1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. migra

Posts by migra

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• migra
    • July 6, 2022 at 11:23 AM
    Quote from migra

ako može na moj filing da se sprema nešto na TPNG jedna tehnička analiza preko vikenda ako nisu baš svi tehničari na GO ili vikend mornari?

plačam sa 5x :thumbup:+ bonus bez obzira na rezutat analize.

i sta cemo sad?

prošlo 5-6 dana nitko se ne prima izazova?

svi tehničari spremni udovoljiti zahtjevima i izazovima su na moru,prevruće im je ili imaju pametnijeg posla?

nisam tehničar,nije mi to prelomni faktor u donošenju investicijskih odluka ali i ne podcjenjujem jer...

držim da svi mi barem na neki više ili manje pojednostavljen način koristimo tehničku analizu a da možda toga uvijek nismo

niti svjesni.

dok se posla ne prime verziraniji evo mojeg zapažanja za eventualno promisliti.

da dam neku težinu na iznesenom unio sam i targete za 2 buduća datuma.

sa standarnom ogradom: možda i griješim,nebi bilo prvi put

tpng je u uptrendu koji traje zadnja 4 mj a prethodio mu je 18 mjesecni downtrend.

razmjerno strmi uspon u razmjerno uskom kanalu sa jednim breakoutom koji je predskazao dodatni rast 5% do peaka (56,5).

referiram se na dva buduća datuma(01.kol i 02 stu) sa targetima koji su datumi vezani uz objavu 2 sljedeća FI.

nizak free float i likvidnost mogu značajno utjecati na ovakvoj dionici ali oko ovih datuma će se iluzije i performansi značajno neutralizirati.

nedavno je prošla jedna vrlo indikativna transakcija od 46.000 kom po 52,kupac je veliki insajder.

pomalo smiješno mi je gledati ove ogromne spreadove i razlike u naizmjeničnim dnevnim realiziranim nalozima od 5%(49,52) ili više pa više neću gledati do objave FI 2Q kada ćemo vidjeti tko je napravio dobar posao jer je kupio a tko jer je prodao?

sloboda izbora je zakon

Files

ScreenShot433.jpg 50.16 kB – 0 Downloads ScreenShot432.jpg 66.43 kB – 0 Downloads
  • Tehnička analiza - komentari LIVE

• migra
    • July 1, 2022 at 3:50 PM

ako može na moj filing da se sprema nešto na TPNG jedna tehnička analiza preko vikenda ako nisu baš svi tehničari na GO ili vikend mornari?

plačam sa 5x :thumbup:+ bonus bez obzira na rezutat analize.

• Tankerasi strani i domaci

• migra
    • June 30, 2022 at 1:34 PM

i još jedna molba ako to sada nije već previše tih "želja" u nizu.

ono što je ZA znam i vidim i sam,više bi volio kada bi netko malo jače argumentirao sve ono što je KONTRA i koji su potencijalno negativni rizici.

sa manje pogleda kroz ružičaste a sa više kroz crne naočale,

ako to kvalitetno odradimo svi smo korak bliže izglednijem scenariju.

mogu i ja otvoriti sezonu potencijalnih crnih labudava sa pitanjima:

što bi bilo sa ovim visokim spot vozarinama da rat sutra stane, odnosno koliko je realno da do toga može doći?

očito da se je veliki rast vozarina značajno poklopio sa početkom rata pa tu mora biti i prilično jaka međuveza.

ako se uspore gospodarske aktivnosti,počne recesija nekog intenziteta kako bi se to projiciralo na vozarine?koliki bi bio intenzitet negativnih učinaka?

koliku jacinu destrukcije demanda možemo očekivati sa nastavkom rasta cijene nafte?

osobno uvijek sve gledam kroz crni,srednji i najbolji scenarij.

osnovni predovjet u mojoj filozofiji investiranja je da mi je crni scenarij podnošljiv a srednji pozitivno zadovoljavajući po skromnim kriterijima (+20% godišnje).

ako kvalitetno odradimo domaću zadaću izglednost izbjegavanja crnog scenarija je vrlo visoka,imao sam ih svega nekoliko u invest karijeri,bitno više onih drugih koji su završili u rasponu prinos - veliki prinos.

da bih još značajnije zaglibio u wet treba mi potvrda izglednog izbjegavanja crnog scenarija .

nadovžite se i vi sa svojim potencijalnim crnim labudovima da kompletiramo listu po kojoj ćemo biti bliže izglednijem scenariju i kvalitetnijoj invest odluci.

• migra
    • June 30, 2022 at 12:38 PM
    Quote from migra

drzim da se nedovoljno vrednuje i hvali trud pojedinaca ovdje s obzirom na besplatnu uslugu?:)

ono što je meni interesantnije dry bulk i od ove godine wet sektor shippinga prilično dobro ste se iskazali.

ne pratim redovito ali sa nekim vremenskim odmakom sve pročitam,

tako sam sada pročitao nekoliko analiza koje su dobro predvidjele ovaj prinos koji imamo na TPNG.

kada nadete vremena ovih dana bilo bi poželjno tpng ponovno odraditi,jednostavno takav mi je filing da bi bilo dobro,da će biti akcije,iako

i ovo do sada je prilicno dobra akcija za nas skromne investitore.

mozda i griješim nebi bilo.....

Display More

nesporazum ali nema veze,ja sam ustvari zazivao izradu najnovije tpng tehničke analize,to je i bio moj povod za napisati taj komentar koji nikakako da se negdje skrasi :)

još jednom pozivam da se tehnička analiza tpng odradi u nekoj bliskoj budućnosti,može i ovdje ili na temi tehnička analiza kako je bilo zamišljeno i inicijalno postano s moje strane.

vrlo kvalitetetni prinosi na wet-u u zadnje vrijeme,čestitam onima koji koriste.

uskoro bi trebala stići prva vrlo profitabilna izvješća i to je razlog zašto mislim da to treba povezati sa prizivanom tpng tehničkom analizom.

jednostavno da vidimo dali se isplati još dublje "zaglibiti" u tpng kako to rade ovih dana insajderski kupci velikih paketa na 52kn,jer ako oni ne znaju šta rade tko zna?

razmatram da dodatno pojačam wet na nasem tržištu kroz tpng a na stranom tržištu imam neki širi izbor ali nisam još prelomio.

svaki TIP je dobrodošao i rado ću razmotriti pa ako želite da podržim vašu investiciju uložite malo truda za nagovor.

ne košta puno a može se isplatiti.

Tankers in the S&P spotlight

MR tankers are in hot demand right now.

Tankers in the S&P spotlight - Splash247
    Tanker prices firmed noticeably throughout June with MRs in particular demand, while dry bulk took a breather, largely thanks to the Japanese withdrawing from…
    splash247.com

• migra
    • June 29, 2022 at 10:41 PM

drzim da se nedovoljno vrednuje i hvali trud pojedinaca ovdje s obzirom na besplatnu uslugu?:)

ono što je meni interesantnije dry bulk i od ove godine wet sektor shippinga prilično dobro ste se iskazali.

ne pratim redovito ali sa nekim vremenskim odmakom sve pročitam,

tako sam sada pročitao nekoliko analiza koje su dobro predvidjele ovaj prinos koji imamo na TPNG.

kada nadete vremena ovih dana bilo bi poželjno tpng ponovno odraditi,jednostavno takav mi je filing da bi bilo dobro,da će biti akcije,iako

i ovo do sada je prilicno dobra akcija za nas skromne investitore.

mozda i griješim nebi bilo.....

Files

image_2022-06-29_223726466.png 62.7 kB – 0 Downloads
  • TPNG (tankerska plovidba next generation)

• migra
    • June 28, 2022 at 3:30 PM
    Quote from nik07aos

Odluke Glavne skupštine 28.06.2022.

,,Utvrđuje se da je društvo Tankerska Next Generation d.d. u poslovnoj godini koja završava 31. prosinca 2021. ostvarilo gubitak u iznosu od 86.988.823,67 kuna. Gubitak u iznosu od 86.988.823,67 kuna nadoknadit će se dijelom iz zadržane dobiti iz proteklih godina u iznosu od 56.701.883,11 kuna i dijelom iz rezervi kapitala u iznosu od 30.286.940,56 kuna.''

sa TCE 27K do kraja godine,ako bi se nastavile ovakve vozarine ?

bili bi za 2022 u plusu oko 150milkn

hoce li se nastaviti?

živi bili....

insajderi kupuju znacajne količine pa ima dima a možda i vatre?

po marfiju jedan od scenarija je i da vozarine još narastu?

glavna sezona pocinje krajem godine?

mogla bi ove godine glavna sezona ranije?

s obzirom na nestašice plina i drugih energenata?

• migra
    • June 28, 2022 at 2:13 PM

ako bi sada na ovu "neobičnu" trgovinu projicirao svojih 19g burzovnog iskustva i na desetke odradenih preko svojih leđa ovakvih situacija prva asocijacija bi mi bila "iluzija" kakve su mi često završavale sa značajnim prinosima/dobitcima.

tesko je povjerovati da netko ne zeli staviti svoje na ask na 56 ali prodaje po bidu ispod 53.

ispada da namjerno želi prodati po nižoj cijeni i po bidu kada se može bez problema po asku? i to nemalih 5%?

mislim da postoji ozbiljan kupac i za sada je usamljen na bidu pa prolaze ovakve.....

možda i griješim nebi bilo....time will tell

na današnji dan se na stranim tržištima ovakve kompanije dosta više vrednuju pa je realno za očekivati da će i ovdje doći do otključavanja nekih razmjera u mjesecima pred nama.

rat je doista ubrzao rast profitabilnosti i ovo je preko noći postalo vrlo profitabilno poslovanje.

do kada?

moguće kratkotrajno ali ni dugiroćno nije isključeno jer obje zaraćene strane ne zele(ne mogu) popustiti.

It’s good to be long on product tankers right now.

Some happy tanker owners - Splash247
    Tanker owners’ opinion of the last few weeks will be formed by the constitution of their fleet. On the whole, owners who are long products tankers and short…
    splash247.com

Files

image_2022-06-28_135810881.png 14.44 kB – 0 Downloads
  • Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• migra
    • June 16, 2022 at 11:11 PM

crypto sam potpuno propustio i ne zalim radi toga jer mi je oduvijek bilo neusporedivo više prihvatljivo za miran san ulagati u nešto "konkretno" naspram imaginarnom.

ne prejudiciram buduća crypto kretanja ali drzim da će to sada biti više fer borba između tržišta kapitala i crypta gje se je tržište kapitala percipiralo kao ulaganje gdje imas veće ili manje šanse za izgubiti, a crypto ulaganje gdje se dobiva.

to je bila posljedica toga što je povijest tržišta kapitala neusporediva duža.

sada i crypto ima reputaciju ulaganja gdje imaš veće ili manje šanse za izgubiti.

mudrijim mi se čini izborom iz crypta peseliti se na ulaganja "konkretne" imovine koja nosi dobre dividendne prinose.

možda i griješim,nebi bilo....

puno uspjeha zelim i crypto ulagačima,rezimirati ćemo nekad kako se odvrtilo.

BTC zadnja 20.700usd (u tjedan dana pad sa 30.000usd)

p.s.

growth je takoder precijenjen u rasponu dosta do vrlo jako pa i tu po meni sljedi veliko otriježnjenje.

sve je to dio zdravog procesa i još će više staviti u fokus ono što ima prave temelje.

tko prije izdvoji žito od kukolja naplatit ce to onima koji će to učiniti poslije.

sloboda izbora je zakon.

• DRY BULK

• migra
    • June 15, 2022 at 9:25 AM

i po meni zanimljiv trenutak,vrijedan zabilježbe,ako uzmemo u obzir jučerasnjih 480 u rasprodaji na atpl.

inace ovo sada je uobicajen sezonski dip u vozarinama ,bio ili ce potrajati jos koji dan?

to je investitorima manje bitno od onog što sljedi uskoro a to je činjenica da ulazimo u sezonski vrh vozarina.

na stranim tržistima isto hlađenje na istom sklopu razmišljanja trejdera.

vecina trejdera će se pokušati vratiti i dodatno će podići razinu tsunamija.

kina ne isporučuje po očekivanjima,nekima je caša napola prazna radi toga a po meni je napola puna jer kina jednom mora stisnuti gas pa se postavlja pitanje koliko ce to dodatno pojacati razinu tsunamija?

rat i dalje traje i isporučuje svoje posljedice,izgledno da će trajati godinama i da ćemo morati živjeti s time.

zitarice u ukrajini su blokirane ali i bulkeri su blokirani,pritiisak je veliki na rjesavanje iz gladnih zemalja.

počinje sezona stvaranja zaliha ugljena za zimu koji ce biti jako tražena roba ove zime.

mudri neće ćekati jesen i zimu za kupovinu.

to je posebno pozitivno za atpl jer nema capesize koji je pod većim pritiskom dok kina ne ubrza.

nije pitanje dali će već samo kada će kina pa...

dividenda oće neće je bez potrebe postalo pitanje svih pitanja,cijena je kao da neće,diskont se značajno povećao u odnosu na strane bulkerase.

doći će dan za pravnanje,dogodilo se 100 puta pa će opet zar ne?

• PVCM (Pevex)

• migra
    • May 2, 2022 at 7:58 PM
    Quote from stipe_Cro

Guraju se ljudi na ask na Hiti.

Znači li to da neće biti dividende? :/

do sada su bez iznimke sve odluke o prodaji se pokazale kao loš potez,jednom ce se i to promjeniti,nije 100% sigurno ali trebalo bi. :)

dali je ovo sada taj trenutak?

možda je ali je bilo više takvih do sada koji su se činili da su taj trenutak ali ipak nisu bili.

ako nece sada pevex dividenda ne znači da neće za koji mjesec? nebi bilo prvi put zar ne?

koja je fer cijena za prodaju dionice koja zarađuje 22k?

ona po kojoj je vlasnik dionice zadovoljan sa onim što dobiva.

diskont bi bio značajno manji da je dionica uvrstena.

ako je po zakonu nije fer od večinskih vlasnika da namjerno nanose stetu ostalim dioničarima,vidjet ćemo kako će to završiti.

sretno i onima koji vide bolje prilike za sebe.

da je bilo manje takvih mogli smo biti zajedno sa lovrom dio večine koja ima zadnju o uvrštenju, e to bi bila podloga za film.

i prije izlistanja je bilo razloga da se nedamo istjerati,poslije svakim danom više.

nadam se da smo kao mali dioničari nešto naučili i da ćemo ubuduće primjeniti.

možda nam se i posreći da večinski vlasnici prodaju i dobijemo priliku za izlaz po fer cijeni?

"you know, things like this do actually happening" i na zse ;)

čak dosta češće nego to večina zeli prihvatiti,u zadnjih desetak godina učestvovao sam u više njih.

živi bili....

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• migra
    • April 28, 2022 at 10:20 PM
    Quote from lebowski
    Quote from StatusQuo

Da objava samih vozarina vrijedi puno trenutno, podize transparentnost, pokazuje interes uprave za dionicare i vrijednost dionice, razotkriva puno pitanja koja jedino mozes 100% cinjenicno utvrditi sluzbeno i omogucuje planiranje buduceg cash flowa bolje nego sada sta zasigurno utjece na smanjenje rizika, a s time i povecava vrijednost dionice, uostalo zar ste mislili da Bilbija nije prosao skolu otkljucavanja vrijednosti i da je tu kao slucajan prolaznik.

Taman kad sam se pitao koja je izlazna strategija, ona se pojavila! Svejedno je koji je Bilbijin horizont, vjerojatno je dugačak s obzirom da se vjerojatno nalazimo u super ciklusu, ali ova transparentnost svakako tu nije slučajno.

Bez obzira cilja li se na MIFove, strance, prosvijećene ulagače, druge brodarske kompanije, jasno je da je cilj ove transparentnosti fokusiranje na ulagače.

Sljedeći korak u njihovu snubljenja, izvinite ako vam je to ružna riječ, je dividenda.

sezam se otvorio, sada je samo nebo granica,naravno uz preduvjet da se bull do kraja rasplamsa kao što je to izgledno još od siječnja 2021. na vrlo niskom OB i........

perfect storm se dugo čeka, pakira na dry bulku,mogao bi, trebao bi biti žeštok i nezaboravan.

tu smo da ispratimo i pokupimo ono što se nudi.

svima nama po našem izboru

sloboda izbora je zakon

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• migra
    • April 28, 2022 at 9:10 PM

kako sada odlučiti koji je veći vrh vrhova?

Q1 rezultat je vrhunski ali dizanje transparentnosti na višu razinu što smo godinama zazivali ,priželjkivali mi je ipak za koplje ispred.

dobili smo još jednu potvrdu da se ovdje radi potencijalnoj,izglednoj "once in a lifetime opportunity"

samo na jedan način sada može biti još bolje,odgovor uskoro.

.

• PVCM (Pevex)

• migra
    • April 25, 2022 at 11:09 AM
    Quote from tenchi0110

https://www.linkedin.com/posts/jurica-l…ber_desktop_web

Jurica nam postao bloger....

jedna nepoznanica manje, ratna sjekira nije zakopana.

hoce li on ove godine opet predloziti uvrstenje?

zašto udruga malih dionicara nebi predložila uvrštenje?

neka oni koji imaju odluku u svojim rukama opet dignu ruku protiv uvrštenja, da ne ispadne u buducnosti da oni nisu bili protiv i da su krivi oni koji im nisu predlozili?

• DRY BULK

• migra
    • April 21, 2022 at 3:55 PM
    Quote from Manu

The world needs to find $1.3 trillion of incremental investment by 2030 to boost all types of energy output and infrastructure from renewables to oil and gas to avoid an energy crunch, U.S. bank JP Morgan said in its first annual energy outlook.

“Our main finding is that by 2030, energy demand growth will exceed supply growth by circa 20% based on current trends, primarily driven by emerging economies and their efforts to develop and lift their citizens out of poverty,” strategists Marko Kolanovic and Christyan Malek said.

https://www.hellenicshippingnews.com/world-needs-ex…2030-jp-morgan/

Kome vjerovati? JP Morganu ili IEA?

trenutna populacija plavog planeta je oko 8 bn,dodatno svake godine oko +80 mil,sve veći udio stanovništva će zivjeti u gradovima,oni troše još više energije.

ali ne samo energije već apsolutno svega od čega se zivot sastoji a za to će trebati još više željeza,aluminija,bakra.......

više hrane i još vaznije radi većeg zivotnog standarda još više mesa i žitarica za njegovu proizvodnju.

mozda indijci i afrikanci lakše izdrže vručinu ali i oni će prigrliti lagodan život u klimatiziranim stanovima punih raznih aparata,punih frizidera.....

i kinezi su i dalje u tom procesu zar ne?

dry bulk će profitirati do extremno profitirati samo ako sam sebi ne gurne klip u kotace sa nerazumnim narucivanjem novogradnji.

za sada je sve više nego pod kontrolom i nadajmo se da će sto duze tako ostati.

slotovi se ludo pune sa lng-om i kontejner brodovima,čini se da je ostala samo još 2026 i to kako je krenulo uskoro će i to biti zatvorena knjiga.

sada kada bi bulkeri i htjeli agresivno narucivati nebi islo jos godinama.

doista se ovo čini kao jedinstveni povijesni setup,bolje nego iz snova,"once in a lifetime opportunity"

samo tu je i taj rat,ako on uskoro stane tada ce i najskuplji šampanjac biti smiješno jeftin.

ako rat ne stane opet bi moglo biti "meda i mlijeka",više nego na drugim sektorima.

ulazimo u dio sezone kada je ciklički veća potraznja za prijevozom pa je u vremenu pred nama jedan scenarij bitno izgledniji.

moguće i odlična trejderska prilika sa povoljnim risk /rewardom.

možda i griješim,nebi bilo.... :saint:

• PVCM (Pevex)

• migra
    • April 15, 2022 at 5:15 PM
    Quote from Cold

Je li dostupno izvjesce negdje? Otkud screenshot jamstava?

iz telegramovog clanka.

• PVCM (Pevex)

• migra
    • April 15, 2022 at 4:36 PM
    Quote from tenchi0110

Ima li netko sa pretplatom da vidimo kaj piše?

https://www.telegram.hr/biznis-tech/pe…pozadinu-price/

Buni me ovaj dio "Mali dioničari se pitaju kome je tvrtka izdala 900 milijuna kuna jamstava"

Dio dioničara trgovačkog lanca Pevex nezadovoljan je ponašanjem i pojedinim odlukama postojeće uprave na čelu s Krešimirom Bubalom, kojeg šira javnost zna kao političara i bivšeg gradonačelnika Osijeka.

Nezadovoljstvo dijela dioničara raste uoči glavne skupštine Pevexa, koja će se održati za nešto manje od mjesec dana, 10. svibnja, a na kojoj će se glasati, između ostalog i o isplati dividende. Naime, iako je kompanija, kao i ranijih godina, imala prilično dobre financijske rezultate, uprava je predložila da se dobit zadrži, umjesto da se isplati dioničarima.

Najveći pojedinačni dioničar Pevexa je Pavao Vujnovac

Najveći pojedinačni dioničar Pevexa je nezaobilazni Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva, odnosno krovne kompanije Energia Naturalis, koja se novcem zarađenim od trgovine ruskim plinom proširila na brojne djelatnosti, pa su tako Vujnovac ili njegove tvrtke ušle u cijeli niz poslova od maloprodaje, transporta, pa sve do trgovine poljoprivrednim proizvodima. Vujnovac je čak i u vlasničkoj strukturi Fortenove – bivšeg Agrokora.

Uglavnom, mali dioničari Pevexa smatraju da će Vujnovac, kao najveći pojedinačni dioničar podržati prijedlog da se dobit, koja je prošle godine iznosila 288 milijuna, zadrži, što za male dioničare znači da će ostati bez dividende.

Radić i Vujnovac zajedno imaju 52 posto dionica i kontrolu nad kompanijom

Vujnovac je, inače, prema riječima upućenih u odnose unutar kompanije, u dobrim odnosima s Mariom Radićem kojeg javnost također vjerojatno zna iz politike – Domovinskog pokreta. I Radić je također među većim dioničarima Pevexa. Osobno i preko svoje tvrtke Filir d.o.o., Radić drži 16,38 posto dionica. Kada to zbrojimo s Vujnovčevih 36,62 posto, njih dvojica ukupno imaju 52 posto dionica, i u mnogim važnim odlukama, poput isplate dividende – ako žele – mogu preglasati sve ostale.

10 najvećih dioničara Pevex d.d. (Izvor: SKDD)

Udruga malih dioničara Pevexa, kako su objavili na svojoj internetskoj stranici, uputili su protuprijedlog Odluci o upotrebi dobiti ostvarene poslovanjem u 2021. godini. Pritom se pozivaju na prošlogodišnju Bubalovu izjavu da je realno da kompanija isplaćuje 50 posto dobiti, što upravo mali dioničari sada i traže. Smatraju da, s obzirom na rekordne rezultate, smatraju da ne postoji razloga da Pevex pola prošlogodišnje zarade ne podijeli svojim dioničarima.

Pevex prošle godine zaradio 288 milijuna kuna, a ne želi isplatiti dividendu

Pojedini dioničari smatraju da se radi o nekim Vujnovčevim kombinacijama, no teško je pretpostaviti zašto bi mu odgovaralo da u kompaniji stoji tolika količina gotovine. Upitali smo ga, putem njegove glasnogovornice, kako o tom pitanju namjerava glasati na Skupštini, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Upućeni smo da se s pitanjima obratimo Pevexu.

Iz Pvexa smo na pitanje o zadržavanju dobiti, odnosno neisplati dividende, dobili sljedeći odgovor: “Uprava tvrtke Pevex je predložila dioničarima da se cjelokupna dobit ostvarena u 2021 god. zadrži u tvrtki radi planiranog investicijskog ciklusa i trenutnih tržišnih okolnosti na području RH i zemalja u okruženju.

Uprava tvrtke Pevex je samo u 2021. god. predložila djelomičnu isplatu dobiti, a svih prethodnih godina prijedlog je uvijek bio da se ostvarena dobit rasporedi u zadržanu dobit. Ovogodišnji prijedlog uprave je u skladu s planiranim investicijskim ciklusom i u potpunosti odgovara planiranom poslovnom razvoju tvrtke Pevex, a dioničari će na godišnjoj skupštini odlučiti hoće li taj prijedlog prihvatiti ili odbiti“.

U izvješću se spominje preko 900 milijuna jamstava. Dioničare zanima kome su i zašto izdana

Drugi problem, koji muči dio dioničara Pevexa su vrlo visoka izdana jamstva, koja su krajem prošle godine, kako je vidljivo u izvješću kompanije, iznosila oko 920 milijuna kuna. Posebno ih brine to što je tijekom prošle godine došlo do značajnog porasta jamstava. Ona su krajem 2020. iznosila oko 536,5 milijuna kuna, da bi prošle godine narasla za oko 383 milijuna.

Dio izvješća Pevex d.d. za 2021. godinu u kojem su navedena jamstva kompanije

Dio dioničara s kojima smo razgovarali smatraju da im je Uprava dužna dati objašnjenje kome i zašto su izdana ta jamstva, kako to da je u godinu dana došlo do tolikog porasta njihovog iznosa, jer smatraju da, usprkos dosadašnjim vrlo dobrim rezultatima, ona mogu ugroziti poslovanje kompanije.

Pevex: Jamstva nisu izdana Vujnovcu

Među dioničarima su se pojavile i špekulacije da se radi o jamstvima izdanim Vujnovčevim kompanijama, no iz Pevexa to oštro demantiraju i tvrde da ta brojka koja se spominje u izvješću obuhvaća dana ali i primljena jamstva. “ Društvo PEVEX d.d. u 2021. godini ni dioničarima niti s dioničarima povezanim osobama nije izdalo nijedno jamstvo. Napominje se da izvanbilančna evidencija obuhvaća i primljene i izdane instrumente osiguranja, dok su izdana jamstva u 2021. manja nego što su to bila u 2020. godini”, stoji u odgovoru Pevexa.

Kome su izdana ta jamstva moglo bi se doznati za mjesec dana. Naime, jedan od dioničara zatražio je dopunu dnevnog reda Skupštine u kojoj traži da se dioničarima dostavi specifikacija jamstava uz obrazloženje da je bez toga nemoguće raspravljati o izvješćima za prošlu godinu.

Files

image_2022-04-15_164636387.png 93.17 kB – 0 Downloads

• migra
    • April 12, 2022 at 2:58 PM

prestanak rata nebi srednjeročno znacio nesto loše za tankere ali kratkoročno bi izgledno smanjio ove vozarine koje raspaljuju maštu,i cijene dionica bi popratile splašnjavanje novoprobuđene euforije nad premija vozarinama.

ne treba gajiti iluzije da bi se to potpuno izbjeglo već se treba naoružati strpljivošću ili prerezati si kabel na monitoru do jeseni,bolje steta od prerezanog kabela nego potencijalno veći oportunitetni gubitak.

pojacana volatilnost na tankerskim dionicama je neizbjezna u 2022.jedna vijest bilo dobra ili loša će biti tobogan na dionicama.

imam puno boljih planova kako provesti vrijeme do jeseni od želućanih tegoba uzrokovanih toboganiranjem ^^

tko baš lajka toboganiranje imat ce priliku zaraditi na trejdanju.

najveća želja ove godine mi je da rat stane,sve prinose iz 2022. i 2021. bi obrisao za taj scenarij.

drzim da bi velika večina nas isto tako izabrala.

nismo sa ratom racunali ,tako je to u životu.

treba se sjetiti kako nam je bilo dobro prije rata i trebamo biti više zahvalni kada stane.

isprike na off topic dijelu komentara.

• migra
    • April 12, 2022 at 2:01 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Joskocro

Zadnji put TPNG je vrijedio 46 kn, oko 4.08.2021, ali se cijena vratila na "početak".

Hoće li ovaj put to iznad 50 kn? :/

Postavite si pitanje kolike su brodarine bile 4.8.21, a kolike su 11.4.22...i to vam je ujedno odgovor na vaše pitanje...

mozemo i reci da je tpng na neki nacin hedge protiv rata jer upravo je rat inicirao jaci rast vozarina prije nego bi se to nekad kasnije dogodilo redovnim putem,u 2H ili krajem 2022 ili poč 2023.

imamo novonastalu situaciju koja se moze ispuhati ako rat stane ali i dalje bi ostala podrska u niskom OB i rastućem oil demandu koji opet ima problem sa oil supllyem na kratki rok.

bez rata trenutno nije bas tako sjajno ali se ide u tom smjeru i jedan od scenarija je i odličan rasplet u 2023-2024,sa mogućnosću/izglednošću kojeg koraka nazad na putu UP.

ako stane rat tada ćemo više profitirati na drugima pa su tankeri korak u smjeru zauzimanja mudre win-win pozicije.

za strpljive investitore ovo je dobar risk/reward,tu i sebe ubrajam pa je jasno da sam IN.

to nešto ruši potpunu objektivnost ali računam i da ce srednji scenarij meni biti zadovoljavajući.

kako je krenulo od 2010. i kako me prati sreća :),možda i ovdje najbolji scenarij :)

svima nama po našem izboru .)

i rezime sigurno neće izostati s moje strane.

lajkam rezimee ili ne lajkam čekanje rezimea:)

mislim da ću uskoro ugasiti ekran i da je to najbolji izbor u ovom slučaju,da nebi prerano dosao u iskušenje :)

možda i griješim,nebi bilo....

• migra
    • April 11, 2022 at 10:07 AM
    Quote from migra

11.jan 2022.

Nešto preko godinu dana sam opet izrazito bull na Shipping,da budemo precizniji na dry bulk segment.

prvo su krenuli u značajan rast lng i lpg,pa su krenuli kontejneri pa dry bulk i dolazimo do tankera koji nisu krenuli ili nisu još.

svi znamo da će krenuti jer svi segmenti shippinga imaju svoje individualne putanje na krivuljama rasta i pada.

tankeri su negdje oko dna što znači da se u godinama pred nama očekuje početak rasta.

možda i već 2022 počne ali ako nebi sa svakom sljedećom godinom se značajno povećava izglednost.

nitko od nas nebi volio zaglaviti u nečemu i čekati predugo posebice kada se na drugima može odmah i sad .

ali ti drugi su već i odradili neki veći ili manji rast pa je i prostor za zaradu bitno suženiji od nečeg što je na dnu kao tankeri.

Nedavno sam ušao sa "simboličnom" količinom oko 500 kom čisto da sebe natjeram na pozornije praćenje da budem spreman brzo uskočiti ako bi trebalo i da si dam na nekoj vjerodostojnosti u komentiranju.

na taj sam se potez odlučio jer gotov da nema nekog utjecajnijeg iili dokazanijeg shipping analitičara koji već za 2022. ne najavljuje početak oporavka.

naravno svi se ograđuju da ako neće u 2022. da će u 2023. jer tko može predvidjeti razvoj posljedica za covid19.

biti će vremena i prilike da se sa novim vijestima dotaknemo svih važnih elemenata koji utjeću na poslovanje tankera.

kako sada stvari stoje čini se da ne gori i da stignemo .....

možda i griješim nebi bilo..... :saint:

https://seekingalpha.com/article/447872…returns-in-2022

Display More

nekome je rat-rat a nekome brat kažu naši stari.

koliko će trajati teško je predvidjeti ali jaki pozitivan impuls za tankere je stigao.

stigao bi on i bez rata ali vjerojatno ne prije 2H 2022.

u životu nove okolnosti zahtijevaju novu prilagodbu pa sam se i ja prilagodio dokupljivanjem zadnjih dana.

samo da se prijavim,opširnije nekad kasnije.

rezime nece izostati kao i uvijek.

• PVCM (Pevex)

• migra
    • April 8, 2022 at 12:38 PM
    Quote from Davorinvu

Svi ovdje pricaju kako je trebalo uzeti ranije i sl, prilika zivota itd. meni evo kao dobrostojecem

malopridajnom kupcu pevec se uvijek cinio kao trgovina gdje nema nista za mene (da ne kazem za selj..ke) i da me ne bi iznenadilo da propadne. Kako su propali konikomi, kako ide centru tehnike itd iako je ok lanac i slicnima, tak mi se cinio i pevec.. Sad se cine ok ali opet, ko zna kak je sve moglo bit.. I dalje nisam neki obozavatelj istog

oko jednog se sigurno slažemo ,da može dosta bolje.

ako od 288milkn dobiti može dosta bolje to puno govori o petencijalu za budućeg kupca pevexa ali i dionica,zar ne?

Quote from Cold

Protuprijedlog isplate div

https://udp.hr/vijesti/vodstv…latu-dividende/

mali dionicari su ZA ali na žalost ne odlučuju.

očekujem da će veliki deklarirani domoljubi pomoći isplatom dividende i braniteljima u ovim teškim vremenima,opterećenim bitnim povećanjem životnih troškova.

ako nebi to bi bilo u supronosti sa samoreklamiranjem i traženjem eksluzive na domoljublje? :/

1. Privacy Policy
  2. Kontakt