1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 14, 2021 at 1:28 PM
    Quote from 5. Element

Kreditni rejting, tj. kamata na drzavni dug, osim o financijama jako puno, a u navedenim slucajevima mozda i presudno, ovisi o politickim faktorima.

Te sve drzave su u sukobu s EU centralom zbog svojih neliberalnih demokratovanja i to se hoces neces poima kao rizik od Polexita, Huxita i sl.

Dok je nas Plenki cvrsto na probriselskoj liniji, pudlicarenje do kraja. To uglavnom nije dobro za interese zemlje, ali u ovom slucaju evo ispalo je dobro. Bar nesto...

U čemu to Plenković pudličari ,osim što im verbalno povlađuje, a onda doma radi isto kao i ove gore spomenute zemlje. Šta primamo imigrante, postali smo hot spot?!. Ja ti kažem da ima barem deset puta više ilegalnih imigranata u Mađarskoj i Češkoj, nego u nas. Vanjska politika , pogotovo prema EU mu je izvrsna, ospasipaju nas parama,imamo velike koriste od povoljnog zaduživanja, radimo što i kako želimo, a vidim i prema SAD-u nam je dobra politika, jer su nam ukinuli vize.

Ne znam što ja vama ljudi, kad se napravi izvrsna stvar treba reći, napravljeno je izvrsno, ali ne samo kudit dobro i loše.

EDIT: zar ste već zaboravili HAC i njegov ogroman dug, kada ga je SDP htio dati u koncesiju, a ovi su uspijeli refinacirati gotov cijeli dug sa kamatom tek na prvoj decimali, te je HAC prvi put u povijesti postao profitabilan.

Uostalom što mislite da bi firme na ZSE osvarivale ovakve dobiti, da se male kamatne stope nisu prelile i na njih, što je posljedica pudličarenja. ;)

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 14, 2021 at 1:01 PM
    Quote from komot

U svakom slučaju, ovo povećanje rejtinga ipak je znak da se nešto pozitivno dešava. Otprilike nam se jednak broj ljudi useli kao i odseli, bdp je značajno porasao, raste izvoz, obnova od potresa još nije ni krenula, finanacijska pomoć stiže iz europe, od socijalističkih mastodonata je propalo do sad sve što je trebalo, kamate na zaduženja su nikad niže. Sve su to znakovi da počinjemo slijediti scenarij ostalih bivših socijalističkih zemalja koje su se značajno razvile poslije ulaska u EU.

Normalno, evo ti primjer EU zemlje, van eurozone:

-Poland 10Y Bond Yield was 2.91 percent on Friday November 12

-Czech Republic 10Y Bond Yield was 2.80 percent on Friday November 12

-Hungary 10Y Bond Yield was 3.92 percent on Friday November 12

-Romania 10Y Bond Yield was 5.24 percent on Friday November 12

-Croatia 10Y Bond Yield was 0.48 percent on Friday November 12

Pametnom dosta.I onda neki pokušavaju Mariću oduzeti zasluge, jer kao kamatne stope bi bile male i da je netko drugi na čelu finanacija, jer smo ko fol u EU. Je, vidimo po ovim gore primjerima kako je svjedno tko je na čelu financija, jer smo ionako u EU.

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 13, 2021 at 11:57 PM
    Quote from BudFox

Pa pogledajte samo ovu ekipu oko Tomaševića u ZG, pa ne znaju ni osnovne stvari, ljudi koji nešto znaju im se smiju,

a grad klizi u bankrot. To je kao da daš djeci da upravljaju najvećim gradom, potpuno van njihovih mogućnosti i dosadašnjeg

iskustva kao nekakvih aktivista ili nešto tako, skok iz vrtića na fakultet.

Slično ti je i u Splitu, trenutno gradonačelnik putuje po susidstvu ,radi sebi PR za parlamentarne izbore, drži isprazne predike( koje lijepo zvuče),a dogradonačelnik ide po gradu sa metrom u ruci i svađa se sa ljudima jeli pitar od štekata 20 cm livo ili desno, te postvalja stupiće na parking pod koncesijom i prave cirkus u 22h navačer, jer je ovaj zapocesa 50 kvadrata više...umjesto da to odrađuju komunalne službe po službenoj dužnosti, a oni se bave ozbiljnim stvarima.

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 13, 2021 at 11:45 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Marin83

To je na ljudima, ne na vlasti...ono što je vlast mogla napraviti i što je napravila, provela 1 fazu sanacije Karepovca, retroaktivno tražili i dobili EU novce za sanaciju toga odlagališta (nakon što je bivša SDP vlast u Splitu od EU financiranja odsutala), sada kreće 2 faza bušenje plinskih bunara na odlagalištu , 3 faza je mini elektrana i prizvodnja el. energije od tih plinova, novi regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lečevici je paprinato pi kraju, EU financiranje je neupito.

Čistoća Split je prije par godina izgradila potpuno novi centar kraj Karepovca, do tada su bili raštrkani na par mista po Gradu. U Splitu je trenutno u raznim fazama izgradnje 4 reciklažna dvorišta, kante za razvrstavanje otpada su podjelenje u većem, dijelu grada.

U sućuračkoj kavi, je otvoren nedavno županijski reciklažni centar za odlaganje građevinskog otpada, taj otpad odmah ide u tvornicu cementa i služi u proizvodnji novog cementa.

nedavno su u Splitu krenuli po centru ukapati one polu podzemne/nadzemne kontenjere, jedan takav kontenjer minja 5 klasičnih metalnih kontenjera itd..nije da se ništa ne radi.

Sve pet, za pohvalu što ste se konačno pokrenuli, ali sto ste radili zadnjih 30 godina. Znam da vi Dalmatinci imate onu izreku “ pomalo, pomalo...”, ali tempo vam je jaaaako spor.

I da, to je do ljudi, do ljudi koji su na vlasti.

Da li je slučajno da kod nas HDZ nikad nije bio na vlasti , a ipak lijepo napredujemo na svim poljima ?

Display More

U Splitu ti je HDZ imao gradonačelnika od 1997 do 2017 svega 2 godine:)i igrom slučaja to su bile godine stanagcije i propadanja za Split.

Znate one procese tipa urbanizacija sela, e kod nas ti je ruralizacija grada, npr. ti sa sela tih nije 80% cijepljeno, veliki su problemi sa njima, eno ih sada mole i pale šterike na Pjaci u gradu, da ih Bog spasi od cijepiva.

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 13, 2021 at 11:26 PM
    Quote from Ledica

Kolega Marin83 , pretpostavljam da ste iz Splita i kad ste već spomenuli začetke recikliranja otpada kao nekakvo postignuće ove vlasti , slatko ste me nasmijali jer upravo sam danas čula informaciju da ste trenutno na 7% recikliranog otpada. Uljudno rečeno, strašna sramota. Moja županija je već odavno na preko 50% , mislim da je najbolja u RH.

To je na ljudima, ne na vlasti...ono što je vlast mogla napraviti i što je napravila, provela 1 fazu sanacije Karepovca, retroaktivno tražili i dobili EU novce za sanaciju toga odlagališta (nakon što je bivša SDP vlast u Splitu od EU financiranja odsutala), sada kreće 2 faza bušenje plinskih bunara na odlagalištu , 3 faza je mini elektrana i prizvodnja el. energije od tih plinova, novi regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lečevici je paprinato pi kraju, EU financiranje je neupitno.

Čistoća Split je prije par godina izgradila potpuno novi centar kraj Karepovca, do tada su bili raštrkani na par mista po Gradu. U Splitu je trenutno u raznim fazama izgradnje 4 reciklažna dvorišta, kante za razvrstavanje otpada su podjelenje u većem, dijelu grada.

U sućuračkoj kavi, je otvoren nedavno županijski reciklažni centar za odlaganje građevinskog otpada, taj otpad odmah ide u tvornicu cementa i služi u proizvodnji novog cementa.

nedavno su u Splitu krenuli po centru ukapati one polu podzemne/nadzemne kontenjere, jedan takav kontenjer minja 5 klasičnih metalnih kontenjera itd..nije da se ništa ne radi.

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 13, 2021 at 10:58 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Marin83

Definitivno najbolja vlast u zadnjih 30 godina, od ulaganja u ceste i željeznicu, do ulaganja u luke na Jadranu, izgradnji kanalizicijske i vodovodne mreže za cijelu RH, do sanacija odlagališta otpada i začetaka recikliranja smeća. A vidim da se i HEP pokrenuo i krenio ulagati u elektro-energetski sustav, pogotovo zelenu energiju.

Samo su u Splitu osigurali projekata u raznim fazama i to kroz EU i državno financiranje od 100% ,koliko ih nije bilo zadnjih 30godina.

A da ne govorim da je za ove vlasti izdaci za kamate na javni dug, prepolovili, sa nekih 12 milijardi kuna, na svega 6 milijardi kuna ove godine. Što je najbolje to će još padati, jer dogodine imamo masu duga refinancirati, i to duga sa godišnjom kamatom od 5-7%, tako da ovo povećanje kreditnog rejtinga nam je došlo kao naručeno.

Inače nesuđeni gradonačelnik Splita Vice Mihanović kojeg se toliko pljuvalo zadnjih mjeseci,koji je ravnatelj Lučke uprave Split, je za svoju ustanovu osigurao EU financiranje čak za 3 projekta:

-izgradnju ribarske luke Brižine u Kaštelima

-izgradnju nove istočne rive u Gradskoj luci

-te osigurao izgradnju novog međunarodnog putničkog terminala u gradskoj luci također.

Display More

Kolega, sve to što ste nabrojali nam je dalo članstvo u EU i europski novac, a oni koji su bili protiv članstva u EU su naglo utihnuli.

Ah da, Sinčić je u EU parlamentu i rasturio je stranku zbog te pozicije, a bio je protiv pristupanja, pa sada od te iste EU prima prima

plaću preko 10 000 Eur mjesečno.

Display More

Evo ti jedan primjer, Zračna luka Split kojoj je na čelu HDZ-ovac Lukša Novak od početka 90-tih...Zračana luka je svojom zaradom izgradila novi putnički terminal, novu pistu, novi autobusni kolodvor, ogroman parking, te su kupili susjedne kaštelanske plastenike koji su u stečaju, 260000 kvadratnih metara elitnog terena prvi red uz more.

Sad mi objasni kako to HDZ-ovac od zračne luke Split napravio zračnu luku broj jedan u državi po prometu, sve plaćaju kešom, nikakav dug,nikakvi EU fondovi, nikakve koncesije, kao vi u ZG-u??

• Politika - općenito

• Marin83
    • November 13, 2021 at 10:31 PM
    Quote from komot
    Quote from tento

Ne znam, samo na glas razmišljam, ima li kakve veze rejting s dobrim poslovanjem u državi ili s prisilom na cijepljenje od strane države. Ako nastave s tim ne bih me začudilo da u slijedećoj objavi budemo još razinu više dobili.

Opet ću malo bijes forumaša izazvati, ali slobodan sam izraziti mišljenje da je ipak ova recentna vlast kudikamo ozbiljnije od ičega što smo do sad imali u 30 godina nezavisnosti. Čak i uz sve afere ministara i kohabitaciju s pokojnim banditićem.

Definitivno najbolja vlast u zadnjih 30 godina, od ulaganja u ceste i željeznicu, do ulaganja u luke na Jadranu, izgradnji kanalizicijske i vodovodne mreže za cijelu RH, do sanacija odlagališta otpada i začetaka recikliranja smeća. A vidim da se i HEP pokrenuo i krenio ulagati u elektro-energetski sustav, pogotovo zelenu energiju.

Samo su u Splitu osigurali projekata u raznim fazama i to kroz EU i državno financiranje od 100% ,koliko ih nije bilo zadnjih 30godina.

A da ne govorim da je za ove vlasti izdaci za kamate na javni dug, prepolovili, sa nekih 12 milijardi kuna, na svega 6 milijardi kuna ove godine. Što je najbolje to će još padati, jer dogodine imamo masu duga refinancirati, i to duga sa godišnjom kamatom od 5-7%, tako da ovo povećanje kreditnog rejtinga nam je došlo kao naručeno.

Inače nesuđeni gradonačelnik Splita Vice Mihanović kojeg se toliko pljuvalo zadnjih mjeseci,koji je ravnatelj Lučke uprave Split, je za svoju ustanovu osigurao EU financiranje čak za 3 projekta:

-izgradnju ribarske luke Brižine u Kaštelima

-izgradnju nove istočne rive u Gradskoj luci

-te osigurao izgradnju novog međunarodnog putničkog terminala u gradskoj luci također.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • November 13, 2021 at 9:58 PM
    Quote from istriano

U zadnje vrijeme netko laganini skuplja HTPK...

CERP izgleda dijelili dionice ,a ti što su dobili dionice daju ih za koliko god za njih dobiju...CERP-u je ostalo još nekoliko tisuća dionica za podjelit...ja sam sam kupio nekoliko stotina komada prosjek 49kn..kako bilo dionica je postala DRASTIČNO likividnija, a broj dionica van TOP 10 porastao JAKO.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • November 13, 2021 at 12:18 PM
    Quote from zm1
    Quote from nascar

Kako je Hrvatska iznenadila agenciju Fitch: Rezultat je najbolji kreditni rejting u povijesti, ali što to zapravo znači?

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…aign=Naslovnica

Sve je ovo krasno ,ali da je to tako ,prometi na zse bi bili reda 50 ak mil dnevno i sve bi prstalo od ipo- a i uvrstenja

Kako će biti prometi 50 milja kada ti mirovinci drže 80% free float dionica, a taj postotak svaku godinu raste sve više...kako je imovina fondova u dionicama rasla, tako je promet na ZSE padao...dionice su nelikvidne radi fondova, a nitko neće uložiti u nelikvidnu dionicu.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marin83
    • November 12, 2021 at 7:59 PM
    Quote from KicanCRO

Index clean tankera danas 618…mozda napokon ovaj put bude dugo ocekivani preokret. Q1 je inace odlican u ovome sektoru.

Evo je i Vinjerac završio remont u Shenzhenu te se trenutno nalazi u Singapuru... Chemical Tanker VINJERAC is currently located at INDO - Singapore Area at position 01° 26' 06.0" N, 103° 53' 39.5" E as reported by MarineTraffic Terrestrial Automatic Identification System on 2021-11-12 18:54 UTC (2 minutes ago)

Lijepo BCTI raste(jako), te zadnji brod obavio remont, te imamo svih 6 tankera u funkciji, PBZ skrbnički je vani(ili mu je ostao vrlo malo), OTP indeksi mora ući unutra....

EDIT: Sad mi je posebno sladak nedavni dokup po 38kn.

• Marin83
    • November 11, 2021 at 8:45 PM
    Quote from fond300

BCTI 607 +3.3%

Opaaaa :thumbup: ..sutra se moram rano budit da maknem na više nalog sa 43kn....

Quote from KicanCRO
    Quote from Marin83

Evo ga BCTI 588...

Ako gledam predhodne kvartale i BCTI indeks rekao bi negdje između 500-550, kad naponom završe remonti, granica profitabilosti će biti 5-10% manji BCTI.

Ma kakvi. Ispod 650 je neprofitabilno. Preko 650 je zarada. Sve iznad je odlicno za potpisivanje dugotrajnih ugovora.

Ja znam što sam napisao, razina kojom se pokriju svi troškovi, te amortizacija i kamate, dakle počne se zarađivati...drugi par postoli je potpisivanje ugovora, jer se tu mora zaraditi i za brodove i na SPOT-u kada je BCTI loš.

• Marin83
    • November 11, 2021 at 1:04 PM

Evo ga BCTI 588...

Quote from tizian1
    Quote from Si4Marc

Očito za TPNG porast Indexa BAID i BAIT ne vrijedi kao kad BDI raste kod ATPL. Šteta

A koliki trebaju biti indexi da je poslovanje na pozitivnoj 0?

Ako gledam predhodne kvartale i BCTI indeks rekao bi negdje između 500-550, kad naponom završe remonti, granica profitabilosti će biti 5-10% manji BCTI.

• Birtija

• Marin83
    • November 10, 2021 at 12:23 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from malovitra

Na koliko booka se trži Hpb sa ovim zadnjim izvješćem? Tamo na temi Zabe pišu na pola booka, jel to istinit podatak?

a zašto to sam ne izračunaš...podjeliš kapital iz zadnjeg izvješća sa brojem dionica i to ti je knjigovodstvena(bv) po dionici

To zahtjeva barem 5 godina faksa...

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• Marin83
    • November 9, 2021 at 11:48 AM

EU Carbon Permits

EU Carbon Permits | 2021 Data | 2022 Forecast | 2005-2020 Historical | Price | Quote
    EU Carbon Permits increased 27.70 EUR or 84.66% since the beginning of 2021, according to trading on a contract for difference (CFD) that tracks the benchmark…
    tradingeconomics.com

Kome treba da može pratiti i ovo....

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • November 9, 2021 at 11:38 AM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

Evo ja oročio kod ZABA-e 3 radna dana dobio 5,2% kamate...kupio po 61,20, danas prodao po 64,40 kn. Šteta što nije bilo više za oročiti.

ja ovaj puta čekam dividendu, kratko mi je oročenje do petka,

iako ni povratak u atpl na 390 nije za baciti, biti će i tu već danas 5% a možda i više, ali što je kada gledaš 5% u odnosu na najavljene 4 znamenke :)

Čekao sam jučer da prodam ZABU, pa da uletim u ATPL ispod 400kn ,ali eto nije prošao nalog...odavno ovako nije bilo puno povoljnih prilika na ZSE...

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • November 9, 2021 at 11:28 AM
    Quote from Moller

-atpl završio jedan zaostali nalog od petka, možda sada najbolje sve dati u neku banku, ali koju, slaba kamata, dividende nema, možda najbolje čarapica, ide zima

Evo ja oročio kod ZABA-e 3 radna dana dobio 5,2% kamate...kupio po 61,20, danas prodao po 64,40 kn. Šteta što nije bilo više za oročiti.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • November 5, 2021 at 4:01 PM

Kupio malo ZABE po 61,20 kn

• Marin83
    • November 4, 2021 at 10:02 PM

Evo nam je Vinjerac i dalje uz Yiu Lian Dockyards u Shenzhenu, Kina...

• Marin83
    • November 4, 2021 at 9:25 PM

The group, known as OPEC+, will rollover its August program to gradually increase oil production by 400,000 barrels per day each month.

Russian Energy Minister Alexander Novak told a news conference Thursday: “The decision was made previously to increase production by 400,000 (barrels per day) every month, and I underscore every month, until the end of 2022. Today the decision was reiterated to maintain current parameters which were decided on earlier.”

“From August until now, we have added 2 million barrels of additional production to the market,”

Od kolovoza do danas OPEC+ povećao proizvodnju za 2 milijuna barela/dan, također ovaj mjesec dodaju još 400k barela na dan, te u prosincu još 400k barela na dan itd..-Ukratko do kraja godine ide dodatnih 800k barela/dan uz ovih 2 miljuna barela od kolovoza.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Marin83
    • November 4, 2021 at 6:33 PM
    Quote from tizian1
    Quote from Marin83

The Baltic Exchange Dry Index fell 4.3% to 2,769

Pada i danas...

Da. Hoćeš i sutra objaviti rast?

Čim te iritiraju činjenice, znači da je potrebno ih stavljati...BDI se prepolovio u manje od mjesec dana, al ajmo se pravit ludi i čudit se zašto je dionica otišla sa 570 kn na 355kn jučer...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt