Zaista ne znam što ćete vi, jer ja neću ništa. Ja sam izrazio nadu da firma vjerojatno uredno operativno funkcionira, no ne vraća uredno prioritetne dospjele dugove iz PS nagodbe. I nije Dalekovod jedina takva firma, no to dioničarima Dalekovoda, a pogotovo manjinskim dioničarima nije nikakva utjeha, a prema mojoj osobnoj ocjeni predstavlja im i priličan problem. Pogotovo jer se čini da su kontrolni vlasnici kapitala (većinski vlasnik) dosta pasivni oko cijele situacije. Možda i nisu, al takav je moj osobni dojam.
Dakle, ako pretpostavimo da netko ili neki vjerovnici drže senior dug ili ga barem kontroliraju i da su ga moguće otkupili uz značajan diskont (jer koji bi im inače bio poticaj da ga otkupljuju) te da su moguće otkupili i dug osiguran razlučnim pravima nad imovinom (ili čak i da nisu) tko je onda defacto vlasnik Dalekovoda u situaciji kad se istima dug ne vraća ili se vraća neuredno? Dioničari ili ti vjerovnici?
I kako će Dalekovod vratiti taj dug ako su ga pretpostavimo prvotni vjerovnici prodali uz diskont i sada bi ti isti (bivši) vjerovnici trebali odobriti zajam ili kredit društvu da tzv. novim vjerovnicima uredno vraćaju te iste obveze do inicijalne visine duga? Postavlja se i pitanje zašto fond ili ovisno društvo fonda ne da pozajmicu ovisnom društvu, dakle Dalekovodu? Ili netko od inicijalnih ulagača u sam fond? I zašto svi skupa nisu napravili neki financijski aranžman u sklopu financijskog restrukturiranja i otkupili taj dug odnosno zašto nisu na vrijeme potražili strateškog ulagača koji bi bio zainteresiran do kraja provesti financijsko i operativno restrukturiranje društva i pripremiti ga tendersku ili privatnu prodaju? Vrijeme je otišlo u nepovrat, a firma došla kako se čini pred zid i sada manjinski dioničari pokušavaju shvatiti tko, koga, zašto i koji je njihov položaj u cijeloj priči? Meni se ne čini baš sjajan, ako su moje pretpostavke ispravne, al ja sam laik za financije i pravo, pa ću ostalima prepustiti donošenje konačnih zaključaka ili mogućih ishoda ovakve priče.
Kako bi vi recimo riješili taj problem odnosno stavili društvo u poziciju da uredno vraća dug i da se maksimizira položaj dioničara?
Ili da možda pitamo Hercegovce? Oni su barem umješni i snalažljivi. Kako s lopatom, tako i s novcima.