Mirka i Ivanu bi pojelo na asku da je bilo kupaca ovdje.
Pa pojeli su ih doslovno , ali s obzirom na količinu morali su dati određeni diskont. Ne znam tko je toliko glup dati 1-1,5 kn više, ako ne mora.
Mirka i Ivanu bi pojelo na asku da je bilo kupaca ovdje.
Pa pojeli su ih doslovno , ali s obzirom na količinu morali su dati određeni diskont. Ne znam tko je toliko glup dati 1-1,5 kn više, ako ne mora.
Ne možeš porez na kapitalne dobitke ukinuti, jer nije pravedno prema radnicima kojima otmu pola plaće.
A tko meni vraca gubitke na dionicama?
Vilim Ribic valjda.
😂😂😂
Oporezivanje treba biti pravedno, prihod je prihod. Reci mi tko ti nađe drugi posao kada dobiješ otkaz?!
Ako ima na forumu prodavača po ovim cijenama, volio bih čuti njihova razmišljanja i zašto se izlazi po ovoj valuaciji
Cijenu na 9kn su zakucali Mirko i Ivana, a drugi veći ulagač nije ulazio. Plus imamo dosta trejdera koji su ulazili na 9kn, računajući na brzu zaradu, pošto se to nije ostvarilo sada izlaze.
A ja predlazem da se porez na kapitalnu dobit ukine.
Drzavni proracun time ne dobiva puno, a promet na ZSE bi porastao.
Ne možeš porez na kapitalne dobitke ukinuti, jer nije pravedno prema radnicima kojima otmu pola plaće.
Ja sam osobno da se svi prihodi stave na hrpu na kraju godine, da imamo progresivnu stopu oporezivanja, sa osobnim odbitkom od barem 100k kuna, a zdravstveno i mirovinsko neka plaća koliko i tko želi.
Mislim da precjenjujete prosječnog hrvatskog građanina koji bi trebao napraviti takav obračun. To bi bio cirkus samo takav.
Platiš računovođu da ti to odradi jednom na godinu, isto kao što to rade i Ameri ili se jednostavno uvede porezni kalkulator unutar e-građani.
I najvažnije od svega da se neiskorišteni kapitalni gubici iz tekuće godine, mogu prebaciti makar u sljedeću kalandarsku godinu. Samo problem je kod nas, što politička elita ulaže isključivo u nekretinine, pa ih boli uvo za ovo.
Pa to je bilo prvu godinu ili dvije...ali su sindikati drukali protiv toga, jer kao takvi ne plaćaju doprinose za zdrastveno...
Glavno da plaća Minken bojna, a nas koji tu živimo i trošimo, nas se šikanira. Ali dobro, nisam ni očekivao nešto pametno od populista ADEZEEZDEPE-jot
Ja sam osobno da se svi prihodi stave na hrpu na kraju godine, da imamo progresivnu stopu oporezivanja, sa osobnim odbitkom od barem 100k kuna, a zdravstveno i mirovinsko neka plaća koliko i tko želi.
Mislim da bi bilo fer da se uvede i osobni odbitak od 4000 kn mjesečno... dakle da se oni kojima je ovo jedini izvor prihoda niti ne oporezuje.
Pa to je bilo prvu godinu ili dvije...ali su sindikati drukali protiv toga, jer kao takvi ne plaćaju doprinose za zdravstveno...definitivno sam za progresivno oporezivanje na prihode od kapitala, pod uvjetom da priznaju osobni odbitak i ovde.
Kolega prepostavljam da radite, pogledajte buštu, pa mi javite koliko vam posto( razlika bruto,neto) uzimaju od bruto plaće...pa se onda vratite i recite da je 10% poreza puno.
I što je najgore uzimaju vam novac potreban za egzistenciju (na plaći).
malo si se zaboravio, kolega
a to je da 'višak' sredstava od te plaće koji ne potrošimo za egzistenciju, uložen u recimo dionice, je već oporezovan porezom na dohodak
i to stopama koje nisu male u europskim okvirima
Kolega pa vi ne plaćate porez na već oporezovani novac, nego platite porez na novac koji je taj oporezovani novac zaradio.
Kolega prepostavljam da radite, pogledajte buštu, pa mi javite koliko vam posto( razlika bruto,neto) uzimaju od bruto plaće...pa se onda vratite i recite da je 10% poreza puno.
I što je najgore uzimaju vam novac potreban za egzistenciju (na plaći).
ZABA je pred koronu bila na max od 68kn...
kapital i rezerve pripisano imateljima kapitala matice iznosi 2.610.644.808 a od toga zadržana dobit 297.151.162m kn, dakle 300miliona imaju zadržane dobiti i 100milja dividende fakat ne bi bio problem isplatiti...budemo vidjeli, ako najave izvanrednu gs, onda je to-to
Ako bude 3Q dobar po dobiti, sigurno će ići isplata divdende barem nekih 20-30kn po dionici. Dobit od jednog kvartala, nije nešto što bi banku ugrozilo, pogotovo ako im se konkurencija razbaca sa divdendom.
Može biti i kolona brodova do Krka, sentiment na burzi je takav da niko nebi primjetio.
Ne brini, bude se primjetilo u bilanci...
Kota 40 u velikoj ugrozi...odnosno ostavljena je nebranjena, po principu tko prvi njegova djevojka...još malo pa prelazite na partizanski način ratovanja i bježite na brda Banovine...:) Ali još nište nije gotovo, dok:https://www.youtube.com/watch?v=NRcJpGpETms
I ja sam imao taj problem, uplatio internetom 50k više nemože taj mjesec, onda uplatiš u poslovnici što si mislio preko toga, a to može ali platiš masnu proviziju. I koja je razlika u tome, osim provizije, pa kakavo pranje novca, pa vidi se porijeklo uplatio ovako ili u poslovnici. E da ali onda nema tolike provizije
o kojim dnevnim trensakcijskim limitima vi pričate?.....o prebacivanju sa tekučeg na brokerski unutar iste ili druge banke ili?......
Ni meni ovo nije jasno..meni je tekući i brokerski u istoj banci , odnosno radi se o istoj pravnoj osobi(brokerski poslovi su samo posebni odjel unutar banke), i nemam nikakve limite, jer se radi samo o različitim vrstama računa iste osobe,unutar banke.
Pozdrav od malog ulagača u Span
Kako nemam apsolutno nikakvih iskustava oko dionica i trgovanja istima, malo po malo se upućujem u stvari. Međutim, jedna stvar mi za sada nije jasna. Kupio sam dionice zadnji dan (10.9.2021.) i sve je proteklo u redu. Zvao sam SKDD što moram dalje i oni su rekli da ću dobiti poštom nekakav PIN i ostalo što mi znači da sam registriran kod njih te da onda mogu potražiti brokera (to će mi biti moja banka gdje imam račun). Poštu do danas nisam dobio poštu, a jučer (srijeda) sam ih zvao i rekli su da je jučer poslana svima. E sad pitanje na temelju toga - kako sam ja danas mogao trgovati tim kupljenim dionicama?
Trebao si odmah 10.9 potpisati sa bankom ugovor o otvaranju brokerskog računa, potom bi ti banka automatikom otvorila račun u SKDD-u(ukoliko ga nemaš), te bi kroz nekih 7-8 dana od potpisa brokerskog ugovora dobio poštom pin i lozinku za aktivaciju računa na SKDD. Ništa ti sam ne radiš.
Užasno je koliko su šalteruše u banakama neobrazovane, imaš doslovno 4-5 stranica A4 formata proizvoda koje banka nudi i ove to nisu kadre naučit, nego ljudima ama baš sve krivo govore ili im jednostavno prodaju priču kako se to ne može i otjeraju klijente.
Display MoreDisplay MoreBudFox, tako je, u sridu!
zašto se ne prenosi gubitak? i društva, i obrti mogu prenositi i to nekoliko godina, ovdje kod kapitalne dobiti toga nema
držim da bi to na ustavnom palo k'o kruška samo se nikom ne da zezati, očito da su, kako kolega gore kaže, mali iznosi u pitanju?
Paulie, i ideje vaše a benzin vaš! hahaha
znači već oporezivanim dohotkom (višak) odlučiš se uložiti u financijsko obrazovanje (koje btw ti nitko nije ni ponudio u školama!?), kupiš tamo neke knjige na tu temu na Amazonu (jer kod nas ni toga nema, bar ja ne znam?), riskiraš svoj novac na burzi gdje te nitko ne pita jel si krivo izračunao ili je propala firma... i onda država kaže: a ne! i ideje vaše, i benzin vaš! mi ćemo se svejedno naplatiti a za krive odluke sami snosite gubitak
ovdje je plaćanje poreza sigurnije od smrti! umrijet ću tko zna kada, plaćam porez svake godine!
(što se tiče HANFA-e i ZSE, to je klasična sinekura, ni o čemu oni ne vode brigu a slično je s HNB, pogledajte samo koje ovlasti i zaduženja ima FED, a koje HNB; ispada da HNB drži bankama ljestve jer štiti likvidnost i ranjivost bankarskog sustava)
Na milju kuna zarade vrlo ću rado platiti porez.
I to s guštom.:)
Hoćeš mi objasnit kako te to koči?? Skinit godišnji obračun poreza sa svog brokera, ispunit JOPPD obrazac na e-građani, pričekat dan ,dva da ti pošlju račun i platiti. Sve skupa 30 minuta posla bez da izađeš iz kuće.
ima valjda ljudi kojima se ni to neda, ako ne moraju
i još više onih koji ne žele radi njihove ideje za trejd i s njihovim novcima dati cut državi
edit: taj porez ne najblesaviji i najneisplativiji kojeg je u zadnje vrijeme ova država uvela
šteta vremena za popunjavanje obrazaca i kontrole istog!
Ja bi volija da moram platiti 100k kuna poreza i to bi rado svaku godinu napravio(ako treba i potpisao bi), jer to znači da sam zaradio milijun kuna, sad ja znam da je kolegi to malo, pa mu se ne bakča...ipak je on Milijarder...
Čuj ne žele zaraditi, jer moraju dati cut državi...suzdržat ću se od komentara.
a nije bilo niti hebenog poreza na kapitalnu dobit, koji sigurno, mnoge koči, pri pomisli na trejdanje.
Hoćeš mi objasnit kako te to koči?? Skinit godišnji obračun poreza sa svog brokera, ispunit JOPPD obrazac na e-građani, pričekat dan ,dva da ti pošlju račun i platiti. Sve skupa 30 minuta posla bez da izađeš iz kuće.
riješio na otvaranju 218, ipak imam iskustvo Magme, Ht-a, Ina-e vratio trećinu natrag po 202... čekam razvoj.
vratio po 190 malo.
Čim sam vidio najviša cijena 218kn, odma mi je prošlo kroz glavu "ovo će kolega odmah utopit"...
Legitimno je tražit. Al tržište će odredit hoće li se prodat po toj cijeni ili ne.
Pa i nije legitimno, jer dobijaju dozvole od jedinica lokalne samouprave za stambenu izgrađnju. uz to im se izađe u susret za ekstra katnost, te zatvori oči za ekstra naprđene kvadrate povrh svega i onda ovi drže stanove prazne godinama ,jer su si zaokružili da dobit po kvadratu bude 100%, uz to jedan dio kupaca stanova budu zapravo i investitori, jedini investitori na svijetu koji nemaju korist(dobit) od investicije...i onda ovoga zaboli uvo, izgradio je zgradu tuđim novcem, a nije dužan nikome ništa i onda si može dopustiti da pita koliko hoće...kod nas je sve pošemereno...