1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. 5. Element

Posts by 5. Element

• PODR (Podravka d.d.)

• 5. Element
    • August 20, 2023 at 7:58 PM

Nazalost, decki, svi ste u pravu, svatko na svoj nacin.

Hrvatska je lopovska drzava u kojoj zive ljudi koji pljackaju sami sebe i onda se cude kad dodju drugi, malo veci i prevejaniji lisci i nadigraju ih u njihovoj vlastitoj igri, i to na njihovom terenu.

Nemamo povjerenja u svoju drzavu, institucije, sami sebe, i kad nemas to onda nemas osnovni alat za stratesko promisljanje. Povjerenje je taj alat, i nema ga.

Sto onda ostaje? Zdipi i zbrisi, a dalje sto bude. I tako i bude.

Podravka tu nije nikakva iznimka. I to ce se u nekom trenu prodati, vjerovatno u nekoj mutnoj kombi, i onda ce preradjivati uvozne sirovine u skoro 100% obimu, kao recimo mljekare Dukat.

• DRY BULK

• 5. Element
    • August 16, 2023 at 9:20 PM

Onaj bolji ugljen koji se uvozi ce se uvoziti neovisno o kineskoj domacoj proizvodnji ugljena jer je njihov uglavno los. To je da ne podave clanove Partije u velikim gradovima. Za ove na selu ih nije briga, njima loze njihov cumur.

• Birtija

• 5. Element
    • August 4, 2023 at 6:02 PM
    Quote from bbkk0000
    Quote from 5. Element

https://net.hr/danas/hrvatska…b2-0ee8f36581c7

Vrlo jasno opisano zasto treba pod hitno ili zabraniti ili zestoko oporezovati turisticarenje stanova u stambenim zgradama. I potpuno se slazem. Dobrobit stanara u zgradi i kvartu je jaca od prava vlasnika da uprihodi vise, na njihovoj grbaci jer trpe njegove turiste.

Više manje je zakonom sve regulirano. Vlasnik stana koji iznajmljuje nekretninu je odgovoran za svoje podstanare. On je dužan da se njegovi podstanari moraju držati kućnog reda. Treba zvati policiju svaki puta. Nakon nekog vremena po zakonu ga se može tužiti i čak izbaciti iz suvlasništva. Tu imate još jedan problem. Obzirom da se od iznajmljivanja nekretnine na Jadranu na nekim lokacijama može zaraditi jako puno novaca a porez je izuzetno mali..takvi ljudi nakon nekog vremena počinju osmišljeno izgurivati ostale suvlasnike iz zgrade metodom proizvodnje osmišljenog kaosa. Ja ljetujem i imam nekretninu u zgradi na jednom jako popularnom mjestu. To što su mi ostali suvlasnici koji su se počeli iznajmljivati napravili u proteklih 10 tak godina da ovdje napišem mislim da mi nebi vjerovali. Jedno vrijeme sam trpio pa sam počeo zvati policiju. E to njima ne odgovara pa su počeli pričati nemoj svaki puta ti zvati daj da mi pomognemo. Skužio sam ih odmah i pustio da vidim što će napraviti. Kaos se nastavio oni nisu zvali nikoga. Metoda broj dva pomicanje stolova i stolica na način da se guraju a nema na ni jednoj nogi onaj podložak da se ne čuje. To pomicanje se uvijek događa u vrijeme odmora ili spavanja... metoda broj 3, svaki dogovor oko zgrade ide mailom da postoji pisani trag što je tko rekao i tražio kada se uvede počinju telefonski pozivi da nema traga.. i onda idu odgovori na ranije postavljene upite "ma nisam ja to rekao", pa nakon nekog vremena nitko više niti ne želi odgovoriti na mail..... itd.itd.

Nazalost, kad se tako nesto krene dogadjati, a u pravnu drzavu se ne mozete pouzdati, jedino rjesenje je da sami lupite sakom o stol i pokazete da se ne date za......ti. Sto bi to u kojem kontekstu znacilo je na svakome da sam odluci.

Nego, zakonom je regulirano da je vlasnik odgovoran za podstanare. Super. I sto imate od toga? Nista.

Zakon treba regulirati da u stambenim zgradama mogu zivjeti dugorocni podstanari, ali ne i dnevni turisti. Vrlo jednostavno, NE, i gotovo. Kraj price.

Uz drakonske kazne za takav pokusaj. 10k eura za prvi prekrsaj, 30k za drugi, 100k za treci i 10 godina robije za cetvrti.

• Birtija

• 5. Element
    • August 4, 2023 at 11:07 AM
    Imamo puno veće i dublje probleme od žalopojki turista, a stručnjak poručuje: 'Hrvati nemaju...
    'Rentijerstvo je u Hrvatskoj dominantna vrijednost. Dolaze stranci, sad ćemo im uzeti novce. To je dio lihvarskog mentaliteta, koncept rentijerske...
    net.hr

Vrlo jasno opisano zasto treba pod hitno ili zabraniti ili zestoko oporezovati turisticarenje stanova u stambenim zgradama. I potpuno se slazem. Dobrobit stanara u zgradi i kvartu je jaca od prava vlasnika da uprihodi vise, na njihovoj grbaci jer trpe njegove turiste.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• 5. Element
    • July 26, 2023 at 4:31 PM
    Quote from zlocesti

Ovi više vrijede mrtvi no živi.

NAV skoro sto dolara, i lijepih milijun eura minusa iz poslovanja

Upravo tako.

Treba na GS ici s prijedlogom ne za dokapitalizaciju nego za prestanak drustva.

• Turističke dionice i perspektive

• 5. Element
    • July 17, 2023 at 12:55 PM
    Jedan od vodećih hotelijera o ključnom izazovu turizma: ‘Hrvatska dekretom treba zabraniti gradnju apartmana na obali‘
    Najveći izazov domaćeg turizma ostaje izrazito nepovoljna struktura smještaja
    novac.jutarnji.hr

Fakat je istina. Stvorena je porezna oaza koja devastira prirodnu osnovu. I napreze ionako slabu infrastrukturu. Sto je bilo bilo je, ali sad treba staviti cep na to.

I da, ja govorim iz interesa. A moj interes je da obala bude sto manje devastirana tako da moja vikendica bude u sto ljepsem okolisu, i sa sto manje konkurencije od dodatne gomile apartmana. Ali, tako bi zapravo trebali razmisljati i postojeci apartmandzije. Jer kad se nazidje jos gomila apartmana sve to skupa vise nece vrijediti nista.

A moj interese je ovdje i javni interes.

Suprotan od zelje potencijalnih novih apartmandzija.

• 5. Element
    • July 16, 2023 at 8:33 PM

Imati sagradjen apartman za turisticku namjenu, u zoni koja to jest, je jedno, a turistificirati stan preko u hodniku gdje zive i drugi stanari je nesto sasvim drugo. Ljudi hoce mir i tisinu, zivot kakav inace imaju, a ne rondanje petorice pijanih Engleza. I svaka tri dana nekih drugih. Zato da bi vlasnik tog stana zaradio vise nego na dugorocnom najmu.

Ne moze sve biti podredjeno turizmu.

U tome je vic. Jer je to naprosto grozota.

Ja npr. zivim u Zagrebu, u mirnom i lijepom kvartu, i da moj susjed napravi tako nesto sterao bih ga da vam ne kazem gdje. I to s punim pravom.

Ljudi koji to rade su naprosto samozivi cobani koji nisu za zivot u civiliziranoj zajednici. Neka odu u sumu. A jos je gora primitivna drzava i lokalne vlasti koje to dozvoljavaju.

• 5. Element
    • July 16, 2023 at 6:50 PM
    Quote from emil
    Quote from 5. Element

Ne govorim o tome.

Nego o tome da ekipa renta stan na 5. katu zgrade na Vrbiku u Zagrebu ili neke ulice u Splitu za turisticki najam. Sto je smijurija i u konacnici stetno za sve osim za iznajmljivaca.

??

kako je stetno?

sto vlasnik stana ne placa rezije pricuvu porez?

kad bi vlasnik stanovao unutra sto bi ti ili drzava dobila s time u odnosu na to kad je turista unutra?

sto vlasnik nebi rabio infrastrukturu a turista je rabi(takve floskule se cesto ovdje cuju)

da je vlasnik unutra drzava bi samo izgubila jer poreza nikakvog nebi vidjela.

da nije nitko unutra opet drzava nista nebi dobila od poreza.

nabrojite mi te benefite koje stalno spominjete.

prvo se navija da se uvede porez na nekretnine jer kao zjape stanovi prazni a sad se provlaci neka prica da treba zabraniti turisticko rentanje.

upalite klimu jer vidim da vam je visoka temperatura pocela utjecat na logicno razmisljanje.

ja u vasim postovima vidim iskljucivo jal na susjeda.

tocno se iscitava da svi zagovornici koji zazivaju poreze na nekretnine i zele oporezivat nekoga ne posjeduju to sto zagovaraju.

pa da se vratimo na poreze. mozda da vlada dekretom uvede i zabranu prodaje losih dionica jer tada drzava nista ne dobije od toga pa eto nema prodaje u crvenom ? naravno prije toga da ukine neplacanje poreza nakon 2 godine jer ni tada nema nista od silnih milijuna koje okrecu ovdje prisutni ulagatelji a neimatelji nekretnina...

Display More

Apsolutno je stetno da se stambeni prostor projektiran za zivot trajnih stanara u zajednici kratkorocno turistificira.

Razloge sam naveo gore, a podrobnije ih objasnjavati necu, jer ili razumijete pa ne trebam ili ne razumijete pa nema smisla.

• 5. Element
    • July 16, 2023 at 2:35 PM

A nepostojanje urbanizma je sasvim druga losa prica koja svakako ne pomaze ovdje.

Medjutim, nekada je urbanizam postojao. Onaj tko je gradio centar Splita, Spinut, Gripe itd. i za to dobivao dozvole sigurno nije imao u vidu turisticki namjenu, nego koristenje od strane lokalnog stanovnistva, koje ide na posao i u kupovinu, a djeca u skolu i vrtic. A kvart zivi i obavlja sve te funkcije.

Quote from Paulie

To je trebalo raditi od početka onda. Ne mogu se naknadno nakon investicija mijenjati pravila.

Urbanizam prethodi gradnji, a ne dolazi nakon gradnje.

Sigurno da vile s bazenima od milijun eura nitko nije radio za prosječnu hrvatsku učiteljicu. Uloženo je mnogo za goste visoke klase.

Takvi objekti se i ne mogu prenamjeniti za stanovanje, jer to Hrvati ne mogu plaćati.

Ne govorim o tome.

Nego o tome da ekipa renta stan na 5. katu zgrade na Vrbiku u Zagrebu ili neke ulice u Splitu za turisticki najam. Sto je smijurija i u konacnici stetno za sve osim za iznajmljivaca.

• 5. Element
    • July 16, 2023 at 2:29 PM
    Quote from Paulie
    Quote from 5. Element

I jos nesto, ako bas ne zelimo da Split i drugi gradovi postanu gradovi duhova onda treba stati na kraj kratkorocnom iznajmljivanju stanova. Ne moze stan u Splitu koji je u istoj zgradi, u istom kvartu kao recimo neki u Novom Zagrebu, biti stan za turisticko iznajmljivanje. Kvartovi su se gradili za stanovanje, da pruze smjestaj drustvenom tkivu domacih ljudi, obitelji, da imaju gdje zivjeti. Kad izadjem iz stana da sretnem susjeda kojeg cu pozdraviti, dijete na rolsuhama, a ne svaki drugi dan neke druge bucne Engleze.

Onome sto je projektirano za dugorocno stanovanje mora se dekretom zabraniti turisticka namjena.

Kad nešto kupim svojim novcima onda ću to i monetizirat kako ja želim. Ako sam ja kupio/izgradio kuću ili stan odakle tebi ideja da je svrha stanovanje, a ne uredski prostor ili turizam.

Slobodno upravljanje privatnim vlasništvom

Je u ustavu RH.

To naprosto nije istina.

Svakako se moze regulirati, i mora, u konacnici, namjena imovine u prostoru. Ako je nesto za stanovanje onda nije i ne smije biti za turisticki najam. Upravo zato da se ne devastira zivotni prostor, da se ne depopulira, da ne dodje do nepriustivosti stanovanja i jos mnogo drugih negativnih efekata. I pazite sto, to se stvarno i desava. U Berlinu i jos nekim gradovima po EU krenule su zabrane oglasavanja na platformama u svrhu kratkorocnog najma.

Kao sto ne mozete poljoprivredno zemljiste koristiti za gradjevinu, solarne panele i sl. tako je savrseno logicno da se stanovi i kvartovi koji gradjeni za stanovanje ne mogu koristiti za turizam.

I svakako podrzavam red u prostoru.

• 5. Element
    • July 16, 2023 at 11:58 AM

I jos nesto, ako bas ne zelimo da Split i drugi gradovi postanu gradovi duhova onda treba stati na kraj kratkorocnom iznajmljivanju stanova. Ne moze stan u Splitu koji je u istoj zgradi, u istom kvartu kao recimo neki u Novom Zagrebu, biti stan za turisticko iznajmljivanje. Kvartovi su se gradili za stanovanje, da pruze smjestaj drustvenom tkivu domacih ljudi, obitelji, da imaju gdje zivjeti. Kad izadjem iz stana da sretnem susjeda kojeg cu pozdraviti, dijete na rolsuhama, a ne svaki drugi dan neke druge bucne Engleze.

Onome sto je projektirano za dugorocno stanovanje mora se dekretom zabraniti turisticka namjena.

• 5. Element
    • July 16, 2023 at 11:52 AM

Problem je generalni napad na prostor. Jednostavno, apartmana ima previse. S ceste, magistrale, s mora, s brda, odakle god gledas vidis da je preizdgradjeno. Na najvecem dijelu obale. Tu nema ni spora ni diskusije. Ima svega nekoliko rejona poput Peljesca i udaljenijih otoka gdje se jos nije nazidjalo previse apartmana.

I sad, ako vec pricamo o nedostatku hotela, onda neka se izdaju dozvole za jos poneki hotel, a na sirenje apartmana stavi tocka.

• 5. Element
    • July 12, 2023 at 8:40 PM
    Quote from Blister
    Quote from 5. Element

Jasno je kao bijeli dan da se ekipa zeli ukrcati sada dok vozarine grebu po dnu. Meni osobno to je signal da sudjelujem u dokapu. Cisto da ispratim, kad se vec nudi.

To ti je da kupuješ vino i dobiješ gemišt. Ako ekipa ima te novce da se u ovom trenutku dokapitalziraju po najavljenim cijenama...IMHO neka im.

Shema je da ako je dobro za neku cijenu njima dobro je i meni. Poucak koji sam naucio na par drugih mjesta. I upalilo je.

• 5. Element
    • July 12, 2023 at 5:11 PM
    Quote from havi
    Quote from Manu

Izgleda da su sva četiri još u igri. Tako da je dokap najvjerojatnije zbog opcijskih novogradnji.

9952660Jiangsu New Hantong Ship Heavy Industry Co. Ltd.HT82-277Atlantska Plovidba ddbulk carrierAP Dubrovnik820000on order

2023/10
    9952672Jiangsu New Hantong Ship Heavy Industry Co. Ltd.HT82-278Atlantska Plovidba ddbulk carrier820000on order

2023/09
    9956109Jiangsu New Hantong Ship Heavy Industry Co. Ltd.HT82-279Atlantska Plovidba ddbulk carrier820000on order

2023/08
    9956111Jiangsu New Hantong Ship Heavy Industry Co. Ltd.HT82-280Atlantska Plovidba ddbulk carrier820000on order

2023/10
    Display More

A vi mislite da oni idu u dokap radi novogradnji? Kako to da dokap na glavnoj skupštini nitko nije spominjao niti jednom riječju?

I kakav je to dokap koji nije potvrdila Glavna skupština nego je izglasan prije 4 godine kad je kompaniji prijetio bankrot. I zašto dokapom ne pokusavaju animirati institucionalne investitore? Nikoga nisu ni pitali od njih za dokap, zar to sve skupa nije čudno?

Display More

Jasno je kao bijeli dan da se ekipa zeli ukrcati sada dok vozarine grebu po dnu. Meni osobno to je signal da sudjelujem u dokapu. Cisto da ispratim, kad se vec nudi.

• Birtija

• 5. Element
    • July 2, 2023 at 10:43 AM
    Quote from tollway
    Quote from 5. Element

Tocno, sve. Upravo zato nikakav mirovni sporazum s agresorom ne dolazi u obzir vec samo i iskljucivo naoruzavanje Ukrajine do zuba da agresore izbaci van. Putin moze teoretski mobilizirati 15-20 miliona vojnika. Da bi odustao trebao ih smaknuti preko 10 miliona. Zapad treba izracunati koliko tenkova, granata, aviona i raketa za to treba, koliko vremena i to staviti u dugorocni financijski i proizvodni plan. I to javno donijeti, izglasati kroz zakon. Da Putinu bude potpuno jasno, i svima oko njega, da nemaju apsolutno nikakve sanse izdrzati i doci do ciljeva kroz strpljenje.

Bilo kakva, pa i najmanja mrkva za agresora je zlo i sije sjeme buduceg jos veceg zla. Samo krvavi, teski i strasno ponizavajuci poraz je jedino trajno rjesenje.

Isto vrijedi i za RS u BiH. To treba fizicki unistiti. Ako nismo onda morat cemo nekad.

kolega, mislim da si na potpuno krivom tragu kaj se tiče strpljenja! bojim se da rusija kakva god bila da bila može to duže izdržati nego europa i ukrajina. mislite da će europsko stanovništvo dovoljno dugo tolerirati sve te milijarde njihovog novca koji odlazi u tamo neku ukrajinu gdje se vodi nekakav rat!!!??? a mogao se utrošiti na puno pametnijih stvari. dok je skoro 10 milijuna ukrajinaca raspršeno diljem europe?

ne znam baš....

Sasvim je moguce da sam na krivom tragu. Da, sasvim moguce.

Ali to je upravo ono sto je potrebno da se pobijedi prokleto rusko putlersko zlo. Treba ga nadzivjeti i pokopati.

Jer koja je alternativa? Mir? Predaja? Dominacija putlerskih gadova?

Recite mi...

Jel sad shvacate zasto je mir bez potpunog poraza agresora ne samo nedopustiv nego i nezamisliv?

Ako padne Ukrajina samo je pitanje tko je iduci. Zato je bitno nabrijati EU stanovnistvo vjecnom mrznjom prema putlerima da se to izgura. Ne ruskom miru.

• Birtija

• 5. Element
    • July 2, 2023 at 9:23 AM
    Quote from alfa1

Trebalo je naravno vertikalno polijetanje, a ne horizontalno.

I samo još jedna stvar u vezi raznih Daytonskih sporazuma, u Bosni je on dao pola države onome tko je započeo rat, ta polovica vodi politiku srpskog sveta što je u suprotnosti s interesima države u kojoj se nalazi.

Takvi sporazumi šalju poruku budućem agresoru, ako ne uspiješ okupirati cijelu susjednu državu tu su razni sporazumi koji će čuvati ono što si okupirao, a ti možeš svoju vojsku povući i pripremati se za sljedeću "obranu od fašističkog režima susjeda" ili "provokacije s zapada".

Tocno, sve. Upravo zato nikakav mirovni sporazum s agresorom ne dolazi u obzir vec samo i iskljucivo naoruzavanje Ukrajine do zuba da agresore izbaci van. Putin moze teoretski mobilizirati 15-20 miliona vojnika. Da bi odustao trebao ih smaknuti preko 10 miliona. Zapad treba izracunati koliko tenkova, granata, aviona i raketa za to treba, koliko vremena i to staviti u dugorocni financijski i proizvodni plan. I to javno donijeti, izglasati kroz zakon. Da Putinu bude potpuno jasno, i svima oko njega, da nemaju apsolutno nikakve sanse izdrzati i doci do ciljeva kroz strpljenje.

Bilo kakva, pa i najmanja mrkva za agresora je zlo i sije sjeme buduceg jos veceg zla. Samo krvavi, teski i strasno ponizavajuci poraz je jedino trajno rjesenje.

Isto vrijedi i za RS u BiH. To treba fizicki unistiti. Ako nismo onda morat cemo nekad.

• Porez na iznajmljivanje nekretnina

• 5. Element
    • July 1, 2023 at 8:03 PM
    Quote from barbosa 2.0

*5. Element, pa što imaju porezi sa de/stimuliranjem izgrađenh nekretnina...i ovako ih imamo oho...stvar je u prostornim planovima koje donose lokalne uprave, to ti je adresa za devastaciju i krevete a ne min-fin, dodatni porezi ništa neće riješiti, ali baš ništa, te zidine i prostorna šteta su već tu i nikuda ne idu, ni s porezom, niti bez...red u prostoru treba napraviti struka za prostor a ne računovođe.

Slazem se s dijelom koji se tice prostornih planova. Koji su namjerno labavi i nejasni da se moze ovako i onako.

Sto se tice poreza, treba ujednaciti poreznu presiju jer je to tako em pravedno, ne moze netko tko renta prostor placati, a drugi biti izuzet, a drugi je da bi se time stavila kocnica na novo zidjanje.

I to su stvari jasne kao bijeli dan. Nema se tu sto posebno raspravljati. Moze se jedino raspravljati zasto to vec nije napravljeno, a nije zbog glasova.

• 5. Element
    • July 1, 2023 at 6:47 PM

Ne znam koja je namjera, ali ovo sto vidim u prostoru je KATASTROFALNO. Samo grozno odurno zidjanje tih ruznih betonskih kutija na dve strane, nagrdjivanje prirode zbog koje turisti uopce i dolaze, realno gotovo bez ikakve koristi za siru zajednicu jer porez ne placaju, opterecuju infrastrukturu koja se ne prosiruje, kasni za tim zidjanjem, i donosi nikakvu dodanu vrijednost destinacijama nego samo parazitiraju na postojecem. Naprosto, ovo je totalni uzas.

Tome treba stati na kraj poreznom politikom koja ce destimulirati, dapace drakonski kaznjavati novo zidjanje, a pravedno oporezovati postojece apartmane, kao i sve druge konkurente na trzistu.

Mislim da cu poceti pisati pisma prema EU da prisile ove nase da nesto naprave s tim. Jer oni sami od sebe nece zbog glasova.

Eh, da, to je dobra ideja, krecem pisati.

• 5. Element
    • July 1, 2023 at 4:57 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from 5. Element

Porez na iznajmljivanje apartmana svakako treba uvesti i to u rangu PDV-a na hotelski smjestaj, kao i porez na drugu i svaku iducu nekretninu koja nije stavljena u trzisnu funkciju. Iz jednostavnog razloga sto je sada kada je pod poreznom presijom sve onda se ne smije dozvoliti da nekretnine, tj. apartmani, stanovi i kuce budu porezne oaze. To je duboko nepravedno i treba ispraviti. Kako je moguce da se placa 10% kad iznajmljujes stan u Zagrebu, a sitan pausal na rentanje apartmana? Koje su to gluposti?

I onda ti isti apartmandzije kupuju stanove po ZG, nabijaju cijene i ljudi se iseljavaju. Hrvatska treba biti zemlja po mjeri radnih ljudi, a ne apartmandzija.

Stoga ponavljam, odmah porez na najam apartmana u obliku PDV-a i onda jos porez na dobit tog obrta, tvrtke ili na sto ce vec biti registrirano. I to ce onda smanjiti atraktivnost te vrste gomilanja kapitala i sacuvati obalu od devastacije.

Nakon što je građanin-rezident (dalje u tekstu: iznajmljivač) ishodio Rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu Obveznik kojemu se godišnji porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu je iznajmljivač po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova i/ili kamp-odmorišta te smještajnih jedinica u objektima za robinzonski smještaj ako su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti:

• da iznajmljivač nije po osnovi iznajmljivanja obveznik poreza na dodanu vrijednost (dalje u tekstu: PDV) prema Zakonu o PDV-u

• da iznajmljivač ima odobrenje nadležnog ureda za pružanje usluga građana u domaćinstvu u skladu s odredbama zakona kojima se uređuje ugostiteljska djelatnost

• da iznajmljivač po toj osnovi ne utvrđuje dohodak od samostane djelatnosti kao razliku između primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga

• da iznajmljivač iznajmljuje putnicima i turistima stanove, sobe i postelje, kojih je vlasnik, najviše do 20 postelja odnosno kreveta, i/ili da organizira kamp na svojem zemljištu najviše do 10 smještajnih jedinica, odnosno do 30 gostiju

Obveznik kojemu se godišnji porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu je iznajmljivač po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova i/ili kamp-odmorišta te smještajnih jedinica u objektima za robinzonski smještaj ako su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti:. Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Visina paušalnog poreza ne može iznositi manje od 19,91 eura (150,00 kn), a niti više od 199,08 eura (1.500,00 kn). Ukoliko predstavničko tijelo ne donese odluku o visini paušalnog poreza (po krevetu / smještajnoj jedinci u kampu / smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski turizam) visina paušalnog poreza određuje se u iznosu od 99,54 eura (750,00 kn).

porezni obveznik koji je ostvario isporuke u svoti manjoj od 39.816,84 eura tijekom kalendarske godine oslobođen je plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga i nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima niti ima pravo na odbitak pretporeza.

a za devastaciju obale su najmanje krivi mali iznajmljivači, krive su korumpirane lokalne uprave koje manipuliraju urbanističke planove u korist velikih hotela, kampova, villa..stoga kolega, smiri doživljaj, interesiraj se malo prije nego iskažeš ovako površne zaključke i ne kupuju mali iznajmljivači stanove po zg i sl, to rade neki drugi iz drugih prihodovnih izvora...puno više se u sezoni zaradi na "kiflama" nego na apartmanimaX/

Display More

Kolega, apartmani su nakrcali preko 300.000 tisuca kreveta od 2017!!! Pa to se vidi u prostoru. Itekako se vidi. O tome vam govorim, o onome sto vidim. Gdje god se vozis vidis zidjanje. Zidjanje, zidjanje... Hotela ima premalo, apartmana ima previse. Oderi, oporezuj, skresi apartmane. Kraj price.

• 5. Element
    • July 1, 2023 at 12:15 PM

Porez na iznajmljivanje apartmana svakako treba uvesti i to u rangu PDV-a na hotelski smjestaj, kao i porez na drugu i svaku iducu nekretninu koja nije stavljena u trzisnu funkciju. Iz jednostavnog razloga sto je sada kada je pod poreznom presijom sve onda se ne smije dozvoliti da nekretnine, tj. apartmani, stanovi i kuce budu porezne oaze. To je duboko nepravedno i treba ispraviti. Kako je moguce da se placa 10% kad iznajmljujes stan u Zagrebu, a sitan pausal na rentanje apartmana? Koje su to gluposti?

I onda ti isti apartmandzije kupuju stanove po ZG, nabijaju cijene i ljudi se iseljavaju. Hrvatska treba biti zemlja po mjeri radnih ljudi, a ne apartmandzija.

Stoga ponavljam, odmah porez na najam apartmana u obliku PDV-a i onda jos porez na dobit tog obrta, tvrtke ili na sto ce vec biti registrirano. I to ce onda smanjiti atraktivnost te vrste gomilanja kapitala i sacuvati obalu od devastacije.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt