1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • July 12, 2021 at 5:29 PM
    Quote from Parica
    Quote from Flight

Ne čudim se ja ničemu, al postupak neće trajati 6-8 mjeseci, u to sam prilično siguran. Najviše 3-4.

A ovo kaj pojedinici pišu su uglavnom gluposti. I ja više nemam ni volje opovrgavati kojekkakve ideje koje nemaju veze s vezom.

Pa samo se ceka cca. 45 radnih dana od objave ponude do isplate...a prije toga Sabor, pa AZTN (ovo iz glave bacam, ali na LRH se AZTN cekao barem 45 dana)... isplata nece bit prije veljace...

Isplata će biti prije NG. Što znači da pisma dioničarima stižu na kućne adrese najkasnije u studenom.

A to i nije toliko presudno. Bitno je da bude.

• Flight
    • July 12, 2021 at 3:59 PM

Ne čudim se ja ničemu, al postupak neće trajati 6-8 mjeseci, u to sam prilično siguran. Najviše 3-4.

A ovo kaj pojedinici pišu su uglavnom gluposti. I ja više nemam ni volje opovrgavati kojekkakve ideje koje nemaju veze s vezom.

• Flight
    • July 12, 2021 at 2:04 PM
    Quote from calypso
    Quote from Paulie

U članku SEEbiza je tih famoznih 5,36 kuna, dakle to je točan izračun.

https://www.seebiz.eu/tvrtke/prodaja…-premiju/261465

Provjerio sam sa brokerom kako se racuna ponderirana vrijednost i veli da se ponderira po broju protrgovanih dionica, tako da stvarno ispada aritmeticka sredina, dakle 5.36kn... Ukratko - ja sam u krivu, barem sto se tice izracuna, jer sam racunao dnevni promet kao faktor za odredjivanje tezine, a ne dnevni broj protrgovanih dionica... Uglavnom, svih mojih 5 matematika koje sam slusao na faksu mogu bacit u smece u ovoj drzavi...

Ono sto me brine je ZPDD (iz 2013) koji u Clanku 16 pise sljedece:

»(3) Ako je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu viša od cijene iz stavka 2. ovoga članka, ponuditelj je obvezan ponuditi višu cijenu, s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze. Ako su dionice ciljnog društva uvrštene na više uređenih tržišta, ponuditelj je obvezan ponuditi najmanje volumenom trgovanja ponderiranu prosječnu cijenu ostvarenu na tim tržištima uzimajući u izračun cijene i volumene trgovanja na svim uređenim tržištima u prethodno navedenom razdoblju.

Dakle, pod normalno se gleda ponderirani prosjek svih cijena, no nigdje ne pise po cemu se ponderira... I onda ima dodatni uvjet koji pocinje sa AKO (nevezan uz prvi dio stavka) koji definira 'volumenom trgovanja ponderiranu prosjecnu cijenu'... Dakle, tek u ovom dijelu zakona se spominje parametar po kojem se ponderira, no taj dio je odvojen od prvog dijela stavka...

Long story short - nakon sto zavrsim sa OPTE, micem svu lovu iz HR...

Display More

A čime bi ti ponderirao prosječnu cijenu osim volumenom? Čime je još moguće ponderirati?

Quote from Miniclip

Nekako mi se čini da cijena neće biti 5,36. Optima je kupljena za manju cijenu od 5,36, vjerojatno postoji nekakva rupa ili aneks koji kaže da dioničarima moraju ponuditi cijenu po kojoj su stekli dionice.

Pa postoji mogućnost da ne ishode regulatorna odobrenja, a sad opet da sve ovo rade da bi nekog zeznuli, nakon što su naveli da su u obvezi platiti tromjesječni prosjek, ne znam baš.... UG baš nije neozbiljan investitor da bi se sad išao izvrdavati ponuđeno odnosno ono što je zakonom propisano. Barem to nisu nigdje radili koliko je meni poznato.

Nije ova ponuda bezrizična, al kod nas je uobičajno da ekipa pogotovo špekulanata prodaje da bi kupovala nešto drugo, pa ni OPTE u tom smislu vjerojatno neće biti izuzetak. I na Suncu se prodavalo i 6-7% ispod cijene, a tamo je likvidnost bila puno manja od likvidnosti na OPTE.

Neka sve radnje za okončanje ponude potraje 3-4 mjeseca, sadašnjih 8% anualizirano je zapravo 24-32% godišnje što obizorm na rizik baš nije beznačjna svota za moguću zaradu.

• Flight
    • July 12, 2021 at 8:36 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Miron

To bi bilo idealno za sve nas.

I onda otkupe dug pa vas po hrvatskom postupku rijese 🥲

Uostalom sta se tice duga u ovoj transakciji je bitno kako su se dogovorili oko duga barem je bitno za one koji ne zele prodat po mogucoj ovoj tromjesecnoj ponudi da znaju sta mogu ocekivat poslje jer ako UG preuzima i dug onda su mu poslje lakse otvorena vrata za kombinacije

Da je tome tako ili da ima i najmanju ambiciju da tome bude tako onda bi dioničari za kapital dobili srednji prst. A nije baš tako, zar ne?

• Flight
    • July 12, 2021 at 8:30 AM
    Quote from verdi

i šta sad ispada da su kupili pola dionica i rešili dug i da ostatak dionica više nije opterećen sa tim dugom?

Ne. Samo je cijena transakcije iskazana sa uključenim dugom za 100% vlasničkog kapitala. Ništa još nitko nije nikome vratio, a vjerojatno niti neće do konca preuzimanja.

• Flight
    • July 11, 2021 at 3:15 PM
    Quote from renchi
    Quote from Flight

Ma daj, toliko se ima?

A zašto nitko od tih 5% ne dolazi na skupštinu? Kladim se da na posljednjoj skupštini nije bilo vise od 5 dionicara. U tih 5 uključujem i dva vodeća.

Svi bi samo pobrali novce i svi su na kraju pametni, i znaju koliko to vrijedi. I uvijek su drugi krivi trala la…. Sretno vam bilo ubuduće, al sa takvim mindsetom, rezoniranjem, ocekivanjima i ponašanjem, budite sretni da sačuvate ovo sto imate.

Dolazenje ili nedolazenje na skupstinu ne mijenja cinjenicu da u zemljama ( koje nisu ova mocvara cije procese upravljaju na ustrb lokalaca tj Indijanaca ) equity bi vredio 500 miliona kuna.

Nista se ne bi promijenilo. A kradja je kradja.

Dobro se informirajte o kome se radi i tko je to vec prije napravio i opet ce.

BTW lredstava sa zabom nije srusila cijenu nego nastimavanje prosijeka.

Display More

Kako se ne bi promijenilo da se pojavilo 15, 20 ili 30% manjinskih dionicara ili jedan s punomoćima? Bi vidjela kako bi odmah u Zabi i HT-u drugačije adresirali prodaju i bili susretljiviji u komunikaciji. To ne znaci da da bi se cijena ili uvjeti njihove kupoprodaje bitno izmijenili al postojala bi još jedna interesna skupina koja bi pokušala štititi vlastite interese. A ne da ih štite, Zaba i HT. To je kao da lisici povjerite piliće na brigu i čuvanje.

Manjinski su i sami krivi za svoj polozaj jer ne poduzimaju ništa da zaštite svoje interese i vlastita ulaganja.

• Flight
    • July 11, 2021 at 3:05 PM

Jedino gdje su manjinske izigrali je sazivanje skupštine i predlaganje novog NO koji bi trebao imenovati novu upravu. To je bio signal da će se deal odugovlačiti i da Zaba ima čak i namjeru upravljati Optimom odnosno postaviti svoju upravu. I tad je cijena krenula dolje jer je svakome tko imalo razumije situaciju bilo jasno da se priča neće još uvijek završiti, a Optima prodati. To je bilo fingiranje koje je očito upalilo i tada je krenula korekcija cijene. To je možda nemoralno, ali nije protuzakonito. Jer da Zaba nije predložila NO i izglasala ga, to bi napravio trgovački sud, po sili zakona, a to je malo teze iskontrolirati.

I opet, kada je Zaba predložila sve clanove NO nitko od manjinskih nije predlozio ili barem natuknuo da bi bilo dobro predložiti nekog svog u NO. Pa manjinski imaju 45% kompanije. Opet ništa, niente, nada, nichts, nothing….

Ljudi morate brinuti vise o vlastitim investicijama. Svima nam je drago kad zaradimo, al zarada ne pada s neba. Investiranje nije samo proces već i odgovoran i složen posao. Pogotovo u RH i na brdovitom Balkanu.

• Flight
    • July 11, 2021 at 2:38 PM
    Quote from Headhunter

Mi na forumu sigurno imamo preko 5% vlasništva, kad bi se mogli organizirati i onda čekati bolju ponudu.

Ja imam cca 60 000 komada, ali ne mislim prodati po 5,36 i čekati ću koliko treba dok ne izvučem cijenu koja je po mojoj procjeni fer

Ma daj, toliko se ima?

A zašto nitko od tih 5% ne dolazi na skupštinu? Kladim se da na posljednjoj skupštini nije bilo vise od 5 dionicara. U tih 5 uključujem i dva vodeća.

Svi bi samo pobrali novce i svi su na kraju pametni, i znaju koliko to vrijedi. I uvijek su drugi krivi trala la…. Sretno vam bilo ubuduće, al sa takvim mindsetom, rezoniranjem, ocekivanjima i ponašanjem, budite sretni da sačuvate ovo sto imate.

• Flight
    • July 11, 2021 at 2:04 PM
    Quote from Ledica

Kolega Flight je ovdje plasirao ideju da će UG kupiti i Hanza Mediu i s time povezivao prodaju odnosno otpuštanje dionica AH.

Ništa od toga za sada ne vidimo.

Samo se nadam da će se onaj gospon koji je došao kao pojačanje u Hanfu malo zainteresirati gdje su nestale ili kod koga su završile dionice AH jer Hanfi je to i posao ili bi barem trebao biti.

Ispitivanje većih transakcija pola godine prije prodaje pogotovo ako osobe koje su izvršile transakcije imaju neku poveznicu sa prodavateljima,kupcima ili firmom koja se prodaje.

Ja nisam ništa sugerirao nego sam naveo ruomour. I naglasio da je to rumour. Ne možeš vlastite investicijske promašaje i pogrešne procjene uvijek adresirati na nekog trećeg. Najcesece smo svi sami najveći krivci za vlastita ulaganja. Barem ja to tako vidim u ovom konkretnom slucaju.

Veliki su mogli još ohoho obezvrijediti manjinske. Nisu. Netko će reci da je sve to pljačka, ja mislim da nije. To je privatna prodaja koja je korektno odrađena, a zašto su prodavatelji prodali po toj i takvoj cijeni to treba pitati njih za pojašnjenje. Mali mogu pristati na ponuđenu cijenu ili ne moraju, to je njihov izbor i njihova odluka. U svakom slucaju dobili su određenu premiju na manjinski paket, to u hrvatskom slucaju nije nikad bilo pravilo, već iznimka. Totalni kuriozitet.

• Flight
    • July 11, 2021 at 12:06 PM
    Quote from Headhunter
    Quote from Miron

Nije im darovano nego su to pomno razradili i isto tako odigrali, a što tu iza kulisa zapravo ima nećemo nikada saznati.

Da li je A.H. prodala slučajno po toj cijeni?

Da li je K.K. slučajno prodavao?

Pa naravno sve slučajno.

Kupac od AH mora biti Telemach ili netko povezan sa njim, jer ne vidim da bi netko bacio milijune kuna u vodu sto sa tom kupnjom definitivno je.

A jel ti misliš da je nakon preuzimanja Kraša, Marica kad je prodavala mimo burze, ugovorom, dobila isti iznos novaca koji su Pivci nudili u javnoj ponudi?

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • July 11, 2021 at 11:07 AM
    Quote from LodeRunner
    Quote from Flight

A ovdje očito neki stvarno misle da bi se transakcija ikad zatvorila da cijena nije pala i da bi se potpisao kupoprodajni ugovor? Očito je nekima normalno da Zaba i HT za svoje dionice dobiju tri i nešto kuna, a manjinski 5,36 odnosno “10 kuna po dionici”? I da vecinski daju diskont za kontrolu, a manjinski tuku ogromnu premiju?!

Flight, meni je jasno da je tebi sve jasno. Samo nije problem da mali i mikro dionicari dobivaju pet kuna a banka tri. To je zapravo izvanredno,

Problem je u tome sto su prodali po 5 x EBITDA samo da bi osigurali sebe i svoje kredite. Opet po standardnom hrvatskom receptu - zajebi male dokle god je nama dobro. Jer nema sanse da je Optima toliko optimizirana da ne vrijedi vise od 5 x EBITDA. Da se nista vise ne moze optimizirati i da je sinergija navedene sa Teletinom jednaka nuli. Da je management izvanredan i da su odskvizali mast sa svih internih procesa. Da im je marketing i onboarding savrsen.

Jer ako malo pogledamo okolo, vidimo da se sve ostalo u blizem i daljnjem susjedstvu prodalo po vecim multiplikatorima. Osjetno vecim kao i minimalno vecim. Ali vecim.

A gle, onaj bugarski veliki i profitabilan je prodan za 6,5 EV Ebitda. Došla je Corona…. Rasturilo sve i spustilo cijene.

Da se ne muljamo, Optima je bila zapostavljena i sa minimalnim ulaganjima u sve sfere poslovanja. Al ono sto nije odogovaralo visoj cijeni je struktura korisnika. Najviše fiksne čiji udjel najbrže opada, al koja je stabilno profitabilna, manje interneta i najmanje IPTV. Situacija da možeš otkazati uslugu kad želiš (nema ugovorne obveze) čime su si HT (i A1) Namjestili lakše prebacivanje korisnika kad prestane upravljanje nije bas poticajna za buduceg vlasnika. Uglavnom, svašta bi se tu dalo napisati, al sad kad je gotovo ne treba vise ništa posebno pisati. Okrenuti stranicu i krenuti dalje.

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • July 11, 2021 at 9:31 AM

A ovdje očito neki stvarno misle da bi se transakcija ikad zatvorila da cijena nije pala i da bi se potpisao kupoprodajni ugovor? Očito je nekima normalno da Zaba i HT za svoje dionice dobiju tri i nešto kuna, a manjinski 5,36 odnosno “10 kuna po dionici”? I da vecinski daju diskont za kontrolu, a manjinski tuku ogromnu premiju?!

Pa onda je netko mogao postaviti cijenu na burzi i na 20 kuna i tamo je drzati do Svetog Nigdarjeva. Gdje su bili ovdasnji entuzijasti i sto nisu tukli nemilice po asku?

I kao Zaba recimo ili HT, nije sada nakon prestanka upravljanja mogao prodavati svoje dionice na burzi (pa i ranije), srusiti cijenu i zatvoriti transkaciju na burzi po 3 kune. Koliko bi tada iznosio volumenom ponderirani tromjesjecni prosjek svih transakcija?

Cca dvije kune vise po dionici isplaćene manjinskim dioničarima košta novog vlasnika vise od 60 milijuna kuna (ako isplati sve dioničare u javnoj ponudi), koje da je zatvorio transakciju na burzi s vecinskima ne bi trebao isplatiti. Ah da….. zaboravio sam…. oni se bave uzgojem novca i kod njih novci rastu na grani.

• Flight
    • July 10, 2021 at 7:58 AM
    Quote from Vergilije

Zbrku stvara ovaj dio rečenice priopćenja...

Ugovorom je određena vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng.

Enterprise Value) u iznosu od HRK 639 milijuna...

To defacto znaci cijenu sa dugom - keš.

Quote from alfa

Kažu u objavi i HT i ZABA "Cijena po dionici iz Ugovora" , dakle odnosi se na njihove dionice, a određena vrijednost je EV (u kojoj je zbrojen i dug), znači ZABA i HT kada bi bili isplaćeni po tom izračunu dobili bi novac za dug i kroz EV i naplatom duga. Mali dioničari bi trebali biti isplaćeni po njihovoj određenoj vrijednosti (639 mil kn) plus eventualno premija.

Ma kakva sad naplata?

Taj dug koji će oni naplatiti je isti dug koji je u EV. Neće oni još jednom naplatiti dug. EV je pojednostavljeno rečeno zbroj vrijednosti (za 100%) dionica uvećan za dug minus keš koji firma ima na računu.

• Flight
    • July 10, 2021 at 7:36 AM

Ja ne znam koliki je tocno i precizno taj neto dug u EV, al recimo da je cca 400 milijuna kuna (jer iako iz poslovanja, onih 200 milijuna kuna je defacto financijski dug prema HT). Onda je za dionice dobiveno recimo dakle pišem napamet 239 milijuna kuna (639-400) koje se podijele sa 69.443.264 dionice i dobije se recimo cca 3,5 kuna po dionici. I to je ono sto će recimo dobiti Zaba i HT na ime prodaje dionica (ponavljam još jednom, to je grubi odokativno izračun odnosno procjena jer ne znam koliki je bio (neto) dug u EV).

Dionicari će dobiti tromjesjecan prosjek koji je visi od ove gore procjene. I tu ih je taj prosjek direktno zaštitio. Toliko o tome kako prosjek nije bio bitan….I kako su neki znali prije drugih, pa su valjda kao namjerno prodavali po 4,5 ili čak i niže i sami sebi izbijali kn iz novčanika. Da su znali onda sigurno ne bi ništa prodavali i sad je jasno da bi vise i zaradili. Al sad se vidi tko je točno znao ili preciznije rečeno znala.

Ovo sa dva puta naplatom duga ne razumijem. Postoji (neto) dug i postoje dionice. Zbroj tih dvaju stavki u transkaciji iznosi 639 milijuna kuna za 100% vlasništva u OPTE.

• Flight
    • July 10, 2021 at 7:21 AM
    Quote from lebowski
    Quote from Mrcash

ovako ja to sa strane gledam , čisto poslovno bez emocija jer odavno ovdje dione nemam. Ako je 4.5 kuna cjena po kojoj bi UG platili ako zakon prodje , onda je 4 kn cjena po kojoj bi u ovom trenu veliki igrači nudili na burzi s obzirom na period čekanja. Al kako je zakon neizvjestan, nebi me iznenadio pad od nekih 10ak posto do 3.5 kn .

Znači ,svi koji su ulazili u OPTE i odlučiti čekati rasplet, sad će u tom raspletu u kojemu im se nudi 5.36 kn po dionici, prodati po 3.5 kn. ^^

Ma da je lipa za svaku napisanu glupost ovdje svi bi bili “milioneri”. Svašta se tu fantaziralo i islo i do 15 pa i preko 15 kuna sa cijenom. Moja je procjena bila da EV neće biti veći od milijarde kuna al da bi mogao biti bliže tom broju nego 639 milijuna kuna koliko će se dobiti. HT. Je dodao duga, naplatio ili će naplatiti sve svoje trazbine, to će se dogoditi i sa Zabom i oni iz cijele price izlaze lišo. Njima dionice nisu bile ulaganje nego kontrola cijele price i naplata nečeg od ranije, djelomična naplata starih dugova. Manjinski će po prvi puta koliko je meni poznato dobiti vise od većinskih za dionice. I to puno više.

Netko je napisao da će nekima ovo biti dobra škola. Ja mislim da neće, jer nevjerojatno je nerazumijevanje poslovanja i odnosa na trzistu od većine komentatora. I sad se piše o dobrovoljnim ponudama i obvezi/neobvezi ponuda i slično. O tome da će cijena na 3,5 kuna jer je neizvjesan zakon i slične gluposti. A neki će dionice drzati dok im ne naraste cijena nakon ponude i sl. Ok, kao i uvijek svatko će sam procijeniti sto mu je činiti, al za većinu će priča završiti s ovom javnom ponudom. I to je dobro.

• Flight
    • July 9, 2021 at 6:28 PM

Ne znam koliko je bio neto dug al između 3 i 4 kune

• Flight
    • July 9, 2021 at 6:24 PM

Tako sto je navedena cijena 5 Ebitda i predstavlja trzisnu cijenu dionica uvećanu za dug i umanjenu za kes. Drugim riječima cijena od 639 milijuna kuna uključuje neto dug. Obzirom da je duga bilo dosta ponuđena cijena manjinskim dioničarima je znatno veća od one po kojoj su prodali HT i Zagrebačka banka.

Nažalost, očito se u ovim uvjetima nije moglo skuplje prodati. Ipak je to Hrvatska…..

• Flight
    • July 9, 2021 at 4:01 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from renchi

UG grupa ne može niti kupiti Optimu dok je stari zakon na snazi koji eksplicitno zabranjuje vertikalnu integraciju.

Mozda sam pao sa banane, ali volio bi znati zasto se stalno ponavljaju gluposti da UG "ne moze" kupiti Optimu? Moze je kupiti kao i svi drugi kupci. Cim se pojavi prodavatelj.

Ajoj…. Ajmo Jovo nanovo. Svatko je prodavatelj ako su cijena i uvjeti zadovoljavajući. Pitanje je sto tu koga i koliko zadovoljava. Al generalno, po meni je prodaja izglednija od neprodaje, a za ostalo ćemo vidjeti. Nije vrijeme za cmizdrenje nego za akciju. IMHO

• Flight
    • July 9, 2021 at 3:15 PM
    Quote from LodeRunner

Mozda je problem u pretransparentnom natjecaju?

Znamo sve. Imamo prodavatelja koji ne zeli prodati, jednog kupca koji bi kupio ali ne bi platio, drugog kupca koji bi kupio ali po svojim pravilima, upravu kojoj se zivo fucka za klijente i razvoj i cijenu dionice kojom se stalno upravlja.

Malo manje transparentnosti bi nam bolje doslo!

Kako godi bilo i tko god na kraju kupio ja bih sad kupovao. Netko će morati raspetljati čvor, a nova uprava će se pozabaviti ostalim do udaje.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • July 9, 2021 at 11:30 AM

To je pitanje hoće li se i kada promijeniti taj odnos cape i panamax vozarina.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt