1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Flight
    • January 4, 2021 at 10:10 AM

Sve sto ljudi pišu je opravdano. Investicijska klasa za koju sami vjernici ne zna čemu sluzi je prilično dvojben model ulaganja. Možda uspije, a možda i ne. Činjenica da je nešto ograničeno i da se sve teze do toga nečeg dolazi, uz rast cijene koju pegla neki “suit gangster” najvjerojatnije tudjom lovom je dovoljna da pokrene FOMO i formira vjernike i sljedbu.

A na koji način je to BTC reguliran?

Jedno je blockchain tehnologija, a drugo svrha i korisnost kripta. To su odvojivi dijelovi. No, činjenica da ga je prigrlio veći broj institucionalaca i nešto korporacija tipa paypal i SQ kojima je to u interesu daje vjernicima na težini i ozbiljnosti cijele price. Po meni je upitna kapitalizacija tih ocekivanja. Pogotovo kad krene licitacija od 300 ili 500 tisuća dolara i izjednačavanje te kapitalizacije sa stvarnim fizičkim zlatom. Ako netko želi svoju ušteđevinu drzati u BTC samo naprijed, al to na ovakvu volatilnost i neregulirajost kripto još uvijek nažalost nije potpuna invescijska klasa. A da li će skoro ili za koju godinu postati, ne znam. Očito je da podrzavatelji te price koji je zdušno guraju u neku ruku prisiliti regulatore da nešto poduzmu, al da će to biti novi standard u plaćanju, ne bih se kladio (bilateralno i sporazumno da, al poput postojećih valuta - tesko). Dok je god ovakvog sustava i država odnosno državnih uređenja.

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Flight
    • January 4, 2021 at 9:34 AM

Je, al mogu zabraniti tad mjenjačnicama ili ih regulirati. To će se vjerojatno u nekom trenutku i dogoditi ako Ministarstvo Financija SAD-a ocjeni da njezini rezidenti izbjegavaju placanje poreza na dobit od trgovanja i zarada na kripto-valutama.

Bitcoin je očito stekao dovoljno sljedbenika da ga mnogi prate i njime trguju, ali još uvijek nije jasno sto će u konačnici biti s njime. Jeli to neki novi “zlatni standard” ili jednostavno sredstvo spekulacije odnsono neregulirano investicijsko vozilo ili sto treće. Meni se cini da njegov rast uglavnom pokreće FOMO (Fear of missing out) efekt. I posljednjih mjeseci ulaganje od strane nešto korporacija i nekoliko hedge fondova koji su procijenili da se isplati riskirati pa i manipulirati u još uvijek relativno ranoj fazi akumulacije odnosno stabilnog rasta ako se on trenutno događa (a vjerojatno se događa). To je “unchartered territory” za koje će budućnost dati konačnu svrhu i sud. Do tada jedni cvrsto vjeruju i spremni su uložiti i posljednji novčić u BTC, a drugi sa strane promatraju u očekivanju daljnjeg razvoja događaja. Obzirom da se od jučer intenzivno peglaju i ETH i ostali kripto-novčići vjerojatno se juriša na bilijun dolara Market capa (cijelog kripta) da se cijeloj prici da dodatan sadržaj i važnost.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Flight
    • January 3, 2021 at 4:58 PM
    Quote from Paulie
    Quote from mikromakrto

I puno jaca gospodarstva od hrvatskog bi bila u problemima da su u godinu dana imala dva ovakva potresa i ogroman negativan utjecaj korone. To nije preventiva, to je jedan od rijetkih drzavnickih poteza HNBa, da se sprijeci odljev novca iz drzave u situaciji koje je sve samo ne jasna ili lijepa.

Naravno, postoji xy drugih nacina kako poslati novce matici u Italiji ili Austriji, ali i ovo ce pomoci. Potencijalna dobit nece nigdje nestati, isplatit ce se kad situacija bude bolja.

Pa znaš koga će jedino nag..iti kao i obično, male dioničare. Oni će kroz neku pozajmicu s 0% kamate dati novce matici, a dioničari će 2 godine ostati uskraćeni za dividendu. Kao naručeno zapravo.

I ne, ti kao dioničar ove novce nećeš vidjeti, u budućnosti dividenda neće biti veća nauštrp ovoga, a nemaju ni gdje investirati novce i rasti jer je populacija Hrvatske u opadanju. Dolar danas je vrijedniji od dolara za 2 godine. A i oni kao PBZ mogu provesti neko istiskivanje, i onda ova dobit koja je trebala pripasti i manjinskima ostaje samo njima.

Bojim se da se odluka HNB odnosi i na takve situacije.

Odluka o delistu PBZ-a je legitimna sa stajališta daljnje trgovine. Trguje se sa zanemarivom količinom dionica. FF je vrlo malen. Kome to može biti interesantno?

Ima i drugih dionica koje isplaćuju redovito dividende.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Flight
    • January 3, 2021 at 4:49 PM
    Quote from hugh

ovo je po meni prevnetivna mjera jel tko zna kako će se kriza dalje odvijati.....znači oni procjenjuju da su postoji određeni rizik čije čemo posljedice još neko vrijeme osjetiti zbog krize.....čim tako postupaju znaći da je rizik relativno velik.....

Koja vrsta rizika?

Oni to rade da bankovni sustav ostane iznadprosječno kapitaliziran. Time preveniraju značajniji rast rizika države.

Quote from mikromakrto

I puno jaca gospodarstva od hrvatskog bi bila u problemima da su u godinu dana imala dva ovakva potresa i ogroman negativan utjecaj korone. To nije preventiva, to je jedan od rijetkih drzavnickih poteza HNBa, da se sprijeci odljev novca iz drzave u situaciji koje je sve samo ne jasna ili lijepa.

Naravno, postoji xy drugih nacina kako poslati novce matici u Italiji ili Austriji, ali i ovo ce pomoci. Potencijalna dobit nece nigdje nestati, isplatit ce se kad situacija bude bolja.

Koji su to xy načini osim kredita?

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • December 31, 2020 at 7:12 PM

Sad je to “malo” kompleksnije otkad smo u EU. A Olgica je ionako pretrpjela životnu tragediju i ona bojim se vise nije u stanju to voditi, čak i kada bi imala priliku.

Iskrena sućut obitelji i bližnjima preminulog gospodina Cerovca.

• CORONA virus

• Flight
    • December 31, 2020 at 4:27 PM
    Quote from rambo_5

Apsolutno sam za solidarnost i često sam u životu pomogao potrebitima, novcem, radom, kako god...

Ono sa čim imam problem je PRISILNA SOLIDARNOST, koja i nije solidarnost nego svođenje mene kao osobe na sredstvo koje će netko drugi isporištavati pod POKRIĆEM SOLIDARNOSTI, pod prijetnjom nasilja ako se ne pokorim. Upravo tome u 21. stoljeću služi država, uzima nam 70-80% krvavo zarađenog novca pod prijetnjom nasilja, a sve u ime solidarnosti. Mafija je manje pohlepna i odvratna od modernih država i Elita koje stoje iza njih. O tome se radi, korona je samo sredstvo, kad to prođe bit će nešto drugo, pa treće, nije uopće bitno šta. Bitno je samo da sistem nastavi isisavati našu životnu energiju godinu za godinom...

Država ti uzima 70-80%?! Na čemu to? Misliš od bruto II plaće? Ili?

• Kolike prinose ostvarujemo

• Flight
    • December 31, 2020 at 4:18 PM

Svaka rasprava o prinosima bi trebala imati u podlozi neki prosječni iznos uloženog novca ili barem rang tog iznosa. Jer sto znaci zaraditi nešto na 10, 20 ili 50 tisuća kuna i na petsto tisuća ili miljun kuna. Špekulativno se dalo igrati i pristojno zaraditi na manjim iznosima uloga, al stotine tisuća ili milijune nije tako lako premještati na ZSE-u. Mi smo malo tržište i uglavnom dosta nelikvidno pa direktna usporedba povrata kod manjih i većih ulagatelja nije bas primjerena.

Koliko vidim manji su se uglavnom igrali sa penny stockovima al pristojan novac dao se zaraditi i na velikim izdanjima, prehrambenim kompanijama, industriji, ali i na turistima tipa RIVP i ARNT. Godina nije bila neka, al nije da nije bilo pristojnih prilika.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Flight
    • December 31, 2020 at 2:35 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Flight

Al to je i sitna lova. Ima posla, može se pristojno živjeti dok god se radi, al nema tu osiguravanja dugoročne egzistencije. Barem ja tako mislim.

gledaj, svi hoće veliki projekt, rade mjesecima i na kraju ti pajdo ne plati.

a ovo je dosta manjih poslova, al je lova odma na ruke i ćao bao.

znam dosta njih šta ili prate neke veće, ali ozbiljnije firme, di je plaćanje sigurno, a ne odbijaju ni neke manje poslove, jer su se na velikima fino opržili.

al ono što je ključno je to šta su shvatili da u ovoj priči lova sjeda čim se usluga obavi, a ne moraš čekati da ovaj veliki prvo sebe namiri, a tebi šta ostane.

jer veliki otvori firmu d.o.o. za jedan projekt, pokupi vrhnje, a ti se slikaj i namiruj s ostalim ekipom iz stečajne mase.

znam iz prakse kako to sve izgleda, pa znam da ne pričam baljezgarije.

Display More

Ne znam, ali ti stalno polaziš od pretpostavke da obrtnici ne znaju upravljati poslovanjem i financijama. I da ne poznaju svoje kupce. Ja nisam bas siguran u to. Mali biznis je za život moguće zadovoljavajuć i dostatan, ali ne generira akumulaciju ni vrijednost koja se kasnije može unovčiti. Treba misliti na budućnost i starost, kao i na mladost koju treba potpomoći na putu u život.

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • December 31, 2020 at 2:14 PM
    Quote from trial

Sanjati o trećem (možda i četvrtom, petom ...) kada niti ova dva nisu skroz sigurna, mada su izvjesna. Ha-ha !!!

Svijet je to ozbiljnog biznisa, a ne dobre nade.

Ostaje nam da se tresemo od straha što će biti.

Kako tko.

Pa daleko su sigurniji od tvog betona u kojem si zabetoniran desetljeće. Pardon, močvare. Gledaj i uči!

Da bi te ljudi ozbiljno shvaćali moraš neki vrag o nečemu znati, a ne pisati trivije i gluposti.

• Flight
    • December 31, 2020 at 11:42 AM

Al to je i sitna lova. Ima posla, može se pristojno živjeti dok god se radi, al nema tu osiguravanja dugoročne egzistencije. Barem ja tako mislim.

• Flight
    • December 31, 2020 at 11:10 AM

Pa nije ti to baš tako, banka može biti angažirana da ako je moguće dovede nekog trećeg tko bi najmanje ugrozio poziciju HT-a jer i Telemach i A1 prodajom Optime znatno narušavaju dosadašnji položaj HT-a. Tri konvergentna operatera nisu isto kao dva + Optima u rukama nekog potpuno van postojećih kombinacija i Telemacha samo sa mobilnom mrežom, defacto bez infrastrukture. Naravno, uvjet je da taj treći ponudi najmanje onoliko koliko nude i drugi interesenti. A da li će se takav naći, to naravno ne možemo znati dok ne saznamo.

• Flight
    • December 31, 2020 at 10:57 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from accountant

st-brajo

pa što ja mogu s tim napraviti? po kući ionako što mogu sam, napravim: od zamjene pipe i žarulja, gletanja i maleraja nakon potresa

al' parket ne mogu brusiti, treba mi brusilica koja se ne može unajmiti (bar mislim?)

problem je što dijete samo bulji u mob, kažem dođi i gledaj me i pomozi al' nula bodova

stalno visi doma a i frendovi mu, koš malo morat ću mu objašnjavati kako s curama pričati, a ne samo o igricama boli njih za igrice

nek' bude krovopokrivač umjesto IT'jevca nemam ništa protiv al' vidim da od toga ništa

fakat: tko će nam mijenjati plinske boilere, instalacije strujne, promijeniti ventile na centralnom ili pobrusiti parkete? hoće i to Kinezi :)

Display More

onda ga naučite trejdati.

kad već bulji u mobitel, neka bulji u svijećice, indikatore i oscilatore.

ako ništa, dobit ćete pomoćnika :)

Display More

Ma da, al od trejda se rijetko tko obogati. Treba ga naučiti sve o investiranju i općenito poslovanju. Al to je za klince preradikalno i vjerojatno nezanimljivo.

Neka uči svirati neki instrument, klavir naprimjer i neka pokuša igrati društvene igre i šah osobito. To može razvijati neke vještine i osobit način razmišljanja za kasniji interes za osjećajem za rizik i nagradu. Strategiju i njezinu izvedbu.

• Flight
    • December 31, 2020 at 10:50 AM

Jedino na ovoj temi postoje preinvestirani i stalna briga za njih.:D Da čovjeku suza na oko krene....

Onaj tko od šume ne vidi drvo mora potražiti stručnu pomoć oftalmologa.

• CORONA virus

• Flight
    • December 31, 2020 at 9:02 AM

Kome je Lauc referenca za bilo što taj bolje nek svaki dan slije u sebe gajbu pivkana i sasvim svejedno će mu biti tko je za bilo što kriv.

• CORONA virus

• Flight
    • December 31, 2020 at 8:39 AM
    Quote from Marielena

Pa jasno, degenerici. I ne volim biti teoreticar zavjere ali mislim da je korona i tome sluzila. Unistavanju i upropastavanju europske ekonomije, a moralno su nas ucjenjivali zivotima starijih osoba.

P.S. stigli i podaci Drzavnog zavoda za statistiku za studeni. U prvih 11 mjeseci u 2020 umrlo 6(Sest) osoba vise od devetogodisnjeg prosjeka.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…o-lani-15039956

Ja mislim da najprije trebaš kliknuti na link pa procitati sto piše u naslovu, a onda i u samome tekstu. I najvažnije, razumjeti to sto piše.

Da nije bilo nikakvih mjera, mrtvi bi se brojali u još značajno višim postocima od studenog pa naovamo.

• Flight
    • December 30, 2020 at 8:58 PM

Pa nije bas to tako, taj realni sektor ipak kreira added value. Pitanje je nadmašuje li kreiranje novca potrebe gospodarstva i države za njime? I koliki je taj spekulativni surplus. Vjerojatno golem.

Krypto ne kreira ništa i nema intrinzičnu vrijednost pa raste kao lud. A tu je valjda stvar, vjere. Digitalno zlato ili sto drugo, al vjernika je očito sve vise. Kao i cini se manipulanata.

Al kriptovalute su u odnosu na burze peanuts, kapitalizaicjaki mjereno. Iako, ni sam nisam siguran sto bi kapitalizacija uopće trebala kod njih značiti? Osim mjere squeeza i jedinica u opticaju. Barem kod ovih plafoniranih “na gore”.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Flight
    • December 30, 2020 at 7:05 PM

Samo ti umiri, al morat ćeš jako čuvati onaj auto koji si zaradio na Optimi.

Dobro procitaj sto tu piše, jer ako će ovako namještati Dalekovod odnsono Konsolidator kao sto namještaju čini se Čoviću kontrolni udjel u ZM Grupi, onda bi netko mogao završiti s praznom “košaricom”.

• Flight
    • December 30, 2020 at 6:54 PM
    Quote from stariigrac
    Quote from bjane

Što se tiče HT i njegove politike u Optimi ,njihov glavni motiv je zarada, to se vidi po njihovoj opstrukciji,znaju da jednom prelazi u druge ruke.

Stvarno kolega vjerujete u to da je HT-u Optima služila kao izvor zarade?

Njih je privukao isključivo broj korisnika kojeg je Optima stekla "profitabilnim" cijenama.

Gledaj. Optima ima 200.000 korisnika fiksne linije koji plaćaju defacto komunalnu uslugu od 60-75 kuna mjesečno. Znaci 140-180 milijuna kuna godišnje. Koji je trošak tih korisnika? Održavanje i najam dijela infrastrukture. To je cisti keš ala vodovod ili fiksna komunalna naknada za prenos električne energije.

Na jednu kunu prihoda Optima ima trećinu operativne zarade. Ne znam koji to biznis toliko nosi osim premium hotelskog smjestaja i drugih, konvergentnih teleoperatera. Možda know how softveraši. Sve ostalo je daleko od te razine operativne profitabilnosti. No, ta i takva Ebitda marža zahtjeva i znacajna i konstantna ulaganja. Telemach defacto nema znacajne telekom infrastrukture, čak niti u mobilnoj telefoniji. Prirodno je da će kupiti Optimu kao sidro oko kojeg će nastaviti razvijati optiku i dovesti je do krajnjih korisnika. Oni nisu virtualni nego stvarni operater koji će u konačnici imati jedan biznis vise od konvergentne konkurencije i bit će jedini Full-Frame operater po uzoru na američke.

• Flight
    • December 30, 2020 at 6:48 PM

Kad nemaš argumente onda krenu bajke. Hvalite me usta moja.

Kako neočekivano.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • December 30, 2020 at 6:44 PM

Vidim nitko ne komentira namještaljku koja se moguće sprema?

http://www.inspire.investments/wp-content/upl…IO-ULAGANJE.pdf

Datumi au toliko stisnuti da se netko sa strane ne može javiti ni da hoće?!

1. Privacy Policy
  2. Kontakt