Ma gle, dodje pred luku i ok, nema sad, bit ce za deset dana. I to je to. Jeste ikad prevozili ista?
Ali nebitno. Uskoro ce proci i Olimpijada i korona u svijetu i krece cirkus. Ipak izgleda ide taj commodity super cycle.
Ma gle, dodje pred luku i ok, nema sad, bit ce za deset dana. I to je to. Jeste ikad prevozili ista?
Ali nebitno. Uskoro ce proci i Olimpijada i korona u svijetu i krece cirkus. Ipak izgleda ide taj commodity super cycle.
Pa kise ce samo odgoditi vrijeme ukrcaja rudace. Nece ponistiti ukrcaj. Niti ce brod koji je ugovorio da ide po taj teret sad odjednom ne otici po taj teret, zbog 10 ili 20 dana kisa. Jer mu je to ni lijevo ni desno. Znaci kise su zapravo samo jedan oblik port congestion-a.
Display MoreUopce nije istina da se zbog kovid pocijenata ne mogu koristiti druge usluge. Pa nece kirurg, internist, oftamolog ili ortoped te njihove medicinske sestre lijeciti na kovid odjelima!
To je politicka odluka da se em prikaze kako eto jelte bolnicki sustav je pretrpan, a uopce nije, jer kovid pacijenti cine jedva par % svih bolnickih nocenja, em da se sto vise usluga ucini sve teze dostupnima u drzavnim bolnicama elem da bi se otvorio prostor privatnicima i placanju svega iz dzepa, u okviru mnogo sire i dugorocnije agende koju je zapoceo jos Hebrang. Znaci sve platiti dvaput. Jednom kroz HZZO pa te u bolnici vrbuju da popodne dodjes jos jednom platiti privatno.
Ovo znam kao dijete dvoje lijecnika.
To je tako. Vec se desetljecima to zna.
I kao sto vidite privatne klinike nicu kao gljive poslije kise.
Ne mozes rec da nije istina kad je istina jer usluge u normalnoj mjeri nisu dostupne jer su sami tako izjavili to je cinjenica sluzbeno izjavljena, a i prije su se srozavale nevezano za covid, sad da li je u pozadini druga prica zbog cega je odgodjeno neka sira slika igre to je opet druga strana medalje koja je tesko dokaziva i koji svatko moze na svoju stranu vuc kako tko prenese ali nije nesto na sta se mozes uhvatit kao cinjenica, isto kao sta konstantno cujem od antivaksera, da su u bolnici vecinom cijepljeni i to jos dok nije bilo ovoliko cijepljenih sta nema nikakve logike, a statistike kazu drugacije i sad kome treban vjerovat. S druge strane opce je poznato nevezano zbog covida i prije da nam se zdravstvo srozava prvenstveno zbog nedostatka kadra zbog uvjeta i placa rada, tako da bi bilo i logicno pretpostavit da samo ovo naprezanje sustava je dovelo jos do jos dodatnih pogorsanja, a i iz prve ruke znam prosle godine kako to bajno izgleda za pacijenta na hitnom prijemu i dalje, covid ili ne covid zdravstvo je sve gore barem ovo bolnicko, primarno je jos uvijek dobro.
Rekao sam da je javno izjavljeni razlog neistinit.
A usluge su sve slabije i slabije dostupne zbog politicke odluke da se privatizira zdravstvo. Korona se samo koristi kao jos jedna poluga u tom smjeru.
Uopce nije istina da se zbog kovid pocijenata ne mogu koristiti druge usluge. Pa nece kirurg, internist, oftamolog ili ortoped te njihove medicinske sestre lijeciti na kovid odjelima!
To je politicka odluka da se em prikaze kako eto jelte bolnicki sustav je pretrpan, a uopce nije, jer kovid pacijenti cine jedva par % svih bolnickih nocenja, em da se sto vise usluga ucini sve teze dostupnima u drzavnim bolnicama elem da bi se otvorio prostor privatnicima i placanju svega iz dzepa, u okviru mnogo sire i dugorocnije agende koju je zapoceo jos Hebrang. Znaci sve platiti dvaput. Jednom kroz HZZO pa te u bolnici vrbuju da popodne dodjes jos jednom platiti privatno.
Ovo znam kao dijete dvoje lijecnika.
To je tako. Vec se desetljecima to zna.
I kao sto vidite privatne klinike nicu kao gljive poslije kise.
Display MoreI još nešto. Vi umjesto da budete sretni jer ste dobili ove brojke i informacije, jer sa svojim mozgom sami do ovakvih zaključaka ne bi došli ni za tisucu godina, vi na sve načine pokušavate pobiti vrlo važan podatak za buduće vozarine glupim i balavim postovima koji nemaju veze s vezom. Jednostavno žalosno. Tipičan hrvatski isključiv mozak, koji ako nije po njegovom onda sigurno nije točno. A ako je točno, koga briga, ja ću dalje po svom.
Na ovakav nacin vrijedjanja drugih i podcjenjivanja jedino Alias komunicira vec vidjeno do sada, a taj isti Alias samoprozvani analiticar je totalno fulao prognozu za drybulk 2021 godine zar ne, drugo da bi netko bio analiticar vrijedan uvazavanja javnosti taj isti analiticar mora imati javno objavljene analize s kojima bi s vremenom zaradio kredibilitet zbog svojih analiza gdje su te analize ?, a ne da netko na ovakav nacin proglasava sebe analiticarem, a bilo koga drugog malog bedaka koji ne zna nista.
sljedece
U prvom postu si napisa jer on je okosnica pocetka
"
Kako su 11. i 12. mjesec još gori što se tiče prijevoza, cijela 2021.g će ukupno biti u razini 2019. godine, što se tiče demanda, a supply je iznimno porastao.
Dali se i vi slažete s ovom gore analizom ili imate neke svoje brojke?
"
Znaci link koji je objavljen ovdje dole neki dan je cinjenica koja je provjerljiva, a ne neciji copy paste djela necije privatne analize bez izvora i linka izvora i koja ukazuje da je porast bio 3% u odnosu na 2019, znaci zakljucak koji si trazio jel se netko slaze ili ne je ukazao da je predvidanje bilo krivo jer je rast bio 3%, a ne da je bio na na istoj razini.
https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2022/…rn-to-normality
Drugo u istom tom prvom postu uzimas sljedeci izracun
"
Šta je s neto tonažom brodova koji su porinuti u more? Danas je ukupna tonaža brodova koji prevoze dry bulk oko 940 mil. DWT. Ako usporedimo to od prije dvije godine, dođemo do zanimljivih brojki. 2019.g neto porast ukupne tonaže bio je oko 33 mil. DWT. Još jednom, ovdje govorim NETO, dakle rast novih brodova minus oni koji su odvezeni u rezalište. 2020.g se tonaža povećala za dodatnih 34 mil. DWT, dok će ove godine na pučinu izaći oko 29 mil DWT. Ukupno 96 mil. DWT-a. Vrlo je jednostavno; brodova u moru ima 10,2% više nego početkom 2019.g, dok je promet porastao, kumulativno, za mizernih, već navedenih 2,4%,. Kako je BDI indeks 2019.g bio, u prosjeku, nekoliko puta manji, nameće se logičan zaključak da je za ovakav rast dry bulka jedino i isključivo zaslužna „Božja ruka“.
"
Znaci konstatno uzimas porast tonaze s pocetka 2019 godine ali u isti izracun u obzir ne uzimas porast prijevoza od pocetka 2019 godine nego uzimas porast s pocetka 2020 godine u odnosu na godinu prije u zadnjem postu kojem uzimas samo 130 mil DWT-a porasta, da mi je znat koja je to matematika usporedbe s krivim pocetnim stanjem jednu s pocetka 2019 drugu s pocetka 2020 godine, uostalom s konstatno uobrazenim i bezobraznim ljudima nema smisla raspravljat jer tu nisi da bi ti netko ukazao na pogresku i raspravu nego si tu da bi uzdizao svoj ego i prodavao nekome svoje usluge s bezobraznim pristupom u konacnici prema svima ostalima. Svi mi imamo ego nekad veci nekad manji ali konstantno podcjenivanje svih ostalih je skroz pogresni pristup na bilo kojoj forumskoj raspravi.
Hvala vam, kolega.
Ima hrpa toga sto crno na bijelo pokazuje koja je to bijedna razina izlaganja i komunikacije te totalna nesuvislost sadrzaja s kojima doticni zaspamljuje ovaj kutak svemira.
Totalna sramota.
Vratite se na počatak gdje je opisano da je prevezeno u prvih 10 mjeseci više robe za nekih 2,5%. Najviše je na to utjecao minor bulk. Evo, do kraja godine je kao što vidimo željezne rude i ugljena prevezeno manje nego prošle godine, ugljena negdje isto, ali opet manje nego 2019. Brodova je došlo na tržište 2019. 33 mil DWT, 2020 34 mil DWT i prošle godine 29 mil DWT. Ukupono nešto manje od 100. Šta tu nije jasno ja ne kužim? Ove godine dolazi jos oko 30 mil DWT. Sad zbrojite sve to i ukupan NETO rast flote će na kraju ove godine biti oko 13% u odnosu na 2019. što znači da bi i promet morao toliko porasti da vozarine budu u rangu s 2019. a učekuje se kumulativni rast od oko 7%. 3% prošle godine + oko 4% ove godine. To znači da je brodova opet 6% više nego 2019. Ja ne znam dal su anlitičari budale koji to ne kuže ili šta, ali brojke su tu. Pa računaš koliko je ukupno brodova došlo i koliko je ukupno promet porastao. Nema veze
Kolega ako se nesto da zakljuciti iz ovog foruma to je da vozarine NE OVISE samo o kolicini dostupnih brodova nego o mnogo drugih varijabli pa mi nije jasno kako mozete zagovarati takav zakljucak samo da ne biste uvazili misljenja drugih. Da je to tako onda bi analiticar bio svatko i cijene vozarina bi bile poznate mjesecima unaprijed. Vi u postu iznad sugerirate da ce u ovoj godini vozarine biti gore od 2019.godine?! Ne kuzim cemu to drukanje?
Postojao je i scrap koji nije bio uzet u obzir. A tu je i promjena trgovackih ruta s australskim ugljenom, odnosno povecanje tona milja, a one su relevantan podatak za potraznju, ne tone same po sebi. Slican obrazac se moze ocekivati i iz zelje Kine da dopremi rudacu iz Gvineje i drugih od Australije udaljenijih lokacija, sto ce pak onda natjerati Australiju da dio svoje rudace prodaje na od Kine udaljenije lokacije poput Indije i drugdje. Nece Kina odredjivati potraznju nego trziste. Stari poucak.
Takodjer, za ocekivati je jos dosta dugo vrijeme kovidskih protokola po kineskim lukama u kombinaciji s postkovidskom potraznjom za sirovinama da se proizvedu proizvodi za trziste. Opet, naravno, zato jdr su kineski komunisti kreteni koji ce gurati zero-covid pa kud puklo. Ne bunim se, samo naprijed decki, hehe.
Sve u svemu, mnogo vise toga ide na ruku brodarima suhih tereta nego sto su rizici.
Svatko tko tvrdi suprotno naprosto nema pojma o svijetu oko sebe.
Ocekuje se sinhronizirani globalni orkestar svih. I proboj 2008. To ce biti. Pise u zvijezdama.
Izgleda da trgovanje uracunava pomalo i dobar Q4 i tek nesto slabiji Q1, s pogledom prema boljim Q2 i dalje.
Ako nesto trazis to ces i naci.
Da krenes testirati pse, macke i goveda majke mi naci ces koronavirus i kod njih.
I ako hoces od toga raditi neki issue mozes, imat ces zahvalnu publiku paranoicara i drzavnih duznosnika koji jedva cekaju da prikazu kako oni evo nesto delaju.
Ima nesto u tome. In the long run.
Ali je cinjenica da je Kina zabranila uvoz cumura iz Australije. Ne obrnuto.
Kolegice, nije Australija zavrnula Kini nego Kina sama sebi iz Australije. I u tome je taj najsmjesniji vic.
Super rasprava se razvila na ovoj temi iako se dijelom preklapa i s drugim temama (strategije ulaganja, razotkrivanje portfelja). Hvala kolegama (Parica, 5. Element, Marin83 ) jer pomažete nama ostalima koji nemamo dovoljno znanja, hrabrosti, odlučnosti ali ipak ne želimo novce držati u banci i gubiti bitku s inflacijom. Molio bih kolegu 5.Element da nam malo približi dio "I ako dobro proučiš". Što to obuhvaća, ako nije tajna?
Obuhvaca pregled ciklusa odredjene djelatnosti, ako je ciklicka, kao recimo brodari, da li ce krenuti rasti sada ili ce jos padati, a ako je neka neciklicka nova ili stara poput EV ili pharme onda procjenu moguceg razvoja, da li ce ili nece uspjeti. Nakon toga citanje izvjesca od same firme, usporedba s drugima, npr. bilance i sastav flote ATPL vs. JDPL, procjena da li stoje bolje od drugih, losije, te koliki bio bio rizik ako stvari krenu po zlu, a koliki dobitak ako bude sve ok. Takodjer, procitajte sto pisu drugi na forumima, tko sto pise, ima li interesa za tu temu. Ako interesa nema znaci jos nije hot, ako svi pjevaju hvalospjeve vrijeme je za prodaju, ako ima interesa i mnogi pljuju, a cijena ne ide vise prema dolje, e to je pravi trenutak za uci.
Dobro je pratiti i knjigu dionicara. Ako krupni igraci ulaze ili izlaze i to nesto govori. Ako drzava prodaje i igraci kupuju onda kupujes.
I na kraju, dobro je ako nesto i saznas sa strane, neformalno, ali naravno, i to je rizicno jer moze biti povlastena info koju ne bi smio doznati, a moze biti i neki fake koji se namjerno pusti.
Kombiniras sve inpute. Sve je bitno.
Tako nekako. Do 1 mil, mozda i 1.5, ali onda morate ici na barem 3 dionice, mozda i vise.
Naprosto je tesko izaci bez rusenja cijene znacajno, ma koliko da si u plusu.
Display MoreDisplay MoreIspod 3 dionice u portfelju mi je potpuno neprihvatljivo, a evo i zasto:
1. Ja investiranje gledam kao oblik stednje na rok +20g. Jedino mi je bitno ne izgubit i sve radim da smanjim rizik gubitka na najnizu razinu. Prosjecni godisnji prinos od 20% u 20g povecava inicijalni ulog za 36 puta, meni dosta...ma i previse
2. All in funkcionira do prvog crnog labuda, a onda 2 godine (ili vise) unazad...samo Bog Vas je spasio u ATPL u 2020., NAV je bio negativan, racun u blokadi, kreditori su joj otpisali manji dio kreditnih obveza i da se oporavak dogodio 6 mj kasnije najvjerojatnije bi gledali ATPL u predstecajnoj nagodbi...
Ako ikad sretnete g.Bilbiju pitajte ga kako se osjecao dok su mu pucali margini i dok mu je kapital skoro pa u potpunosti izbrisan.
Mozete pitat i kolegu snupya kako mu je bilo kad je u VLEN-u bio all in i kad je pao 40%, a ostale dionice rasle. OPTE je isto sretno zavrsila, da se nije pojavio UG koji je kupio Tele2 tko zna sto bi bilo s OPTE, najvjerojatnije stecaj (IMHO) jer ocito osim UG nitko nije bio zainteresiran, prihodi su padali kao i korisnici, a za redovno poslovanje morala se dodatno zaduzit kod HT-a, na kraju je otisla po "daj sto das"...
3. Ako i ides all in u poziciju koja ima godisnji potencijal +100% to su vecinom jako rizicne investicije same po sebi jer stabile (CROBEX10 ekipa) dionice jednostavno su prevelike i fer vrednovane da u pravilu nemaju takav potencijal (osim ako je raspad trzista, ali ja ovdje pricam o "normalnom" trzistu).
4. Isto tako, trziste moze bit iracionalno duze razdoblje i da se otkljucavanje cijene ceka godinama
5. Pitanje je sto je prosjecnost? 20%godisnje? Pa to je bomba, na portfelj 200k EUR to je 300 tis kn godisnje +redovni posao...sto ikome treba vise s tim da se vremenom aposolutni iznos dobiti povecava...
6. Vecinom raste/pada cijeli odredjeni sektor. Netko vise netko manje. Zato uvijek kupim/prodam nekoliko dionica iz istog sektora. Evo sad smatram da su turisti bb i trenutno imam ADRS, ali sigurno cu uci i u RIVP, ARNT i mozda jos nesto zato jer na cijenu vise od fundamenata utjece fondovdsa industrija. Posto nisam insajder kupim njih 3-4 i vozim zajedno s fondovima
ZAKLJUCAK: all in je super ako pogodis, u suprotnom moze ti se desit da u ovakvoj bogovskoj godini ostvaris gubitak sto je suludo i za sve kose pocupat. Isto tako, all in u perjanicama (CROBEX10) jos kako tako moze proc, ali prinos (u pravilu) je limitiran do 50%. Definitivno je i losije za zdravlje, puno stresnije od disperzije
Kako god, ja nikad nemam ispod 10 dionica u portfelju, nikad ni jedne preko 30% portfelja, nikad bedaka/visokorizicnih pozicija ukupno preko 30% i toga se drzim od prvog dana...i prezadovoljan sam
Razliciti ljudi razlicito gledaju.
Glavno da se svatko drzi svoga i bude sretan s tim sto radi za sebe.
Display MoreMoja strategija je fokus na ono sto smatram da ce uspjeti, rani, sto raniji, mozda ponekad i prerani ukrcaj, radije nego trcati za vlakom. I prodaja kad dodje neki target period ili cijena.
Diverzifikacija na najvise 2 ili 3 dionice. U jednom ili najvise 2 sektora.
I ako dobro proucis, znas sto radis, imat ces 50 do 150% godisnje.
Ova rasprsenost koju ovdje vidim kod mnogih, to je totalno bez veze. Garantira prosjecnost. Mali ulagac nije fond, veliki medvjed, nego osa, strsljen, i svoju agilnost mora koristiti, koliko zna i umije.
Ispod 3 dionice u portfelju mi je potpuno neprihvatljivo, a evo i zasto:
1. Ja investiranje gledam kao oblik stednje na rok +20g. Jedino mi je bitno ne izgubit i sve radim da smanjim rizik gubitka na najnizu razinu. Prosjecni godisnji prinos od 20% u 20g povecava inicijalni ulog za 36 puta, meni dosta...ma i previse
2. All in funkcionira do prvog crnog labuda, a onda 2 godine (ili vise) unazad...samo Bog Vas je spasio u ATPL u 2020., NAV je bio negativan, racun u blokadi, kreditori su joj otpisali manji dio kreditnih obveza i da se oporavak dogodio 6 mj kasnije najvjerojatnije bi gledali ATPL u predstecajnoj nagodbi...
Ako ikad sretnete g.Bilbiju pitajte ga kako se osjecao dok su mu pucali margini i dok mu je kapital skoro pa u potpunosti izbrisan.
Mozete pitat i kolegu snupya kako mu je bilo kad je u VLEN-u bio all in i kad je pao 40%, a ostale dionice rasle. OPTE je isto sretno zavrsila, da se nije pojavio UG koji je kupio Tele2 tko zna sto bi bilo s OPTE, najvjerojatnije stecaj (IMHO) jer ocito osim UG nitko nije bio zainteresiran, prihodi su padali kao i korisnici, a za redovno poslovanje morala se dodatno zaduzit kod HT-a, na kraju je otisla po "daj sto das"...
3. Ako i ides all in u poziciju koja ima godisnji potencijal +100% to su vecinom jako rizicne investicije same po sebi jer stabile (CROBEX10 ekipa) dionice jednostavno su prevelike i fer vrednovane da u pravilu nemaju takav potencijal (osim ako je raspad trzista, ali ja ovdje pricam o "normalnom" trzistu).
4. Isto tako, trziste moze bit iracionalno duze razdoblje i da se otkljucavanje cijene ceka godinama
5. Pitanje je sto je prosjecnost? 20%godisnje? Pa to je bomba, na portfelj 200k EUR to je 300 tis kn godisnje +redovni posao...sto ikome treba vise s tim da se vremenom aposolutni iznos dobiti povecava...
6. Vecinom raste/pada cijeli odredjeni sektor. Netko vise netko manje. Zato uvijek kupim/prodam nekoliko dionica iz istog sektora. Evo sad smatram da su turisti bb i trenutno imam ADRS, ali sigurno cu uci i u RIVP, ARNT i mozda jos nesto zato jer na cijenu vise od fundamenata utjece fondovdsa industrija. Posto nisam insajder kupim njih 3-4 i vozim zajedno s fondovima
ZAKLJUCAK: all in je super ako pogodis, u suprotnom moze ti se desit da u ovakvoj bogovskoj godini ostvaris gubitak sto je suludo i za sve kose pocupat. Isto tako, all in u perjanicama (CROBEX10) jos kako tako moze proc, ali prinos (u pravilu) je limitiran do 50%. Definitivno je i losije za zdravlje, puno stresnije od disperzije
Kako god, ja nikad nemam ispod 10 dionica u portfelju, nikad ni jedne preko 30% portfelja, nikad bedaka/visokorizicnih pozicija ukupno preko 30% i toga se drzim od prvog dana...i prezadovoljan sam
Kolega Parica, znate onu englesku:
Where many words are bound fruit of sense is rarely found.
Napisali ste ogromnu kolicinu rijeci kojom objasnjavate svoj strah od primjene strategije koju ja primjenjujem uspjesno. Prodajuci to kao neku mudrost i vrijednost. A zapravo vrijedjate kolege. Mene i one koji su lajkali moj edukativni post.
Corava kokos napiknula zrno, hocete reci.
Atpl sam stresao jer sam vidio da ide otvaranje svega i da ce faliti prijevoza. I to je to. Nikakva sreca. Pogodak. Tajming. Jednom rijecju, znanje i hrabrost kakvo nemaju svi.
A Pevex? Ostao unutra nakon delista i nakupovao jos po Njuskalu i Hiti. Prodao s profitom kakav se ne vidja cesto.
A Opte 220%? Isto sreca, valjda.
A bulkeri sad nedavno, 15% in and out s cijelim portfeljem koji drzim vani? To je isto sreca.
Kazem vam lijepo, fokus, tajming, i kad treba prst na obaracu. I to je to. I ne vrijedjajte uspjeh drugih tvrdeci da su imali srece. Jer time porucujetr da su budale koje imaju vise srece ne pameti, a to je jako nekulturno i ruzno. Molim vas. Ok?
Da, 20% godisnje je nista, za fond super, ali za malog ulagaca, ne bih trosio vrijeme na to. Diverzifikacija je za fondove. Vi niste fond. Tko misli na burzi stedjeti i mirno spavati neka je se mane. Kompletno.
P.S.
Sad ulazim 100% u tankere. Vani naravno.
Pssssttt...
Ova rasprsenost koju ovdje vidim kod mnogih, to je totalno bez veze. Garantira prosjecnost. Mali ulagac nije fond, veliki medvjed, nego osa, strsljen, i svoju agilnost mora koristiti, koliko zna i umije.
Ljudi se traže, skupljaju praksu i umanjuju rizik. A manja dobit je plaćena premija na izostanak gubitka. Kad raspolažeš milijunima, lakše je biti pametan...dotada treba igrati na sigurno i akumulirati, bez da to sitno što imaš i pogubiš.
Pretpostavlja da će sljedeća godina biti dosta teža za zaraditi, većina dionica je odradila veliki rast, te će vjerovato dosta njih odraditi i nekakav pad tu ostaju turisti koju su nezahvalni, jer se ponašaju iracionalno, ali na par dionica imaju potencijala za veći rast. Kod turista će biti jedino bitno da 2Q 22 odrade sa ok dobiti, ali tada će već biti kasno za kupnjom.
To shvacam. I ja sam znao izdimiti pare, cesce nego rjedje, zaletavajuci se u razne Tehnike i sl.
Naprosto moras njusiti prilike. A one su tamo gdje jos nije nastupio hype i gdje ne izgleda da ce vise znatno prema dolje.
Ili gdje se ocekuje preokret trenda u poslovanju. To je najteze napipati na vrijeme, ali je i najlukrativnije ako zdrmas.
Moja strategija je fokus na ono sto smatram da ce uspjeti, rani, sto raniji, mozda ponekad i prerani ukrcaj, radije nego trcati za vlakom. I prodaja kad dodje neki target period ili cijena.
Diverzifikacija na najvise 2 ili 3 dionice. U jednom ili najvise 2 sektora.
I ako dobro proucis, znas sto radis, imat ces 50 do 150% godisnje.
S divkama preko 100, nesto manje od 110%, usporedjujuci iste datume ove i prosle godine. Bilo bi i znatno vise da mi je mitko javio da Atpl pada 40% vrha!
Traje tocno tjedan dana. Mozda jos malo spajaju, ali da, to je to. Kejpovi su najvise izlozeni. Ostali ni blizu toliko.
Ali to je sve vec uracunato u proslosti. Sad se raste zbog ocekivanja proljeca.