Display MoreCijene turista su brutala, s obzirom koliko ih je financijski uhebala Corona. Osim ADRS koji i nije punokrvni turist , sam se svega riješio.
Ni blizu...cinjenice vas demantiraju...
Posto nema dostupnog FI za q12019 usporedio sam stanje bilance na kraju 2019. i 2021...situacija je sljedeca:
1. Vrijednost kapitala je narasla sa 3,2 mlr kn na 3,3 mlrd kn odnosno BVPS je veci za cca. 0,8 kn
2. Ukupne obveze su povecane sa 3,07 mlrd kn na 3,35 mlrd kn, ali je i aktiva rasla pa je koef zaduzenosti ostao jednak...vaznije od samog koef zaduzenosti je iznos neto duga koji je manji za 200 mil kn i biljezi pad sa 2,18 mlrd kn (2019.) na 2 mlrd kn (2021.)
3. Koef tek likvid je znatno poboljsan i biljezi rast sa 1,17 (2019.) na 1,65 na kraju 2021.
4. Aktiva je veca za 6%
5. Oko 90% dugorocnog kreditnog zaduzenja je dogovoreno po fiksnim kamatama(str 19. GFI2021) i nema znacajnog rizika povecanja kamatnih rashoda
Ukratko, svi pokazatelji su bolji nego na kraju 2019. godine.
Da bi shvatili svu apsurdnost trenutne cijene treba istaknuti da je cijena na 20.svibnja ove godine 15% niza nego na 20.svibnja 2019. (bila je 40kn), a u istom razdoblju Crobex je narastao 12%...sezona ce razvalit pa mi stvarno nije jasno kako netko moze rec da je cijena brutala/preskupa...
Ajmo realno za pravdat tržišnu kapitalizaciju od 4.3 milijarde kuna, trebali bi imati godišnju dobit od barem 400 milja kuna na godišnjoj razini, čisto jer cijena nema potporu u BVPS.,pa bi morala imati makar u dobiti. Pošto je većina turista u fondovskim rukama, cijene se održavaju umjetno visokima na pravdi Boga. Turisti jednostavno nemaju dobiti koja bi pravdala veće cijene, ali ne znači da neće rasti, jer market je ionako iracionalan i stalno je u nekom raskoraku sa stvarnosti.
Jedino mi je ovde podcijenjen ADRS, i to za najmanje 100-150kn po dionici naspram 2019, a ima će veću dobit, nego 2019...mislim imali su i lani, da nisu u 4Q nekakve korekcije bilance radili, pa prikazali veliki gubitak. Realno ovo je jedini "turist" koji će imati potporu za veću cijenu u dobiti po dionici i u BVPS.