Nisam ja prorok, al to mi se cini realna pretpostavka. I ne morate se pjeniti. Istresite bijes potezom ruke pa onda smanjite hype i sagledajte stvar u cjelini. Da, Valamar pored dugova ima i neku imovinu.
Posts by Flight
-
-
A jer vi stvarno mislite da ja pišem napamet? I da sam vas slučajno doveo do cilja i potencijalnog prodavatelja i kupca?
Pored Zabe tamo je i neki austrijski Unicredito bio.
Ako meni ne vjerujete raspitajte se, sigurno netko zna koliko je to duga islo i po kojim cijenama.
Heta je bila rješavanje non-core djelatnosti i priprema za prodaju i konačno ovladavanje “iznutra”. Barem ja tako mislim.
Al to vam vise uopće nije bitno jer vi očito jos niste shvatili da je to vjerojatno ‘done deal’ i da vase “rješavanje” i samouvjeravanje da će se tu otvoriti nekakav transparentan proces na kojem će manjinski dionicari profitirati, tek obicna iluzija.
-
Ima tamo i neke imovine. Neto dug je na razini 2,5 milijardi kuna. U 2019. su imali Ebitdu na razini od cca 770 milijuna kuna i amortizaciju od gotovo 500 milijuna kuna. Amortizacija vam nije stvarni trošak sto na znaci da ne utječe (izravno) na novčani tok. A takav vam je i gubitak. Najviše na njega utječe amortizacija. Pod pretpostavkom da odogode dospjece obveza, a to su navodno dogovorili, neće tu bit nekih velikih problema pod pretpostavkom da sezona 2021 bude barem 60-70% sezone iz 2019. A i ne vidim problem ako naprave manji dokap da poboljšaju omjer duga i kapitala. Tržište ih ne bi nuzno “kaznilo” za takav potez. Barem ja mislim da ne bi.
-
Pa da, ali ako ne uspiju neće je davati. Kupovina kontrolnog paketa je zapravo call opcija. Povezanost treba i dokazati obzirom da nisu iste niti povezane pravne osobe. To sto su obje iz Češke ne znače da imaju iste interese. (Naravno da to može imati veze al jedno je propis, a drugo njegovo dokazivanje).
Pretpostavimo da sutra dospije neki dug ili je već dospio, a država garantira za dug. I neka društvo završi u inslovencijskom procesu i onda netko preuzme taj ili te dugove. U takvoj situaciji neće se mnogo pitati postojeće dioničare, a tada preuzimaci nemaju bas interes preuzimati dionice. Tko zna tko tu može sve igrati u nekim kombinacijama. Ja to ne znam, al dosadasnji primjeri mi govore da je moguće da postoje razliciti interesi i da svi interesenti moguće nemaju isti pristup niti iste uvjete u procesu (iako bi bilo logično da imaju).
Postavite si pitanje zašto nisu na isto društvo kupili i ovaj drugi paket dionica?
-
Zašto bi davali ponudu?
Pa u tome i jeste stvar da se minmiziraju troškovi u pokusaju ovladavanja kapitalom. Obzirom da on vise nema vrijednost osim preuzimanja kontrole i jačanja pozicije na tenderu, zašto bi netko preuzimao takav kapital, a da u konačnici netko drugi dogovor s državom neku drugu kombinaciju?
Preuzimanje može i mora ići ukoliko Česi otvore i dobiju utakmicu na skupštini. Teoretski oni mogu biti preglasani na skupštini. Pa čak iako je kvalificirani prag za donošenje odluka 75%. Ne treba smetnuti s uma da je s druge strane defacto država i da ona ima i regulatorni mehanizam recimo to tako, na svojoj strani.
Ja ne očekujem neke velike komplikacije, ali ne očekujem niti ovacije kod manjinskih dionicara. Puko ispunjavanje forme.
-
U drugoj polovici kolovoza. I to još nije bio drugi val. Drugi val je krenuo tek u listopadu.
Do početka lipnja vjerojatno će se procijepiti 30-40 posto ukupne EU populacije. Dodajte tome oko 10 posto onih koji su preboljeli virus ili došli u kontakt s njime (stvorili neki oblik antitijela i imuniteta) i dodje se skoro do 50% EU populacije. To će pozitivno utjecati na labavljenje mjera jer to nudi skoro pa znacajan imunitet i otežano daljnje širenje virusa.
-
Je, samo si ponovno zaboravio da dolaskom proljeća i ljeta epidemija jenjava i broj zaraženih se značajno smanjuje zbog vremenskih prilika i zadržavanja ljudi na otvorenom. Zato uglavnom nema gripe po ljeti, a slično je cini se i sa Covidom. Sto ne znaci da zaraza ne može biti prisutna u populaciji, al nije realno da se razmaše i napravi situaciju sličnu Covidu u zimskim uvjetima.
Nije ovdje problem sam Covid sad kad je cijepljenje krenulo nego neizravne i kasnije gospodarske štete koje mogu uslijediti zbog eventualnih promjena u ponašanju potrosaca i njihovog raspoloživog dohotka.
-
Kakve veze ima?
Pa firma je defacto u bankrotu i nema dovoljno operativnih resursa ni poslova da napravi bilo kakav značajniji iskorak. Zato su vjerojatno i pokusali za nešto, kao depozit, pribaviti ta dva milijuna kuna za neku polugu. Moguće i nisu ni znali da ne smiju na ovakav način prodavati trezorske dionice, pa ih je netko upozorio na to. Od njih me ništa ne bi iznenadilo. Stara okorjela HDZ škola. Firma je u prilično nezavidnoj situaciji sa ogromnim dospjelim dugom gdje svatko od senior vjerovnika ih može potezom pera potopiti i poslati u vječna lovišta.
Upravo ovakvi poput vas relativiziraju taj i takav polozaj i hrane se bijednim PR-om o uobičajenim poslovima. Koja vjerodostojna firma svakih 5 dana najavljuje neki poslić na burzi? Toliko rade, a prihodi u padu. Dugovi se i dalje neuredno vraćaju, a jedino sto drži glavu iznad vode je nada da će “sutra biti bolje”. Pitanje je hoće li.
Vi već koliko sam imao primijetiti već godinama ponavaljate jednu te istu priču, a rezultati su i laicima vidljivi i jasni. Gubitak, na gubitak, pa opet gubitak i konstantno znacajan dio dugova u dospjecu. Odatle nema bas nikakvih osnova, a niti poslova koji će tu situaciju u dogledno vrijeme promijeniti.
-
Iz ZTD-a. Preprodaja dionica nije predviđena zakonom. Nije to samo odluka i kupovina dionica, ZTD predviđa i formiranje posebnih rezervi za tu namjenu kao stavku u kapitalu. To je moguće ako društvo stekne vise od 10% takvih dionica, al ovako, mi smo to od nekoga otkupili pa ćemo malo nekome preprodati i “igrati se na burzi”, E to nije predviđeno.
A sve vam to lijepo i piše u nastavku vašeg linka:
OTKUPLJENE VLASTITE DIONICE PREMA Zakonu o trgovačkim društvima (ZTD)
· Trgovačko društvo može stjecati vlastite dionice samo pod posebnim uvjetima
o Ako je stjecanje potrebno da bi se od društva otklonila teška šteta koja mu neposredno prijeti;
o Ako dionice treba ponuditi zaposlenicima u društvu ili u nekom od povezanih društava;
o Ako se dionice stječu zato da bi se dioničarima isplatila otpremnina sukladno odredbama ZTD-a;
o Ako je stjecanje nenaplatno ili ako fin.institucija (banka) dionice stječe u komisijskom poslu;
o Ako se dionice stječu temeljem općeg prava sljedništva;
o Ako je glavna skupština donijela odluku o povlačenju dionica po propisima o smanjenju kapitala.
ZTD:
- Odluku o otkupu vlastitih dionica donosi skupština d.d.-a i to 18 mjeseci unaprijed.
- d.d. može otkupiti vlastite dionice najviše do 10 % temeljnog kapitala
- Za otkup vlastitih dionica d.d. obvezno je stvoriti "pričuve za vlastite dionice" (921) ali ne na teret temeljnog kapitala ili zakonskih pričuva ili statutarnih pričuva
- dionice moraju biti u potpunosti uplaćene da bi postale "otkupljenje vlastite dionice".
- ako su dionice otkupljene da bi se ponudile zaposlenicima – trebaju biti ponuđene na kupnju u roku od godine dana
I smirite malo strasti, pisete gluposti pa onda u neodstatku argumenata se bavite vidovnjaštvom i “nadriliječništvom”. Niste ovdje nažalost jedini koji za grube propuste na vlastitom ulaganjima očito pokusavate pronaci dlaku u jajetu, pritom vadeći se uglavnom na neku površnu priču koja najčešće nema veze sa realnošću i stvarnim stanjem stvari. Jadno.
-
Sretan Božić!
Puno ljubavi, jednako toliko zadovoljstva... i finog ića i pića vam danas želim.
-
Ja pratim ovu dionicu od njenog 2Q izvješća. Uglavnom trejdala, no od prije ima tri tjedna zauzela sam long poziciju jer kad sam stavila na papir zaradu od trejdanja i moguću zaradu od long pozicije na kraju bih imala više samo da sam ju kupila i držala. Bila vam je poč. 12. mjeseca nova ponuda dionica te je taj paket prodaj po 30$. Sad samo dokupljujem na na korekcijama. Imate sad već neuobičajne call opcije za 65$ s istekom 15.1. A opet moguća je korekcija tržišta u 1. mjesecu pa i to treba uzeti u obzir.
Danas vam je bila super prilika za kupnju.
Ili za prodaju.
https://www.finviz.com/quote.ashx?t=JMIA&ty=c&ta=0&p=m
https://www.finviz.com/quote.ashx?t=JMIA&ty=c&ta=0&p=w
Barem shortterm.
-
Sad su na skrbništvu Erste banke
-
Nije to nikakav amaterizam nego igranje po pravilima, a kad se vidi da po pravilima ne ide onda će se odraditi vjerojatno drugačije. Morate shvatiti da se prodaju vlastite dionice, koje se na ovakav način inače ne prodaju jer prema ZTD-u društvo stječe vlastite dionice ili za dodjelu ili za poništavanje, a ne za trgovanje.
Njima treba novac očito za nekakvo projektno financiranje, pa su tih dvije milje očito neka osnova za neku polugu.
-
Pa koliko ja vidim to uopće nije bilo tako zamišljeno?!
https://www.bakar.hr/obavijesti-bak…6a4c5513b83c6f5
Mogao je svatko kupiti tko je ponudio najveću cijenu za cijeli paket. I otvaranje ponuda bilo je javno.
-
Odakle da ja znam koliko je dospjelo?
Nije uopće bitno koliko je dospjelo nego koliko je zbog neurednog plaćanja rezervirano, ako je dug u cijelosti raspoređen u kategoriju C plasmana, onda banka ima izravni poticaj da proda takav dug u cijelosti. On je ionako iz perspektive banke sveden na loš plasman i otpisan. Sve što kasnije utrži za njega je defacto njezina zarada na tom dugu (nakon što ga je otpisala) uz eventualne porezne i poticaje druge vrste ako postoje. Pojednostavljeno rečeno.
Pa imovina vezana na Hetin dug je defacto prodana odnosno prenesena, to je sad obveza nekog trećeg. To je dio tzv. diskontinuiranog poslovanja koliko sam ja shvatio.
-
U slijedecih 5god minimalno ne mogu ici u kupovanja, ali ni jaca ulaganja.
2019 god ce im se vratit, ali ne prije 2025god.
Turizam od svih drugih branši, je najviše pogađen ovom krizom.
Ne sumnjam da ce se ova firma vratiti na stare slave, ali ce trebati vremena.
Meni su pojedinci smjesni na forumu koji su euforicni, da ce Hrvatska biti bum slijedece godine, da će zaraza preko noci nestati,...
Predsezona u 2021god je izgubljena, trebamo se izboriti za sezonu, ako se virus donekle primiri.
Mogu oni sve ako tako odluče vlasnici i podrže takav strateški iskorak, novcem i operativom. I tu sad na scenu stupaju najbolji stratezi i operativci. Neće nitko pitati manjinske o budućnosti i daljnjem razvoju kompanije, kupnjama ili prodajama. Zna se tko donosi takve odluke.
-
Pa neće valjda preuzimati Hetinim jer je taj nebitan za preuzimanje. Ako je Zaba prodala dug (a imala ga je dovoljno), onda je taj neki novi vlasnik duga novi vlasnik Dalekovoda (pogotovo ako se dug i dalje neuredno vraća) te ako je dug uglavnom ili većinom osiguran razlučnim pravima i drugim ovršnim ispravama.
-
https://www.hnb.hr/documents/2018…1f-5008aadde29b
Ovdje "gore" je zanimljivo promatrati kretanje prosječne cijene duga, kako je s godinama rasla i kako su banke nakon regulacije prodaje plasmana počele unovčavati i one dugove za koje se već "na prvi pogled" moglo vidjeti da nisu toliko neuredni u naplati. Uglavnom, cijene su varirale od 30-70% nominale. Vjerojatno to odstupanje ima veze i sa osiguranjem duga jer tamo gdje su veće izvanbilančne stavke veće su i postignute cijene duga.
-
Dobro, a jel domovinsko pokret participira u vlasti grada Bakra ili u nekoj drugoj politicki aktivnoj stranci koja s njima lokalno koalira?
I koji su bili kriteriji za odabir najboljeg ponuđača?
Te kako se sam odabir najbolje ponude provodio?
-
Društvo INGRA, objavljuje da je realiziran sporazum s vjerovnikom predstečajne nagodbe na
temelju kojeg sporazuma je došlo do podmirenja obveze prijenosom nekretnine te su okončani
višegodišnji ovršni postupci i uređeni su svi međusobni odnosi stranaka.
Opisana transakcija utječe na povećanje neto knjigovodstvene vrijednosti Izdavatelja za iznos od
približno 15 milijuna kuna, koji iznos je nastao kao posljedica smanjenja obveze za 32 milijuna kuna i
smanjenja imovine za iznos od 17 milijuna kuna.
Proces financijskog restrukturiranja se nastavlja.A zašto nisu naveli o kojem se slucaju konkretno radi? Kakva ke to obavijest bez najznačajnijih informacija? Ovako ulagaci nemaju pojma koji je to vjerovnik namiren. A da ne spominjem da na taj način mogu zapravo kreirati nekakve vijesti koje ne moraju uopće biti vjerodostojne.