1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. 5. Element

Posts by 5. Element

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• 5. Element
    • January 12, 2021 at 10:23 AM

https://en.sse.net.cn/indices/cdfinew2.jsp

Ludnica se nastavlja.

Bio je problem kakav ce biti q1. Ma bit ce sjajan!

A onda ostatak godine oporavak potraznje u cijelom svijetu...

• 5. Element
    • January 11, 2021 at 11:35 PM

Opaaaa, evo dosao je i kolega migra!

Ma to je sad tulum do kraja, nema dileme.

Salu na stranu, commodity super cycle je krenuo, sve drzave svijeta ce graditi neke ceste, mostove, elektrane, brane ili spomenike svojem postojanju, a svi oni u sebi sadrze celik, bakar i gomilu energije koju mozes dobiti jedino iz ugljena. Sto dovodi do visokih vozarina za te artikle u situaciji kratkog orderbooka i visokog scrapa.

Tako da ne sumnjam u sjajan rezultat i vrlo visoke valuacije ATPL ove godine.

• 5. Element
    • January 11, 2021 at 4:24 PM

Pa kad je zadnje prodao?

To je vec lanjski snijeg.

Cekamo FI-eve i razvoj vozarina.

• 5. Element
    • January 11, 2021 at 2:58 PM
    Quote from alias

Oooo pa gdje si ti maratonac? Nestao prije godinu i nešto kad je ATPL krenula padati prema 440kn i od onda te nema. Evo sad te našli u Petrinji i Glini, kako svojim novcem gradis kuće potrebitima od potresa. Ali ajmo pokušati objasniti stvari onima koji objasnjenje nit mogu, nit žele shvatiti. Dakle, 5.element kaze da je predvidio vrijeme. OK. I onaj jedan tip je predvidio potrese na temelju kometa koji je prolazio dok je kuhao rucak. Šteta što ga nitko nije poslušao. Tebe svakako treba poslusati. Ono sta je vama ocito neshvatljivo je mikroekonomija i ponuda i potraznja, a s njom i promjena cijene. NITI JEDNA CIJENA, bilo koje robe za koju stavljate linkove; zeljezne rude, celika ili sad ugljena (ugljenu je cijena rasla i prije zime), nije porasla zbog strukturne (dugorocne) promjene u potraznji. Dakle, niti jedna zemlja nije kupila više te robe, pa je zbog te ogromne potraznje za time cijena porasla. Znaci, cijena je porasla iskljucivo zbog svađe Kine i Australije, ali sve su to jednokratni dogadaji koji dugorocno nece utjecati na cijenu prijevoza. Sadasnja zima je takoder jednokratni dogadaj, koji će, kad se stvari smire, ponovo, jednako snažno, spustiti cijenu vozarina. Vremenski, ovo je dogadaj koji ce trajati nekih tjedan dana i svega ce nekoliko kompanija, a koje imaju trenutno slobodne brodove, u ovih 10 dana, profitirati od toga. Zasto je vama to toliko neshvatljivo je eto meni neshvatljivo.

P.S. Samo teži debil može u raspravu oko dionica uvrstiti tešku situaciju koju neki prolaze, a zbog problema koje nemaju nikakve veze s burzom niti dionicama

Sad svi procitajte sto pise u ovom file-u u prilogu i pogledajte ovo boldano.

Pa da vidite koje notorne gluposti ovaj ovdje pise. Sramota.

Files

Breakwave+January+5+2021+Report.pdf 281.73 kB – 44 Downloads

• 5. Element
    • January 11, 2021 at 12:27 PM

Kratko i jasno: ide upravo ono sto sam govorio cijelo vrijeme, sjajna godina.

Narasti ce znacajno potraznja, a ponuda malo ili cak negativno. Ovo drugo je sasvim moguce ako se nastavi ovako visoka cijena rudace i celika, ili ako jos dodatno naraste, sto bi onda u kracem roku potpuno zakocilo i novi orderbook.

Cini se da zakuhava savrsena oluja koja bi mogla odvesti brodare na nevjerovatne razine.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• 5. Element
    • January 10, 2021 at 9:03 PM

Nazalost, moje je misljenje i dalje kao i prije: nakon katastrofalne prosle godine i u susret ne bas obecavajucoj ovoj obrana cijene na 25-30 kn od strane mirovinaca je cisto rasipanje novca i realno bi predstavljala podlogu za kaznene prijave protiv odgovornih osoba u fondu, da smo pravna drzava, sto naravno nismo. Strahota.

Da su prepustili stvar trzistu sad bi se vrtilo na oko 10 kn, mozda i nize.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• 5. Element
    • January 10, 2021 at 8:57 PM

Bas zato sto nema balona kod nas za ocekivati je da ce ga se napuhati, barem na nekoliko izdanja, cim se malo pojaca cijepljenje, dodje malo sunca...

Postoji nekoliko sumnjivaca, da ne ispadne da navlacim, proucite sami.

Tako da je moj bet malo drukciji, isto dosta cash, ali otprilike toliko i u dionicama, tako, pola pola.

Iako je sasvim moguce da vani grune i za dva tjedna, nikad ne znas, tako da imate sanse biti u pravu, a mi tukci. Sve 5.

• CORONA virus

• 5. Element
    • January 10, 2021 at 7:08 PM

Otvaranje sasvim vjerovatno ide kad Mutti Smrderkel kaze da moze. A to nece biti tako skoro, iako se nadam da sam u krivu.

• CORONA virus

• 5. Element
    • January 10, 2021 at 9:31 AM

Pa ne treba nam nikakav stozer.

Odluke treba donositi Vlada bez presudnog utjecaja epidemiologa nego uravnotezeno sa svima. Znaci kad epidemiolozi kazu zatvaraj kafice da ne umre 200 ljudi onda ministar turizma treba reci e ne moze prevelik je gubitak, otkaza ce biti toliko, gubi se toliko novca itd. Da je umrlih zbog toga 1800 onda ajde. I onda se dogovoris da ostanu raditi do 22 h. Naprosto ne smiju epidemiolozi voditii pricu. Te odluke utjecu na sve i svi moraju imati pravo reci svoje i utjecati na njih. Nikakva "struka" ne smije imati presudnu rijec. Pogotovo ne medicinari koji su vec poslovicno poznati po ogranicenosti, tj. fah idiotizmu.

• 5. Element
    • January 10, 2021 at 9:27 AM

Dobar start u ovu godinu, a uz ovu cijenu celika i zeljezne rude hrpa starog brodovlja ce ici u rezanje. Ponavljam, nije nemoguce niti da dodje do negativnog rasta flote. To se vec desilo, odvrtite malo unazad kojih desetak godina.

A onda je tulum.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• 5. Element
    • January 8, 2021 at 11:47 PM

Da li je moguce da mali Vlen bude katalizator oporavka nase burze?

Mozda bi bilo neobicno.

Ali nikako ne bi bilo nepravedno.

Nemam Vlen. Samo kazem sto mislim.

Cestitke imaocima.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• 5. Element
    • January 8, 2021 at 2:29 PM

Javlja se alias da zaustavi rast. :D:P

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• 5. Element
    • January 8, 2021 at 11:44 AM
    Quote from kvart99
    Quote from titulus

Zašto uopće ulažete na TK... Kod pojedinaca stvarno ne mogu dokučiti zašto ulažu i brigu vode po forumima, uvijek i zauvijek crnjaci.

Složili smo se da se budućnost kupuje... Ja je recimo vidim svijetlu

Kolegica vam je post gore upravo mudro odgovorila.

Istina je da se kupuje budućnost.......samo kod nas ta "budućnost" moze trajati kratko, srednje, dugoročno i ono najčešće - ultra-kratkoročno.

To znaci ono - dignes se ujutro prije 09:30 (sto većina vas pretpostavljam i radi), nanjusis prema spiki na forumu ili friskim vijestima gdje bi to jutro mogao biti moving i onda dotično kupis prvi u 09:30 i izadjes najkasnije do 10:00 sa plusom koji je u tom času na raspologanju.

Druga opcija je naravno pratiti mirovince i njihove kupovine koje nekad - kao recimo zadnjih dana ADRS (nisam iskoristio) - mogu biti čisti poklon (damn.....nisam iskoristio) - i onda se istresti 5 minuta prije nego što procijenis da je njima u ovom valu bilo dosta pumpanja.

Sve ostalo ti garantira dugoročni gastritis (kao meni) i besane noci (totalno nepotrebno).

Uostalom, kao što kaze kolega gore:

".....al zato i puno mirnije spavam jer radje izadjem s malim plusom nego velikim minusom. Al svatko ima svoj nacin trgovanja ...."

Display More

Stvar s tim buducnostima je da je kod nas buducnost drukcija nego vani. Vani imaju i rast i pad, ali uvijek vise rasta nego pada. Kod nas je siguran pad, a rasta uglavnom nema. Imas napucavanje pojedinih izdanja kad je kome u interesu i to je to.

Kod nas je glavno ulaganje i dalje beton.

• PODR (Podravka d.d.)

• 5. Element
    • January 6, 2021 at 11:13 PM
    Quote from Flight

Pa ja kad sam ga vidio posljednji put na TV vidjelo se vidno da je oslabio i smršavio.

Moram priznati da me sokiralo danas kad sam vidio vijest. Nisam bio neki njegov ljubitelj, ali djelovao je korektno i za nase prilike cak i suvislo. Stvarno steta, relativno mlad covjek, malo stariji od mene... Pokoj mu na dusi...

• 5. Element
    • January 5, 2021 at 10:01 AM

https://en.sse.net.cn/indices/cdfinew2.jsp

Dobro poteze sve bitno.

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• 5. Element
    • January 5, 2021 at 6:36 AM

Sjetio sam se jedne price iz vremena kad sam tek dolazio na burzu, tamo jos 2004 ili 2005, netko mi je nesto govorio o dot.com balonu koji se bio napuhao i prsnuo nekoliko godina prije... Uglavnom, rece covjek: svi su poludjeli za digitalnim, kao nekad za tulipanima, e, vidis, da je netko dosao i krenuo prodavati digitalne tulipane (!!??!!, hahahaha), zapravo digitalno nista, i to bi se odlicno prodavalo. Eto, to je bilo prorocanstvo. Sad imamo digitalni tulipan, digitalno nista, zove se bitkojin, i odlicno se prodaje. :D:D

• 5. Element
    • January 4, 2021 at 8:14 PM
    Quote from Kayser Sose

Čitam postove u vezi kriptovaluta (poglavito Bitcon) i pro i contra....mogu samo reć da mi je ŽAO DO BOLA što nisam kupio BTC za stotinjak dolara u doba kad je vrijedio cente...a pratio sam priču, površno doduše, ali permanentno i od početka....glup, gluplji...||

I meni. Pratio sam ga jos od cenata, isto povrsno, 500 usd sam mislio staviti. Ali sta, kupivsi na 20c prodao bih na dolar i jupiiii... Jer koliko god to smijesno zvucalo, to je tada bilo jako volatilno.

• Birtija

• 5. Element
    • January 4, 2021 at 4:59 PM
    Quote from st-brajo

Gdje je nestao čovjek?

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2243823

U logoru za preodgoj. Najvjerovatnije.

Mada je isto tukac... Kiflu bih boravio tamo da imam takvu paru.

• 5. Element
    • January 4, 2021 at 2:44 PM
    Quote from st-brajo

krpito, a pogotovo BTC je vrhunski špekulativni asset, a to su prepoznali i Stan Druckenmiller i Paul Tudor Jones, dva antologijska trjedra koja su poznata da bilo koji trend izjahaju do iznemoglosti.

npr. kod BTC-a, 2% ljudi (računa) drži 95% istoga i sa svakim hype-om, cijena se samo pumpa dok netko od ovih 2% ne odluči malo skratiti poziciju.

otprilike kao da neku nelikvidušu na ZSE nahajpamo da je svi kupujemo (navedi razlog hypea po izboru).

a što se tiče intrizične vrijednosti BTC-a, on je ima, ali ona se nalazi u vrijednosti opreme koja potrebna da se jedan BTC izrudari i količini struje koja je potrebna da sustav održava na životu, a sve preko toga je balon.

po mom skromnom mišljenju, to vrijedi i za sav ostali kripto koji se rudari, a sve iznad toga je špekulacija, odnosno, isti klinac kao i sa bilo kojom fiat valutom ili bilo kojom drugom robom na tržištu, a pod time mislim i na kripto koji se ne rudari.

Tocno. Spekulativni asset.

I vec je takvih bilo u povijesti.

Pocnimo s tulipanima u Nizozemskoj.

Pa raznim juznim morima i obecanim zlatom itd.

Uvijek postoje sheme koje ne vrijede u osnovi nista, ali se uhvate, postsnu trendy i oni koji su ih izmislili, zavrtili osisaju one koji su se ukljucili kasnije sve do situacije zadnjeg magarca. A magarca ce biti.

Tu nema dileme.

Zao mi je sto nisam kupio BTC kad se trzio u centima, pratio sam tu pricu jos i tada i mislio sam da se netko zeza, pohapsit ce ih itd. Nisu, postalo je trendy.

Ali to nists ne mijenja na stvari. Netko prodaje, kuje SVOJ NOVAC. WTF?!?!?

A uvijek se govorilo i zakonima uredjivalo da se to ne smije.

• 5. Element
    • January 4, 2021 at 2:38 PM
    Quote from bumbar
    Quote from 5. Element

Bitcoin nije reguliran jer kad bi bio reguliran morao bi biti zabranjen. Postoji samo jedan legal tender u bilo kojoj drzavi. Sve drugo sto pretendira da bude valuta je zabranjeno. I to je realno jedina ispravna sudbina svih valuta koje nisu kreirane, izdane od strane vlade ili centralnih banaka, ili banaka sa sankcijom vlasti. Naprosto, ne moze se kreirati privatni novac i pustati u promet. Ne moze i ne smije postojati novac koji nije drzavni i za koji se ne zna kod koga je i tko s njim radi i s kojom svrhom. To su elementarne stvari koje sad neki genijalci zele izvrnuti pricom o blockchainu, kriptiranju, distributed ledgeru itd. To ne moze i ne smije. Mora se ugasiti. Dosad se provlacilo ispod radara jer nekome izgleda odgovara netransparentnost transakcija, ali prije ili kasnije tome ce se stati na kraj.

A dobro, ako ti kažeš da se to ne smije i da se mora ugasiti, čim oni vide da si to napisao, to će biti ugašeno.

Naravno da nece, hehe.

Ili barem nece sada.

Ali da se u pravilu ne dozvoljava stampanje privatne love, to je tocno.

Sto je sad tu bitno razlicito ja doista ne vidim.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt