoštivanje spomenutih procedura, a koje će HT ispoštovati.

Nakon 10.07.21. HT gubi upravljačka prava. Zaboli ih. Ili će do tada oljuštiti Optimu i prodati za bilo koju cijenu ili će je prodati što skuplje. Što su naumili ne bih nagađao. Mogu što hoće a ZABA može svirati frulu, jer bez upravljanja HT-a Optima bi davno otišla u stečaj.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 9, 2020 at 10:28 PM
    • #5,252

Ne mogu oni vise ništa oljuštiti. Sto se oljustilo, oljustilo se. Došlo je vrijeme za pokupit lovu. Toliko.

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 9, 2020 at 10:32 PM
    • #5,253
    Quote from jack_zg

Hajmo drugačije...

Zašto HT nije do sada prodao? Kažete da odugovlači. A što ako nije bilo konkretnih ponuda? Zašto bi te nekonkretne ponude trebale postati konkretne sada kada banka vodi igru?

Nekako si mislim da sada ulaskom banke u igru cijena za kupca raste jer će netko morati platiti usluge te iste banke.

U suštini nitko (osim par privilegiranih) ništa ne zna. Nadamo se da će cijena na kraju biti viša od sadašnjih 5.xx a do tada se zabavljamo teorijama.

Suglasni smo da je ponuda bilo inače bi došla obavijest da je natječaj završen jer nije pristigla ni jedna ponuda .

Što se tiče konkretne ili korektne ponude , meni se čini da je u prosincu prošle godine dakle prije objave natječaja rađena procjena od ovlaštenog procijenitelja ili revizora koja nikad nije došla u javnost i da je svaka ponuda jednaka ili veća od te procjene prihvatljiva , možda ne za prodavatelje , ali sigurno za AZTN . Kad nebi bilo tako onda bi prodavatelj mogao tvrditi da do prodaje nije došlo jer mu cijena nije odgovarajuća .

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • December 9, 2020 at 10:33 PM
    • #5,254

Po meni najvrijednije kod Optime su korisnici. Ostalo je za stečaj (dugovi, marže...) Koliko će korisnika (sa ugovornom obvezom) ostati do 10.07.21. ćemo vidjeti. Ja, bez nekog velikog proricanja, tvrdim da će ih biti sve manje.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 9, 2020 at 10:35 PM
    • #5,255

važna obavjest

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/1217

Informacije vezane za postupak prodaje dionica društva OT-OPTIMA TELEKOM d.d.
    Zagrebačka banka d.d. (dalje: Banka) objavljuje da su Banka i Hrvatski Telekom d.d. zajednički angažirali investicijsku banku CREDIT SUISSE (DEUTSCHLAND) AKTIENGESELLSCHAFT sa sjedištem u Frankfurt am Main, Njemačka radi postupka prodaje njihovih dionica društva OT-Optima Telekom d.d. (OT). Ova informacija dostupna je javnosti na internetskim stranicama Banke, na internetskim stranicama Zagrebačke burze, u Službenom registru propisanih informacija (HANFA) te je dostavljena HINA-i radi objave

bez ocjena molim

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • December 9, 2020 at 10:39 PM
    • #5,256
    Quote from Ledica

Suglasni smo da je ponuda bilo inače bi došla obavijest da je natječaj završen jer nije pristigla ni jedna ponuda .

Nismo suglasni jer nije bilo ponuda.

Ne bi došla nikakva obavijest da je natječaj završen, jer to što nije bilo ponuda nije bio nikakav uvjet za završetak natječaja, već je uvjet bio da HT, u slučaju da nema kupca ili kupac nije prihvatljiv, za daljnji postupak prodaje angažira investicijsku banku.

Nemamo baš svi kratku pamet. A i ti to dobro znaš pa mi nije jasno od kuda te maštovite interpretacije?!

Prema mojim informacijama od prije mjesec dana, zainteresiranih ima čak i više od tri, ali nitko još nije pokazao lovu i dao konkretnu ponudu, samo gledaju izlog.

Možda se nešto u tom smislu promijenilo zadnjih dana, to ne mogu znati, vidjeti će se u idućim danima-tjednima-mjesecima.

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • December 9, 2020 at 10:42 PM
    • #5,257
    Quote from Jubito
    Quote from Ledica

Nismo suglasni jer nije bilo ponuda.

Ne bi došla nikakva obavijest da je natječaj završen, jer to što nije bilo ponuda nije bio nikakav uvjet za završetak natječaja, već je uvjet bio da HT u slučaju da nema kupca ili kupac nije prihvatljiv za daljnji postupak prodaje angažira investicijsku banku.

Nemamo baš svi kratku pamet. A i ti to dobro znaš pa mi nije jasno od kuda te maštovite interpretacije?!

Upravo tako.

A vama kolega harpun dobro jutro (u kojoj ste tek vi vremenskoj zoni :))

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • December 9, 2020 at 10:48 PM
    • #5,258

Ma HT vodi igru onako kako njemu paše. Predstavnici HT-a su se mogli bilo sto dogovoriti sa potencijalnim kupcima i pomaknuti proces u vremenski horizont koji je njima odgovarao. HT-u je u vrijeme dostave ponuda cijenom i uvjetima upravljala burza, a ne oni. Zato su vjerojatno i okrenuli pilu naopako i u dogovoru a kupcem stavili proces daleko od ociju javnosti. To je utjecalo na cijenu i sa te strane vise nije bilo pritisaka. Pored toga, Covid je ucinio svoje i prvotni strogi rokovi, postali su ipak fleksibilniji.

Mi možemo sad tu naklapati sto je i kako je bilo, ali činjenica je da se proces nastavio (i da se vjerojatno nije prekidao). Imali su gotovo je sigurno ozbiljan interes od najmanje dva potencijalna kupca, a vjerojatno će jedan od njih na kraju i kupiti Optimu.

• autor
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    190
    • December 9, 2020 at 10:52 PM
    • #5,259

Dok god je OPTE u rukama HTa, ona HTu donosi zaradu, na ovaj ili onaj način.

I što je još bitnije, nije u nečijim drugim rukama. i time prva rečenica ima veću težinu.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • December 9, 2020 at 10:57 PM
    • #5,260

Kako god bilo, današnja objava je probudila forum i potaknula raspravu, iako se u stvari ne radi o nekoj Bog zna kako bitnoj objavi ili velikoj novosti, osim što je zaista interesntno da je odabrana banka bila savjetnik United grupe kad je UG bila preuzimana od strane BC partnersa.

Jedino što je za mene bitno u današnjoj objavi je da je Credit Suisse zvučno ime i na nekin način potvrđuje da prodaja Optime nije zahebancija.

Credit Suisse

Credit Suisse stock

Odoh ja u krpe, Laku noć svima i sretno!

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:08 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      909k
      2.1k
    3. All

May 20, 2025 at 2:08 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 466

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:13 PM
    2. Odgovora
      466
      Pregleda
      202k
      466
    3. Hawk Tuach

May 20, 2025 at 12:13 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 119

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 10:05 AM
    2. Odgovora
      119
      Pregleda
      42k
      119
    3. value_zg

May 20, 2025 at 10:05 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 20, 2025 at 2:08 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

value_zg May 20, 2025 at 10:05 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 10 gostiju