1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. 5. Element

Posts by 5. Element

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• 5. Element
    • December 30, 2021 at 3:47 PM

Da se nadje za burek, zaaaa-burek!!

Trebalo bi spjevati himnu ZSE, s burekom kao glavnom temom.

A mozda ne bi bilo lose niti napraviti novi logo, grb, zastavu, takodjer s burekom na istaknutom mjestu.

I obavezno pojasnjenje ispod, fusnota, za strane investitore koji zalutaju ovdje da im sve bude razjasnjeno na jednom mjestu.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• 5. Element
    • December 30, 2021 at 2:43 PM

Mislim da jest. Blize sam 30 nego toj brojci, ali i to je super. Sad se hvataju pozicije za nastavak upcycle-a u 2022 i dalje.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• 5. Element
    • December 30, 2021 at 10:39 AM
    Quote from Marin83
    Quote from Moller

inače se za vrijeme pred trgovanja, pauze u 12 i uravnoteženja u 15.55 uvijek kod svih dionica vide sve skrivene količine,

i da vas izvijestim on je upravo svoj obol dao, ako je to mislio izvoditi

šteta da nismo zamolili moderatora za vaše pomilovanje da nešto danas ranije izađete iz rešta, možda bi i vas zanimao kakav dio kolača :)

premjestio se na 370 sada

Poklopilo mi danas ATPL na 364kn, nenadano:( (mršavih 2.5% za šest dana držanja)...ovih dana mi je pažnju zaokupio HPB koji mi je u plusu preko 50%, a čini mi nekih cca 30% portfelja. Također već pomalo danima kupim LPLH po 127kn...

JDRN me iznenadio i poklopilo mi je jedan omanji nalog na 13,50 kn, jel vi znate tko kupuje na JDRN (jer vidim da mirovinac nije) ovde mi je nekih 15% portelja i imam dojam da bi ovo moglo lako poletiti nekih 30-40% i to bez nekog posebnog razloga...

I ovaj Lenac mi je zanimljiv I JAKO podcijenjen, a bilanca izvrsna, jedostavno ga moram imati u portfelju. HTPK je također zanimljiv (usitno) pri cijeni od 46kn(prije corone trgovalo se sa njim na +80kn)

TPNG I ADRS2 su mi razočarenja, ali ih držim jer su mi na pozitivnoj nuli.

Display More

Previse dionica, kolega.

Ako nije jasno da u narednim godinama treba imati 100% u brodarima, bulkerima s laganim shiftom prema tankerima, onda svakako razmisliti o tome.

Pa onda to ili drzati do nekog cilja ili vrtiti, ako mislite da imate osjecaj za feeling kad uci i kad izaci.

Naprosto je malo tko toliko kapacitiran da moze informirano pratiti toliki broj dionica. Ili ima vremena, uz regularan posao.

Vi mozda jeste, ja znam da nisam. :)

• 5. Element
    • December 29, 2021 at 3:34 PM
    Quote from Parica
    Quote from tenchi0110

A šta ugradnja je đabe?

Nije đzabe, ali ne ide kroz RDG/troskove nego kao investicija/CAPEX.. smanjuje novcani tok, ali ne povecava troskove pa nema utjecaja na dobit, na dobit utjece samo propusteni prihod za vrijeme dokovanja...

Konacno netko tko razumije osnove racunovodstva.

• 5. Element
    • December 29, 2021 at 1:41 PM

Racunam nekih 30-35 mil. Blize 30.

Sto je super.

• PVCM (Pevex)

• 5. Element
    • December 28, 2021 at 3:51 PM

Jos 4 otisle po 120k.

Lijepo se trguje.

Vrijedi to suhog zlata.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 27, 2021 at 5:33 PM
    Quote from Shogun

Cini se da se Kinezi spremaju na infrastrukturalnaculaganja u 2022:

https://www.globaltimes.cn/page/202112/1243361.shtml?id=12

Niti rijeci o Evergrandeu, pronicljiviji promatrac bi uocio... Ali u clanku ispod ovog pisu da nece to utjecati itd.

To je polusluzbeno glasilo vlade Kine i nije niti za ocekivati drukcije tekstove.

Ali ok, ostaje da vidimo. Recept je dosad palio.

Realno, one sve stanove od Evergrande koji su gotovi treba podijeliti ljudima. Da se ociste bilance i da ljudima ostane love za zivjeti. A ostalo pomesti. Tko je jamio jamio je.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 27, 2021 at 5:25 PM

Kad zaduva ona poznata balticka bura i zasja zarko sunce iznad Hamburga ima Svaba i da izvozi struju! :D

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• 5. Element
    • December 27, 2021 at 7:56 AM
    Quote from mariv002

na našoj burzi je jedino tpng, ali imate li neki prijedlog za USA tankerske dionice?

ili mislite da je veci potencijal na TPNG u odnosu na strane tankerske dionice?

STNG i TNK.

Ima i nekih grckih, jeftinijih, ali je grcko i korporativno upravljanje, tako da...

• 5. Element
    • December 15, 2021 at 11:24 PM

Pa najavili su dizanje kamata, a prije toga smanjenje poticaja.

I to je ocijenjeno dobrim.

Jer ce skresati inflatorne pritiske i strah koji se krenuo uvlaciti u ljude.

https://finance.yahoo.com/news/stock-market-news-live-updates-december-14-2021-233411115.html

Zanimljivo je kako su vani svi brodari, i bulkeri i tankeri, odmah zazelenili.

Pogotovo tankeri.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• 5. Element
    • December 15, 2021 at 11:16 PM
    Quote from looserst
    Quote from 5. Element

Graf je logican.

Ako za neku dinamiku uvoza pada proizvodnja onda raste stock.

Ono sto mene zanima su dvije stvari:

- istek poreza

- opca konjunktura koja ce podignuti utilizaciju i premasiti vozarine iz 2008, kad je prava Olimpijada u Kini bila najveci driver.

To je bio cilj 2020 kad sam skuzio pricu s brodarima i nije se promijenio.

Mozda se i ne ostvari, sve 5. Ali gle, vec smo utvrdili da je moj veci. :)

A postoji razlog zasto je tome tako...

Display More

Opet konjuktura i vozarine iz 2008? A s kojim teretom?

Mislim mozda sam ja lud ali ajmo vidjeti,mozda i nisam a vi sami sebe obmanjujete. Ja se nadam da ste u pravu ali imam problem vidjeti kako je to moguce pa mi pojasnite.

Pretpostavljam da slinimo za cape i 200k+ i slicno pa evo na primjeru danas popularnog ironorea

https://www.statista.com/statistics/589…ight-worldwide/

Ukupno je u 2020 proizvedeno oko 10% rude vise nego 2008 (da nebi bilo covid uzmimo 2019, ista stvar). Vidjeli smo na primjeru valea kako je tesko povecati proizvodnju.

A sad spektakl:

https://agtransport.usda.gov/stories/s/bwaz-8sgs

2008 imamo cca 140 milja dwt nosivosti na cape i vlocovima

2020 imamo ugrubo 340 milja dwt na cape, large cape i vloc

I onda ce vozarine biti na 2008 levelu?

Display More

Ne znam zasto vadite brojeve iz proslosti da bi predvidjali buducnost.

Kad kazem da cekam konjunkturu, opcu, globalnu, potaknutu projektima i potrosnjom nagomilane stednje, onda ocekujem znacajno povecanje tereta. Kroz narednu godinu i jos poneku zaredom.

Ako vi to ne ocekujete i to je sasvim u redu.

Ali, morate shvatiti jednu stvar: s mojim logickim aparatom i uspjesnosti investicijskih odluka, globalno, krupno, ne govorim o trejderskim taktiziranjima, se ne mozete mjeriti. With all due respect, ali vidim sto pisete, otkad, i vi i jos poneki, i stoga, niste u levelu, i zato pliz, ne ulazite u polemike o predvidjanju buducnosti s nekim s kim ne mozete. Pogotovo ne koristeci grafove od jucer. To je presmijesno.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 15, 2021 at 10:24 PM
    Quote from mitkko
    Quote from 5. Element

Restocking rudace se izgleda svakako radi.

Tako da je poslije one gluposti od olimpijade izgledan nastavak nekih aktivnosti tamo.

Medjutim, ono sto mislim da ce donijeti prevagu je ostatak svijeta. Kad se definitivno prigasi korona.

I tada bi mogli docekati ono sto smatram da treba biti. Premasenje 2008.

Primjecujete da promatram malo dulje razdoblje od tjednih ili malo duljih razina tipa e sad evo pada pa mozda naraste, ide u podrum itd. :)

P.S.

Vidjet cemo. Nikad se ne zna.

Display More

Kada smo kod restockinga, evo jedan svjezi graf, pokazuje odnos proizvodnje celika (kontinuirano pada) i zaliha zeljezne rude (kontinuirano raste) od ljeta do danas.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Graf je logican.

Ako za neku dinamiku uvoza pada proizvodnja onda raste stock.

Ono sto mene zanima su dvije stvari:

- istek poreza

- opca konjunktura koja ce podignuti utilizaciju i premasiti vozarine iz 2008, kad je prava Olimpijada u Kini bila najveci driver.

To je bio cilj 2020 kad sam skuzio pricu s brodarima i nije se promijenio.

Mozda se i ne ostvari, sve 5. Ali gle, vec smo utvrdili da je moj veci. :)

A postoji razlog zasto je tome tako...

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 15, 2021 at 8:34 PM

Restocking rudace se izgleda svakako radi.

Tako da je poslije one gluposti od olimpijade izgledan nastavak nekih aktivnosti tamo.

Medjutim, ono sto mislim da ce donijeti prevagu je ostatak svijeta. Kad se definitivno prigasi korona.

I tada bi mogli docekati ono sto smatram da treba biti. Premasenje 2008.

Primjecujete da promatram malo dulje razdoblje od tjednih ili malo duljih razina tipa e sad evo pada pa mozda naraste, ide u podrum itd. :)

P.S.

Vidjet cemo. Nikad se ne zna.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 15, 2021 at 11:54 AM

Tako nekako i ja mislim.

A ulazi se upravo kad je strah najveci.

I to stupnjevano. Ne sve odjednom.

Planiram razvuci ulaz do sredine veljace.

Vani.

Ovdje cekam istek poreza za izlaz. 2023.

P.S.

JEDINO gledam brodare. Jer su koliko toliko podrzani bilancom i zaradama. Sve ostalo je odavno otislo kroz dimnjak.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 14, 2021 at 4:07 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from lebowski

Padaju i kontejneraši iako su im vozarine ruše all time highove i imaju manje dugova od drybulka i mnogo manji P/E i sve. Kakve supre, kakvi hendiji, sve pada, idemo dolje, sutra ne postoji, omikron, tapering, nuklearne bombe i to... ^^

Ako ode u ovom smjeru i dalje pa i ako ostane, neki ce doslovno moci u 1Q napravit buyback i pokupit bar cetvrtinu firme na burzi s dobiti od ovog kvartala, zanimljiva vremena sta se tice valuacija i percepcije trzista oko istih.

Jednostavno je previse smeca u eteru.

Cak i Tesla pada. I Shitkojin.

Sto je zapravo dobro. Da se virtualni baloni ispusu i izadju iz mode bar na kratko.

• 5. Element
    • December 14, 2021 at 4:03 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from zlocesti

Ne bi se štela mešati, al' tehnički ste Overbought.

Tko je mislio kupiti, kupio je. Velikih kupaca koji mogu gurnuti cijenu nema

Brodarine više ne rastu u nedogled , i to je to.

Mozes ti to malo pojasniti na sta mislis, nije mi poznato da tehnicki nesto moze pokazivati overbought kada cijena pada zaredom zadnjih dana, onda ide u sold podrucje ne bought da bi moglo postat overbought ?

Jel doista mislite dobiti suvislo objasnjenje necega sto je totalna glupost?

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 11, 2021 at 1:52 PM

Ma ide tu pad, nema zbora. Kratkorocno.

Ali mislim da nece biti dubok koliko se neki nadaju.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 9, 2021 at 6:04 PM
    Quote from mitkko
    Quote from 5. Element

Druze Mitkko, mislim da bih u zaradjivanju novaca na burzi mozda mogao ja tebi odrzati koje predavanje, a ne ti meni, NHF. :)

A vjeruj mi, stvarno vjeruj, najvece pare se zarade na burzi tako da ne osluskujes ritam trzista i ne pozicioniras se sukladno njegovim pulzacijama nego odigras zacrtanu igru od pocetka do kraja. Bez prilagodjavanja u hodu, kako ti to volis nazvati.

Dokazano, doista.

Barem je meni tako ispalo na nekakvim Opte, Atpl i jos ponekim, da ne talasamo previse.

Poanta je da kad jednom s vecom kolicinom izadjes na nekoj razini neces se s tom istom kolicinom ukrcati na recimo 20-30% nize. Gotovo uvijek i gotovi svi samo sa znatno manjom.

Mozda si ti iznimka. Ako da, skidam kapu.

Mene pulzacije od 20-30% ovdje ne zanimaju. Zanima me 1000 kn ili znatno vise kad dodje vrijeme za to. Ili definitivni dokaz da je kraj ciklusa. A toga zasad nema.

Display More

Ok, tvoj je veci, cestitam, ali nije to bila poanta. Nije mi cilj svadjati se.

Jedan pametan covjek je rekao da se ne valja mjeriti sa drugima jer tako nikada neces biti zadovoljan/sretan. Uvijek postoji netko tko ima veci. Oportunije je usporedjivati se sa sobom kakav si bio jucer i truditi se to nadmasiti.

Meni se pokazalo da ne valja ici protiv krda jer najcesce ostanes lezati pregazen.

Stvari su prilicno jednostavne, i u investiranju, ali i u drugim stvarima u zivotu - nesto kao na ovoj slici :)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Slazem se s gotovo svime sto si napisao, pogotovo je slicica fora, hehe.

Ali ozbiljno, kako nemam sposobnosti na razini kratkorocnih predvidjanja u smislu pogadjanja i trenutka i dubine odredjenih pomaka onda se naprosto moram drzati nekog generalnog plana. A taj je koji sam napisao. I dosad se pokazao ispravnim u vise navrata.

U konacnici, svatko je u pravu za sebe.

Nedavno sam prodao veliku dugorocnu poziciju mada je sva prilika da ce se moci uzeti znatno vise. Ali sretan sam. Zasto? Zato jer sam osjetio da je meni doslo vrijeme za nesto drugo. I obitelji, s tom lovom. I taj moment kratkorocno i srednjerocno mi znaci vise od nekog % dugorocno. Jer to je zivot, sada, ne u nekoj neodredjenoj buducnosti. Here and now.

Vitlas s onim sto imas na nacin kako znas. Jer to si ti. Ne oponasati druge. To ne vodi dobrome.

I kao takav, moje iskustvo contrarian investora koji sjedi i ne mrda dok ne ostvari cilj je sasvim solidno. Dijelom tome kumuje i nelikvidnost kod nas. Vani u zadnje vrijeme igram unutra van kao na traci. Jer se moze i s vecom lovom loviti manje % cesce.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 9, 2021 at 5:38 PM
    Quote from mitkko
    Quote from 5. Element

Sto prije stecaj to bolje.

Prije se rascisti i ide dalje. S vecom ili manjom drzavnom pomoci.

Samo kronicne neznalice, a takvi su na Mr. Marketu vecina, misle da je to losa vijest.

Jer upravo ne moze biti bolja.

Cesto slusam ovakve teze, kako su vecina sudionika na trzistu neznalice itd., ali poanta je da te neznalice pokrecu trziste, i onda ti, da bi mogao prosperirati na takvom trzistu, moras moci predvidjeti kako ce te neznalice reagirati u pojedinim situacijama. Tu je kljuc, a tu cinjenicu mnogi cesto ignoriraju i onda se ljute na Mr. Marketa kada ostanu bez gaca.

Nije cilj ove igre biti u pravu, cilj je zaraditi novce.

Display More

Druze Mitkko, mislim da bih u zaradjivanju novaca na burzi mozda mogao ja tebi odrzati koje predavanje, a ne ti meni, NHF. :)

A vjeruj mi, stvarno vjeruj, najvece pare se zarade na burzi tako da ne osluskujes ritam trzista i ne pozicioniras se sukladno njegovim pulzacijama nego odigras zacrtanu igru od pocetka do kraja. Bez prilagodjavanja u hodu, kako ti to volis nazvati.

Dokazano, doista.

Barem je meni tako ispalo na nekakvim Opte, Atpl i jos ponekim, da ne talasamo previse.

Poanta je da kad jednom s vecom kolicinom izadjes na nekoj razini neces se s tom istom kolicinom ukrcati na recimo 20-30% nize. Gotovo uvijek i gotovi svi samo sa znatno manjom.

Mozda si ti iznimka. Ako da, skidam kapu.

Mene pulzacije od 20-30% ovdje ne zanimaju. Zanima me 1000 kn ili znatno vise kad dodje vrijeme za to. Ili definitivni dokaz da je kraj ciklusa. A toga zasad nema.

• DRY BULK

• 5. Element
    • December 9, 2021 at 4:40 PM
    Quote from stipe_Cro

Ja sam našao da je u defaultu. Ali bankrot je sljedeći logičan korak.

Sto prije stecaj to bolje.

Prije se rascisti i ide dalje. S vecom ili manjom drzavnom pomoci.

Samo kronicne neznalice, a takvi su na Mr. Marketu vecina, misle da je to losa vijest.

Jer upravo ne moze biti bolja.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt