1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • February 25, 2021 at 8:14 AM

Ja se ne slazem. Ne postoji nikakav razlog da se transakcija odugovlači mjesecima. Ako HT prestaje sa konsolidacijom Optime s koncem lipnja to znaci da prodaja ide prije krajnjeg propisanog roka, a to znaci i ponuda. Obzirom da regulator nadgleda proces i da se postupa po njegovoj odluci jasno je da se neće čekati dodatna odobrenja. Moguće su žalbe u procesu (ali samo u smislu usklađenosti s odlukom AZTN, obzirom da je prodaja privatna, “privatnici” odlučuju o svemu sto je u granicama i prema izrijeku odluke), al to neće utjecati na samu kupoprodaju. Pored toga, nedavno je AZTN komentirao da se cijeli proces odvija u zadanim rokovima, sto znaci da su rokovi bitan element postupanja po odluci.

A i te nekakve teze kako je netko nekome dugogodišnji partner. Investicijska banka je svakome partner kome ona napravi uslugu i za to uzme novce.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • February 24, 2021 at 10:52 PM
    Quote from hugh
    Quote from Flight

A tko će kupovati značajnijie količine ATPL? Retail?

Jedini tko je to radio dok je bilo aktualno i dok je bilo bitno steći utjecaj i "kontrolu" bio je vodeći privatni dioničar iz Splita. Nisam siguran da on više ima razlog, a niti poticaj da dodatno stječe dionice. Općenito, institucionalci se drže po strani na volatilnijim dionicama već dugo vremena, pa baš ne vidim mnogo kandidata koji vjeruju u lokalne brodare i spremni su investirati značajniji novac u njih. Free-float na ATPL nije baš tako malen, što znači da grudu snijega čak i u vrlo povoljnim okolnostima nije tako lako zakotrljati. A kamoli je nastaviti kotrljati.

Mislim da cijeli market ima problem seljenja kapitala abroad i u druge financijske instrumente. Domaći equity trenutno nije najpopularniji, čini mi se.

Ovisi iz kojeg kuta gledate.........vozarine su ključ svega.......ja ne vidim niti jedan razlog zašto bi u narednom periodu ukoliko vozarine ostanu visoke ili nastave rasti bilo tko prodavao dionicu u narednom periodu u rasponu od 182-194 kao što imamo situaciju u zadnjh tjedan, dva........

Nije problem tko će prodavati nego tko će kupovati. Pa jasno je iz grafova da dok vani brodari naprave i x3, ATPL na domaćoj burzi napravi 30%. Mislim, nije to izravno usporedivo, ali ukazuje na “problem s kupcima”.

• Flight
    • February 24, 2021 at 10:49 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Flight

Jedini tko je to radio dok je bilo aktualno i dok je bilo bitno steći utjecaj i "kontrolu" bio je vodeći privatni dioničar iz Splita. Nisam siguran da on više ima razlog, a niti poticaj da dodatno stječe dionice. Općenito, institucionalci se drže po strani na volatilnijim dionicama već dugo vremena, pa baš ne vidim mnogo kandidata koji vjeruju u lokalne brodare i spremni su investirati značajniji novac u njih. Free-float na ATPL nije baš tako malen, što znači da grudu snijega čak i u vrlo povoljnim okolnostima nije tako lako zakotrljati. A kamoli je nastaviti kotrljati.

Mislim da cijeli market ima problem seljenja kapitala abroad i u druge financijske instrumente. Domaći equity trenutno nije najpopularniji, čini mi se.

"Jedini tko je to radio dok je bilo aktualno i dok je bilo bitno steći utjecaj i "kontrolu" bio je vodeći privatni dioničar iz Splita."

Tko je taj?

Pardon, greška. Iz Zagreba.

• Flight
    • February 24, 2021 at 10:32 PM

• Flight
    • February 24, 2021 at 10:18 PM

Al upravo u tome i je problem, ne postoji gorivo da povuče.

To se vidi i iz grafa. Pogledaj setup za strane brodare i onaj od ATPL. i usporedi ih.

• Flight
    • February 24, 2021 at 10:16 PM

Ma to je poštapalica i nisam napisao da buncaš, nego da bucaš (od zabucati)... pitaj st-braju što to znači.

Ja ne komentiram hoće li nešto ili neće jer ne gledam na dno kafene šalice, niti komentiram cijene i ubuduće ako želiš nešto prokomentirati baš sa mnom onda se lijepo javiš na privat pa napišeš komentar. Ja ti ne znam ništa o Optimi, niti HT-u, niti ikoga tko tamo radi, ja se služim isključivo vlastitom procjenom i elementarnom logikom. Slušam i gledam i to je otprilike to. I to je dovoljno.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Flight
    • February 24, 2021 at 10:00 PM
    Quote from tollway

sječa li se itko po koliko je isplačena dionica IPKK kod povlaćenja s burze?

https://prev.zse.hr/userdocsimages…sOq5HuFrA==.pdf

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:44 PM
    Quote from Headhunter

Gledam cijeli dan se spominje neki novinar Brkić i nije mi jasno koji je to.

Otvorim članak kad ono Tomić 🤣🤣

Uglavnom pouzdano znam da Tomić barata dobrim informacijama iz TK svijeta, tj. nije tip koji bezveze lupeta.

A gdje bi čovjek stigao kad bi išao komentirati sve napisane gluposti... :rolleyes:

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Flight
    • February 24, 2021 at 7:17 PM
    Quote from Lang

pa dobit je smanjena zbog rezervacija oko 900 mil kn, za moguce gubitke? Pitanje je jesu li rezrvacije posljedica korone ili svicaraca?

Corona.

• Flight
    • February 24, 2021 at 2:32 PM
    Quote from LodeRunner

Znam da smo sve prozvakali do iznemoglosti, ali jednu vijest smo u iscekivanju izvjestaja ovih dana izgleda preskocili. Zapravo nevaznu, ukoliko ne gledamo cijelu sliku u komadu - kompletnog Pollocka na zidu.

Od prvog dana imam neke sumnje, kao i Jubito da je United Group predao ili planirao predati ikakvu ponudu za Optimu. U nedostatku kompletnih informacija nagadjam kao i vecina ostalih, ali su sitne potvrde za navedeno dosle iz par izvora, kao i koja Headhunter -ova recenica. Samo, to mozda nije tako losa vijest kao sto se cini na prvi pogled.

Osim Aeinza, trebala je biti jos jedna neformalna ponuda o kojoj stalno pricamo kao trecoj ponudi. Postoji mogucnost da to nije treca, nego objedinjena druga i treca. Zapravo, samo druga. Ako Aeinz stavimo na odgovarajuce mjesto po nazivu, kao onu prvu.

Postoji mogucnost da UG nije niti ce dati ponudu za Optimu.

Ona promjena natjecaja bez ponistavanja dala je to naslutiti, jer sa tri nezavisna igraca netko bi se pobunio. No nije nitko. Bila je vrlo jasna tisina osim kojeg tjedna produzetka. Pretpostavljam da su pregovori u tijeku sa BC Partners fondom koji moze kupiti Optimu bez ikakvih problema sa ZEMom i spojiti kasnije sa Telemachom nakon sto se isti dalje konsolidira. Kao i nakon sto se Optimi moguce reprogramiraju kreditne obveze. Odabir specificne investicijske banke, koja pokriva akvizicije i investicijsko kreditiranje, je djelomicni indikator takvog razvoja situacije.

Sticking with Greece, Forthnet’s planned Nova Mobile MVNO has been suspended by the ISP’s new owner, Amsterdam-based United Group, as it seeks to complete a full strategic review of the existing business. Interestingly, domestic media reports have indicated that United Group’s main shareholder, BC Partners, is considering launching a takeover bid for Greek cellco Wind Hellas, which it seeks to combine with Forthnet.

U navedenom stihu je obrnuta situacija, no polozaj igraca je vrlo slican. O iznosima transakcija ne bi vise jer svaka brojka nekoga razveseli ali drugoga smrtno uvrijedi. Vjerojatno Flight ima bolje informacije, ali, ostavljam ovo ovdje kao trenutno (pogresno?) razmisljanje. Kao i slucajnosti u Pollock-ovim slikama.

Display More

Nemoj se ljutiti, al mislim da si zabuca malo. BC partneri su UG, to je isto. Nitko se nije bunio zbog “produžetaka”. A tko bi se trebao buniti? Ovo je privatna prodaja i prodavatelj ako je ishodio suglasnost AZTN da pomakne rok onda on odlučuje koliko će je produljiti i koga će ubaciti. Ne vodi prodaju AZTN nego HT.

Generalno mislim da se puno ljudi vrti u krug i da svatko ima neku svoju teoriju, a ja mislim da ih je većina pogrešna. Interes postoji, proces traje, nadajmo se da će se uspješno okončati. I to je sve o čemu treba voditi računa.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Flight
    • February 24, 2021 at 11:38 AM

Program za zaposlenike i menadžment je jednokratan i do 45000 komada odnosno cca 8-9 milijuna kuna. To je simbolično u odnosu na kapitalizaciju.

EvoTV je plaćena dijelom u imovini (zamjenom sa HP neke nekretnine), a dijelom u novcu, ako me sjećanje dobro služi 125-135 milijuna kuna od čega manje od 40 milijuna kuna u gotovini.

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:59 AM

Ebitda je operativna zarada (razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda) uvećana za amortizaciju, vrijednosna usklađenja i jednokratne otpise.

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:56 AM

Ma ne samo da je proces prodaje u tijeku nego se iz očekivanja za 2021. vidi pad prihoda i relativni rast Ebitde i to uključuje naravno očekivanja s prodanom Optimom. Čija će se konsolidacija u nekom trenutku tijekom godine prekinuti.

Str 18 izvješća.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…a74c564d987.pdf

• LRHC (FTB TURIZAM d.d.)

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:52 AM
    Quote from lebowski

Kad su hoteli zatvoreni, teško da u njima može biti gostiju. Lrhc je imao zatvorene hotele. Je li to bila dobra odluka ili ne, vidjet ćemo kad se objave rezultati onih koji su imali otvorene hotele. Za Cavtat sam prilično siguran da je bila dobra odluka jer je to avionska destinacija, za Portorož ne znam.

Pa ja mislim da nije bila dobra odluka općenito, ali opet za LRHC i jest jer je dubrovačko-neretvanska županija imala najveći podbačaj sezone na Jadranu.

Meni nešto drugo nije jasno, kako će opet pokrenuti poslovanje, a obzirom da će radna snaga možda otići negdje drugdje raditi. Poticaji su skromni i neredoviti. Ne znam, to su teške odluke.

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:49 AM
    Quote from LeoNT

Prema AZTNovom nalogu, HT mora dati ovlast ZABAi da smije prodati i njihove dionice:

"HT se obvezuje odmah po isteku sedmogodišnjeg trajanja koncentracije prenijeti sva upravljačka prava iz svojih dionica Optime na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om, te sukladno uvjetima iz Ugovora HT-a i Zagrebačke banke ovlastiti Zagrebačku banku da proda sve HT-ove dionice Optime."

https://www.aztn.hr/ea/wp-content/…32013-02007.pdf

Eto, još bolje.

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:46 AM

Neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela

Neto dobit nakon manjinskih udjela smanjila se za 151 milijun kuna, odnosno 20,5%, na 588
    milijuna kuna u 2020. U HT Grupi u Hrvatskoj smanjenje je iznosilo 129 milijuna kuna, odnosno
    17,5%, dok je pad je Crnogorskog Telekoma iznosio 22 milijuna kuna.
    U HT Grupi u Hrvatskoj smanjenje je uzrokovano padom EBITDA-e i većom amortizacijom. S
    druge strane, pozitivan doprinos imali su manje oporezivanje i veći manjinski udjeli.
    Smanjenje neto dobiti Crnogorskog Telekoma ponajprije je posljedica veće amortizacije.

Pad prihoda uz relativno isti capex (ulaganja) i sličnu amortizaciju utjecali su na veći pad neto dobiti, al to je u neku ruku zbog situacije oko Covida u cijeloj godini i posebno turističkoj sezoni bilo i očekivano (turizam je za usporedbu u CG ove godine bio na razini 8-9% od onog u 2019., a u nas 40-50%).

• Flight
    • February 24, 2021 at 9:36 AM

A imaju nastavak pada prihoda od oko 3%, nešto manje Ebitda-e marže (-1%) i veći pad neto dobiti. Al recimo da je to zahvaljujući lošijoj turističkoj sezoni od uobičajene i nešto većem padu neto dobiti kod ovisnih društava. Corona faktor uglavnom.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…e7edbf8df1a.pdf

Donijeli su i novi-stari program otkupa dionica. Ukratko, zaposlenici će imati pravo na stjecanje dionica, al ne u velikom iznosu - do 45.000 komada sveukupno, a postojeći program se nastavlja po starom koliko sam imao primijetiti.

• Flight
    • February 23, 2021 at 10:16 PM

Otplata dugova pokazuje samo da je Optima u stanju generirati dovoljno keša da vraća dugove. I dovoljno operativne profitabilnosti.

I Zaba i HT gledaju da maksikiziraju svoju poziciju i ne računaju oni kumulativno korisiti pa nakon toga ništa. Oni gledaju da naplate sto vise duga i dobiju najbolju cijenu za dionice. A manjinski dionicari su naslonjeni na cijelu konstrukciju. A valjda očekuju i neku zaradu nakon 7 godina upravljanja, a ne samo da naplate konverziju djela duga u dionice po 10 kuna.

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• Flight
    • February 23, 2021 at 9:44 PM

Ma mislim da nije to tako, nisu ostvarili kontrolu, iako te češke firme zajednički djeluju, one nisu stekle kontrolni paket veći od najvećeg dionicara (države).

To je mislim iznimka pod rednim brojem 10) kod izuzeća od obvezne ponude:

10. stjecanjem dionica ciljnog društva drži postotak dionica s pravom glasa koji je jednak ili manji od postotka dionica s pravom glasa koji drži drugi dioničar ciljnog društva,

https://www.hanfa.hr/getfile/40234/…%87eni%20v2.pdf

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• Flight
    • February 23, 2021 at 9:35 PM

A sto je bilo ovdje sa preuzimanjem i onim prebacivanjem po skrbnickim racunima Erste banke?

Nije nastala obveza odnosno nisu ostvarili kontrolu, ili?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt