"Rusi" su samo sinonim za najtvrdokorniju verziju naših muljatora koji su pod formalnom ili neformalnom kontrolom ruskog kapitala. Prisjetite se samo kakav je odnos bio "Rusa" iz Fortenove prema manjinskim dioničarima ovisnih društava Agrokora ili uzmite neki drugi primjer sa strane PPD-a. Netko će reći danas to uspješne i dobre firme, al po koju cijenu. Po cijenu prodaje dionica po oglasnicima i velikih razvodnjavanja.
Mi naravno ne znamo pouzdano što će se događati sljedećih tjedana i mjeseci, no čini mi se da neka priča o transparentnoj i fer prodaji udjela u tom fondu koji drži Konsolidator, ubrzano padaju u vodu. Nažalost.
Kada se radi o ulaganju na ZSE uvijek treba biti jako oprezan.
Ipak, mislim da renutno može doći samo do formalnog preslagivanja vlasništva velikih dioničara, a ne može doći do "najboljih" poteza na ZSE koji uključuju razvodnjavanje vrijednosti dionica manjinskih dioničara, delistiranje i istiskivanje.
Drugim riječima, moguće preslagivanje vlasništva ne bi trebalo bitno utjecati na položaj malih dioničara.
Ma daj, kako to?
Ja da držim kontrolu i u vlasništvu i nad dugom koji sam recimo kupio uz značajan diskont, kako ću operativno i financijski ojačati društvo i još k tome značajno povećati vlasnički udjel?
Pa tako da dug pretvorim u vlasništvo.
A još mi više paše da najprije "potpim" društvo i onda pretvorim dug u vlasništvo.
Da se razumijemo, ja ne indiciram niti mislim da će se nešto tako radikalno odigrati, ali sad ona uvijena novinarska "prijetnja" sa stečajem dobiva svoj smisao. Nije novinar bezveze blebetao nego je očito prenosio nečiju poruku javnosti i tržištu. Tu mu se potkralo par grešaka (onih 70 milijuna kuna za preuzimanje čini se nije bila potpuna greška, naime toliko je bilo potrebno u tom trenutku prema tržišnoj cijeni angažirati za otkup dionica manjinskih dioničara, a ne svih dionica), no suština te poruke je ostala prilično jasna. Barem meni to tako izgleda.