Kreditni rejting, tj. kamata na drzavni dug, osim o financijama jako puno, a u navedenim slucajevima mozda i presudno, ovisi o politickim faktorima.
Te sve drzave su u sukobu s EU centralom zbog svojih neliberalnih demokratovanja i to se hoces neces poima kao rizik od Polexita, Huxita i sl.
Dok je nas Plenki cvrsto na probriselskoj liniji, pudlicarenje do kraja. To uglavnom nije dobro za interese zemlje, ali u ovom slucaju evo ispalo je dobro. Bar nesto...
U čemu to Plenković pudličari ,osim što im verbalno povlađuje, a onda doma radi isto kao i ove gore spomenute zemlje. Šta primamo imigrante, postali smo hot spot?!. Ja ti kažem da ima barem deset puta više ilegalnih imigranata u Mađarskoj i Češkoj, nego u nas. Vanjska politika , pogotovo prema EU mu je izvrsna, ospasipaju nas parama,imamo velike koriste od povoljnog zaduživanja, radimo što i kako želimo, a vidim i prema SAD-u nam je dobra politika, jer su nam ukinuli vize.
Ne znam što ja vama ljudi, kad se napravi izvrsna stvar treba reći, napravljeno je izvrsno, ali ne samo kudit dobro i loše.
EDIT: zar ste već zaboravili HAC i njegov ogroman dug, kada ga je SDP htio dati u koncesiju, a ovi su uspijeli refinacirati gotov cijeli dug sa kamatom tek na prvoj decimali, te je HAC prvi put u povijesti postao profitabilan.
Uostalom što mislite da bi firme na ZSE osvarivale ovakve dobiti, da se male kamatne stope nisu prelile i na njih, što je posljedica pudličarenja.