Mislim da niste u pravu. Banke au vjerojatno još veći vjerovnici.
Posts by Flight
-
-
ja još jednom kažem da u nikakvu ponudu za sad ne vjerujem jer se taj zakon ne odnosi na ovu situaciju ali treba imati i malo mašte i racionalnog shvaćanja da se to sagleda. npr. šta da je taj fond imao u 5 dionica preko 25%? da li bi se svugdje davala ponuda? fond ko fond krajnje nebitan za zse.
Da, za svaku bi se firmu davala ponuda, al posredna ponuda nije izravna kao neposredna pa i cijena može biti “rastezljiva kategorija”. Sve pod uvjetom da netko drugi nema vise dionica odnosno vecu kontrolu od fonda.
-
Pa netko će sigurno morati dati ponudu. Ako je Fortenova stekla kontrolu onda će ona biti u obvezi. Ako netko drugi onda će on biti u obvezi.
Moj jučerašnji komentar je išao za time da Fortenova može dati ponudu s još nekim bez premije i nakon toga prenijeti dionice tom partneru bez nove ponude. Nisam siguran koliko je fond samostalan da u situaciji u kojoj je Dalekovod uvjetuje ponudu dostizanjem određene cijene iznad fer vrijednosti. Pitanje je i kako utvrditi cijenu preuzimanja kada se prenosi ovakva imovina, ukoliko društvo koje drži dionice osim te imovine ima i drugu imovinu, dug, jamstvo ili slicno. Hipotetski pišem naravno.
-
Znamo se s više tema, samo ne mogu popratiti sve vaše nickove (... naimx, naim, flight)
Nemate Dalekovod, ne zanima vas Dalekovod ali vidim pozorno ga pratite. Dapače, u 05:30h ujutro, ukazujete kolegama na sve moguće opasnosti. Lijepo od vas...
Potpuno ste u krivu. Ja vam obitavam 5 vremenskih zona od one u kojoj je Hrvatska, pa vam je i vrijeme malo drugačije.
I sto ja imam ili nemam vas ne bi trebalo zanimati. Neprimjereno je, pa i bezobrazno, zabadati nos u tudji novčanik. Da ne spominjem način kojim trolate temu.
-
“Kolega”, ne znam odakle se mi znamo?
Bolje potražite tko je najveći vjerovnik Dalekovoda. Pa možda svi skupa saznamo zašto je to bitno. To vam je sad bitnije od nepostojećeg ugovora gospođe Ane.
-
Da skratimo priču, gospođa Ana je razumna žena i pravnica i ona ne bi sklopila takav ugovor jer bi se nasla u sukobu interesa i jer bi se mogla naći u velikim problema kao članica NO spomenutog društva i u problemu zbog korištenja povlastenih informacija. A to može rezultirati i kaznenim progonom.
-
Tko je najveći vjerovnik Dalekovoda iz predstecajne nagodbe? Gdje se može vidjeti rang lista vjerovnika po iznosu tražbina? Ako tko zna
-
Jel možeš ti to napraviti?
Ako možeš ti, može vjerojatno i ona.
Svaki ugovor može biti opcijski, to nema izravne učinke na prijenos odnosno preknjizbu. SKDD će u pravilu preknjiziti dionice kad postoji dokaz o plaćanju. Uz kupoprodajni ugovor.
-
Je, ali onda u SKDD uz vlasnika piše status Založena - neorenosiva. Koliko ja znam uz dionice spomenute gospođe piše Slobodne prenosive.
-
A u načelu nije ili nas onda iDakekovod u povlaštenoj informaciji vara. Gdje god je Agrokor izravno ili neizravno bio vlasnik 25%+ udjela provedena je eksproprijacija tih udjela i uvedena je izvanredna uprava. Novac Nexusa završio je u masi potraživanja koja su deiure zbog supersenioriteta izbrisana.
...pa ti samo pišeš da bi provocirao i samo tražiš načine za spamati temu i to toliko da si se pogubio u svemu tome
...pa što nije u redu s tobom, sam si par postova više postao izvod iz sudskog registra iz kojega je razvidno da se postupak vodi nad dalmarinom a koja drži udjele u konsolidatoru...
I. Otvara se postupak izvanredne uprave:
nad dužnikom AGROKOR koncern za upravljanje društvima, proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima, dioničko društvo Zagreb (Grad Zagreb) Trg Dražena Petrovića br.3, OIB:05937759187,
b) nad dužnikovim povezanim i ovisnim društvima:
26) DALMARINA d.o.o., Zagreb, Trg Dražena Petrovića 3, OIB: 88061796935 (80,00%), koje društvo drži udjele u društvu:
KONSOLIDATOR d.o.o., Zagreb, Nova Ves 11, Zagreb, OIB: 73678065415ps. molim administratora da poduzme nešto jer korisnik foruma Flight svojom agresivnom nametljivošću, izokretanjem činjenica i svakakvim nesuvislim i zlobnim konstrukcijama i spamovima onemugučava bilo kakvu suvislu i konstruktivnu komunikaciju...možda bi bilo dobro da opcija ignoriranja bude dvosmjerna na način da kada se nekoga stavi na ignore da niti ja vidim njegove postove a niti on moje, unaprijed hvala
Tako je, postupak se vodi ili vodio nad Dalmarinom i tamo je Agrokor imao većinski udjel koji je zbog gore citiranog (navedenog) Zakona pretvoren u vlasnički udjel Fortenova grupe. Ostatak udjela jest u vlasništvu fonda.
Ja nisam rekao da su Konsolidator doo niti Dalekovod dd završili pod postupkom Izvanredne uprave nego suvlasnik Konsolidatora doo, Dalmarine doo.
Nemojte biti nervozni. Pažljivo čitajte.
-
A tko mi ne vjeruje na riječ može gore navedeno procitati ovdje: https://www.zakon.hr/z/905/Zakon-o-…ubliku-Hrvatsku
Članak 5., stavak 1. i 2. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog znacaja za Republiku Hrvatsku.
-
kol. StatusQuo, nešto si krivo povezao, dalmarina koja u konsolidatoru ima 33% je bila agrokorova tvrtka a nexus je tada odobrio pozajmicu agrokoru u visini 40M kn a udio dalmarine u društvu konsolidator je bilo jamstvo za predmetnu pozajmicu te je nexus pokušao i ovrhom naplatiti jamstvo međutim provođenje pravomočne ovrhe zaustavlja se pokretanjem postupka izvanredne uprave...dakle, u načelu je konsolidator u 100%vlasništvu fonda ali zbog postupka izvanredne uprave je trenuto zastoj u tome dijelu sulasništva
A u načelu nije ili nas onda iDakekovod u povlaštenoj informaciji vara. Gdje god je Agrokor izravno ili neizravno bio vlasnik 25%+ udjela provedena je eksproprijacija tih udjela i uvedena je izvanredna uprava. Novac Nexusa završio je u masi potraživanja koja su deiure zbog supersenioriteta izbrisana.
-
Pa lijepo piše na sudskom reogstru sljedeća zabiljezba:
Provedba upisa na dan 24.01.2020
Objavljeno dana 25.01.2020Trgovački sud u Zagrebu objavljuje upis promjena člana društva, u Sudski registar proveden kod ovoga suda po rješenju pod poslovnim brojem Tt-19/42600-2 od 24. siječnja 2020. godine, redni broj upisa 8, za subjekt upisa s matičnim brojem (MBS): 080848508, osobnim identifikacijskim brojem (OIB): 73678065415, europskim jedinstvenim identifikatorom (EUID): HRSR.080848508, pod tvrtkom/nazivom: Konsolidator društvo s ograničenom odgovornošću za upravljačke djelatnosti, sa sjedištem u: Zagreb (Grad Zagreb), Ulica Andrije Hebranga 34:
Osnivači/članovi društva
# DALMARINA društvo s ograničenom odgovornošću za djelatnost marina, turizam i ugostiteljstvo, pod MBS: 100002895, upisan kod: Trgovački sud u Zagrebu, OIB: 88061796935
Šibenik, Brodarica bb# - član društva # - prestaje biti član društva FORTENOVA GRUPA dioničko društvo za upravljanje, pod MBS: 081179147, upisan kod: Trgovački sud u Zagrebu, OIB: 88035992407
Zagreb, Marijana Čavića 1- član društva Dakle, Dalmarina vise nije suvlasnik nego 33% vlasničkog udjela drzi od siječnja ove godne Fortenova.
A prethodno je bilo ovako:
Pravni odnosi
Osnivački akt:
Izjava o osnivanju d.o.o. od 10.05.2013. godine. Odlukom članova društva od 17.05.2013.godine, Izjava društva od 10.05.2013.godine, mijenja se u cijelosti i postaje Društveni ugovor, te se u potpunom tekstu dostavlja u zbirku isprava. Ostale odluke:
Trgovački sud u Zagrebu rješenjem broj 47 St-1138/17-52 od 21.04.2017.g., kojim se dopunjuje rješenje St-1138/17 od 10.04.2017.g., riješio je:
I. Otvara se postupak izvanredne uprave:
a) nad dužnikom AGROKOR koncern za upravljanje društvima, proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima, dioničko društvo Zagreb (Grad Zagreb) Trg Dražena Petrovića br.3, OIB:05937759187,
b) nad dužnikovim povezanim i ovisnim društvima:
26) DALMARINA d.o.o., Zagreb, Trg Dražena Petrovića 3, OIB: 88061796935 (80,00%), koje društvo drži udjele u društvu:
i. KONSOLIDATOR d.o.o., Zagreb, Nova Ves 11, Zagreb, OIB: 73678065415 (33,00Redni broj zabilježbe: 1 - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga dana 26. travnja 2018.g. pod Klasom: UP/I 972-05/17-01/04, Urbroj: 326-01-440-441-18-63 dana 26. travnja 2018.g. donosi dopunsko rješenje kojim:
1. Utvrđuje se da imovinu otvorenog alternativnog investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS, OIB: 79640747340, čine, između ostaloga, poslovni udjeli u sljedećim društvima s ograničenom odgovornošću:
c) Konsolidator d.o.o. Zagreb, Nova Ves 11, OIB: 73678065415.
2. Trgovački sud u Zagrebu – sudski registar, za društva s ograničenom odgovornošću navedena u podtočkama od a) do e) točke 1. izreke ovoga rješenja te Trgovački sud u Varaždinu – sudski registar, za društvo s ograničenom odgovornošću navedeno u podtočki f) točke 1. izreke ovoga rješenja, provode po službenoj dužnosti u sudskom registru upis promjene člana društva, na način da se umjesto NEXUS PRIVATE EQUITY PARTNERI d.o.o. Zagreb, Britanski trg 4, za člana društva upisuje depozitar Splitska banka d.d. Split, Domovinskog rata 61, OIB: 693263972Dakle, mislim da treba podastrijeti važeće podatke, a ne pisati napamet i baratati sa zastarjelim podacima. To je u skladu sa minimumom korektnosti iznošenja javnih informacija.
-
Pa ni PPD kao navodni kupac dugova (o čemu se spekulira ovdje na forumu), a ni prodavač dugova, a ponajmanje Dalekovod nisu bili dužni objaviti da je netko prodao nečiji dug. Podsjetite me kad ste na burzi vidjeli posljednji puta takvu obavijest?
Al pisalo se o tome vise puta u medijima u posljednjih godinu dana, pa bi onda bilo korektno da provjerite kod autora tih članaka imaju li kakvih kasnijih, konkretnijih saznanja da je se takva kupoprodaja dogodila, a tek onda ovdje nekome sugerirate kako je u zabludi i da se ništa nikad nije dogodilo. Mislim da doza opreza i ograde od bilo kakvih kategorickih tvrdnji doprinosi boljem razumijevanju situacije i odnosa. Pa nećemo valjda biti guske u magli...
Ništa vas ne košta da putem burze zatrazite da burza postavi upit izdavatelju da li su mu poznate kakve informacije o prodaji njegovih dugova i da li je upravu izdavatelja bilo tko o tome obavijestio?
-
Ako kako vi kažete “namjerno rade sranja” onda se dioničarima možda i ne piše dobro.
Ja vam i inače bas ljudima koji ovdje pišu ne vjerujem mnogo, pogotovo ne ovima koji “prepisuju” i domunđavaju se sa “nijemim filozofima”. A najmanje im vjerujem kada pišu kao nešto nemaju pa onda imaju pa opet nemaju i tako unedogled. Ovisno kako im grah padne. Sitno spletkarenje. Kao da je bitno tko sto ima i koliko čega kupuje ili prodaje.
Upozorio bih vas da je Dalekovod poslao burzi u petak “Povlaštenu informaciju” i naveo da će fond prodati svoju imovinu do početka veljače sljedeće godine, pa onda ovo sto vam “nijemi” sugerira da će se fond zatvarati za dvije godine, naprosto ne stoji. Kao sto ne stoji uglavnom ni ostatak njegove price.
-
Vidite u Opte su vlasnici kapitala i duga isti i nemaju potrebu sami sebe razvodnjavati. Imaju apsolutnu kontrolu i moraju prodati firmu odnosno njezine dionice. Al defacto oni prodaju firmu kao EV dakle s dugom. Teoretski bi im se isplatilo da su otkupili od manjinskih dionicara dionice po nekoj nizoj cijeni i prodali je po visoj, al očito je prevladalo misljenje da se najveća banka i najveći teleoperater koji imaju strane vlasnike i kotiraju na stranim burzama neće baviti kokošarenjem takve vrste. A i ta firma je predmet kojim se bavi AZTN koji im je izrijekom nalozio da moraju nakon upravljanja prodati dionice, a ne prava, dug, korisnike, neku drugu imovinu i/ili slično. Kako je taj proces prodaje već ušao možda i u svoju konačnu fazu nema vise potreba kao ni mogućnosti da se sada izvode neke nove kombinacije i odstupi od propisanih mjera za smanjenje koncentracije. K tome, očito je da investitori vjeruju da viša Ebitda marža kod Optime može vračati taj dug izmedju ostalog upravo zato jel je vlasnicima duga to u interesu. Pa nije slučajno cijena duga odnsono dijela duga (obveznice) porasla u zadnje tri godine sa 30% na gotovo 100% nominale.
S druge strane Dalekovod sve to nema. Pa upravo je Zaba prodala svoj dug navodno PPD-u kao najveći vjerovnik znatno ispod nominale. Sigurno na tome dugu onda nije zaradila. Slično kao i kod Optime, PPD bi sad mogao pokusati ovladati i kapitalom (sto je vrlo vjerojatno da hoće), a tu mu je sretna okolnost sto ostatak udjela defacto drži Fortenova i sto su oni u neku ruku partneri gledajuci njihove prethodne aktivnosti i neke poslovne aranzmane. Kad i ako PPD ovlada kapitalom onda oni imaju sve poluge da se “igraju” dugom i kapitalom u omjerima kako oni misle da ih treba postaviti. Pogotovo u situaciji gdje su, i ako su, dug plaćali znatno ispod njegove nominalne vrijednosti. (Odtuda, teza da ako sada prodaja paketa i eventualna javna ponuda budu niska za DLKV, zaradit će se u dugome roku na dionicama, nije tako jednoznačna i izravna ako PPD kao novi vlasnik odluci u međuvremenu razvodniti ostale suvlasnike). Dakle, nije samo stvar odnosa duga i kapitala već i poslovnih i operativnih performansi, pa nije isto kad netko ima mnogo duga i malu Ebitdu odnosno mnogo duga i dostatnu Ebitdu da UREDNO vraća taj dug. A Dalekovod očito je, trenutno to nema.
Teoretski, Fond bi mogao prodati Dalekovod i nekom trećem kada bi se pronasao investitor koji bi bio spreman platiti PPD-u punu cijenu duga, a Konsolidatoru neku značajniju premiju na vlasničkiu glavnicu. No, uvijek treba gledati i mjeriti koliko je to vjerojatno ako je dužničko-vjerovnička situacija takva, kakvom smo je opisali u prethodnom odjeljku.
Nažalost, ovdje se većina komentatora bavi negativnostima, osobnostima, uglavnom, svime sto nije sustinski bitno za temu, nastojeći diskreditirati sugovornika ili komentatora udarcima ispod pojasa. A ne bavi se onim čime bi se trebalo baviti, poslovnim rezultatima, strategijom, hipotetskim ili stvarnim mogućnostima (u skladu sa pripadajućom vjerojatnošću nastupa pojedinog događaja), logikom i fer analizom. To je dijelom i očekivano jer nekim ljudima je tesko prihvatiti da su možda u krivu ili da su napravili losu procjenu pa tada teret te pogreške pokusavaju svaliti na recimo to tako “suparnika” i dokazati nešto sto je čak i nelogično, ili barem nije vjerojatno. Osnovni zadatak analitičara i invesitorra je da znaju svoj posao, budu informirani i naprave kvalitetnu i fer analizu. Naravno da će po putu pri tome raditi i greške, no bitno je da je tih i takvih grešaka sto manje i u dugom roku da one ne rade vecu stetu na investicijskom portfelju. Ja bih samo dodao ako smijem,
da se ipak na kraju novci broje i da se najbolje uči na vlastitim uspjesima i greškama.
-
Ako PPD uđe u vlasničku strukturu, da li je moguće razvodnjavanje dionica po primjeru PTKM?
Moguća je neka kasnija zamjena duga za vlasnistvo. Možda ne u gabaritima kako je to napravljeno na PTKM, al neki dio duga mogao b biti zamijenjen dionicama da se smanji zaduženost i uspostavi potpuna vlasnicka kontrola. Obzirom da je vlasnički kapital relativno malen u odnosu na dug, to može dodatno razrijediti postojeće vlasnistvo, ali bi ojačalo bilancu. I dugorocnu održivost kompanije. Koliko je to vjerojatno, pokazat će vrijeme.
Pisalo se već o tome kao o jednoj od mogućnosti (da ne ispadne da sam ja to izmislio): https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…kovoda-15017054
-
Gledajte ,otkup duga,naravno da ke otkupljen samo naravno ne po cijeni duga. Najvise se to radi o 30% posto od duga. Tako da govorit da je dlkv sad prezaduzen nije istina. Sve ima svoj razlog a malim dioničarima ce se svasta pisati na izvjescima da bi mislili da je firma u ogromnim dugovima. Nedajte s e nasjesti na price ,ovo je firma s ogromnim potencijalom.
Mislim da ti ne razumijes da je Dalekovod uvijek dužan toliko koliko piše u knjigama odnosno financijskim izvjescima. Nije Dalekovod otkupljivao vlastiti dug nego je taj dug otkupljivao netko treći od banke. To posto je netko otkupio dug uz diskont od nekog drugog vjerovnika (banke) je potencijalna zarada otkupljivača ili investitora, a ne dužnika. Dužnik uvijek mora vratiti cijeli dug osim ako mu vjerovnik ne da otpust ili diskont.
-
Jel ti uopće razumijes sto pišeš ili te netko instruira pa se putem izgubi svaki smisao.
Ti pokusavas reci da netko otkupljuje dug Dalekovoda trenutno po 30% nominale duga ili da će otkupiti 30% nekog dijela duga.
Ako netko otkupljuje dugorocan dug Dalekovoda po 30% nominale onda su dionice defacto bezvrijedne. Vrijede samo kao instrument kontrole nad firmom i tim dugom.
Pa zapitajte se zašto bi vi kao vlasnik potraživanja prodali to potraživanje uz 70% diskonta ako ćete ga naplatiti u cijelosti u budućnosti?
Dug koji sam ja naveo je dug koji je iz posljednjeg financijskog izvješća. Sa javno dostupnih stranica.
-
A ti misliš da bi se na skupštini pojavilo svih 100% dionicara da se ne donese takva odluka?
Kad se to u povijesti dogodilo?
Kako su vjerovnici Petrokemije napravili swap 1:3 i defacto razvodnili postojeće dioničare na 3,33 kune po dionici za 10 kuna duga?
Pa kad si ti toliko iskusan napisi točno gdje sam ja nekoga neiskusnog paranoizirao? Ja pišem o rizicima i njihovoj manifestaciji. O vjerojatnosti ne mogu jer nemam sve potrebne informacije. O rizicima prosječan ulagatelj nema pojma i misli da je to odjeljak u prospektu ili vjerojatnost da mu cigla u centru grada padne na glavu.
Al neka sam ja potpuno u krivu, a o čemu su onda još potkraj prošle i u rujnu ove godine pisali Tin Bašić iz Lidera i Marko Biočina iz Jutarnjeg? Vjerojatno su i oni paranoici poput mene. Sigurno nas ima još pokoji.
https://www.lider.media/poslovna-scena…lekovoda-129401
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…kovoda-15017054
I da, kako ti znaš da će biti izvanredna glavna skupština?