1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. 5. Element

Posts by 5. Element

• Nekretnine opcenito u HR

• 5. Element
    • February 5, 2023 at 8:18 PM
    Quote from Junius

Evo kolega recimo za naselje Split(ne grad):

-2011., 167121 stanovnika

-2021., 149830 stanovnika

------------------------------------------------------

Naselje Rijeka:

-2011., 128624 stanovnika

-2021., 107964 stanovnika

-------------------------------------------------------------

Naselje Osijek:

-2011., 84104 stanovnika

-2021., 75535 stanovnika

Znači situacija je jednostavno neodrživa.

Display More

Tocno.

Cak i Zagreb ima oko 25k stanovnika manje.

Ovdje je pak problem sto je vecina stambenog fonda iz socijalizma, sto znaci star barem 35-40 godina ili znatno vise, a prije 50-60 godina je gradnja bila generalno losa, odnosno ako vec ne losa onda barem znacajno substandardna za danasnje pojmove. Tanki zidovi, losa izolacija, grijanje po vertikalama i sl. I generalno mala kvardatura. Komunisti su 50 m2 proglasili standardom za 4-clanu obitelj...

Zato je potraznja za svime sto je novo velika. Usprkos padu broja stanovnika. Ne bi bila da je gradnja tada bila bolja.

A kako se zbog slabog upravljanja prostorom, slabog urbanizma, ne gradi dovoljno, tj. ne grade naselja nego sitno gerilsli zgradice, onda raste cijena svemu.

• PVCM (Pevex)

• 5. Element
    • February 1, 2023 at 8:08 PM

Svaka cast prodavateljima, a jos vise imaocima. Ja vise nisam taj, rijesio prije godinu i kusur sve. Kako bi rekao Ivo Sanader "ja sam svoju dionicu odradio".

• DRY BULK

• 5. Element
    • January 20, 2023 at 7:20 PM

To ce biti pracka nevidjena kad krene prema gore. Ocekivao sam da je 900 dno, mooozda 850, ali ovo postaje sve bolje i bolje.

• DRY BULK

• 5. Element
    • January 16, 2023 at 9:06 PM
    Quote from BudFox
    Quote from jasko

Mislim da bi trebao ići na radionice - pozitivom do uspjeha............ ;)

Slažem se da bih mogao poslušati radionicu pozitivom do uspjeha (dobar smisao za humor ^^ ^^ ),

ali zanima me na koju radionicu bi trebali otići oni koji su kupovali ATPL na 550 kn kada se najavljivao

nastavak SuperCiklusa u ljeto prošle godine?

Prošle godine sam preporučio na forumu da se dionica ATPL kupuje na 350kn, kada sam i ja kupovao,

te sam preporučio da se dionica ATPL proda na 550kn kada sam prodao, jer sam vidio da su vozarine

na vrhuncu i da mogu samo pasti, a pogotovo što se Capesize vozarine nisu bile oporavile cijelu prošlu

godinu.

Ako koga još uopće zanima što bih preporučio sada, rekao bih umjereni oprez i praćenje vozarina i stanja

u Kini s obzirom na nadolazeću kinesku novu godinu, ali svi analitičari najavljuju recesiju sa ili bez inflacije,

pa ćemo još vidjeti da li će se desiti hard landing, soft landing ili samo landing.

Za usporedbu prošle godine na 18.01. su sve vozarine osim kejpova bile preko 20k $, dok su

danas sve vozarine osim kejpova ispod 10k $, a za supre su pale čak na 7,4k $

18.01.2022

BCI 5 T/C routes 180000 10913 -1277

BPI 5 T/C routes 82500 20011 -924

BSI 10 T/C routes 58328 20242 -261

BHSI 7 T/C routes 38200 20909 -310

BDI INDEX 1644 -87

16.01.2023

BCI 5 T/C routes 180000 10874 104

BPI 5 T/C routes 82500 9636 18

BSI 10 T/C routes 58328 7406 -139

BHSI 7 T/C routes 38200 8782 -214

BDI INDEX 946 AUCH :rolleyes:

Display More

Kolega, mnogi su crnjacili na 200 pa je otislo gore skoro 200%, i obrnuto, kao sto kazete.

Poanta je da zapravo nitko ne zna sto ce biti za 3, 6 ili 12 mjeseci s vozarinama, a jos manje kakva ce u tom trenutku, tada, biti perspektiva, jer to je ono sto ce najvise pogurati ili potopiti cijenu dionice. Zato jer su uzroci i jednog i drugog kompleksni, nepredvidivi, volatilni, barem na kratak rok. Na dulji rok definitivno bih ostao kod ocjene da bi odnos potraznje i ponude trebao biti dobar, cak jako dobar, zbog niskog OB-a i velike kolicine brodova koja ce morati u rezaliste, sto zbog starosti sto zbog EEXI-a.

Tek kad covjek u glavi pomnozi te dvije stvari, buduce vozarine u nekom trenu i perspektive istih tada za ubuduce, e tad dobije sliku koje su sve mogucnosti za cijenu dionice tada. Ja osobno bih prodao onda kad se pomnoze dobre vozarine s dobrim outlook-om. Kad ce to biti, ne znam. Ali imam investirano dovoljno puno da dobro zaradim kad se to desi, a dovoljno malo da me ne boli glava ako pricekam recimo jos 6, 12 ili 18 mjeseci.

U svakom slucaju, mislim da ce biti ok i zelim svima srecu i pamet da zarade u narednom periodu.

I da, skoro zaboravih reci: book. Jako je vazan, jer daje bottom line, neku sigurnost i izdrzljivost kroz vrijeme.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• 5. Element
    • January 13, 2023 at 5:26 AM
    Quote from hugh
    Quote from Manu

Za optimiste koji misle da ispruženim nožnim palcem napipavaju čvrsto dno dok im nos još viri iznad površine (pa im se čini da je dovoljno dug život pred njima), dolazi vrijeme za povećanje alokacije u dionice. Za one opreznije, žaljenje zbog mogućeg propusta dijela novog ciklusa rasta mala je cijena u usporedbi sa stresom koji još treba proživjeti ako pesimisti imaju pravo.

https://arhivanalitika.hr/blog/pogled-na-kratak-rok/

Ovo je objavljeno 3.1. crobex je od tada odradio već skoro 5%.

neda mi se ćitati ........al šta kažu što će bit s crobijem i drugim emerging markets koji su "otišli ispred sebe" ako ameri kihnu?.......jel će ovi preživjet?..... ako to ne piše tekst nije vrijedan čitanja.......tko će dat lovu na ta shitty tržišta tad?.....

samo tajming, surfing i kapitalizacija dobiti......ove luzerske fore vjećnog optimizma ne prolaze ni u djećjem vrtiću.........

Otkad je to Crobi emerging market? Prije ce biti gecrknet.

• 5. Element
    • January 12, 2023 at 5:53 PM

Offtopic...

Šef epidemiološke službe u naletu iskrenosti rekao je pravu istinu o lockdownu. I što sada? Tko će to platiti?
    Trajno se oštetila fizička maloprodaja, ugostiteljstvo i javni prijevoz. Potjerala se radna snaga, gospodarstvo se utamničilo u stagflacijsku kolotečinu....
    www.jutarnji.hr

I, sto cemo sad?

Imaju li kolege zagovaraci zakljucavanja imalo stida?

Hocete li bar pivu platit?

• DRY BULK

• 5. Element
    • January 11, 2023 at 8:14 PM

BDI na 900 je idealna prilika za ulaz. Tko to ne razumije neka se ostavi dijonica.

• DRY BULK

• 5. Element
    • January 9, 2023 at 6:30 PM
    Quote from Shogun

Kolega 5.element, mislite u $\€ ili kunama - 40 milijuna?

Aha, u kunama, naravno. Jos sam u starom... Hvala. 5 mil eur, give or take.

• DRY BULK

• 5. Element
    • January 9, 2023 at 6:12 PM
    Quote from BudFox

Kolega, ja vam ovaj sektor pratim 15+ godina i slažem se da će za 6-7 godina sigurno doći novi Ciklus,

ne bih se baš usudio reći SuperCiklus, ali veliko pitanje je što će biti slijedećih X godina dok se to ne desi,

recesija, inflacija, stagflacija i sve ostale vrste nepovoljnih uvjeta za brodarstvo, jer ne kažu bez razloga da

je to kruh sa 7 kora. Želim vam svima mirno more i da dobro zaradite, stvarno nemam ništa protiv!

Evo i vozarina, sve osim Cape-ova padaju, a najviše Panamaxi, kako sam i rekao ujutro.

Vozarine za Supramaxe na 9k $, što je i ispod futuresa za siječanj, ali promatrajmo!

BCI 5 T/C routes 180000 13237 694

BPI 5 T/C routes 82500 11252 -441

BSI 10 T/C routes 58328 9073 -160

BHSI 7 T/C routes 38200 9748 -183

BDI INDEX 1339 +9

Evo i futuresa za sutra, da slika bude potpuna

Freight futures am update

Capesize up ~3%

Panamax down ~1%

Display More

Pa superciklus je bas to, super, dugo traje, val duljeg trajanja od obicnog ciklusa od 5-6 godina, sto naravno ne znaci da neki dogadjaj tipa suluda zero covid politika ne moze na neko krace vrijeme spustiti vozarine. Ali to ne mijenja nista na dugorocnim fundamentima.

Ovaj superciklus je supply driven prvenstveno, OB je mali, ostat ce mali godinama, a do kraja ovog desetljeca hrpa brodova sagradjenih od 2005 do 2011 ode u rezaliste. To je oko 40% sadasnje flote. I to je nepobitna cinjenica. Nema se tu sto replicirati ili filozofirati. Osim ako bas nemate veliku zelju u svakoj raspravi biti u pravu.

Tek nakon toga moze se razgledati demand side, a taj je da ce kineski rast potraznje znacajno usporiti, ako ne i stati, ali zato imamo kapilarni rast po cijelom svijetu, najvise zbog rasta standarda u zemljama poput Indije, citaj ugljen, i Indonezije, zitarice i sl. Infra u Americi i EU je stara, i to ce voziti potraznju.

Tako da ne vidim apsolutno nista sto bi poremetilo tezu o superciklusu. Ovaj pad vozarina to sigurno nije. A i usprkos njemu izazivam svakoga tko se hoce okladiti za dobre pare da ce ATPL i ovu godinu odvoziti pozitivno. Barem 40 mil dobiti.

• DRY BULK

• 5. Element
    • January 9, 2023 at 1:40 PM

Samo drukajte, ali necete jeftinije uci, necete...

• 5. Element
    • January 3, 2023 at 3:02 PM
    Quote from kvart99

Evo ti trading report.

Neugodno mi je i pogledati ga.

Danas je pak trgovanje ludo i nezaboravno. Truljenje na najjace.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• 5. Element
    • December 28, 2022 at 5:14 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from st-brajo

nisam se od ovoga nadao ičem pametnom, ali lijepo je odradio "domaću zadaću" 👏

https://www.index.hr/mobile/vijesti…zu/2424597.aspx

ma samo nek im kaze da su dobro prosli, jer su oporezovali sve, a ne ko mađari naftne kompanije sa 95%.. e onda bi tek bilo jaukanja, ovako imaju punu saku brade..

U Madzarskoj ce biti velikih problema. Nece dobiti lovu iz EU. Kratko i jasno. Nitko vise ne trza na ucjene. Lako se i taj veto zaobidje, oko Ukrajine. A inflacija divlja, forinta pada, ide kaos. S tim da nema sanse da provede reforme koje EU trazi jer bi to znacilo, u osnovi, demontazu njegovog sustava vlasti.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• 5. Element
    • December 28, 2022 at 2:22 PM
    Quote from Paulie
    Quote from st-brajo

67% ispitanika vjeruje da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru, a oporba ne zna tko joj glavu nosi 🤡

https://www.index.hr/mobile/vijesti…st/2423716.aspx

Plenki, majstore! 🧘

S obzirom da su alternative SDP i Možemo nažalost se ni ne čudim. Oporba bi bila još pogubnija po tržište kapitala, digli bi nam poreze zasigurno.

Uostalom SDP je uveo porez na kapitalnu dobit. HDZ dobro kotira samo zato što je oporba još gora.

Ovo je nazalost istina.

Kako god okrenes, nema naznaka da se krene u smjeru u kojem bi se moralo: smanjivanja udjela drzave u BDP-u.

Umjesto rasprodaje svega osim suma i voda drzava ulazi i regulira i ono sto dosad nije. Sto je iduce: reguliranje cijene kruha i mesa? Traperica, pomfrija...?

• 5. Element
    • December 25, 2022 at 3:56 PM

Podijelili su kredite u CHF kad je bio na povijesnom minimumu. Naravno da su znali sto slijedi, kad tad. I iskoristili su to. Ali je s druge strane pitanje da li neznanje opravdava potrosaca, da li ima pravo na naknadu zbog svog neznanja. Jer neznanje o propisima u ne opravdava. Isto tako, da li neznanje o trzisnim okolnostima trebalo opravdavati ili ne? A ulazis u poslovni odnos i stavljas potpis na papir kojim potvrdjujes da si svjestan da je kamata promjenjiva, kao i tecaj, i da si svjestan svih rizika poslovanja i zivota opcenito... Ne znam, praf za praf da velijem...

• 5. Element
    • December 25, 2022 at 8:45 AM

Kolega koji pise o organiziranim grupama, u pravu ste. To se inace zovu "single minded groups". Znaci grupe ljudi koje imaju ne samo zajednicki interes, poput npr. polaznika tecaja engleskog nego im je taj zajednicki interes svima u zivotu dominantannad svim drugim. Sto se u slucaju 50 ili 100k eura razlike na ukupnim ratama moze za vecinu i reci. Organizirane skupine mogu vrsiti pritisak, pozivati se na moral i pravdu i mijenjati i zakonska rjesenja i sudsku praksu u svoju korist, a na stetu cijelog drustva. Ruzno, ali je tako.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 24, 2022 at 4:21 PM
    Quote from havi
    Quote from 5. Element

Lijepo sam rekao, i ponovit cu, da ce od 2020 do 2030 biti minimalno 10 pozitivnih godina, i to sa 100% vjerovatnosti. Naprosto ne vidim koji bi to faktori na stranama ponude i potraznje mogli ravnotezu dovesti do ijedne negativne godine. Znamo svi o cemu se prica.

A ako se zbog globalnog zatopljenja isuše sva mora svijeta ? :huh:

Dobra! :) :)

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 24, 2022 at 2:56 PM

Lijepo sam rekao, i ponovit cu, da ce od 2020 do 2030 biti minimalno 10 pozitivnih godina, i to sa 100% vjerovatnosti. Naprosto ne vidim koji bi to faktori na stranama ponude i potraznje mogli ravnotezu dovesti do ijedne negativne godine. Znamo svi o cemu se prica.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• 5. Element
    • November 29, 2022 at 1:12 AM

Mi smo ratovali protiv cetnika.

Znaci sve koji su za cetnike treba ubiti.

Takodjer, mi suosjecamo s Ukrajinom protiv prokletih ruskih gadova.

• 5. Element
    • November 29, 2022 at 12:50 AM

Hrvatska je patila, i pobijedila. Vi prokleta cetnicka ruska cetnicka trolovska gamadi.

Zelim vam smrt u najgorim mukama.

Jer ste smece koje treba spaliti na lomaci.

• 5. Element
    • November 29, 2022 at 12:39 AM

Mislim da je sloboda govora pokazala svoje najgore lice. Dozvolila je da najgoroj olosi, najgorem smecu od ruskih trolova, najgoroj smecadiji koja postoji, da nekakav glas.

Likovima koji su moralne nule, koje bi trebalo vjesati bez milosti, njima se daje da daju komentare i svojim odurnim smradom truju nas zrak koji disemo.

Sto je nepravda koja vapi nebu za ispravkom. Za vjesanjem smradova.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt