ugljen koji kina vadi je bitno niže kvalitete u smislu količine pepela i udjela sumpora.
ta se povečana proizvodnja može direktno povezati sa desecima tisuća više umrlih i sa dodatnim milionima teže ili lakše oboljelih kao posljedica kineskog ugljena.
neznaš dali je smiješnije ili tragičnije da jedna tako razvijena i bogata država koja ostvaruje trgovinske suficite od oko 700 mlrd usd se odlučuje na takvu strategiju gdje su ljudski život i zdravlje od beznačajne važnosti umjesto da kad već imaju mogućnosti lakoćom plate tuđi ugljen.
Osim što će taj potpuno nepotreban i ničim opravdan svojevrsni "genocid "prema vlastitom narodu ostati zapisan u povijesti nebi me iznenadilo neko buđenje kineskog naroda jer više nisu gladni imaju krov nad glavom dostupno im je gotovo sve,jeftinu i lako plativu tehnologiju,kupuju aute ,putuju po svijetu......držim da će uskoro doći na red neke druge životne vrijednosti u prvi plan kao :
koliko dugo i kvalitetno sa što manje bolesti ću živjeti osobno ,moja djeca,i moji unuci.
za sada kinezi dokazuju da za najbolje stvari u životu ne moraš nužno biti bogat jer se novac često koristi u pogrešne svrhe.
nisu prvi niti im je to prvi put da se rukovode poltikom da je ljudski život (zdravlje) bezvrijedan,doći će na naplatu račun i za taj vl izbor.
ne možemo mi natjerati avg kineza da prvo misli na zdravlje sebe i svoje djece,morat će sami spoznati koje su prave vrijednosti i izboriti se za bolje,imaju primjera gdje mogu vidjeti ono što bi bilo bolje i za njih pa...
nekad to traje godinama a nekad dođe dan kada se preko noći dogode velike promjene.
u godinama pred nama najveći potencijali rasta demanda dolaze iz novih izvora:indija,afrika.......