1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• Tankerasi strani i domaci

• Marin83
    • January 28, 2022 at 8:54 PM

Lani sam 2/3 portfelja držao u 5 ili 6 dionica koje su bile podcijenjene, te sam pustio cilu godinu da to krčka, ali osim HPB nikako da dokrčka, potračen kapital, doduše nijedna nije bila u minusu, ali 5% plusa je jednostavno premalo...

Brzopotezni trejdovi su mi draži, lova većinu vrimena leži sigurna na brokerskom, uletim kada procijenim držim par dana, tjedan,dva i izletim sa 3 do 7% profita, ponekad odmah i izađem po koliko sam ušao ili sa malim minusom ,ako mi nije dobar filing.

Puno bolje prolazim kada aktivno sudjelujem u promjena cijene na TK, nego da pasivno gledam i puštam da diona odradi svoje...

Trenutno mi je 42% portfelja u HPB kao neko srednjoročno ulaganje, sve ostalo je podložno trejdu čim cijena bude zadovoljavajuća.

• Marin83
    • January 28, 2022 at 8:43 PM
    Quote from tollway

kolega

to je valjda 78 puta u posljednjih godinu i pol dana. a mislim da i to još nije pri kraju!

Nema veze neka barem odradi rast do 43-44 kn, pa da se riješim barem ovoga što sam dokupio po 38,40-39,40kn...sve se računa.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 28, 2022 at 6:58 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from Marin83

Ne znam kolega, ja samo znam da sam danas izašao, 4 dana držanja, 30 kuna po dionici meni dosta.

Bez komentara! U potpunosti se kosi sa mojim načinom razmišljanja o ulaganjima u dionice!

...zadnja 2 mjeseca 3 ili 4 puta unutra/van, kad se svi izlazi zbroje cca 100kn prinosa po dionici...koliko ste vi zaradili držeći dionice zadnja dva mjeseca? :)

Osim ATPL kupljenog po 350/351kn ovaj tjedan sam kupovao:

+ HPB po 745 i 750 kn( dio kupljenog prodao dva dana poslije po 785 i 800kn)

+LKPC po 590 kn

+TPNG kupovano između 38,40-39,40kn

+VLEN nakupovao se između 10-10,20kn( malo proda na 10,50kn)

-HTPK po 48,80kn riješio ga se do zadnje dionice

što sam god kupio u pon ostvarilo mi je prinos od cca 5%. Tako da mi je gubitak portfelja od -6% od vrha u prošli četvrtak sveden na samo -2%. Prezadovljan sam kako sam operirao od prošlog petka, iako moram priznat da ste mi bili napunli glavu sa crnjacima po forumu.

• Marin83
    • January 28, 2022 at 6:20 PM

BCTI napokon jučer i danas počeo pokazivati znakove života, jel je došlo do promjene trenda ili je lažna uzbuna?! hmmm :/

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 28, 2022 at 6:12 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from JosefBeuys

Uletit u petak, dok je Dax -2%, a futuresi USA crveni... Hrabro kolega, hrabro...

Po vama, kolega, kada bi trebalo ući?

Ne znam kolega, ja samo znam da sam danas izašao, 4 dana držanja, 30 kuna po dionici meni dosta.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • January 28, 2022 at 2:40 PM
    Quote from StatusQuo

Kasno je da skroz ukljucim mozak u potpunosti ali mislim da nije tako, gdp je rast i ukljucuje sve nije normaliziran na nista, a da se vidi koji je utjecaj inflacije tj cijena na rast gdp-a onda se koristi gdp deflator ili gdp price index.

Gross domestic product (GDP) represents the total output of goods and services. However, as GDP rises and falls, the metric doesn't factor the impact of inflation or rising prices into its results. The GDP price deflator addresses this by showing the effect of price changes on GDP, first by establishing a base year and, secondly, by comparing current prices to prices in the base year.

Simply put, the GDP price deflator shows how much a change in GDP relies on changes in the price level. It expresses the extent of price level changes, or inflation, within the economy by tracking the prices paid by businesses, the government, and consumers.

Quote from Marin83

Vidim da mnogi brkaju rast BDP-a i inflaciju, odnosno mislite da rast BDP-a mora biti veći od inflacije da bi uopće bilo rasta. Što je totalno netočna premisa, jer se radi o realnom porastu BDP-a, što znači da je od tog rasta već oduzet utjecaj inflacije.

Npr. BDP SAD-a u 4Q je realno rastao 6.9%( to je rast već umanjen za inflaciju)....kada bi rast BDP-a gledali u nominalnim iznosima (a ne gledamo) tada bi rast BDP u 4Q 21 bio: realni rast BDP 6.9% + inflacija 5%= 11.9%....dakle američki rast BDP u 4Q 21 je bio u nominalnom iznosu brutalnih 11.9%.

Nisi u pravu upravo je ovako, kako sam napisao, mislim jednostavno je utvrdit moju iznesenu tvrdnju:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Dakle američki BDP je 2021 nominalno porastao za 10,04%, dakle radi se o realnom rastu od navedenih 5,7%+inflaciji. Mislim samo naziv realni rast BDP-a, treba vam nešto govoriti. ;)

EDIT: Kada bi primjenili taj GDP deflator i uzeli kao baznu godinu 2020,onda bi to izgledalo ovako:

2021: $22.083,390

2020: $20.893,700

Deflator je samo alat kada se obrađuju statistički podaci, da bi lakše uspoređivali brojeve, ali se on ne primjenuje prilikom izračuna godišnjeg BDP, već se isti iskazuje u nominalnim iznosima (tekućim cijenama), dok se rast BDP tekuće godine iskazuje isključivo u relanim iznosima(umanjenim za inflaciju ili uvećanim za deflaciju), nikad u nominalnim postocima!

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 28, 2022 at 11:05 AM
    Quote from looserst
    Quote from Marin83

Istina, samo ako ne pogodiš dno za ulaz, taj trend dok ne okrene može te doslovno unakazit....recimo ovi što su kupovali po 400 do 440kn, zadnjih dva miseca. A kad si unakažen radiš greške u koracima.

Kad smo to bili na 440 ? Liznili smo 420

10.11.21

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 28, 2022 at 10:39 AM
    Quote from Meri
    Quote from Marin83

Vidim da se opet BDI ignorira (ne mislim na vas konkretno), ista situacija kao i pred FI za 3Q pa onda zaron nakon objave istoga.

nije to ignoriranje, nego tko želi zaraditi mora ići protiv trenda

Istina, samo ako ne pogodiš dno za ulaz, taj trend dok ne okrene može te doslovno unakazit....recimo ovi što su kupovali po 400 do 440kn, zadnjih dva miseca. A kad si unakažen radiš greške u koracima.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 28, 2022 at 10:35 AM
    Quote from Milijarder

Sve u svemu, tko misli ući nema više što čekati!

Kolega koliko sam ovo puta čuo za ATPL zadnja 2 mjeseca...imam i sam ATPL po 350kn kupljen...

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 28, 2022 at 10:13 AM
    Quote from Milijarder

+ATPL, ganjam je nekoliko dana na bidu, i dozlogrdilo, pa sam se bacio na ask i progutao 200 komada. Nadam se da mi neće biti slabo. :) :S

Vidim da se opet BDI ignorira (ne mislim na vas konkretno), ista situacija kao i pred FI za 3Q pa onda zaron nakon objave istoga.

• Marin83
    • January 28, 2022 at 12:59 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Marin83

Znaš zašto mislim da se preselio iz obvezničkih u kratkoročne obvezničke fondove koji su pod upravljanjem istog krovnog fonda, jer nisu plaćali izlaznu naknadu, te se takva zamjena udjela ne smatra prodajom, pa shodno tome nemaš ni poreznu obvezu u slučaju ostvarene dobiti.

Sumnjam da bi to netko radio radi poreza kad je pgp 3 godine jedva u plusu, ako je radi izlazne naknade sta kazete onda su mogli u dionicke, isto tako nije da je kratkorocni u odnosu na obveznicke neka razlika.

Mislim ima tu velike razlike prvenstveno u volatilnosti cijene obveznica. Kod kratkoročnih obvezničkih, mislim da se tu nalaze isključivo obveznice do max godinu pred dospijeće + trezorci. Što će ga reći da tržišna vridnost te obveznice je gotovo identična nominalnoj(otkupnoj) cijeni prilikom dospijeća, dakle nema gotovo nikakve volatilnosti u cijeni, osim valutnog rizika, ako je ista denominirana u eurima.

Osim ako nemaš lovu u PBZ kratkoročnom koji je preko noći legao -7%, radilo se mislim o otpisu nekog agrokorovog trezorca ili tako nešto, tako da imamo i rizik izdavatelja... :D

EDIT: Znam da su jedno vrime pomorci onaj PBZ fond denominiran u dolarima koristili kao mjenjačnicu, gdje su minjali svoje dolare po srednjem tečaju HNB hahha pa kad su ovi to skontali promijenili su, tako da si mogao uči samo po prodajnom tečaju PBZ-a ,a izaći po kupovnom.

• Marin83
    • January 28, 2022 at 12:35 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Marin83

Preselio se novac u kratkoorčne obvezničke fondove iz obvezničkih...doduše djelomično ste u pravu, jer sam i sam likvidrirao sve pozicije u obvezničkim fondovima, kada je krenula corona i prebacio novac na brokerski...

Preselio se sigurno dio u dionicke to sam primjetio kad sam pogledao nisam jos detaljno to pogledao, a evo dio ocito i na brokerske kako kazes, ali ova promjena za obveznicke mi je bas upala u oko velika je to lova, ne mogu se sad sitit morao bi opet to malo pogledat ali cini mi se da se bas nije preselio u kratkorocne, ma mislim kad se tolika lova smanji neki postotak ce otic na sve strane jer smanjenje je stvarno ogromno, da ne bi imalo utjecaja na ostale skupine imovina.

Znaš zašto mislim da se preselio iz obvezničkih u kratkoročne obvezničke fondove koji su pod upravljanjem istog krovnog fonda, jer nisu plaćali izlaznu naknadu, te se takva zamjena udjela ne smatra prodajom, pa shodno tome nemaš ni poreznu obvezu u slučaju ostvarene dobiti. A i sam vidiš koje su ljudi cicije kada moraju platiti parstotina kuna poreza ili parsto kuna izlazne naknade.

Npr. mene su allianza doslovno na telefonu molili da ne povlačim novac iz allianz porfolia, nego samo da ga prebacim na njihovi kratoročni obveznički fond, bez plaćanja izlazne naknade, koja je bila poprilična 2%. Očito se nagovaralo sve redom na tu soluciju, samo da zadrže što više kapitala pod upravljanjem društva, a shodno tome i da zadrže što veću nakanadu za upravljanje.

• Marin83
    • January 28, 2022 at 12:30 AM
    Quote from hugh
    Quote from StatusQuo

Sve u svemu USA rast prosle godine je jednak inflaciji, a vidim da je i jacanje dolara zadnja dva dana posteno odradio.

https://www.cnbc.com/2022/01/27/gdp…ron-spread.html

he U.S. economy grew at a much better than expected pace to end 2021 though the acceleration likely tailed off as the omicron spread put a damper on hiring and further hindered the global supply chain.

Gross domestic product, the sum of all goods and services produced during the October-through-December period, increased at a 6.9% annualized pace, the Commerce Department reported Thursday. Economists surveyed by Dow Jones had been looking for a gain of 5.5%.

kak je jednak inflaciji?.....rast bdp-a 5,7 % a inflacija 7%?.......uz sve stimulanse nisu nadmašili stopu inflacije.........

pa mi smo za njih amerika...... :D ;(

Display More

Vidim da mnogi brkaju rast BDP-a i inflaciju, odnosno mislite da rast BDP-a mora biti veći od inflacije da bi uopće bilo rasta. Što je totalno netočna premisa, jer se radi o realnom porastu BDP-a, što znači da je od tog rasta već oduzet utjecaj inflacije.

Npr. BDP SAD-a u 4Q je realno rastao 6.9%( to je rast već umanjen za inflaciju)....kada bi rast BDP-a gledali u nominalnim iznosima (a ne gledamo) tada bi rast BDP u 4Q 21 bio: realni rast BDP 6.9% + inflacija 5%= 11.9%....dakle američki rast BDP u 4Q 21 je bio u nominalnom iznosu brutalnih 11.9%.

• Marin83
    • January 28, 2022 at 12:13 AM
    Quote from StatusQuo

Puno se spominjalo do sada, da ce lova se vise preseliti na trzista radi inflacije itd, evo jedna statistika sta se dogodilo s obveznickim ulaganjem u zadnjih godinu i nesto dana obratite paznju na imovinu fondova dozivjela su pravi odlijev od nekoliko miljardi kuna, dio se sigurno prelio na dionicka trzista, sve je manje mjesta gdje se moze po sigurni prinos ici pogotovo u trenutcima inflacije, sve vise kapitala mora postat spekulativno i trazit prinos.

Slika 1- 9.12.2019

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Slika 2- Stanje 26.1.2022

Preselio se novac u kratkoorčne obvezničke fondove iz obvezničkih...doduše djelomično ste u pravu, jer sam i sam likvidrirao sve pozicije u obvezničkim fondovima, kada je krenula corona i prebacio novac na brokerski...

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Marin83
    • January 24, 2022 at 11:47 PM

Znači trebao sve prodati, a vi će te nas pričekati na niže da preuzmete teret dionica u volatilnim vremenima???

• Marin83
    • January 24, 2022 at 10:23 PM
    Quote from Mark85

Ameri u plusu, i to poštenom plusu...kako sam i najavio prije 3 sata :D zato se tako nikad ne ulaže. Da se proda kad je panika..

Hehe ujutro mi je bilo 78% portfelja u dionica, na kraju dana 99,71% :D Valjda je to to!

• Marin83
    • January 24, 2022 at 6:55 PM

Današnji dan je prošao, sutra treba novu strategiju smišljati...

• Marin83
    • January 24, 2022 at 4:26 PM
    Quote from nimimada

Ne bi se štel mešat jer stvarno ne znam hoće li to gore ili dole ali pun je forum onih koji su se čudili kako neuki rasprodaju suho zlato a na kraju je ispalo da baš i nije zlato sve što sija.

Vani je level vrlo visoko i na svaki mig može biti i ozbiljnijeg podrhtavanja. Mi nismo nešto uzljetali ali za pad smo uvijek spremni.

Jednom će te pogoditi...ne vidim razlog za ništa ozbiljnije od korekcije dakle do -10% kod nas, vani do -20% max i to je to.

• Marin83
    • January 24, 2022 at 4:18 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

Ajde priznajte koliko vam je portfelja skinilo danas i u petak...meni oko -6%...

1%

Jbg kolega HPB je ljosnija gotovo 15% sa 850kn na 740kn. Vlen sa 11,30 na 10kn. Tu me je skinili 5 od ovih 6%.

• Marin83
    • January 24, 2022 at 4:10 PM

Ajde priznajte koliko vam je portfelja skinilo danas i u petak...meni oko -6%(otišlo pola prinosa od NG)...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt