orderbook se smanjuje dugi niz godina i sad je pred zidom u sinergiji sa snagom rasta demanda
odredit će intenzitet super ciklusa.
korona još štopa,možda će još neko vrijeme ali neizbježno sljedi, u najgorem slučaju sa manjim odmakom.
orderbook se smanjuje dugi niz godina i sad je pred zidom u sinergiji sa snagom rasta demanda
odredit će intenzitet super ciklusa.
korona još štopa,možda će još neko vrijeme ali neizbježno sljedi, u najgorem slučaju sa manjim odmakom.
15 capeova na utovaru port hedland aus
za danas se očekivao dolazak ciklona,čini se da će izostati prekid operacija.
koliko se vidi po prognozi od četvrtka moguće.
capeavi su potonuli u strahu od ciklona,znači jedan je smjer izgledniji za početak novog tjedna?
vrlo neuobičajen i snažan rast potražnje za dry bulkom u ovo doba godine
...The Baltic Exchange’s main sea freight index posted its sixth consecutive weekly gain boosted by growth across all vessel segments,...
https://www.hellenicshippingnews.com/baltic-index-l…-week-of-gains/
nego da se mi ostavimo nebitnih stvari,osobnosti pojedinih članova foruma i da se primimo onog radi čega smo ovdje a to je
bacanje na meteriju koja nam može omogučiti donošenje kvalitetnijih vl odluka sa ciljem profitiranja na istima.
da se referiram iz mog prethodnog komentara na "tektonske promjene",u priloženoj tablici se lako može uočiti u čemu se one reflektiraju.
više od 10g nije viđeno nešto slično,mogli bi se načekati za sljedeći put ,za tako snažnu promjenu trenda nabolje pa....
svjestan sam da nebi smjelo i da neki i dalje tvrde da ova godina neće biti po ničemu posebna pa živi bili...
alias@
do prosinca mjeseca sam 19 mjeseci apstinirao od komentiranja na bilo kojem foruma pa nisam mogao napisati šta bi po meni bilo mudro razmotriti prije 6 mjeseci ali sam po tome osobno postupio,uzeo jedan mix od stranih bulkera(bez nmm)
u srpnju 2020 radi po meni tada izrazito brzog i snažnog oporavka od korona šoka,što je meni bio okidač za pozicioniranje sa argumentom da je demand zdrav i da će vozarine rasti.
napisao sam više puta ali i nedavno:
Display Morealias@
kontejneri trenutno čine bitnu razliku pa nije baš primjerena usporedba.
očekujem da će sa dry bulkom dogoditi isto što i sa kontejnerima sa pomakom od 6mj.
izgledno da svjedočimo početku tog procesa.
slatke muke će biti uspoređivati tko je na čemu više,najkasnije za godinu dana.
rezime po investitorski.
moguće da će neki ili više stranih bulkera citius altius fortius od atpl ali ne mogu logički pojmiti tvoj stav da samo od cijelog svijeta bulkera samo atpl neće profitirati na beneficijama u značajnom poboljšanju supply demand ratio???
da si napisao da će atpl manje od peer grupe ili x% manje to bi mi bilo ok i stvar osobne procjene a ovako.
moj motiv,cilj zadatak za ulazak je bio neefikasnost ZSE i ispodprosječna fin pismenost i zainteresiranost hrvata,neprepoznavanje tektonskih poremečaja
koji vode u novi super ciklus,želim na toj neefikasnosti profitirati i to je sve kada je atpl u pitanju.
a koji su tvoji motivi,ciljevi zadaci ako se smije pitati?
s obzirom na količinu energije koju ulažeš oko atpl?respect
za zeku dobro bi pitanje bilo: spremaš li se na preuzimanje atpl?
p.s.
ovu sam temu pokrenuo jer sam odmoran(nakon 19mj) pun komentatorske energije uletio na temu atpl dajući sebi za pravo s obzirom na dugu apstinenciju da napišem koji komentar više u najboljoj namjeri dočekan kao "druker" usprkos utemeljenim argumentima.
ponekad unesem malo zeke i folklora da se razbije,atmosfera,monotonija,razumijem da to nekima ne sjeda.
razlog više da se maknem i da ne smetam.
ako će to biti doprinos temi atpl potpisujem na kolikogod godina treba.
od 2010 do danas nikad slova nisam napisao na temi dionice koje nisam imao u portfelju.
meni nije od bilokakve važnosti da se moji komentari čitaju niti da namečem svoje poglede.
uostalom dokazao sam to od 5-2019 do 12-2020. i opet ću dokazati.
Display MoreDisplay Morekontejneri i dry bulk za sada nisu usporedivi.
ti bi se okladio u nešto što se već materijaliziralo?
a kada sam ti nedavno ponudi da se okladimo u ono što bi se i za obojicu trebalo tek materijalizirati odbio si?
ipak si ti prioritetno profesor povijesti a bitno manje budućnosti jer i dalje nisi revidirao svoje očekivanje usprkos dokazima na dokaze na dokaze...
"...Dakle, jedino ja kazem da ova godina nece biti po nicemu posebna...."
čekamo kada ćeš biti spreman na revidiranje svojih očekivanja,valjda će biti prije CnB?
po tom pitanju ti moja ponuda za okladu u investitorsku diplomu i dalje stoji.
u međuvremenu kao pomoć u sagledavanju budućnosti,da malo izvještiš i tu disciplinu bitno važniju za investitore od prošlosti nudim malu pomoć u vidu priložene tablice ako ti nebrojeni dosadašnji dokazi nisu bili od pomoći...
Prije nego odgovorim na ovu poruku, želim biti siguran da si spreman CnB ponuditi svoju investitorsku diplomu. Inace sve ovo nema smisla.
kao i uvijek do sada stojim iza izrečenog,tko se pokaže kao onaj sa pogrešnim očekivanjima
neće se smatrati diplomiranim investitorom,niti se na to ikad više pozivati u budućnosti.
ovu tvoju izjavu smatram kao onu koja će biti demantirana kroz prihode,ebitda,dobit.
pozivam sve koji žele,imaju potrebu,hrabrosti,nemaju problema sa testiranje vl investitorske diplome,investitorske intuicije i spremni su na rezime da mi se pridruže u objavljivanju svojih očekivanja(targeta) kroz crni,srednji i najbolji scenarij,a može i samo jedan(srednji) kojeg očekuju za ovaj sektor odnosno dionicu ATPL.
nije nužno eleboriranje istih argumentima ali takvi targeti ipak imaju manju težinu od onih drugih.
svatko može izvući nekoliko argumenata u par riječi na čemu temelji svoja očekivanja.
bez obzira dali se netko odazove ili ne moji će biti objavljeni do ned 24.01.21.(22h)
za sada nema tuđih targeta pa ću ja otvoriti sezonu.
2021.
crni scenarij 250
srednji scenarij 300
najbolji scenarij 350
važna napomene da u 2022. očekujem inteziviranje tog rasta + dodatno intenziviranje ako bi podbacio u 2021.
kao očekavana posljedica još manje isporuka i dodatnog povečanja demanda u odnosu na 2021.
očekujem i pozivam najveće oponente koji su zagovornici pesimizma na atpl da se odluče sami sebi dati na vjerodostojnosti iznošenjem vlastitih targeta, u protivnom ih neću moći uzimati za komentatore koji i misle ono što pišu.
oni koji za sebe drže da su dobri poznavaoci sektora nebi smjeli imati problema sa time.
alias@
...kontejneri trenutno čine bitnu razliku pa nije baš primjerena usporedba....
da,dobri su imaju kontejnersku diviziju koja odlično radi od jeseni kada su vozarine za kontejneraše značajno narasle.
kontejneri i dry bulk za sada nisu usporedivi.
ti bi se okladio u nešto što se već materijaliziralo?
a kada sam ti nedavno ponudi da se okladimo u ono što bi se i za obojicu trebalo tek materijalizirati odbio si?
ipak si ti prioritetno profesor povijesti a bitno manje budućnosti jer i dalje nisi revidirao svoje očekivanje usprkos dokazima na dokaze na dokaze...
čekamo kada ćeš biti spreman na revidiranje svojih očekivanja,valjda će biti prije CnB?
po tom pitanju ti moja ponuda za okladu u investitorsku diplomu i dalje stoji.
u međuvremenu kao pomoć u sagledavanju budućnosti,da malo izvještiš i tu disciplinu bitno važniju za investitore od prošlosti nudim malu pomoć u vidu priložene tablice ako ti nebrojeni dosadašnji dokazi nisu bili od pomoći...
alias@
da,dobri su imaju kontejnersku diviziju koja odlično radi od jeseni kada su vozarine za kontejneraše značajno narasle.
bio je to odličan,logičan predskazatelj onog što sljedi na dry bulku.
nisu bili dio mog izbora,bilo bi bolje da jesu
nisu ni ostali za bacit,avg su potegli oko 50% od ljeta a tko zna di je tome kraj.
...
kontejneri trenutno čine bitnu razliku pa nije baš primjerena usporedba.
očekujem da će sa dry bulkom dogoditi isto što i sa kontejnerima sa pomakom od 6mj.
izgledno da svjedočimo početku tog procesa.
slatke muke će biti uspoređivati tko je na čemu više,najkasnije za godinu dana.
rezime po investitorski.
ulazimo pred finale poslovičnog dna dry bulka u godini,prema CNY,po sentimentu večine investitora koji se suzdržavaju
od pozicioniranja čini se nada još živi da će ponoviti barem u nekom dijelu dugogodišnji obrasci.
nije isključeno,dapače to je izgledniji scenarij,bilo bi stavrno više nego neočekivano da izostane.
ono oko čega bi se teže složili su očekivane posljedice istog,jer želje su oprečne.
imamo alate kao futuresi koji već nagovještavaju da se ne očekuje značajniji pad.
opći sentiment na dry bulku je više godina neviđen od strane investitora pa je vrlo nategnuto igrati na njihovu
preplašenost CNY koja ako i hoće neće značajnije spustiti spot,TC sigurno neće uspjeti.
nismo često u ovoj situaciji pa je interesantno analizirati kako bi nešto novo naučili kako zalog bolje budućnosti.
na stranim brodarima ima neke korekcija ali nakon žestokog rasta na kratak rok to je očekivano.
zanimljivo će i biti ispratiti koji su apetiti investora na eventualno spuštenim cijenama.
sa kolikim će se diskontom zadovoljiti s obzirom na širu sliku i opće poznati sentiment.
dionica za zadovoljiti apetite svih koji stoje u redu ne da nema nego nema ni približno.
prilično sam uvjeren u to,možda će to na atpl biti malo manje izraženo ali ne bitno različito.
u toj atmosferi spoznaje da dio(veći ii manji) onih koji stoje u redu neće i dočekati očekujem oštru utakmicu.
a nije ni da već tenzije ne frcaju na sve strane?
dojma sam da nam treba još koja tema za dry bulk i atpl?
da će samo za ovo trebati jedan moderator 0-24h
posredno to dokazuje da interes postoji,da je sektor i dionica u fokusu,te je za očekivati
pojačanje tog trenda približavanjem dead enda za pozicioniranje.
reklo bi se gdje ima(se očekuje) para ima gužve ili tako nekako...
sretno svima sa pozicioniranjem,iako je to u ovom slučaju kontradiktorno.
neće svima želja biti ispunjena,nije smak svijeta jer market u cijelini očekuje nastavak oporavka
i bitno veći prinosi od onih koje ostvaruju štediše,zakapači,kladioničari....
DA,imaju i capeove,kao i neki drugi koji ipak radi svojih razloga nisu rasli kao NMM.držim da im ipak kontejneri daju dodatnu podršku u ovom zadnjem rastu.
This stock is BULLISH in short-term; and BULLISH in mid-long term.http://www.stoxline.com/quote.php?symbol=nmm
bio je to odličan,logičan predskazatelj onog što sljedi na dry bulku.
nisu bili dio mog izbora,bilo bi bolje da jesu
nisu ni ostali za bacit,avg su potegli oko 50% od ljeta a tko zna di je tome kraj.
ovo već pomalo zadire u kategoriju aleluja ali ima svoje jasne mnogobrojne temelje.
ali navika je prokleta stvar,investitori se navukli u zadnjih 10 g na neke obrasce i sada je svaka druga
"nebi smjelo".....
sad bi večina kupovala ali da prvo padne na 100,a tko nebi?
svatko se ima pravo nadati ali ako je spreman muški radi prepohlepe i prenestrpljivosti snositi posljedice.
ako će biti kako bi trebalo a sve upučuje na to da ove današnje dileme tipa dali ući na 170 iil ne će izgledati kao....
ma jasno uvijek je mogući neki pad ali majka svih pitanja glasi tko će ali i koliko kupiti?
držim da će to biti bitno manje količine od željenih a tada je puno previše mlijeka proliveno nego je moglo biti radi par postotoka potencijalno skuplje plačenog i mirnog sna na palubi u iščekivanju TUUUUUUUU TUUUUUUUUUUUUU.
moj je stil konzerva,nisam jednom propustio kupiti kartu za ukrcaj,usprkos svim dobicima,boli to boli,tko ne prizna govori neistinu.
oportuni gubitak je nemala bol,radi veliku dobrobit za funkciju mozga,memorije...
radi na podizanju evolucijskog kapaciteta pojedinca i društva u cijelini
Mislim da su neki rano prodali https://www.investtech.com/no/market.php?…k=NMM&product=2
kako? zašto?
da nije radi nekog drugog brodara iz peer grupe koji još nije odradio rast?
dobro bi nam došlo likvidnosti,iako dojma sam da je netko održava prosipanjem po bidu u zadnje vrijeme?
kad stignem bacim oko na prvih deset pa ako ima šta interesantno zaljepim analizu.
nebi se bunio da to netko drugi napravi ako stigne
..The Baltic Exchange’s 38k dwt Handysize index has averaged over $11,835/day so far this year, 63% higher versus the same period in 2020. Based on the 28k dwt index, which has been published for longer, current rates are 70% higher than average January levels over the last five years...
dokazi na dokaze na dokaze na dokaze na dokaze na dokaze....?
a prefosori,doturi još ne revidiraju svoja očekivanja,to se zove dosljednost ako ne i...
evo malo zanimljive materije za proučavanje,tko dešifrira smješi mu se izgledna nagrada po investitorski naravno ako ne i prije toga
iako se neki kunu da "nebi smjelo" i
nije li to silenje preko svake mjere biti sljep pored zdravih očiju???
i australci trpaju ko da nema sutra?
na utovaru 10 cape-ova
Gdje ga voze?
Sta se nije Kina posvadjala sa Australijom zbog Korona virusa, pa su Kinezi otkazali narudjbe?!
iron ore ne coal
https://en.wikipedia.org/wiki/Port_Hedl…stern_Australia
ali ne brini za australski coal nađeni su novi putevi,coal je tražena roba,obrati pažnju na kretanje cijene
znaš onu stvar "amerika je zemlja daleka....
coal se vraća na stare puteve slave(barem nekih razmjera)
posipavajući pepelom pesimizam koji i dalje drži da nebi smjelo tako biti.
da vidimo do kada će ta svjesna zabluda trajati,možda i saznamo jednog dana koji su bili ciljevi,motivi,zadaci ...
a kome kakve posljedice po vl izboru
Display Moreusporile aktivnosti u sao luis brasil
od 19-21.01 utovareno 2pnmx +1vloc
izgledno da loše vrijeme utjeće na operacije
dobro za znati je da se usprkos tome blago smanjio broj
brodova na sidrenju.
ništa od usporavanja,otplovila još 2 vloc-a,dva na utovaru,smanjio se broj na sidru 33.
utovareno 9 brodova od 18.01. samo 2 capea pa ne čudi pritisak na futuresima
+ ide ciklon na port hedland
i australci trpaju ko da nema sutra?
na utovaru 10 cape-ova
ANKETA
tko je ZA nastavak na isti način neka zaljepi palac gore a tko je protiv palac dole.
tko se ne oglasi smatrat će se da je ZA nastavak .
Migra, ajme što ga ti spemaš, pa to je čudo neviđeno
![]()
![]()
Samo naprijed tako
![]()
![]()
može se to zvati kako tko želi,posebice tko nije na svojoj koži osjetio posljedice ignoriranja istog
neka se jave ovdje doturi i profesori po investitorski za 12-24 mjeseca da vidimo tko će koliko smajlića ljepiti ovdje
kladim se u 1dionicu atpl da tada neće imati hrabrosti ako će biti kako ja očekujem?
to bi bila prilika da i postanu dioničari?
da se imaju čime pohvaliti,da su i oni uspješni investitori?
šalu na stranu,DA ima puno komentara,puno za čitati ali šta kažeš na količinu iznesenih argumentiranih činjenica na ovoj temi?ima li bolja po tom pitanju za praćenje ovog sektor na forumu u zadnje vrijeme?
sa kvantitativnijim kvalitetnijim i pravovremenijim mat činjenicama,pusti zeku i folklor da se prikrati vrijeme.
svi su pozvani da daju pozitivnu ili negativnu kritiku ove nove teme,da vidimo što može bolje?
s obzirom na broj pregleda koji je respectabilan na avg dnevnoj bazi,ako neće biti kritika držat ću da se traži nastavak na isti način.
Kolega diokidina, recimo da oni svoje stare brodove bez prociscivaca prodaju pa unajme a na kraju ce sa njima u staro zeljezo. A imaju plan kupiti nove. Sa kojim novcima na racunu? I gdje se to vidi da im je to vizija razvoja kompanije?
Razvidno je da oni sklapaju ovakve sell and lease back ugovore da osiguraju likvidnost.
da,ovu raširenu praksu koriste i strani brodari koji su rasli +50% u zadnjih 6mj a ATPL u istom periodu -20%
strani su rasli na rastu potražnje za commoditiesima,vozarina,FFA...
ako to ne vrijedi za atpl tada bi to objašnjavalo ovu razliku samo koliko će ta prilika još trajati?
ili bolje napisano koliko od svih onih koji sljede doturove teze će završiti ukrcani a koliko njih na obali sa čavlericama i kremom za žule? kao posljedica teza iz kategorije:
:"...Dakle, jedino ja kazem da ova godina nece biti po nicemu posebna...."
da samo na atpl neće pozitivno utjecati iz cijelog dry bulka svijeta?
jaaaaaako nategnuta konstrukcija a rezimirat ćemo nekad kako je prošla ta kostrukcija.
zašto opet očekujem da neće profesori biti krivi za posljedice najizglednijeg scenarija već oni koji tvrde suprotno?
nema veze,slobodno se obratite ako će biti potrebe
puno previše se svi ovdje bavite prošlošću a budućnost će vam njezino zanemarivanje naplatiti.
bilo bi puno mudrije se baviti analiziranjem većeg broja ovakvih činjenica koje vrište i ispadaju iz paštete na dnevnoj bazi sa vrlo izgledno posljedicama u kategoriji vrlo pozitivno do jako pozitivno.
https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…hipping-benefit
...The new President has also proposed a new economic stimulus programme worth almost two trillion dollars, which is equivalent of nine percent of the pre-COVID19 GDP and among the largest of any other stimulus package in the past. ...
...it appears more likely that the much-needed infrastructure investments will occur out of necessity. A strong boost in infrastructure spending would be very good news for the shipping industry, with dry bulk likely to be a contender for the top beneficiary spot. Increasing investments in infrastructure and green-energy facilities will fuel the demand for dry bulk materials, such as iron ore, steel and cement....
neka nam bude po vlastitom izboru