1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 94
  • OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • May 17, 2021 at 2:03 PM

Ako Zaba proda svoj paket samostalno (ili zajedno sa HT), svi ostali vlasnici mogu prodati po istoj cijeni zbog javne ponude. Javna ponuda je obveza kupca Zaba/(HT) paketa.

• Lokalni izbori 2021

• Flight
    • May 17, 2021 at 1:12 PM
    Quote from Paulie
    Quote from LodeRunner

Je li Bencicka trenutno u poziciji da mijenja porezni zakon?

Ako je, onda su ove brige opravdane. Ako nije, kakve veze onda sa ovim lokalnim izborima ima njeno razmisljanje o poreznoj politici.

Po tome je i Kate mogla biti gradonačelnica Rijeke ? Ja takve ljude ne želim.

Super. Onda ćeš ti glasati za nekog drugog. Na izborima (ili nakon njih) odlučuje većina.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Flight
    • May 17, 2021 at 12:49 PM
    Quote from Roki
    Quote from slovojed12

Flight mislim da je pitanje jasno, i da, zanima me mišljenje, jer kao što si napisao, nema nikakvih informacija.

OPTE sigurno ima utjecaj na ZABAu obzirom na izloženost u tom procesu pa me zanima kako vidite taj rasplet iz aspekta ove dionice. Moje je mišljenje da ima utjecaja, barem kratkoročno.

Znaš šta, eo reći ću ti svoje mišljenje, zabu gledam dugoročno i u presjeku od ajmo reći 10 godina ta prodaja optime je zabi kao meni šta ja znam, večera u restoranu, bit će mi fino tih sat i pol i to je to. Prodaja optime zabi je sića pogotovo ako se gleda dugoročno. Toliko mi je bitna da čak i zaboravim na eventualnu prodaju optime i prihode od toga. Nemoj me krivo shvatiti, ako dođe do bilo kakve prodaje to će se odraziti i na cijenu zabe ali ništa se tu extra neće desiti.

Sad ću biti malo kontroverzan ali ako se Optimu proda po cijeni od 5,75 što je očito približno realna cijena jer ju toliko tržište cijeni, to ti ispada nekih 400 mil kn. S obzirom da zaba ima 36,9% to ti je zabi 150 mil kn. Da poduplaš otkupnu cijenu dobiješ 300 mil. Znam za priče o 10-15-20 kn po dionici za Optimu ali teško mi je u to povjerovati a očito je teško i tržištu povjerovati u takve procjene. Znam da priča o cijeni nije baš crno bijela ali skloniji sam mišljenju da ako ju (optimu) tržište trenutno vrednuje 5,75 da je onda otkupna cijena +/- 10-20% s tendencijom da je ipak "+" jer je u trenutnu cijenu ukalkuliran i rizik...

Je, al koliko Zaba vodi Optimu u knjigama, to je pitanje. Jer ako je vodi po 10 kuna onda će knjižiti gubitak na toj prodaji. Nije stvar prihoda nego utjecaja na rezultat i kapital banke.

• Flight
    • May 17, 2021 at 12:38 PM

Je, al od ukupnih prihoda tadašnjeg Tele2 više od 300 milijuna kuna se odnosi na prodaju mobilnih uređaja kroz njihove tarife gdje se to amortizira kroz RDiG u roku od dvije godine i utječe snažno na Ebitdu. Tele2 to nije osnovna djelatnost, iako naravno utječe na opće poslovanje jer je danas postalo gotovo nemoguće privući novog korisnika bez subvencionirane cijene telefona na rate.

• Flight
    • May 17, 2021 at 12:04 PM
    Quote from trial

Jubito @

Tele2 je prodan po 7,2 x EBITDA u posljednjih 12 mjeseci pred prodaju. Tele2 i Opte stavljati na takav način u korelaciju? Te dvije firme su ko noć i dan. Kupac Opte (ako ga uopće ima) što dulje čeka, EBITDA svaki kvartal sve niža kao i broj korisnika, Opte sve jefitnija. A još usto je iluzija čekati ponudu od 7 x. Valjda je čekanje sve niže EBITDA nekakav razlog zašto se ta priča toliko nateže i razvlači. Čeka se.

Pa daj nam ti stavi u korelaciju pa komentiraj? S konkretnim brojevima Tele2 prije prodaje i usporedbom s Optimom.

• Flight
    • May 17, 2021 at 12:00 PM

U kojem smislu to Opte ima utjecajj na Zabu? U smislu razlike vrijednosti u knjigama i postignute cijeneP

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Flight
    • May 17, 2021 at 11:48 AM

Pa tko normalan bi vise uložio ozbiljnu lovu u energetski neučinkovit protokol koji je jedan psihotični sociopat može jednim tweetom dizati i spuštati kako mu se digne?

• Flight
    • May 17, 2021 at 11:14 AM

Ne kuzim sto ti zapravo pokusavas talasati po svim temama.... Opte, Zaba Itd.

Špekuliraš se nečim za sto očito kao ni većina prisutnih ovdje nemaš informacija. Ako želiš čuti misljenje..... po mojem osobnom misljenju Optima je (već) prodana, al ne znamo po kojoj cijeni i zadovoljava li ta cijena apetite svih uključenih.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Flight
    • May 16, 2021 at 8:49 PM

Ma to je nebitno tko sto potpisuje iz moje pozicije gledano. Nema sumnje da Mittko iskusniji po pitanju TA i da primjenjuje i logično (racionalno) promišljanje situacije te osim tehničkih indikatora i analize trenda koristi se i prošlim patternima radi poboljšanja predikcije buducih kretanja. No, svaka takva analiza pati i od određenih nedostataka unatoč pokušajima minimiziranja odstupanja i rizika. Na kraju će iskustvo i pogled unatrag kroz određeno vremensko razdoblje pokazati koliko je itko od nas bio na dobrom/lošem tragu. Svi griješimo koliko god imali iskustva i ispravno primjenjivali dostupna (sa)znanja. Recimo da je konačan cilj postizanje znatno većeg broja “pogodaka” od “promašaja”.

• Flight
    • May 16, 2021 at 8:02 PM
    Quote from Marielena
    Quote from mitkko

Ne trebas traziti razumne odgovore na burzi - "zasto bi netko prodavao na tim razinama..." i slicno, slabo tu ima razuma. Ja ti odmah mogu postaviti kontra pitanje - zasto ju nitko nije htio kupiti po 190, iako je i tada bilo jasno da plove sa dobrom zaradom, ili zasto sada ova rasprodaja, ili zasto se ti sada uopce brines sto pada kada vrijedi puno vise i ima perspektivu rasta? Kuzis? Reci ti meni.

TA je super u takvim situacijama, tu nema emocija, samo brojevi i statistika.

Ja se ne brinem jer znam koliko zaradjuju :) a u slucaju pada na 260 kuna sam opet kupac.

U trgovanju se prije svega vodim FA, a tek onda TA i to gledam oscilatore i sl.

Kako nitko nije htio dionicu na 190 kuna, tada su fondovi agresivno prodavali, ali na 190 kuna je kupaca bilo jer je bilo jasno da zaradjuju pa cijena nije pala na 164 kune natrag.

Sada mislim da imamo slicnu situaciju, Slavonski prodaje svoje ostatke, a i trejderi sada kapitaliziraju svoju dobit i mislim da ce se cijena konsolidirati na ovim razinama dok ne prodaju svi kojima su ove cijene zadovoljavajuce. Moje predvidjanje. Vidjeti cemo tko ce biti u pravu.

Samo sam ti htjela reci dobronamjerno da TA ne smije biti lista zelja. Itekako treba voditi racuna o FA. Uvijek se sjetim onog grafa Nea od prosle godine kako Iga moze na 70 kuna, ali i na 200 kuna pa neka si svatko izabere svoj scenarij😆

Quote from Parica

Evo, ako CAPE-ovi padnu na ispod 15k USD, povući će i vozarine manjih brodova na -30% i eto nas na 280kn (i niže možda)...bez problema...i uopće nije nemoguće da CAPE-ovi odu u bezdan...to je tako...to je shipping...pogledajte povijesni graf CAPE vozarina i vidjet će te da to ustvari tako i funkcionira...samo ovo bi trebala bit posebna godina, pa se nadam da će bit i posebna po manjem padu CAPE-ova i na to sam se "kladio"...

Fer. A koliko je realno da capeovi padnu u iducih mjesec dana na 15000, sada su 36000$ :)

Display More

Rekao sam ti “cum grano salis”.... neki su unutra, neki vani.... a neki zele promijeniti tu poziciju.

Pročitaš i akceptiras sva mišljenja. Imaš svoj risk/return omjer i strategiju vezano na kretanje cijene i onda se ponašaš prema toj osnovnoj odnsono alternativnoj strategiji. Ne akceptiras doslovno tudja mišljenja jer to su samo bolje/lošije temeljena mišljenja i procjene.

• Flight
    • May 16, 2021 at 5:28 PM
    Quote from Marielena

Zbog kojih razloga bi trebalo pasti na 280 kuna?

To je mogućnost, ne znaci da hoće. “Cum grano salis”...

• Flight
    • May 15, 2021 at 7:44 PM
    Quote from autor

prvo. ovdje nije sve u ebidta..treba gledati malo sire...ulazak na trziste..koliko jos ima prilika na HR?

drugo, tko je od top 10 otpao? samo Ana koliko znam, a neki su cak i podebljali..

malo optimizma...znam da nam je svima dosta, ali....

A to je zanimljivo, to s Anom Hanžeković. Da li je ona konačno prodala dionice ili je napravila neku varijantu kreditiranja uz pomoć tih dionica (REPO), to bi bilo zanimljivo (sa)znati. Ana navodno prodaje svoje medijsko carstvo, a kupac bi mogla biti, vidi cuda.... United Group. U tom smislu i njezina ostavka u NO dobiva možda drugačiji smisao. Pola NO-a je u ostavci i sve je spremno.... a sto se točno čeka.... ZEM, Istek rokova, dogovor o uvjetima i cijeni.... ko će ga točno znati. Pa sad.... ako je Ana uistinu prodala po 6,7 kuna, bilo bi zanimljivo znati tko je to kupio i zašto je kupio. I zašto bas po toj cijeni. A ako nije, e onda bi trebalo jasno reći “publici” o čemu se tu točno radi. Jer publika takvu informaciju ima pravo znati.

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • May 15, 2021 at 7:25 PM
    Quote from Jubito
    Quote from nemo

misliš da ONI tako računaju ili će presuditi tržište nakon nekakve, možebitne, bilo kakve granične cijene? pitam za frenda.

Naravno da ne znam kako oni računaju, jer tu ipak može biti i nekakve premije ako je više kupaca u igri, ali ovaj izračun definitivno drži vodu.

Ne znam što misliš pod tržište? Tu tržište ništa ne odlučuje, odlučuju samo kupac i prodavatelji.

Pitam se da li imaju nekakvu caku da npr. kupac dogovori prodaju uz povrat svih dugova sa kamatama HT-u i ZABA-i, a da dionice plate po prosječnoj cijeni na ZSE, pa da namire većinske, a zahebu sve nas ostale i prođu jeftinije.

Svakojake crne kombinacije mi se motaju po glavi, uključujući i onu da se nakon 10.07. neće ništa dogoditi, nego da će ZABA nastaviti prodaju i upravljati Optimom umjesto HT-a.

Na žalost, na samom kraju balade je tu puno "ako", "možda će", "trebalo bi" i "kad bi" !

Display More

Tabi se motaju sve crnje kombinacije nakon sto so očito prodao dionice i sad povremeno gnojis da se možda opet prikljucis krdu na nekoj nizoj cijeni. To je sve legitimno. Nisi jedini. I svakako imaš pravo na misljenje i procjenu. Kao i svaki drugi komentator odnosno ulagač. Moguće je i da cijena neće biti sukladna necijim ocekivanjima, al to je sve dio osobnih procjena. Treba imati na umu da potencijalni kupci ne sjede skrštenih ruku nego se cini se igraju kojekakve igrice na zaslonu ekrana. Ne igraju direktno oni, nego njihovi “frendovi”, pa sto je tu na stvari, treba pažljivo osmotriti.

Sve je ovdje moguće, al mislim da je prodaja sigurna.... u nekom trenutku. Po kojoj cijeni i kojim uvjetima te u kojem roku, e to ćemo tek čuti ili saznati po objavi.

• INSP (INSPIRIO ZAIF d.d.)

• Flight
    • May 14, 2021 at 8:40 PM

Ma nisam mislio nuzno na vlasničko preuzimanje, nego preuzimanje upravljanja. Neki split između vlasnika i upravljača. Ne znam, onak bezveze nabadam.

• INSP (INSPIRIO ZAIF d.d.)

• Flight
    • May 14, 2021 at 5:49 PM

A tu, cini se, moglo bi ići neko preuzimanje....

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • May 14, 2021 at 4:44 PM
    Quote from Kvark
    Quote from gigic23

E Tebi se baš ništa ne moze sakriti, ali OK.

Evo i bonus, povijesno najsličnije gdje smo danas

Meni je paznju privukla kolicina protrgovanih na razlicitim cijenama.

• 2002 godine na razinama 30-100 kn protrgovalo bi se od par desetaka do stotinu komada.
    • 2007 godine na razinama od oko 3.000 kn trgovalo se u tisucama komada. Al trebalo je vjerovati 5 godina. :))

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Bila su to neka druga vremena.... pogotovo 2007. godine. Bilo je ostalo još jako “puno vjernika” kad je cijela stvar pukla i moglo se prodati, ali doslovno desetine, pa i stotine milijuna kuna.

• Flight
    • May 14, 2021 at 4:41 PM
    Quote from Backdraft
    Quote from JoSko111

Razmišljam i ja da se pridružim klubu optimista. Može li mi netko od Vas sa iskustvom reći koja je ovdje najgore situacija koja se može dogoditi.

Koliko ja to vidim najgore što se može dogoditi je da ide po prosjeku na kraju i da sam ako sad kupim na nekoj cca nuli?

Nekako mi izgleda ovdje reward velik i da se može zaraditi na brzinu, a downside praktički ne postoji?

Da se ne proda do nama ocekivanig roka i da ht izgubi upravljanje. Cijena bi otisla drasticno nize i ne zna se koji bi onda prosjek bio. Dakle i ovdje mozete izgubiti puno, ali i dobiti puno. Na vama je da odredite da li vam je to prihvatljivo ili ne

Meni je drago da se “Lassie” nakon epopeje po bespućima svjetskih burzi ovdje ponovno vratio... 😉

• Flight
    • May 14, 2021 at 4:38 PM
    Quote from maga

evo neugodno mi je vise citat gluposti, tko sa imalo razumijevanja cita broj korisnika a posebno onaj rezidencijalni dio, onda se jednostavnom logikom moze prilicno precizno procjeniti da na 300 tisuca posebnih jedinica usluga vecina korisnika ipak koristi 3 usluge u paketu (tel, internet i tv) odnosno manji dio neke duo pakete, a zanemariv broj ima onih sa jednom uslugom.

Nastavak ove pretpostavke daje defenzivnih 100 tisuca pojedinacnih korisnika (kada bi apsolutno svi koristili 3io pakete) ali posto ima i nesto ovih sa duo paketima ajmo reci da je rezidencijalnih 120-130 tisuca i jos na to ide cca 20-30 tis. poslovnih, dakle sveukupno cca. 150 tisuca. Nek je trio paket nerezidencijalnih 200 kn/mj na klasicni ugovor od 2godine to daje 4800kn, poslovnjaci trose u svojim paketima sigurno i 1,5 puta vise, jednostavno zbog broja usera u organizaciji, pa mozemo slobodno racunati a opet ostati dovoljno konzervativni sa 150tis usera x 5000hrk = 750 mil kuna prihoda u dvogodisnjem ugovornom periodu ili 10,7 prihoda po dionici....Ovi prihodi upadaju u gabarite prijavljenih FI poslovnih prihoda na godisnjoj razini i prikazuju velicinu marketa kojeg pokriva optima, iliti pocetnu tocku kontrole za eventualnog kupca.

Quote from forumas
    Quote from Backdraft

Da se ne proda do nama ocekivanig roka i da ht izgubi upravljanje. Cijena bi otisla drasticno nize i ne zna se koji bi onda prosjek bio. Dakle i ovdje mozete izgubiti puno, ali i dobiti puno. Na vama je da odredite da li vam je to prihvatljivo ili ne

Da se ne proda nemojte ni zamišljati, cijena bi tada otišla možda i ispod kune.

Ovo je dionica samo za hrabre.👍

Ajd da si napisao ispod 4 ili 3 kune.... al ispod jedne. A gle, možda je HT pošalje u stečaj. Oni se i inače ponašaju vrlo iracionalno.

• Flight
    • May 13, 2021 at 7:30 PM
    Quote from trial
    Quote from Jure

Dok Europska unija, a sve više i pojedine azijske zemlje najavljuju potpuno odbacivanje fosilnih goriva kao energenata, u što itekako spada i ugljen, Rusija ima posve suprotne stavove i planove, i vjeruje kako „zelena agenda“ nema šanse za uspjeh. Zbog toga ta zemlja, tradicionalno – jedna od najvećih izvoznica ugljena na svijetu, umjesto zatvaranja svojih ugljenokopa i odustajanja od bilo kakvog investiranja u taj segment energetskog sektora, već gotovo cijelo desetljeće čini upravo suprotno onome Zapadu (tu mislimo i na SAD) – snažno investira u proizvodnju ugljena, računajući kako se potrebe za njim u svijetu još neće dugo smanjivati.

https://www.geopolitika.news/vijesti/putin-…vog-desetljeca/

Visoke peći rade isključivo na ugljen. Željezo se drugačije ne može proizvesti. Potrebe za ugljenom postojat će sve dok će postojati potrebe za željezom. Bez željeza nema industrije automobila, brodogradnje, građevinskog željeza i još jako puno toga. Znaju Rusi što rade.

Znaš, taj ugljen se zove coking coal (metalurški ugljen) i ima vrlo visoku kalorijsku vrijednost i potrebe za tim ugljenom su mnogo manje nego za ugljenom kao energentom koii se korisiti za potrebe proizvodnje električne energije.

• Flight
    • May 13, 2021 at 6:33 PM
    Quote from denobeno

Kratak osvrt na podatak da je ugljen "out":

Trenutno opskrbljuje oko 32% primarne energije svijeta. Obzirom da proizvodnja i potrošnja svijeta raste, raste i u apsolutnom iznosu i količina ugljena koja se koristi. Trenutno je u fazi energetske ekspanzije Indija i subsaharska Afrika koje će isto tako trebati sve više energije, cementa, čelika, umjetnih gnojiva, ... To su i mjesta gdje je prirast stanovništva još jedino velik. Ugljena će trebati još puno, puno ....

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ma to stoji, ali sve vise tehnološki napredne proizvodnje je energetski učinkovitije danas nego prije 15 godina. U razvijenim dijelovima svijeta. A subsaharska Afrika i Indija ne koriste ugljen kao energent za grijanje već uglavnom proizvodnju električne energije. Potrebe neće nestati, ali ne vjerujem da će potrošnja ugljena snazno rasti u kratkome roku. Samo to.

• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 94
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt