Ronimo 100% dtugi tjedan, Sj. Irska zatvara škole na 16 tjedana , toliko o rješenju situacije kod nas s dvotjednim 'domovanjem'. Lažu i samo lažu
Posts by accountant
-
-
Zigass,
veliki problem je i to što nam političari lažu.
Orban, navodi tisak, kaže da se škole zatvaraju i da se radi o 'mjesecima prije nego o tjednima' Tportal, Orban zatvara sve skole od pon
-
Krešo, bez zle namjere. Vidiš da ti i Iknow govori isto... nemam RIVP i to mi olakšava da nisam pristran u ocjeni.
Ne možeš napraviti ni približnu procjenu poslovanja: prekjučer sam već znao za fakultete, danas smo saznali za oš i srednje, sve veće firme upućuju radnike u rad od kuće (ovisno o stupnju digitalizacije), stanovnici RH po defaultu idu u karantenu po povratku izvana, pitanje je dana kad će poput Italije SVE u lockdown.
No ipak vrlo profesionalno, za razliku od Valamara, pogledaj objavu Lenca o mogućem utjecaju covid-19 na poslovanje. Ili LRHC, egzaktno: koja su im emitivna tržišta, koliki je pad, i koliki minus prihoda će imati ako od lipnja sve krene na bolje. Pa nije to teško. LRH je isto bio fer s izvještajem a privatna su firma de facto.
Ali kod Valamara, s obzirom da nam nisu dali ništa, NE možeš računati ništa, ni prihode, ni rashode, ni koliko će duga otplatiti... I kako ćeš raditi projekciju? S kojim margin of safety?
Da, pala je puno dionica i sad im je EV/Ebitda na 6.30 mislim što je super ali to je pogled u retrovizor, bez zamjerke.
Zato i je palo selektivno sve. Ovo je baš crni labud.
-
ma buraz Krešo, uzeo si cijenu u gornjoj granici trgovanja RIVP-a i onda od toga oduzimao rashode i prihode
i još ti je ostao kao neki keš
pa znaš dobro da to tako ne ide, ne moram te ja učiti, pametan si dečko
Buffett kad određuje da li će nešto kupiti, jel on radi tako? kreće od neke cijene na burzi pa gleda koliko je palo?
no hard feelings
-
Evo malo brojki:
...
Pad s 37,20 (21.2.2020.) na 20,60 (12.3.2020.), to je 45%.
Broj dionica (bez vlastitih): 121.887.907
...
U apsolutnim brojevima cijena ukupnog RIVP-a pala je za 2.023.339.256 kn. Dvije milijarde kuna u otprilike 3 tjedna.
ok, ti si Krešo 16,60 kn promjene u cijeni pomnožio s dionicama
odn. gledaš razliku (pad) TK-a
ta je tvoja matematika točna
i to samo ako uzmeš u obzir da je baš na cijeni od 37,20 kn vrednovanje RIVP-a bilo fer
ni lipu gore ni lipu dolje
baš tog 21.2.2020.
već sljedećeg dana pa sve do danas svakodnevnim trgovanjem nevidljiva ruka tržišta preispituje tu cijenu i vrednovanje RIVP-a
tako da sva daljnja matematika i nabrajanje što i koga bi sve Valamar trebao platiti a da ne naplati ni kune prihoda padaju u vodu
-
One koji zagovaraju slobodno širenje virusa radi stjecanja kolektivnog imuniteta vjerojatno je na ovaj svijet donijela roda pa nemaju roditelje ,bake ,djedove i ostalu malo stariju rodbinu.
Mislim da su rješenje oštre mjere , visok nivo osobne odgovornosti i discipline , karantene i čim duže držati kontrolu nad širenjem virusa da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava dok znanstvenici vode utrku s vremenom u pronalaženju cijepiva ili lijeka.
Ekonomske posljedice pandemije pogodit će više manje razmjerno cijeli svijet.
Bit će razlika , ali i sada su goleme , možda profitiraju siromašne zemlje trećeg svijeta koje je za sada virus poštedio.
nitko ništa ne zagovara niti sam u situaciji da donosim odluke, već sam prenosio kakve su alternative (ili opcije)
s jedne strane spektra je 'live and let die' (pristup razmatra Trump i Cummings u UK, a i Merkelica je bila koketirala s idejom, bar po onom što je objavljeno) a na drugoj strani je stroga karantena i opća paraliza sustava pod egidom 'brige za sve' (Kina, Italija, drugi tjedan možda još neki)
ja samo promatram kako se situacija razvija i ne ide na bolje
naravno da imam roditelje! i da, stari su što se može
već sutra ako ih ne pokosi korona, može doći neka upala, tromb i sl.
ali isto tako, najviše vjeruju u lijekove, vijesti gledaju sve redom, RTL, Nova, HTV i onda s time svime u glavu liježu na počinak
drugi pak ostavljaju i po 1.000 kn mjesečno za cigarete (30 kn kutija puta 30 dana pa računaj nije teško)
ja se ubijam od vježbanja, što u fitness centru što kod kuće, jedem raznovrsno i manje procesuirane hrane
ne kupujem 48 lit mlijeka i 20 lit ulja jer 'ide smak svijeta'
dakle svaki dan je izbor, na svakom od nas, da ustaneš na lijevu ili desnu
ja sam ustao na desnu i svejedno mislim da ovo nije kraj (današnji rast na ZSE) već samo uvod u veći pad drugi tjedan jer ovo ni izbliza nije gotovo
naši političari kao i uvijek nemaju m_da da odaberu neku stranu ekstremnog rješavanja situacije već pomalo, mrcvarit će nas i tako ćemo ući u ljeto ako nekim čudom, po inerciji, epidemija ne jenja s toplijim vremenom
svaki dan nečinjenja je izgubljen dan
-
kaže Kresso rezanje troškova, samo kojih:
QuoteS obzirom na zatvaranje škola i vrtića odlučili su, kažu, izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka.
-
RIVP još nije objavio utjecaj na poslovanje zbog virusa
zanimljivo je priopćenje na LRHC, pročitajte!
jedini hotel koji radi zatvaraju, Albatros i Epidaurus trebali otvoriti u travnju ali nisu ziher da hoće, pad rezervacija
najgore u Sloveniji (Metropol) gdje isto zatvaraju radi neisplativosti
procjene: pad u prihodima do 30% i Ebitda do 40% (za RH), Slovenija gore
i to ako sve bude po planu od svibnja nadalje
neveselo!
-
stižu mi sami oglasi s vikend sniženjima: Pevex, eKupi...
već par prijatelja javlja od pon rade od kuće
čitajte znakove!
-
ako kupujete, kupujte po bidu
pametno!
-
Ne idemo mi nikud u plus
vjerujem da smo od ponedjeljka u karanteni
evo i Evropa lagano okreće
danas prodajte dok je plus
vidimo se za dva mjeseca...
-
pogledajte za početak, ako meni ne vjerujete, otvorite neki od ovih dokumenata koje firme šalju na ZSE o utjecaju Covid-19 na poslovanje
pojma nemaju... nit znaju koliko će potrajati nit vjeruju da će proći 'lišo'
ali većina smatra da će i te kako biti negativnih efekata jer je poremećaj em globalan em utječe na sve sfere poslovanja: od otkazivanja već ugovorenog, novih ugovora (upita) nema, radna snaga može lako biti decimirana (dovoljan je jedan slučaj samo u recimo škveru ili tvornici i morate sve radnike u kontaktu zatvoriti...), opskrba robom i repromaterijalom je vrlo usporena i upitna jer su granice ili zatvorene ili sporo prolazne
nisu stvari jednostavne kao 1+1=2
-
https://www.wired.co.uk/article/herd-i…s-robert-peston
Kolektivni imunitet propuštanjem virusa kroz cijelu populaciju ??? Prestrašno!!!
a pitam ja Vas što je pametnije? imate članak renomiranog epidemiologa i člana Kraljevskog društva Britanske akademije znanosti dr. Igora Rudana koje se dvije alternative spominju, a jedna od njih je i ta da se sve pusti, rekao bih vrlo blizu prirodnoj selekciji
zvuči strašno ali je i brzo, efikasno
dakle pustiš sve pa imaš veliki peak i brži povratak na staro jer većina populacije, koja ima zdrav imunitet, postaje imuno, a alternativa je dugotrajno 'mrcvarenje' s manjim brojem stradalih u početku
zašto? ne vjerjute političarima koji govore da u slučaju karantene sve prolazi za mjesec-dva, jer niste zaustavili u potpunosti epidemiju nego ste je suzbili
i onda imate lijepo recesiju, dodatna otpuštanja radnika, socijalne slučajeve, dodatno iseljavanje onih koji nemaju izbora i začas ste u ovom što ekonomisti nazivaju - neg. spiralom
i onda kad opet otvorite granice mislite da neće više biti zaraženih? da neće nijedan zaraženi više stupiti nogom na ovo tlo?
shvatite da je ovo financijski forum za početak i nikome više ne smeta neizvjesnost, dugoročni limbo kao upravo financijskim tržištima: sve pada, od dionica, obveznica, zlata, nafte... osim cash kojeg na poslijetku ne možeš pojesti ako ćemo pravo
-
prejak članak još jačeg nam znanstvenika i promotora znanosti dr. Rudana:
Hrvatska prvak u rješavanju korona virusa
zgodno je kako Vlada ima izbor (oba nezahvalna): ili će cijelu zemlju staviti u karantenu i riskirati pad ekonomskih aktivnosti (BDP-a, zaposlenosti, rast nelikvidnosti etc) ili će 'pustiti uzde' da se situacija odmota sama od sebe; u oba slučaja broj smrtnih slučajeva ne mora biti malen i čak ne mora odstupati značajno, ovisno o posljedicama na najsiromašniji sloj
vrlo zanimljivo!
ostaje da vidimo što će Plenki odabrati: da li je liberalni kapitalist ili je ipak više ulijevo, ali da mu ne bih bio u koži - ne bih!
-
Privremena obustava trgovanja je najbolje rješenje, jer je ovakvo trgovanje podložno manipulacijama i antireklama je za burzu. Veliki fondovi i mirovinci će biti pogođeni kratkotrajno, najviše će biti pogođeni oni koji realiziraju velike gubitke na vrhuncu krize i prodaju po ovim i još nižim cijenama koje će biti. Ulazi se u sferu najjače emocije a to je strah. Tko se odupre i shvati da je ovo prolazno mogao bi i zaraditi. Veliko krdo sigurno odvodi u provaliju, a zato bi trebalo krdu postaviti ogradu (privremenu blokadu) jer će se tako mnogi spasiti.
Bariče, pa ti budi protiv krda, anti-herd mentality
'kupuj dok svi prodaju' to je put uspjeha na burzi
kakvo ograničavanje (zabrana) trgovine? o čemu pričate?
tko nije za ulaganje u dionice, nek' proda, drugi će kupiti, oduvijek bilo i bit će!
što te smeta da Valamara bude po 15 kn? ili 10 kn, bubam napamet, da bar!
meni je po preko 40 kn bilo preskupo kupovati, ovih dana bih već 'mezio' kad je diskont
i bio sam, kao i obično, u pravu
u pravu si i ti kad uvjeravaš široke mase koliko to vrijedi, ali u pravu je i burza koja ima svoja divlja odstupanja od neke fer cijene
imovina je imovina, cigla i mort u ovom slučaju i ništa to neće promijeniti trgovanje na burzi, to su dvije često odvojene stvari
-
Ja prije dva mjeseca prešao sa iskona na optimu. Zvao ht, A1, bnet I iskon i optimu i usporedio cjene. Dakle nitko ne nudi ovo što Optima nudi za tu cijenu. Paket koji u optimi košta 190 kn kod svih ostalih je oko 240 do 250 kn. Moram priznati da su me lako kupili sa ovom ponudom, tad sam se zaista i uvjerio kako ht povećava korisničku bazu optime pomoću ovakvih cijena, nitko normalan nebi uzeo iskon ili max tv pored ovakve cijene koju nudi Optima. Vjerovao sam da je razlog tome skora prodaja, svi znamo koliko korisnici vrijede.
Da, samo za 50 kn više ja imam optiku, pa ti sad vidi: nema smrzavanja slike, gleda se Popcorn, download ubija... Pa sam uzeo Magenta paket kombinirano s mobitelima, dodatnim popustima itd. itd.
HT je ipak maćeha u ovom odnosu
-
Kod turista možete praktički otpisati ožujak i travanj, dakle uskršnje praznike. A kako stvari stoje, vjerojatno i cijeli drugi kvartal. Navodno su nepostojeće rezervacije čak i kod nekih većih kuća: ljudi su u strahu, neki za svoja radna mjesta, neki za manja primanja pa je logičan slijed da se odustaje od ljetovanja i bookinga barem u ovoj fazi.
Bankari spominju moratorije, što mislite zašto? Čemu ako su stvari as usual? Očito nisu!
Po meni RIVP sasvim opravdano pada zbog velike zaduženosti, a ARNT zbog i inače više valuacije koje je, po meni, imao u odnosu na RIVP, iako će lakše podnijeti manjak prihoda jer mu je i manji odljev kroz NT za financijske izdatke. LRHC pak ako odustane od najavljene akvizicije, može na godinu, dvije zaboraviti razinu cijene 2.000 kn za dionicu.
Eto moje skromno zapažanje... (Imam LRHC kroz GAMAu)
-
https://novac.jutarnji.hr/novcanik/presu…briji/10078006/
Eto, priča o Švicarcu ide svojem kraju.
To jednostavno nije istina, članak je pretenciozan i navijački za stranu banaka dakle krupnog kapitala. Evo imate ovdje, tko ne vjeruje, cijelu odluku:
http://www.vsrh.hr/EasyWeb.asp?pcpid=560
Pa tako između ostalog kažu:
Posebice glede postojanja, odnosno nepostojanja interesa za zahtjeve da se utvrde ništetnima pojedine odredbe ugovora o kreditu prethodno vezanih uz CHF, bez obzira na naknadno sklapanje sporazuma o konverziji, treba reći da se u rješenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev-2868/2018-2 od 12. veljače 2019. Vrhovni sud Republike Hrvatske izjasnio da bez obzira na sklapanje dodatka ugovora o kreditu tužitelji imaju pravni interes i ovlašteni su tražiti ništetnost pojedinih ugovornih odredbi, kako bi na temelju toga mogli ostvariti neka eventualna prava koja im pripadaju, a mahom je riječ o kondemnatornim novčanim zahtjevima.
Novinar nije htio navesti ili ne razumije što je tu napisano. Dakle rezervacije itekako ostaju...
-
svi koji kupujete, još uvijek 'hvatate noževe'
pa zar ne vidite da 'naša' Vlada još zbraja gubitke iz siječnja i veljače (gledanje u retrovizor), a ministar traži strpljenje:
ministar Horvat o rasterećenjima za poduzetnike
dok oni izađu s mjerama, pa tek kad se bude vidjelo da nemaju namjeru rasteretiti i proračunsku rashodovnu stranu, tek onda bottom ide
ovo je sve zagrijavanje
-
Hvala, Status!
I sam sam prošao sve stavke ali samo za izvješće 2018./2017. Tamo sam i našao gdje spominju da je imovina u RUB smanjena baš zbog teč. rizika. Još kažu da je rizik deprecijacije RUB u biti interna stvar jer se odmah korigiraju i cijene prema kupcima pa tu ne treba očekivati potres.
No ostaje rizik odnosa RUB prema HRK prilikom priznavanja/preračunavanja prihoda kroz RDG u konsolidaciji. No kuna je isto oslabila prema euru pa smo tu negdje.
Uglavnom sve ispod 150 kn je no brainer s obzirom na divku.
O utjecaju smanjene potražnje koja bi se kaskadno mogla preliti iz smanjene kupovne moći (građanstva) preko kupaca ADPL na samu firmu, još je prerano govoriti...