1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. migra

Posts by migra

• oporavak burze

• migra
    • May 15, 2021 at 4:42 PM
    Quote from tollway

već nekoliko godina brojimo rekordne iznose na štednji.... i očekujemo da se dio prelije na zse. po meni ništa od toga, možda u najboljem slučaju 1% (ni to nije malo obzirom na sadašnje promete), ali jedino preko nekih IPO-a da ponovo malo vrati interes za burzu.

u suprotnome teško, vrlo vrlo teško. jer se tih 250 mlrd (vjerujem) velikom većinom nalazi u vlasništvu starije populacije koja sigutno ne razmišlja o burzi već poučeni koronom čuvaju novce za starost i crne dane.

1%?

2,5 mlrd kn ,zvuči kao mini tsunami koji bi podigao sve brodove?

držim da je realnije i više,ovisi o dužini bull marketa,o svjetskoj makroekonomiji,o izostanku jačih potresa.......

upumpava se lova u ekonomiju svijeta neviđenih razmjera od 2.sv rata pa ako to nije poželjna garancija bulla,trajanja od barem par godina,što će biti?

tko neće u ovoj situaciji vidjeti čašu napola punu kada će je vidjeti?

ah taj naš croatizmus pesimizmus gen jedinstven u svemiru :rolleyes:

nama udovoljiti ,učiniti razlog za biti optimističan,ispunjen,sretan to bi iz za vanzemaljce bio velik izazov?možda i griješim ali...

ali ja sam optimističan da neće tako ostati,ustvari vidim promjene na bolje koje drže trend mjesecima,ma vidimo ih svi kroz rast indexa ali večina odbija tu činjenicu prihvatitiu skladu sa jedinstvenim genom. :saint:

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• migra
    • May 14, 2021 at 4:27 PM

.

Quote from NaBiduAsku

Interesa za dionicom na razini 320-330 itekako ima. Vrlo zanimljivo će biti kad se vozarine okrenu u plus.

Quote from Marielena

Interesantno ce tek biti kada fondovi i plasljivi i neodlucni sve prodaju na ovim razinama.

potpisujem,a kada bi samo i ja znao tako kratko,tako.... :thumbup:

:/ evo pukušat ću pa šta bude....

svakim danom zadržavanja ovih10god neviđenih razina za pmax i smax na 25k avg vozarine za 2Q dobivaju više na težini i.....

tik-tak....

:saint:

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 14, 2021 at 2:34 PM
    Quote from jack_zg

migra

rekli bi ti amerikanci: " You overthink too much"

Zaključak je nekad posve logičan i jednostavan (pogotovo sa ovom ekipa koja to sve vodi). Dogovorili su se, dionica ide natrag na ZSE.

to je i moje očekivanje i zaključak a.....

p.s.

nadam se da je ovaj puta bilo dovoljno kratko i jasno :saint:

• DRY BULK

• migra
    • May 14, 2021 at 2:21 PM
    Quote from looserst
    Quote from migra

daleko je to od loših vijesti ako gledamo razine vozarina neviđenih gooodinama.

trenutni trend nije za pohvaliti ali ne može biti samo up.

generalno puno toga upučuje da će opet up

i prije zanjih vrhunaca su prethodili padovi pa iz toga se može isto nešto izvući.

trenutno je malo veći pritisak jer je veći broj capesize na putu za brasil gdje se očekuju u nastavku godine bolje vozarine.

šira slika je pozitivna i to je ono na čemu treba držati fokus

možda i griješim,nebi bilo....

p.s.

ovo vrijedi dominantno za cepesize a manja braća imaju svoj teret i za sada bitno bolje odolijevaju pritiscima šta ne?

p.p.s.

avg je uvijek bio i biti će ključ .

za sada je onakav kavim ga gotovo nitko nije sanjao pa.... ;)

Display More

A koliko točno dana bi trebalo padati i do kojih levela da bi vama ovo bile loše vijesti? Nekad je potrebno skinuti ružičaste naočale, ako je loše loše je. Šta naravno ne znači da ne može od ponedjeljka opet gore

Display More

ovo je dry bulk,sebe smatram investitorom,ne gledam na kretanja od dana do dana nego bitno duže horizonte.

tko kupuje po dnevnim kretanjima BDI indexa najčešće nije se proslavio.

evo primjerice poč siječnja po BDI neki su zaključili i sugerirali da treba prodati atpl na 150 ,a moji tada izrečeni targeti za ATPL po investitorski za cijelu godinu tamo stoje,rezime neće izostati pa....

držim da nisam mogao biti plastičniji u odgovoru:)

bio sam dio nekolicine koja je upozoravala da sljede značajne promjene na bolje u dry bulku.

ovih dana a to sam javno objavio vidio sam za sebe na 330 priliku za dokup da povečam prinos u 2021.i to možemo po investitorski rezimirati

• DRY BULK

• migra
    • May 14, 2021 at 2:02 PM
    Quote from looserst

Neda se nikome kad su loše vijesti, a?

Baltic #Capesize index -8% to $35k/d

Brazil/China -6% to $30k/d

Jun FFA -11% to $32k/d

Jul FFA -9% to $32k/d

Evo ja ću pa neka poberem thumbs down :S

Display More

daleko je to od loših vijesti ako gledamo razine vozarina neviđenih gooodinama.

trenutni trend nije za pohvaliti ali ne može biti samo up.

generalno puno toga upučuje da će opet up

i prije zanjih vrhunaca su prethodili padovi pa iz toga se može isto nešto izvući.

trenutno je malo veći pritisak jer je veći broj capesize na putu za brasil gdje se očekuju u nastavku godine bolje vozarine.

šira slika je pozitivna i to je ono na čemu treba držati fokus

p.s.

ovo vrijedi dominantno za cepesize a manja braća imaju svoj teret i za sada bitno bolje odolijevaju pritiscima šta ne?

p.p.s.

avg je uvijek bio i biti će ključ .

za sada je onakav kavim ga gotovo nitko nije sanjao pa.... ;)

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 14, 2021 at 1:28 PM

uvrštenje bi sigurno bila odlična stvar za sve male dioničare ali i ZSE,očito da ima i min jedan veliki dioničar koji se sada slaže sa time.

treba nam barem još jedan od dva velika da je za.

čudno da je dicentra odustala od protuprijedloga za divku,mislim nije čudno ako su se tako dogovorili.

tika taka će presuditi i to uskoro.

čak i oni koji su bili ili eventualno jesu i dalje protiv uvrštenja rade štetu kompaniji u cijelini a ne samo sebi kroz umanjenje vrijednosti ulaganja.

uvrštenjem se kroz usvajanje standarda izvještavanja i poslovanja u cijelini vrijednost svima nama uvečava.

u suprotnom nam se vrijednost umanjuje,to je neprijateljski potez prema glasačkoj manjini u tom slučaju.

može biti po zakonu ali bi i dalje bilo nefer,neprijateljski,između ostalog ničim opravdano ,ničim razumnim kako ja percipiram.

samo eventulno potencijalnom željom za nekakvom manipulacijom večinski na štetu manjinskih dioničara.

vrijeme je da se okrene novi list i po pitanju odnosa prema manjiskim dioničarima i zato ako ima onih koji dvoje šta treba učiniti?

jedini ispravan,logičan,pošten,moralno nedvojben potez je ruka u zrak za uvrštenje :thumbup:

zakoračimo u novu budućnost zajedno,iskoristimo priliku da se izbriše ono što je bilo dvojbeno i.....

neka bude ova kompanija HR primjer svega pa i domoljublja,kako se voli vlastita zemlja,kako se cijene radnici ,dioničari,dioničari branitelji....

i zato svi ruku u zrak ZA uvrštenje :thumbup:

sve se nudi,sve je servirano.....

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 14, 2021 at 1:12 PM
    Quote from karlo
    Quote from migra

zanimljivo da nije došao i protuprijedlog na visinu predložene divke,kako je bilo najavljeno u medijima?

da nije postignut kompromis?

koji uključuje uvrštenje :?:

dima ima,ima dosta....

hoće li biti kakvog splita nakon uvrštenja ili će se trgovati po cca. 50k-100k kuna po komadu :D

na ZSE ne može na šnite,fete pa...

nepraktično ali nebi bilo prvi put zar ne?

ne držim izglednim da će ostati kako je,to bi u nekom dijelu i smanjilo interes za trgovanjem.

možda će baš podijeliti sa 100 kao što su pomnožili sa 100 :/

samo početna će sigurno biti miljama od završne.

možda i griješim,nebi bilo.....

• DRY BULK

• migra
    • May 13, 2021 at 11:59 PM

"a po čemu se to vidi..." :/

da ide commodity supercycle?

ovakav demand i rast cijena mora povući proizvodnju,neizbježno...

strpljivi će naplatiti kao i do sada :/

Spot-month CBOT soybean oil futures on Wednesday hit an all-time high of 72.32 cents per lb. The latest streak tops the prior highs set in early March 2008.

What's crazy is that just over a year ago, the contract traded down to 24.64, the lowest since October 2006.

Image

a sljedeća godina za corn će biti?

It is unusual to get many new-crop #corn bookings this early, but it was also unusual for #China to be buying until last year. Total 21/22 sales have reached about 4.9 mmt (193 mbu) as of May 6. There should be at least 1.7 mmt to China in the next report, too.

Image

• migra
    • May 13, 2021 at 11:53 PM

največi potrošači za coal fired gen...

prve preliminarne prognoze kažu da sljedi nikad toplije ljeto,u tom slučaju posljedice neće izostati.

Image

• DRY BULK

• migra
    • May 13, 2021 at 11:27 PM

Iron ore unchanged at US$233.10 per tonne (CFR Tianjin port) due to an exchange holiday in Singapore

If #China wants to temper the red-hot #ironore and #steel sectors it's going to have to do more than just talk and tinker around the margins. Steel output will have to be curbed, but this will conflict with economic growth targets.

Image

Chinese rebar futures still mooning, hitting record highs overnight. Strong sign for other bulk contracts, including iron ore. Also a good sign for construction activity.

US said China, in 3 recent transactions, latest announced May 11, purchased a ttl of 3.060 m tons of US corn to be delivered in the 21-22 marketing year, which begins Sep 1, an indication that China likely will continue to import large volumes of US corn in the coming year.

močno i izgledno da će rasti radi rastućeg suficita kine

Argus: Chinese buyers purchase their first US thermal #coal cargoes in more than 3 yrs to help fill the gap for high-calorific value (CV) supplies, in the absence of Australian shipments. This sounds like a bigger trip..

• migra
    • May 13, 2021 at 11:20 PM
    Quote from Flight
    Quote from trial

Visoke peći rade isključivo na ugljen. Željezo se drugačije ne može proizvesti. Potrebe za ugljenom postojat će sve dok će postojati potrebe za željezom. Bez željeza nema industrije automobila, brodogradnje, građevinskog željeza i još jako puno toga. Znaju Rusi što rade.

Znaš, taj ugljen se zove coking coal (metalurški ugljen) i ima vrlo visoku kalorijsku vrijednost i potrebe za tim ugljenom su mnogo manje nego za ugljenom kao energentom koii se korisiti za potrebe proizvodnje električne energije.

dry bulk će lajkati ove najduže rute,ovo je izgledno samo početak jednog "divnog prijateljstva" jer je kina nedavno još povečala suficit a bio je već....

znači morat će kinezi voziti sve što se teoretski može inače.....

Argus: Chinese buyers purchase their first US thermal coal cargoes in more than 3 yrs to help fill the gap for high-calorific value (CV) supplies, in the absence of Australian shipments. This sounds like a bigger trip..

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 13, 2021 at 10:21 PM

zanimljivo da nije došao i protuprijedlog na visinu predložene divke,kako je bilo najavljeno u medijima?

da nije postignut kompromis?

koji uključuje uvrštenje :?:

dima ima,ima dosta....

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 13, 2021 at 9:58 PM
    Quote from bjane
    Quote from migra

https://pevex.hr/kompanija/inve…a-dnevnog-reda/

po najavi dicentra nadopunjuje dnevni red skupštine sa prijedlogom za uvrštenje na ZSE.

to smo čekali,to smo dobili kao točku dnevnog reda,pa da vidimo tko je osim deklarativno dok se ne pita za branitelje i ostale male dioničare ;)

više volim kada ne očekujem pa me iznenadi :saint:

Ako će biti ponovno izlistavanje na burzu, nebi imalo smisla da dividenda ne bude kao i prošle godine.

sve je moguće,osobno bi mijenjao nula divku za uvrštenje kada bi me se pitalo :saint:

držim da večina velikih ne želi uvrštenje ali pitanje koliko bi im smetalo ono što ide u paketu,što ruši "domovinski" image,povlači negativni publicitet,ili nešto treće,deseto....?

kakobilo više neće biti isto kao prije skupštine,a nečega se moraju odreći.

trenutak istine je tu iza prvog zavoja pa...

p.s.

i ova predložena od uprave divka je super ali navikli smo na bolje od super a navika je negzodna stvar :/

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 13, 2021 at 9:11 PM

https://pevex.hr/kompanija/inve…a-dnevnog-reda/

po najavi dicentra nadopunjuje dnevni red skupštine sa prijedlogom za uvrštenje na ZSE.

to smo čekali,to smo dobili kao točku dnevnog reda,pa da vidimo tko je osim deklarativno dok se ne pita za branitelje i ostale male dioničare ;)

više volim kada ne očekujem pa me iznenadi :saint:

• migra
    • May 13, 2021 at 8:40 PM
    Quote from Kvark

Vi svi znate puno vise pa ja moram puno vise citati i istrazivati. E sad, jel to na sto ja naidjem tocno ili ne i to je upitno?!

U izvjestaju Cleaves Securities od 18.04.2021. na str 18 pise da se tek 2024. predvidja pad potraznje za ugljenom.

--> Ugljen

I dalje raste globalna potrošnja ugljena, ali se očekuju da bi potražnja za kaloričnijim ugljenom mogla donekle nadoknaditi manju potrošnju pa bi eventualno u nekoj buducnosti bile potrebne manje kolicine. Za sada se jos uvijek predvidja rast tona-milja i to:

• za 2021. +5,4%;
    • za 2022. +1,9%;
    • za 2023. +1,0%,

a onda bi se od 2024. godine smanjivala potreba (-1,8%).

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

https://5f38c3be-c80e-4113-8699-341bc56851e6.usrfiles.com/ugd/5f38c3_a33…0bb23ebba9b.pdf

Display More

2024?

i koliko mi na zse imamo investitora koji gledaju u horizont 2024?

po količini zabrinutih na ovoj temi reklo bi se prilično :/ :saint:

a po broju onih koji prodaju na pomisao da bi vozarine mogle mrvicu padati sa deset g. neviđenih razina,jer za manju braću nisu pale?

šalu na stranu,svatko zna svoje a rezimirat ćemo nekad po investitorski,međurezime su razbibriga i.....

iako sam napisao da ću zatrejdati danas kupljeno da dokažem nešto,mislim da ipak neću :/

eventualno ako će biti anualizirani prinos na razini >2000% da potvrdim xxxxx puta dokazano da je ZSE mjesto gdje lova raste na cesti za one koje se ne sile preko svake mjere .

• migra
    • May 13, 2021 at 7:20 PM
    Quote from mitkko

Evo vam usporedni graf svih ovih većih brodara i usporedba sa BDRY, sa početkom u prosincu 2020, tu negdje je bilo dno indeksa. Već po grafu možete vidjeti koja firma ima kakvu flotu, tj. po kakvih ugovorima voze (koji bolje prate indeks).

Brodari su rasli 75-250%, ATPL 130%, a BDRY 275%.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

DA,na razinama do 190 neki su bili ustrajni da se 10-god neviđene vozarine i rast SH neće reflektirati na ATPL kao jedinog ili jednog među rijetkim dry bulkerima u svijetu a ipak su po očekivanjima stvarnošću demantirani.

tko nije iskoristio dugo neviđeno štopanje i zatezanje katapulta na ZSE ima sada priliku nadoknaditi,i danas se je u značajnom padu sa vrha 39x nudilo 9k kom po avg 332,nešto sam i ja dokrcao jer činilo se da nitko neće pa da netko podmetne mrežu?

naoko veliki diskont a možda samo prepohlepa?

tko zna možda smo i pogriješili,nebi bilo...

• migra
    • May 13, 2021 at 7:04 PM
    Quote from gigic23
    Quote from gigic23

Od 20.04 - 13.05 protrgovano 106.886 dionica , ATPL 7,66% temeljnog kapitala, ukupni promet 31.973.427 kn, pr 299,14 kn/dionici.

Početna cijena na 20.04. 204 kn, završna cijena na 13.05. 335 kn, rast završne cijene +64,22%, najvisa cijena na 11.05 393 kn, najviša zaključna cijena 10.05. 385 kn.

Impresivno za ZSE na svaki način, i pravo ogledalo ZSE a, svih očekivanja i emocija.

Bravo za ZSE :) <3 :thumbup: :saint:

Evo još malo, neki novi institucionalci preko OIF a dijele strast i buđenje tržišta, kao i potencijqlnu svjetsku i dry bulk konjukturu <3

Da?

zar smo i to dočekali?

može malo manje incognito ili je još prerano?

teško da će svi odoljeti ili se inatiti do krajnjih granica izdržljivosti?

a svi imaju tu granicu šta ne?

znam da će sada neki napisati što kasnije to bolje jer će više napumpati ali meni nebi smetalo da pomalo krenu i sad.

mislim po meni bi krenuli u siječnju :/

šteta bi bilo da čekaju sljedeći siječanj,do tada svašta nešto se može izdogađati?

• migra
    • May 13, 2021 at 6:43 PM
    Quote from Flight

Ja sam laik za brodarstvo. Mislim da je ugljen kao energent definitivno “out”, a mislim i da je ekonomija od tog doba “malo evoluirala” prema tehnološkim inovacijama i višem stupnju dodane vrijednosti. Potrebno je manje bazične iinfrastrukture odnosno mislim da Kina kao glavni generator nekdasnje potražnje danas nema tolike potrebe za bulkom u dugom roku. To ne znaci da bulk i vozarine neće snazno rasti, samo mi se cini da taj nesklad između ponude i potražnje brodskog prostora neće imati onu magnitudu koju je imao prije 15-tak godina. To je samo misljenje bez nekih konkretnih argumenata.

Laici bi rekli (prevedeno na njima najsugestivniji jezik): Možda nećemo “vidjeti ATPL” na 3 tisuće kuna, al bi je mogli dočekati na tisuću. Naravno, iz trenutne točke gledanja tesko je to predvidjeti, ali meni ne izgleda nemoguce, u dugom roku.

imaš na temi dry bulk bez cenzure priličnu količinu dokaza na dokaze da si nisi u pravu,samo tamo upiši u tražilicu ključnu riječ coal"

evo ti dole samo jedan od novijh dokaza da si kako za sebe kažeš laik za brodarstvo :saint:

neki od oponenata su na potpuno istoj i potpuno promašenoj pretpostavci zanemarili i atpl od razina 170.

a upravo je to bio jedan od jačih pokretača rasta vozarina na manjoj braći u zadnjih par mjeseci.

i to nije sve,ima još bolje trenutne rezerve coala u kini na vrlo niskim razinama i prijeti nestašića struje usljed ljeta.

vrlo uskoro kreće agresivno pumpanje zalihe,posljedice...hmm....

bez klime,bez frižidera,bez..... na >35 C?||

MIN sljedećih 4-5 g će još rasti potrošnja ugljena pa...

https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/coal/chin…africa/65165471

Chinese investors plan $10-billion metallurgical complex in South Africa"

p.s.

OK,skroz duuuugoročno,ali zse investitori ne poznaju te horizonte ni u teoriji pa.....

• migra
    • May 13, 2021 at 4:04 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from havi

https://threader.app/thread/1392800983500132355

Zanimljivo stivo, mislim da vrijedi procitat.

Ono sta smo vec citirali do sada iz vise izvora jos jednom se potvrdjuje, dry je krenuo zadnji pa ce zadnji i doci za nove narudzbe jer su ovi popunili brodogradilista

"Brokers said next year’s delivery slots are full, as are most of those in 2023. This is pushing handover dates into 2024 at the bigger yards in South Korea and China.(although there may be availability at smaller facilities) "

ne i manje važno napomenuti da brodogradišta i najmanje žele dry bulk jer su margine najniže ;)

• migra
    • May 13, 2021 at 1:45 PM

čini mi se da se zaboravlja jedna sitnica a koja bi mogla biti jako važna?

a to je broj naloga u rasponu 500-1000 kom u kojima se skidalo s aska i po bitno večim razinama.

držim da nije izgledno da je glad nestala već da je potisnuta sa nekim možebitnim motivima,ciljevima,zadacima....

a sve u skladu sa mini promjenom sentimenta i ,,, :/

p.s.

meni je ovo OK,dio zdravog procesa kaj bi se reklo.

gledajući kraj godine i rezime koji će usljediti vidim dodatne razloge za ....

p.p.s.

vrlo zanimljiva razina 320-330 ,znala je i u prošlosti biti jaki otpor i potpora :/

1. Privacy Policy
  2. Kontakt