1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Marin83
    • May 22, 2022 at 12:53 PM
    Quote from Parica
    Quote from Marin83

Cijene turista su brutala, s obzirom koliko ih je financijski uhebala Corona. Osim ADRS koji i nije punokrvni turist , sam se svega riješio.

Ni blizu...cinjenice vas demantiraju...

Posto nema dostupnog FI za q12019 usporedio sam stanje bilance na kraju 2019. i 2021...situacija je sljedeca:

1. Vrijednost kapitala je narasla sa 3,2 mlr kn na 3,3 mlrd kn odnosno BVPS je veci za cca. 0,8 kn

2. Ukupne obveze su povecane sa 3,07 mlrd kn na 3,35 mlrd kn, ali je i aktiva rasla pa je koef zaduzenosti ostao jednak...vaznije od samog koef zaduzenosti je iznos neto duga koji je manji za 200 mil kn i biljezi pad sa 2,18 mlrd kn (2019.) na 2 mlrd kn (2021.)

3. Koef tek likvid je znatno poboljsan i biljezi rast sa 1,17 (2019.) na 1,65 na kraju 2021.

4. Aktiva je veca za 6%

5. Oko 90% dugorocnog kreditnog zaduzenja je dogovoreno po fiksnim kamatama(str 19. GFI2021) i nema znacajnog rizika povecanja kamatnih rashoda

Ukratko, svi pokazatelji su bolji nego na kraju 2019. godine.

Da bi shvatili svu apsurdnost trenutne cijene treba istaknuti da je cijena na 20.svibnja ove godine 15% niza nego na 20.svibnja 2019. (bila je 40kn), a u istom razdoblju Crobex je narastao 12%...sezona ce razvalit pa mi stvarno nije jasno kako netko moze rec da je cijena brutala/preskupa...

Display More

Ajmo realno za pravdat tržišnu kapitalizaciju od 4.3 milijarde kuna, trebali bi imati godišnju dobit od barem 400 milja kuna na godišnjoj razini, čisto jer cijena nema potporu u BVPS.,pa bi morala imati makar u dobiti. Pošto je većina turista u fondovskim rukama, cijene se održavaju umjetno visokima na pravdi Boga. Turisti jednostavno nemaju dobiti koja bi pravdala veće cijene, ali ne znači da neće rasti, jer market je ionako iracionalan i stalno je u nekom raskoraku sa stvarnosti.

Jedino mi je ovde podcijenjen ADRS, i to za najmanje 100-150kn po dionici naspram 2019, a ima će veću dobit, nego 2019...mislim imali su i lani, da nisu u 4Q nekakve korekcije bilance radili, pa prikazali veliki gubitak. Realno ovo je jedini "turist" koji će imati potporu za veću cijenu u dobiti po dionici i u BVPS.

• Brokeri i brokerske naknade

• Marin83
    • May 21, 2022 at 6:21 PM

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Evo cijenik pa koga zanima....

• Marin83
    • May 21, 2022 at 6:02 PM
    Quote from sonda

Ako se dosta trejda na Agramu, ne znam sad koji je iznos u pitanju i u kojem razdoblju, al provizija je 0,35%. Tako su mi zaračunavali prije par mjeseci kad sam baš mešetario.

Pa ispadne 5.700 kn × 0,35% = 5.719,95 kn.

Bez obzira na to, po par screenshot-ova od tebe Marine sam skontao da Erste daje odličan pregled prometa, dobiti i poreza koji treba platiti, što mi se jako sviđa. Tako dobar pregled Agram ne nudi.

Što je najbolje tih 0.05% mi na 2 milijuna kuna prometa uštedi 1000kn godišnje, a to je vezano za erste gold račun koji košta 780kn/ godišnje, uz to dobijem zlatnu karticu tekućeg, te devizni račun sa vlastitom karticom, te neograničen broj besplatnih platnih naloga, te transfer love tekući na brokerski u par minuta.

Ukratko, koristim sve mogućnosti koje daje erste banka, a da ne koncu ne da ne platim ništa, već plate oni meni, uz to su mi sredstva na brokerskom 100% sigurna, jer broker je sama banka i dobitak i gubitak brokerskog odjela ulazi u bilancu banke.

Uza sve ovo imam i keks pay koji je zapravo besplatna prepaid kartica erste banke i služi za kupnje po netu, tako da ne moraš kompromitirati podatke sa kartice tekućeg računa. Za inozemne online kupnje koristim revolut, koji je opet besplatan i ima tečaj gotovo kao HNB, uz sklopu njega imaš jednokratne kratice, tako da ti se ni tu nitko ne može dokopati podataka sa kartice i popeglat je.

Ono što je meni bilo primarno bilo jest:

1. sigurnost sredstva na brokerskom (banka)

2. najmanja cijena brokerskih i troškova tekućeg/deviznog

3. brzina povlačenja/uplate novca brokerski- tekući i vice versa.

4.mogućnost trgovanja prema vani uz istu proviziju od 0.35%, te cijenik min skrbničkih usluga od 20kn+PDV na mjesec.

Jednostavno izvukao sam maksimum maksimuma, a da me ne košta ništa.

• Marin83
    • May 21, 2022 at 5:19 PM
    Quote from Roki

Kod agram brokera a vjerojatno je slično i kod ostalih je optimalno kupovati iznad 4750 kn jer je naknada 0,4% ali minimalno 19 kn (4750x0,004=19).

Može to puno povoljnije:, ti bi na ovaj iznos dole dao 22,80 kn provizije na Agramu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marin83
    • May 21, 2022 at 4:54 PM
    Quote from 5. Element

Da sutra donesu odluku o rasprodaji brodova, zatvaranju kredita i prestanku drustva mogli bi isplatiti dionicare s cca. 600 kn minimum. Tako da sada i nije neki veliki rizik biti u dionici.

Nešto što zarađuje godišnje skoro 200kn po dionici, bi trebalo koštati barem 1500kn( i to sa svim uključenim rizicima sektora i ZSE-a). Jednu TPNG tržište više vrednuje, nego ATPL, iako dvije godine nisu zaradili ni za papar.

Očigledno se na ATPL pojavila ogromna anomalija , koja će se tokom ove godine morati korigirati. Intrinzična vrijednost firme je debelo ispod tržišne i tu uopće nema spora. Postaje lagano smiješno ovo podcjenjivanje firme. Čak i za mene koji volim minimalno riskirati, ovo počinjem vidit kao dobru priliku za uložit malo veći novac.

Ovde se vrijednost dionice mora otključat do 3Q najdalje, a nadam se da će do tada proći ova burzovna previranja.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marin83
    • May 21, 2022 at 4:49 PM
    Quote from tenchi0110

Nije vec dugo objavljivano pa da vidimo stanje od petka...

Poten clean tanker spot rate (VLSFO, non scrubber) for Fri 5/20 (vs. 5/19), MRs!:
    - BCTI: 1465(-4)
    - LR1: 44,000(-1300)
    - LR2: 55,100 (-2600)
    - MR 37: 35,700 (+1000)
    - MR 38: 42,100 (+11200)

Ugodan vikend!

Džabe sve kad je dionica u hibernaciji.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marin83
    • May 21, 2022 at 4:46 PM
    Quote from pikolito

Marin83

bol zbog propuštene dobiti kod dionica često je intenzivnija od boli zbog stvarnog gubitka...

Kako onda uopće preživljavate s obzirom da ste propustili enormne rastove na tisućama dionica samo ove godine????Mora biti da ste shrvani od bola?!

Ja jedva preživljavam s obzirom da sam bio u dionici od 8kn pa sve skoro do 16kn. Uz to sam vam glumio market makera, te bi podmetnuo leđa svaki put kad bi dionica jako pala, a prodavao vam kad bi porasla. ;)

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • May 21, 2022 at 12:49 PM

Mi smo pad imali na svim CROBEX dionicama ove godine -5% do -20% od ATH za ovu godinu...brate skoro 3/4 CROBEX dionica ima tržišnu vrijednost DEBELO manju od intrizične vrijednosti.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marin83
    • May 21, 2022 at 12:23 PM
    Quote from joka14

maratonac

ja sam na ZSE-u od 2007 i nikad nisam vidio toliki strah .....cim naraste par posto odmah krene prodaja tako je na svim dionicama ....

To ti je zato jer ima masa bag holdera ( aka dugoročnih), koji čim pokriju minus izlaze iz pozicije. Uostalom sigurnije je tuči 2-4% realizirane dobiti na mjesec i tako godišnje imaš lineran rast portfelja od nekih 20-40%, nego da te market drnda +/- 20-40% i ovisiš o višoj sili.

EDIT: Uostalom kupovinom na crvene dane i prodajom zelene gotovo da i ne možeš fali( pod uvjetom da nisi pohlepan).

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Marin83
    • May 21, 2022 at 12:16 PM
    Quote from Normani

Nigdje ne piše da će prodati sve, ali stječe se dojam da se u AZ fondu nekome zbog nečega žuri

Pa žuri im se prodati prije ex dividenda dana, em će dobiti veće cijenu ,nego inače, em će biti puno interesanata za kupnju. Pravi tajming sa pozicije prodavača.

• Marin83
    • May 21, 2022 at 10:11 AM
    Quote from diokidina

I te kako se po meni isplati drzati jos godinu dana. A vi prosudite po svom vlastitim nahođenju.

Narav joj je volatilna, čas si gore, sad si dole...

• Marin83
    • May 21, 2022 at 10:06 AM

Ova dionica je zanimljiva jer je prije objave dividende redovna i povlaštena bile na oko 2560kn, a sada ih možeš ko pljeve nabaviti za 2500kn, uz to je u međuvremenu izašao i FI za 1Q koji je izvaredan.

Po meni trenutno best buy na 2500kn, ako ne ode do ex divdenda dana barem do 2800kn, onda imamo velikih problema koji nemaju veze sa ovom dionicom.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • May 21, 2022 at 9:35 AM
    Quote from nik07aos

Evo jedan zanimljiv člančić o situaciji u komšiluku: ,,Na Sarajevskoj berzi, na današnjem trgovanju,ostvaren je ukupan promet od 3.431,58 KM. U okviru tri transakcije prometovana su 172 vrijednosna papira."

https://www.klix.ba/biznis/berza/n…00-km/220510073

Bilo bi i u nas isto da nema mirovinaca...

Bdw zašto ovo nije zaživilo???

Zagrebačka i Ljubljanska burza planiraju unakrsno uvrštenje dionica hrvatskih i slovenskih izdavatelja

Prepostavljam kad uvedemo euro da više neće biti zapreka tome...

• Marin83
    • May 21, 2022 at 9:28 AM
    Quote from Blabla

S obzirom da imaju 12 mil. kn dionica i da prosipaju stotice po bidu, najbolje se maknuti s kupnje i pustiti ih da što niže izađu.

Ponovit ću opet, gdje piše da će sve prodati???

• Marin83
    • May 20, 2022 at 10:36 PM

Mene zanima hoće li mirovinac sve prodati ili samo krati poziciju??? Čisto sumnjam da će sve prodati...

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Marin83
    • May 20, 2022 at 6:20 PM
    Quote from sonda

Od nekad zanimljive dionice, ovo se pretvorilo u živu dosadu i mrcvarenje. Ne znam zašto ovo uopće držim. Ovo mi je prvo za likvidaciju iz portfelja, na tamo nekih 39 kn.

Cijene turista su brutala, s obzirom koliko ih je financijski uhebala Corona. Osim ADRS koji i nije punokrvni turist , sam se svega riješio.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Marin83
    • May 20, 2022 at 6:07 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from Marin83

I zašto mi hejtate post, kad sam postavljao pitanja na ovom tragu??? Šta ćemo se svadit radi jedne rečenice na JDPL?? Niđe veze.

Slažem se da bi to mogla biti nominala od 50kn, a to znači da će trenutne dionice ići u okrupnjivanje 5 u 1, da bi postigli nominalu novih dionica. Samo znaš što ja ovde vidim kao problem što ti povrh tih 10kn nominalne imš cca još cca 90 kn BV po dionici. I tih 90kn, odnosno 450kn( ako ih okrupne), će se djelit sa novim dionicama, a neće ostati samo tvojoj dionici. Ukratko, BVPS će se prepoloviti, ako se izda novih dionica koliko ima i starih.

pr.1 trenutno stanje:

- 1 dionica., 10 kn nominale i 90 kn po dionici dodatne dobiti i rezervi

-5 u 1., 50 kn nominale i 450 kn po dionici dodatne dobiti i rezervi

pr.2 provedena dokapitalizacija, izdano identičan broj dionica koliko ih ima po 50kn nominale:

-1 dionica trenutnih dioničara 50 kn nominalne i 225 kn dodate zadrž. dobiti i rezervi po dioni( gubiš 225kn po dioni)

-1 dionica dioničara koji sudjeluje u dokapu vrijedi 50kn( nominale), dobije odmah nakon uplate od 50kn i dodatnih 225kn

Ukratko oni što bi sudjelovali u dokapu dobili bi 4.5 puta veću vrijednost od nominale po dionici na štetu trenutnih dioničara.

Display More

Nema šanse!

Display More

Prije dokapitalizacije moraju provesti ovo: "Odluka o povećanju temeljnog kapitala iz vlastitih sredstava rezervi i zadržane dobiti", da ne bih trenutni dioničari ostali kratkih rukava, odnosno da bi dokap bio pravedan za dioničare, trenutne. Samo ja ne znam, jel se ova solucija uopće spominjala.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Marin83
    • May 20, 2022 at 5:56 PM
    Quote from Milijarder

A, ako bude išla nova dokapitalizacija, do kraja godine, to će biti od minimalno 50,00 Kn, pa prema 100,00 Kn.

Cijena dionice je trenutno talac, najavljene dokapitalizacije, inače bi bila sigurno veća.

I zašto mi hejtate post, kad sam postavljao pitanja na ovom tragu??? Šta ćemo se svadit radi jedne rečenice na JDPL?? Niđe veze.

Slažem se da bi to mogla biti nominala od 50kn, a to znači da će trenutne dionice ići u okrupnjivanje 5 u 1, da bi postigli nominalu novih dionica. Samo znaš što ja ovde vidim kao problem što ti povrh tih 10kn nominalne imš cca još cca 90 kn BV po dionici. I tih 90kn, odnosno 450kn( ako ih okrupne), će se djelit sa novim dionicama, a neće ostati samo tvojoj dionici. Ukratko, BVPS će se prepoloviti, ako se izda novih dionica koliko ima i starih.

pr.1 trenutno stanje:

- 1 dionica., 10 kn nominale i 90 kn po dionici dodatne dobiti i rezervi

-5 u 1., 50 kn nominale i 450 kn po dionici dodatne dobiti i rezervi

pr.2 provedena dokapitalizacija, izdano identičan broj dionica koliko ih ima po 50kn nominale:

-1 dionica trenutnih dioničara 50 kn nominalne i 225 kn dodate zadrž. dobiti i rezervi po dioni( gubiš 225kn po dioni)

-1 dionica dioničara koji sudjeluje u dokapu vrijedi 50kn( nominale), dobije odmah nakon uplate od 50kn i dodatnih 225kn

Ukratko oni što bi sudjelovali u dokapu dobili bi 4.5 puta veću vrijednost od nominale po dionici na štetu trenutnih dioničara.

• Marin83
    • May 20, 2022 at 5:35 PM
    Quote from Milijarder

I šta ćemo sad, Marine! :) ;)

Čekati crvenilo na burzama, klasika. ^^

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Marin83
    • May 20, 2022 at 5:33 PM
    Quote from Milijarder

Svih pet navoda je netočno! :)

Ali hvala na trudu! ;)

I dalje točka 5. je potreba..možete uz cigaru uzeti i čašu viskija sa dosta leda. ;)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt